Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το ΑΚΕΛ δεν μεταλλάσσεται, δεν πέφτει σε αντιφάσεις, δεν χρειάζεται να κρύψει τις διαφορές του, είναι ένας αλουπός που δεν κρύβει τον νούρον του.

24 Ιουλίου, 2012

Έχω επιχειρηματολογήσει πολλές φορές: το ΑΚΕΛ αποτελεί μια ανωμαλία στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου. Αυτό τεκμηριώνεται για 3 λόγους:

 

  1. Είναι ένα κόμμα που παίρνει διαχρονικά υψηλά ποσοστά.
  2. Είναι ένα κόμμα που επηρεάζει την κοινωνία σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από τα ποσοστά του.
  3. Δεν ακολουθεί την πολιτική άλλων ορθόδοξων κομμουνιστικών κομμάτων, διεκδικεί και συμμετέχει στην εξουσία.

 

Η ανωμαλία έγκειται στο ότι τα ανωτέρω χαρακτηριστικά δεν περιγράφουν ένα κομμουνιστικό κόμμα. Περιγράφουν ένα κόμμα  στην καλύτερη περίπτωση σοσιαλδημοκρατικό, εν πάση περιπτώσει αριστερά του κέντρου, που θα έπρεπε να καλύπτει τον χώρο που βρίσκεται απέναντι από τη φιλελεύθερη δεξιά.

 

Κάτι όμως που δυστυχώς δεν παραδέχεται το ΑΚΕΛ! Ενώ ντε φάκτο έχει ρόλο (και καλά κάνει), ενώ ντε φάκτο λειτουργεί ως διαχειριστής (και καλά κάνει), και όχι ως νεκροθάφτης του καπιταλισμού, επιμένει να φορά τα μαύρα γυαλιά του δογματισμού. Επιδιώκει να παίζει στο γήπεδο του καπιταλισμού, αλλά επειδή δεν τον πολυχωνεύει, προσπαθεί να εφαρμόζει μόνο τους κανόνες που βολεύουν. Για τους άλλους φταίει το βαθύ κράτος που δημιούργησε η δεξιά, φταίνε οι διεθνείς κλεφταράδες… σε σημείο που σε κάνει να αναρωτιέσαι: καλά, αυτά δεν τα γνώριζαν όταν δήλωναν τους υποψηφίους τους που ήθελαν να αναλάβουν ρόλο στο σύστημα;

 

Η αλήθεια είναι πως το ΑΚΕΛ δεν έχει τα κότσια να λειτουργήσει με ένα υπεύθυνο τρόπο, δεν έχει τα κότσια να γίνει πραγματικά χρήσιμο και πρακτικό, καλύπτοντας το κενό της κεντροαριστεράς, μακριά από βασανιστικά κλισέ και αποτυχημένα τσιτάτα. Προτιμά να οχυρώνεται πίσω από το δογματισμό και την ιδεολογία, για να μην αναλάβει πρωτοβουλίες, για να μην αποδεχτεί τις ευθύνες, για να μην επιλέξει αυτονόητες συγκλίσεις.

 

Με αυτά τα δεδομένα το ΑΚΕΛ δε χρειάζεται να κρύβεται, δεν μεταλλάσσεται ποτέ, δεν  ξέρει τι σημαίνει η λέξη αντίφαση, είναι ένας αλουπός που δεν κρύβεται, και περήφανα δηλώνει ιδιότητα…  

 

Υ.Γ. Τον Σταύρο Μαλά τον θεωρώ φίλο. Έχει την ευκαιρία να δώσει ένα έντιμο αγώνα, έχει όμως και την ευκαιρία να δώσει ώθηση στην αναμόρφωση του κόμματος που τον επέλεξε. Αν τα καταφέρει στο δεύτερο θα έχει ίσως πιθανότητες να τα καταφέρει και στο πρώτο. 

32 Σχόλια leave one →
  1. 24 Ιουλίου, 2012 09:33

    Τι εμπόδιο τζιαι τούτο το ΑΚΕΛ α;
    Να μεν «σάζει», να προοδεύσει ο τόπος…

    Να πιάννει ψηλά ποσοστά! Τι ανωμαλία θεέ μου

    Να μου θέλει τζιαι συμμετοχή στην εξουσία, χωρίς να αποκηρύττει τον μαρξισμό-λενινισμό… Που ν τα κότσια σας βρε;

    Ανωμαλία φίλε μου,ανωμαλία.
    Πε τους τα!

    Εν τζιαιρός όμως να διορθωθούν τα πράματα.

    Έχουμε μπροστά μας έναν ομάλο υποψήφιο, που ένα ομαλό κόμμα, που θα υποστηριχτεί τζιαι από άλλους ομαλούς αργά ή γρήγορα…
    Τζιαι έναν άλλο, ψευτο-ομαλό υποψήφιο, που θα στηριχτεί που τους ανώμαλους!

    Φυσικά θα υποστηρίξουμε την ομαλότητα στο τετράγωνο, τζιαι όχι την ανωμαλία.
    Θα μας παρεξηγήσουν άλλωστε…

    Ζήτω οι ομαλοί και οι κοτσανάτοι!
    Κάτω οι ανώμαλοι χωρίς κότσια.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      24 Ιουλίου, 2012 10:24

      Λοιπόν Νέε, όταν θυμώνεις χάνεται το νόημα. Όταν το ΑΚΕΛ κάνει κριτική, τεκμηριωμένη ή μη για τους άλλους, είναι καλά, όταν του γίνεται κριτική, καταρρέει ο κόσμος όλος!
      Θα σου απαντήσω γραμμή με γραμμή, γιατί δε μου αρέσουν οι διαστρεβλώσεις.

      «Τι εμπόδιο τζιαι τούτο το ΑΚΕΛ α;»

      Δεν μίλησα για εμπόδιο.

      «Να μεν “σάζει”, να προοδεύσει ο τόπος…»

      Ναι, αν αναμορφωνόταν, θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο τον τρόπο.

      «Να πιάννει ψηλά ποσοστά! Τι ανωμαλία θεέ μου»

      Η ανωμαλία *δεν* είναι τα ψηλά ποσοστά. Είναι η άρνηση να αντιληφθεί πως όλοι όσοι το ψηφίζουν *δεν* είναι κομμουνιστές, και το ψηφίζουν ακριβώς γιατί *δεν* είναι κομμουνιστικό.

      «Να μου θέλει τζιαι συμμετοχή στην εξουσία, χωρίς να αποκηρύττει τον μαρξισμό-λενινισμό… Που ν τα κότσια σας βρε;»

      Ναι, και αυτό είναι ανωμαλία.

      «Ανωμαλία φίλε μου,ανωμαλία.»

      Πράγματι.

      «Πε τους τα!»

      Τα λέω, αλλά δεν με ακούν.

      «Εν τζιαιρός όμως να διορθωθούν τα πράματα.¨»

      Μακάρι!

      «Έχουμε μπροστά μας έναν ομάλο υποψήφιο, που ένα ομαλό κόμμα, που θα υποστηριχτεί τζιαι από άλλους ομαλούς αργά ή γρήγορα…
      Τζιαι έναν άλλο, ψευτο-ομαλό υποψήφιο, που θα στηριχτεί που τους ανώμαλους!
      Φυσικά θα υποστηρίξουμε την ομαλότητα στο τετράγωνο, τζιαι όχι την ανωμαλία.
      Θα μας παρεξηγήσουν άλλωστε…
      Ζήτω οι ομαλοί και οι κοτσανάτοι!
      Κάτω οι ανώμαλοι χωρίς κότσια.»

      Συ είπας. Σύνηθες άλλοθι, και εκτροπή για να ξεπεραστεί η ουσία.

      Μου αρέσει!

      • 24 Ιουλίου, 2012 14:59

        Λαλεί ο Blogοδεσπότης Strovoliotis:
        « Όταν το ΑΚΕΛ κάνει κριτική, τεκμηριωμένη ή μη για τους άλλους, είναι καλά, όταν του γίνεται κριτική, καταρρέει ο κόσμος όλος!» — Προσωπικά ΔΕΝ είδα ΚΑΜΊΑ τεκμηρίωση στις τοποθετήσεις ΣΟΥ στο κυρίως κείμενο ΣΟΥ, παρά μόνο εκτιμήσεις και ευσεβοποθισμούς. Η δεξιά νεοφιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία όπως και ο καθαρός νεοφιλελευθερισμός έχουν αποτύχει παταγωδώς στην Ευρώπη, αλλά και αλλού. Γι’ αυτό και σε ευχαριστούμε για τις εισηγήσεις και τις συνταγές ΣΟΥ, όμως ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ θα πάρουμε!
        Πιο πολλά σε ειδική ανάρτηση μου στο Blog μου γιατί το αναλυτικό απαντητικό σχόλιο μου, βγήκε [ως συνήθως για έτσι θέματα] μακρινάρι!

        Μου αρέσει!

      • 24 Ιουλίου, 2012 18:53

        Ε,αφού δεν είχε ουσία, πως τα εκατάφερες να σχολιάσεις λέξη προς λέξη;

        Πάντως, τούτο που παρατηρώ εν ότι άφησες τες ανικανότητες, τζιαι έπιασες τες ανωμαλίες…

        Ελπίζω να μεν προχωρήσεις στα σαδομαζοχιστικά, εν οικογενειακόν είπαμε το μπλοκ…;-)

        Μου αρέσει!

        • 24 Ιουλίου, 2012 20:57

          Δηλαδή όταν ένας πολιτικός ή μια πολιτική παράταξη, όπως καλή ώρα ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ, λένε πως ενώ δεν πιστεύουν στην οικονομία της αγοράς, πως μπορούν να τη διαχειριστούν καλύτερα απ’ ό,τι εκείνοι που πιστεύουν σε αυτή.
          Είναι τόσο ανώμαλο, που δεν μπορώ να δεχτώ γιατί θα έπρεπε επίσης τότε να αποδεχόμουν πως είναι δυνατό ένας πιστός μωαμεθανός να μπορεί να γίνει καλός παπάς, ενόσω συνεχίζει να ασπάζεται το Ισλάμ.

          Μου αρέσει!

  2. 24 Ιουλίου, 2012 10:39

    Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το εξής: Αν το ΑΚΕΛ είναι αυτό που περιγράφεις τι σημασία έχει τι δηλώνει ότι είναι; Για να το πάω ακόμα λίγο πιο κει το θέμα. Εσύ ως γνήσιος νεοφιλελεύθερος θα έπρεπε να χαίρεσαι όταν ένα κόμμα που δηλώνει «κομουνιστικό» κάνει ακριβώς ότι θα έκανε ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα. Π.χ. να καλεί στη χώρα το ΔΝΤ για βοήθεια ακολουθώντας εξ ανάγκης τους κανόνες του πιο σκληρού μονεταρισμού! Αυτό κι αν είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ για σένα (και η ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ για μας…)

    Οπότε εσύ για ποιον ακριβώς λόγο σκας;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      24 Ιουλίου, 2012 10:42

      Γιατί θα μπορούσα να ανήκω και εγώ σε ένα τέτοιο χώρο. Ο ανάλογος κεντροδεξιός χώρος δεν εμπνέει πάντα εμπιστοσύνη!

      Μου αρέσει!

      • 24 Ιουλίου, 2012 12:35

        Βρε Στροβ, εσύ είσαι τόσο ακραία νεοφιλελεύθερος που μόνο σε ένα κόμμα σαν του Τζήμερου, ή της Μπακογιάννη μπορώ να σε φανταστώ (συγνώμη για την αναφορά σε ελλαδίτικο σχηματισμό αλλά δεν γνωρίζω καλά τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου), τι χαζό παιχνίδι είναι αυτό που παίζεις με το ΑΚΕΛ; Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τα λες στα σοβαρά όλα αυτά ή απλώς γράφεις για να προκαλείς:)

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          24 Ιουλίου, 2012 13:31

          Δεμων,

          Είναι αλήθεια πως σε εκείνα τα εκλογικά γκατζετάκια για την Ελλάδα που βγήκαν στο ιντερνετ, στην πρώτη τριάδα μου έβγαινε πάντα ΠΑΣΟΚ, Μπακογιάννη και Μάνος. Άρα δεν υπάρχει μεγάλη αντίφαση όπως υπονοείς.
          Αν βρισκόμουν στη Γαλλία, στην Αγγλία, ή τη Γερμανία πιστεύω θα ανήκα στα ανάλογα κεντροαριστερά κόμματα.
          Με πνίγει που ο δικός μας χώρος είναι κενός! Η ακόμα χειρότερα τον οικειοποιείται μια έκφραση της εξτρεμιστικής δεξιάς.
          Με εξοργίζει επίσης που κάτω από την παρούσα προβιά του, το ΑΚΕΛ ξεχειλίζει από υποκρισία, από ευθυνοφοβία από δειλία και από αδυναμία να παίξει μπάλα. Ώσπου του βγαίνουν κάποια πράγματα είναι καλά, όταν δυσκολέψουν, τότε φταίει ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός, το βαθύ κράτος, πάντα η δεξιά, και γενικά they are moving the goalposts όπως λένε και οι αδελφοί βρετανοί.

          Και τέλος, ακραίες καταστάσεις, όπως εδώ που μας έφερε το ΑΚΕΛ, απαιτούν ακραίες συμπεριφορές.

          Μου αρέσει!

  3. 24 Ιουλίου, 2012 11:09

    Αγαπητέ Στρόβο, μένω σε αυτό: «έχει όμως και την ευκαιρία να δώσει ώθηση στην αναμόρφωση του κόμματος που τον επέλεξε» και θα αφήσω ασχολίαστη την αμέσως επόμενη πρόταση πως «Αν τα καταφέρει στο δεύτερο θα έχει ίσως πιθανότητες να τα καταφέρει και στο πρώτο,» η οποία σηκώνει πολλή συζήτηση, μια και προφανώς πρόκειται για μια ρητορική, φιλοσοφική πρόκληση.
    Γνωρίζω και γω τον Σταύρο προσωπικά από τους ΕΔΗ. Δεν ξέρω όμως σε ποιο βαθμό θα μπορέσει ο ίδιος να συμβάλει προς την κατεύθυνση που λες. Ο ίδιος ο Βασιλείου δεν τα κατάφερε το 90 πάντως παρά την ύπαρξη εκείνων των εσωτερικών δυνάμεων στο κόμμα που ήθελαν να το κάνουν δημοκρατικό και σύγχρονο και ήρθαν σε ρήξη με τις σταλινικές δομές του.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      24 Ιουλίου, 2012 13:19

      Αντιπολιτευόμενε, η αναφορά στον Σταύρο είχε ίσως βαθύτερο νόημα: ας μην προσπαθήσει να με καλέσει εμένα (και τον όποιο σκέφτεται σαν εμένα) να τον ψηφίσω, αν δεν δείξει πρώτα πως αξίζει την ψήφο μου.

      Την απαισιοδοξία σου τη γνωρίζω 😦 Ολόκληρο κείμενο τους αφιέρωσες χτες…)

      Μου αρέσει!

      • 24 Ιουλίου, 2012 21:13

        Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα ΕΔΟΝόπουλα που φώναζαν το βράδυ των εκλογών του 2006 στην Εζεκία Παπαϊωνάννου το σύνθημα Kibris’ta baris engellemenez, μερικές μέρες μετά αφ’ ότου ο Κατσουρίδης είπε σε ζωντανή εκπομπή «ψηφίζοντας ΕΔΗ, ψηφίζετε Ταλάτ», δύο χρόνια αφ’ ότου ψήφισαν όχι για να τσιμεντώσουν ιμίσι μου το ναι, τρία χρόνια μετά αφ’ ότου έβγαλαν τον Δευκαλίωνα πρόεδρο και δύο χρόνια πριν ξαναβγάλουν ως «πρόεδρο λύσης» εκείνον που αποκήρυξε τα χρονοδιαγράμματα, έθαψε το Σχέδιο Ανάν και τορπίλισε την επανάσταση των Τουρκοκυπρίων κατά του Ντενκτάς.

        Απορώ όλα αυτά πως κατάφερε ο Σταύρος να τα ξεχάσει…

        Μου αρέσει!

  4. 24 Ιουλίου, 2012 11:42

    Οπωσδήποτε Στροβολιώτη βρισκόμαστε σε μια μεταβατική πολιτική περίοδο.

    Είναι κατανοητή η μοναδική σου ειλικρινής δηλωση δαμέ πως «θα μπορουσα να ανηκω και εγω σε αυτο τον χωρο εαν…» διοτι φαίνεται αντιλαμβανεσαι πως μεταβατική πολιτική περίοδο περνούν όλοι οι χώροι, οποτε ολοι οι χωροι μπορει να παρουσιαζονται ως αντιφατικοί σήμερα. Και βεβαια ενας ανθρωπος με δικοινοτικά οραματα και ευαισθησίες προφανώς δεν αισθανεται οικεια με τις μεταλλαξεις της δεξιάς.

    Και το ακελ προκαλει ερωτηματικά, και στα μέλη του και στους απέξω…καποια ‘ερωτηματικά» διατυπωσε εδώ και ο Δέμων αλλά μάλλον από μιαν αντιθετη απο την δική σου οπτική.

    Αν θέλεις να μιλησουμε με πολιτικούς όρους πάντως, το ακελ όχι μονο έχει ψηλά ποσοστα αλλά θα έχει ακόμα ψηλότερα στο μέλλον.

    Δεν γνωρίζω ποιος θα κερδίσει την επόμενη προεδρία, θα επρεπε ομως ενα καλός «αναγνωστης» της πολιτικής να λάβει υποψιν του ότι το ακελ δεν διεκδίκησε και πολύ εντονα την πιθανότητα μιας νικης, δύο μήνες πριν, οταν δήλωσε πως «δεν θα προβει σε συνεργασίες θυσιαζοντας θεμελιωδης αρχες για το κυπριακό και την οικονομία».

    Ξέρω πως οι μιτσιοι ή οι ενηλικες μιτσιοι την πολιτική την διαβαζουν με ορους «κοινής γνωμης κατωτατου επιπεδου»…π.χ το ακελ εν εμπορουσεν να διεκδικησει γιατι τα εκαμεν θαλασσα ο Χριστοφιας…

    Παρολα αυτα, εμενα μου φαινεται, πως το ακελ δεν τραβα τον δρομο που εσυ επιθυμεις να τραβηξει – λογω αναγκαιοτητων που επιβαλει η νεα κατασταση με το ΔΝΤ.

    Αρα, και στη βάση του γενικοτερου τροπου σκέψης σου, μαλλον βλέπω, πως αυτη η μεταβατική περίοδος, θα σημαινει την απολυτη ενσωματωση σου στην συντηρητικη δεξια.

    Καπως ετσι νομιζω πως θα εισαι σε ενα χρονο απο σημερα.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      24 Ιουλίου, 2012 13:37

      Δις,
      «Και βεβαια ενας ανθρωπος με δικοινοτικά οραματα και ευαισθησίες προφανώς δεν αισθανεται οικεια με τις μεταλλαξεις της δεξιάς.»
      Σωστά. Μπορείς να αντιληφθείς τώρα γιατί, για τον ίδιο περίπου λόγο νοιώθω πλήρως απογοητευμένος και αποξενωμένος από την αριστερά του ΑΚΕΛ;

      «Δεν γνωρίζω ποιος θα κερδίσει την επόμενη προεδρία, θα επρεπε ομως ενα καλός “αναγνωστης” της πολιτικής να λάβει υποψιν του ότι το ακελ δεν διεκδίκησε και πολύ εντονα την πιθανότητα μιας νικης, δύο μήνες πριν, οταν δήλωσε πως “δεν θα προβει σε συνεργασίες θυσιαζοντας θεμελιωδης αρχες για το κυπριακό και την οικονομία”.»

      Κάτι που προφανώς είχε κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια όταν θυσίασε διάφορα για να βρεθεί στην εξουσία…

      Μου αρέσει!

  5. Aceras Anthropophorum permalink
    24 Ιουλίου, 2012 13:20

    Ούλλοι οι δεξιοί που ξέρω τζιαι έχουν μιαν τσίππαν αθρωπισμού πάνω τους θα εθέλαν κατά βάθος να τους λαλούν αριστερούς (αλλά να συνεχίζουν να πιστεύκουν ότι η ζωή του αθρώπου κυβερνάται από τον ππαράν τζιαι ότι τες αξίες διά τες η αγορά αποφεύγοντας ταυτόχρονα να τρών την ταξικήν ρετσινιάν που τρων οι αριστεροί, ιδίως οι εκ παραδόσεως κομμουνιστές).

    Εεεε δεν γίνεται.

    Είσαι δεξιός, δέχτου το τζιαι αν δεν σου αρέσκει κρύψε.

    Εν πολλά αστείον να θωρείς τον άλλον στο αδιέξοδον των αξιών του να θέλει να αλλάξουν τα αριστερά κόμματα για να τον βολεύκουν για να του φύει η ρετσινιά της ιδεολογίας που επέλεξεν.

    Άκουσες κανέναν αριστερόν θα θέλει να αλλάξει το Δήκο γή την Εδέκ, ακόμα σιειρόττερα, τον Δησύ για να τον βολεύκει (έστω για να του φύει η ταξική ρετσινιά που του κολλά το σύστημαν για να του επιβάλλει διακρίσεις); Ή αλλάσσεις εσύ τζιαι αναλαμβάνεις την ευθύνην της επιλογής σου, για να σου κάμνει τζιείνον που υπάρχει, ή δεν το επιλέγεις τζιαι πας πάρα τζιεί που εν πιο κοντινόν σε αυτά που πιστεύεις.

    Να σου πώ, δεν θα σου έβαλλα σχόλιον, αλλά κατά βάθος πιστεύκω ότι εν πονηρά που το κάμνεις να μιλάς έτσι για το Ακέλ. (ότι τάχα εν συγγενές κόμμαν με τες αξίες σου). Για να καρικατουράρουμεν λλίον, μοιάζει με τζιείνους όλους τους ανώνυμους στο διαδύχτιον ή άγνωστους που τηλεφωνούν στα κανάλια, τζιαι παρουσιάζονται σαν πρώην ψηφοφόροι του Ακέλ.

    Υποψιάζομαι ότι θελεις να το εξαργυρώσεις μετά είτε σε επιρροήν προς ώφελος του Αναστασιάδη που ήδη επέλεξες, είτε στη καλλύττερην περίπτωσην σε δικαιολόγησην για την επιλογήν για την οποίαν κατά βάθος αντρέπεσαι.

    Ένας αθρωπιστής τζιαι φιλελεύθερος μεταξύ

    α. του αθρώπου που πάει στα μνημόσυνα του Γρίβα για να συνάξει επιρροήν που τους βόθρους της κοινωνίας τζιαι

    β. ενός έντιμου φιλελευθερου που λόγω Μακαριακών καταβολών δεν έχει αλλεργίαν με τους Ακελικούς τζιαι δεν αντρέπεται να ταυτιστεί ή να δουλέψει μαζίν τους,

    θα έχει κατ΄εμέ πολλήν πρόβλημαν τζιαι με την συνείδησην του, τζιαι με το image του να επιλέξει το α. Ότι τζιαι να θεωρεί το ακέλ.

    Το σχόλιον γράφω το σε μορφήν αστείου, κάπως όπως αστείαν βρίσκω τζιαι την πρόθεσην που θέλει να δείξει το άρθρον.

    Aceras Anthropophorum

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      24 Ιουλίου, 2012 13:51

      Aceras, το έχω γράψει πάρα πολλές φορές. Ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, λιγότερο ή περισσότερο είναι φυσιολογικά κόμματα με τον τρόπο που τα βρίσκεις στην Ευρώπη, και γενικά στις «ανεπτυγμένες» χώρες.
      Εννοείται πως ένα κόμμα μπορεί να είναι απόλυτα «φυσιολογικό», και να ανήκει ας πούμε στη φασιστική δεξιά. Δεν σημαίνει πως «φυσιολογικό» σημαίνει και «καλό». Δε σημαίνει πως επειδή μπορεί να υπάρχουν και αλλού κόμματα όπως το ΔΗΚΟ, συμπεριφέρονται όλα με παρόμοιο τρόπο. Δεν λειτουργούν όλα τα κεντροδεξιά, φιλελεύθερα κόμματα με υπευθυνότητα (ή όχι).
      Μπορείς όμως να μου υποδείξεις άλλο κόμμα σε άλλη χώρα με τα χαρακτηριστικά του ΑΚΕΛ (μέγεθος, επιρροή, ιδεολογία και πρακτική);

      Θεωρείς και εσύ αδιανόητο να μιλώ σοβαρά, και γράφεις διάφορα άλλα σοβαρά και αστεία (χμμ, για την επιρροήν προς όφελος του Αναστασιάδη, θα πρέπει να ζητήσω και αντάλλαγμα; Να ένα καλό ερώτημα 😦 ).
      Εγώ πάντως κρίνω το γεγονός πως κάποιοι θεωρούν απλώς ασόβαρους τους προβληματισμούς μου, ως απόδειξη του πόσο δίκαιο έχω. Κλείνει πολύ πιο εύκολα η συζήτηση με αυτό τον τρόπο. ..
      Η έξαλλη όμως αντίδραση του Νέου, δείχνει και πόσο φόβο είναι δυνατόν να προκαλέσουν αυτές οι σκέψεις, έστω και από ένα μη ΑΚΕΛικό…

      Μου αρέσει!

      • 24 Ιουλίου, 2012 16:10

        Ξέρεις “κουμπάρε” Strovolioti, τελικά τούτη η ευλοημένη η προοδευτικότητα και ο φιλελευθερισμός ΣΟΥ, έχουν διεμβολιστεί κάθετα από τον συντηρητισμό της παράταξης που τελικά επέλεξες να ακολουθήσεις – της νεοφιλελεύθερος Δεξιάς. Μέσα από τα λόγια ΣΟΥ βγαίνει καθαρά ότι κι ΕΣΥ [όπως κάθε βολεμένος τζιαι φοητσιάρης μικροαστός] επιθυμείς και θέλεις να πράγματα [στην πολιτική, λόγου χάριν] να λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο και μέσα σε καθορισμένα πλαίσια και μοτίβα [ανεξαρτήτως του συγκεκριμένου χωροχρόνου]. Αδυνατείς να αντιληφτείς και να δεχτείς ότι κάπου αλλού, σε κάποια γωνιά της Ευρώπης [όπως στην Κύπρο, ας πούμεν] τα πολιτικά δρώμενα από πλευράς Αριστεράς μπορεί να είναι διαφορετικά. Κι όπως κάθε συντηρητικούρας, πουριτανός και θεούσα, τα αποκαλείς «ανωμαλία»
        Ακόμα μια φορά θα υποκλιθώ στον προοδευτικό, φιλελεύθερο και διαλεκτικό ΣΟΥ λόγο που βγαίνει μέσα από ερωτήματα του τύπου: «Μπορείς όμως να μου υποδείξεις άλλο κόμμα σε άλλη χώρα με τα χαρακτηριστικά του ΑΚΕΛ (μέγεθος, επιρροή, ιδεολογία και πρακτική);» — Μα καλά, θέλετε ΜΑΣ ουλλους να λειτουργούμε σαν ρομπότ και στρατιωτάκια με τον ίδιο τρόπο;

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          24 Ιουλίου, 2012 16:49

          Ρε Ανεφ, για εμένα συντηρητισμός είναι κάτι εξαιρετικά απλούστερο: η άρνηση της αλλαγής – και για να σε προλάβω, για κάτι που αποδεδειγμένα *δεν* φαίνεται να δουλεύει.

          Και ένα κόμμα που όπως τον Σκρουτζ Μακ Ντακ αρνείται να αλλάξει το σακκάκι που φορά εδώ και δεκαετίες, ε, τι άλλο από συντηρητικό είναι;

          Και επειδή το πιθανό αντεπιχείρημα έχει να κάνει με τον κακό καπιταλισμό που δεν δουλεύει κλπ, ε, αυτό είναι ψέμα: ο καπιταλισμός είναι προς το παρόν το λειτουργικό σύστημα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Άλλο αν δεν προσφέρει τα αναμενόμενα, άλλο αν περνά ίσως την βαθύτερη του κρίση. Καμιά χώρα δεν πέρασε ακόμη στο άλλο στάδιο, γιατί κανείς δεν ξέρει τι είναι αυτό.

          Μου αρέσει!

    • 25 Ιουλίου, 2012 04:02

      Παπού Ανθρωποφόρε,

      Αν μεν ήταν τζιαι ο Στροβ. θα έπρεπε να ασχοληθείτε με τα πραγματικά προβλήματα…

      Μου αρέσει!

  6. 24 Ιουλίου, 2012 15:10

    Εγώ δηλώνω …χμμμ, κάτσε, τι μέρα είπαμε πως είναι…ααα Τρίτη… εγώ δηλώνω Ερυθρόδερμος Discordiaνής απόχρωσης (αύριο Τουρτίστας), κουκουρουκουκουιστής και… ζητω ο υποψήφιος μου… ΖΑΧΟΣ ΔΟΓΚΑΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ!!!

    Μου αρέσει!

  7. Ανώνυμος permalink
    24 Ιουλίου, 2012 20:30

    Η ανωμαλία *δεν* είναι τα ψηλά ποσοστά. Είναι η άρνηση να αντιληφθεί πως όλοι όσοι το ψηφίζουν *δεν* είναι κομμουνιστές, και το ψηφίζουν ακριβώς γιατί *δεν* είναι κομμουνιστικό.

    Συμφωνώ σε τούτον με τον Στροβολιώτην. Ατε τωρά πρέπει να δω τα νέα. Η Σωτηρούλλα είπεν της Ντέλιας ότι εν γι΄αυτόν που εγέμισεν η Κύπρος πολίτες της Ρουμανίας, (επειδή έχουν ληφθέί πολύ σκληρά μέτρα σε εκείνες τις χώρες). ΄Οπα, αρχισαν τα όργανα.

    Μου αρέσει!

  8. Γράφε γράφε γράφε permalink
    25 Ιουλίου, 2012 01:56

    Υποκλίνομαι στον Ασέρα.
    Στροβολιώτη μου άλλαξε θέμα γιατί δε σε παίρνει άλλο. Τα έκανες μούσκεμα.

    Απορία. Όπως σου έρχονται οι «εμνεύσεις» τις καταγράφεις αμέσως; Διότι κάποτε τα κείμενα σου όπως και τα σχόλια σου εδώ και αλλού, είναι πολλές φορές εντελώς πρόχειρα μεν, πλήρως διαφωτιστικά ως προς τις προθέσεις σου δε.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      25 Ιουλίου, 2012 06:56

      Οι εμπνεύσεις μου είναι ποικίλες: ομορφιά, περιέργεια, ανάγκη να βγάλω κάτι από μέσα μου.

      Το συγκεκριμένο κείμενο μου το ενέπνευσαν οι γεμάτες έπαρση και υποκρισία δηλώσεις του Γιώργου Λουκαίδη.

      Μου αρέσει!

  9. Proteas permalink
    25 Ιουλίου, 2012 13:33

    Παιδια εγω προσωπικα δεν χωνευω τον Αναστασιαδη και ουτε δεξιος ειμαι αλλα αυτη η κυβερνηση με εφερε σε σημειο να επαρακαλουσα να ηταν ο Αναστασιαδης προεδρος. Αυτο με ενοχλει, που με αναγκασαν να προτιμω καποιον που νομιζα οτι δεν κανει για προεδρος. Κατεβασαν το πηχη τοσο χαμηλα που μονο ερπετα μπορουν να περασουν απο κατω. Παω στοιχημα ο Ουτοπος θα οδηγουσε τη χωρα 100 φορες σε καλυτερο μονοπατι απο τον Χριστοφια. Πρωτη φορα ειδα ετσι ανικανοτητα, εφοηθηκαμε.Και κατα τα αλλα υπαρχουν ακομα μερικοι που θελουν να του καμουν και αγαλμα. Και του Σανταμ αγαλμα του εκαμαν.

    Μου αρέσει!

    • Πρώην Ακελικός κι' εσύ; permalink
      25 Ιουλίου, 2012 15:01

      Ο αλουπός εχώνετουν τζι’ ο νούρος του εφαίνετουν.

      Μου αρέσει!

  10. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    25 Ιουλίου, 2012 22:19

    Μηδένα προ του τέλους μακάριζε. Διάβασα όλα τα σχόλια πιο πάνω και τα περισσότερα έχουν ήδη προεξοφλήσει μία κατάσταση πλήρως αρνητική. Εγώ θα τολμήσω να προβλέψω και να πώ ότι όντως είναι δύσκολη η κατάσταση αλλά διαχειρήσιμη. Απο αυτή ακριβώς τη διαχείριση θα κριθεί εν πολλοίς και η κυβέρνηση. όντως η τρόικα δεν ήρθε για να μας χαιδέψει αλλά ήρθε για να σαρώσει. όπου εμφανίστηκε η τρόικα και έγινε μνημόνιο τελικά μόνο μνημόσυνα κάνουν διότι έγινε κρανίου τόπος . Εμείς που το γνωρίζουμε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πιστεύω ‘οτι δεν θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και κατα συνέπεια ούτε και μνημόνιο. Αυτό εξάξεται απο την σημερινή ανακοίνωση ότι η Ρωσσία είναι διατεθειμένη να δόσει μέρος του ζητούμενου δανείου για να διευκολύνει την διαπραγμάτευση με την τρόικα. Αυτό τί σημαίνει. Κερδίζουμε χρόνο. Λαμβάνοντας υπόψη τα ποσά που απαιτούνται για την στήριξη των τραπεζών ( περίπου 11δύς- προσωπικά πιστεύω πολύ περισσότερα και αυτό αποδεικνύεται απο την διαμόρφωση των τιμών της αγοράς στο χρηματηστήριο) δεν πιστεύω ότι το κράτος θα προχωρήσει σε στήριξη αλλά θα επιδιώξη να αναλάβουν ξένοι επενδυτές. Ήδη οι κινέζοι είναι με το ένα ποδι μέσα στη Λαική και οι ρώσσοι με το έτερο πόδι στην τράπεζα Κύπρου. Σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις. Κατα συνέπεια το κράτος δεν θα χρειαστεί να στηρίξει τις τράπεζες και το δεδομένου του δανείου απο την ρωσσία δεν θα χρειαστούμε μνημόνια που βάζουν το χέρι στην εθνική κυριαρχία και στον εθνικό πλούτο . (πετρέλαια κ.λ.π.) Εάν κερδιθεί αυτό το σενάριο πιστεύω θα είναι το καλύτερο υπο τις περιστάσεις λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες των τραπεζιτών μας που τα έκαναν μούσκεμα. Το κάθε κράτος θα πρέπει να δεί πλέον πως διαχειρίζεται την έξοδο απο το ευρώ διότι περί αυτού πρόκειται. ήδη ο Μπερλουσκόνι φαίνεται να επιστράφει και δήλωσε ότι με την επιστροφή του η χώρα θα επιστρέψει στη λιρέττα. Τελικά μάλλον η Ιταλία θα είναι η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει. Ήδη άρχισε και η αρνητική αξιολόγηση της Γερμανίας . Τί απομένει και τί κανει νιαω νιαω στα κεραμύδια???

    Μου αρέσει!

    • 26 Ιουλίου, 2012 06:56

      Ρε κουμπάρε, είδες κανέναν να συζητά εδώ την τρόικα και τις διαπραγματεύσεις της με την κυβέρνηση και αμολάς ό,τι σου κατεβεί;

      Κατά τα άλλα, έχεις άδικο. Η κατάσταση ΔΕΝ είναι πια διαχειρίσιμη. Ήταν κάποτε αλλά έπαψε να είναι απλώς και μόνο γιατί δεν έτυχε καμιάς διαχείρισης. Και ο λόγος είναι πως η ΑΚΕΛική κυβέρνηση ήθελε να έρθει να της επιβάλει η τρόικα εκείνα τα μέτρα που έπρεπε η ίδια να είχε λάβει εδώ και χρόνια αλλά δεν της επέτρεπε η ιδεολογία της.

      Κι αυτό μας φέρνει στο θέμα που δεν είναι τίποτα άλλο από την εμμονή του ΑΚΕΛ στις άνευ πρακτικού αντικρίσματος ιδεολογίες για χάριν των ιδεολογιών του που δεν είναι τίποτα παραπάνω από κούφια συνθήματα, έστω κι αν η πραγματικότητα περνά πάνω του σαν οδοστρωτήρας.

      Μου αρέσει!

      • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
        26 Ιουλίου, 2012 15:14

        Μήπως σου έγινε χαλάστρα και δεν σου άρεσε? Ή μήπως θα καθοδηγάς το στόμα του καθενός τί θα λέει??? Εάν έτσι είσαι μαθημένος ξέχαστο. Να μάθης να ακούς και την αντίθετη άποψη και τα απωθημένα νομίζω να μείνουν στην πάντα για τον εαυτό του καθενός.. Δημοκρατία έχουμε ναί αλλά όχι οχλοκρατία και ότι κατεβεί ή και ότι αρέσει του καθενός να λέει και να παραπλανεί. Δεν πρόκειται να επανέλθω για το θέμα αυτό διότι όπως κατέγραψα πριν αρκετό καιρό απαντώ και γράφω για θέματα όταν ο άλλος στοιχειοθετεί κάτι . Σε αντίθετη περίπτωση απλά αγνωώ το θέμα και τελεία. Ο καθένας έχει τις απόψεις του .Δικαίωμα του αλλά λίγος σεβασμός δεν βλάπτει.Θα μου πείς μα ποιός τον έχασε. έδώ θα συμφωνήσω.Για αυτό καταντήσαμε εδώ που καταντήσαμε.Και ακόμα πού είσαι.Θα δούμε τεράστιες μα τεράστιες αλλαγές.Θα πάνε τα πάνω κάτω και τα πάνω κάτω .Τουλάχιστο αυτή την άποψη έχω και είναι καιρός να συνέλθουμε όλοι.όχι για μάς αλλά για τα παιδιά μας.

        Μου αρέσει!

        • 26 Ιουλίου, 2012 15:55

          Αποφασιστικέ, είσαι γεννημένος προφήτης!

          Κοίτα να αξιοποιήσεις αυτό το χάρισμα προς όφελος της ανθρωπότητας!

          😉 😉 😉 😉

          Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.