Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προεδρικές εκλογές 2013 – τέταρτη ανάρτηση: Ποια η χρησιμότητα του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη;

19 Αυγούστου, 2012

Έχω ήδη δηλώσει πως αν ο Νίκος Αναστασιάδης προσφέρει τη θέση του διαπραγματευτή στο ΔΗΚΟ, τότε δεν θα έχει την ψήφο μου. Δεν ανήκω στον ΔΗΣΥ, και η πίστη και θαυμασμός προς τον Νίκο Αναστασιάδη πηγάζει από τη στάση του στις δύσκολες ώρες του Κυπριακού, το πρώτο μισό της περασμένης δεκαετίας. Μια στάση τολμηρή, η πιο τολμηρή Κυπρίου πολιτικού εν ζωή, μια στάση που ερχόταν σε αντίθεση με θεμελιώδη πολιτικά και παραδοσιακά χαρακτηριστικά του χώρου του Νίκου Αναστασιάδη. Και όμως ο πολιτικός εκείνος άνδρας πήρε ρίσκα, βρέθηκε σε αντιπαράθεση με το ρεύμα, και κέρδισε την εκτίμηση μου ως του πιο προοδευτικού πολιτικού κάτω από εκείνες τις συνθήκες.

Ίσως είναι πολύ απλοϊκή η εξίσωση που χρησιμοποιώ, αλλά θεωρώ πως η εκχώρηση του χειρισμού του κυπριακού στο ΔΗΚΟ, του κατ’ εξοχήν κόμματος της αντίδρασης, της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού αποτελεί αυτοαναίρεση του πολιτικού άνδρα Νίκου Αναστασιάδη.

Φυσικά, από τον καιρό που είχα κάνει αυτή τη δήλωση, συζήτησα το θέμα με πολλούς φίλους και έχω μαλακώσει λίγο. Στο κάτω κάτω το ΑΚΕΛ και ο Δημήτρης Χριστόφιας μερίμνησαν ήδη να λύσουν το Κυπριακό εδώ και καιρό. Πρώτα ήταν η επιλογή του Μεγάλου Μακαρίτη, ο οποίος μας οδήγησε στο μεγαλοπρεπές ΟΧΙ, και το σφράγισμα της διχοτόμησης. Μετά ήταν ο ίδιος ο Δημήτρης Χριστόφιας που είχε υποτίθεται στόχο την ανάσταση της ελπίδας και της πορείας προς τη λύση. Η ανικανότητα, η ατολμία και το αλλοπρόσαλλο του ανδρός ροκάνισαν τον χρόνο, έκαψαν όλα τα χαρτιά που είχαμε, άφησαν ουσιαστικά την Τουρκία στο απυρόβλητο, και άφησε φυσικά την κατάσταση να γίνει όσο χειρότερη μπορούσε να γίνει. Η πιο μεγάλη αμαρτία του Δημήτρη Χριστόφια αναφορικά με το Κυπριακό όμως, ήταν άλλη: η άρνηση του (γιατί δεν μπορεί να είναι απλή ανικανότητα), να κτίσει, ή να ξυπνήσει την κουλτούρα λύσης. Έχοντας ζήσει πάρα πολύ έντονα το Κυπριακό τα τελευταία 15 χρόνια, μπορώ να σας βεβαιώσω πως η επιθυμία, η θέληση για λύση είναι στο χαμηλότερη σημείο που βρέθηκε ποτέ. Και αυτό κάτω από ένα υποτιθέμενο πρόεδρο λύσης.

Έχοντας γράψει όλα αυτά θα μπορούσα να έβαζα ξανά στη ζυγαριά την πίστη μου στον πολιτικό άνδρα Νίκο Αναστασιάδη από τη μια, και την ανάγκη του να εκλεγεί από την άλλη, μαζί με τους συμβιβασμούς που πρέπει να κάνει.

Αλλά φαίνεται πως δεν έχει όρια ρε γαμώ το!

Η Καθημερινή γράφει σήμερα πως εκτός από το Κυπριακό, η συμφωνία συνεργασίας ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ θα περιλαμβάνει και δήλωση για μη ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, για ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από ΔΗΚΟικό, και ανάληψη και της ευθύνης  για την ενέργεια πάλι από ΔΗΚΟικό, και αναφέρονται τα ονόματα των τεράτων ευφυΐας και παραγωγικότητας κυρίων Αντώνη Πασχαλίδη και Φώτη Φωτίου!!!

Είναι αλήθεια πως στο ευρύτερο θέμα της οικονομίας το ΔΗΚΟ ταυτίστηκε εδώ και καιρό με τον ΔΗΣΥ, και ακόμη και αν λάβουμε υπόψιν την πολυτέλεια της κριτικής που προσφέρει η θέση της αντιπολίτευσης, τα δυο κόμματα θα μπορούσαν σαφώς να δουλέψουν θετικά σε σχέση με τη διαλυμένη οικονομία που αφήνει πίσω του ο Δημήτρης Χριστόφιας. Θα είναι όμως πολύ βαρύ να δοθεί η πολιτική ευθύνη για αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα σε ΔΗΚΟικούς. Δηλαδή ο ΔΗΣΥ δεν έχει ικανά στελέχη; Δεν βλέπει πως ακούγεται πολύ ενοχλητικό το ξεπούλημα τόσο σημαντικών ευθυνών σε ένα κόμμα που η μόνη του διαχρονική πολιτική είναι η πλειοδότηση των ποσοστών του, πέραν ιδεολογίας, πέραν πολιτικής, πέραν δεοντολογίας;

Και για τους ημικρατικούς, από πού και ως που να μην ιδιωτικοποιηθούν; Προσέξτε, δεν θεωρώ πως αυτή μου η ερώτηση έχει σαφή απάντηση. Θεωρώ πως το καθεστώς των ημικρατικών πρέπει να αναθεωρηθεί με το βλέμμα στο όφελος του καταναλωτή, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες συνθήκες. Αν μια ιδιωτική ΑΗΚ θα προφέρει καλύτερη τιμή από το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη, ε, τότε γιατί όχι;

Πως είναι δυνατόν να δεσμευτεί ο Νίκος Αναστασιάδης σε κάτι το οποίο μπορεί να ανατραπεί εν πάση περιπτώσει πολύ νωρίς από τις ντιρεκτίβες τις τρόικας;

Θα ήθελα πάρα πολύ να ψηφίσω τον Νίκο Αναστασιάδη για τον πολιτικό άνδρα που είναι. Δεν θα μου είναι εύκολο να τον ψηφίσω αν κατέβει με διυλισμένες θέσεις και πολιτικές που στόχο έχουν  την εξασφάλιση της στήριξης του πιο νοσηρού πολιτικού χώρου της Κύπρου.(*)

Άλλωστε, εκείνοι έχουν περισσότερη ανάγκη τον Νίκο Αναστασιάδη παρά εκείνος αυτούς.

Αν καταλήξει να κατέβει ως υποψήφιος με τα δεδομένα που προδιαγράφονται, θα είναι πραγματικά πρόεδρος αμφίβολης χρησιμότητας.

 

(*)Και για να προλάβω τους πολυπληθείς αριστερούς αναγνώστες του ιστολογίου: δεν περπατά οποιαδήποτε κριτική σας. Αν δεν τα έκανε τόσο σκατά ο Χριστόφιας, και είχατε πιο δυνατή διαπραγματευτική θέση, και εσείς τα ίδια ανεμομαζέματα ανεμοσκορπίσματα θα κάνατε με τους λεβέντες του ΔΗΚΟ.

Το ξανακάνατε, έστω και αν εσείς το ονομάζετε «συνεργασία αρχών».

89 Σχόλια leave one →
  1. 19 Αυγούστου, 2012 21:37

    Βάλλουμε ένα στοίχημα ότι εννα ψηφίσεις Αναστασιάδη παρόλο που θα γίνει τζιαι τούτος η πόρνη του ΔΗΚΟ; Πιστεύκω εν θα χάσω τούτο το στοίχημα, παρόλο που έσιεις inside information 🙂

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      19 Αυγούστου, 2012 22:37

      Γιώργο, όχι, δεν έχω άλλη πληροφόρηση πέραν όσων διαβάζω. Πιθανότατα θα γίνει αυτό που γράφεις.

      Θα είναι επιλογή ανάγκης, γιατί όσο και αν δεν με πιστεύεις, ο ρομαντισμός μου θα ήθελε να ήταν επιλογή ενθουσιασμού.

      Μου αρέσει!

  2. Χριστόδουλος καλλίνος permalink
    19 Αυγούστου, 2012 21:45

    η πολιτική κατάσταση στον τόπο μας δεν ευννοεί παρά μόνον τον καιροσκοπισμό και τα δούναι και λαβείν μεταξυ αυτών που θα συνεργαστούν για την εξούσια… τελικά όλοι καταλήγουν περίπου στον ίδιο παρονομαστή: πως θα γίνουμε εξουσία και πως θα γίνει η νομή της… Είναι δομικό, νομίζω το πρόβλημα και το προεδρικό σύστημα ευννοεί όλην αυτήν την κατάσταση… Βέβαια, η αλλαγή απ’ ότι φαίνεται ‘κολά’ στο σύνταγμα του 60… Γι’ αυτό και θα συνεχίζουμε να έχουμε τα πολιτικά ήθη του 60… Όσον αφορά την στάση του Αναστάσιαδη το 2004, έχεις εν μέρει δίκαιο.. βέβαια διαχρονικά ο Αναστασιάδης δεν έδειξε πολιτική συνέπεια γι’ αυτό και μου φαίνεται είναι αυτην την στιγμή το φαβορί για την προεδρία.. Ιστορικά όσοι πολιτικοί έδειξαν συνέπεια με τις αρχές τους εξαφαναστήκαν ουσιαστικά από το πολιτικό σκηνικό… Νίκος Ρολάνδης, Μιχάλης Παπαπέτρου, Τάκης Χατζηδημητρίου, Κίκης Καζαμίας, και από την πλευρά του εθνικιστικού στρατοπέδου ίσως ο Νίκος Κουτσού εξαφανίστηκαν από το πολιτικό σκηνικό του τόπου… Οι πολιτικές δομές και η πολιτική κουλτούρα του τόπου μας ευννοεί δίχως άλλο τον πολιτικαντισμό, τον αριβισμό και τα δούναι και λαβείν… και αυτή η κατάσταση θα συνεχίσει δυστυχώς…

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      19 Αυγούστου, 2012 22:39

      Μια μικρή προσθήκη: το προεδρικό σύστημα όπως λειτουργεί από το 1964, αντανακλά την ουσιαστική του οικειοποίηση από τους Εκς μετά την αποχώρηση/εκδίωξη των Τκ. Αν υπήρχε πολιτικά ώριμο αντίβαρο αντιπροέδρου, ίσως να ήταν καλύτερα τα πράγματα…

      Μου αρέσει!

      • Χριστόδουλος καλλίνος permalink
        19 Αυγούστου, 2012 22:50

        δεν διαφωνώ με την επισήμανση… το ουσιώδες είναι ότι αν ήμασταν σε μια άλλη χώρα όπου λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία θα μπορούσε ο Χριστόφιας πριν μερικά χρόνια ή ο Αναστασιάδης τώρα αν λάμβαναν 34 τοις εκατόν να γινόντουσαν εξουσία χωρίς πολιτικά βαρίδια αλλά δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να ισχύσει… άρα ένα κόμμα που θα τρέχει για την εξουσία θα είναι πάντα υποχρεωμένο να κάνει »ιερές» ή »ανίερες» αν θέλεις συμμαχίες… γιατί όπως και να το κάνουμε η εξουσία είναι για τους πολιτικούς η μεγάλη επιθυμία… πλην των συνειδητών ρομαντικών, που επίσης δυστυχώς στον τόπο έχουν ουσιαστικά εξαφανησθεί…

        Μου αρέσει!

  3. Ανώνυμος permalink
    19 Αυγούστου, 2012 21:56

    Εμεναν θωρωμε να ψηφηζω ουτοπον για εκδρομην, ο νικαρος ας φκει με τους ψηφους του δηκο

    Μου αρέσει!

    • xwrikos permalink
      19 Αυγούστου, 2012 21:56

      Εμεναν θωρωμε να ψηφηζω ουτοπον για εκδρομην, ο νικαρος ας φκει με τους ψηφους του δηκο

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        19 Αυγούστου, 2012 22:42

        Το θέμα είναι πως η ασύλληπτη τραγικότητα της προεδρίας Χριστόφια, κάνει την αποχή δυσπρόσιτη πολυτέλεια…

        Μου αρέσει!

        • Χριστόδουλος καλλίνος permalink
          19 Αυγούστου, 2012 22:54

          φίλε στροβολιώτη, με λυπεί που δεν μπορείς να έχεις την ελάχιστη νηφαλιότητα όταν σχολιάζει την πολιτική κατάσταση.. και επικεντρώνεσαι σε προσωπικές επιθέσεις είτε στο ένα είτε στον άλλον… αυτού του είδους οι προσεγγίσεις δεν βοηθούν καθόλου…

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          19 Αυγούστου, 2012 23:11

          Δηλαδή οι λέξεις «ασύλληπτη τραγικότητα» δεν περιγράφουν επακριβώς την προεδρία Χριστόφια;

          Μου αρέσει!

  4. 19 Αυγούστου, 2012 21:59

    Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

    Μου αρέσει!

  5. Ομφαλοσκόπος permalink
    19 Αυγούστου, 2012 22:24

    Στροβολιώτη, συμφωνώ με τις απόψεις σου σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στο Κυπριακό, στην οικονομία, γενικώς συμφωνώ. Όμως καμιά φορά χάνεις λίγο την επαφή με την πραγματικότητα. Ναι, τι ωραία που θα ήταν αν μπορούσε ο Αναστασιάδης (ή κάποιος άλλος) να κατεβεί με καθαρή πλατφόρμα και να μην χρειάζεται να εξαρτάται από τους συμφεροντολόγους του ΔΗΚΟ ή από κανένα άλλο. Όμως έτσι δεν βγαίνεις πρόεδρος. Κοίτα τι έπαθε ο Κασουλίδης πριν 5 χρόνια. Έκαμε μια καλή προεκλογική εκστρατεία χωρίς εξαρτήσεις και στο τέλος αναγκάστηκε κι αυτός να παίζει με τον ΑΚΕΛ και τον Αρχιεπίσκοπο. Και το ΔΗΚΟ πήγε με το ΑΚΕΛ και όλοι βλέπουμε το αποτέλεσμα.

    Είμαι οπαδός της λύσης όπως κι εσύ. Όμως πρέπει να αντιλφθούμε ότι χωρίς το ΔΗΚΟ λύση δεν μπορεί να υπάρξει. Ο ΔΗΣΥ δεν μπορεί να δώσει παραπάνω από 20-22% σε ένα δημοψήφισμα. Το ΑΚΕΛ ίσως δώσει 26-28%. Βάλε ακόμα λίγους κουτσόφτερους, μπορεί να βγούν 50%, μπορεί όχι. Σίγουρα όχι αρκετοί για μια καθαρή θετική ψήφο. Άσε που – όπως μάθαμε το 2004 και εμπεδώσαμε στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης Χριστόφια – δεν υπάρχει περίπτωηση το ΑΚΕΛ να στηρίξει λύση που να μην υποστηρίζεται από τουλάχιστο μια άλλη δύναμη εκτός του ΔΗΣΥ. Συμπέρασμα: χωρίς το ΔΗΚΟ δεν υπάρχει λύση. Και παρά να τους έχεις στην αντιπολίτευση να σε κράζουν, ή να έρχει τη δεύτερη Κυριακή να τους πουλάς τη ψυχή σου για τις ψήφους τους, καλύτερα να δεσμευτείς από τώρα σε ένα κοινό πρόγραμμα. Καθαρές δουλειές. Πιστεύω είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Ο χρόνος θα δείξει.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      19 Αυγούστου, 2012 22:45

      Νούσιμη ανάλυση.

      Αν έχει κάτι με το οποίο διαφωνώ είναι για τις πιθανότητες πλέον συμφωνημένης λύσης.

      Τέλοσπαντων, να υπογραμμίσω ξανά αυτό που είχα γράψει στον πρώτο σχολιογράφο: (Η ψήφος στον Αναστασιάδη) «Θα είναι επιλογή ανάγκης, γιατί όσο και αν δεν με πιστεύεις, ο ρομαντισμός μου θα ήθελε να ήταν επιλογή ενθουσιασμού.»

      Μου αρέσει!

      • Ομφαλοσκόπος permalink
        19 Αυγούστου, 2012 22:56

        Δεν διαφωνούμε καθόλου, κι εγώ έχω σχεδόν ξεγράψει την πιθανότητα συμφωνημένης λύσης. Και για να λέμε την αλήθεια, το Κυπριακό τώρα είναι δευτερεύον θέμα. Η οικονομία θα είναι με διαφορά το πιο σημαντικό θέμα της επόμενης πενταετίας. Ένας λόγος παραπάνω που τα κόμματα πέραν του ΑΚΕΛ (που ζει στον κόσμο του) πρέπει να συνασπιστούν για να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα. Δυστυχώς βλέπω τον Λιλλήκα να ετοιμάζεται για αντι-μνημονιακό αγώνα (τι θα περίμενες βέβαια από αυτόν τον καιροσκόπο) και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πάμε σε εκλογές ελληνικού τύπου με το Λιλλήκα σε ρόλο Τσίπρα. Το πρόβλημά μας είναι ότι το ΑΚΕΛ δεν είναι ΚΚΕ, και μπορεί να μας τον βγάλουν πρόεδρο. Και τότε κλάφτα Χαράλαμπε….

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          19 Αυγούστου, 2012 23:15

          Μα αυτό συνεπάγεται αποτυχία του Μαλά να περάσει στο δεύτερο γύρο. Λίγο χλωμό μου φαίνεται αυτό για δυο λόγους. Δύσκολα θα πάρει ο Λιλλήκκας πολύ ψηλά ποσοστά (από που;), ενώ έχουμε και τον κομματικό πατριωτισμό, των πλείστων – έστω – ΑΚΕΛικών…

          Μου αρέσει!

        • Ομφαλοσκόπος permalink
          19 Αυγούστου, 2012 23:30

          Συμφωνώ ότι δύσκολα περνά ο Λιλλήκας στο β’ γύρο. Όμως με φοβίζει το σενάριο των δύο Μακαριακών υποψηφίων (ο Μακάριος του ευκταίου και ο Μακάριος του εφικτού) να συγκλίνουν στη αντι-μνημονιακή ρητορική. Τι θα κάνει ο Λιλλήκας στο β’ γύρο;

          (Ο Μαλάς φαίνεται σοβαρός άνθρωπος αλλά από τις δηλώσεις του φαίνεται ότι είτε δεν σκαμπάζει από οικονομία είτε ότι προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατήσει ισορροπίες λέγοντας μπούρδες. Όμως ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ δεν θα έχει επιλογή στο τέλος από το να τοποθετηθεί ανάλογα.)

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          20 Αυγούστου, 2012 07:15

          Ο Μαλάς ακόμη να δείξει αυτόνομη προσωπικότητα. Λογικά ναι, είναι σοβαρός άνθρωπος, αλλά δεν πρόκειται να πάει πολύ μακρυά. Θα πάρει όσους ΑΚΕΛικούς θεωρούν ακόμη πως ο Χριστόφιας ήταν το καλύτερο πράγμα που είχαμε μετά την Παπαρίζου, αλλά ως εκεί. Αν είναι να κάνει τη διαφορά θα πρέπει να αποκηρύξει ρητορικά αλλά και ουσιαστικά την απόδοση του Χριστόφια αυτή την πενταετία. Ε, αυτό είναι τόσο πιθανό όσο να γίνω χίππης εγώ 🙂

          Μου αρέσει!

  6. Χριστόδουλος καλλίνος permalink
    19 Αυγούστου, 2012 23:12

    αυτό το σενάριο είναι το πλέον ανατριχιαστικό… μακάβριο θα έλεγα… και αν ο Λιλλήκας πάει στον β’ γύρο έχω την αίσθηση ότι υπάρχει αυτήν η πιθανότητα… Θα μου πεις ο Χριστόφιας θα συνεργαστεί με τον Λιλλήκα? στην Κύπρο όλα γίνονται.. Ο Συλούρης ήδη συνεργάζεται με τον Αναστασιάδη…

    Μου αρέσει!

    • Ομφαλοσκόπος permalink
      19 Αυγούστου, 2012 23:21

      Μην ξεχνάς ότι το 2004 ο Συλλούρης είχε προτείνει Σχέδιο Ανάν 5,5. Μετά έγινε σκληρός γιατί πουλούσε…

      Μου αρέσει!

      • Χριστόδουλος καλλίνος permalink
        19 Αυγούστου, 2012 23:32

        άσε φίλε ομφαλοσκόπε… εδώ προσπαθούμε να βρούμε λογική μέσα στον πλήρη πολιτικό παραλογισμό και την ασυναρτησία…. Οι λεγόμενοι mainstream πολιτικοί και πολιτική λογική είναι ο πλήρης παραλογισμός… εγώ πάω για ύπνο… Καληνύκτα και ψηφίστε με την λογική που επικρατεί στον τόπο μας αν θέλει να ευημερίσετε… ψηφίστε όποιον σας τάξει υπουργείο ή έστω υφυπουργείο έστω μη παραγωγικό… Θα έχετε το ελάχιστο: λιμουζίνα, καμιά μίζα σίγουρα και τα άλλα σχετικά… ο στροβολιώτης που είναι πραγματιστής και καλός στην αριθμητική έχει ήδη πάρει τις σοφές αποφάσεις… Καληνύχτα… αυτός το τόπος δεν πάει μπροστά με τίποτα!

        Μου αρέσει!

  7. 19 Αυγούστου, 2012 23:22

    Strovoliotis,

    Με δκυο λόγια τζιαι εμμέσως πλην σαφώς λαλείς μας ότι ο μέγας και διορατικός ηγέτης Νίκαρος κάμνει τον χαμολιό τζιαι τον καραγκιόζη [για να ξεγελάσει κόσμο] για την προεδρική καρεκλά κι ότι ΕΣΥ παρ’ όλ’ αυτά εν να τον ψηφίσεις!!!
    Με τες υγείες ΣΟΥ!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      20 Αυγούστου, 2012 07:23

      Ναι ρε Ανεφ, είδες; ήντα καραγκιοζλίκκια κάμνουν οι πολιτικοί μας, α;

      Απίστευτο και πρωτοφανές, έννεν;

      Και εννοείται πως η υποκρισία και η διπλοπροσωπία είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό των δεξιών, έννεν;

      Ξέρεις ποια είναι η βασική μας διαφορά ρε φίλε;

      Εμείς οι «νεοφιλελεύθεροι» έχουμε και μάτια και μυαλό και βλέπουμε και τα καλά και τα κακά του «δικού» μας. Σε αντίθεση με σας που ο «δικός» σας είναι πάντα ο καλύτερος, ο εξυπνότερος, ο ικανότερος, ο αγιότερος.

      Έχουμε όμως και ένα μειονέκτημα: αν ο «δικός» μας είναι χειρότερος από τον «δικό» σας μπορεί να σας δώσουμε και μια ευκαιρία. Εσείς, ευτυχώς, δεν αντιμετωπίζετε ποτέ τέτοια διλήμματα.

      Αψιού!

      Μου αρέσει!

      • 20 Αυγούστου, 2012 09:08

        Strovoliotis,

        Πάλι επικκαρίστηκες! Τελευταία συμβαίνει ΣΟΥ συχνά, γι’ αυτό πρόσεξε το – μπαίνεις κι ΕΣΥ στα χρόνια πλέον! 

        Που την άλλη όταν κάμνουμε κουβέντα οι δκυο μας τζιαι [ΣΟΥ] επισημάνω αντιφάσεις στον λόγο ΣΟΥ [όπως ας πούμεν λαλείς μας ότι ο Νίκαρος εν ούλλον μεταλλάξεις, αλλά ΕΣΥ εν να τον ψηφίσεις γιατί κάμνει για Πρόεδρος – ιμίshι μου], τζιαι προσπαθείς να κάμεις τζι’ ΕΣΥ το ίδιο για μένα [να βρεις αντιφάσεις στον δικό μου λόγο] να αναφέρεσαι στα όσα εγώ έχω πει η λέγω κι όχι σ’ ό,τι πιθανόν να ΣΟΥ έχει πει ο Κοκής που το Τζιήτιν – ας πούμεν, ότι «ο “δικός” μας είναι πάντα ο καλύτερος, ο εξυπνότερος, ο ικανότερος, ο αγιότερος»! Πότε είπα εγώ αυτό το πράμα;
        Όμως «η βασική μας διαφορά ρε φίλε», ΔΕΝ είναι αυτό που ΕΣΥ λες, αλλά το ότι ΕΜΕΙΣ δεν στεκόμαστε τόσο στα πρόσωπα, αλλά στα προγράμματα τους και ποιους [ποιες κοινωνικές ομάδες και τάξεις] εξυπηρετούν αυτά. Αλλά προφανώς τούτα εν αλαμπουρνέζικα για σένα! Η πολιτική και κατ’ επέκταση και η ιστορία αντανακλούν τις κοινωνικο-ταξικές αντιθέσεις και τα αντικρουόμενα συμφέροντα που εκφράζονται μέσα απ’ αυτές τις αντιθέσεις. Δεν είναι απλά μανιχαϊστικό το ζήτημα [δηλ. “καλών” και “κακών”] όπως συχνά υποβάλλετε με τη θέση ότι σ’ όλους τους πολιτικούς/κομματικούς χώρους υπάρχουν καλοί άνθρωποι και καλοί πολιτικοί. Το καίριο ζήτημα είναι ποιους τα συμφέροντα εξυπηρετούν, πέραν από τα δικά τους… Και γι’ αυτό εμείς ΠΟΤΈ δεν θα συμφωνήσουμε πάνω σε ουσιώδη ζητήματα…
        Αλήθεια όμως, μια και το έθεσες, πότε ΕΣΥ «έδωσες και μια ευκαιρία» σε κάποιον δικό μας, ψηφίζοντας τον;

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          20 Αυγούστου, 2012 21:26

          Αγαπητέ Ανεφ, είμαι σίγουρος πως το ΑΚΕΛ στήριξε τον Τάσσο για αυτά: «στα προγράμματα τους και ποιους [ποιες κοινωνικές ομάδες και τάξεις] εξυπηρετούν αυτά.»
          Αντί της πιο πειστικής δικαιολογίας πως δέκα χρόνια μακρυά από την εξουσία ήταν πολλά – όπως δυστυχώς λειτουργεί και ο Αναστασιάδης στις κακές του στιγμές.
          Να απαντήσω και στο ερώτημα σου: η πρώτη φορά που ψήφησα κάποιο που στηριζόταν από το ΑΚΕΛ ήταν το 1993: Βασιλείου, δεν βγήκε. Η τελευταία ήταν το 2011: Ηλιοφώτου στον Στρόβολο, δεν βγήκε. Ε, δεν φταίω εγώ 🙂

          Μου αρέσει!

    • 20 Αυγούστου, 2012 15:02

      Μα ναι ρε παιδί μου, εν ξεκάθαρον καλό γιατί υποστηρίξετε ως παράταξην τον Τάσσον Παπαδόπουλον. Έννεν επειδή ήταν¨»καλός πολιτικός» αλλά λόγω «του προγράμματος του και ποιους [ποιες κοινωνικές ομάδες και τάξεις] εξυπηρετούσεν» ως πρόσωπον.
      Άρα επειδή εγώ προσωπικά δυσκολεύκουμαι να έβρω ιδιαίτερες διαφορές σε έναν «Παπαδοπουλλικόν» που έναν «Αναστασιαδικόν» πρόγραμμαν, καθώς τζιαι στα «συμφέροντα» που οι συγκεκριμμένοι θκιό «εξυπηρετούν» (ή εξυπηρετήσαν), να αναμένουμεν ότι ΔΕΝ θα σταθείτε προκατειλημμένα στο «πρόσωπον» του Αναστασιάδη όταν έρτει η ώρα της κάλπης;

      Μου αρέσει!

  8. Ανώνυμος permalink
    20 Αυγούστου, 2012 08:11

    KyΠpiakoakeΛdhsydhkoedekΛΠ oΠou h ΠoΛitikh mas bΛeΠei aΠo Πaaapa ΠoΛy makpia…..Πaei gia oΛh thn koubenta ayto…..Mia epwthsh mono sto mono ousiastika ΠoΛitiko shmeio: mΠopeis na eΞhΓhseis (me Πpaktika eΠixeiphmata omws k oxi ΘeoΛoΓikou tyΠou) ayto Πou eiΠes oti taxa einai dynaton mia idiwtikh AHK Πou einai maΛista Φysiko monoΠwΛio xwpis antaΓwnistes na Πposfepei xamhΛoteph timh peymatos Thn stiΓmh Πou den Θa exei aΠoΛytws kanena eΛeΓxo aΠo kanena???
    osr

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      20 Αυγούστου, 2012 21:28

      Ρε Οσρ, η γραφή σου αρχίζει να αντανακλά πλήρως τις σκέψεις σου 🙂

      Μου αρέσει!

      • 21 Αυγούστου, 2012 01:22

        LORD οφ υπεκφυγής λέμε!!! ήντα λορντ, ΜΑΣΤΕΡ

        ο Άρχοντας της υπεκφυγής

        τάχα εν εκατάλαβες ώστε

        οκ έτο δαμε

        κυπριακοακελδησυεδεκλπ όπου η πολιτική μας βλέπει από πάαααρα πολύ μακρυά…

        πάει για όλη την κουβέντα αυτό…

        Μια ερώτηση μόνο στο μόνο ουσιαστικά πολιτικό σημείο: μπορείς να εξηγήσεις (με πρακτικά επιχειρήματα όμως και όχι θεολογικού τύπου)
        αυτό που είπες ότι τάχα είναι δυνατόν μια ιδιωτική ΑΗΚ που είναι μάλιστα φυσικό μονοπώλιο χωρίς ανταγωνιστές να προσφέρει χαμηλότερη τιμή ρεύματος

        την στιγμή που δεν θα έχει απολύτως κανένα έλεγχο από κανένα;

        Μου αρέσει!

        • 21 Αυγούστου, 2012 07:28

          Ρε ΟΣΡ, δεν απευθύνεσαι σε μένα αλλά αν μου επιτρέπεις θέλω να σου πω πως στα ερωτήματα που θέτεις υπάρχουν πάντα απαντήσεις. Αλλά δυστυχώς η διάθεσή σου για επιλεκτική μάθηση σε συνδυασμό με την προθυμία σου να υπερασπιστείς με κάθε μέσο μέχρι θανάτου τα αποκρυσταλλωμένα κενά στις γνώσεις σου καθιστούν κάθε προσπάθεια καταδικασμένη σε αποτυχία…

          Μου αρέσει!

        • 21 Αυγούστου, 2012 10:11

          θεωρείς και εσύ δηλαδή ότι μια ιδιωτική ΑΗΚ χωρίς ανταγωνιστές είναι δυνατόν να προσφέρει φτηνό ρεύμα;

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          21 Αυγούστου, 2012 13:33

          Για να μπορέσουμε να συζητήσουμε, μας διευκρινίζεις ποια είναι τα επιχειρήματα «θεολογικού» τύπου ώστε να τα αποκλείσουμε από τη συζήτηση;

          Μου αρέσει!

        • 21 Αυγούστου, 2012 13:54

          οκ ανακαλώ τα περί θεολογικού τύπου επιχειρήματα.. απάντα όπως εσύ θεωρείς πρέπον στο εξής ερώτημα

          θεωρείς ότι μια ιδιωτική ΑΗΚ που αποτελεί φυσικό μονοπώλιο χωρίς ανταγωνιστές που δεν θα ελέγχεται από κανένα και με κανένα τρόπο μπορεί να προσφέρει φτηνότερες τιμές;

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          21 Αυγούστου, 2012 23:06

          Οσρ, στην αρχική μου ανάρτηση είχα γράψει: «Θεωρώ πως το καθεστώς των ημικρατικών πρέπει να αναθεωρηθεί με το βλέμμα στο όφελος του καταναλωτή, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες συνθήκες. Αν μια ιδιωτική ΑΗΚ θα προφέρει καλύτερη τιμή από το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη, ε, τότε γιατί όχι;»
          Νομίζω η απόλυτα μη – θεολογική μου θέση δίνει την απάντηση: δεν είμαι σίγουρος, ας το ερευνήσουμε.
          Πλην όμως: φυσικό μονοπώλιο θα μπορούσε να περιγραφεί το δίχτυο διανομής, για «φυσικούς», οικονομικούς αλλά και περιβαλλοντικούς λόγους. Και αυτό το μονοπώλιο μπορεί να συνεχίσει να το ελέγχει η ανάλογη αρχή, με τα κριτήρια που υπάρχουν τώρα.
          Η *παραγωγή* και *προσφορά* ενέργειας όμως, είναι άλλο κομμάτι, και εδώ τείνω να πιστεύω πως υπάρχουν πολλά περιθώρια προόδου.

          Μου αρέσει!

        • 22 Αυγούστου, 2012 01:20

          «Η *παραγωγή* και *προσφορά* ενέργειας όμως, είναι άλλο κομμάτι, και εδώ τείνω να πιστεύω πως υπάρχουν πολλά περιθώρια προόδου»

          όπως;

          Μου αρέσει!

        • 22 Αυγούστου, 2012 01:22

          και για να μην εκτεθείς κι άλλο, απλά να σου υπενθυμίσω ότι μίλησες ξεκάθαρα για ιδιωτική ΑΗΚ

          που αυτό περιλαμβάνει δίκτυο παραγωγή προσφορά

          οπότε τώρα μας τα αλλάσεις, όχι λίγο αλλά πολλά

          αλλά είμαι περίεργος να δω πως θα μπορούσε μια ιδιωτική εταιρεία χωρίς ανταγωνισμό θα μπορούσε να προσφέρει τάχα χαμηλές τιμές

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          22 Αυγούστου, 2012 07:07

          Οσρ, δεν υπάρχει λόγος να εκτεθώ, αφού στο θέμα αναφέρομαι σαφώς στην αρχική μου ανάρτηση. Είναι όμως γνωστή η μεθοδολογία σου…

          Στην ερώτηση σου απαντώ (ανκαι ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ): αν διαχωριστεί το δίκτυο διανομής από εκείνο της παραγωγής, τότε πιστεύω πως μπορούν να υπάρξουν εξοικονομήσεις, και άρα μείωση στην τιμή. Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν πληρώνεις το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, ε, κάνεις τουλάχιστο μια έρευνα να δεις τι πάει λάθος.

          Μου αρέσει!

        • 22 Αυγούστου, 2012 08:33

          ναι είναι γνωστή η μεθοδολογία μου,

          κάνω κοπυ παειστ ακριβώς ό,τι έγραψες, το αντιδιαστέλλω με κάτι που έγραψες μετά το οποίο είναι διαφορετικό από το αρχικό και φαίνεται ξεκάθαρα η αντίφαση στα όσα γράφεις

          μίλησες ξεκάθαρα για ιδιωτική ΑΗΚ ως ενιαίο σύνολο και τώρα λαλείς μας πάλε για διαχωρισμό διανομής παραγωγής κλπ

          αλλά ας πάρουμε το νέο σενάριο που έβαλες τωρά σε αντίθεση με την αρχική σου τοποθέτηση περί ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ

          η ΑΗΚ αυτή την στιγμή ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος
          δηλαδή από πολιτικούς που θέλουν ψήφους που αν πιεστούν και φοβούμενοι το πολιτικό κόστος ενδέχεται να συγκρατούν τις τιμές

          ένας ιδιώτης με ποιο τρόπο θα πιέζεται τάχα για να προσφέρει χαμηλές τιμές;

          την στιγμή που εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει κανένας απολύτως ανταγωνισμός

          που έτσι κι αλλοιώς είδαμε τον ανταγωνισμό σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης
          όπως το γάλα η πεζίνα κλπ
          οι τιμές αγγίξαν τον ουρανό

          το ντοκυμαντέρ καταστροικα απαντά

          απόσπασμα από εδώ

          http://antartescy.blogspot.com/2012/05/catastroika-h-n.html

          «Τέλος, στον ηλεκτρισμό, το αρνητικό παράδειγμα έρχεται από τις ΗΠΑ, όπου η ιδιωτικοποίηση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατέληξε σε καθαρό εκβιασμό από εταιρίες τύπου Enron με μπλακάουτ και τεχνητές ελλείψεις, ώστε η χονδρική τιμή να εκτοξευθεί στα ύψη και το όλο σύστημα να καταρρεύσει. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα λουλούδια της ιδιωτικοποίησης, Energa, Hellas Power κλπ. έχουν εξαφανιστεί αφήνοντας μόνο χρέη στο δημόσιο και τη ΔΕΗ, την ενέργεια της οποίας απλά μεταπωλούσαν. Όλο αυτό το κομμάτι που είναι και το καλύτερο του ντοκιμαντέρ ενδυναμώνεται από την παρουσία συνδικαλιστών όπως ο Κώστας Μαριόγλου από την ΕΥΑΘ, η Φλώρα Παπαδέδε από τη ΓΕΝΟΠ, ο Θ. Λεβέντης της ΠΟΣ.»

          Περί ιδιωτικοποιήσεων ο λόγος…Στην Γερμανία και Αγγλία ιδιωτικοποίησαν τα τρένα και λόγω μη συντήρησης κλπ είχαμε νεκρούς λιποθυμίες από ..καύσωνα στην Γερμανία εκτροχιασμούς διαλυμένες ράγες ..στην Βολιβία ιδιωτικοποίησαν το νερό και άμεσα οι τιμές ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΑΝ κλπ κλπ
          https://osr55.wordpress.com/2012/04/28/

          γράφεις:
          αν διαχωριστεί το δίκτυο διανομής από εκείνο της παραγωγής, τότε πιστεύω πως μπορούν να υπάρξουν εξοικονομήσεις, και άρα μείωση στην τιμή.»

          μπορείς να γράψεις πρακτικά πως μπορεί να γίνει αυτό;

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          22 Αυγούστου, 2012 13:45

          osr, η ανάρτηση δεν έχει σχέση με το ρεύμα. Εντάξει παραθέσεις τις αναφορές σου, θα μπορούσα να αναφέρω και εγώ άλλες, αντίθετες. Ήδη σήμερα άκουγα για το σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγής ρεύματος από ιδιώτες, και τη διατήρηση του δικτύου ως ξεχωριστής από την παραγωγή υποδομής. Άρα, υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν! Δε θα συνεχίσω όχι μόνο γιατί δεν μελέτησα το συγκεκριμένο θέμα – και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο επιμένω κυρίως πως πρέπει να μελετηθεί ξανά η κατάσταση, αλλά και γιατί το ζήτημα είναι μια μικρή παρανυχίδα της παρούσας ανάρτησης.

          Μου αρέσει!

  9. 20 Αυγούστου, 2012 09:01

    Καλημέρα στην παρέα.
    Παίδες, έχω κι εγώ τους ίδιους προβληματισμούς με σας, αλλά με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, είναι αδύνατον να φανταστώ διαφοροποίηση της πρόθεσής μου να ψηφίσω τον Αναστασιάδη παρά το ότι ούτε εγώ ανήκω στον συναγερμικό χώρο.

    Πρώτον, έχω την κρυφή ελπίδα, αν όχι βεβαιότητα (αλλά ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις), πως ένας άνθρωπος που επέδειξε εκείνο το πολιτικό θάρρος όταν ήταν ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος στην αντιπολίτευση το 2004 πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα αψηφώντας το πολιτικό κόστος, όταν θα είναι εάν εκλεγεί πρόεδρος του κράτους δεν θα σταθεί κατώτερος των περιστάσεων σε περίπτωση που απαιτηθεί, έστω κι αν οι χειρισμοί του Χριστόφια στο Κυπριακό έχουν καταστήσει αυτό το ενδεχόμενο μια πολύ απομακρυσμένη πιθανότητα. Έχει δυνατότητα και να κρίνει και το σθένος να αγωνίζεται για κάτι που θεωρεί σωστό, άρα λοιπόν αυτό απαντά στις επιφυλάξεις του Στροβολιώτη και του Χριστόδουλου (αλλά και τις δικές μου).

    Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την οικονομία, κάθε προσπάθεια χάραξης ενός προεκλογικού προγράμματος στην Κύπρο του Αυγούστου του 2012 είναι σαν να λογαριάζεις χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή την τρόικα. Είδα και τις προεκλογικές προτάσεις μάλιστα του Αναστασιάδη πριν κανένα δυο μήνες και δεν με ενθουσίασαν καθόλου μια και ήταν πολύ αόριστες και δεν χαρακτηρίζονταν από όραμα. Ωστόσο αυτό το όραμα το έχει η τρόικα και έστω κι αν ο Αναστασιάδης αντισταθεί π.χ. σε αποκρατικοποιήσεις (θέλει λέει, ‘μετοχοποιήσεις’) ή αποκοπές μισθών στο δημόσιο, εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί να το πράξει.

    Με βάση αυτά και έστω κι αν έχω και μερικούς πρόσθετους ενδοιασμούς για τον Αναστασιάδη, αλλά κυρίως αν λάβω υπόψιν το παρελθόν και το παρόν των υπολοίπων ανθυποψηφίων (δηλαδή πως ο Μαλάς από Ελεύθερος Δημοκράτης έγινε ακελικότερος των ακελικών για ένα υπουργείο χωρίς να έχει αποδείξει μέχρι τώρα στη θέση αυτή την αξία του – για τον Λιλλήκα περιττεύει κάθε αναφορά) θα τον ψηφίσω, παραμένοντας ανοιχτός όμως σε μια άλλη καλύτερη επιλογή από αυτόν και ετοιμάζοντας τον εαυτό μου για την μπλογκαριστική αντιπολίτευση που θα χρειαστεί….

    Μου αρέσει!

    • 20 Αυγούστου, 2012 14:55

      «Ωστόσο αυτό το όραμα το έχει η τρόικα…»

      Επειδή όταν εθκιάβασα το σχόλιο σου έκαμεν μου τζιαι μέναν «κλικ» η συγκεκριμένη πρόταση του σχολίου σου, μπορείς να διευκρινήσεις τι εννοείς;

      Υπήρξεν δε τζιαι αφορμή για την εξής ανάρτηση της φίλτατης Dis:

      http://disdaimona.blogspot.com/2012/08/blog-post_20.html

      (έχω λλίον φυτιλιάρικην διάθεσην, stay cool!)

      Μου αρέσει!

      • 20 Αυγούστου, 2012 18:09

        🙂 🙂 🙂
        Μη φοβάσαι… κατά βάθος η Δεισδαιμόνα με αγαπά, άσχετα του ότι (ίσως καλύτερα για αυτό) δεν το δείχνει αλλά με τιμά ανάλογα και την ευχαριστώ… Άλλωστε το νικ μου δεν είναι Οθέλλος 😉

        Στο δια ταύτα, όταν ήρθαν πριν ένα μήνα εδώ και μιλήσαν στους βουλευτές μας, τους είπαν πως τα δημοσιονομικά μας είναι χειρότερα απ’ ό,τι περίμεναν.

        Οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να μας δώσουν χαμηλότοκα δάνεια για να μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς ώστε να βρούμε τον χρόνο να υλοποιήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται ώστε να αποπληρώσουμε το δάνειο μας.

        Για να γίνει αυτό πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία μας ώστε να δουλεύει. Για να γίνει πάλι αυτό, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να περιλαμβάνουν λύσεις που δουλεύουν. Αυτό είναι ένα όραμα που δεν έχει κανένας κύπριος πολιτικός, συμπεριλαμβανομένου και του Αναστασιάδη.

        Ίσως να έχει ξεμάθει να λέει αλήθειες μετά την εμπειρία του 2004, αλλά εγώ ελπίζω πως εδώ κάνει απλώς έναν προεκλογικό τακτικισμό.

        Τη απουσία καλύτερης επιλογής, πρέπει να αρκεστούμε με αυτόν…

        Μου αρέσει!

  10. 20 Αυγούστου, 2012 11:28

    ‘Έχουμε φτάσει την μέγιστη παρακμή σαν κράτος/έθνος/κοινότητα από τότε που ανέλαβε το ακέλ την διακυβέρνηση. Δεν λεω ο Χριστόφιας γιατί αυτός σαν τέλειο ανδρείκελο, άγεται και φέρεται σαν χάννος από το κόμμα του. Είχα άλλη εντύπωση όταν πρωτοανάλαβε. Έσφαλλα βέβαια. Σε όλες τις τελευταίες προεδρικές εκλογές είχα πάντα εμπιστοσύνη στον πρόεδρο που επέλεξε ο λαός (μορφωμένος και αμόρφωτος). Δεν μου έτυχε μεγαλύτερη απογοήτευση από την τελευταία εκλογή. Από το τσιμέντωμα της άρνησης φτάσαμε στον ενταφιασμό κάθε προσπάθειας για συμφωνημένη λύση. Και στην καταβαράθρωση της οικονομίας καθώς και την λεηλασία της κρατικής μηχανής και του κράτους εν γένει. Πλήρης απογοήτευση.

    Τι να ελπίζω; Ότι, όπως και κάθε φορά, ο επόμενος θα είναι καλύτερος.

    – Στροβολιώτη, προσυπογράφω όλα όσα είπες.

    Μου αρέσει!

  11. Έλενα permalink
    20 Αυγούστου, 2012 12:14

    @Οσιρις.Ξαναγράψετα ρε φιλε διότι χρειάζεται αποκρυπτογράφηση και όχι ανάγνωση το μήνυμα σου.
    Στροβολιώτη, σίγουρα η ψήφος πρέπει να είναι αποτέλεσμα έμπνευσης.Και αν και είχα δηλώσει πως η σύμπραξη ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ θα με οδηγήσει μακριά από την κάλπη, εν τούτοις το να φκάλλω τον νουρον μου έξω δεν με χαρακτηρίζει. Η κουβέντα του Χριστόδουλου που μας απέδειξε πιο πάνω ΓΙΑΤΙ πρέπει να κάμει συνεργασία ο Νίκος με τα παλιόπαιδα του ΔΗΚΟ μετριάζει (;) κάπως την πικρία. Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο είναι η ασυδωσία των ΔΗΚΟϊκών και το οκέϋ των άλλων. Μα, τα δυο υπουργεία που έχουν σχέση με τα λεφτά;;; Έτσι;! Δώρον του Νικώλα;…και επίσης σωστή η άποψη για τους ημικρατικούς.Να το ακούγαμε από το ΑΚΕΛ να το καταλάβω. Αλλά από άτομα που ξέρουν «5 πράματα» παραπάνω στα οικονομικά, πριν να έρθει η Τρόϊκα, πριν να υπάρξει άλλη εξέλιξη και τα πάντα είναι ρευστά ακούγεται επιπόλαιο και ανεύθυνο!Στο Κυπριακό πώς άραγε θα εξελιχθούν τα πράματα;…πολλές οι απορίες και δεν ξέρω πόσες θα λυθούν μέχρι τις Προεδρικές
    @Ανευ….τι σας ποτίζουν ρε φίλε μες τζείνον το κόμμα;Δεν ξέρεις , α, πότε έδωκεν ευακαιρία σε δικόν σας ο Στροβ;Στον Κίκη Καζαμία ,ας πούμε; Ή δεν είναι αρκετά «δικός» σας ο Κίκης…..

    Μου αρέσει!

    • Έλενα permalink
      20 Αυγούστου, 2012 13:14

      Λάθος…ο Ομφαλοσκόπος κάνει την ανάλυση….

      Μου αρέσει!

    • 20 Αυγούστου, 2012 16:23

      Κυρία Έλενα,

      Ya την έξυπνη πάεις να ΜΑΣ κάμεις [με αντίθετα αποτελέσματα], ya εν ηξέρεις ελληνικά, ya είσαι “που σου νέφκω, που πάεις”… Το ερώτημα μου στον Blogοδεσπότη Strovolioti, ήταν «πότε ΕΣΥ «έδωσες και μια ευκαιρία» σε κάποιον δικό μας, ψηφίζοντας τον; Θες να πεις ότι ο Strovoliotis ψήφισε κάποια φορά τον Καζαμία; Πότε, σε βουλευτικές; Μα ο Καζαμίας ήταν υποψήφιος για την Αμμόχωστο, ενώ ο Strovoliotis [αν δεν κάμνω λάθος] ψηφίζει Λευκωσία!
      Κορού, πρόσεχε να διαβάζεις και αν ερμηνεύεις σωστή τι γράφω, [αφού με παρακολουθείς], γιατί μου φαίνεται πως είσαι ΕΣΥ η «ποτισμένη»!

      Μου αρέσει!

    • 20 Αυγούστου, 2012 20:53

      Έλενα, έτσι κι αλλιώς η οικονομική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης είναι προδιαγεγραμμένη: Ή μνημόνιο ή αποτυχία.

      Φυσικά είναι ανυπόφορη η διαφθορά που πρεσβεύουν τα κόμματα -αυτή του ΔΗΚΟ είναι μάλιστα παροιμιώδης- αλλά στην περίπτωση με το υπουργείο εμπορίου που έβαλαν στο μάτι τα γκάζια, νομίζω πως θα έρθουν κατόπιν εορτής.

      Ξεχνάς πως ο λόγος που έδιωξε ο Χριστόφιας κακήν κακώς την Πραξούλα ήταν επειδή ήθελε τη διαδικασία του β’ γύρου να προχωρήσει το συντομότερο ώστε να μπορέσει να γίνει η «αξιολόγηση» και «διαπραγμάτευση» των αιτήσεων εντός της θητείας του για τρίβει τα χέρια του ο Βενιζέλος Ζαννέτος;

      Να φαν δηλαδή οι καρχαρίες του σπασμού και να κεράσουν στους ΚΟΒίτες μια τυρόπιττα και μια κόκα κόλα να μην έχουν παράπονο…

      Υ.Γ. Ταυτόχρονα κάποιοι στο κόμμα ποντάρουν στο ότι τα υπόλοιπα αρνιά του ΑΚΕΛ και νηστικά να μείνουν, πάλι ευχαριστημένα θάναι, και, για φαντάσου, υπάρχουν άνθρωποι σε αυτό το σύμπαν που με κάνουν να πιστεύω πως έχουν δίκιο!

      Μου αρέσει!

  12. 20 Αυγούστου, 2012 14:27

    VOTE FOR Z!

    Μου αρέσει!

  13. 20 Αυγούστου, 2012 14:59

    Όπως είπες Στροβ, το ΔΗΚΟ έχει περισσότερη ανάγκη τον Αναστασιάδη παρά το αντίθετο. Αν ο Νίκαρος προχωρήσει όπως λες τότε δείχνει ότι δεν ξέρει να χειριστεί σωστά μια κατάσταση ή ότι έχει τυφλωθεί από τον πόθο για εξουσία. Σε τέτοια περίπτωση ας βγει όπς σχολίασε κάποιος φίλος πριν, με τους ψήφους του ΔΗΚΟ και όχι με τον δικό μου.

    Μου αρέσει!

  14. xwrikos permalink
    20 Αυγούστου, 2012 17:36

    Με την λογικη που λαλει αφου τα καμνουν ολλοι ας τα καμει τζαι τουτος διαφωνω. θελω ηγετες που καμνουν Lead By Example. Το παραδειγμα του νικου εν μου καμνει ποιον ας παει αν τον ψηφησουν τζεινοι που τον ενδιαφερουν οι ψηφοι τους.

    Ο δικος μου ψηφος προφανως δεν τον ενδιαφερει τζαι ωσπου βρισκει αρνια πασια που διαφωνουν αλλα ψηφηζουν τον διοτι τα καμνουν τζαι οι αλλοι τοτε θα συνεχησουν να τα καμνουν ουλλοι. τζαι αφου εισαστεν ετοιμοι να τον ψηφησετε ανεξαρτητος του οτι παιζει κουκλοθεατρον μεν κλαιεστε για την πολιτικη ζωη στην κυπρο τζαι για την μη εξομαλυνση της.

    Μου αρέσει!

    • 20 Αυγούστου, 2012 18:32

      Φίλε όπως εξαναείπα, «τα λόγια ακούω τα βερεσέ». Εκυβέρνησεν ο Αναστασιάδης τζιαι έκαμεν τα ίδια; Αν ναι εν αξίζει να τον ψηφίσεις. Αν ήταν που τα λόγια που ήταν να κρίνω (τζιαι οϊ τα έργα) προσωπικά ΔΕΝ θα τον εψήφιζα. Τα έργα αφορούν (κυρίως)την στάσην του το 2004 αλλά τζιαι την στήριξην που έδωσεν στον Χριστόφιαν το 2008. Τίποτε άλλον (γιατί για μέναν το κυπριακόν εν το μέγιστον πρόβλημαν τζιαι ώσπου εν λύεται τίποτε άλλον εν λύεται).

      Μου αρέσει!

  15. Ομφαλοσκόπος permalink
    20 Αυγούστου, 2012 21:14

    Παρεμπιπτόντως, ούτε εμένα με πείθει ο Αναστασιάδης όταν τον ακούω να μιλά για οικονομία. Αλλά στη φάση που είμαστε ο πρόεδρος δεν θα κάμει πολιτική. Θα κάμει αυτό που θα πει η τρόικα. Θέλουμε ένα πρόεδρο με κότσια να βάλει την ράχη του κάτω και να κάμει αυτό που πρέπει. Θα το κάμει ο Αναστασιάδης; Δεν ξέρω. Ξέρω όμως ότι ο Λιλλήκας και το ΑΚΕΛ (και άρα ο Μαλάς) αποκλείεται να το κάνουν.

    Μου αρέσει!

  16. bananistanos permalink
    20 Αυγούστου, 2012 22:12

    Να βάλω τζε γώ τον τσιφτέ μου (ή την τσιόφτα μου)

    Ο μόνος που σαν πρόεδρος θα με εκάλυπτε 100% είμαι εγώ! Μετά που εμένα ακολουθούν καμιάν 100στη άλλοι (πχ ο Στροβολιώτης είναι στο 50κάτι) τζε μετά ακολουθεί στο 101 ο Αναστασίαδης. Που τούτους ούλλους υποχρεωτικά θα ψήφίσω τον πρώτο στην κατάταξη που θα είναι υποψήφιος.

    Υ: Αγρινέ, εκαταλάβαμέν σε.

    Μου αρέσει!

  17. Επανένωση; permalink
    20 Αυγούστου, 2012 23:11

    Τώρα τί ηγέτης μπορεί να είναι κάποιος που φιλά τον κώλον του ΔΗΚΟ και του Κάρογιαν είναι άλλη ιστορία, ας μη την ανοίξουμε.

    Μου αρέσει!

  18. ιων σκεπτικός permalink
    20 Αυγούστου, 2012 23:12

    Αντιπολιτευόμενε , γράφεις
    … Φυσικά είναι ανυπόφορη η ΔΙΑΦΘΟΡΑ που πρεσβεύουν τα κόμματα -αυτή του ΔΗΚΟ είναι μάλιστα παροιμιώδης ….(η υπογράμμιση δική μου)

    Η τραγωδία τούτου του τόπου σε μια γραμμή-((((( Ευτυχώς που το ξέρουμεν τζιαι το καταλάβουμεν , το θέμαν είναι τι κάμνουμεν. Φίλε μου τα κόμματα που κύτταρον της δημοκρατίας εγινήκαν καρκίνος……..))))))

    Τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα χορεύουν σαν τες αρκούδες τον χορό που παίζει το ντέφι του Κάρογιαν ή του κάθε καιροσκόπου Δηκοϊκού.

    Εδεκ, οικοκότες, ευρωκότες και λοιπά πετεινάρια με ή χωρίς ράσα, κάτω ή δίπλα από ράσα, ζουν από το αίμα της τραγωδίας της Κύπρου, προεξάρχοντος φυσικά του ΔΗΚΟ. Με λυμένο το Κυπριακό το κομματίδια θα στερηθούν το γάλα του στείρου εθνικισμού και δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης.

    Γράφει ο Στρόβολιώτης:
    -Δεν ανήκω στον ΔΗΣΥ, και η πίστη και θαυμασμός προς τον Νίκο Αναστασιάδη πηγάζει από τη στάση του στις δύσκολες ώρες του Κυπριακού, το πρώτο μισό της περασμένης δεκαετίας. Μια στάση τολμηρή, η πιο τολμηρή Κυπρίου πολιτικού εν ζωή, μια στάση που ερχόταν σε αντίθεση με θεμελιώδη πολιτικά και παραδοσιακά χαρακτηριστικά του χώρου του Νίκου Αναστασιάδη. Και όμως ο πολιτικός εκείνος άνδρας πήρε ρίσκα, βρέθηκε σε αντιπαράθεση με το ρεύμα, και κέρδισε την εκτίμηση μου ως του πιο προοδευτικού πολιτικού κάτω από εκείνες τις συνθήκες…..

    Στροβ, αντιπολιτευόμενε, φίλε Μιχάλη και λοιποί που βλέπετε τον Αναστασιάδη, είτε ως μάννα εξ ουρανού, είτε ως λύση ανάγκης, μετά που τα εθαλάσσωσεν ο Χριστόφιας και δικαιολογείτε κάθε ιερή ή ανίερη συνεργασία για να αναλάβει την εξουσία.

    Θαυμάζεις Στροβ τον άνδρα για την στάση του στις δύσκολες ώρες του κυπριακού και εννοείς φυσικά το 2004 και το σχέδιο Αναν. Αν η τολμηρότητα του ανδρός και ή προοδευτικότητά του συνοδευόταν και με ταύτιση λόγων και έργων ίσως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να ήταν διαφορετικό. Αν η προετοιμασία του σχεδίου Ανάν από την κυβέρνηση Κληρίδη συνοδευόταν και από σοβαρή ενημέρωση του κόσμου για τα τεκταινόμενα δεν θα φτάναμε 38 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή με άλυτο το κυπριακό.

    Πίσω από κλειστές πόρτες έκτιζαν το σχέδιο Ανάν, αλλά στα μνημόσυνα , τες εθνικές επετείους και κάθε ευκαιρεία επερίσσευαν οι πατριωτικοί πύρινοι λόγοι. Την πατρίδαν ουκ ελάττω παραδώσω, ΄ΌΟΟλοι ι πρόσφυγες στα σπίτια τους, απεμπολήσαμεν τες τρισκαράτες ιδέες Γκάλι για να κατεβεί ο Βασιλείου από το τρένο, S300, αεροπορική βάση κοκ. Κάθε λίγο έσκαζε και μια βόμβα που άφηναν με τρόπο, λ.χ. για νέο εθνικό ύμνο κλπ που το μόνο που κατάφερναν ήταν να οξύνουν τα πνεύματα και να κάμνουν τους ελληνοκύπριους πιο εθνικιστές. Ούτε ο κ. Αναστασιάδης, ούτε το κόμμα του, κατέβηκαν στον συναγερμικό κόσμο να εξηγήσουν, να μιλήσουν και να πουν τες πικρές αλήθειες που στοιχειώνουν το κυπριακό πρόβλημα. Να πουν στο κάτω κάτω ότι είμαστε αναγκασμένοι να ζήσουμε με τους Τουρκοκύπριους και ας μην τους θεωρούν » αδέλφια» μας, (εγώ θεωρώ αδέλφια μου όλους τους ανθρώπους του πλανήτη) να πούν ότι και αυτοί υπόφεραν και υποφέρουν από τον εθνικισμό, να αποφασίσουμε επιτέλους ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε τούτον τον γερημόροτσον, ότι η Κύπρος είναι πατρίδα για όλους τους κατοίκους της και δεν ανήκει ούτε σε μητέρα ούτε σε μητρυιά, να παραδεκτούμε τα λάθη μας, να κοιτάξουμε μπροστά να δώσουμε για να πάρουμε. Να θάψουμε το μίσος και τη μισαλλοδοξία, να δώσουμε νερό στην ειρήνη και στο μέλλον των παιδιών μας.

    Η διγλωσσία του Δησυ για να κρατεί όλα τα σχοινιά των διαφόρων φατριών του Συναγερμού είχε ολέθρια αποτελέσματα για την λύση του κυπριακού. Τωρά το πουλλίν επέτασεν. και ώσπου περνούν τα χρόνια τσιμεντώνεται η διχοτόμηση. Οι κουφάες που ανάγιωννεν τόσα χρόνια θα μας φάσιν αν τολμήσει να φέρει σχέδιο λύσης του κυπριακού. Οποιασδήποτε λύσης. Είπαμεν. Κάποιοι ζούν και αναπνέουν από το κουφάρι της Κύπρου. Είπαμεν. Παρά να την μοιραστούμεν καλλύττερα να την μοιράσουμεν.

    Συμφωνώ με τον Μιχάλην. Αμα λυθεί το Κυπριακό και δουλέψουμε όλοι να σταθεί η λύση η Κύπρος θα λύσει και τα οικονομικά της προβληματα. Αν είχαμεν 2 δράμια νουν ηταν να είμασταν η Ελβετία της Μεσογείου. Αλλά είναι πολλά τα γέρημα τα λεφτά, τζιαι πολλά γλυτζιά η δύναμη της εξουσίας. Α, τζιαι την Ελβετίαν ξέρουν την καλά, τζιαι τες τράπεζες της.

    Ωσπου είμαστεν (γενικά ομιλούντες) μαντρισμένοι στα κόμματα θα μας παίζουν σαν τα πιόνια στην σκακιέρα των συμφερόντων τους τα μεγάλα τζάκια που κυβερνούν τον τόπον, ασχέτως του ποιος είναι πρόεδρος της δημοκρατίας. Διότι φίλοι μου όποιος και να είναι κυβέρνηση άν δεν θέλουν οι μεσαίοι διευθυντίσκοι των υπουργείων δουλειά δεν γίνεται. Μόνον ρουσφέτι τζιαι μίζες.

    Μου αρέσει!

    • 21 Αυγούστου, 2012 06:44

      Ίωνα, αν διαβάσεις προσεκτικά το τι έχω γράψει όχι μόνο σε αυτήν την περίπτωση αλλά και σε άλλες για τον Αναστασιάδη θα διαπιστώσεις πως δεν τον θεωρώ παρά μόνο μια μετριότητα που διασώζεται κυρίως λόγω της στάσης του στο δημοψήφισμα και στο Κυπριακό γενικότερα στα αμέσως επόμενα χρόνια.

      Και έχω υπόψιν και τα κουσούρια του, όπως κι αυτά του χώρου του.

      Το πρόβλημα είναι ακριβώς πως οι ανθυποψήφιοί του είναι πιο κάτω κι από το μέτριο, δεν έχουν τίποτα απολύτως στο βιογραφικό τους που τους καθιστά στην κρίση μου άξιους και ικανούς για αυτό το αξίωμα, ιδίως τη στιγμή που η χώρα πρέπει να κάνει στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική.

      Και ίσως εδώ έγκειται η κριτική σε ανθρώπους που σκέφτονται όπως εγώ, ίσως κι εσύ κι ο Στροβολιώτης, το ότι δεν καταθέτουμε τη δική μας πρόταση, ασχέτως της απήχησης που θα μπορούσε να τύχει.

      Αλλά τώρα που πανε να αλλάξουν και τον εκλογικό νόμο και θα χρειάζεται υποστήριξη ενός κοινοβουλευτικού κόμματος και κατάθεση παράβολου 35000 ευρώ θάχουμε και μια σοβαρή δικαιολογία 😉

      Μου αρέσει!

  19. Ουαί τοις ηττημένοις. permalink
    20 Αυγούστου, 2012 23:46

    Ο Χριστόφιας έκανε τολμηρές προτάσεις «δώρα τα είπανε» στο Κυπριακό. Ο Στροβολιώτης κατηγορούσε τον Χριστόφια για έλλειψη αποφασιστικότητας. Ο Αναστασιάδης δήλωσε από τηλεοράσεως ότι οι προτάσεις Χριστόφια Τουρκοποιούν την Κύπρο. Ο Στροβολιώτης που ενίοτε γυρεύει «νούσιμους» και δε βρίσκει, με δυσκολία τάχα, ψηφίζει και προτείνει Αναστασιάδη. Αλλά θέλει να γίνουν ακόμα πιο τολμηρά βήματα στο Κυπριακό. Λοιπόν εγώ δηλώνω τρελλός και το θέμα για μένα έκλεισε. Με τέτοιο λαό, με τέτοιους «ηγέτες», δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Φίλε ιων σκεπτικέ εάλω η πόλις. Δεν υπάρχει σωτηρία γι’ αυτό τον άρρωστο λαό. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

    Μου αρέσει!

    • Τα μορφωμένα παιδιά permalink
      21 Αυγούστου, 2012 00:17

      Ο Αναστασιάδης τόσο ηγέτης ήταν, τόσο πολύ επηρέασε τον λαό του, τόσο τον αγάπησε ο λαός του που την ώρα της κρίσης (2004) ΤΟΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ. Είμαι σίγουρος ότι, σε μια νέα ώρα κρίσης (σχέδιο λύσης ΔΔΟ), θου κύριε φυλακήν τω στωματι μου, Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕΙ. Και θα του αξίζει. Με ότι τους γαλουχούσε, αυτά θα του κάνουν.

      Μου αρέσει!

  20. Ο νούσιμος permalink
    21 Αυγούστου, 2012 00:37

    Ο Στροβολιώτης κατηγορούσε, ύβριζε και ελεεινολογούσε, αλλά και συνεχίζει να το κάνει κι’ αυτός κι’ οι κολλητοί του στο μπλοκ του, τον Χριστόφια. Όχι όχι επειδή ο Χριστόφιας ήταν αριστερός, όχι. Δεν κατηγορούσε την αριστερά έλεγε, μόνο τον άνθρωπο Χριστόφια κατηγορούσε, η αριστερά δεν . . . . . . έφταιγε . . . . . .
    Τώρα ο Μαλάς είναι σοβαρός άνθρωπος λέει αλλά . . . . . . είναι υποψήφιος της . . . . . αριστεράς. Και τον απορρίπτει εκ των προτέρων.

    Μου αρέσει!

  21. Κυπραίος ΚΥΠΡΑΙΟΣ permalink
    21 Αυγούστου, 2012 01:04

    Προεδρικές εκλογές 2013 – τέταρτη ανάρτηση: Ποια η χρησιμότητα του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη;

    Απάντηση:

    α) Να επιβάλλει διαρκώς με πρόσχημα τις απαιτήσεις της τρόικας ειδεχθή μέτρα κατά των εργαζομένων όπως ακριβώς έγινε και γίνεται στην Ελλάδα.
    β) Να επιφέρει με την υποστήριξη του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου τη λεηλασία των πλούσιων Κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
    γ) Να υπογράψει με την προστασία των ΝΑΤΟικών του πατρόνων λύση χαλαρής ομοσπονδίας.
    δ) Να εντάξει την Κύπρο στο ΝΑΤΟ.

    Αυτή είναι η χρησιμότητα του Αναστασιάδη.

    Μου αρέσει!

  22. 21 Αυγούστου, 2012 01:38

    καλάν ρε φιλελεύθεροι,
    αφούς ο δικός σας ψήφος δεν πρόκειται να μετρήσει για τίποτε,
    γιατί τόση σπουδή να γινείται κώλος τζιαι βρατζίν με την ξεφτύλα που εφτίννατε ως προχτές;

    αυτός ο τόπος δεν σώζεται με τίποτε.

    να ζήσετε ούλλοι σας με τους περδίκηες, με τους συλλούρηδες (διότι μετά το δήκο πάτε για τετραμερήν), με την τρόικαν που θαυμάζεται (μαζόχες) τζιαι με την διχοτόμηση φυτεμένη μες τα πλαΐτζια. Τζιαι ο Ττόμης να σας ευλοά στον δεύτερον γυρόν να πιάσει τζιαι τζιείνος καμιάν μετοχήν στην ΑΟΖ.

    Τελικά μόνον ο χωρικός εφάνην να έχει συνέπειαν του λόου του.

    Μου αρέσει!

    • 21 Αυγούστου, 2012 06:48

      Κουμπάρε, γιατί αποσιωπάς πως την τρόικα την κάλεσε στην Κύπρο ο Χριστόφιας;

      Μου αρέσει!

    • 21 Αυγούστου, 2012 06:51

      Όπως και το ότι τη διχοτόμηση την έκανε ο Χριστόφιας αναπόφευκτη με την εκλογή του Τάσου το 2003 και την πολιτική του μετά το 2008;

      Μου αρέσει!

      • 21 Αυγούστου, 2012 10:44

        με πορωμένους μπλόγκερς που με εβρίσαν δεν έχω όρεξην να μπαίννω σε συζήτησην. Το σχόλιον απευθύνόταν στους άλλους φιλελεύθερους που διατηρούν το ήθος στη ζυζήτησην τζιαι που τους οποίους εκαρτέρουν κάποιαν συνέπειαν ανάλογην με τζιείνην του Χωρικού ή του Παύλου.

        Τζιαι τους επαναλαμβάννω (τζιείνους, όι εσέναν) ότι άμαν χαθούν τζιαι οι φιλελεύθεροι, κεντροαριστεροί ή κεντροδεξιοί, μες την σαβούραν του πολιτικού συστήματος που παραπαίει, τί θα μείνει ζωντανόν, ασσέν τζιαι για «νούσιμη» αντιπολίτευση για να προβληματίζει, σε τζιείνον τον τόπον. Λαλώ τζιείνον, διότι γίνεται όλον τζιαι παραπάνω μακρυνός για μέναν.

        εχαριστήκατε τους πολλά φτηνά κοπέλλια. αξίζατε παραπάνω. Αλλά ο καθένας δίνεται όπως θέλει ο ίδιος :))

        Μου αρέσει!

  23. ΔemΩΝ permalink
    21 Αυγούστου, 2012 12:42

    Πιστεύω πως όσα χρόνια και αν ζήσω, όσες ακόμα χώρες κι αν γνωρίσω τέτοιο πολιτικό μπέρδεμα και θολούρα δεν θα συναντήσω ποτέ ξανά στη ζωή μου! Αριστερούς να κατακρίνουν τις κουμπαριές του ΔΗΣΥ με το ΔΗΚΟ, αφού πρώτα εκείνοι εκουμπάριασαν μαζί του κατ’ εξακολούθηση. Τους (και καλά) φιλελεύθερους (και μάλιστα λάβρους επανενωτικούς) να αιτιολογούν και εν τέλη να δικαιολογούν την κουμπαριά με τον «διάολο» και κύριο φορέα της μη λύσης που μέχρι χθες εξόρκιζαν. Ξανά τους αριστερούς να την πέφτουν στους φιλελεύθερους για τη στήριξή τους στον τρόικα την οποία ο δικός τους πρόεδρος κάλεσε και με την οποία η δική τους κυβέρνηση διαπραγματεύεται!

    Μύλος!

    ΔemΩΝ

    Μου αρέσει!

    • 21 Αυγούστου, 2012 14:45

      ΔemΩΝα,

      Δεν θα ‘πρεπε η Κύπρος, [ακόμα και με Κομμουνιστή, όπως δηλώνει, Πρόεδρο], να αποταθεί, όντας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποταθεί ΚΑΙ στους μηχανισμούς της Ένωσης για τυχόν βοήθεια;

      Μου αρέσει!

      • Ανώνυμος permalink
        21 Αυγούστου, 2012 17:32

        Άνευ, θα σου απαντούσα όχι ακόμα και αν δεν προϋπήρχε η πρόσφατη, πικρή πείρα από τέτοιου είδους βοήθεια προς τα νοτιοευρωπαϊκά PIGS – ακόμα δλδ και αν μου έθετες αυτό το ερώτημα πριν το 2010. Σήμερα σου απαντώ ΟΧΙ! – με κεφαλαίο και θαυμαστικό…

        Δυστυχώς, το μπλογκ του φίλτατου Στοβολιώτη δεν ενδείκνυται για σοβαρή συζήτηση επί του θέματος. Η παρέμβασή μου έχει περισσότερο να κάνει με την γενικότερη θολούρα που επικρατεί στους κόλπους του πάλαι ποτέ «επανενωτικού κινήματος» που δεν ήθελε παρά ένα τόσο δα φυσηματάκι από τους πνεύμονες της πραγματικότητας (ένα αγγιγματάκι της κρίσης) και της προεκλογικής καθημερινότητας για να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, επιβεβαιώνοντας τις επιφυλάξεις που είχα εξαρχής απέναντι σε αυτό το ετερόκλητο και αλλοπρόσαλλο μείγμα νεοφιλελεύθερων, φιλελεύθερων, κομουνιστών, ελευθεριακών, αναρχικών, απολιτίκ, κλπ.

        Εσύ δλδ δεν γελάς όταν ακούς να δικαιολογούν τη σύμπραξη ΔΗΚΟ με ΔΗΣΥ στο όνομα της «ατσάλινης στάσης» του Αναστασιάδη το 2004 οι πιο ακραιφνείς υποστηρικτές της ΔΔΟ και να τον ψέγουν μόνο γιατί (άκουσον – άκουσον!) δήλωσε πως δεν θα ιδιωτικοποιήσει τους ημικρατικούς;

        Αλλά επίσης, εσύ δεν κλαις όταν σκέφτεσαι την πιθανότητα το ΔΝΤ να μπει στην Κύπρο με την υπογραφή μιας κυβέρνησης του ΑΚΕΛ; Αυτό ονειρευόσουν αγαπητέ Άνευ το βράδυ της εκλογής του Δημήτρη Χριστόφια;

        Μου αρέσει!

        • ΔemΩΝ permalink
          21 Αυγούστου, 2012 17:36

          Ο από πάνω είναι ο Δαίμων

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          21 Αυγούστου, 2012 22:58

          Δαίμων, το κίνημα της επανένωσης δεν έβαλε ποτέ κοινωνικά κριτήρια και καλά έκανε. δεν υπήρχε ποτέ στόχος να γίνουν όλοι κομμουνιστές, ή όλοι φιλελεύθεροι, άρα γιατί απορείς;

          Από τη στιγμή φυσικά που κυρίως λόγω των επιλογών του ΑΚΕΛ πήγε περίπατο η επανένωση, ε, ναι, ο καθένας γυρνά πίσω στην ιδεολογική του φωλιά.

          Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        21 Αυγούστου, 2012 22:53

        Ο ανωτέρω σχολιογράφος είναι ο πράγματι ο εκλεκτός Ανεφ Ωρίων.
        Χρειάστηκε να το επιβεβαιώσω, γιατί η ερώτηση του θα μπορούσε να εκληφθεί και ως προβοκάτσια. Γιατί βλέπετε η υποκρισία περισσεύει. Αντί να πει στα ίσια ο εκλεκτός φίλος πως η εμπλοκή της τρόικας είναι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες μια κακή εξέλιξη, για την οποία ευθύνη φέρει *και* η κυβέρνηση, ο άνθρωπος προσπαθεί να ιδεολογικοποιήσει το θέμα, δικαιολογώντας και πάλι τον πρόεδρο!
        Εγώ πάντως όταν ο εκλεκτός μου κάνει μαλακίες, του λέω πως κάνει μαλακίες – βάσει εκείνων που πιστεύω. Δεν φτιάχνω μια αγιογραφία που μετά πρέπει να υποστηρίζω και να υπερασπίζομαι ο,τι και να συμβεί.

        Μου αρέσει!

        • 22 Αυγούστου, 2012 01:38

          Strovoliotis,

          Από την πόλη έρχεσαι και στην κορφή κανέλλα!!!
          Τα κολλήματα είναι πάμπολλα και οι ανασφάλειες ΣΟΥ είναι πλέον τόσες πολλές που με μισή κουβέντα που θα πω ή μια ερώτηση που θα κάμω φτιάχνεις σενάρια και συνωμοσιολογείς!
          Η ερώτηση μου προς τον ΔemΩΝα, ηταν διερευνητικού χαρακτήρα για να δω την άποψη του κατά πόσο μια χωρά μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να ξεφύγει από τα πλοκάμια και της δαγκάνες της και αν ακολουθήσει μια δικιά της πορεία αν κρίνει πως είναι πιο ωφέλιμο και ίσως σωτήριο Ας πούμεν, αντί να είναι με τον ευρω-ενωσιακό καπιταλισμό να πάει με τον ρούσικο ή τον κινεζικό καπιταλισμό… Πουθενά οι περικοπές και τα μέτρα λιτότητας. Πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για ανάπτυξη κι ενόσω παραμένουν στην “Αγία Οικογένεια” θα βολοδέρνουμε με τ’ αλλά Γουρούνια [τα PIGS]. Γιατί να μην πάμε με τα Τούβλα [τους BRICS]; Φαίνεται ότι έχει δίκιο ο ΔemΩΝας όταν λέει ότι «το μπλογκ του φίλτατου Στοβολιώτη δεν ενδείκνυται για σοβαρή συζήτηση επί του θέματος» – δεν ενδείκνυται γενικώς για σοβαρές συζητήσεις!!! Μόνο για μετεωρολογικά και για ταξιδιωτικά και περιηγητικά θέματα…
          Επί της ουσίας, αγαπητέ ΔemΩΝα, πραγματικά διερωτούμαι αν ως Κύπρος μπορούμε να ξεφύγουμε από κάποιους μηχανισμούς και διαδικασίες ενόσω παραμένουμε στην Ευρωπαϊκή Άνωση κι ενόσω δεν δημιουργούνται εντός της Ένωσης συμμαχίες χωρών είτε για αποχωρήσεις είτε για αλλαγή πορείας και πλεύσης… [Είπαμε υπάρχουν τζι’ αλλού πορτοκκαλιές που κάμνουν πορτοκκάλια]…

          Τζιαι Strovolioti, άφησ’ τες λαφαζανιές τζαι τους κλαυθμυρισμούς περί «υποκρισίας [που] περισσεύει, γιατί ΔΕΝ είμ’ εγώ που βρίσκω ένα σωρό τρωτά, τζιαι μεταλλάξεις, τζιαι «μαλακίες» στον Αναστασιάδη τζιαι στο τέλος λαλώ ότι εν να πάω να τον ψηφίσω, αλλά «τούτος» είσ’ ΕΣΥ!!!
          Τζιαι ναι! Ο Πρόεδρος ούτε μνημόνια πρέπει να υπογράψει, τζιαι ούτε τρόικες τζιαι ούτε ΔΝΤ θέλουμε στην Κύπρο. Οι τρόικες είναι μηχανισμοί εξάσκησης πολιτικού και οικονομικού έλεγχου και εξουσίας από την καπιταλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση στα διάφορα κράτη μέλη κι ΕΜΕΙΣ δεν τους θέλουμε. [Και αυτά τα είπα και σε σχετικές αναρτήσεις και σχόλια μου… Ο Strovolioti προσπαθεί αν πιάσει το πόιν μου, γιατί έπιασα εγώ το δικό του μερικές φορές τζιαι φαίνεται κρατεί μου άκκαμμαν]…
          Και σίγουρα φίλε ΔemΩΝα δεν ειμί καθόλου ευτυχής μ’ αυτές τις εξελίξεις… Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να επιβιώσουμε. [Θα τους καταθέσω σε προσεχή μου ανάρτηση. Ήδη αγόρασα και μηχανί για να κουρεύομαι μονός μου, άσε που σκέφτομαι να την κάνω γουλί για να μην χρειάζομαι συχνά κούρεμα. Ήδη έχω αφήσει και γένια!!!]…

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          22 Αυγούστου, 2012 07:22

          Α, μάλιστα το σχόλιο σου αφορούσε λοιπόν αυτό: «Η ερώτηση μου προς τονΔemΩΝα, ηταν διερευνητικού χαρακτήρα για να δω την άποψη του κατά πόσο μια χωρά μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να ξεφύγει από τα πλοκάμια και της δαγκάνες της και αν ακολουθήσει μια δικιά της πορεία αν κρίνει πως είναι πιο ωφέλιμο και ίσως σωτήριο Ας πούμεν, αντί να είναι με τον ευρω-ενωσιακό καπιταλισμό να πάει με τον ρούσικο ή τον κινεζικό καπιταλισμό…”

          Ε, νομίζω η απάντηση είναι αυτονόητη…

          Αλλά, δεδομένου πως αυτό ήταν το νόημα της παρέμβασης σου, τότε πράγματι, το προηγούμενο μου σχόλιο σε αδίκησε, και για αυτό απολογούμαι βαθέως.

          Ώστε να μην υπογράψει ο Χριστόφιας; Δηλαδή να σηκώσει την κόκκινη παντιέρα ή να παραιτηθεί; Γιατί σχέδιο Β δεν υπάρχει.

          Μου αρέσει!

        • 22 Αυγούστου, 2012 09:59

          Strovoliotis,

          Το τι προτείνω φαίνεται μέσα από τα γραφόμενα μου και δεν αναφέρθηκα ούτε σε «κόκκινη παντιέρα» ούτε και σε γαλάζια…

          Επίσης πιο πάνω ήθελα να γράψω ότι «Πουθενά οι περικοπές και τα μέτρα λιτότητας», έφεραν αποτελέσματα… Οι τρεις τελευταίες λέξεις φαγώθηκαν!

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          22 Αυγούστου, 2012 13:46

          Ε, αφού είσαι μόνο μουσική και κραιπάλη αυτές τις μέρες, ε, όλο και κάτι θα σου ξεφύγει – ασυνείδητα – 🙂

          Μου αρέσει!

  24. Ανώνυμος permalink
    21 Αυγούστου, 2012 12:54

    stelios papalangi

    Θα φάει τζαι ο νίκαρος μαύρο. Εκτιμούμεν το ναι (ποτέ δεν θα πάψουμε) – αλλά αφού το κυπριακό είναι τσιμεντωμένο συν οι διαπραγματευτές συν το ΔΗΚΟ, έχει πάψει να είναι κριτήριο. Εννά μου πεις οι άλλοι, που το ετσιμεντώσαν τζαι εγλύφαν το ΔΗΚΟ μέχρι πριν 2 μήνες εν καλύτεροι ; Ε θα σου απαντήσω με ένα ηχηρο ΟΧΙ.

    Τζαι άμα δεν είναι το κυπριακό κριτήριο – για την οικονομία δεν μπορώ να τον ψηφίσω αφού διαφωνούμεν.

    Τωρά σοβαρά το ΔΗΚΟ έβαλεν όρο όχι στις ιδιοτικοποιήσεις τζαι εδέκτηκεν Ο συναγερμός ; !!!!
    Μπράβο !!!
    Καλά την οικονομική πολιτική των δύο κομμάτων εν την καθορίζουν τα δίδυμα ; Κύριε των δυνάμεων.

    Καλό θα ήταν πάντως να έρτει το μνημόνιο πριν τες εκλογές.
    Να έρτει επί διακυβέρνησης Χριστόφια…. Για να ξέρουμε τη θέση όλων που ΠΡΙΝ.
    Ο δημητριάδης πάντως λαλεί ότι χρειάζεται ……συνεναισηηηηηηη»

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      21 Αυγούστου, 2012 13:49

      Στέλιο, ο Παν Δημητριάδης είπε και αυτά:

      –Η Κύπρος προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης πρωτίστως λόγω της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εξαιτίας των ενδεχόμενων ανειλημμένων υποχρεώσεων του κράτους σε περίπτωση στήριξης του τραπεζικού συστήματος, οι υποβαθμίσεις της Κύπρου από τους οίκους αξιολόγησης οδήγησαν στον αποκλεισμό του κράτους από τις διεθνείς αγορές για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους που λήγει τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο θα πρέπει να αναγνωρίσουμε κάποια χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην κυπριακή οικονομία. Ένα από αυτά τα προβλήματα αφορά τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, η οποία τίθεται σε κίνδυνο, πέρα από την προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών του κράτους στα υφιστάμενα συστήματα συντάξεων και υγείας, και από τη μη διατηρήσιμη επέκταση τρεχουσών (μη παραγωγικών) δημόσιων δαπανών. Συνεπώς, υπάρχει ανάγκη για περικοπές μη παραγωγικών δαπανών και αναδιάταξη των κρατικών πόρων προς τις επενδύσεις και γενικότερα στις δραστηριότητες εκείνες που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη.

      Τί είπε ο Π. Δημητριάδης

      Μου αρέσει!

    • 21 Αυγούστου, 2012 14:00

      Στέλιο, το ότι ο Αναστασιάδης δεν αντιπροσωπεύει τον ιδανικο υποψήφιο είναι για μένα αδιαμφισβήτητο. Εκτός από τη στάση του στο δημοψήφισμα μέχρι το 2009 δεν μπορώ να εντοπίσω άλλα θετικά στοιχεία σε αυτόν. Θυμάμαι μάλιστα την περίπτωση με την Τσουγιοπούλου πριν καμιά 20αριά χρόνια που με έκαναν να τον αηδιάσω. Αλλά του αναγνώρισα το προσόν του ηγέτη το 2004, ενώ θα μπορούσε κι αυτός να πάθει φαρυγγίτιδα και να λουφάξει στο εξοχικό του μέχρι να κατασταλάξει η σαματάς και να κάνει εκ των υστέρων κριτική εκ του ασφαλούς στον Τάσο.

      Το διακύβευμα δυστυχώς είναι πλέον άλλο για την Κύπρο και έχει να κάνει με το κατά πόσον θα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη και να μη χρειαστεί να την εγκαταλείψει πριν την Ελλάδα.

      Φυσικά, αυτό μπορεί να συντελεστεί πριν γίνουν καν οι εκλογές αλλά έστω κι αν διαφωνείς με την πολιτική του, δεν μπορείς πλέον να θεωρείς πως μια όποια κυβέρνηση στην Κύπρο θα ασκεί οικονομική πολιτική δικής της έμπνευσης χωρίς την έγκριση της τρόικας.

      Συνεπώς, είμαι διατεθειμένος να τον ψηφίσω τον Αναστασιάδη μια και έχω την ελπίδα πως θα φανεί εάν εκλεγεί ρεαλιστής και δεν συμπεριφερθεί στις κρίσιμες στιγμές όπως ο Χριστόφιας της φαρυγγίτιδας.

      Εκτός φυσικά αν μου υποδειχθεί ένας καλύτερος υποψήφιος -είμαι ανοικτός σε αυτό- αλλά θα πρέπει να έχει αποκηρύξει την πολιτική Τάσου-Χριστόφια στο Κυπριακό, και του τελευταίου στην οικονομία ώστε να μπορέσω να τον θεωρήσω σοβαρή περίπτωση.

      Μου αρέσει!

  25. strovoliotis permalink*
    21 Αυγούστου, 2012 13:46

    Θα απαντήσω συγκεντρωτικά: συμφωνώ με τον Δαίμων, δύσκολο το πολιτεύεσθαι στην πολιτικά ανώμαλη Κύπρο!
    Πάντα το έλεγα αυτό!
    Μετά, η στάση του Χωρικού και του Παύλου είναι η πιο έντιμη. Η συνεργασία με τον νοσηρό χώρο του ΔΗΚΟ είναι για μένα αρνητική, είτε αυτή γίνεται από το ΑΚΕΛ (με όση κριτική και να του κάμνω σε άλλα ζητήματα και κυρίως για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ στο Κυπριακό αλλά και την οικονομία), είτε με τον ΔΗΣΥ.
    Σε αυτό φαίνεται να συμφωνώ με τον Στέλιο Παπαλάγκι.
    Υπάρχει όμως και θεωρητική βάση που με «δικαιολογεί» αν τελικά ψηφίσω τον Νίκο Αναστασιάδη. Αυτή εκφράζεται κυρίως από τον Μιχάλη Ταπακούδη που λέει πως δεν τον δοκιμάσαμε τον άνθρωπο, και κυρίως θα ήταν καλύτερο (στο Κυπριακό) να τον κρίνουμε από τα έργα που έχει ήδη κάνει, και όχι από τις υποσχέσεις που δίνει για να εκλεγεί.
    Ο Ίων γράφει σοφά: «Με λυμένο το Κυπριακό το κομματίδια θα στερηθούν το γάλα του στείρου εθνικισμού και δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης.»
    … άνκαι, στην περιγραφή του «τότε», νομίζω αδικεί τον Αναστασιάδη.

    Ο «νούσιμος» (υπό αυτό το ψευδώνυμο), γράφει: «Τώρα ο Μαλάς είναι σοβαρός άνθρωπος λέει αλλά . . . . . . είναι υποψήφιος της . . . . . αριστεράς. Και τον απορρίπτει (ο Στροβολιώτης) εκ των προτέρων.» δεν απορρίπτω τον Μαλά! Αν κάνει την κριτική που πρέπει στον Χριστόφια, αν δείξει πως θα μπορούσε να κάνει τον χώρο του ΑΚΕΛ ένα χρήσιμο σοσιαλδημοκρατικό χώρο, θα μπορούσε να ήταν επιλογή!
    Αλλά μια ερώτηση ρε φίλε: αν ο Μαλάς ήταν υποψήφιος των ΕΔΗ και της Πραξούλλας θα ήταν επιλογή για σένα τον – προφανώς- «αριστερό»;

    Μου αρέσει!

  26. . . . μα έλα πούν την αφήνν' η χαρά της; permalink
    21 Αυγούστου, 2012 23:39

    Άτε ρε Στροβ, ψήφισε Αναστασιάδη ρε κουμπάρε, άτε να χαρείς. Μα σε παρακαλώ να πούμεντε . . . . . . . τωρά . . . . . . έθ θα μας κάμεις τη χάρη;

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.