Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μια ασυνήθιστα νευρώδης δήλωση υπουργού της κυβέρνησης Χριστόφια.

22 Αυγούστου, 2012

 

«…ενώ όσον αφορά γενικότερα το θέμα της διέλευσης προϊόντων από τα κατεχόμενα είπε ότι πρόκειται για Κανονισμό που εγκρίθηκε το 2004 και δεν μπορεί η κυβέρνηση να τον σταματήσει μονομερώς,  επειδή θίγονται τα συμφέροντα μιας τάξης παραγωγών. Ανέφερε ακόμα ότι με τη διακίνηση  προϊόντων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές σημειώθηκε  την τελευταία περίοδο μείωση της τιμής της πατάτας από ένα ευρώ, στα περίπου 50 σεντ.»

 

Πηγή: ΡΙΚ.

 

Θυμάμαι τον κύριο Αλετράρη να μιλά στο Πρωινό Δρομολόγιο. Ήταν ένας πολύ συμπαθής κύριος που αναφερόταν στα νερά που εισέρρεαν στα φράγματα. Ήταν διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, και πάντα προσπαθούσε να περάσει το μήνυμα πως όσο νερό και αν έμπαινε στα φράγματα, ήταν πάντα πολύ λίγο γιατί θα έρθουν και δύσκολα χρόνια.

 

Μετά έγινε υπουργός. Οι κακές γλώσσες λένε πως χρεώνεται γενικά στον ΔΗΣΥ, αλλά επειδή δεν ήταν βαθιά κομματικά μπλεγμένος, κρίθηκε πως θα αποτελούσε καλό άλλοθι στην προσπάθεια του προέδρου Χριστόφια να δείξει πως εκπροσωπεί ευρείς κοινωνικούς χώρους,  ενώ ήταν δεδομένο πως ήξερε λίγο πολύ τα θέματα του χαρτοφυλακίου που ανέλαβε.

 

Σήμερα θα γίνουν εκδηλώσεις από τους πατατοπαραγωγούς. Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν περίπου 20 φορές τη λέξη «Τουρκία» και τα παράγωγα της σε κείμενο 10 γραμμών. Έρχονται λέει οι τούρκικες πατάτες από τον βορρά αλλά παράγονται από τούρκους, είναι ραντισμένες με τούρκικα φυτοφάρμακα, που παράγονται στην Τουρκία, και θα βλάψουν την υγεία μας, αφού προφανώς οι Τούρκοι είναι πιο σκληρόπετσοι και δεν επηρεάζονται.

 

Το βασικό μήνυμα είναι : ο,τι τουρκικό και κακό, άρα να κοπεί.

 

Η ανωτέρω δήλωση του κ. Αλετράρη είναι απόλυτα σωστή για δυο λόγους:

 

  1. Δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία μιας τάξης παραγωγών (ή υπαλλήλων), αλλά η υπεράσπιση των συμφερόντων του συνόλου της κοινωνίας. Και όταν διαπιστώνει πως η πατάτα φτήνισε κατά το ήμισυ, ε, τότε σημαίνει πως η κυβέρνηση βλέπει σωστά τον ρόλο της.
  2. Θα προτιμούσα να ήταν πιο σαφής, και πιο θετικά κείμενος προς τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής (που αναγκάστηκε να δεχθεί ο Μεγάλος Μακαρίτης μετά το ΟΧΙ του 2004), αλλά αφήνει το σωστό υπονοούμενο: η συμφωνία μας δεσμεύει ανεξαρτήτως των συμφερόντων που θίγονται, και αν θέλετε να αλλάξουν τα πράγματα, τότε να πιέσετε εκεί που μπορείτε, όχι για να ανατραπεί ο κανονισμός, αλλά για να λυθεί το Κυπριακό. (Καλά, το τελευταίο είναι δικό μου.)

 

Είναι πολύ τραγικό που μάθαμε να θεωρούμε τα προβλήματα της μη λύσης ως την φυσιολογική κατάσταση πραγμάτων. Ναι, αν έρθει η λύση κάποιοι θα πληγούν – όπως πλήγηκαν όταν μπήκαμε στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Όλοι συμφωνούσαμε τότε πως η ΕΕ ήταν κάτι θεμιτό, υπεράνω προσωπικών συμφερόντων.

 

Διερωτούμαι αν ισχύει το ίδιο και για τη λύση του Κυπριακού…

 

Για το θέμα είχα γράψει και παλιότερα: «Μία η λύση για τα τούβλα: η λύση!»

39 Σχόλια leave one →
  1. 22 Αυγούστου, 2012 07:45

    1. Έξω από την Κύπρο τα ψευδοφυτοφάρμακα
    2. Φυτέψετε πατάτες γιατί θα πεινάσουμε
    3. Ψεκάστε τες, λούστε τες, ποτίστε τες καλά με αληθινά φυτοφάρμακα
    4. Φάτε τες να δείτε χαΐρι

    Μου αρέσει!

  2. strovoliotis permalink*
    22 Αυγούστου, 2012 07:55

    Μα πόσο χαμηλά μπορεί να πάρει η ηλιθιότητα ένα άνθρωπο; Ο Πανίκος Χάμπας είναι νομίζω βουλευτής του ΑΚΕΛ, και μιλά τώρα στο ράδιο για το θέμα.

    Μπλα μπλα για τα φάρμακα, αλλά ρίχνει και το απίστευτο: «ο κανονισμός επιβλήθηκε το 2004 λόγω των τότε πολιτικών συνθηκών και γιατί κάποιοι που διεκδικούν τώρα την προεδρία της κυπριακής δημοκρατίας μας κατήγγελλαν στην Ευρώπη.»

    Εγώ αναφώνησα: ασσικτιρ ρε μαλάκα!

    Η Πόλα Σπόντα ήταν πιο ευγενική: «που το πήρατε τώρα κύριε Χάμπα!»

    Μου αρέσει!

  3. ΤΟΞΟΤΗΣ permalink
    22 Αυγούστου, 2012 10:15

    Για να ξέρεις ποιον ακριβώς έβρισες σου παραθέτω μέρος του βιογραφικού του: «Γεννήθηκε στη Κ. Ζώδια στις 4 Μαΐου 1963. Είναι παντρεμένος με την Έλενα Παντοπώλη απο την Άσσια και έχουν δύο θυγατέρες, τη Βασιλική και τη Χαρά.

    Σπούδασε στην Σόφια και είναι πτυχιούχος Κοινωνικής Διοίκησης και Κοινωνικών Επιστήμων, είναι Πολιτικός Επιστήμονας».
    Το κόμμα του βρήκες…

    Μου αρέσει!

  4. ΔemΩΝ permalink
    22 Αυγούστου, 2012 11:27

    Ωστόσο, αγαπητέ Στροβολιώτη, καμιά φορά οι πεποιθήσεις μας εύκολα μας τυφλώνουν και έτσι δεν βλέπουμε, ή κάνουμε πως δεν βλέπουμε, ή αδυνατούμε να δούμε πέρα από τα όρια που μας ορίζουν οι εμμονές μας. Και εξηγούμαι:

    Όπως γνωρίζεις ένα από τα ελάχιστα καλά που υπάρχουν σε αυτή την καταραμένη κατά τα άλλα Ε.Ε. είναι οι κανόνες που διέπουν μια σειρά από θέματα που άπτονται της υγείας των πολιτών της. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια υπάρχουν αυστηροί κανόνες που αφορούν τους παραγωγούς, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, κλπ που οφείλουν και μπορούν να χρησιμοποιούν στην παραγωγή τους. Μάλιστα, αυτοί οι κανόνες έχουν ως αποτέλεσμα τα προϊόντα που παράγονται στα κράτη μέλη της να είναι και ακριβότερα από ανάλογα προϊόντα σε άλλες, μη ελεγχόμενες αγορές. Αυτή τη διαφορά εμείς, οι πολίτες της Ε.Ε. έχουμε αποδεχτεί να την πληρώνουμε από την (τρύπια πλέον) τσέπη μας στη βάση μιας «κοινωνικής συμφωνίας», ότι δηλαδή σε τελευταία ανάλυση πληρώνουμε πιο ακριβά για να είμαστε πιο ασφαλείς (χάρη στους κανόνες), πιο υγιείς και με ανεπτυγμένη ευαισθησία για θέματα περιβάλλοντος. Από την άλλη η Τουρκία, ως μη κράτος μέλος της Ε.Ε. δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί αυτούς τους κανόνες και επαφίεται προφανώς στον «πατριωτισμό» των παραγωγών της για το τι είδους φυτοφάρμακα και λιπάσματα θα χρησιμοποιήσουν για να κάνουν το προϊόν τους φτηνότερο και ελκυστικότερο. Άρα οι αιτιάσεις των εγχώριων παραγωγών δεν είναι σώνει και καλά προφάσεις – και ειλικρινά απορώ που εσύ, ένας άνθρωπος με τόσες οικολογικές ευαισθησίες που αρέσκεσαι κατά περίσταση και κατά περιόδους να επιδεικνύεις, ξεπερνάς αυτή τη διάσταση τόσο εύκολα, ξεχνώντας τα ολέθρια αποτελέσματα της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων τόσο στην υγεία μας, όσο και στο περιβάλλον. Κι όλα αυτά, μόνο και μόνο για να βρεις άλλη μια αφορμή για να κατηγορήσεις έναν ακόμα υπουργό της κυβέρνησης ΑΚΕΛ και να υποβάλεις παράλληλα πως κάθε κριτική προς την Τουρκία, ή προς τα κατεχόμενα, είναι απλά μια εκδήλωση μιας (προφανώς συνειδητής, ή ασυνείδητης) λυσοφοβικής παράνοιας.

    Οφείλω να ομολογήσω πως δεν σταματάς να με εκπλήσσεις με την επιλεκτική χρήση των «ευαισθησιών» σου…

    Μου αρέσει!

    • 22 Αυγούστου, 2012 13:13

      Δηλαδή Δαίμωνα, αν οι πατάτες από τα κατεχόμενα ήταν βιολογικές και είχαν και την απαραίτητη πιστοποίηση δεν θα είχαμε διαμαρτυρίες των πατατοπαραγωγών; Η βιολογική καλλιέργεια γίνεται άλλωστε με τους ίδιους κανόνες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, και αν η χρήση φυτοφαρμάκων θα έπρεπε να ήταν το βασικό κριτήριό μας για την κατανάλωση τροφίμων, τότε οι κοκκινοχωρκάτικες πατάτες θα ήταν οι τελευταίες που θα έφταναν στο πιάτο μας.

      Μου αρέσει!

      • ΔemΩΝ permalink
        22 Αυγούστου, 2012 14:27

        Κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ένα θέμα οι διαμαρτυρίες των παραγωγών (που μπορεί να έχουν βάση, μπορεί και όχι) και άλλο θέμα το να τα βάζουμε όλα σε ένα τσουβάλι και να αναφωνούμε: λένε κακά λόγια για την Τουρκία και τα κατεχόμενα, είναι λυσοφοβικοί! Ακόμα και όταν μιλάμε για ΠΑΤΑΤΕΣ!!!

        Ε, εμένα αυτό μου μοιάζει με εμμονή – με το συμπάθιο δηλαδή…

        Επίσης, εγώ δεν αναφέρομαι στη βιολογική καλλιέργεια, αλλά στην απλή καλλιέργεια που διέπεται από ορισμένους κανόνες που τόσο η Τουρκία, όσο και τα κατεχόμενα (ως κατεχόμενο και εξαρτημένο από την Τουρκία κρατίδιο) δεν οφείλουν να τηρούν. Με λίγα λόγια τι λέω; Γίνεται μια καταγγελία από μεριάς παραγωγών, ας την ερευνήσουμε ανεξάρτητα από το αν έχουν φτάσει στην καταγγελία κινούμενοι από προσωπικό, ή συντεχνιακό συμφέρον πριν τρέξουμε να τους κολλήσουμε τις ταμπέλες της αρεσκείας μας. Στο κάτω, κάτω είναι η υγεία μας που διακυβεύεται εδώ…

        Μου αρέσει!

        • 22 Αυγούστου, 2012 16:59

          Αγαπητέ, εδώ το θέμα έχει κάποιες αναλογίες με παρόμοιες διαμαρτυρίες που γίνονται π.χ. στη Γαλλία κατά ισπανικών γεωργικών προϊόντων και οι Γάλλοι αγρότες κλείνουν τους αυτοκινητοδρόμους και ζητούν προστατευτισμό, απλώς και μονο επειδή θίγονται τα συμφέροντά τους. Αλλά δεν φτάνουν σε σημείο να δαιμονοποιούν (όπως και δεν σε δαιμονοποιώ κι εγώ παρά το δαιμονικό σου όνομα και το δαιμόνιό σου 😉 ) τους Ισπανούς απευθυνόμενοι στον εθνικισμό των Γάλλων, στον βαθμό που γίνεται εδώ.
          Αν η έγνοια των Κυπρίων πατατοπαραγωγών ήταν η υγεία των καταναλωτών οι ίδιοι δεν θα χρησιμοποιούσαν στο βαθμό μάλιστα που το κάνουν.

          Ενδεικτικά, μπορώ να σου πω πως ενώ ο πληθυσμός της Κύπρου αντιστοιχεί στο 1% αυτού της Τουρκίας, χρησιμοποίηση αναλογικά 5,5 φορές περισσότερα εντομοκτόνα απ’ ό,τι η Τουρκία το 2009 και 4,3 φορές περισσότερα ζιζανιοκτόνα σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΦΑΟ. http://faostat.fao.org/

          Το πιο λογικό με βάση αυτά τα στοιχεία θα ήταν να έβγαιναν οι Κύπριοι καταναλωτές έξω να αποκλείσουν τους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων από τους Κύπριους γεωργούς παρά να φωνάζουν οι τελευταίοι…

          Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      22 Αυγούστου, 2012 13:56

      Μα, τον συγκεκριμένο υπουργό μάλλον χουμίζω τον, έτσι 🙂

      Κατά τα άλλα νομίζω και εσύ κάμνεις τον ψύλλον κάμηλον (πιστεύω γνωρίζεις την έκφραση), για να σου βγει επίκριση για μένα.

      Ε, σε αυτή την περίπτωση μπορεί μεν να μην έχω στοιχεία, αλλά πιστεύω πως το βασικότερο κίνητρο της ιστορίας είναι το προσωπικό συμφέρον. Το *κακώς νοούμενο* προσωπικό συμφέρον για το οποίο γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί με έμμεσους τρόπους πολιτικής πίεσης.

      Αν υπάρχει ζήτημα φαρμάκων, είναι μόνο θέμα διαδικασιών, άνκαι σίγουρα δεν πιστεύω πως οι μη Κυπριακές πατάτες είναι φτιαγμένες μόνο για … Μιθριδάτες!

      Και, ναι, το κακώς νοούμενο προσωπικό συμφέρον οδηγεί στη λυσοφοβική παράνοια.

      Μου αρέσει!

      • ΔemΩΝ permalink
        22 Αυγούστου, 2012 14:38

        Φίλτατε μου κατ’ αρχάς σε ότι αφορά τον υπουργό γράψε λάθος, μπερδεύτηκα από το σχόλιό σου για τον εν Βουλγαρία σπουδάσαντα βουλευτή (μα τι κατηγορία κι αυτή ε; Ευτυχώς που όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου ο μπαμπάς μου είχε την ευχέρεια – συν κάτι συγγενείς εκεί – και με έστειλε στο Αμέρικα, αλλιώς κι εγώ κάπου εκεί στα Βαλκάνια θα κατέληγα όπως τόσα παιδιά της εργατικής τάξης, οπότε σήμερα θα κυκλοφορούσα κι εγώ με αυτό το στίγμα!).

        Τώρα, σε ότι αφορά τα θέματα του προσωπικού συμφέροντος κλπ, είσαι ιδιαιτέρως φανατικός νεοφιλελευθέρος για να με πείσεις πως νοιάζεσαι περισσότερο για το κοινωνικό ή εθνικό συμφέρον από ότι για το προσωπικό που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του συστήματος που τόσο φανατικά υπερασπίζεσαι 🙂

        Οπότε βρες κάτι άλλο για να είσαι πιο πειστικός 😉

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          22 Αυγούστου, 2012 15:13

          Εμείς οι νεοφιλελεύθεροι δεν βλέπουμε κάτι κακό στο να προωθήσει κάποιος τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του στα πλαίσια του προσωπικού συμφέροντος του!

          Το κακώς νοούμενο συμφέρον είναι αυτό που ενοχλεί, και αυτό συμβαίνει όταν κάποιοι προσπαθούν μέσω των οργανωμένων τους συνόλων, και άρα της δύναμης που κουβαλούν, να επιβάλουν δικές τους επιλογές στην κοινωνία. Αυτό μπορεί να αφορά οργανωμένους υπαλλήλους με υπερβολικά δικαιώματα, πατατάρηδες, κατσελλάρηδες, ή εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Αυτό μπορεί να μεταφράζεται σε υψηλές τιμές για τις πατάτες, τις πεζίνες ή το γάλα, και άρα συνέπειες για όλους τους καταναλωτές, ή μπορεί να έχει αντίστροφή επίδραση: μοίρασμα των ζημιών ενός κλάδου σε όλη την κοινωνία. Πρόσφατο παράδειγμα η υπόθεση των χρεογράφων: γλυκάθηκαν κάποιοι από ψηλότερες αποδόσεις, τους έσπρωξαν και αδειούχοι ή μη επενδυτικοί σύμβουλοι, και μετά άμα δεν τους βγήκε, θέλουν να εγγυηθεί το κράτος το κεφάλαιο τους, θέλουν δηλαδή να μοιράσουν τη ζημιά τους με εσένα και εμένα.

          Μου αρέσει!

        • 22 Αυγούστου, 2012 16:41

          Για να μπουν και κάποια πράματα στη θέση του, ο Πανίκκος Χάμπας ΔΕΝ είναι βουλευτής σήμερα. Ήταν όμως στην προηγούμενη η Βουλή για κάποια χρονικό διάστημα. Σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ…
          Από τη άλλη ΔΕΝ καταλαβαίνω τι σημασία έχει η χώρα που εσπούδασε και γιατί τούτη αναφέρεται απαξιωτικά…

          Μου αρέσει!

  5. ιων σκεπτικός permalink
    22 Αυγούστου, 2012 12:48

    Δαίμωνα,
    Σωστά τα όσα αναφέρεις, όμως απαγορευμένα φυτοφάρμακα αγοράζουν και κάποιοι ασυνείδητοι Ελληνοκύπριοι γεωργοί από τα κατεχόμενα, τζιαι ψεκάζουν τα νόμιμα και «ελεγχόμενα» πλέον γεωργικά προϊόντα

    Μου αρέσει!

    • ΔemΩΝ permalink
      22 Αυγούστου, 2012 13:17

      Αν αληθεύει αυτό Ίωνα, ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό για κριτική στην (εκάστοτε) κυβέρνηση για πλημμελείς ελέγχους! Μια τέτοια κριτική και σοβαρή είναι – εφόσον στηρίζεται σε στοιχεία φυσικά και όχι στο ράδιο αρβύλα – και επωφελής για την κοινωνία και απηλλαγμένη εμμονών επίσης…

      Μου αρέσει!

  6. 22 Αυγούστου, 2012 12:53

    Στροβ, άστα φυτοφάρμακα γιατί τώρα έχουμε άλλα «φαρμάκια»…επισυνάπτονται και βιογραφικά…όχι κανένας εκ των δύο δεν έχει σπουδάσει στη Σόφια…

    http://disdaimona.blogspot.com/2012/08/blog-post_9757.html

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      22 Αυγούστου, 2012 13:58

      Ενδιαφέρον θέμα, αλλά τι σχέση έχει με την ανάρτηση;

      Μου αρέσει!

      • 22 Αυγούστου, 2012 15:08

        Καμια Στροβ, απλά ειπα να αφησεις τα φυτοφάρμακα για τα φαρμάκια…ποσα σκανδαλα η νουσιμη, ικανή και σύγχρονη δεξια;…

        Μου αρέσει!

  7. 22 Αυγούστου, 2012 15:10

    Ασε που σηκώνει και σκέψη: ποιοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που η δεξιά δεν επιθυμεί αυτο το μαυρογέρημον το δάνειο απο τη Ρωσία;; Μηπως γιατί ήξερε τί θα ζητούσεν ο Πούτιν για να το δώσει;; Οπως έρευνα για δικηγόρους και εταιρίες;; Ρωτώ…

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      22 Αυγούστου, 2012 15:17

      Ρε Δις, ρώτα κανένα δεξιό να σου το απαντήσει αυτό 🙂

      Εγώ δεν το βλέπω θετικά γιατί φαίνεται ως μια προσπάθεια να αποτραπεί ο με όρους δανεισμός και άρα η διόρθωση μακροπροθέσμων δημοσιονομικών προβλημάτων, που ακόμα και ο Πανίκος Δημητριάδης παραδέχεται πως υπάρχουν.

      Επιπροσθέτως, δεν χωνεύω τον Πούτιν.

      Μου αρέσει!

      • 22 Αυγούστου, 2012 16:00

        Ού…σόρυ..εν είσαι δεξιός σήμερα; Έρκουμαι άλλη ώρα…:)

        Μου αρέσει!

        • 22 Αυγούστου, 2012 16:35

          «Ού…σόρυ..εν είσαι δεξιός σήμερα; Έρκουμαι άλλη ώρα…:)»,

          DIS,
          Εν τζιαι θέλεις να πει ότι ο Strovoliotis, μεταλλάσσεται, χαμολιολίζει τζι’ ανεμομιλίζει, εν νεν;

          Μου αρέσει!

        • 23 Αυγούστου, 2012 13:33

          «Εμείς οι νεοφιλελεύθεροι δεν βλέπουμε κάτι κακό στο να προωθήσει κάποιος τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του στα πλαίσια του προσωπικού συμφέροντος του!»

          Σήμερα εν νεοφιλελεύθερος, αλλά διαχρονικά ψάχνει σοσιαλδημοκρατική σκέπη…

          Μου αρέσει!

  8. ΔemΩΝ permalink
    22 Αυγούστου, 2012 16:31

    Όπως ήταν αναμενόμενο ξέχασες να βάλεις στη λίστα όσων προωθούν μέσω συλλογικών και άλλων πιέσεων προς την κοινωνία το «κακώς νοούμενον» προσωπικό τους συμφέρον τους γίγαντες του είδους: τις τράπεζες! Ή μήπως αυτό το τεράστιο αγγούρι που θα φάμε σαν κράτος και σαν κοινωνία είναι για το «καλώς νοούμενον» προσωπικό τους συμφέρον; 🙂

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      22 Αυγούστου, 2012 16:42

      Οι τράπεζες έκαναν τις μαλακίες τους, αλλά δεν τις επέβαλαν στο κράτος. Ο Πανίκος Δημητριάδης επαναλαμβάνει αυτό που εδώ και μήνες έγραφα και εγώ:

      «Εξαιτίας των ενδεχόμενων ανειλημμένων υποχρεώσεων του κράτους σε περίπτωση στήριξης του τραπεζικού συστήματος…» (Όλη η συνέντευξη στο μπλοκ του Περσιάνη.)

      Το κράτος έκρινε πως μια κατάρρευση τράπεζας θα είχε σοβαρότερα αποτελέσματα στο καπιταλιστικό μας σύστημα το οποίο οφείλει να υπερασπίζεται, και έτσι έκανε αυτή την κίνηση (Όπως είπα πάρα πολλές φορές, δεν είμαι σίγουρος ακόμα αν ήταν σωστή η κίνηση με τη Λαϊκή).

      Α, και φυσικά βολικότατα έστρεψες το θέμα αλλού 🙂

      Μου αρέσει!

      • 22 Αυγούστου, 2012 16:49

        «Το κράτος έκρινε πως μια κατάρρευση τράπεζας θα είχε σοβαρότερα αποτελέσματα στο καπιταλιστικό μας σύστημα το οποίο οφείλει να υπερασπίζεται, και έτσι έκανε αυτή την κίνηση (Όπως είπα πάρα πολλές φορές, δεν είμαι σίγουρος ακόμα αν ήταν σωστή η κίνηση με τη Λαϊκή).»
        «Το κράτος […] οφείλει να υπερασπίζεται…» – τεράστιο θέμα, αλλά δεν θα το συζητήσω εδώ!!! Όμως σε ποιαν Βίβλο ή Κοράνι εν γραμμένο τούτον;

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          22 Αυγούστου, 2012 16:59

          Αφού ρωτάς όμως, να σου απαντήσω: το κράτος στηρίζει το σύστημα που ορίζει το σύνταγμα, η συμμετοχή μας στην ΕΕ, ακόμα και τα προγράμματα των εκάστοτε εκλελεγμένων αρχόντων.

          Μου αρέσει!

        • 22 Αυγούστου, 2012 17:16

          Strovoliotis,

          «…τα προγράμματα των εκάστοτε εκλελεγμένων αρχόντων», άστα κατά μέρος και πες μου που γράφει στο Σύνταγμα πως άμα παττίζουν οι Τράπεζες πρέπει να τις στηρίζει το κράτος, ή που γράφει στο Σύνταγμα ή πως το γράφει ότι «το κράτος στηρίζει το σύστημα που ορίζει το σύνταγμα»
          Πέραν τούτου κι άσχετο με τα πιο πάνω: Ξέρει κάποιος να με πληροφορήσει που υπάρχει γραμμένο [αν υπάρχει κάτι τέτοιο];

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          22 Αυγούστου, 2012 17:33

          Για τις τράπεζες είπαμε. Δεν *έπρεπε*. Ήταν *επιλογή* του κράτους. Και δεν είναι λεφτά που χάνονται. Είναι εκ των πραγμάτων αναγκαστική επένδυση.

          Νομίζω το σύνταγμα στο οποίο δηλώνουν ατομικά πίστη, αλλά και η ΕΕ ορίζουν αποκλειστικά καπιταλιστικούς θεσμούς, εξ ου και προκύπτει η σχετική υποχρέωση.

          Μου αρέσει!

        • 22 Αυγούστου, 2012 19:25

          Ρε Strovolioti,

          Σύρεις κάτι βαρέλλες κάποιες στιγμές που ΜΑΣ κουφανίσκεις [«Το κράτος έκρινε πως μια κατάρρευση τράπεζας θα είχε σοβαρότερα αποτελέσματα στο καπιταλιστικό μας σύστημα το οποίο οφείλει να υπερασπίζεται» και «το κράτος στηρίζει το σύστημα που ορίζει το σύνταγμα»] τζιαι μετά έρκεσαι τζιαι μασάς τα τζιαι λαλείς μας «Νομίζω το σύνταγμα στο οποίο δηλώνουν ατομικά πίστη […] ορίζουν αποκλειστικά καπιταλιστικούς θεσμούς, εξ ου και προκύπτει η σχετική υποχρέωση». Αναλύεις μας το, αν έχεις την καλοσύνη;

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          22 Αυγούστου, 2012 19:57

          Α, ώστε βαρέλλες;
          Ε. λοιπόν το «νομίζω» το έβαλα για να πειράξω εκείνους που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

          Λοιπόν, το ότι η στήριξη των τραπεζών είναι *επιλογή* του κράτους το λέει ακόμα και ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. (και όλοι οι άλλοι φυσικά.)
          Τέλος με αυτό.
          Όσο αφορά το σύνταγμα, να αναφέρω δυο παραδείγματα: την κατοχύρωση της ατομικής ιδιοκτησίας, και το κύτταρο της κοινωνίας που είναι ο πολίτης.

          Από αυτό προκύπτει πως αν κάποιος διαχωρίσει την κοινωνία (και άρα λειτουργησεί υπέρ ή κατά μιας τάξης) παραβιάζει το σύνταγμα, ενώ πιστεύω και εσύ θα δεχτείς πως από τη στιγμή που η ιδιοκτησία είναι υπεράνω, όλοι οι θεσμοί κτίζονται επ αυτού.
          Ε, αυτό το – καπιταλιστικό – σύνταγμα ορκίστηκε να υπηρετήσει ο πρόεδρος.

          Μου αρέσει!

        • 22 Αυγούστου, 2012 20:55

          Δηλαδή Ρε Strovolioti, [τζι’ όπως διερωτάται τζι’ ο ΔemΩΝας] «σε […] περίπτωση [που] πρόεδροι όπως ο Χριστόφιας και όλοι οι βουλευτές του ΑΚΕΛ [δεν το τηρήσουν αυτό] θα πρέπει να παραπεμφθούν με την κατηγορία της ψευδορκίας», ή/και της επιορκίας; Λέει κάπου ότι η «ατομική ιδιοκτησία» πρέπει να είναι anef_oriwn, ή ότι πρέπει να δημιουργείται με την εκμετάλλευση και του κόπου τρίτων, ή ότι ο “εθνικός” ή ο συλλογικά/κοινωνικά παραγόμενο πλούτος δεν πρέπει να αναδιανέμεται ισομερώς και πιο δίκαια; Πάντως θα ‘θελα, αν ΣΟΥ είναι εύκολο να μου υποδείξεις τα σχετικά με την ατομική ιδιοκτησία άρθρα του Συντάγματος, για καλύτερη αναφορά…

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          22 Αυγούστου, 2012 21:18

          Ο Χριστόφιας, μεταξύ άλλων, πρέπει να τηρήσει το άρθρο 23. Ακόμα και σε μένα τον νεοφιλελεύθερο μου φαίνεται υπερβολικά προστατευτικό προς την ιδιωτική περιουσία:

          ΑΡΘΡΟΝ 23

          1. Έκαστος, μόνος ή από κοινού μετ’ άλλων, έχει το δικαίωμα να αποκτά, να είναι κύριος, να κατέχη, απολαύη ή διαθέτη οιανδήποτε κινητήν ή ακίνητον ιδιοκτησίαν και δικαιούται να απαιτή τον σεβασμόν του τοιούτου δικαιώματος αυτού.

          Το δικαίωμα της Δημοκρατίας επί των υπογείων υδάτων, ορυχείων και μεταλλείων και αρχαιοτήτων διαφυλάσσεται.

          2. Στέρησις ή περιορισμός οιουδήποτε τοιούτου δικαιώματος δεν δύναται να επιβληθή ειμή ως προβλέπεται υπό του παρόντος άρθρου.

          3. Η άσκησις τοιούτου δικαιώματος δύναται να υποβληθή διά νόμου εις όρους, δεσμεύσεις ή περιορισμούς απολύτως απαραιτήτους προς το συμφέρον της δημοσίας ασφαλείας ή της δημοσίας υγιείας ή των δημοσίων ηθών ή της πολεοδομίας ή της αναπτύξεως και χρησιμοποιήσεως οιασδήποτε ιδιοκτησίας προς προαγωγήν της δημοσίας ωφελείας ή προς προστασίαν των δικαιωμάτων τρίτων. Διά πάντα τοιούτον όρον, δέσμευσιν ή περιορισμόν, όστις μειώνει ουσιωδώς την οικονομικήν αξίαν της τοιαύτης ιδιοκτησίας, δέον να καταβάλληται το ταχύτερον δικαία αποζημίωσις, καθοριζομένη, εν περιπτώσει διαφωνίας, υπό πολιτικού δικαστηρίου.

          4. Οιαδήποτε κινητή ή ακίνητος ιδιοκτησία ή οιονδήποτε δικαίωμα ή συμφέρον επί τοιαύτης ιδιοκτησίας δύναται να απαλλοτριωθή αναγκαστικώς υπό της Δημοκρατίας ή υπό της δημοτικής αρχής, ως και υπό Κοινοτικής Συνελεύσεως υπέρ εκπαιδευτικών, θρησκευτικών, φιλανθρωπικών ή αθλητικών σωματείων, οργανώσεων ή ιδρυμάτων υποκειμένων εις την αρμοδιότητα αυτής και μόνον εις βάρος προσώπων ανηκόντων εις την αντίστοιχον κοινότητα, ως επίσης και υπό νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή οργανισμού κοινής ωφελείας, προς ους έχει παραχωρηθή τοιούτον δικαίωμα υπό του νόμου και δη μόνον: (α) προς εξυπηρέτησιν σκοπού δημοσίας ωφελείας, ειδικώς καθορισθησομένου διά γενικού περί αναγκαστικής απαλλοτριώσεως νόμου, όστις θέλει θεσπισθή εντός έτους από της ημερομηνίας ενάρξεως της ισχύος του Συντάγματος, (β) του τοιούτου σκοπού εξειδικευομένου δι’ ητιολογημένης αποφάσεως της απαλλοτριούσης αρχής εκδιδομένης κατά τας διατάξεις του νόμου τούτου, περιλαμβανούσης σαφώς τους λόγους της τοιαύτης απαλλοτριώσεως και (γ) επί καταβολή τοις μετρητοίς και προκαταβολικώς δικαίας και ευλόγου αποζημιώσεως καθοριζομένης εν περιπτώσει διαφωνίας υπό πολιτικού δικαστηρίου.

          5. Οιαδήποτε ακίνητος ιδιοκτησία, ή δικαίωμα ή συμφέρον επί τοιαύτης ιδιοκτησίας απαλλοτριωθείσα αναγκαστικώς θα χρησιμοποιηθή αποκλειστικώς προς τον δι’ ον απηλλοτριώθη σκοπόν. Εάν εντός τριών ετών από της απαλλοτριώσεως δεν καταστή εφικτός ο τοιούτος σκοπός, η απαλλοτριώσασα αρχή, ευθύς μετά την εκπνοήν της ρηθείσης προθεσμίας των τριών ετών υποχρεούται να προσφέρη την ιδιοκτησίαν επί καταβολή της τιμής κτήσεως εις το πρόσωπον παρ’ ου απηλλοτρίωσεν αυτήν. Το πρόσωπον τούτο δικαιούται εντός τριών μηνών από της λήψεως της προσφοράς να γνωστοποιήση την αποδοχήν ή μη ταύτης. Εφ’ όσον δε γνωστοποιήση ότι αποδέχεται την προσφοράν, η ιδιοκτησία επιστρέφεται ευθύς άμα αποδοθή παρά του προσώπου το τίμημα εντός περαιτέρω προθεσμίας τριών μηνών από της τοιαύτης αποδοχής.

          6. Εν περιπτώσει αγροτικής μεταρρυθμίσεως αι γαίαι διανέμονται μόνον εις άτομα ανήκοντα εις την κοινότητα, εις ην ανήκει και ο ιδιοκτήτης των αναγκαστικώς απαλλοτριωθεισών γαιών.

          7. Η τρίτη και τετάρτη παράγραφος του παρόντος άρθρου δεν έχουσιν εφαρμογήν προκειμένου περί διατάξεων οιουδήποτε νόμου, περί αναγκαστικής εκτελέσεως εν σχέσει προς οιονδήποτε φόρον ή ποινήν, περί αναγκαστικής εκτελέσεως οιασδήποτε δικαστικής αποφάσεως, ή περί αναγκαστικής εκτελέσεως συμβατικών υποχρεώσεων ή περί παρεμποδίσεως κινδύνου επαπειλούντος την ζωήν ή την ιδιοκτησίαν.

          8. Οιαδήποτε κινητή ή ακίνητος ιδιοκτησία δύναται να επιταχθή υπό της Δημοκρατίας, ή υπό Κοινοτικής Συνελεύσεως υπέρ εκπαιδευτικών, θρησκευτικών, φιλανθρωπικών ή αθλητικών σωματείων, οργανώσεων ή ιδρυμάτων υποκειμένων εις την αρμοδιότητα αυτής και εφ’ όσον ο ιδιοκτήτης και το δικαιούμενον κατοχής της ιδιοκτησίας άτομον ανήκουσιν εις την αντίστοιχον κοινότητα και δη μόνον: (α) προς εξυπηρέτησιν σκοπού δημοσίας ωφελείας ειδικώς καθορισθησομένου διά γενικού νόμου περί επιτάξεων, όστις θέλει θεσπισθή εντός έτους από της ημερομηνίας ενάρξεως της ισχύος του Συντάγματος, (β) του τοιούτου σκοπού εξειδικευομένου δι’ ητιολογημένης αποφάσεως της επιβαλλούσης την επίταξιν αρχής εκδιδομένης κατά τας διατάξεις του νόμου τούτου και περιλαμβανούσης σαφώς τους λόγους της τοιαύτης επιτάξεως. (γ) διά περίοδον μη υπερβαίνουσαν την τριετίαν και (δ) επί καταβολή τοις μετρητοίς το ταχύτερον δικαίας και ευλόγου αποζημιώσεως καθοριζομένης εν περιπτώσει διαφωνίας υπό πολιτικού δικαστηρίου.

          9. Ουδεμία εν τούτοις επιβάλλεται αποστέρησις ή όρος, περιορισμός ή δέσμευσις του εις την πρώτην παράγραφον του παρόντος άρθρου προβλεπομένου δικαιώματος επί οιασδήποτε κινητής ή ακινήτου ιδιοκτησίας ανηκούσης εις οιανδήποτε επισκοπήν, μοναστήριον, ή οιονδήποτε άλλον εκκλησιαστικόν οργανισμόν, ή οιουδήποτε δικαιώματος ή συμφέροντος επί αυτής, ειμή τη εγγράφω συναινέσει της αρμοδίας εκκλησιαστικής αρχής της εχούσης τον έλεγχον της ιδιοκτησίας ταύτης, η δε παρούσα διάταξις ισχύει και επί των περιπτώσεων, περί ων αι διατάξεις της τρίτης παραγράφου, πλην των όρων, περιορισμών ή δεσμεύσεων προς το συμφέρον πολεοδομίας, και της τετάρτης, έβδομης και ογδόης παραγράφου του παρόντος άρθρου.

          10. Ουδεμία εν τούτοις επιβάλλεται αποστέρησις ή όρος, περιορισμός ή δέσμευσις οιουδήποτε δικαιώματος προβλεπομένου εις την πρώτην παράγραφον του παρόντος άρθρου επί οιασδήποτε κινητής ή ακινήτου βακουφικής ιδιοκτησίας, περιλαμβανούσης τα αντικείμενα και τα υποκείμενα των βακουφίων και των ιδιοκτησιών των ανηκουσών εις τα τεμένη ΄΄η εις οιαδήποτε άλλα μουσουλμανικά θρησκευτικά ιδρύματα ή οιουδήποτε δικαιώματος ή συμφέροντος επ’ αυτών, ειμή τη εγκρίσει της τουρκικής Κοινοτικής Συνελεύσεως και συμφώνως προς τους νόμους και τας αρχάς των βακουφίων, η δε παρούσα διάταξις ισχύει και επί των περιπτώσεων περί ων αι διατάξεις της τρίτης παραγράφου, πλην των όρων, περιορισμών ή δεσμεύσεων προς το συμφέρον πολεοδομίας, και της τετάρτης, εβδόμης και ογδόης παραγράφου του παρόντος άρθρου.

          11. Πας ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα προσφυγής εις το δικαστήριον εν σχέσει προς οιανδήποτε των διατάξεων του παρόντος άρθρου ή κατ’ εφαρμογήν αυτών, η δε τοιαύτη προσφυγή αναστέλλει την διαδικασίαν της αναγκαστικής απαλλοτριώσεως. Εν περιπτώσει οιουδήποτε όρου, περιορισμού ή δεσμεύσεως κατ’ εφαρμογήν της τρίτης παραγράφου του παρόντος άρθρου, το δικαστήριον δύναται να διατάσση αναστολήν οιασδήποτε σχετικής διαδικασίας. Πάσα απόφασις δικαστηρίου εκδιδομένη κατ’ εφαρμογήν της παρούσης παραγράφου υπόκειται εις έφεσιν.

          Μου αρέσει!

        • 22 Αυγούστου, 2012 21:22

          Δεν απαντάς όμως τα ερωτήματα μου…

          Μου αρέσει!

      • 22 Αυγούστου, 2012 21:36

        Α, εν τζιαι μπορείς να ΜΑΣ πεις τζιαι γιατί πρέπει να κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα η ατομική ιδιοκτησία;

        Μου αρέσει!

        • ΔemΩΝ permalink
          24 Αυγούστου, 2012 10:35

          Νομίζω πως πέρα από την κλασική κατοχύρωση της ιδιοκτησίας (που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευτεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο ως συνταγματική κατοχύρωση του καπιταλισμού όσο και αν το τραβήξει κανείς από τα μαλλιά), το ενδιαφέρον σε αυτά τα άρθρα του συντάγματος εντοπίζεται στην σπουδή του νομοθέτη να κατοχυρώσει συνταγματικά το απαραβίαστο της εκκλησιαστικής περιουσίας και των βακουφίων της μουσουλμανικής κοινότητας! Όλοι οι γύφτοι μια γενιά λέμε στο Ελλαδιστάν;)

          Μου αρέσει!

  9. 22 Αυγούστου, 2012 17:03

    Και για όσους ενδιαφέρονται, έχω ενδιαφέρουσες πατατοσυνταγές…

    Γραψτε μου στο antipolitevomenos@gmail.com και θα σας στις στείλω…

    Μου αρέσει!

  10. ΔemΩΝ permalink
    22 Αυγούστου, 2012 17:23

    Δεν είχα καμιά πρόθεση να «σπρώξω» κανένα θέμα προς καμιά κατεύθυνση. Μου βγήκε αυθόρμητα γιατί αποδεικνύει το πόσο προβλέψιμος είσαι 🙂

    Προς Αντιπολιτευόμενο:

    Αγαπητέ δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τα όσα γράφεις (και δεν ήταν και η πρόθεσή μου να υποστηρίξω τους πατατοπαραγωγούς). Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, απλώς αποδεικνύεται ακόμα μια φορά η αδυναμία της κοινωνίας μας να παράγει πραγματικούς και ενημερωμένους πολίτες με αποτέλεσμα να τρώμε ότι μας δίνουν (αυτό τόσο με την άμεση, όσο και την μεταφορική του έννοια).

    Τα παραπάνω ωστόσο, δεν σημαίνουν πως ότι εισάγεται από τρίτες χώρες (και δεν αναφέρομαι μόνο στην Τουρκία και τα κατεχόμενα) θα πρέπει να τα αποδεχόμαστε ως καλώς έχοντα μόνο και μόνο επειδή μειώνουν τις τιμές στην αγορά.

    Υπό το πρίσμα λοιπόν της συνολικής μας συζήτησης θεωρώ πως το μόνο θετικό σημείο είναι ότι μας έκανε όλους πιο σοφούς για το τι τρώμε και το τι αγοράζουμε και θα έβλεπα ως θετική την κινητοποίηση των παραγωγών αν μας οδηγούσε στην παρακάτω στάση όπου, υποθετικά, μια κοινωνία που λειτουργεί μαζί με τα εποπτικά της όργανα θα έλεγε. «Α, ώστε έτσι λοιπόν οι Τούρκοι παραγωγοί χρησιμοποιούν παράνομα φυτοφάρμακα και λιπάσματα ε; Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή καταγγελία που πρέπει να την ερευνήσουμε και να την καταγγείλουμε εφόσον αποδειχτεί. Επειδή όμως ακούστηκαν διάφορα και για τις δικές σας πρακτικές, ευχαριστούμε που μας δώσατε την αφορμή να ελέγξουμε κατά πόσο κι εσείς τηρείτε τους κανόνες.»

    Μια τέτοια κριτική στάση θα την επικροτούσα ενθέρμως. Τα υπόλοιπα περί λυσοφοβικών συνδρόμων ίσως είμαι όντως πολύ ξένος ακόμα για να τα καταπιώ αμάσητα…

    Μου αρέσει!

    • 22 Αυγούστου, 2012 18:49

      Σύμφωνοι αλλά άκουσες κανέναν κύπριο αγρότη να κινητοποιείται με τόσο έντονο τρόπο για να διαμαρτυρηθεί για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από μια άλλη χώρα;

      Μου αρέσει!

  11. ΔemΩΝ permalink
    22 Αυγούστου, 2012 18:10

    Νόμιζα ότι με το τελευταίο μου σχόλιο ξεμπέρδεψα αλλά φίλε Στροβολιώτη δεν θα σταματήσεις να με εκπλήσσεις εσύ με τα σχόλια σου! Υπάρχει αλήθεια Σύνταγμα στο οποίο οι πολιτικοί δηλώνουν (ορκίζονται κατ’ ακρίβειαν) πίστη στο καπιταλιστικό σύστημα; Σε μια τέτοια περίπτωση, πρόεδροι όπως ο Χριστόφιας και όλοι οι βουλευτές του ΑΚΕΛ θα πρέπει να παραπεμφθούν με την κατηγορία της ψευδορκίας!!!

    Εκτός και αν η φράση ορκίζομαι να τηρώ το Σύνταγμα και τους Νόμους ερμηνεύεται κατ’ εσέ ως πίστη στο καπιταλιστικό σύστημα!!!

    Μου αρέσει!

  12. Πατού permalink
    23 Αυγούστου, 2012 02:53

    «ο κανονισμός επιβλήθηκε το 2004 λόγω των τότε πολιτικών συνθηκών και γιατί κάποιοι που διεκδικούν τώρα την προεδρία της κυπριακής δημοκρατίας μας κατήγγελλαν στην Ευρώπη.»

    Εγώ αναφώνησα: ασσικτιρ ρε μαλάκα!

    Άφησ’ τους τζιεί τζιαι μεν τους βάλλεις αυτίν κόοορη. Εν που ζηλεύκουν τον Νίκαρον μας τζιαι κάμνουν τα τούτα ούλα.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.