Skip to content

Οι 10 εντολές του Γιάννη Λαούρη.

Σεπτεμβρίου 6, 2012

 

Σε ένα περιβάλλον πολιτικής κινούμενης άμμου, σε μια συγκυρία όπου από τη μια νοιώθεις πως σε αυτοκτονούν, και από την άλλη ότι σε πουλούν, η απογοήτευση είναι βασιλιάς.

 

Κυρίως γιατί κάποια πράγματα φαίνονται εκ πρώτης όψεως απίστευτα. Και από τη μια και από την άλλη πλευρά.

 

Δεν είναι δυνατόν να είναι τόσο άχρηστοι. Είναι;

 

Και δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν όρια στο «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Είναι;

 

Η προσωπική μου απογοήτευση κρύφτηκε πίσω από άσχετα καταφύγια. Ας πούμε, τον τρόμο του Εντγκαρ Άλαν Πόε…

 

Αλλά δύσκολα εγκαταλείπεις τις κακές συνήθειες.

 

Έτυχε να διαβάσω το ολιγοσέλιδο βιβλίο του Γιάννη Λαούρη  με τίτλο « 10 εντολές Πολιτών προς Πολιτεία». Το σύγγραμμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως απαραίτητο εγχειρίδιο πολιτικής λειτουργίας. Δύσκολα μπορεί κάποιος να διαφωνήσει με το περιεχόμενο των καθαυτό «10 εντολών».

 

Οι εντολές αφορούν αυτονόητα ή πιο σωστά πράγματα που *θα έπρεπε* να ήταν αυτονόητα: διαφάνεια, διάλογος, ορθολογισμός των αμοιβών κλπ. Έχουμε όμως και εντολές που αφορούν και ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα. Δίνονται λύσεις για το πώς ένα κράτος μπορεί να διαχειριστεί τις υπηρεσίες που του ανατίθενται να προσφέρει, γίνεται και αναφορά και στη μονιμότητα που χαρακτηρίζει τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, και γίνεται εισήγηση για ανατροπή αυτής. Αυτά είναι σοβαρά πράγματα, αυτές είναι τομές που θέλουν κότσια για να εφαρμοστούν.

 

Ο Γιάννης Λαούρης όμως προχωρεί και πιο κάτω. Δίνει ιδέες για μετεξέλιξη του ιδίου του πολιτικού συστήματος σε κάτι άλλο, σε κάτι πιο «συμμετοχικό» όπου ο ρόλος του πολίτη θα είναι πιο αναβαθμισμένος.  Ένα σύστημα όμως όπου η *γνώση* θα χαρακτηρίζει και τους πολιτικούς αλλά και τους πολίτες.

 

Σε αυτό καταθέτω την επιφύλαξη μου. Επιφύλαξη ως προς την προοπτική πρακτικής εφαρμογής, όχι επί της ουσίας, με την οποία είμαι απόλυτα σύμφωνος.

 

Μπορώ ας πούμε, να παραθέσω παραδείγματα περιπτώσεων όπου η γνώση ήταν διαθέσιμη, αλλά ο πολίτης αρνήθηκε να την  αξιοποιήσει, συνεπώς η δυνατότητα για κάτι δεν προϋποθέτει και ολοκλήρωση αυτού του κάτι.

 

Να σημειώσω εδώ πως η έμφαση στη γνώση, – κάτι που αποτελεί κομβικό σημείο του βιβλίου αυτού-, και συγκεκριμένα η όσο το δυνατό καλύτερη γνώση της αγοράς εργασίας ήταν μέρος και της εργασίας του καθηγητή Χριστόφορου Πισσαρίδη, για την οποία τιμήθηκε με Νόμπελ για τα οικονομικά.

 

Στον επίλογο του, ο Γιάννης Λαούρης δίνει έμφαση στο γεγονός πως οι «εντολές» του μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο «καλλιέργειας ενός κλίματος αισιοδοξίας και δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων». Από τη μια. Γιατί από την άλλη ρίχνει και την ιδέα πως αν το πλαίσιο των εντολών, όπως θα διαμορφωθεί τελικά,  δεν υιοθετηθεί από τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα, τότε η λύση θα ήταν είτε η μαζική επιλογή της λευκής ψήφου στις εκλογές, ή φυσικά η δημιουργία ενός καινούργιου πολιτικού σχήματος.

 

Η απαισιοδοξία που με κυβερνά για το τρέχον πολιτικό γίγνεσθαι δεν μου επιτρέπει να συμμερισθώ τις ελπίδες του συγγραφέα. Αξιολογώ την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα ως λοβοτομημένη.

 

Όπου η ελπίδα είναι τόσο καλά κρυμμένη, που κάποιος πρέπει να ψάξει να τη βρει.

 

Το βιβλίο αυτό, μπορεί τουλάχιστον να προσφέρει οδηγίες για να σε βοηθήσουν να τη βρεις.

 

 

 

Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του βιβλίου εδώ. Στον ίδιο σύνδεσμο μπορείτε επίσης να κατεβάσετε το βιβλίο.

 

Advertisements
3 Σχόλια leave one →
 1. Σεπτεμβρίου 6, 2012 10:25

  Και διερωτούμουν κι ΕΓΩ ρε “κουμπάρε”γιατί χάθηκες αυτές τις μέρες! [«Και δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν όρια στο “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”. Είναι;»]…

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 6, 2012 13:56

   Υποθέτω λοιπόν πως εκτιμάς μια ατάκα ευρισκόμενη εμφανώς υπεράνω κομμάτων, κολλημάτων, παρατάξεων κλπ.
   Όπως δηλαδή πρέπει να σκέφτεται ένας ελεύθερος άνθρωπος.
   Όπως εσένα και εμένα δηλαδή.

   Μου αρέσει!

 2. Πρώτο μέγα λάθος του Νίκου. permalink
  Σεπτεμβρίου 6, 2012 19:13

  “Ο Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο φυσικό αέριο και τόνισε ότι αυτή η νέα κατάσταση μπορεί να επιταχύνει και να διευκολύνει τη διαδικασία λύσης. Ο Αναστασιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι το κέρδος από τις πηγές φυσικού αερίου που υπάρχουν στο οικόπεδο Αφροδίτη θα διαμοιραστεί με τους Τ/Κ και την Τουρκία, είπε επίσης ότι «Δεν πρέπει να υπάρχει αντιπαράθεση. Σε μια κατάσταση με λυμένο το Κυπριακό, σημαίνει ταυτόχρονα και το τέλος των οικονομικών και όλων των προβλημάτων. Η Τουρκία, οι Τ/Κ και εμείς, θα κοιτάξουμε τους ορίζοντές μας πλέον με νέες ελπίδες που τώρα δεν μπορούμε να δούμε. Πρέπει να ξεπεράσουμε τους φόβους μας». Ο Ε/Κ ηγέτης κοιτάζει θετικά τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ε.Ε από την Τουρκία.”

  Τέτοιες φωτισμένες δηλώσεις ο Αναστασιάδης έπρεπε να τις προασπιστεί έως θανάτου. Αντ’ αυτού προτίμησε να τις θάψει για χάριν του ΔΗΚΟ. Και όμως. Τώρα έπρεπε να πιάσεις τον ταύρο από τα κέρατα Νίκο μου. Τώρα που γι’ αυτούς δεν υπάρχει γυρισμός, τώρα που ξεμασκαρευτήκανε. Να τους δείξεις από την αρχή ότι δεν αστειεύεσαι. Τί θα κάνανε δηλαδή οι ξεφτίλες; Ή θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια ή θα διαλύονταν άπαξ και διά παντός.

  Στροβ. συγγνώμη. Απαιτώ να συζητηθεί και να σχολιαστεί το πιο πάνω μέγα θέμα. Δεν έχω σκοπό να το περάσω στο ντούκου απλά και μόνο για να μην πληγεί η εικόνα του Νίκου Αναστασιάδη. Ούτε έχω σκοπό να με (μας) πουλήσει κι’ εμάς και την Κύπρο μαζί για κάποιους ψήφους του ΔΗΚΟ που είναι αμφίβολο αν θα τους πάρει κι’ αυτούς. Και βεβαίως αν δεν επανέλθει στη σωστή του γραμμή δεν έχω σκοπό να ψηφίσω όχι ένα μεταλλαγμένο όπως τον αποκαλούν και έχουν δίκαιο, αλλά ένα μασκαρά.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: