Skip to content

Ο Στρόβολος και το Παλάτι του Ερρίκου Β’ – διάλεξη 14/12/1924

Σεπτεμβρίου 16, 2012

Ο Στρόβολος και το Παλάτι του Ερρίκου Β’ – διάλεξη 14/12/1924.

Η ανάρτηση αυτή ας θεωρηθεί ως ιστορική και πολιτιστική προσφορά προς την κοινότητα που έδωσε το όνομα της σε αυτό το ιστολόγιο.

Το βιβλιάριο που αναπαράγεται φωτογραφικά εδώ, ανήκε στον δάσκαλο παππού μου, του οποίου η υπογραφή φαίνεται στο εξώφυλλο.  Είναι η διάλεξη που είχε δώσει ο διδάσκαλος Κωνστ. Δ. Χριστοφίδου, την 14η Δεκεμβρίου 1924. Το περιεχόμενο της διάλεξης, είχε προφανώς κριθεί πολύ σημαντικό, αφού τελικά εξεδόθη εις βιβλίον.

Αναφέρεται γενικά στην «φιλοπάτριδα και εύανδρον» κοινότητα  Στροβόλου, ειδικότερα όμως στον  Ερρίκο τον Β, που ήταν βασιλιάς στην Κύπρο πριν καμιά 700ριά χρόνια.

Στις πρώτες σελίδες έχουμε αναφορές για την ονομασία του Στροβόλου, η οποία το πιθανότερο προέρχεται από τους μικρούς  «στροβίλους» που ακόμα συμβαίνουν σε ανοικτούς χώρους κατά το πρώιμο κυρίως καλοκαίρι, και οφείλονται στην στροφή τω ανέμων από Β/ΒΑ σε Δ/ΝΔ θαλάσσιους ανέμους κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας.

Άλλη εκδοχή που φορά και πόλη με το ίδιο όνομα στην Μικρά Ασία έχει να κάνει με τον «στρόμβον» αντικείμενα δηλαδή που έχουν σχήμα αντίστροφου κώνου, που παραπέμπει στα πολλά κυπαρίσσια που ακόμα υπάρχουν.

Ο συγγραφέας δεν δέχεται πως ο Στρόβολος ονομάστηκε έτσι λόγω του ότι οι πρώτοι κάτοικοι του ήταν «στρεβλοί».

Αυτό, το απορρίπτω και εγώ μετά βδελυγμίας.

Υπάρχει αναφορά και στον Πεδιαίον ποταμό, που κουβαλούσε ένα αρχαιοπρεπές όνομα «Βώκαρος», που προέρχεται από τα βάθη της ιστορίας. Η αναφορά κάποιου ιστορικού πως ο Πηθκιάς είναι ο «Νείλος της Κύπρου», κρίνεται υπερβολική.

Η ουσιαστική αναφορά στο παλάτι του Ερρίκου, δεν ηταν αρκετή για να καταλάβω που βρισκόταν αυτό το οίκημα. Ένα παλάτι που συνόρευε με τον Πεδιαίο, άρα προφανώς κοντά στον παλιό πυρήνα του Στροβόλου. Είναι χαρακτηριστικό πως το σχετικό παλάτι, ήταν εκείνο στο οποίο ο Ερρίκος περνούσε τις διακοπές του.

Να παραθερίσει κάποιος στον Στρόβολο; Να μια εξαίρετη ιδέα!

Η ιστορία με τους βασιλιάδες, τους αδερφούς τους τις μανάδες τους ηταν μάλλον περίπλοκη, και δεν θέλω να επεκταθώ εδώ. Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως ο Στρόβολος ηταν σε κάποιες περιπτώσεις το κέντρο των τότε εξελίξεων.

Αν επιθυμείτε, κάμετε κλικ σε κάθε μια από τις φωτογραφίες.

Ακόμα και να μην σας ενδιαφέρει το θέμα, θα μπορέσετε να απολαύσετε ένα εξαίρετο δείγμα μιας γλώσσας που δεν υπάρχει πλέον.

 

Στην τελευταία του σελίδα, το βιβλίο δίνει και μια ένδειξη για την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε τότε, αφού ο συγγραφέας εύχεται βασικά την «Ένωση», και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν!

 

Ευοί, Ευάν!

 

Εξώφυλλο.

Σελίδα 5.

Σελίδα 6.

Σελίδα 7.

Σελίδα 9.

Σελίδα 10.

Σελίδα 11.

Σελίδα 13.

Σελίδα 14.

Σελίδα 15.

Σελίδα 16.

Σελίδα 17.

Σελίδα 18.

Σελίδα 19.

Σελίδα 20.

Σελίδα 21.

Σελίδα 22.

Σελίδα 23.

Advertisements
11 Σχόλια leave one →
 1. strovoliotis permalink*
  Σεπτεμβρίου 16, 2012 22:48

  Η ποιότητα των φωτογραφημένων σελίδων δεν είναι σπουδαία. Δεν βρήκα άλλο τρόπο να αναπαράγω το βιβλίο όμως, αφού είναι κιτρινισμένο, και έτοιμο να διαλυθεί…

  Μου αρέσει!

 2. Παύλος permalink
  Σεπτεμβρίου 16, 2012 22:51

  Ευοί ευάν Στροβολιώτη!

  Μου αρέσει!

 3. Σεπτεμβρίου 16, 2012 22:52

  καταπληκτικό! ο θησαυρός ήθελα να ήξευρα πού εβρίσκεται την σήμερον. ξεύρεις;

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 16, 2012 22:55

   Ο Νίκος έφτασε ήδη στον θησαυρό!

   Μου αρέσει!

   • Σεπτεμβρίου 16, 2012 22:58

    ε, επήδηξα ολίγες σελίδες. με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα κομμάτια όπου αναφέρεται στους Λουζινιανούς λόγω καταγωγής (Λαζανιάς). ο παππούς σου ήταν μεγάλη μορφή.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Σεπτεμβρίου 16, 2012 23:06

     Ο παππούς κατείχε το βιβλίο! Άλλος είχε δώσει τη διάλεξη!

     Μου αρέσει!

 4. Σεπτεμβρίου 16, 2012 22:53

  Reblogged this on ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ.

  Μου αρέσει!

 5. Σεπτεμβρίου 16, 2012 22:55

  Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  Μου αρέσει!

 6. Σεπτεμβρίου 17, 2012 07:05

  Εύγε Ιωάννη. Κάγω θέλω αναγνώσει το αναρτηθέν κείμενον μετ’ ορέξεως, ως νήστης λέων βρων τας σάρκας θηρευθείσας έλαφου ή ως Κύπριος τη επισκέψει αυτού εις τα καπηλεία του Στροβίλου…

  Μου αρέσει!

 7. Σεπτεμβρίου 17, 2012 19:01

  Απορώ γιατί δεν κάνεις καμιά αναφορά στον γνωστότερο ίσως ιστορικά Στροβολώτη! Τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό! Τα σχολικά βιβλία τονίζουν ιδιαίτερα τον τόπο καταγωγής του «μεγάλου αυτού Ἐθνάρχη» (Μιλλέτ-Μπασί), αφού για κακή του τύχη έγινε μάρτυρας με τον απαγχονισμό του από τη συκαμιά στην πλατεία Σεραγίου, στις 9 Ιούλη 1821. Και όλα αυτά παρά τις φιλικές του σχέσεις με τον Οθωμανό διοικητή της Κύπρου Κουτσούκ Μεχμέτ.
  Ο Χριστοφίδης πάντως του αποτίει φόρο τιμής αναφέροντας και τους σχετικούς στίχους που του αφιέρωσε ο μεγάλος βάρδος Βασίλης Μιχαηλίδης.
  Πάντως, αν και η αναφορά μου σε παπάδες δεν μου είναι και πολύ ευχάριστη υπόθεση, όπως και να το κάνουμε, αυτή είναι η ιστορία μας. Μια καθαρόαιμη ελληνορθόδοξη Κύπρος!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: