Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι «θεσμοί».

16 Νοεμβρίου, 2012

Όπως γνωρίζουν οι πολυπληθείς αναγνώστες του μπλοκ, ο Στροβολιώτης δεν παρακολουθεί τηλεόραση.

Έτσι, το «in» ψεσινό γεγονός το έμαθα σήμερα από τις ειδήσεις.

Εντάξει, ο Νίκος Αναστασιάδης θα βγει πρόεδρος, με τον ένα ή το άλλο τρόπο, το είπαμε αυτό. Είπαμε επίσης πως σχεδόν όλοι μισούν τον Χριστόφια.

Γι’ αυτό άλλωστε είναι τόσο σίγουρος και ο επόμενος πρόεδρος.

Παρακάτω όμως, το ΡΙΚ δημοσιεύει αυτά:

 

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων δείχνει εμπιστοσύνη σε θεσμούς όπως τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, η Εκκλησία, η παιδεία, η Εθνική Φρουρά, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, η αστυνομία και οι εφημερίδες ενώ αρνητικά τάσσονται οι περισσότεροι σε θεσμούς όπως η δικαιοσύνη, η δημόσια υπηρεσία, οι συντεχνίες οι εργοδοτικές οργανώσεις, η Κεντρική Τράπεζα, η Βουλή, η Κυβέρνηση, οι τράπεζες, τα κόμματα και οι πολιτικοί-τους οποίους δεν εμπιστεύεται το 84% των ερωτηθέντων.

Μεγάλο ποσοστό, 85%, εκτιμά επίσης ότι είναι λάθος η κατεύθυνση που ακολουθούν τα πράγματα στην Κύπρο και κρίνει ως σημαντικότερο πρόβλημα την οικονομία με ποσοστό 79%, την ανεργία με 44 και το κυπριακό με 29%.

Αρνητική γνώμη έχει επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων για το ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποσοστό 50% εκτιμά ότι πρέπει η Κύπρος να υπογράψει το Μνημόνιο με την τρόικα ενώ ποσοστό 38% να μην υπογράψει

 

Δηλαδή, θεσμοί που βιβλιογραφικά κατατάσσονται στους συντηρητικούς  θεσμούς σε σύγχρονες δημοκρατίες, έχουν πολύ υψηλό προφίλ:

Εκκλησία (με αρχηγό τον Χρυσόστομο τον Β;;;;), Εθνική Φρουρά (δηλαδή το συνονθύλευμα των μερικών εκατοντάδων μονίμων, και των χιλιάδων βαριεστημένων εφήβων; Η λογαριάζονται και οι χιλιάδες έφεδροι που τρώνε την ώρα τους;), ακόμα και η αστυνομία με τις άπειρες ματσαράγκες και τις άλλες τόσες αποτυχίες, κατατάσσεται ψηλά!

Το 85% που λέει ότι πάμε λάθος, προφανώς έχει δίκιο, αλλά προς τα που πάμε είναι το ερώτημα; Άμα είναι αρνητικές καταστάσεις το ΔΝΤ, και γενικότερα η ΕΕ, που στο καλό να πάμε;

Στο νότο;

Άσε που τελικά δείχνοντας ψήγματα υπευθυνότητας( ή ίσως σύγχυσης)  50% των ερωτηθέντων λέει, πως πρέπει να υπογράψουμε το μνημόνιο.

Όλα αυτά μου λένε πως ζούμε σε «μια παλιοκοινωνία που νοσεί,

σε μια κοινωνία που τρελαίνει τους ανθρώπους, όλοι είμαστε το κατά δύναμη ψυχασθενείς» όπως έλεγε και ο Λάκης ο Παπαδόπουλος.

Αλλά δεν φτάνει να κάνεις την διάγνωση. Είναι και το πώς αντιδράς. Και ειλικρινά αναρωτιέμαι, με ποια όρεξη ένας νέος ή μια νέα που ξεκινούν τις σπουδές τους, μια επιχείρηση, μια οικογένεια θα επιθυμούσαν να εμπλακούν σε αγώνα επιβίωσης μέσα σε αυτά τα πλαίσια.

Σε πoιο μέλλον να ελπίσουν, σε ποια προοπτική να βασιστούν;

Άσε που τα πράγματα δεν είναι καλά ούτε για μας τους μεγαλύτερους που νοιώθουμε κάθε μέρα την αβεβαιότητα να μας απειλεί. Ένας νεαρότερος μου σε ηλικία συνεργάτης μου έλεγε σήμερα πως σκέφτεται σοβαρά να κλείσει το μαγαζί, να πάρει όσα λεφτά του έμειναν και να φύγει, να πάει στην Κρήτη που αγαπά.

Ε, πόσο καλύτερα θα είναι εκεί των ρωτώ, έστω και αν αγαπώ και εγώ πολύ εκείνο το νησί;

Δεν με νοιάζει, μου λέει. Μέχρι να φτάσω στο σημείο να νοιώθω όπως νοιώθω στην Κύπρο, θα έχω αφυπηρετήσει…

Η διαδικασία να μισήσεις τον εαυτό σου, τον τόπο σου, κάτι δικό σου είναι φαίνεται μακρά διαδικασία…

Δεν φταίει η παρούσα κυβέρνηση που φτάσαμε μέχρι εδώ. Απλώς της έτυχε να διαχειριστεί (και να επιταχύνει)  την τελική μας πτώση.

 

Ο γράφων μαζεύει απογοήτευση και μελαγχολία εδώ και λίγα χρόνια. Σας θυμίζω και αυτό το κείμενο, «Πελλότοπος, πελλόκοσμος», από το 2009 όπου  ασχολείτο ακόμα και με την πίκρα μου για το Κυπριακό!

Από τότε τα πράγματα χειροτέρεψαν, αναζητείται διέξοδος, και το κακό είναι πως  άμα ζεις σε νησί, οι δρόμοι δε σε βοηθούν όταν θέλεις να το σκάσεις. Μια – δυο ώρες το πολύ, και βρίσκεις θάλασσα.

Όπου και να κατευθυνθείς.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι επιλογές μπορεί να ακουστούν εγωιστικές: άμυνα, εσωστρέφεια και αγώνας επιβίωσης.

Αν υπάρξουν αισιόδοξοι που βλέπουν την πιο ευρεία εικόνα, ας εμφανιστούν τώρα, ή να σιωπήσουν για πάντα.

Γιατί νοιώθω πως οι εποχές χρειάζονται πολύ δραστικές αποφάσεις. 

3 Σχόλια leave one →
 1. 16 Νοεμβρίου, 2012 14:53

  μάνα μου ρεεεε

  μεν αγχώνεσαι ρε στροβολιωτούδην μου εσύ μια χαρά την έσιεις,,,,, εκτός τζαι αν εππέσαν οι δουλειές γιατί ο κόσμος εν έσιει λεφτά

  τς τς άτιμο σύστημα

  αλλά για πες μου στροβολιώτη που δεν βλέπεις τιβι

  «Άσε που τα πράγματα δεν είναι καλά ούτε για μας τους μεγαλύτερους που νοιώθουμε κάθε μέρα την αβεβαιότητα να μας απειλεί.»

  γιατί νοιώθεις αβεβαιότητα; τι φταίει άραες σου;

  και για να επαναφέρω και μια ερώτηση που απέφυγες να απαντήσεις

  https://strovoliotis.wordpress.com/2012/07/29/%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B7-%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7-%CE%BA%CF%8C/#comment-10405

  Ναι έχω δουλειά, άρα σήμερα έχω όντως πλεονέκτημα. Δεν έχω όμως την παραμικρή εγγύηση πως θα την έχω και σε ένα χρόνο από σήμερα.»

  και σου έθεσα επανειλημμένως το ερώτημα

  γιατί δεν έχεις την εγγύηση ότι θα έχεις την δουλειά σου σε ένα χρόνο από σήμερα

  Μου αρέσει!

  • bananistanos permalink
   16 Νοεμβρίου, 2012 16:22

   Άρεσε μου παραπάνω το ποσοστό των συνεργατικών. Άμα οι τράπεζες, που επέζαν την μπακίρα με τον σιηπέττο για να κάμουν κέρδη, εκαταφέραν τζε επαττίσαν, δεν μπορώ να φανταστώ σε τι κατάσταση είναι τα συνεργατικά όπου εσυνεδριάζαν οι μουχταραίοι και τα κομματόσκυλλα για το πποιος θα πιάσει δάνειο. Μακάρι να έχω λάθος

   Αρέσει σε 1 άτομο

 2. 16 Νοεμβρίου, 2012 16:36

  Όταν οι ερωτηθέντες έχουν εμπιστοσύνη στο θεσμό της Εθνικής Φρουράς ή δεν είναι από την Κύπρο ή είναι σχιζοφρενείς. Η Εθνική Φρουρά εδώ και χρόνια το μόνο που κάμνει είναι να τελλιάζει στρατόπεδα για να δημιουργεί νέα τάγματα ώστε να προάγονται όλοι στις θέσεις ταγματάρχη – συνταγματάρχη μπας και τρωθεί το ηθικό τους. Υπάρχουν τάγματα όπου οι μόνιμοι είναι περισσότεροι από τους κληρωτούς. Λεφτά Υπάρχουν…..

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: