Skip to content

Συντηρητικοί Κυπραίοι, ή υπεύθυνοι Κυπραίοι;

Νοέμβριος 26, 2012

Νομίζω λίγο πολύ συμφωνούμε όλοι για το τι έγινε. Τα έκαναν μπίλιες οι τράπεζες με τις «κερδοφόρες» επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα, την ώρα που στα χέρια της παρούσας κυβέρνησης έσπασε σαν τσάκρα το μη βιώσιμο κράτος που δεκαετίες ανεύθυνων πολιτικών είχαν δημιουργήσει.

Η ανικανότητα, η δειλία, και η αναβλητικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το δεύτερο, μας έφερε σε οριακό σημείο αφού ο συνδυασμός του με το πρώτο πρόβλημα έφεραν την χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Εξαίρεση σε αυτή την ανάλυση αποτελούν εκείνα τα λαμπρά μυαλά που ερμηνεύουν την αποδεδειγμένη ανικανότητα, δειλία και αναβλητικότητα της κυβέρνησης Χριστόφιας, ως … αγωνιστική στάση, έμπλεη ευφυέστατων τακτικισμών που τελικά οδήγησαν σε καλύτερο αποτέλεσμα, από, ποιο άραγε;;;

Διαβάστε μια φοβερή ανάλυση εδώ.

Δεν πρέπει να είμαστε μικροί όμως.

Οι «κακοί» της κυβέρνησης Χριστόφιας κύριοι Σιαρλή και Δημητριάδης, τελικά έπεισαν (ή απλώς εξανάγκασαν σε κατανόηση)  τον πρόεδρο για την κρισιμότητα της κατάστασης  και τα πράγματα φαίνεται πήραν τον δρόμο τους για την τελική υπογραφή μνημονίου.

Άκουγα με πολλή συγκίνηση σήμερα τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης, που ναι μεν έχεζε την κυβέρνηση, αλλά την επαινούσε τελικά για την τελική εξέλιξη, άκουγα και τους συνδικαλιστές που έριχναν  στην πυρά το μνημόνιο, αλλά έλεγαν, πως δεν είναι ώρα για επαναστάσεις… και ένοιωσα υπερηφάνεια!

Μα ζούμε τελικά σε μια τόσο υπεύθυνη κοινωνία;

Έχουν όλοι αρθεί στο ύψος των περιστάσεων;

Έχει ανέβει τόσο πολύ το επίπεδο ωριμότητας αυτού του λαού;

Ή απλώς ο καθολικός μας συντηρητισμός φάνηκε αυτή τη φορά εξόχως βολικός σε όλους, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, συντεχνίες;

Advertisements
15 Σχόλια leave one →
 1. Νοέμβριος 26, 2012 21:14

  Η ερώτηση του ενός εκατομυρίου, ή των πολλών δισεκατομυρίων.
  Θέλω να πιστεύω ότι είναι μείγμα υπευθυνότητας, ωριμότητας και συντηρητισμού. Η πορεία μας προς την έξοδο από την κρίση θα αναδείξει περισσότερα χαρίσματα ή μειονεκτήματα.

  Μου αρέσει!

 2. Νοέμβριος 26, 2012 21:16

  Η διαφήμιση πουκάτω βρε Στροβ… αχχχ, η διαφήμιση…

  Μου αρέσει!

 3. Παναγιώτης permalink
  Νοέμβριος 26, 2012 21:32

  Η πλάκα είναι ότι στην Κύπρο οι Συντηρητικοί, οι Φιλελεύθεροι, οι Προοδευτικοί είναι λίγο πολύ το ίδιο, καταλήγουν στην ίδια συνισταμένη!! Π. χ. Πολλαπλές και βασιλικές συντάξεις, βασιλικοί μισθοί, αφορολόγητες λιμουζίνες, ρουσφετομανία (Όλοι κατηγορούν τους υμετέρους και όλοι κανονίζουν τους ημέτερους), ποινές στους κοινούς θνητούς-χάρες στους εθνοπατέρες και εργατοπατέρες μας κλπ κλπ κλπ. Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι ότι όλοι κόπτονται για το καλό του λαού, για τα συμφέροντα του λαού, για τα δίκαια του λαού, προσωπικά νοιώθω αηδιασμένος και αγανακτισμένος…..

  Μου αρέσει!

 4. Νοέμβριος 26, 2012 22:04

  Και μην ξεχνάς και το σχεδόν 60% υποστήριξη (σύμφωνα με μια δημοσκόπηση) στη λύση του μνημονίου. Νομίζω ότι ο κοσμος τα έχει χαμένα και η μόνη συγκροτημένη πρόταση που ακούει είναι το μνημόνιο. Με εντυπωσιάζει όμως πόσα πράγματα δεν ξέρουμε: τις οικονομικές ανάγκες της χώρας, το πως φτάσαμε εδώ, τι θα περιέχει το μνημόνιο, τι συνεπάγεται για τον οικονομικό ορίζοντα του κράτους. Η Κύπρος αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η λαμπρή εξαίρεση: μου φαίνεται θα είμαστε η μόνη χώρα που θα της επιβληθούν όροι από τους δανειστές της, χωρίς να υπάρξει σοβαρή και συντεταγμένη κοινωνική αντίδραση…Υπευθυνότητα, συντηρητισμός, ωριμότητα; Δεν νομίζω ότι η απάντηση είναι στις 3 λέξεις, ούτε για την πολιτική ηγεσία ούτε, ακόμα πιο σίγουρα, για την ιδια την κοινωνία, αφού δεν μπορούμε να την κρίνουμε ως οντότητα που δρα με ενιαίο τρόπο.

  Μου αρέσει!

 5. Ανώνυμος permalink
  Νοέμβριος 26, 2012 22:40

  Χάρηκαν πολύ εκείνοι που επιθυμούσαν, σχεδίαζαν και προκάλεσαν την κάθοδο της τρόικας. Χάρηκαν γενικώς και αορίστως, χωρίς γνωρίζουν ακόμα τους όρους του μνημονίου. Δε χρειάζεται! Έτσι κι’ αλλιώς γνωρίζουν πολύ καλά την τρόικα και ποιούς εξυπηρετεί. Και αυτό τους είναι αρκετό.

  Επισημαίνω ακόμα μια φορά ότι ο Στροβολιώτης σβήνει τα σχόλια που δεν τον εξυπηρετούν. Δεν τα αντέχει, σκληρή γαρ η αλήθεια.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 27, 2012 07:12

   Ο Στροβολιώτης σβήνει τα σχόλια που βρίζουν και τα σχόλια που ούτε καν στοιχειώδες επίπεδο αισθητικής έχουν.

   Και θα συνεχίσει να το κάνει.

   Μου αρέσει!

 6. Νοέμβριος 27, 2012 07:59

  Είναι νωρίς ακόμη… Μόνο αν τα καταφέρουμε θα μπορούμε να πανηγυρίσουμε και να αποδείξουμε πως είμαστε ώριμοι. Εκκρεμούν υπογραφή και υλοποίηση…

  Μου αρέσει!

 7. Ανώνυμος permalink
  Νοέμβριος 27, 2012 09:51

  stelios papalangi

  Καταρχή να πούμε ότι δεν συμφωνούμε όλοι ότι «αυτό έγινε».
  Είναι κύρια οι τράπεζες, κύρια οι ανισότητες εισοδημάτων, η αναντιστοιχία μισθού και κόστους ζωής τα οποία- τζαι μηδενικά προβλήματα να είσσιεν το κράτος πάλε θα εφέρναν τη τροικα.

  Είναι βασικό τζαι έσσιει διαφορά ως προς τις προτεινόμενες λύσεις.

  δεύτερο
  Καθώς είπα τζαι αλλού που την ανάποδη.
  Το επιχείρημα του «χρόνου’ εν πολλά δύσκολο να αποδειχθεί.

  Δεν μπορείς να ξέρεις αν θα ήταν καλύτερα τα πράματα αν υπόγραφες πριν ή μετά.
  Εν ένα κουμάρι – που δεν ξέρεις αν θα σου φκει.
  Είτε πριν 2 μήνες είτε πριν 8 ίδιους όρους θα έθετεν η τροικα – δεν ξέρω τι καλύτερο θα απέφερε. Πολύ συζήτηση για το τίποτε.

  ….
  Τέλος ναι – είμαστεν ένας λαός που εμάθαμεν με τη συναίνεση – γενικά είμαστεν ένας λαός που κρύφουμε. Τώρα να δούμε αν θα καταφέρει η τροικα να μας αλλάξει….

  Μου αρέσει!

  • Νοέμβριος 27, 2012 10:56

   Στέλιο, όταν κάποιος μπει στο αυτοκίνητό του και αρχίσει να οδηγά χωρίς να συμμορφώνεται με το όριο ταχύτητας, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τα σήματα τροχαίας και τους σηματοδότες, και τύχει κάποιος να πεταχτεί από μια πάροδο χωρίς να σταματήσει και τον κτυπήσει, θα φταίει μεν και ο δεύτερος οδηγός αλλά θα φέρει ευθύνη και ο πρώτος διότι δεν έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει ώστε να αποφύγει τη σύγκρουση. Άρα, νομίζω το επειχήρημά σου για τις τράπεζες είναι κάπως έωλο.
   Σε ό,τι αφορά τον χρόνο υπογραφής του μνημονίου μπορώ να σου πω πως οι όροι θα ήταν πολύ καλύτεροι αν πηγαίναμε από πέρσι κι όλας, όντας εκτός αγορών από τον Μάιο 2001.
   Στο μεσοδιάστημα, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας στην οικονομία αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και ως αποτέλεσμα και οι κεφαλαιουχικές ανάγκες των τραπεζών και με τη σειρά του το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

   Μου αρέσει!

   • Ανώνυμος permalink
    Νοέμβριος 27, 2012 12:22

    stelios papalangi

    Εν τζαι ζητώ να το πιστέψεις αλλά τουλάχιστο σκέφτου το.
    Μήπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξηθήκαν όχι λόγο της περίφημης «αβεβαιότητας» αλλά απλούστατα γιατί ο κόσμος δεν αμοίβεται αρκετά για να τα ξεπληρώσει ;

    Γιατί αβέβαιως είμαι τζαι γω – άλλα όσον έχω δουλειά το δάνειο πληρώνω το.
    Εν νομίζω η τράπεζα να δέχεται τη δικαιολογία – ξέρεις παιρνώ μια φάση αβεβαιότητας λόγω της κρίσης εν θα πλερώσω τούντο μήνα….. Ξαναπιάσμε που εννα είμαι βεβαιος !

    Μερικές φορές τούντα θεωρητικά, βάλετε τα λιο πρακτικά….

    ……
    Γιατι το Μαιο του 2011 επαραδέκτηκε κανένας τραπεζίτης (όχι σε μένα τζαι σένα, όχι στη κυβέρνηση ή στη κεντρική – αλλά τουλάχιστο στους μετόχους…. γμτ εν οι ιδιοκτήτες !!! ) ότι εθέλαν ρυάλια τζαι πόσα ;

    Μα σίουρα ;

    Καθώς είπα «η υπογραφή μνημονίου το 2011» είναι ένα μη-γεγονός και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.
    Γιατί μπορεί να εσυνέβαινε το πιο πάνω αλλά μπορεί να συνέβαινε τζαι κάτι άλλο…. Γιατί το πιο πάνω σενάριο βασιζεται σε άλλες ένα σωρό υποθέσεις.

    Ασ πούμε…. Έπιανες δάνειο 2-3 δις – τζαι ετράβαν σου η τροικα τους όρους της όπως τους σημερινούς.

    (Γιατί είναι εντελώς αυθαίρετο το συμπέρασμα ότι η τροικα επειδή θα ήταν πιο λίο το ποσό θα είσσιεν άλλες απαιτήσεις…. Εν συγκεκριμένη πολιτική που θέλουν να περάσουν – δεν θέλουν απλά τες λίρες τους πίσω και το έχουν αποδείξει.)

    Αλλά εγώ σου λέω ότι θα ήταν καλύτεροι οι όροι….
    Θέλεις να μου πεις ότι η ΄τρύπα των 10δις των τραπεζών εδημιουργήθηκε που τον μαιο του 2011 ; Ε, μα συγνώμη τούντο πράμα πρέπει να αποδειχθεί.

    Γιατι αν δεν ήταν έτσι

    Τζαι στη πορεία αθυμούνταν οι τράπζες ότι εθέλαν τζαι τζίηνες καμια 10ρκα (όπως εκάμαν)… Μετά τι ; δεύτερο μνημόνιο ; Ετι χειρότερο για την αβεβαιοτητα…. (καλά για τους μισθούς δεν αναφέρουμε- είναι γνωστό ότι υπερπληρώνουνται ούλλοι οι εργαζόμενοι ένεν ; )

    Εν ευθαίρετα τούτα τα σενάρια.

    Μου αρέσει!

    • Νοέμβριος 27, 2012 14:51

     Στέλιο, φαίνεται πως με κατάλαβες. Δεν είπα ποτέ πως η τρύπα των 10 δις (αν είναι τόση) δημιουργήθηκε τότε, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Αν υφίσταται σήμερα μια τέτοια τρύπα, πριν ένα χρόνο ήταν μικρότερη. Ξαναδιάβασε τι έγραψα.
     Και μερικές απαντήσεις είναι αυτονόητες. Όσο μεγαλύτερο δάνειο παίρνεις τόσο μεγαλύτερη είναι κι η δόση που πληρώνεις, και στην ίδια λογική δίνει κι η τρόικα δάνεια. Με τη διαφορά πως ένας τραπεζίτης δεν μπορεί να σου επιβάλει όρους για το πως θα διαχειριστείς το εισόδημά σου, πριν σου παραχωρήσει το δάνειο. Η τρόικα το κάνει. Καλώς η κακώς. Κι εμείς ως Κύπρος παραχωρήσαμε ως μέλος της τρόικας δάνεια σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, όπως και σε άλλες χώρες που ζήτησαν διάσωση από το ΔΝΤ στο παρελθόν, όπως της Βραζιλίας, της Αργεντινής ακόμη και της Τουρκίας.
     Αυτά τα λεφτά δεν θα υπήρχε περίπτωση να τα ξαναδούμε αν επιτρέπαμε σε αυτές τις χώρες να διαχειρίζονται τα δημοσιονομικά τους όπως τα διαχειρίστηκαν νωρίτερα.

     Μου αρέσει!

 8. Νοέμβριος 27, 2012 11:22

  Να μην παραλείψουμε επίσης τις μάταιες, όπως τελικά αποδείχθηκε, ελπίδες του Χριστόφια για δάνειο από τρίτη χώρα. Μια δηλ. προσωρινή λύση μέχρι να τελειώσει η θητεία του! Η νοοτροπία του πολιτικού κόστους είναι μια βαθιά νοσηρή κατάσταση του πελατειακού κράτους που δύσκολα θα μπορέσουμε να την απαλλαγούμε. Το αποδεικνύει άλλωστε περίτρανα και η τρέχουσα προεκλογική περίοδος. Τι έχουν να ακούσουν ακόμη τα αυτιά μας… μέχρι τις κάλπες!!

  Μου αρέσει!

 9. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
  Νοέμβριος 27, 2012 21:52

  Τα πιο κατω είναι απο το άρθρο που σύστησες στροβολιώτη και για μένα είναι πολύ σημαντικά και τα πράγματα ομιλούν και επιβεβαιώνονται απο μόνα τους καθημερινά.

  Και για 3 χρόνια τώρα τα ΜΜΕ και οι βουλευτές-δικηγόροι των τραπεζών επιμένουν ότι έχει πρόβλημα το Δημόσιο – που θα πληρώσει – αντί οι Τράπεζες που μας φορτώνουν τις ζημιες.

  Είναι καιρος να αρχισει και η οργανωση της αντιστασης για το μελλον – γιατι οτι διατηρηθηκε πρεπει οχι μονο να μεινει αλλα και να ξαναδιευρυνθει. Και στα δικαιωματα των εργαζομενων και στα θεματα του δημοσιου πλουτου. Γιατι φυσικα καμια Τροικα δεν εχει κανενα δικαιωμα στο Μελλον μας – περα απο τα λεφτα τους.Που και αυτα θα πανε στις τραπεζες.
  Και φυσικα θα πρεπει να μαθουμε ποσα χρηματα θα πληρωσουμε ακομα, και γιατι, για τις Τραπεζες.
  Πρεπει και εκει να υπαρξει ενα οριο – οπως και αλλου.

  Μου αρέσει!

 10. Ανώνυμος permalink
  Νοέμβριος 30, 2012 09:06

  stelios papalangi

  ξανά εβιάστηκες φαίνεται.
  Μετά το εχτεσινό, πως θα χαρακτήριζες τους κυπραίους;
  Προοδευτικούς ή ανεύθυνους (αστεία διλληματα αν με ρωτάς εμένα) ;

  Τζαι επρόσεξες ότι – δεν τους εκουμαντάραν ούτε κόμματα – ούτε συντεχνείες….

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: