Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προ-χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

16 Δεκεμβρίου, 2012

Παλιά, είχα την πολυτέλεια των επιλογών. Η περιοχή – στόχος ήταν η Πόλη Χρυσοχούς και ο Ακάμας. Νοικιάζαμε κάποιο μεγάλο διαμέρισμα, ή σπίτι, και μέναμε μια ευρεία χαλαρή παρέα για όλη την περίοδο. Δεν μετρούσαμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Μετρούσαμε αργίες. Μόνη υπενθύμιση για τη σημασία των ημερών το τηλεφώνημα της μάνας πάνω στο πρωτόγονο μου κινητό, που ήταν ακόμα καρφωμένο στο αυτοκίνητο!

Θυμάμαι μια φορά που ήταν τόση πολλή η βροχή που ακόμα και ο κύριος δρόμος Πάφου – Πόλης ήταν αδιάβατος.  Εκτός από τα μεγάλα οχήματα με τετρακίνηση…

Μια άλλη χρονιά είχαμε μείνει νομίζω εκεί που τώρα ονομάζεται «Ηλίας», εκεί που είναι τώρα κάτι κυκλώπεια τείχη. Τότε ήταν κτίρια λυόμενα, από σέλοτεξ, ή πως στο καλό τα έλεγαν, προκατασκευασμένα,  πολύ κρύα, και «ανασφαλή» απέναντι από τον κρύο βοριά της Καραμανιάς.

Η ευρύτερη  περιοχή νεκρή, το πολύ να έβρισκες εστιατόριο για το μεσημέρι, και κανένα μπακάλικο για προμήθειες,  εκτός φυσικά από τις εκκλησιαστικές δραστηριότητες, αλλά τότε δε μας ένοιαζε αυτό.

Τώρα, τα Χριστούγεννα είναι απαραίτητο κακό. Είναι μέρος ενός προγράμματος, γεμάτου, έντονου και εν πολλοίς προκατασκευασμένου.

Απαραίτητο, γιατί σε αντίθεση με το τότε, οι αργίες είναι σημαντικές για αυτό ακριβώς που υπονοεί η λέξη: «αργία».

Κακό γιατί κάπου δεν σηκώνω όλη αυτή την ένταση. Όλη αυτή την υπερκατανάλωση, το ανέβασμα των ρυθμών, όλη αυτή την ανάγκη να γίνει το κάτι διαφορετικό.

Έχω χοντρύνει όλα αυτά τα χρόνια. Και στο σώμα, και στη ψυχή. Και η κούραση επηρεάζει πιο εύκολα τις χοντρές ψυχές και τα χοντρά κορμιά. Και δε διστάζω να πω ότι τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές σκέφτομαι πότε πότε πως θέλω να κοιμηθώ την πρώτη μέρα , και να ξυπνήσω πολύ πρωί,  την επόμενη της τελευταίας.

Όπως δηλαδή νοιώθω να θέλω να γίνει και για τις εκλογές. Γιατί, ακόμα και με δεδομένη την απόφαση  και την αιτιολόγηση για την ψήφο του Στροβολιώτη, γίνονται πράγματα που με κάνουν να θέλω να αποφύγω να σκεφτώ και να συζητήσω. Δεν νοιώθω φυσικά την ανάγκη να πείσω κανένα να ακολουθήσει την επιλογή μου, ή να μην κάνει εκείνο που έχει επιλέξει να κάνει.

Αλλά δεν… δύσκολη υπόθεση ο μακρύς ύπνος.

Και  στο ένα, και στο άλλο.

Φυσικά, υπάρχουν αν το θέλεις και οι επιλογές της φυγής. Ας, πούμε, ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί αυτό:

Καλή μουσική, μέσα στα νερά.

Καλή μουσική, μέσα στα νερά.

Το απερχόμενο σαββατοκύριακο σημαντικό. Για ένα σωρό κόσμο που περιμένει να δουλέψει αυτή την περίοδο. Το επόμενο ακόμα πιο σημαντικό. Ειδικά φέτος. Θα στενοχωρήσω όσους ποντάρουν στην εμπορική κίνηση της βδομάδας προβλέποντας πως θα είναι μια εξόχως βροχερή βδομάδα, με πιθανότητα επικινδύνων καταστάσεων λόγων των πολλών νερών. Αυτό το μοτίβο φαίνεται να επεκτείνεται μέχρι και τα Χριστούγεννα, με σταδιακή μείωση της έντασης των φαινομένων, και ταυτόχρονη μείωση της θερμοκρασίας, που στην αρχή της βδομάδας θα διατηρηθεί ψηλή, αποκλείοντας το χιόνι.

Πάρα πολλά νερά.

Πάρα πολλά νερά.

Α, απόψε, η Λευκωσία ήταν απλώς λίγο κρύα. Κόσμος πολύς. Ένοιωθες όμως κάτι σαν  μια ζεστασιά, ένοιωθες μια επίφαση εορτασμού μέσα σε όλες τις δύσκολες ιστορίες που όλη μέρα βλέπεις, ακούς, ζεις.

Με λίγη προσοχή, κάθε πλάσμα παρουσίαζε την άσχημη ιστορία που παρακολουθούσε, ή διηγείτο τη δική του άσχημη εμπειρία.

Η κόρη φώναξε μόλις με είδε: «παπάκη!!!!». Και πήρα την απαραίτητη θερμή και ατελείωτη αγκαλιά.

Στην επιστροφή κάναμε το αγαπημένο παιγνίδι: να διαλέγει μουσική το αυτοκίνητο.

Πρώτο έβγαλε αυτό:

Ευτυχώς τα μωρά δε έκαναν δύσκολες ερωτήσεις. Περιορίστηκαν στην απορία του γιατί να σμίγει ελληνικούς και αγγλικούς στίχους. Η εξήγηση πως το ρεφρέν δεν μπορούσε να αποδοθεί με επιτυχία στα ελληνικά, ακούστηκε μάλλον μακρινή και δυσνόητη.

Η διάθεση στο όχημα ήταν πάντως χαρωπή, εορταστική.

Μετά όμως, πλήρης ανατροπή:

Ωχ! Τι να τους πω για αυτό; (Εκτενής αναφορά στο  Berlin, τον πιο «σκοτεινό» τον πιο καταθλιπτικό δίσκο όλων των εποχών εδώ.)

Περιορίστηκα να αναφερθώ στο γεγονός πως το τραγούδι αφορούσε κάποιους ανθρώπους που είχαν μια ιστορία που δεν εξελίχτηκε όμορφα, που τους συνέβηκαν διαφορά άσχημα πράγματα, κάπως προσπάθησαν να τα βγάλουν πέρα μέσα από τις συνθήκες.

Φτάσαμε στο σπίτι πριν τελειώσει το άσμα. Και ήταν μια ανακούφιση, μπας και με ρωτούσαν τι σημαίνει αυτός ο περίεργος θετικός, ή απλώς απόλυτα σαρκαστικός στίχος μέσα στην απόλυτη μαυρίλα του τραγουδιού:

«And I am much happier this way. »

9 Σχόλια leave one →
  1. 16 Δεκεμβρίου, 2012 22:08

    Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

    Μου αρέσει!

  2. 16 Δεκεμβρίου, 2012 22:25

    Παρά να τους δηλώνεις πίστην θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις την ψήφον σου για όπλον τζιαι να τους απειλήσεις. Δεν μπορείς να είσαι δεδομένος με έτσι κατάντημαν. Εγώ δεν έχω καμιαν επίδρασην πάνω στους σκατόψυχους της δεξιάς που για μιαν δράκαν ψήφους εξηπουλήσαν κάθε ίχνος αξιοπρέπειας τζιαι αθρωπισμού. Εσύ ομως έχεις. Τζιαι αντίς να το χρησιμοποιείς καρτεράς να αλλάξουν τα πράματα μόνα τους. Ε φίλε, τα πράματα μόνα τους παν προς το πάχος, προς την ασχήμιαν. Το κορμίν θέλει γυμναστικήν, τζιαι να του καλοφέρεσαι, όι να το θεωρείς σκυβαλλοδοχείον φαταούλαν. Να το ταΐζεις μούττες των αγρελλιών τζιαι τζιναρούες φρέσκες, όι μίλλες βασανισμένων σιοίρων τζιαι φυλακισμένων bebe κοτόπουλων 22 ημερών κιχ, να το ποτίζεις καθαρά υγρά τζια όχι χημείες, να του έχεις πλάσμαν να το σιουμαηλίζει τζιαι να το κάμνει να σιαίρεται. Όπως τζιαι την σκέψην.

    Πουν τον ορθολογισμόν ρε γαμώ το. Να λαλείς των ρατσιστών ότι έτσι τζιαι αλλιώς ο ψήφος σου εν δεδομένος. Αυτοί μόνον που ψήφους καταλάβουν. Πέ τους όπως τους λαλούν οι σκατόψυχοι ότι την ψήφον σου δεν θα την δούν αν συνεχίσουν να εξεφτελίζουν τες αθρώπινες αξίες. Τζιαι θα δεις αν αλλάσσουν.

    Μείνε τζιαιμαί μες τα πάχη σου. Νομίζεις ότι εν fatalité. Άμαν θέλεις, 6 μήνες γίνεσαι πάλε άθρωπος. Δεν έχει ηλικίαν. Τζιαι για τα must τα χριστουγενιάτικα, μια απόφαση είναι. Φτάνει να πιστέψεις ότι ενι δυνατόν.

    Τα γεράματα δεν είναι ζήτημαν ηλικίας Στροβολιώτη. Αν ήταν έτσι δεν θα είχεν γέρους 30 χρονών.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      16 Δεκεμβρίου, 2012 22:45

      Ρε φίλε, οι 4 γραμμές που επέλεξες να σχολιάσεις αφορούν τις εκλογές, και τις επιλογές μου. Ή πιο σωστά την επιλογή, γιατί δεν υπάρχει άλλη. Βλέπεις οι 4 αυτές γραμμές αφορούν Κυπριακό, και ξέρεις πολύ καλά πως το Κυπριακό βρίσκεται εδώ, γιατί είχαμε 5 χρόνια Τάσσου (επιλογή ΑΚΕΛ), και 5 χρόνια Χριστόφια (ΓΓ ΑΚΕΛ). Εγώ λέω πως αν το ΑΚΕΛ δεν συμπεριφερόταν έτσι, το Κυπριακό θα ηταν λυμένο, και άρα δεν θα βλέπαμε τούτα τα βρωμισμένα πράματα σήμερα.
      Άρα: απλώς δεν μπορώ να το εμπιστευτώ.
      (Και δεν αναφέρομαι στα άλλα κατορθώματα της πενταετίας Χριστόφια, για τα οποία προφανώς διαφωνούμε).
      Α, και μην ανησυχείς. Προσπαθώ να γυμνάζω κορμί και μυαλό. Κοίταξε εδώ (282ος από 303!):

      Click to access Results2012_10k_Men.pdf

      Μου αρέσει!

      • 16 Δεκεμβρίου, 2012 23:53

        Χα Χα!! εσύ είπες ότι επάχυνες :)) Σιαίρουμα που γυμνάζεσαι, τζιαι στο σώμαν τζιαι στην σκέψην.

        Παρόλον που έχω αμφιβολίες για την σκέψην :)) Να φταίει ο Χριστόφκιας ακόμα τζιαι για τες θλιβερές θέσεις του Αναστασιάδη, τούτον εν πρωτάκουστον.

        Εν πάσει περιπτώσει, εν πολλά σοβαρά που σου το είπα. Εάν εσείς οι φιλελεύθεροι που έχετε μιαν τσίππαν αθρωπισμού δεν κάμετε κάποιαν πίεσην, εσείς θα τραβήσετε πρώτοι την μανίκαν. Δεν σου είπα να υποστηρίξεις την αριστεράν, προς θεού. Να χρησιμοποιήσεις την δύναμην σου σαν ενεργός πολίτης στο να μεν κάμνουν μαλακίες οι δικοί σου σου είπα. Γράψε έναν άρθρον μες τον Πολίτην τζιαι να πεις την απογοήτευσήν σου τζιαι να δεις τα μέτρα για να συγκρατήσουν τους επανενωτικούς ψηφοφόρους που θα ανακοινωθούν την επόμενην. Λάλειννε τους ότι έτσι τζιαι αλλιώς είσαι δεδομένος, τζιαι να ακούσεις αύριον τον Αναστασιάδην να μιλά εν είδει Κουλίας για να συνάξει τα μή δεδομένα απορρίπτικά ρατσιστόμουτρα που μες το ΔΗΚΟ (για να μεν πω τζιαι τους δικούς του).

        Εγώ πάντως προσωπικά, όταν η αριστερά εσυμπεριφέρετουν όπως συμπεριφέρετε το ΔΗΣΥ σήμερα προς το ΔΗΚΟ, όι μόνον απείλησα τους, αλλά έκοψα τους τζιαι την ψήφον για να εξασκήσω την πίεσην που μου διά η δυνατότητα της ασήμαντης μου ψήφου. Τωρά υποστηρίζω τους διότι σσυμφωνώ με την πολιτικήν τους τζιαι θεωρώ ότι εκάμαν ότι εμπόραν ανάλογα με τες δυνατότητες που είχαν. Για το Κυπριακόν, θεωρώ ότι εάν η Τουρκία τζιαι οι τουκοκύπριοι είχαν την θέλησην, θα ήταν λυμένον επί Χριστόφκια. Ήταν η μόνη λύση τζιαι για την αριστεράν να ξεφύγει που την μειοψηφίαν του 30% που της δήννει τα σιαίρκα της τζιαι δεν την αφήνει να συμπεριφερτεί σαν αριστερά, αλλά σαν έναν παραμόρφωμαν που εν δημιούργημαν αναγκαίων συμμαχιών. Δεν εμπορούσεν όμως να παίξει την τύχην του τόπου κορώνα γράμματα τζιαι να δεχτεί τες αξιώσεις της Τουρκίας που βασικά έθελεν να πούμεν ότι εγίνην, εγίνην, στο περιουσιακόν τζιαι στο εδαφικόν, τα δικά σας δικά σας, τζιαι τα δικά μας δικά σας. Τζιαι να εδέχετουν ο Χριστόφκιας, δεν θα εδέχετουν ο κόσμος, τζιαι πού είσουν, πούποτε.

        Με το να λαλείς ότι ο Αναστασιάδης εν μονόδρομος, τράβα τζιειαμαί. Ο Κληρίδης μέχρι τζιαι αμυντικόν δόγμαν τζιαι πυραύλους S300 έφερεν σας τζιαι είχαμεν τζιαι 3 νεκρούς πας την πράσινην γραμμήν μέχρι να συνέρτει τζιαι να ξαπολύσει το ΔΗΚΟ τζιαι τους εθνικιστές.

        Τώρα να δούμεν τι θα μας φέρει τούτος πον να φκάλετε τωρά, αν τον ηφκάλετε. Φοούμαι σιειρόττερα. Ιδίως με σας δεδομένους.

        Άτε, καλές γιορτές, τζιαι τα πολιτικά εν τζιαι λείφκουν.

        Τζιαι είπαμεν Α για τες γιορτές !!! Μούττες των αγρελιών, όχι γαλοπούλλες τζιαι αηδίες :))) τζιαι ύστερα να κλαίεσαι πάλε ότι επάχυνες (τζιαι εψήφισες Αναστασιάδην :))

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          17 Δεκεμβρίου, 2012 08:48

          Ρε φίλε, μπορεί να κάμω κάτι μπορεί τζιαι όι. Νοιώθω πολύ μειωμένη την υποχρέωση μου προς τον αγαπημένο μου ρότσο.

          Μου αρέσει!

  3. 17 Δεκεμβρίου, 2012 02:03

    Έχεις 50 σεντ ρέστα για 1 ευρώ;

    🙂

    Μου αρέσει!

  4. 17 Δεκεμβρίου, 2012 11:56

    τον στροβολιοτη τον ξερω…ενας εξαιρετικος ανθρωπος,μια καρδια περιβολι,ενας ρομαντικος φτανοκαρτος και ενας αμετανοητος χαζομπαμπας!!!εχουμε παλαιοτερα πιαστει(λεκτικα)μαλι με μαλι για τα πολιτικα.εγω ανεντακτη κεντρωα και αυτος αθεραπευτα επαναπροσεγγιστης.εγω ανενδοτη και αυτος ενδοτικος(οροι αστειοι και εκνευριστικοι).ομως φιλοι μου αξιοι θυμου ειναι και οι χαραχτηρισμοι αριστερος_δεξιος,ρατσιστομουτρα_κομμουνοφατσες κ.λ.π…ακομα εχουμε δεξια καφενεια και αριστερα καφενεια!εθνικοφρονα και λαικα σωματια!!!και οι διχωνια και ο διαχορισμος καλα κρατει!!!και το πιο κωμικοτραγικο ειναι που καποιος δεξιος δεν μπορει να ειναι με την ομονοια και ενας αριστερος δεν μπορει να ειναι με το αποελ!!!τι να πω???χασαμε το μετρο!!!τα αυγα και τα καλαθια!!!να εισαστε σιγουροι πως το ακελ και το δυση αν δεν φροντιζαν να φανατιζουν και σε καθε ευκαιρια να εμψυχωνουν τους οπαδους τους σε ακραιες καταστασεις,αυτα τα δυο κομματα δεν θα υπηρχαν σημερα.θα ειχαν στην θεση τους δυο αλλα νεα κομματα γεματα με νεες ιδεες και νεους ανθρωπους.με μια αλλη φιλοσοφια και με μια αλλη προοπτικη.θα ειχαμε και εμεις οι ανεντακτοι μια νεα πιο ελπιδοφορα επιλογη.θα μπορουσες να εισε δεξιος χωρις να εισε φασιστας και θα μπορουσες να εισε αριστερος χωρις να εισε παλλιοκουμμουνη!!!θα ειχαμε κομματα με βαθος και χωρις ετικεττες και θα ειμαστε κριτικα ελευθεροι και ανεξαρηιτοι!!!ΑΥΤΑ!!!προς σκεψη…

    Μου αρέσει!

    • 17 Δεκεμβρίου, 2012 12:10

      οσο για τα χριστουγεννα μην σκας.ειμαι σιγουρη οτι ο γιος και οι κορη θα σου διαλυσουν ολες τις αμφιβολιες και ολες τις μιζερες σκεψεις μονο με το χαμογελο τους,την αγκαλια τους και κυριως με αυτη την αδωλη χαρα τους οταν ο αγιος βασιλης τους φερει τα δωρα!!!αν και μεγαλυτερο δωρο απο την αγαπη σας που τους ελαχε δεν θα εχουν ποτε…

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        17 Δεκεμβρίου, 2012 21:49

        Αγαπητή γνωστή (;) φίλη, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και το μοίρασμα των σκέψεων σου!

        Προτιμώ το χωρίς ετικέτες. Αν δουλεύει, είναι καλό.

        Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.