Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γερμανοί, Ρώσοι και άλλοι «φίλοι» της Κύπρου.

23 Ιανουαρίου, 2013

 

 Ξυπνήσαμε μετά το τελευταίο Γιούρογκρουπ με ένα αίσθημα απόλυτης μοναξιάς. Οι «φίλοι», οι «συνεταίροι», οι «σύμμαχοι» Ευρωπαίοι μας το είπαν περίπου κατάμουτρα: δεν σας θεωρούμε επείγουσα περίπτωση. Να παραμείνετε στην αμφιβολία, στην αβεβαιότητα, να βράζετε στο ζουμί σας   για ακόμα ένα δυο μήνες, και βλέπουμε. Χαρακτηριστική η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της ισχυρότερης χώρας στην Ευρώπη: «Για να αποδεσμεύσουμε βοήθεια πρέπει να δούμε αν η κυπριακή κρίση αποτελεί συστημική απειλή».

 

Φυσικά, στη συνέχεια φάνηκε πως ο κ. Σόιμπλε είπε πως «δεν πρέπει να υποτιμηθεί η Κυπριακή περίπτωση».

 

Εγώ πιστεύω πως οι δυο δηλώσεις δεν είναι κατ’ ανάγκη αντιφατικές. Δείχνουν και οι δυο μια «ευρωπαϊκή» στάση. Μια πλαδαρή ευρωπαϊκή στάση, η οποία τελικά θα μας δώσει τη στήριξη.

 

Δεν αμφιβάλλω για αυτό. Έστω και αν παράπονο νοιώθω και εγώ. Το να καταδικάζεις μια χώρα, μια οικονομία σε παρατεταμένη αβεβαιότητα, είναι κακή επιλογή. Δεν δείχνει μόνο την έλλειψη αλληλεγγύης, αλλά ταυτόχρονα χειροτερεύει και τις παραμέτρους, δυσκολεύει την προοπτική ανάκαμψης. Δε μας φτάνει η καθυστέρηση που εμείς οι ίδιοι προκαλέσαμε, έχουμε τώρα και την εισαγόμενη…

 

Την ίδια ώρα οι άλλοι, οι διαχρονικοί «φίλοι» μας, οι Ρώσοι, μας το λένε περίπου ευθέως: δεν έχει άλλα ριάλια. Και καλά κάνετε να μας επιστρέψετε εκείνα που μας χρωστάτε. Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται πως οι Ρώσοι θα δεχτούν τελικά επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 2.5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Όλα αυτά δεν δημιουργούν καλό κλίμα. Και για να μην δημιουργώ λανθασμένες εντυπώσεις, υπογραμμίζω αυτό: ο *βασικός* λόγος που βρεθήκαμε  εδώ είναι η αναξιοπιστία της απερχόμενης κυβέρνησης. Είναι κυρίως η προσωπική αναξιοπιστία του Δημήτρη Χριστόφια, η αναβλητικότητα που δείξαμε σε κάθε περίπτωση, η αδυναμία μας να αντιληφθούμε πως οι καμπάνες συναγερμού που χτυπούσαν εδώ και χρόνια δεν ήταν αντιπολιτευτικές, ήταν πραγματικές.

 

Τι να περιμένει όμως κάποιος από ανθρώπους που αγνοούν, ή αρνούνται να δεχτούν τους κανόνες του συστήματος μέσα στο οποίο λειτουργούν;

 

Φυσικά, η αναξιοπιστία δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία: ο υποψήφιος πρόεδρος κ. Λιλλήκκας κάνει αντιμνημονιακή πολιτική στηριζόμενος από ένα κόμμα που ψήφισε όλα τα σχετικά μνημονιακά νομοσχέδια.

 

 Ο κ. Αναστασιαδης τα μασάει για τις ιδιωτικοποιήσεις: «δεν θα ξεπουλήσουμε κερδοφόρους οργανισμούς» δηλώνει. Εντάξει πρόεδρε, να ξεπουλήσετε τότε τους παττισμένους, και να μας μοιράστε τα κέρδη…

 

Το επιτελείο Μαλά κατηγορεί τον Αναστασιάδη γιατί λέει …θα τηρήσει τις πρόνοιες της σύμβασης που εκείνοι συμφώνησαν. Καλά ο Μαλάς τι θα κάνει αν εκλεγεί;

 

 

Η κατάσταση αυτή φέρνει και στο μυαλό κάποιες γεωπολιτικές αναλύσεις της μαρξιστικής σχολής, που για κάποιο ακατανόητο λόγο επιμένουν να μισούν το αγγλοσαξονικό κεφάλαιο, αλλά λατρεύουν το σκληρότερο, το  πιο αδίστακτο ρωσικό, ή ακόμα το κινέζικο κεφάλαιο. Μόνο χαμόγελο μπορούν να προσφέρουν πλέον αυτοί οι αναλυτές, και η συμβουλή τους να κοιτάξουμε στην ανατολή, ειδικότερα αν σκεφτούν πως στις δύσκολες πολιτικές και οικονομικές μας στιγμές *μόνο* οι εγγλέζοι και οι αμερικάνοι μας συμπαραστάθηκαν.

 

Έχω γράψει ξανά εδώ και εδώ και εδώ πως η όποια συμπαράσταση αποδίδεται στους ρώσους για το Κυπριακό ήταν διαχρονικά μια ουτοπία: για τους ρώσους απλώς *δεν* συμφέρει η επίλυση του Κυπριακού, και πραγματικά διερωτούμαι γιατί είναι τόσο δύσκολο να το αντιληφθούν κάποιοι.

 

Γιατί όπως και στα οικονομικά, έτσι και στο πολιτικό ζήτημα οι χώρες λειτουργούν βάσει συμφερόντων όχι βάσει κάποιας ρομαντικής ή συναισθηματικής έννοιας της φιλίας.

 

Τα συμφέροντα τους κατευθύνουν όλους. Και είναι αυτά τα συμφέροντα που θα κρίνουν τελικά την βοήθεια από την Ευρώπη, είναι τα ίδια τα συμφέροντα που θα μας επιτρέψουν να κρατήσουμε τον εταιρικό μας φόρο, είναι τα ίδια αυτά τα συμφέροντα που θα κάνουν το καθήκον τους, θα ελέγξουν τις βρώμικες οικονομικές μας συναλλαγές – ξεχνώντας τις δικές τους, ξεχνώντας τον ανταγωνισμό από πολλές χώρες να κερδίσουν αυτές τις συναλλαγές – και θα μας βγάλουν καθαρούς, τραβώντας μας με κατανόηση το αυτί.

 

Οι φίλοι που μας πικραίνουν, θα σταθούν τελικά δίπλα μας.

 

Γιατί απλώς δε συμφέρει σε κανέναν να παττίσουμε, όσο μικροί και να είμαστε.

 

Από αυτή την ιστορία ας εμπεδώσουμε τουλάχιστο ένα μάθημα: όπως και να εξελιχτούν τα πράγματα ας προσπαθήσουμε να βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας. Ας προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τα οικονομικά μας, την κρατική μας μηχανή, τα έσοδα και τα έξοδα μας, ας προσπαθήσουμε να είμαστε καλά για να  μην βασιζόμαστε στη φιλία των ξένων, ή στα ξένα συμφέροντα.

 

Ας προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία που εξευτέλισε η παρούσα κυβέρνηση.

 

Ας μάθουμε να μιλούμε με γλώσσα ευρωπαϊκή, όχι λαϊκίστικη ή προεκλογική.

 

Και τέλος: ας δείξουμε πως είμαστε σε θέση να κάνουμε το μεγάλο πήδημα. Ας δείξουμε πως θέλουμε να το λύσουμε και το ρημάδι το μεγάλο άλλοθι, το Κυπριακό.

 

Γιατί αν το δείξουμε αυτό, αν επανακτήσουμε *και* σε αυτό αξιοπιστία, όπως στα τελευταία χρόνια της προεδρίας Κληρίδη, τότε αναβαθμιζόμαστε και πολιτικά, δημιουργούμε και πολιτικούς λόγους να για να μας αγαπάει κάποιος, όχι μόνο για το ρομαντισμό και το συναίσθημα. 

 

15 Σχόλια leave one →
  1. 23 Ιανουαρίου, 2013 07:49

    Καλημέρα (λέμε τώρα) Στροβολιώτη. Αυτήν τη στιγμή πληρώνουμε όχι μόνο την αναξιοπιστία του Χριστόφια αλλά ακόμα και του Κληρίδη. Επί δικής του προεδρίας άλλωστε κατάφερε ο Μιλόσεβιτς να ξεπλύνει τα χρήματα που έκλεψε στη Γιουγκοσλαβία χωρίς να κινηθεί η κρατική μηχανή για να διερευνήσει και να τιμωρήσει τους συνεργάτες του στην Κύπρο.
    Φυσικά, τώρα μας πληρώνουν οι Ευρωπαίοι με το ίδιο νόμισμα για τον τρόπο που επιδεικνύαμε τη δική μας «αλληλεγγύη» όπως στην περίπτωση του εμπάργκο κατά της Συρίας και του Ιράν (βλέπε Τσάριοτ και Μόντσεγκορσκ, ασχέτως πως κατέληξε το τελευταίο), η διαφοροποίησή μας σε ψηφοφορίες στον ΟΗΕ για να ικανοποιήσουμε τη Ρωσία, η παραχώρηση υπηκοότητας στον συγγενή του Άσαντ Ραμί Μαχλούφ και η επιχειρηματική δραστηριοποίησή του στην Κύπρο (αυτός κι αν έκανε ξέπλυμα) κ.ο.κ.
    Επίσης, μας έχουν άχτι στην Ευρώπη για τον τρόπο που μπήκαμε στην ΕΕ, όχι δηλαδή για το «Όχι», αλλά για τον τρόπο που αυτό επιτεύχθηκε, όπως και για το ότι τους βρίζαμε τότε. Θυμάσαι τι ειπώθηκε για τη Μέχτιλντ Ρότε, τη γερμανίδα ευρωβουλευτή του SPD; Πως είναι δυνατόν σήμερα αυτοί οι άνθρωποι να έχουν την παραμικρή διάθεση να μας ακούσουν, όταν όποτε ακόμα κι όταν οι Κυπραίοι ευρωβουλευτές μιλούν στην Ευρώπη, επιδίδονται σε ξεκατίνισμα με την Τουρκία;

    Μου αρέσει!

  2. Ανώνυμος permalink
    23 Ιανουαρίου, 2013 11:35

    stelios papalangi

    καλά ρε στροβ.

    πόσον πάει τούτη η εβλοημένη η αξιοπιστία ;
    Κάμε μας την σε λίρες….. Έτσι να χούμεν μιαν ιδέα, ίνταλως τη μετρούν

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      23 Ιανουαρίου, 2013 13:24

      Να σου το πω διαφορετικά. Αν ήσουν τραπεζίτης, και ερχόταν ο Χριστόφιας να ζητήσει δάνειο, θα του έδινες;

      Μου αρέσει!

      • Μελαθκιώτης permalink
        23 Ιανουαρίου, 2013 18:41

        Στροβολιώτη εχτύπησες τα ρέστα σου…
        Ούτε που την πόρτα δε θα τον έβαλλα…

        Μου αρέσει!

      • Ανώνυμος permalink
        24 Ιανουαρίου, 2013 15:02

        stelios papalangi

        σιγά με δώκω του χριστόφκια….
        θα εδιένα στις υπεραγορές ορφανίδη, θα επένδυα μονόπαντα σε ελληνικά ομόλογα, θα εδίουν μόνο σε αξιόπιστους έτσι που σήμερα νε έχω ένα σωρό μη εξυπηρετούμενα δάνεια….. τζαι άμαν παττίσω να τα φορτώσω του κόσμου….

        Ε, πως πάω που αξιοπίστια ;

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          24 Ιανουαρίου, 2013 15:08

          Αφού δε θα δώκεις του Χριστόφια, άριστα! Κανούν οι άλλοι 🙂

          Μου αρέσει!

        • 24 Ιανουαρίου, 2013 21:17

          Βάλε και Βγενόπουλο, βάλε Μιλτή, βάλε Κατσουρίδη, βάλε Σταύρου Ευαγάρου…

          Μου αρέσει!

    • 23 Ιανουαρίου, 2013 20:17

      Για νάσαι αξιόπιστος, πρέπει πρώτα πρώτα νάσαι έντιμος…

      Μου αρέσει!

  3. Marios Joannides permalink
    23 Ιανουαρίου, 2013 13:26

    Good one!!!

    Μου αρέσει!

  4. 23 Ιανουαρίου, 2013 14:14

    «Τι να περιμένει όμως κάποιος από ανθρώπους που αγνοούν, ή αρνούνται να δεχτούν τους κανόνες του συστήματος μέσα στο οποίο λειτουργούν;»

    εσύ ξέρεις τους κανόνες του συστήματος μέσα στο οποίο λειτουργείς;

    Μου αρέσει!

  5. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    23 Ιανουαρίου, 2013 22:50

    Δεν τίθεται ούτε θέμα αξιοπιστίας αλλά ούτε και θέμα συμμάχων ή και φιλίας. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε μίας δια παντός. Φαλινεται όμως ότι οι πολιτικοί μας είναι μόνο για πανυγίρια. Κατα συνέπεια ούτε θέμα αξιοπιστίας του νύν προέδρου τίθεται αλλά ούτε και θέμα συμμμαχίας ή και φιλίας του Νίκου Αναστασιάδη με τους ευρωπαίους του ευρωπαικού λαικού κόμματος. Ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα. Είδαμε και τα πηδήματα και τα παρατράγουδα μας και ας συνέλθουν όλοι διότι στο τέλος θα μείνουμε χωρίς πατρίδα. Είναι καθαρά ΘΕΜΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ. Τελεία και πάυλα. Μα είναι δυνατ’ό αγαπητοί φίλοι να μήν μπορούν κάποιοι να το δούν αυτό το εξόφθαλμο φαινόμενο??? Μας περίμεναν εδώ και αρκετό καιρό για να φτάσουμε εδώ. Μας ανύψωσαν καλά καλά στα ύψη και εμείς μεθύσαμε και τώρα είμαστε σε κάθετη τροχιά πτώσης προς τα κάτω. Η πατρίδα αιμορραγή ,οι πολίτες ψάχνουν και εκκληπαρούν για ένα κομμάτι ψωμί απο τα λαικά συσσύτια και οι υπεύθυνοι «ανεύθυνοι» αλληλοκατηγορούνται για να αναρρηχηθούν στην καρέκλα της εξουσίας η οποία όμως είναι έτοιμη να καταμποντιστεί απο τους ευρωπαίους «φίλους» «εταίρους » . Στην διεθνή σκακιέρα τα πράγματα έχουν αλλιωθεί σε τέτοιο βαθμό που η ανθρωπότητα δεν έχει απολύτως τίποτα για να καυχέται αλλά αντίθετα η ιστορία θα γράψει μ ιά μέρα για τους οικονομικούς πλεον πολέμους οι οποίοι ούτως ή άλλως θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στους ταξικούς και στη συνέχεια στους συμβατικούς με τις αντίστοιχες απώλειες. Η ανθρωπότητα αντί να καυχέται για τα επιτεύγματα της στην τεχνολογία στο επίπεδο ζωής που έχει επιτευχθεί η ίδια οδηγείται στην αυτοκαταστροφή λόγω ακριβώς αυτή της αλαζονείας και μή ικανοποίησης του ανθρώπινου είδους. Τυπικώτατο παράδειγμα ο κύπριος με όλη αυτή την «ανάπτυξη » και ιδού το αποτέλεσμα της κατρακύλας που υπέστη και θα υποστεί ακόμα χειρώτερα λόγω ακριβώς αυτής του της πλεονεξίας η οποία τον οδήγησε στην τύφλα και στην ανικανότητα να προβλέψει αλλά και να αντιληφθεί ότι το «παιχνίδι της ζωής» δεν περιλαμβάνει τέτοιους όρους. Αυτό ακριβώς θα έπρεπε να το αντιληφθούν και οι πολιτικοί μας οι οποίοι τίποτε δεν πρόβλεψαν.Ένας που θέλει να ονομάζει τον εαυτό του ηγέτη θα έπρεπε τουλάχιστο στην πολύχρονη πολιτική του σταδιοδρομία να έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι το παρελθόν του , του δίδει το δικαίωμα να ηγειθεί αυτού του τόπου. Ο βίος δηλαδή και η πολιτεία του ανδρός είναι αυτή που αξίζουν και ταυτόχρονα θεμελιώνουν το διακαίωμα να λέει είμαι ηγέτης και διεκδικώ. Στην Κύπρο όμως ποίός αγαπητοί φίλοι μπορεί να διεκδικήσει αυτή την ΑΡΕΤΗ??? Νομίζω ο βίος και η πολιτεία των εν ενεργεία πολιτικών δεν τους δίδει αυτό το δικαίωμα διότι τα πράγματα μιλούν απο μόνα τους.Προσωπικά ντρέπομαι αλλά και ταυτόχρονα προβληματίζουμε ως κύπριος πολίτης για την κατάντια μας διότι περι αυτού πρόκειται αγαπητοί φίλοι.Η πατρίδα μας η μισή είναι κατεχόμενη απο τον Τούρκο εισβολέα και η άλλη μισή είναι στα πρόθυρα ομηρίας απο την ίδια την Ευρώπη.Απο τους δήθεν εταίρους. Ένα πράγμα να γνωρίζετε. Ούτε η Ελλάδα μα ούτε και Κύπρος θα γλιτώσουν αν δεν κάνουμε τώρα την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου.Τελικά μπήκαμε στην Ευρώπη για να λύσουμε το Κυπριακό για να ενώσουμε την χιλιοματωμένη και ταλαιπωρημένη πατρίδα και κυνδινεύουμε να χάσουμε και την άλλη μισή απο τους φίλους και εταίρους. Έχω την αίσθηση ότι είναι η ώρα του λαού του νούσιμου του συνετού να συμμμαζέψει ότι μπορεί , να ορθώσει το ανάστημα και να επαναφέρει την εθνική κυριαρχία που κλάπηκε και εδρεύει κάπου στις Βρυξέλλες .Ο κυρίαρχος λαός δεν έδωσε εντολή σε κανένα Πρόεδρο και σε κανένα κόμμα να διαπραγμετεύεται ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. έδωσε και δίδει το δικαίωμα στον εκάστοτε Πρόεδρο και στην εκάστοτε Κυβέρνηση να διαχειρίζεται τα της κρατικής κυριαρχίας.όχι να ξεπουλιέται η κρατική κυριαρχία. Αυτό ας το βάλουν κάποιοι καλά στο νού τους ότι χρειάζεται δημοψήφισμα για να ξεπουλήσουν περιουσία του κράτους.Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το ξεπούλημα που σήμερα γίνεται ισοδυναμεί με εθνική προδοσία και το σύνταγμα και οι νόμοι θα έχουν το λόγο σε μαζικές προσφυγές πολιτών που πιθανό να ακολουθήσουν. Το κράτος θα πρέπει να προσαρμοστεί στις οικονομικές του δυνατότητες και να ισοσκελίσει κατεπειγόντως και άμεσα τα έσοδα με τα έξοδα ώστε να σταματίσει η κατρακύλα και να επαναπατρίσει , επαναφέρει την εθνική και αιμορραγούσα κρατική κυριαρχία. Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν θυσίες και έχω την αίσθηση ότι τώρα είναι η ώρα όλοι να ενσκύψουν και να πάρουν τις τολμηρές αποφάσεις για την σωτηρία της πατρίδας μας.Δυστυχώς όμως τουλάχιστο μέχρι στιγμής δεν βλέπω τα πράγματα να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση άπο εμάς αλλά διαβλέπω ότι πιθανό τα διαπλεκόμενα διεθνώς πλέον συμφέροντα πιθανό να οδηγήσουν άλλους σε τέτοιες αποφάσεις και ενέργειες ώστε να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα που την δεδομένη στιγμή θα συμπίπτουν με τα δικά μας.ΑΜΗΝ.

    Μου αρέσει!

  6. superman permalink
    24 Ιανουαρίου, 2013 22:22

    «Επί δικής του προεδρίας άλλωστε κατάφερε ο Μιλόσεβιτς να ξεπλύνει τα χρήματα που έκλεψε στη Γιουγκοσλαβία χωρίς να κινηθεί η κρατική μηχανή για να διερευνήσει και να τιμωρήσει τους συνεργάτες του στην Κύπρο.»

    Το σχόλιο του αντιπολιτευόμενου μου έφερε στην μνήμη ένα ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ
    που είδα παλία στο Σκάι που αφορούσε το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος απο το καθεστώς Μιλόσεβιτς στην Κύπρο. Την κύρια ευθύνη για το ξέπλυμα την είχε ένας άλλος πρόεδρος και όχι ο Κληρίδης αντιπολιτευόμενε.

    http://folders.skai.gr/main/theme?id=47&locale=el

    Μου αρέσει!

    • 25 Ιανουαρίου, 2013 19:30

      Ήταν στο χέρι του Γλαύκου να πάρει τον Τάσο στο δικαστήριο. Αλλά με τον διορισμό Τοουλή χάθηκαν οι φάκελοι της υπόθεσης στην Κεντρική όπως ακριβώς χάθηκε ο φάκελος για τα εμφυτεύματα στο σαγόνι της Βουλγάρας γκομενας του Ακη, του φίλου δηλαδή του Δημήτρη…

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.