Μετάβαση στο περιεχόμενο

25 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 20.00, Δελτίο Ειδήσεων.

24 Φεβρουαρίου, 2013

Ο εκλελεγμένος πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας ανακοίνωσε το απόγευμα το νέο του Υπουργικό Συμβούλιο.  Οι υπουργοί και υφυπουργοί που διορίστηκαν χαρακτηρίζονται ως καλοί γνώστες του χαρτοφυλακίου τους, ενώ έκπληξη προκάλεσε η επιλογή ατόμων με καταγραμμένο ιστορικό επιτυχίας στους τομείς τους, παρά πρωτοκλασάτων κομματικών στελεχών.

Ο απερχόμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος κύριος Στεφάνου συνεχάρη τους νέους υπουργούς με δήλωση του αργά το απόγευμα, και τους κάλεσε να επισκεφτούν αμέσως τα ανάλογα υπουργεία για να ξεκινήσει η ενημέρωση τους από τους απερχόμενους υπουργούς. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη ο οποίος κάλεσε τα στελέχη της νέας κυβέρνησης να επικοινωνήσουν εντός της ημέρας με τους αντίστοιχους απερχόμενους υπουργούς για να γίνουν οι κατάλληλες συνεννοήσεις.

Σε μια άλλη εξέλιξη,   ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε προ ολίγου πως παρά το γεγονός πως το κόμμα του δεν συμμετέχει επίσημα στην κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη, χαιρετίζει την συμμετοχή στελεχών που χαρακτηρίζονται ως «αριστερά», και τόνισε πως το ΑΚΕΛ είναι κόμμα που ιεραρχεί τον πατριωτισμό και το συμφέρον της χώρας  πάνω απ΄  όλα, και συνεπώς θα σταθεί δίπλα στο νέο πρόεδρο. Ο κ. Κυπριανού είπε με έντονο ύφος πως φωνές που ακούγονται από διάφορα ΑΚΕΛικά στελέχη και καλούν στην άμεση  έναρξη της αποδόμησης του νέου προέδρου είναι ανεύθυνα, και δεν εκφράζουν το κόμμα. Το συμφέρον της χώρα είναι υπεράνω όλων τόνισε ο κ. Κυπριανού είτε με πρόεδρο που στήριξε το ΑΚΕΛ, είτε με άλλον.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων όλων των κομμάτων που φαίνεται να θέλουν να στηρίξουν τον εκλελεγμένο πρόεδρο στο προσεχές διάστημα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος  όπως είναι γνωστό αφορά τα οικονομικά προβλήματα του δημοσίου και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από το πρωί που άνοιξαν οι διεθνείς αγορές είχαμε ραγδαία αύξηση των τιμών των Κυπριακών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά,  και ταυτόχρονη μεγάλη μείωση των αποδόσεων τους. Εκτιμείται πως αν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα γίνει πιο εύκολος ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της κυβέρνησης μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το μνημόνιο, και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου.

Συνεχίζουμε με το Κυπριακό.

Όπως είναι γνωστό ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν επικοινώνησε ήδη από ψες με τον εκλελεγμένο πρόεδρο, τον συνεχάρη, και τον προσκάλεσε σε συνάντηση με τον κ. Έρογλου. Η πρόσκληση έγινε αμέσως αποδεκτή και η συνάντηση θα γίνει εντός του Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Εκτιμείται πως ο χώρος επιλέγηκε  για να διευκολυνθεί και η συμμετοχή Ευρωπαίων αξιωματούχων που φαίνεται θα έχουν αναβαθμισμένες ευθύνες στη νέα διαδικασία που θα αρχίσει συντόμως. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια μας στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Μουν έχει ήδη μιλήσει με τον πρωθυπουργό κ. Ερντογάν, από τον οποίο πήρε την συναίνεση για την σύντομη έναρξη της νέας διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Η ανταποκρίτρια μας μετέδωσε νωρίτερα πως σύμφωνα με πηγές στο Τουρκικό υπουργείο εξωτερικών υπάρχει ήδη συνεννόηση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για κοινές επενδύσεις και υποδομές σχετικά με το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου, προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των οποίων είναι η σύντομη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Σημαντικές δηλώσεις έκανε και ο απερχόμενος πρόεδρος της δημοκρατίας κ. Χριστόφιας. Ευχήθηκε αι αυτός καλή επιτυχία στο νέο πρόεδρο, και τόνισε πως τον εξέπληξαν θετικά κάποια στοιχεία από τις πρώτες δεσμεύσεις του κ. Αναστασιάδη. Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε ειδικότερα στις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου περί της ανάγκης να συμπεριφερθούμε όλοι χωρίς ακρότητες μακριά από εθνικισμούς και ιδεοληψίες.  Παραδέχτηκε εμμέσως πως ο εθνικισμός και οι ιδεοληψίες έβλαψαν τη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν ήμασταν πιο νηφάλιοι στο Κυπριακό επί Τάσσου Παπαδόπουλου, και πιο δεκτικοί στις απόψεις των ειδικών στα οικονομικά επί της δικής μας προεδρίας, θα μπορούσαμε να περηφανευτούμε πως παραδίνουμε μια καλύτερη χώρα στο νέο πρόεδρο».

12 Σχόλια leave one →
 1. Ελενα permalink
  24 Φεβρουαρίου, 2013 21:07

  …χμμμ….στην τελευταία παράγραφο πρέπει να βρισκόσουν στο πέμπτο όνειρο της απογευματινής σιέστας.Εν εξηγείται άλλωσπως! 🙂

  Μου αρέσει!

 2. Ανώνυμος permalink
  24 Φεβρουαρίου, 2013 21:29

  Πλανάσαι πλάνην οικτράν. Οφείλει να κλείσει τον κομμούνα φυλακή για το Μαρί.

  Μου αρέσει!

 3. 24 Φεβρουαρίου, 2013 21:29

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   24 Φεβρουαρίου, 2013 21:49

   Βροχές γιοκ. Ο Γενάρης περίπου 50% της κανονικής, ο Φεβράρης χειρότερος. Και δεν φαίνεται αλλαγή στον ορίζοντα.

   Μου αρέσει!

 4. Ανώνυμος permalink
  24 Φεβρουαρίου, 2013 21:49

  Πρώτη «ζαβολιά». Εκεί στο ΔΗΚΟ μίλησε για λύση επανένωση, αλά Χριστόφιας, και καλά έκανε.

  Μου αρέσει!

 5. Ανώνυμος permalink
  24 Φεβρουαρίου, 2013 22:23

  Η disdaimona σαλτάρησε. Βγάζει αφρούς από το στόμα της σαν dis-δαιμονισμένη. Ίσα μωρή κουφάλα.

  Μου αρέσει!

 6. ιων σκεπτικός permalink
  25 Φεβρουαρίου, 2013 19:03

  Οι υπουργοί και υφυπουργοί που διορίστηκαν χαρακτηρίζονται ως καλοί γνώστες του χαρτοφυλακίου τους, ενώ έκπληξη προκάλεσε η επιλογή ατόμων με καταγραμμένο ιστορικό επιτυχίας στους τομείς τους, παρά πρωτοκλασάτων κομματικών στελεχών.

  ΄Οπως τον Χάσικο, τον Ιωνά Νικολάου, την Αθηνά Κυριακίδου, που ακούεται από τα ερτζιανά ότι έχει και προτίμηση στο υγείας ή άτε στο παιδείας, τον Κενεβέζον. ……

  Καλήν αρχήν, αλλά ο Χάσικος όλα τα λεφτά.

  Μου αρέσει!

 7. Rumba permalink
  25 Φεβρουαρίου, 2013 20:19

  Υπάρχει περίπτωση το Δηκο να διαλυθεί και να αφομιωθεί μισό στο Δησυ και μισό Λιλληκάς style; Νομίζω κοντεύει την ημερομηνία λήξης του.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: