Skip to content

Μα… τον Φώτη;

Φεβρουαρίου 27, 2013

Νομίζω χρειάζονται δυο διευκρινήσεις:

 1. Ο γράφων υποστήριξε ανοικτά το Νίκο Αναστασιάδη κατά την προεκλογική περίοδο. Δεν πιστεύω βεβαίως πως η δική μου συνεισφορά να έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του  εκλελεγμένου τώρα προέδρου Αναστασιάδη, αλλά στο βαθμό που έχω μια μικρή συνεισφορά στην εκλογή του, έχω την ίδια στιγμή και *ευθύνη* για τις πράξεις του. Αντιλαμβάνομαι πως αυτό δεν είναι εύκολα κατανοητό σε κάποιους εκ των  πολυπληθών αναγνωστών του ιστολογίου που προέρχονται από την αριστερά, και για τους οποίους τα κριτήρια «σωστό – λανθασμένο» δεν βασίζονται συνήθως στην κοινή λογική.
 2. Μην περιμένετε να δείτε εδώ τετριμμένα κομματικά επιχειρήματα του στυλ: «συνδυασμός πείρας και νιάτων το νέο υπουργικό», ή «δυσκολεύτηκε άλλα βρήκε τη μαγική ισορροπία».

Σε κάθε περίπτωση, η κριτική έχει σχέση με την απόδοση. Και προς το παρόν δεν υπάρχει απόδοση για να κρίνουμε. Κάθε προεδρική απόφαση όμως, κάθε επιλογή, στέλνει τα μηνύματα της, και τα μηνύματα των συγκεκριμένων επιλογών χρήζουν της δικής τους ανάγνωσης.

Και όσον αφορά εμένα, αλλά και ένα σωρό κόσμο που δραστηριοποιείται στα κοινωνικά δίχτυα  – και λίγο πολύ στήριξαν τον Νίκο Αναστασιάδη – οι σημερινές επιλογές *δεν* έγιναν αποδεκτές με θετικό τρόπο. Και αυτό έγινε σαφές από την πρώτη στιγμή που έγινε η ανακοίνωση.

Δε θα σταθώ  στη βασική κριτική – παρόλο που τη συμμερίζομαι: δεν υπάρχουν γυναίκες!

Σωστά, αλλά αν η ομάδα καταφέρει να αποδώσει, τότε δεν έχει σημασία πόσοι και πόσες. Άλλωστε, στο παρελθόν είχαμε περιπτώσεις γυναικών οι οποίες μπήκαν απλώς για να συμπληρώσουν τη ποσόστωση και απέτυχαν οικτρά.

Εκείνο που με  ενόχλησε περισσότερο είναι η πολιτική ανακύκλωση και ανάκληση από τη ναφθαλίνη που γίνεται εξ αντικειμένου σε βάρος της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού.  Να τονίσω όμως και πάλι, πως απλώς και μόνο, η *μη* χρήση αυτών των μεθόδων δεν είναι πανάκεια.  Μπορώ να καταλάβω και να κατανοήσω  την επαναχρησιμοποίηση Μιχάλη Σαρρή και Γιαννάκη Κασουλίδη, με άμεσο μάλιστα τρόπο. Τα συντρίμμια που αφήνει πίσω της η πενταετία του ΦεύγωΜεΤοΚεφάλιΨηλά, δεν αφήνουν περιθώρια και χρόνο  για πειραματισμούς.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και ο Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος θα έχει πολύ πιο δύσκολο έργο από εκείνο που είχε τον καιρό του παππού Κληρίδη.

Έχουμε και τα απαραίτητα κομματικά accessories. Και εδώ ελπίζω ειλικρινά πως ο Μητσόπουλος, ο Ιωνάς, ο Χάρης, και ο Κενεβέζος θα αποδείξουν πως  δεν ηταν τυχαία η σημαντική κομματική καριέρα που έκτισαν μέχρι τώρα.  Προβεβλημένα κομματικά στελέχη, χωρίς προηγούμενη υπουργική υπηρεσία, για κάποιους χωρίς καν γνώση για το αντικείμενο τους, εύχομαι απλώς να τα καταφέρουν.

Ανάλογη η ευχή μου προς τους κυρίους Λακκοτρύπη και Κουγιάλη, που δεν γνωρίζω καθόλου.

Αλλά ο…. Φώτης;

Σοβαρά, πρόεδρε Αναστασιάδη, ποιος ο λόγος της επιλογής αυτής;

Ακόμα και να ήταν επίμονη θέση και επιλογή του ΔΗΚΟ, μια στοιχειώδης δημοσκόπηση σε επίπεδο στενών σου συνεργατών, θα έδειχνε πως ο κ. Φωτίου δεν γίνεται αποδεκτός στην ευρύτερη κοινωνία, στην πλειοψηφία των υποστηρικτών σου – όποια και να είναι η εξήγηση και η δικαιολογία! Ο κ. Φωτίου αποτελεί πολιτική ανακύκλωση με την χείριστη έννοια της λέξης, αποτελεί εύγλωττη απόδειξη πως οι καλοί δεν φτάνει να είναι καλοί για να ανελιχτούν, αλλά  πρέπει να κουβαλούν και την ανάλογη κομματική ταυτότητα, και τέλος:  Βαρεθήκαμε την ναφθαλίνη!

Άφησα τελευταία τη χειρότερη επιλογή: Σωκράτης Χάσικος.

Για τον κ. Χάσικο ισχύουν όλα όσα έγραψα για τον κ. Φωτίου, και επιπροσθέτως ακόμα κάτι – πολύ πιο ανησυχητικό: τον τελευταίο λόγο για τον διορισμό τον είχε – προφανώς – ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης.

Τα κλαδέματα επιπλέουν.

Τα κλαδέματα επιπλέουν.

Advertisements
15 Σχόλια leave one →
 1. matilda permalink
  Φεβρουαρίου 27, 2013 21:19

  «Αντιλαμβάνομαι πως αυτό δεν είναι εύκολα κατανοητό στους πολυπληθείς αναγνώστες του ιστολογίου που προέρχονται από την αριστερά, και για τους οποίους τα κριτήρια «σωστό – λανθασμένο» δεν βασίζονται συνήθως στην κοινή λογική»

  Ελα ρε στροβ. Ινταμπου τούτα που γράφεις.
  Ομολογώ ότι εν έχω καμμιάν όρεξη να δκιεβάσω παρακάτω….:)
  Προσπαθώ να καταλάβω πόθεν προέρχεται τούτη η διολίσθηση των τελευταίων μηνώn αλλά εν τα καταφέρνω.

  Εν αριστερή κοινή λογική που έκρινε τον Ορφανίδη σωστά π.χ. remember?

  H Financial Times για τον Ορφανίδη:

  Μου αρέσει!

 2. strovoliotis permalink*
  Φεβρουαρίου 27, 2013 21:26

  Ματίλντα μου, η διολίσθηση έχει να κάμει με την αδυναμία κατανόησης, της άρνησης ακόμα και για στοιχειώδη αυτοκριτική και κυρίως η βάναυση διαστρέβλωση των γεγονότων από πολλούς σχολιογράφους: αν και εσύ πιστεύεις πως η τραγική πενταετία του ΦεύγωΜεΤοΚεφάλιΨηλά έχει να κάνει με …ταξικούς λόγους, τότε πραγματικά *δεν* χρειάζεται να διαβάσεις παρακάτω.
  Δεν θα καταλάβεις, και πραγματικά λυπάμαι πολύ για αυτό.

  Μου αρέσει!

 3. matilda permalink
  Φεβρουαρίου 27, 2013 21:36

  Εγώ η αριστερή εψήφισα Κασουλίδη τότες τζαι Κληρίδην την προηγούμενη, όπως νομίζω ξέρεις. Τζαι Μαλά τον δεύτερο γυρό. Δικαιούμε? Τζεινο που εν καταλαμβαίνω εν γιατί πρέπει να ξιτιμάσω τον Χριστόφκια ΄ή το ΑΚΕΛ για να με δεχτείς.

  Πάρε παράδειγμα που μένα ρε φίλε – εψήφισες Αναστασιάδη τζαι εν σου κρατώ κατζία… 🙂

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Φεβρουαρίου 27, 2013 21:55

   Ματίλντα, η αναφορά όντως περιέχει πίκρα ή οποία ως αρνητικό συναίσθημα δεν ακούγεται καλά, και ισοπεδώνει.

   Αυτό συμβαίνει όμως γιατί εδώ και πολύ καιρό αντί να συζητώ για την πράξη, αναγκαζόμουν να μιλώ για τη θεωρία ενός ανθρώπου, του Μαρξ!

   Και ειλικρινά αυτό δεν βοηθούσε καθόλου το ξεπέρασμα των όποιων προβλημάτων!

   Δεν χρειάζεται να ξιτιμάσεις κανένα, αν δεν το νοιώθεις, όμως θεωρώ κατ΄ αναλογία πως με ξιτιμάζουν εμένα όσοι μου γράφουν πως η κριτική για τον ΦεύγωΜεΤοΚεφάλιΨηλά γινόταν λόγω …..ταξικών συμφερόντων!
   Για τον Αναστασιάδη να μου κρατάς κατζίαν αν θέλεις. Όχι όμως επειδή εξελέγη, αλλά γιατί τα έκαμε πίλιες! Και εύχομαι να μην τα κάμει!

   Μου αρέσει!

 4. matilda permalink
  Φεβρουαρίου 27, 2013 21:54

  Επίσης τούτο άμα γράφετε που άντρα δεν μου αρέσκει:

  «Δε θα σταθώ στη βασική κριτική – παρόλο που τη συμμερίζομαι: δεν υπάρχουν γυναίκες!
  Σωστά, αλλά αν η ομάδα καταφέρει να αποδώσει, τότε δεν έχει σημασία πόσοι και πόσες. Άλλωστε, στο παρελθόν είχαμε περιπτώσεις γυναικών οι οποίες μπήκαν απλώς για να συμπληρώσουν τη ποσόστωση και απέτυχαν οικτρά».

  Αμαν μια γεναίκα πρόεδρος εν διορίσει ούτε ένα άντρα υπουργό, τότε by all means να πείτε ότι εν πειράζει, αλλά τωρά αφήστε τες γεναίτζιες να μιλήσουν ….

  Μου αρέσει!

 5. strovoliotis permalink*
  Φεβρουαρίου 27, 2013 22:00

  Όταν (αν :)) εκλέξουμε γυναίκα πρόεδρο, το σχόλιο μου θα είναι το ίδιο, ακόμη και αν διορίσει μόνο γυναίκες υπουργούς: αν δουλεύει, είναι καλό.

  Μου αρέσει!

 6. ιων σκεπτικός permalink
  Φεβρουαρίου 27, 2013 23:10

  Μα τον Φωτίου τζιαι τον Χάσικον; Αυτό διερωτούνται όλοι σήμερα, συναγερμικοί και μη.

  ΄Οσο για το μη διορισμό γυναίκας, αφού στην ομιλιά του προεκλογικά έφυεν του (;) τζιαι είπεν ότι τζιαι οι γυναίκες μπορούν να σκέφτονται. Ώσπου να μπορούν να είναι υπουργοί, έχουμεν τζιαιρόν ακόμα. Κανεί τες να σκέφτονται κάπου, κάπου τζιαι να ψηφίζουν.

  Στροβολιώτη, εγώ θα σταθώ στο μη επανδιορισμό του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου στην θέση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Ούτε θα εκθειάσω τα προσόντα και την δουλειά του κ. Θεοπέμπτου την τελευταία δεκαετία. Ομιλούν από μόνα τους.

  Βγάζω το καπέλλο στον Αναστασιάδη και την εξυπνάδα του. Εξηγούμαι. Επρεπε να δώσει μια θέση στους οικολόγους. Και τους έδωσε την θέση που …. ήδη κατείχαν ….. δικαιωματικά εδώ και 10 χρόνια με ένα καθ΄όλα άξιο άτομο. Απλώς έξυπνα την πρότεινε στην κ. Παναγιώτου για να μην δώσει άλλο Υπουργείο ή και άλλο αξίωμα στους Οικολόγους και να στερήσει τα δικά του κοπέλια και τα κοπέλια του Δηκο που συνωστιζονται. Και εκείνη, το έχαψε και δεν είπε ότι ήδη η θέση δικαιωματικά κατέχετε από τους οικολόγους, και να διεκδικήσει άλλη θέση. Την αποδέκτηκε.

  Ακουσα το πρωί στον 107.6 τον Περδίκη να λέει μεταξύ άλλων ότι ουδείς αναντικαταστατος και ότι η θέση του επιτρόπου ηταν πολιτικός διορισμός. Τόση μικροπρέπεια πια. Επειδή είναι πολιτικός διορισμός και τον κ. Θεοπέμπτου διόρισιε ο Τάσσος και διατήρησε στην θέση του ο Χριστόφιας, έπρεπε να πάρει τη θέση η Ιωάννα; Και ναι , ουδείς αναντικατάστατος, αλλά άμαν έχεις έναν άξιο στέλεχος που τιμά και το κίνημα σου με τη δουλειά του και προπαντός με το ήθος του, σκέφτεσαι δύο φορές πριν να πράξεις.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Φεβρουαρίου 28, 2013 12:50

   Πράγματι, ουδείς αναντικατάστατος – σε αυτό έχει δίκιο ο Περδίκης, αλλά από την άλλη ο Πάμπος ήταν πράγματι και επιτυχημένος, αλλά και ευρύτερα αποδεκτός.
   Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί έγινε η αλλαγή.

   Ίσως η Ιωάννα να βαρέθηκε τα πολιτικά αξιώματα, και προτίμησε τα πολιτειακά 🙂

   Μου αρέσει!

 7. strovoliotis permalink*
  Φεβρουαρίου 27, 2013 23:10

  Το έντονο κόκκινο άλλαξε. Στην πρώτη γραφή εμφανιζόταν έτσι: «στους πολυπληθείς αναγνώστες»

  Μου αρέσει!

 8. Ανώνυμος permalink
  Φεβρουαρίου 27, 2013 23:11

  Το ΔΗΚΟ και πάλι παίρνει το καλύτερο κομμάτι από την πίττα. Παιδείας, ‘Αμυνας, Υγείας, και Ενέργειας-Εμπορίου-Βιομηχανίας-Τουρισμού. Και συ ταλαιπωρημένε «ναινέκε» οπαδέ του ΔΗΣΥ, που λοιδωρήθηκες, που κυνηγήθηκες, που περιφρονήθηκες προσπαθώντας να κρατήσεις το κόμμα και τον αρχηγό του όρθιο μπροστά στη λαίλαπα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας του βροντερού ΟΧΙ, περιορίσου στο καθήκον του σιωπηλού προβάτου για ακόμα μια φορά. Παιδείας ο Κυριάκος Κενεβέζος; Ο λυσσασμένος πρίσκας που ούτε και οι ίδιοι οι δικοί του δεν τον θέλησαν για βουλευτή τους; Ένα γομάρι που για στομάχι κουβαλάει μαζί του μια σακούλα σκατά όπου πάει; Άμυνας ο Φωτίου; Η κίτρινη οχιά; Να περνάει αυτός ο σιχαμερός νονός και να του κάνουν ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕ με τα όπλα και την Ελληνική Σημαία λοκατζήδες και ΟΥΚάδες;

  Μου αρέσει!

 9. ιων σκεπτικός permalink
  Φεβρουαρίου 27, 2013 23:14

  Είσαι τζιαι σύ πονηρός Στροβολιώτη. Τα ….. Κλαδέματα επιπλέουν!!!!.

  Η γιαγιά μου ελάλεν : » Tα κούτσουρα επιπλέουν» τζιαι σε άλλες περιπτώσεις ελάλεν μας, ότι άμα κατεβεί ο ποταμός, οι ττενεκκέες πάσιν ομπρός ομπρός.

  Μου αρέσει!

 10. Soran permalink
  Φεβρουαρίου 28, 2013 10:10

  IMF: ‘World Economy Could End as We Know It …’

  http://thedailybell.com/bellinclude.cfm?ID=28748&bid=2

  Μου αρέσει!

 11. strovoliotis permalink*
  Φεβρουαρίου 28, 2013 12:44

  Από το τελευταίο κείμενο του συνήθως καλά ενημερωμένου Μιχάλη Περσιάνη της Καθημερινής:

  Όσον αφορά στην παρουσία γυναικών στο Υπουργικό, κι αυτή η εξέλιξη ήταν απογοητευτική. Η αλήθεια, πάντως, είναι πως ο κ. Αναστασιάδης δεν είχε και πολλές επιλογές, από μάχιμες γυναίκες με πολιτικό τσαγανό. Ενώ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, Στέλλα Κυριακίδου και Μαρία Κυριακού, φέρονται να απέρριψαν την θέση για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την πολιτική, οι επόμενες τρεις επιλογές κρίθηκαν (δικαίως) ως ανεπαρκείς. Πάντως, δεν είναι στο παρόν στάδιο γιατί τέθηκαν τελικά εκτός Υπουργικού.

  Το γεγονός ότι μια μακρά λίστα περιελάμβανε ονόματα που έχουν μεν πολιτική παρουσία, αλλά δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη, θα πρέπει να μας προβληματίσει βαθύτερα.

  Από την άλλη, όμως, η επιλογή Λακκοτρύπη, ενός ικανού manager, με καθαρά χέρια, εγείρει το ερώτημα κατά πόσον μια τέτοια γυναίκα θα μπορούσε να βρεθεί ως μη πολιτικό πρόσωπο, από τον ιδιωτικό τομέα.
  http://fortheisland.wordpress.com/2013/02/28/%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83/

  Μου αρέσει!

 12. Φεβρουαρίου 28, 2013 16:06

  Άραγες σου, με τον φωτίου θα σταματήσουν και οι ψευδοπατάτες, τα ψευδοαυγά, κλπ.;

  Βάι, βάι. βάι!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: