Skip to content

Η σημερινή παρέμβαση του «Πολίτη».

Μαρτίου 22, 2013

Δεν ξέρω ποιος είναι ο συντάκτης, αλλά στο  ΦΒ παρουσιάστηκε στον τοίχο του Διονύση Διονυσίου.

Με την κατάθεση των νομοσχεδίων που έγινε ψες, θεώρησα για λίγο πως υπήρχε μια ρεαλιστική πιθανότητα εναλλακτικού σχεδίου – χωρίς μάλιστα κούρεμα  Διαβάζοντας σήμερα τις ανταποκρίσεις από την Ευρώπη, φαίνεται πως το σχέδιο Β δεν έχει ελπίδες να γίνει αποδεκτό.

Μετράμε ώρες, και δεν είναι ώρα για συνθήματα και παιγνίδια. Ακόμα και αν αξιολογηθούν ως ρεαλιστικές οι σχέδιο Β – εισηγήσεις μας, το ποσό που απαιτείται από την Τρόικα *δεν* ποσόννεται!

Είναι απλό.

Και αφού η Κύπρος έχει ντεφάκτο πάψει να είναι ελκυστικό χρηματοοικονομικό κέντρο, δυστυχώς θα χαθούν οι διεθνείς μας δραστηριότητες, το κούρεμα πρέπει να επανέλθει για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία με την τρόικα το συντομότερο δυνατόν.

Τονίζω ξανά και ξανά τη θέση μου: το κούρεμα καταθέσεων είναι μια άθλια επιλογή που δρομολόγησαν ψυχροί ευρωπαίοι πολιτικοί και τεχνοκράτες, οι οποίοι είχαν δυστυχώς μπροστά τους την επιλογή αυτή ή την άμεση χρεοκοπία της Κύπρου.

Επαναλαμβάνω: όσα συνθήματα και να πούμε, όσες συζητήσεις και να κάνουμε, όσα πειράματα και να δοκιμάσουμε, η *άλλη* επιλογή είναι πάντα η χρεοκοπία.

Και σημειώστε και αυτά: όπως ήρθαν τα πράγματα θα πάμε σίγουρα σε  δεύτερο μνημόνιο. Η Κυπριακή οικονομία θα κάνει – όταν και όπως, δεν ξέρω –  επανεκκίνηση και από Windows 8 θα βρεθεί στην καλύτερη περίπτωση στα Windows XP.

Και ακόμα: όταν ξεπεραστεί αυτό θα παραμείνουν τα ερωτήματα:

 1. Γιατί 17δις;
 2. Γιατί Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και Κυπριακή κυβέρνηση κράτησαν ζωντανή την Λαϊκή ενώ είχε ουσιαστικά τελειώσει εδώ και πολλούς μήνες;

Η σημαντική παρέμβαση στο σημερινό «Πολίτη»:

Επιστολή προς τους πολιτικούς της χώρας μας

Η Βουλή την Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία και υπό την ανοχή της συμπολίτευσης απέρριψε το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου που πρότεινε το Γιούρογκρουμπ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει διαμιάς ότι τα προβλήματα της χώρας μας έχουν επιλυθεί και ότι η Κύπρος επιστρέφει στην ομαλότητα.
Απεναντίας, αυτό το οποίο ενεός ο κύπριος πολίτης παρακολουθεί είναι κλιμάκωση της αβεβαιότητας. Ο Κύπριος πολίτης διά της χθεσινοβραδινής δραματικής ανακοίνωσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για αναδιάρθρωση της Λαϊκής, με το αλάθητο πολιτικό του κριτήριο, ορθώς εκλαμβάνει ως πορεία προς την καταστροφή της χώρας. Έχουμε περιθώρια μέχρι την Τρίτη το πρωί, αλλά από τις έως τώρα κινήσεις των πολιτικών μας ουδείς έχει πεισθεί ότι υπάρχει η αναγκαία προετοιμασία – για να μην πούμε σοβαρότητα- ότι καλώς οδεύουμε. 

• Ο Πρόεδρος και οι αρχηγοί των κομμάτων συσκέπτονται και παρά συσκέπτονται νυχθημερόν, ωστόσο, τα πενιχρά αποτελέσματα της διαβούλευσης τους δεν εγγυούνται σε κανένα ότι βρισκόμαστε κοντά στην εξεύρεση λύσεων. 
• Οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές οι οποίοι παρελαύνουν ακατάπαυστα από τα ΜΜΕ όλες αυτές τις μέρες μάλλον σύγχυση προκαλούν και όχι διασαφήνιση της κατάστασης.
• Σαν να μην έφταναν τα πιο πάνω διακρίνουμε το τελευταίο εικοσιτετράωρο και μια υπόγεια διάσπαση της πολιτικής μας ηγεσίας επί ενός παντελώς ανεπίκαιρου ερωτήματος: Παραμονή στην ΕΕ ή σύναψη συμμαχίας με τη Ρωσία;

Η προσπάθεια εξεύρεσης των 5.8 δις τα οποία ζήτησε υπό μορφή κουρέματος των καταθέσεων η Τρόικα ως συνεισφορά της Κύπρου στο μνημόνιο, επικεντρώθηκε στην αναζήτηση ιδίων πόρων. Πόσο εύκολο είναι αυτό; Η εθνικοποίηση των ταμείων προνοίας θα αποφέρει 2,2 δις αλλά ας λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι πρόκειται για τη διασφάλιση ζωής εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Προειδοποιούμε ότι η ευθύνη που αναλαμβάνουν ο Πρόεδρος και τα κόμματα είναι τεράστια. Η αναδιάρθρωση της Λαϊκής θεωρητικά θα μας απαλλάξει από ένα ποσό 3 δις που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Στην πράξη ουδείς γνωρίζει αν η δημιουργία καλής και κακής τράπεζας δεν θα οδηγήσει και άλλη μεγάλη τράπεζα μας σε παρόμοιες περιπέτειες. Από την άλλη η έκδοση εθνικού ομολόγου, μπορεί να ηχεί ως μια ευφάνταστη ιδέα, αλλά ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει πότε και από ποιους θα μαζευτούν τα απαιτούμενα χρήματα. Ούτε βεβαίως η Τρόικα έχει απαντήσει εάν η το ομόλογο αυτό μπορεί να είναι συμβατό στις ανάγκες ολοκλήρωσης του μνημονίου. 

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα και για να εξασφαλισθεί το ζωτικής σημασίας χρονοδιάγραμμα της Τρίτης, καλούμε τόσο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου να θωρακίσουν το κλείδωμα της συμφωνίας με την Τρόικα με ένα περιορισμένο κούρεμα καταθέσεων, έστω στο ύψος των τόκων μιας χρονιάς για ποσά άνω των 100,000 ευρώ. Αυτή η κίνηση θα διασφαλίσει τη σωτηρία της Κύπρου και θα επιστρέψει χωρίς βιασύνη όλες οι προαναφερθείσες ιδέες, οικονομολόγων και πολιτικών που τέθηκαν στο τραπέζι να λειτουργήσουν επικουρικά προς την κατεύθυνση περαιτέρω άμβλυνσης του μνημονίου στο εγγύς μέλλον. Σε αντίθετη περίπτωση η Κύπρος θα κινηθεί προς τη σωτηρία της οριακά και με υψηλό ρίσκο αποτυχίας.

Εδώ κρίνουμε ότι θα πρέπει να απαντηθεί και ένα θέμα ηθικής το οποίο θέτουν κάποια πολιτικά κόμματα. Πόσο ορθό και τίμιο είναι να κουρέψουμε καταθέσεις; Εμείς αντιστρέφουμε το ερώτημα; Γιατί εδώ και 2 χρόνια που η Κύπρος ταλανίζεται από την κρίση δεν έφυγαν από τις τράπεζες μας οι ξένες καταθέσεις; Γιατί δεν πήγαν στις ΗΠΑ ή στη Γερμανία για παράδειγμα; Η απάντηση είναι απλή. Αν κάποιος ξένος επενδυτής πριν 5 χρόνια κατέθεσε 100,000 ευρώ σε κυπριακή τράπεζα με επιτόκιο 5% σήμερα έχει στο λογαριασμό του 127,600 ευρώ. Αν κουρέψουμε τις καταθέσεις του κατά 10% θα παραμείνουν στο λογαριασμό του 114. 840 ευρώ. Αν ο ίδιος επενδυτής κατέθετε το ίδιο ποσό σε γερμανικές ή σε αμερικανικές τράπεζες οι οποίες δίνουν επιτόκιο 1% θα είχε σήμερα 105,100 ευρώ. Με λίγα λόγια όλοι αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι που έφεραν τα λεφτά τους στην Κύπρο, πόνταραν και στα επιτόκια υψηλού ρίσκου που έδιναν οι τράπεζες μας. Είναι άραγε δίκαιο σήμερα να θέλουν να φύγουν αφήνοντας όλα τα χρέη στους Κυπρίους; Πώς κάποια κόμματα τα οποία συντάσσονταν με τη θέση να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, σήμερα εμφανίζονται να συμπαρατάσσονται με την πλουτοκρατία, αποδεχόμενα την υποθήκευση των ταμείων προνοίας των κυπρίων εργαζομένων;

Η τραγικότερη εξέλιξη όλων βέβαια εξακτινώνεται στη διάθεση σχεδόν όλων των κομματαρχών της Κύπρου, οι οποίοι υπό το κράτος πανικού συζητούν να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων μια πολιτική που χαράχθηκε με κόπο και σοβαρότητα από τους Προέδρους Γιώργο Βασιλείου, Γλαύκο Κληρίδη και Τάσσο Παπαδόπουλο σε συνεργασία με την Ελλάδα από το 1992. Μια πολιτική που μας έφερε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ θωρακίζοντας γεωπολιτικά την Κύπρο. Μια πολιτική που μας επέτρεψε να επιβιώσουμε όλα αυτά τα χρόνια από τις απειλές της Τουρκίας και κυρίως μας έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ μας με τη στήριξη ευρωπαϊκών και αμερικανικών κολοσσών οι οποίοι προχώρησαν και προχωρούν σε γεωτρήσεις για την εξεύρεση φυσικού αερίου και πετρελαίου. 

• Ακούμε τις τελευταίες μέρες απόψεις για έξοδο από το Ευρώ και κυρίως ακατανόητες κραυγές για παραχώρηση βάσης στην Ρωσία. Ελπίζουμε αυτές οι φωνές να είναι απλώς οι φωνές εκτόνωσης μέχρι να επικρατήσει η λογική. Έξοδος από το ευρώ σημαίνει πτώχευση για την Κύπρο. Σημαίνει επιστροφή σε μια υποτιμημένη λίρα η οποία θα μας οδηγήσει στο βιοτικό επίπεδο της δεκαετίας του 1970. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την δυσαρέσκεια όλων για την πολιτική του Γιούρογκρουπ όπως εκφράστηκε τη συγκεκριμένη περίοδο στην Κύπρο. Εμείς όμως έχουμε προσχωρήσει στην Ευρώπη των Λαών και όχι στην Ευρώπη που οραματίζονται κάποιοι ευρωπαίοι πολιτικοί χωρίς όραμα. Εκεί ανήκουμε κι εκεί θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη μας.

• Παραχώρηση βάσεων (κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί μας υπέδειξαν ότι απαιτείται και η παραχώρηση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας) στη Ρωσία σημαίνει μονομερής κατάργηση των συμφωνιών της Ζυρίχης Λονδίνου. Σημαίνει διάρρηξη των σχέσεων μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημαίνει μετατροπή της Κύπρου σε Κούβα της Ανατολικής Μεσογείου και σημαίνει ρήξη των όποιων σχέσεων μας με τις ΗΠΑ. Παραχώρηση βάσεων σημαίνει τέλος (σε συνδυασμό με την παραχώρηση του τερματικού φυσικού αερίου) πλήρης γεωπολιτική εξάρτηση από μια χώρα η οποία χρειάζεται πολλή και σοβαρή προσπάθεια ώστε να αποκτήσει μια θεσμική και δημοκρατική υπόσταση για να είναι αντάξια του μεγάλου ρωσικού λαού ο οποίος υποφέρει αυτή τη στιγμή περισσότερο από μας. Αξίζουν όλα αυτά για να μας παραχωρήσει η Ρωσία 5 δις τα οποία χρειαζόμαστε για να υπογράψουμε μνημόνιο με την Τρόικα; 

Εν κατακλείδι καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κυβερνήσει επιτέλους και τους Αρχηγούς των Πολιτικών κομμάτων να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες. Τα κόμματα απέρριψαν την απόφαση του Προέδρου και είχαν κάθε δικαίωμα να το κάνουν. Από τη στιγμή βέβαια που ανέλαβαν αυτή την ευθύνη οφείλουν να παραγάγουν από κοινού με τον πρόεδρο λύσεις. Απαιτούμε λύσεις και όχι θύελλα αλλοπρόσαλλων ιδεών. Απαιτούμε την Τρίτη να μας ανακοινωθεί τουλάχιστον μια πρόταση η οποία θα βάλει τη χώρα μας σε πορεία εξομάλυνσης των θλιβερών προβλημάτων που της κληρονόμησε η αναποφασιστικότητα και η πολιτική δειλία των προηγούμενων ετών. Θέλουμε να έχουμε μέλλον και για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ρήξη με το παρελθόν. Ουδόλως μας ενδιαφέρει αν για πρώτη φορά το έως τώρα ανεύθυνο πολιτικό μας σύστημα τίθεται ενώπιον άμεσων αποφάσεων η λήψη των οποίων ίσως τα αναγκάσει ακόμα και να αυτοαναιρεθούν. Η ερχόμενη Τρίτη θέλουμε ο ήλιος πάνω από την Κύπρο να ανατείλει στέλνοντας μηνύματα ελπίδας.

Ναι αλλά πώς;

Ναι αλλά πώς;

Advertisements
11 Σχόλια leave one →
 1. bananistanos permalink
  Μαρτίου 22, 2013 07:46

  Ο καρκίνος που είχαμε στα πόδια προχώρησε πάνω από τα γόνατα και οι πολιτικοί μας δεν έχουν τα @@ να πιάσουν το πριόνι…

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαρτίου 22, 2013 08:34

   Ούτε @@, αλλά ούτε μυαλό έχουν φαίνεται για να αντιληφθούν τι γίνεται. Ο Χάρης Γεωργιάδης στο Τρίτο ήταν πριν λίγο σοβαρός, και φαίνεται αντιλαμβάνεται, αλλά οι υπόλοιποι, περιλαμβανομένου του προέδρου;

   Μου αρέσει!

 2. Μαρτίου 22, 2013 10:37

  Γιατί μου θυμίζει όλη αυτή η υπόθεση το σενάριο που παίχτηκε στην Ελλάδα το 2009; Το καστ μόνο διαφέρει: Αντί Καραμανλή έχουμε Χριστόφια και αντί ΓΑΠ έχουμε Αναστο! Μην παρασύρεστε από τις ιδεολογίες των πρωταγωνιστών,στα γεωπολιτικά παιγνίδια αυτά δεν μετράνε.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαρτίου 22, 2013 13:19

   Καμιά σχέση με ιδεολογίες Αντώνη. Ο άνθρωπος έμπλεξε πολύ περισσότερο από ότι νόμιζε, και τώρα προσπαθεί. Του εύχομαι καλή επιτυχία.

   Μου αρέσει!

 3. Μαρτίου 22, 2013 12:24

  Μου αρέσει!

 4. Λόκο permalink
  Μαρτίου 22, 2013 17:07

  Παιδια και οι πιο σκληροί υποστηρικτές του ΟΧΙ τώρα κάνουν δεύτερες σκέψεις. Κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ή θα πρέπει να τους αναγκάσουμε να τις αναλάβουν. Ακούσαμε βουλευτές του Ακελ να αποκαλούν αυτούς που τήρησαν αποχή «χεσμένους» όσο αφορά τη ψηφοφορία. Τα μακριά κοντά έγιναν και πολύ γρήγορα κύριοι βουλευτές του πατριωτικού όχι. Και αν είναι αλήθεια επίσης η είδηση ότι η κυπριακή κυβέρνηση ήταν ενημερωμένη για κουρεμα απο μέσα του Γενάρη εκεί να δεις κεφαλιά που θα πέσουν.

  Μου αρέσει!

 5. Απο Πλατεια Βαθης permalink
  Μαρτίου 22, 2013 21:02

  Κυριοι, το «πατριωτικο ΟΧΙ» χρειαζεται ετοιμο Plan D… (ναι, D… ελληνιστι «ντου»).
  Αυτο ειναι το «παιχνιδι» (μερος του) που παιχτηκε δωθε (Ελλαδα). Αν δεν το ετοιμασεις (πολιτικα, οικονομικα, τραπεζιτικα και ….στρατιωτικα ! ) πως να κανεις «D-ευτερες σκεψεις»;
  Τωρα, δωθε λεγεται αυτο :

  Ετσι θα βάλουν χέρι στους υδρογονάνθρακες της Κύπρου..
  h++p://olympia.gr/2013/03/22/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B5%CF%84%CF%83%CE%B9-%CE%B8%CE%B1-%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85/
  «…(2) Μερίδιο των εσόδων της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων κατάλληλο και επαρκές για την εξασφάλιση της αποπληρωμής και των αποδόσεων των ομολόγων ή/και χρεογράφων ή/και αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών, που εκδίδονται από το Ταμείο σύμφωνα με τους όρους έκδοσής τους, διατίθεται προς το Ταμείο όπως καθορίζεται με διάταγμα που εκδίδεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. »

  Οσο για το «αναποφευκτο» Μνημονιο Νο2… μην αμφιβαλετε οτι θα ειναι χειροτερο, και παντα ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΟΜΕΝΟ υπο τον «πελεκυ χρεοκοπιας».

  Συγνωμην για την ενοχληση της παρουσιας μου.
  Απλα, αδέλφια, σας ειμαι (μαζι με σχεδον ολους ) ευγνωμων που με κανατε υπερηφανο, εστω και για λιγο.

  Μου αρέσει!

 6. Vagos permalink
  Μαρτίου 23, 2013 00:04

  “Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να ανακάμψει η Κύπρος, να βγει δηλαδή από αυτό το αδιέξοδο, είναι η Κυπριακή λίρα. Εθνικό νόμισμα, η κρατικοποίηση των τραπεζών έτσι ώστε να γίνει η εκκαθάρισή τους και να δουν όλοι που πήγαν καταθέσεις, αποταμιεύσεις και δάνεια, ώστε να λογοδοτήσουν πολιτικοί και τραπεζίτες που κατακλέψανε τον κόσμο διαμέσου των τραπεζών.”

  Δ.ΚΑΖΑΚΗΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ…
  Published on Sep 21, 2012 http://youtu.be/0e1D-lzPgsk
  ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!
  10-12-2012 http://youtu.be/GUHjGlgFHXc
  Ανάλυση για το ΟΧΙ στην Κύπρο.
  Published on Mar 20, 2013 http://youtu.be/g3rw-2DbqtY

  Τι αντιπροσωπεύει στ’ αλήθεια το «όχι» της Κυπριακής Βουλής;
  Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2013/03/blog-post_21.html

  Αν νομίζεται ότι σας είναι βαρύ να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας για να ακούσετε μια διαφορετική άποψη από ότι σας σερβίρουν τα ΜΜΕ, μην παραπονιέστε για το πως φτάσαμε μέχρι εδώ.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαρτίου 23, 2013 09:33

   Μα, για εκκαθάριση τραπεζών πάμε εν πάση περιπτώσει. Τείνω να πιστεύω πως αφού θα γίνει που θα γίνει αυτό, καλύτερα να το κάνουμε εντός του Ευρώ.

   Μου αρέσει!

   • Vagos permalink
    Μαρτίου 23, 2013 11:51

    Μην είσαι τόσο σίγουρος, μέσα στο ευρώ οι έννοιες των λέξεων αλλάζουν με την “εκκαθάριση” εννοούν την διάλυση των τραπεζών κουκούλωμα των ευθυνών και φόρτωμα της χασούρας στον απλό κοσμάκη. Ούτε ένας τραπεζίτης δεν θα μπει στη φυλακή μετά την “εκκαθάριση” των αποδεικτικών στοιχείων που θα κάνουν και για συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών τους.
    Βγείτε από το ευρώ τώρα που οι παγκόσμια γνώμη είναι μαζί σας και εναντίων της αυταρχικής Γερμανίας και των τελεσίδικων που στέλνει, και δεν κατάλαβα, με την Κυπριακή Λίρα δεν φτάσατε την οικονομία σας από το μηδέν μέχρι την ώρα που μπήκατε στο ευρώ και αρχίσανε τα παρατράγουδα τι φοβάστε να βγείτε τώρα;
    Δεν παρακολουθείτε τη συμβαίνει στην Ελλάδα;

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: