Skip to content

Αγαπητοί Ευρωπαίοι, ώστε κολλήσαμε στον ELA?

Μαρτίου 24, 2013

 

Ο ELA είναι ο προσωρινός μηχανισμός ρευστότητας χάρις στον οποίο κρατήθηκε στη ζωή η τράπεζα «ζόμπι» Λαϊκή (copyright Μιχάλης Περσιάνης) τους τελευταίους πολλούς μήνες.

Δεν ξέρω από πότε άρχισε να γίνεται η παροχή αυτών των χρημάτων, αλλά σίγουρα μετά τις 18 του περσινού Μάη όταν η βουλή μετά από απόφαση της κυβέρνησης ψήφισε σε νόμο την συμμετοχή του κράτους με €1.8 δις  στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Αυτά τα χρήματα ουδέποτε κατατέθηκαν, αλλά ηταν ικανά να καλύψουν τους τυπικούς όρους για συνέχιση παροχής του ELA, που ηταν τα θετικά ίδια κεφάλαια, δηλαδή το βιώσιμο της τράπεζας.

 

Σε κείμενο που είχα γράψει τότε μπορείτε να διαβάσετε και αυτά:

«Και αυτό (η κρατικοποίηση)  γίνεται με την ψεσινή απόφαση. Που είναι δυνατόν να καταστήσει το κράτος μέχρι και 90% μέτοχο στη Λαϊκή κάτι που σημαίνει ουσιαστική κρατικοποίηση της.

 Το κράτος θα μπορούσε επίσης να αφήσει την Λαϊκή να καταρρεύσει, μια επιλογή που δεν θα απέρριπτα ασυζητητί.

Υπάρχει όμως και άλλη πτυχή. Η οποία έχει να κάνει με  τα χάλια των δημοσίων οικονομικών, και η αδυναμία της παρούσας κυβέρνησης να πείσει πως σοβαρομιλά και πράγματι θέλει να προχωρήσει σε βελτιωτικές κινήσεις. Αυτό το χαρακτηριστικό δίνει στην παρούσα επιπρόσθετη ανάληψη υποχρέωσης τεράστια σημασία, τόση που θα μας οδηγήσει σε οριστική ένταξη στην κατηγορία των χρεοκοπημένων κρατών.»

Και αυτό:

«Το μέγεθος της στήριξης είναι φυσικά τεράστιο σε σχέση με το ΑΕΠ της Κύπρου.

Η ουσία είναι πως το κράτος αδυνατεί ουσιαστικά να εκπληρώσει μια λειτουργία, μια υποχρέωση την οποία επέλεξε πως πρέπει να αναλάβει.»

Δεν επιχαίρω που οι προβλέψεις μου περί χρεοκοπίας βρίσκονται ένα χιλιοστό μακριά από την επαλήθευση τους – κάτι που ακόμα και τώρα απεύχομαι.

Θα ήθελα όμως να θέσω το θέμα της ευθύνης της ίδιας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αλματώδη αύξηση του ποσού του ELA, που ξεπέρασε τα €9 δις. Θεωρώ πως η ΕΚΤ *δεν* έκανε σωστά τη δουλειά της. Κατ’ ακρίβεια θεωρώ πως η ΕΚΤ απέτυχε παταγωδώς να κάνει τη δουλειά της. Γιατί έστω και αν τα τυπικά κριτήρια περί βιωσιμότητας της Λαϊκής ήταν καλυμμένα με τη λογιστική συνεισφορά του κράτους, η πραγματικότητα που ήξεραν όλοι ηταν πως η τράπεζα όχι μόνο δεν ηταν βιώσιμη, αλλά βυθιζόταν.

 

Και αν ένας τραπεζίτης συνεχίζει να ενισχύει μια επιχείρηση ή ένα οποιοδήποτε ίδρυμα γνωρίζοντας πως δεν θα πάρει πίσω τα χρήματα του, *έχει ευθύνη*.

Και η ευθύνη θα πρέπει να μεταφραστεί σε ζημιά πάνω στο ποσό που έχει να παίρνει η ΕΚΤ, με δυο λόγια το οφειλόμενο ποσό του ELA πρέπει να κουρευτεί.

Από όσο αντιλαμβάνομαι, η Λαϊκή έπαιρνε τα ποσά του ELA μέσω της δικής μας Κεντρικής Τράπεζας (η οποία έχει επίσης τεράστια ευθύνη σε αυτή την τραγωδία), με αντάλλαγμα την παραχώρηση χαρτοφυλακίων από τις εξασφαλίσεις που είχε. Αντιλαμβάνομαι επίσης πως η Λαϊκή είχε πρόσφατα εξαντλήσει τα όρια της, και δεν είχε κάτι άλλο να δώσει. Άρα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ)  έχει δικαιώματα επί του συνόλου των εξασφαλίσεων που είχε λάβει η Λαϊκή.

Το θέμα γίνεται όντως πολύπλοκο: αφού η Λαϊκή θα «αναδιοργανωθεί», και οι «καλές» της εργασίες θα πάνε στην Τράπεζα Κύπρου, σημαίνει πως θα πάνε και οι εξασφαλίσεις που αφορούν αυτές τις εργασίες. Άρα θα υπάρξει μια τρύπα στις εξασφαλίσεις που καλύπτουν το ποσό που οφείλεται στον ELA, και τις οποίες κατέχει η ΚΤΚ.  Φαίνεται λοιπόν πως το ΔΝΤ απαιτεί να αναλάβει η ΤΚ όλο το ποσό του ELA που αφορούσε τη Λαϊκή!

Αυτό και λογικά, και λογιστικά και ηθικά είναι παράλογο, ανέντιμο και εντελώς τρελό!  Η ΕΚΤ έκανε μια τεραστίων διαστάσεων γκάφα κρατώντας στη ζωή τη Λαϊκή, και τώρα θέλει να την βγάλει καθαρή φορτώνοντας το βάρος στην ΤΚ, καθιστώντας την ουσιαστικά και εκείνη μη βιώσιμη, και έχουσας ανάγκη αναδιάρθρωσης, που σημαίνει ουσιαστική καταστροφή και της μεγάλης μας τράπεζας. Φαίνεται πως ο στόχος αυτός ηταν εκεί από την αρχή, ως μια ακραία μεν, αλλά ριζική λύση εκκαθάρισης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Όπως ήρθαν τα πράγματα ατ όμως η ΕΚΤ πρέπει να επιμεριστεί μέρος της ζημιάς.  Θα είναι η δική της  «τιμωρία» για την ανεύθυνη στάση που επέδειξε. Το πιο ορθό είναι να μείνει το ποσό του ELA στην Λαϊκή, μαζί με τις άλλες μεγάλες καταθέσεις και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και να πάρει το μερίδιο που θα αναλογεί όταν γίνει η τελική εκκαθάριση της Λαϊκής.

Τα ανωτέρω γράφονται φυσικά με πολύ θυμό, και για την συμπεριφορά των ευρωπαίων μας εταίρων οι οποίοι ναι μεν θέλουν να βεβαιώσουν το λαβείν τους, ναι μεν επιθυμούν να μας αφήσουν με ένα βιώσιμο χρέος, αλλά στην προσπάθεια τους αυτή, θα μας αφήσουν με μια μη – βιώσιμη οικονομία. Και αν γίνει αυτό, έτα ούλλα τζιαμαί, και για εμάς και για εκείνους…

Όλοι λένε για το οριακό της κατάστασης, και αναλογίζονται τη ζημιά που έγινε για το τελευταίο, το πατριωτικό μας όχι. Η κατάσταση είναι όντως οριακή, είναι τραγική: γιατί με όσα έγιναν, και όσα θα γίνουν μέχρι να πάρουμε – ας πούμε- συμφωνία σήμερα, οι ευρωπαίοι μπορεί να κρίνουν πως με μια συμφωνία με τόσο δύσκολη γέννα,  θα έχουν μεγαλύτερο κόστος από το να αφήσουν τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους και να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε…

 

Τα κάναμε σκατά, και να πληρώσουμε. Και εσείς!

Τα κάναμε σκατά, και να πληρώσουμε. Και εσείς!

 

Advertisements
32 Σχόλια leave one →
 1. strovoliotis permalink*
  Μαρτίου 24, 2013 09:54

  Σωστή η παρατήρηση που πήρα: όλα τα ανωτέρω πρέπει να λάβουν υπόψιν και τις τυπικές – νομικές πρόνοιες που συνοδεύουν την παραχώρηση του ELA. Που πιθανότατα να δίνουν και λύση στο ποιος πληρώνει σε ανάλογες περιπτώσεις….

  Μου αρέσει!

 2. Ανώνυμος permalink
  Μαρτίου 24, 2013 14:46

  ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
  ΓΙΑΤΙ, ΑΛΛΙΩΣ, ΘΑ ΠΟΥΝΕ «ΔΕΙΤΕ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ»
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ.
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ.
  ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΛΑΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΜΑΣ.

  ΔΕΝ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
  ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΣΑ.

  ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΣΑ. ΒΑΛΤΕ ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ!
  ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΟ ΛΟΓΟ, ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ!
  ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΓΝΩΜΗ: ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΒΡΩΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΜΕ ΣΤΟ «ΚΑΛΟ».
  ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΡΩΜΕ ΤΖΑΜΠΑ.

  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΟΛΟΥΣ, ΟΣΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
  ΠΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΛΕΦΩΝΑ, ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΜΕΗΛ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥΣ.

  ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.

  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

  ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΑΔΕΡΦΙΑ.

  ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΑΠΟ ΟΤΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΙΔΑΚΙΑ,
  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΟΥΜΕ.

  ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.

  ωρ. Αρ.

  Μου αρέσει!

 3. strovoliotis permalink*
  Μαρτίου 24, 2013 16:23

  «Δηλαδή, η Τράπεζα Κύπρου θα επιφορτιζόταν ένα ποσό της τάξης των 7δις ευρώ και επιπλέον 1δις ευρώ που είχε δανειστεί η ίδια. Με αυτό το σκεπτικό η επόμενη μέρα στην BOCY, θα την έβρισκε σε άμεση αναζήτηση ρευστού προς κάλυψη των όποιων εκροών αλλά και με την αβεβαιότητα ότι ενδεχομένως η ΕΚΤ να μην της πρόσφερε περισσότερο ρευστό.
  Παράλληλα, και με βάση τις πρόνοιες του νόμου περί εξυγίανσης, πιστώσεις που παραχωρήθηκαν στο ίδρυμα που υπόκειται σε εξυγίανση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ή τα Ταμεία πριν το διορισμό του ειδικού εκκαθαριστή, προηγούνται για αποπληρωμή ακόμα και των εγγυημένων καταθέσεων. Άρα, σε περίπτωση που η Τράπεζα Κύπρου απορροφήσει το ELA της Λαϊκής θα πρέπει να το ξοφλήσει πριν αποζημιώσει τους καταθέτες.»

  http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/36800

  Χμμμ, μα το ίδρυμα που υπόκειται σε εξυγίανση είναι η Λαϊκή τράπεζα. Καταλαβαίνω πως με βάση το νόμο η ΕΚΤ έχει προτεραιότητα έναντι όλων, αλλά πάντα στα πλαίσια της Λαϊκής, όχι ΤΚ.

  Μου αρέσει!

 4. strovoliotis permalink*
  Μαρτίου 24, 2013 18:08

  16 Νοεμβρίου 2012
  Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  κ. Δημήτρη Χριστόφια
  Προεδρικό Μέγαρο
  Λευκωσία

  Είναι με ιδιαίτερη λύπη που είμαι αναγκασμένος να σας απευθύνω την παρούσα επιστολή.

  Παρακολουθώ με αγωνία τα όσα καταγράφονται στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα και ιδιαίτερα μια ανακόλουθη πολιτική που έχει αφήσει την οικονομία μας εκτεθειμένη σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

  Θεωρώ πως έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και έχουμε περιορίσει δραματικά τα διαπραγματευτικά μας περιθώρια. Δεν έχουμε αξιοποιήσει την βούληση των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις προκειμένου με αξιοπιστία να διαπραγματευτούμε με την Τρόικα και να καταλήξουμε σε ένα αποδεκτό μνημόνιο.

  Η αδικαιολόγητη ολιγωρία έδωσε την ευκαιρία στην Τρόικα αντί να μας εισακούει να μας εκβιάζει. Με κανένα τρόπο δεν εισηγούμαι την εν λευκώ αποδοχή όρων και προϋποθέσεων της Τρόικας. Όσο όμως συνεχίζεται η πολιτική της αδράνειας και της ατολμίας και όσο συνεχίζουμε να εναποθέτουμε

  ελπίδες σε ανύπαρκτες εναλλακτικές επιλογές, τόσο θα υπονομεύουμε περαιτέρω την διαπραγματευτική μας θέση και τόσο πιο οδυνηροί για τους πολίτες και την οικονομία θα είναι τελικά οι όροι της δανειακής σύμβασης.

  Επιθυμώ να αναφερθώ συγκεκριμένα σε τρεις εξαιρετικά σοβαρούς κινδύνους που έχουν δυστυχώς αφεθεί να διαμορφωθούν:

  α. Μια αποτυχία στη διαπραγματευτική διαδικασία και τυχών αποχώρηση της Τρόικας θα προκαλέσει επιδείνωση της κρίσης εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα και ταυτόχρονα θα θέσει τα δημόσια οικονομικά σε οριστικό αδιέξοδο.

  β. Ένα τουλάχιστο κρατικό τραπεζικό ίδρυμα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης με ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο μετάδοσης των επιπτώσεων σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα και συνεπώς πρόκλησης συνθηκών κατάρρευσης σε ολόκληρη την οικονομία.

  γ. Ιδιαίτερα αξιόπιστες και ασφαλείς πληροφορίες, που έχουν περιέλθει σε γνώση μου, αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τις αρχές Νοεμβρίου, έχει καθορίσει την 20 Ιανουαρίου 2013 ως την καταληκτική ημερομηνία για την πραγματική ανακεφαλαιοποίηση της πιο πάνω τράπεζας. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα πάντα με την απόφαση της ΕΚΤ, η πρόσβαση στον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ακυρώνεται και θα απαιτηθεί η επιστροφή όσης ρευστότητας έχει αντληθεί μέχρι σήμερα.

  Θεωρώ πως, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γνωρίζετε ή οφείλετε να γνωρίζετε τόσο τα πιο πάνω δεδομένα όσο και τις συνέπειες των κινδύνων που η πατρίδα μας πλέον αντιμετωπίζει. Συνέπειες που αναπόφευκτα οι εργαζόμενοι, πρώτοι από όλους, θα υποστούν.

  Λυπούμαι που θα είμαι δυσάρεστος αλλά θέλω να υποδείξω πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα ενσυνείδητα να επιμένει σε μια οδό που οδηγεί στην οικονομική καταστροφή. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ευθύνες θα είναι βαρύτατες. Ευθύνες πολιτικές, αστικές και ποινικές.

  Κανένας, επαναλαμβάνω, δεν έχει το δικαίωμα να διακυβεύει όλα όσα με κόπο κτίσαμε στα χρόνια που πέρασαν. Είναι ευθύνη δική σας και της κυβέρνησης σας, να λάβετε επειγόντως αποφάσεις που θα αποτρέπουν την πλήρη οικονομική κατάρρευση και την περεταίρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων, και δεν θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την κοινωνική συνοχή.

  Χωρίς αμφιβολία τα χρόνια που έρχονται θα είναι δύσκολα. Πρέπει όμως να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Είναι κοινή ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε το μέλλον και την προοπτική της πατρίδας μας.

  Νίκος Αναστασιάδης
  http://www.sigmalive.com/news/politics/22151

  Μου αρέσει!

 5. Ηγέτες ανεπίδεκτοι μαθήσεως. permalink
  Μαρτίου 24, 2013 20:28

  α. Μια αποτυχία στη διαπραγματευτική διαδικασία και τυχών αποχώρηση της Τρόικας

  τυχόν ηλίθιε, όχι τυχών.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαρτίου 24, 2013 20:33

   Πράγματι, κάποιοι κάνουν ορθογραφικά λάθη. Κάποιοι κάνουν πολύ μεγαλύτερα, ασύλληπτα μεγαλύτερα, και φεύγουν και με το κεφάλι ψηλά.

   Μου αρέσει!

 6. Ιων permalink
  Μαρτίου 24, 2013 20:56

  Προς τον μπλόγκερ που φέρει το όνομα: Ηγέτες ανεπιδεκτοι μαθήσεως.

  Αλλοι ψυχομαχούν τζιαι άλλοι καυλομαχούν.

  Ποιός είναι ο ηλίθιος με περικεφαλαία είναι ολοφάνερο,

  Μου αρέσει!

 7. Λόκο permalink
  Μαρτίου 24, 2013 21:00

  Παιδιά αν το διοικητικό συμβούλιο της λαϊκής φέρει ασηκωτες ευθύνες πολλών επιπέδων τότε δεν φέρουν και ευθύνες αυτοί που το διορίσαν και αυτοί που έπρεπε να το επιβλεπουν;

  Μου αρέσει!

 8. Κίναιδοι που κάνουν τον έξυπνο permalink
  Μαρτίου 24, 2013 21:25

  Ε σόρρυ κάλο.

  Μου αρέσει!

 9. Ιστορικός 2043 permalink
  Μαρτίου 24, 2013 21:31

  1) Θα εντάξουμε την Κύπρο στον συνεταιρισμό για την ειρήνη και γιατί όχι και στο ΝΑΤΟ= πυροβολισμός στο σώμα της Κύπρου.
  2) Δεχόμαστε το κούρεμα όλων των καταθέσεων=η χαριστική βολή.

  Τα υπόλοιπα είναι λουβάνες.

  Μου αρέσει!

 10. Λόκο permalink
  Μαρτίου 24, 2013 23:01

  Υπάρχει κανένας ακόμα που νομίζει η πιστεύει ότι το ηρωικό ΟΧΙ ήταν ορθή απόφαση;

  Μου αρέσει!

 11. ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΟΥ ΜΑΣ permalink
  Μαρτίου 25, 2013 00:10

  ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΚΙΛΕΞΙΚΟ

  κίναιδος

  κίναιδος < κινώ, προκαλώ + αιδώς, ντροπή

  κίναιδος αρσενικό

  ο θηλυπρεπής ομοφυλόφιλος
  ο ομοφυλόφιλος με παρενδυτικές τάσεις (είδος φετιχισμού: επίμονη επιλογή ένδυσης με ρούχα του αντίθετου φύλου που παρατηρείται σε μικρό ποσοστό ομοφυλόφιλων αλλά και ετεροφυλόφιλων)
  (υβριστικά, σύγχρονα) ο ομοφυλόφιλος που έχει παθητικό ρόλο

  Nuvola apps noatun.png Συγγενικές λέξεις

  κιναιδισμός

  Books-aj.svg aj ashton 01.svg Συνώνυμα

  τραβεστί
  πούστης
  ομοφυλόφιλος

  ηλίθιος < αρχαία ελληνική ἠλίθιος

  Μου αρέσει!

 12. Λόκο permalink
  Μαρτίου 25, 2013 00:40

  Οι αδικαιολογητοι του όχι λένε τώρα δεν είχαν την κατάλληλη ενημέρωση όταν ψήφισαν την Τρίτη και η γυναίκα του ευχαριστου σαββατοβραδου σκιζεται ότι, και να ψήφιζαν ναι θα έκλεινε και η τράπεζα Κύπρου! Οι ένοχοι καταλαβαίνονται. Της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες.

  Μου αρέσει!

 13. Λόκο permalink
  Μαρτίου 25, 2013 11:58

  Ακούμε τους συντεχνιακους να απαιτούν εδώ και τώρα, ΑΜΕΣΑ να παρθουν αποφάσεις και να γίνουν επιβεβαιωσεις! Ποιοι; Οι συντεχνιακοι που γλεντούσαν πάνω στη ράχη μας τόσο καιρό με τον συντεχνιακο Χριστόφια, που καθυστερούσαν τα πάντα. Δεν κοντευαν να συζητήσουν τόσα χρόνια και τώρα έχουν και το θράσος να ζητούν άμεσα μέτρα, τώρα!! Ελεος. Αν δεν καθαρίσουμε τη βρώμα που μας έφερε εδώ τα ίδια θα ξανάπάθουμε και πολύ σύντομα.

  Μου αρέσει!

 14. Λόκο permalink
  Μαρτίου 25, 2013 13:57

  Οι βουλευτες του μεγαλου οχι νιωθουν επειγον την αναγκη οπου και να εμφανιστουν και χωρις να προκαλεστουν, να υπερασπισουν με νυχια και με δοντια την ολοφανερα λανθασμενη αποφαση της περασμενης τριτης. Αν δεν ενιωθαν τις ενοχες και το αγχος να τους πνιγει δεν θα εκαμναν καν το κοπο να δικαιολογουν εκεινην την αποφαση τους σε ραδια, τηλεορασεις και διαδικτυο. Δεν υπαρχει αμφιβολια ότι τηρουν μια σταση αμυντικη, το θεμα είναι από ποιους αμυνονται; Μηπως από τον κοσμο και τη λαικη κατακραυγη που θα τους πλακωσει; Οπως φαινεται αρχισε μια αηδιαστικη και ενορχηστρωμενη προσπαθεια απο τους υπευθυνους του οχι της τριτης(αυτοι που αποκαλουσαν τους απεναντι της αποχης, χεσμενους) και τους υπερμαχους της εξοδου απο Τροικα αλλα παραμονη στη ευρωζωνη και πρασινα αλογα, να αποπροσανατολισουν και να δηλωνουν οτι ‘αν δεν ψηφιζαμε οχι θα χρεωκοπουσαν και οι δυο τραπεζες’. Απο τη μια λενε δεν ειχαν καταλληλη ενημερωση σαν βουλευτες πριν την ψηφοφορια και απο την αλλη ειναι σιγουροι οτι θα εκλειναν οι δυο μεγαλες τραπεζες και θα χρεωκοπουσαμεν αν ψηφιζαν αποχη η ναι! Ας μην ξεχναμε ότι αυτοι ακομα και χτες υποστηριζαν εξοδο από την ευρωζωνη. Χρειαζομαστε κι αλλα για να καταλαβουμε τι γινεται;

  Ο κοσμος θα κρινει αν ηταν σωστο το οχι και ποσο μας κοστισε η ψευτομανγκια αυτων που βαλαμε στη βουλη. Και αν εχει ακομα μερικους που αμφιβαλλουν οτι η τριτη ηταν απλως νυχτα προβας πατριωτισμου με καμια δοση λογικης τοτε πηγαινετε πισω και δειτε ξανα τις ομιλιες που εγιναν στη βουλη για να καταλαβουμε ποιοι τελικα παρασερνουν το κοσμο και ποιοι φερουν ευθυνες μαζι με τους τραπεζιτες και διοικητες κεντρικων τραπεζων. Οι μετανιωμενοι που δεν τολμουν να το παραδεχτουν, οι ευθυνοφοβοι που νομιζουν οτι με το να ζητουν δημοσια να τιμωρηθουν οι ‘ενοχοι’ οτι αυτους δεν τους πιανει το κολανι.

  Μου αρέσει!

  • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
   Μαρτίου 25, 2013 22:51

   Αναξαρτήτως του εάν αρέσει ή όχι , υπάρχουν νομοι και ευρωπαικές οδηγίες και θα έπρεπε να τύχουν σεβασμού. Πολύ ορθά η βουλή ψήφισε. Απο την άλλη φανηκαν ξεκάθαρα οι προθέσεις και τα πραγματικά πρόσωπα των εταίρων όσον αφορά το θέμα της αλληλεγγύης των εταίρων.Τα υπόλοιπα καμία σημασία δεν έχουν .Σημασία έχει η δυνή κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει και στις επικύνδυνες ατραπούς που μας έχουν οδηγήσει οι τραπεζίτες. Απόδειξη??? Τα εξακόσια τόσα εκατομύρια που διέγραψαν στην λαική και τα άλλα 175 εκατομύρια που σήμερα ανακοινώθηκε σε σταθμό .Θα τα μάθετε.Τί έχετε να πείτε??? Φαίνεται ότι κάποιοι τραπεζίτες έκοβαν και έραβαν και με τα τεράστια ποσά και την τεράστια εξουσία που είχαν τα διέλυσαν όλα . Σε αυτό ακριβώς το θέμα είχαν απόλυτο δίκαιο οι ευρωπαίοι εταίροι.όφειλαν όμως να επιδείξουν αλληλεγγύη.Θα βγούν πολλά στη φόρα ακόμα.

   Μου αρέσει!

 15. ιων permalink
  Μαρτίου 25, 2013 14:10

  ΠΑΡΑΘΕΤΩΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΥΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ ΤΗς ΕΤΥΚ, ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ, ΣΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΛΕΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΤΙ Η ΕΤΥΚ μαζί με τον Συνετχνιακό Χριστόφια καθυστερούσε τα πάντα.

  ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
  ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΣΦΕΡΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
  Τα €650 έγιναν €400,
  τριπλάσια από Υπουργούς και τα θεωρούν λίγα
  Ακόμη περιμένουμε απαντήσεις
  Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
  Δυστυχώς η Διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά τις ανησυχίες
  της Οργάνωσή μας, τις οποίες εξέφρασε προς πάσα κατεύθυνση. Αντί να
  αφουγκραστούν επιτέλους τον παλμό των συναδέλφων αλλά και της κοινωνίας, αντί να
  ενσκύψουν στην προσπάθεια για ανάκαμψη της Τράπεζας, συνεχίζουν με τον ίδιο, μη
  υπεύθυνο τρόπο, την προσπάθεια τους για ωραιοποίηση της δικής τους προσωπικής
  εικόνας σε βάρος των συναδέλφων, του Οργανισμού στον οποίο διορίστηκαν για να
  «σώσουν», αλλά και της κοινωνίας και του τόπου γενικότερα.
  Συνεχίζει, η Διοίκηση της Λαϊκής, να αφήνει αναπάντητα, για ευνόητους φυσικά λόγους,
  καίρια ερωτήματα:
  – Είναι αλήθεια ότι το μόνο πρακτικό που κατέθεσε η Επιτροπή Αμοιβών ήταν αυτό που
  ρύθμιζε τις αποζημιώσεις των μελών του Δ.Σ. για ταξίδια στο εξωτερικό, και
  συγκεκριμένα καθόριζε το ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης στα €650;
  Το ξέρουμε κ. Φιλίππου ότι αυτό που ισχύει σήμερα και τελικά (όπως παραδέχεστε
  στην ανακοίνωσή σας), ύστερα και από δικές μας έντονες αντιδράσεις είναι πιο χαμηλό,
  χωρίς και πάλι να μας λέτε όμως πόσο είναι αυτό το ποσό.
  Γιατί δεν μας λέτε κ. Πρόεδρε ποιο είναι το ποσό αυτό; Μήπως προσεγγίζει τα €400 την
  ημέρα; Μας ανέφερε ο κ. Φιλίππου ότι η αποζημίωση «καθορίστηκε και διαμορφώθηκε
  τελικά, λαμβάνοντας υπόψη τα αντίστοιχα επιδόματα που λαμβάνουν κρατικοί
  αξιωματούχοι». Ας μας πει τελικά το ποσό και πού αλλού εφαρμόζεται αυτό το ποσό.
  (Βουλή ή Κυβέρνηση)
  Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε τον τρόπο σκέψης αυτών που, ενώ
  διορίσθηκαν για να σώσουν την Τράπεζα, και κατ΄ επέκταση να προστατέψουν τα
  καλώς νοούμενα συμφέροντα του φορολογούμενου πολίτη, έσπευσαν με τον διορισμό
  τους, άμεσα να θεσμοθετήσουν με επίσημο πρακτικό μάλιστα το «χαρτζιλίκι» τους.
  Αναφέρει ο κ. Φιλίππου τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΤΥΚ (30/08/2012). Ας μας
  πει και με ποιο πρακτικό του Δ.Σ. λήφθηκαν αυτές οι αποφάσεις με τις παχουλές
  αποζημιώσεις.
  …/2
  – Αυτό όμως που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι ο κ. Φιλίππου ισχυρίζεται
  ότι «οι μειώσεις έγιναν κλιμακωτά, ώστε να επηρεαστεί λιγότερο το προσωπικό με
  χαμηλότερες αποδοχές». Δεν έχει υπόψη του ο κ. Φιλίππου ότι τα επιδόματα και οι
  προσαυξήσεις που κουτσουρεύτηκαν επηρεάζουν αποκλειστικά τους χαμηλόμισθους
  συναδέλφους; Αγνοεί ο κ. Φιλίππου ότι η απόφαση της Τράπεζας είχε ως αποτέλεσμα
  σε χαμηλόμισθους συνάδελφους το εισόδημα να μειωθεί μέχρι και 30%; Και αν ναι, πώς
  και με ποια κριτήρια αποφάσισαν;
  Πώς είναι δυνατόν να είναι δίκαιη η κατανομή βαρών όταν με τις αποφάσεις σας
  φορτώνετε σε χαμηλόμισθους υπαλλήλους μείωση μέχρι και 30% ενώ το μέγιστο στα
  διευθυντικά στελέχη είναι σχεδόν το ½.
  – Δεν μας ενημερώνετε κ. Φιλίππου στην ανακοίνωσή σας πότε μας προτείνατε
  μειώσεις από 8% μέχρι 15% και εμείς το απορρίψαμε. Διότι, όχι μόνο δεν μας
  υποβλήθηκε ποτέ παρόμοια πρόταση, αλλά αντίθετα δικές μας προτάσεις, οι οποίες θα
  είχαν ως αποτέλεσμα το ίδιο όφελος για την Τράπεζα, αλλά θα επηρέαζαν λιγότερο τις
  μισθολογικές απολαβές των συναδέλφων, αγνοήθηκαν προκλητικά, παρ’ όλο που δύο
  φορές καταλήξαμε σε προσυμφωνία με εκπροσώπους της Τράπεζας (Χρ. Στυλιανίδης)
  και του Υπουργείου Οικονομικών (Χρ. Πατσαλίδης).
  – Στη Συνεδρίαση του Δ.Σ. που αποφάσισε την εφαρμογή του διατάγματος, είναι ή όχι
  αλήθεια το ότι βγάλατε έξω από την αίθουσα συνεδρίασης τον εκπρόσωπο της ΕΤΥΚ, κ.
  Στ. Στυλιανού; Η ενέργεια αυτή, προάγει κατά την άποψή σας τη διαφάνεια, το σεβασμό
  προς το προσωπικό σας ή τις Δημοκρατικές Διαδικασίες ενός Οργανισμού που έχει ως
  κύριο μέτοχο το Κράτος; Είναι νόμιμη μια απόφαση όταν ένα μέλος στερείται του
  δικαιώματος να επιχειρηματολογήσει και να ψηφίσει; Υπάρχουν δύο είδη συμβούλων;
  – Με απόφαση τους κατά τη Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι στη Λαϊκή Τράπεζα
  ζήτησαν από τη Διοίκηση της Τράπεζας, όπως η τελευταία ζητήσει την επιστροφή των
  bonus πέραν των €10 χιλ. Ποια απόφαση πήρε για το θέμα αυτό η Διοίκηση της
  Τράπεζας; Και για ποιους λόγους;
  – Η Διοίκηση της Τράπεζας αναφέρει ότι εργάζεται «αθόρυβα» προκειμένου να
  επαναφέρει την Τράπεζα σε θετική πορεία. Συμφωνούμε με τον όρο αθόρυβα, αφού
  όντως κανείς εντός και εκτός της Τράπεζας δεν έχει αντιληφθεί ποιες ήταν, πράγματι, οι
  ενέργειες όλο αυτό το διάστημα που έγιναν προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη
  των πελατών αλλά και του προσωπικού, πέραν από το περίφημο πρακτικό της
  Επιτροπής Αμοιβών, αλλά και τη σπουδή για τις περικοπές των μισθών του μοναδικού
  εναπομένοντος κεφαλαίου της Τράπεζας.
  Κλείνοντας, κρίνουμε σκόπιμο όπως ακόμα μια φορά επισημάνουμε, ότι ως
  τραπεζοϋπάλληλοι δεν έχουμε ποτέ αρνηθεί να αναλάβουμε ένα λογικό κόστος, έστω κι
  εάν ξέρουμε όλοι καλά ότι οι ευθύνες για την κατάσταση βαραίνουν άλλους. Πιστεύουμε
  όμως, ότι η απόφαση της Τράπεζας είναι αδικαιολόγητη και άδικη και στόχος δεν είναι η
  σωτηρία της Τράπεζας, αλλά η υλοποίηση πάγιων επιδιώξεών για την όσο το δυνατόν
  μεγαλύτερη μείωση των μισθών και των ωφελημάτων των υπαλλήλων. Ζητούμε το
  σεβασμό που αρμόζει στα άτομα που κράτησαν ψηλά την Τράπεζα και που ακόμα και
  σήμερα, με τις συνθήκες που βιώνουμε, καταφέρνουν οι εργασίες της Τράπεζας στην
  Κύπρο, να είναι επικερδείς.
  Νοιαζόμαστε, όπως αποδείχτηκε, όσο κανείς άλλος για την Τράπεζα, και ανησυχούμε
  όσο κανείς άλλος για την Τράπεζα. Γι’ αυτό το λόγο καλούμε όλους, έστω και τώρα να
  αναλάβουν τις ευθύνες τους.
  ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ Λευκωσία, 14 Νοεμβρίου 2012

  Μου αρέσει!

 16. ιων permalink
  Μαρτίου 25, 2013 14:11

  ητήσουν συγνώμη
  Να επιστρέψουν τα μπόνους των ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ
  Και μετά να κάνουν τους ΣΩΤΗΡΕΣ
  Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
  Η Οργάνωσή μας μετά από έντονο προβληματισμό και συνετή σκέψη, αποφάσισε
  ότι είναι υποχρέωση της να μη μείνει απλώς θεατής των εξελίξεων, αλλά να
  καταθέσει τη δική της άποψη αλλά και γεγονότα που γνωρίζει.
  Πρόσφατα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι ο Υπουργός Οικονομικών αμφισβητεί
  την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για την έκδοση των Αξιογράφων της Τράπεζας
  Κύπρου και αποποιείται κάθε ευθύνη!
  Όταν ο κάθε πολίτης αυτού του κράτους, που του φορτώθηκαν όλες οι αμαρτίες και
  τα λάθη των Διοικούντων τις Τράπεζες βλέπει, τον καθ’ύλη αρμόδιο της Κυβέρνησης
  (Υπουργό Οικονομικών) να αμφισβητεί την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, τότε
  συνειδητοποιεί ότι βρισκόμαστε σε μια καταστροφική πορεία όχι μόνο οικονομική
  αλλά αρχών και αξιών.
  Η Οργάνωσή μας πιστεύει ότι έστω και τώρα είναι υποχρέωση όλων να αναλάβουν
  το μερίδιο των ευθυνών τους.
  ‘Εγκαιρα η Οργάνωσή μας προειδοποιούσε για την επερχόμενη κρίση και επιτακτικά
  ζητούσαμε από τη Διοίκηση της Τράπεζας στην οποία ο κ. Β. Σιαρλή
  πρωταγωνιστούσε να μη παραχωρεί μπόνους.
  Η Τράπεζα ισχυριζόταν ότι ο κ. Βάσος Σιαρλή ήταν σημαντικός κρίκος σε βαθμό που
  αν έφευγε θα αποδυναμωνόταν, γι’αυτό ζητούσε την παραμονή του για άλλα δύο
  χρόνια (μέχρι την ώρα της υπουργοποίησης). Δυστυχώς οι πληροφορίες μας είναι
  ότι και σήμερα παρ’όλη την υπουργοποίηση του, αναμειγνύεται στην Τράπεζα με
  τρόπο απαράδεκτο και φυσικά όχι θετικό.
  Με βάσει τα πιο πάνω λοιπόν θέλουμε να τοποθετηθούμε ως εξής:
  Για να δικαιούται κάποιος που συνέβαλε στην έλευση της καταστροφής στο
  τραπεζικό σύστημα, να αποφασίζει / υποδεικνύει θεραπείες και να κάνει τον
  ΣΩΤΗΡΑ πρέπει:
  2
  1. Να έχει το θάρρος να απολογηθεί προς την κοινωνία τους μετόχους και τους
  υπαλλήλους για τη συμμετοχή του στην καταστροφή του Τραπεζικού
  Συστήματος.
  2. Να έχει το θάρρος να ζητήσει συγνώμη απ΄όλους όσους καλούνται σήμερα να
  κάνουν θυσίες εξ’αιτίας και των δικών του λαθών (πολίτες, μετόχους,
  υπαλλήλους).
  3. Να επιστρέψει οικειοθελώς τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μπόνους που
  έπαιρνε για τις δήθεν μεγάλες επιτυχίες του σαν τραπεζίτης, ενώ στο τέλος
  αποδείχθηκαν καταστροφικές επιλογές. Πραγματικά μιλούμε για εκατοντάδες
  χιλιάδες κατ’ έτος.
  4. Επιτέλους να μας διευκρινίσει σαν αρμόδιος επί των οικονομικών Υπουργός
  της σημερινής Κυβέρνησης, συμφωνεί ή όχι με τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη
  Χριστόφια ότι την κυρίαρχη ευθύνη για την οικονομική καταστροφή τη έχουν
  οι Τραπεζίτες;
  ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ
  Λευκωσία, 26 Οκτωβρίου 201

  Μου αρέσει!

 17. ιων permalink
  Μαρτίου 25, 2013 14:25

  Στροβ, με συγχωρείς που κάμνω «εισβολή» στο μπλόγκ σου. Η ηγεσία της ΕΤΥΚ εδώ και χρόνια έκρουε τον κωδωνα του κινδύνου, χωρίς κανένα ενδοιασμό και χωρίς να μασά τα λόγια της. ΄ Οποιος θέλει ας μπεί στην ιστοσελίδα της ΕΤΥΚ να δει τες κατά καιρούς ανακοινώσεις, οι οποίες ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΚΟΠΤΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ. Να κλάσει καμήλα στο Πεντάκωμον τα κανάλια και οι εφημερίδες εβουρούσαν, αλλά τες απόψεις της ΕΤΥΚ τες είχαν κομμένες διότι είχαν εισοδήματα που τες τράπεζες. Οι τράπεζες, οι ιερές αγελάδες, που μέσα που την κομματοκρατία και την οικογενειοκρατία .που κυριαρχεί στον τόπο μας δεν τις άγγιζε κανείς.

  Η ΕΤΥΚ και τα μέλη της πάντοτε συμπεριφέρονταν με αίσθημα ψηλή ευθύνης απέναντι στον τόπο και την κοινωνία. Δεν φταίμε εμείς οι απλοί τραπεζοϋπάλληλοι για τες επιλογές των ΔΣ και των διοικήσεων των τραπεζών.

  Από όλα αυτά που άκουσα αυτές τες τελευταίες δραματικές μέρες συγκράτησα αυτό που είπε ο κ. Χατζηκωστής, και το οποίο συνθέτει ένα μεγάλο μέρος της τραγωδία μας. Είπε ότι οι βουλευτές μας ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΙΔΕΑ ΤΙ ΨΗΦΙΖΑΝ, ΟΥΤΕ ΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙς ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

  Να καθαρίσουμε τη βρώμα φίλε / η Λοκο, μόνο που η βρώμα δεν είναι οι τραπεζοϋπαλλήλοι και η συντεχνία τους. Κατά τα άλλα καλά τα λαλείς. Επισημαίνεις και εσύ ότι οι βουλευτές δεν εξέραν τι εκάμναν. Αν δεν ξέρεις ρωτά να μάθεις.

  Μου αρέσει!

  • Λόκο permalink
   Μαρτίου 25, 2013 14:41

   Μα δεν έγραψα ότι φταίνε οι τραπεζουπαλληλοι. Οπως φταίνε οι διοικήσεις των τραπεζών(όχι οι υπάλληλοι) φταίνε και οι ηγεσίες των συντεχνιών. Απλά πράματα.

   Μου αρέσει!

  • Λόκο permalink
   Μαρτίου 25, 2013 14:50

   Ιων το σχολιο μου Μαρτίου 25, 2013 11:58 ηταν για την εκπομη στο Σιγμα με τους τρεις των συντεχνιων το πρωι. Και ναι οι βουλευτες μας δεν ειχαν ιδεα τι ψηφιζαν. Ο καθε ενας μας με λιγη λογικη που εχουμε μπορουμε να δουμε οτι εκεινη η αποφαση μας πηρε περισσοτερα χρονια πισω απο τη στιγμη που πηγαμε πισω στο κουρεμα αλλα χειροτερο αυτη τη φορα.

   Μου αρέσει!

 18. Λόκο permalink
  Μαρτίου 25, 2013 16:58

  Russian Commercial Bank in Cyprus not to be affected by crisis – Shuvalov
  http://www.itar-tass.com/c154/686548.html?utm_source=itar-tass.com&utm_medium=twitter

  Dmitry Medvedev channels Lenin as he condemns Cyprus bail-out terms
  http://soa.li/4KLsqiF

  Russia and Germany clash over Cyprus bailout deal http://www.standard.co.uk/news/world/russia-and-germany-clash-over-cyprus-bailout-deal-8547778.html

  Spain Brings Pain to Bank Investors
  http://on.wsj.com/Zi0twT

  Μου αρέσει!

 19. ιων permalink
  Μαρτίου 25, 2013 17:13

  Λόκο, επειδή οι τραπεζοϋπάλληλοι απαίτησαν να δωθούν εξηγήσεις και να παρθούν αποφάσεις εδώ και τώρα και να διασφαλιστούν τα ταμεία προνοίας και οι θέσεις εργασίας, και οι όποιες μειώσεις προσωπικού να γίνουν μέσα από εθελοντικές αποχωρήσεις έναντι αποζημιώσεων, και επειδή δεν είδα τους συντεχνιακούς στο Σίγμα (πόσουν θα βλέπουμε ταυτόχρονα) νόμισα ότι αναφερόσουν σε μας. Μαζί με το τραπεζικό σύστημα καταρρέει και ο επιχειρηματικός κόσμος, τα νοικοκυριά, τα ιδιωτικά σχολεία, οι συνταξιούχοι, το παζάρι, τα λογιστικά / δικηγορικά γραφεία κλπ.

  Οφείλουμε, μόλις συνελθουμε από το σοκ, και ξαναβρούμε την ισορροπία μας, να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΣΗ παντού. Να μην διανοηθεί η Τράπεζα Κύπρου να δώσει τα εκατομμύρια που απαιτεί ο Ηλιάδης, διότι αν το ανεχτούμε αυτό, μέτοχοι, πελάτες και υπαλλήλοι της Τράπεζας, είμαστε άξιοι της τύχης μας.

  Μέσα από τα ερείπια θα κτιστεί κάτι καινούριο. Αυτό το κάτι ας το επιβλέπουμε όλοι, και ιδίως αυτοί που έχουν τες γνώσεις. Απο δώ και μπρός να μην επιτρέψουμε σε μετριότητες να κυριαρχούν στα κέντρα ληψης αποφάσεων. Οι ανώτεροι λειτουργοί της Κεντρικής τράπεζας φέρουν βαρύτατες ευθύνες και οφείλουν πάρα πολλές εξηγήσεις μαζί με τον Κεντρικό τραπεζίτη.

  Μου αρέσει!

  • Λόκο permalink
   Μαρτίου 25, 2013 17:31

   Μα συμφωνούμε απόλυτα Ιων και δεν είχα υπόψιν μου αυτά που είπαν οι υπάλληλοι των τραπεζών. Κανένας δεν μπορεί να βγει να υποστηρίξει ότι φταίνε υπάλληλοι οποιασδήποτε εταιρείας στη φάση που είμαστε ποσο μάλλον των τραπεζών που είναι τα θύματα.

   Μου αρέσει!

 20. Λόκο permalink
  Μαρτίου 25, 2013 17:37

  Euro Weakens as Cypriot Lawmaker Considers Currency Exit
  http://bloom.bg/14njpiy

  The euro fell from a one-week high versus the dollar as Cypriot lawmaker Nicholas Papadopoulos said leaving the common currency must be considered in the aftermath of a deal to bail out the nation’s banking system.

  Μου αρέσει!

 21. Λόκο permalink
  Μαρτίου 25, 2013 18:55

  Μόλις διάβασα ότι το eurogroup θεωρει το νέο σχέδιο που συμφωνήθηκε σήμερα το πρωί πολύ καλύτερο απο αυτό της περασμένης τρίτης! Αρα μπορούμε άνετα να συμπεράνουμε ότι το σχέδιο της τρίτης ήταν καλύτερο για μας και χειρότερο για το eurogroup και αντιστρόφως. Αν δεν πετύχει το νέο πείραμα θα πρέπει να σκεφτούν κάτι άλλο για τις επόμενες χώρες.

  Μου αρέσει!

 22. Ανώνυμος permalink
  Μαρτίου 25, 2013 21:21

  Ευτυχώς που ήταν και ο Αθανάσιος Ορφανίδης διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.
  .
  .
  .
  Χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα.

  Μου αρέσει!

 23. Λόκο permalink
  Μαρτίου 25, 2013 22:20

  Money fled Cyprus as president fumbled bailout
  http://mobile.reuters.com/article/idUSL5N0CG13920130325?irpc=932

  At one point on Sunday afternoon, the conservative president threatened to resign in an emotional exchange with the heads of the EU institutions and the International Monetary Fund.

  The troika of lenders called his bluff, saying that if he quit they would continue negotiations with the speaker of the Cypriot parliament, next in line constitutionally, a participant in the talks said. Anastasiades stayed.

  For months, bailout talks with his Soviet-educated Communist predecessor, Demetris Christofias, had gone nowhere due to his refusal to privatise state assets. «Christofias didn’t want to be the president who had signed a bailout with the troika,» an EU official said.

  The cost of a rescue kept on mounting. By the time the new leader was ready to do a deal, the IMF and Germany were demanding a 40 percent across-the-board bail-in of creditors and depositors in the two main banks.

  Μου αρέσει!

 24. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
  Μαρτίου 25, 2013 23:01

  Μία απορία. Τα 9,2 δύς που παραχώρησε η ΕΚΤ απο το ELA με βάση σημερινή συζήτηση που παρακολουθούσα στην τηλεόραση , είχαν κρατική εγγύηση. Το να υπήρχε μόνο έγκριση του Διοικητή και της Κυβέρνησης για την εξασφάλιση της κρατικής εγγύησης δεν μπορώ να το διανοηθώ. Για τέτοιο ποσό απαιτείτο και η έγκριση της βουλής. Απορία. Μήπως τελικά υπηρχε και η έγκριση της βουλής ώστε με βούλλα να υπήρχε και κρατική εγγύηση στη βουλή???? Απλά ερωτώ.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαρτίου 26, 2013 07:17

   Όχι. Ούτε χρειαζόταν έγκριση από αλλού ούτε ζητήθηκε. Είναι θέμα του διοικητή της ΚΤ. Ο οποίος με απλά λόγια συναίνεσε στην παροχή ενός κολοσσιαίου ποσού ΕΛΑ σε μια τράπεζα που ήταν ουσιαστικά παττισμένη. Πιστεύω ότι ο Πανίκος θα είναι η πρώτη απώλεια αυτής της κρίσης.

   Μου αρέσει!

 25. Λόκο permalink
  Μαρτίου 25, 2013 23:04

  Φίλε ήδη προχωρήσαμε σε νέα ανάρτηση. Απλώς για να μεν σπαταλας ενέργεια.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: