Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λύση, και μάλιστα τώρα, ζητά η Τουρκία

10 Απριλίου, 2013

Άλλη μια αναδημοσίευση. Φαίνεται έχει κουρευτεί και η ικανότητα του ιστολόγου να παρουσιάζει πρωτότυπο υλικό…

Από την Καθημερινή:

Του Νίκου Στέλγια

Την τελευταία περίοδο, η τουρκική πλευρά στέλνει σημαντικά μηνύματα, τα οποία αφορούν το μέλλον του Κυπριακού Προβλήματος. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ιστορική αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου στο ενδεχόμενο της τελικής διχοτόμησης της νήσου, ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ ισχυρίστηκε ότι η κυπριακή οικονομική κρίση ενδέχεται να αποτελέσει μια «χρυσή ευκαιρία» για την άμεση επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος.

Στην Κύπρο, διάφοροι αναλυτές, δημοσιογράφοι, αξιωματούχοι και πολίτες πιστεύουν ότι οι νέες τοποθετήσεις της Άγκυρας για το μέλλον του Κυπριακού κρύβουν έναν μεγάλο «κίνδυνο» για το Κυπριακό: Η Τουρκία έχει αντιληφθεί την δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκεται η Κύπρος εξαιτίας της οικονομικής κατάρρευσης και επιχειρεί να επωφεληθεί στο έπακρον από τα δεινά του Κύπριου.

Η ταπεινή, προσωπική μας άποψη, με βάση τις επαφές μας στην τουρκική πρωτεύουσα και στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, μας οδηγούν στο εξής συμπέρασμα: Η παραπάνω ανάγνωση μιας μερίδας της κυπριακής κοινωνίας ενδέχεται να είναι παραπλανητική. Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης άποψης αγνοούν το βασικό μοτίβο της νέας τουρκικής θέσης για το Κυπριακό: Γρήγορη επίλυση του Κυπριακού μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα έχει καταρρεύσει όπως και εμείς. Με ποια δυνατά χαρτιά θα διαπραγματευτούμε;» Είναι λες και ακούω τις αμφιβολίες του αναγνώστη μου. Στο συγκεκριμένο ερώτημα απαντώ ως εξής: Παρά την οικονομική κρίση, η Κύπρος εξακολουθεί να έχει στο μανίκι της «δυνατά χαρτιά». Το αέριο, η ευρωπαϊκή πορεία της νήσου, το κοινωνικοοικονομικό αδιέξοδο της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και κυρίως -ίσως πιο σημαντικό από όλα- το αδιέξοδο που αντιμετωπίζει η τουρκική εξωτερική πολιτική σε διάφορα πεδία είναι κάποια από αυτά τα «δυνατά χαρτιά». Την παρούσα περίοδο, η Άγκυρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα στα «μέτωπα» της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν. Τα συγκεκριμένα προβλήματα επισκιάζουν τις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ (Για αυτό άλλωστε τον λόγο, μεταξύ άλλων, βλέπομαι να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας η «ομαλοποίηση» στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ). Στην νέα περίοδο και κυρίως πριν από το 2015, η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα έδινε ένα σημαντικό περιθώριο ανάσας στην Άγκυρα. Γιατί πριν το 2015; Για δυο βασικούς λόγους: Πρώτον, μέχρι το 2015, η Τουρκία χρειάζεται μια περίοδο πολιτική και διπλωματικής ομαλότητας. Μέχρι τότε θα ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός νέου πολιτεύματος στην γειτονική χώρα. Το νέο πολιτικό σύστημα μπορεί να δημιουργηθεί μόνο σε κλίμα ομαλότητας (για αυτό άλλωστε τον λόγο η τουρκική κυβέρνηση αναζητά απεγνωσμένα την κατάπαυση πυρός στο Κουρδικό Ζήτημα). Δεύτερον, το 2015, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις σαρωτικές επιπτώσεις της 100ης επετείου της Αρμενικής Γενοκτονίας. Στην νέα περίοδο, η Άγκυρα δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίσει την «αντιπολίτευση» του ελληνικού και κυπριακού λόμπι κ.ο.κ.

Έχοντας λάβει υπόψη μας τις παραπάνω επισημάνσεις, θα πρέπει να εστιάσουμε σε δυο σημεία: Τι ζητά η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε και να ζητήσουμε δυναμικά; Όμως, πρώτα από όλα: Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε; Μέχρι στιγμής, η ηγεσία του τόπου δεν έχει δείξει κανένα σημάδι για μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση. Αν μάλιστα, αναλογιστούμε την πρόσφατη αποτυχία της κυπριακής διαπραγμάτευσης στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα έπρεπε να πανικοβληθούμε. Ωστόσο, αυτό το μικρό νησί, έχει νέους ανθρώπους, με δημιουργικές ιδέες και τεχνογνωσία, οι οποίοι μπορούν να αντεπεξέλθουν στο ύψος των περιστάσεων.

Τι ζητά λοιπόν η Τουρκία; Ας επιχειρήσουμε να περιγράψουμε τις βασικές γραμμές: Βιώσιμο τουρκοκυπριακό κρατίδιο στην Κύπρο, στρατιωτική βάση στην νήσο, ίσες ευκαιρίες για το τουρκικό κεφάλαιο στην Κύπρο και τέλος συμμετοχή -και όχι αποκλεισμό- στον νέο ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου. Πάνω από όλα, τακτοποίηση του Κυπριακού μέχρι το 2015.

Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να διαπραγματευτούμε; Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε επί τάπητος τα «όρια» του τ/κ κρατιδίου; Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε επί τάπητος εναλλακτικές λύσεις για τις εγγυήσεις (λ.χ. leasing για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα); Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε με την ιδέα της συμμετοχής του τουρκικού κεφαλαίου στον νέο καπιταλιστικό και ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου; Είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε δυναμικά την επιστροφή κάποιων πολύτιμων εδαφών στην ελληνοκυπριακή πλευρά (Βαρόσια, Μόρφου, Διεθνές Αεροδρόμιο, περιοχές Πράσινης Γραμμής κ.ο.κ.);

Προσωπική μου άποψη: Η τουρκική πλευρά έχει αντιληφθεί ότι δεν είμαστε σε θέση να «διαπραγματευτούμε». Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο στην τουρκική πρωτεύουσα έχουν πέσει επί τάπητος τα περίφημα εναλλακτικά σχέδια για το Κυπριακό.

Αν όντως δεν είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε ή απλώς δεν επιθυμούμε να διαπραγματευτούμε -δικαίωμά μας-, ποια «λύση» μας απομένει: Αν όχι το «σφράγισμα» των οδοφραγμάτων, ποια άλλη;

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

 

22 Σχόλια leave one →
  1. 10 Απριλίου, 2013 13:40

    Reblogged this on Oxtapus *beta.

    Μου αρέσει!

  2. 10 Απριλίου, 2013 18:10

    Τούρκος καλός ένας ένει όπως ξέρουμεν ούλλοι καλά.
    Για να μεν αρκέψω για τους αμερικανούς τζιαι τους ισραηλίτες.
    Ξυπνούν τζιαι τζιοιμούνται με το πως θα μας καταπιούν.
    Τζιαι σου Στροβολιώτη ξέρουμεν καλά ότι είσαι «πέμπτη φάλαγγα» δαμέσα δα. Πρόσεχε μεν βρεθείς σε κανέναν λάκκον με ασβέστην (έτσι κατά λάθος) με τουτα που (ανα)δημοσιεύκεις.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Απριλίου, 2013 13:08

      Ρε φίλε προς το παρόν με έχουν στο στόχαστρο οι εξτρεμιστές της αριστεράς. Ατε να γίνει τίποτε με το Κυπριακό να νοιώσουμε ισορροπία 😦

      Μου αρέσει!

  3. Ανώνυμος permalink
    10 Απριλίου, 2013 21:30

    file strovolioti ti paraskevi to euro group ta mas feri to kypriako evro peripoy 20 tis ekato pio ftino opoutin symfonise gia tin eisvoli me ti mergel kane eklisi sto proedro na pai afti ti fora proetimasmenos na min pei oti ten to gnorize

    Μου αρέσει!

  4. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    10 Απριλίου, 2013 22:18

    Φαίνεται ότι επαληθεύονται σε όλο τους το μεγαλείο οι κασάνδρες πρίν τις εκλογές.Τουλάχιστο τα μέχρι στιγμής διαδραματιζόμενα όχι μόνο επαληθεύονται αλλά γίνονται στην πραγματικότητα. Ελπίζω στο κυπριακό να σταθούμε όρθιοι για μιά τουλάχιστο έντυμη λύση.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Απριλίου, 2013 13:10

      Εγώ πάντως επαληθεύτηκα σίγουρα, αφού σωστά είχα προβλέψει πως τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα από ότι νομίζαμε. Που ακριβώς αναφέρεσαι εσύ;

      Μου αρέσει!

      • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
        11 Απριλίου, 2013 22:41

        Αναφέρομαι ακριβώς στο γεγονός ότι ενώ προεκλογικά εδόθησαν υποσχέσεις για αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου δεν έγινε τέτοιο πράγμα. Ενώ ελέγετο ότι δεν θα ξεπουληθούν οι ημικρατικοί οργανισμοί τώρα άρχισε το ξεπούλημα.Ενώ δια στόματος Γενικού Εισαγγελέα ελέχθη ότι του έστειλαν νομοσχέδιο για το κούρεμα την Παρασκευή πρίν το Eurogroup γίνεται διάψευση απο το Προεδρικό.Και κάτι πολύ πρόσφατο . Εν’ώ ο Πρόεδρος δια τηλεωράσεως διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχουν άλλες περικοπές μέχρι το 2015 σήμερα ακούομε ότι προωθήθηκαν μνημονιακά νομοσχέδια για αποκοπές. Τελικά είναι όλοι εκτός τόπου και χρόνου.Τελικά έχω την αίσθηση ότι έχουμε μαριονέττες και τη διοίκηση την κάνουν οι ΤΡΟΙΚΑΝΟΙ. Αίσχος .Τουλάχιστο δεν ήσαν αυτές οι προεκλογικές δευσμεύσεις. Και το χειρότερο??? Εκτελούν ακριβώς το ίδιο σχέδιο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα εδώ και τέσσερα και πλέον χρόνια χωρίς αποτέλεσμα και εμείς ακολουθούμε τυφλά ως εάν να μήν έχουμε τη δική μας βούληση , δεν παίρνουμε αποφάσεις , αργοπορούμε και όλοι αναφέρονται στα κακά του παρελθόντος. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΝ. ΤΟΤΕ ΑΣ ΦΥΓΟΥΝ.Η πατρίδα μας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον όλεθρο και εμείς είμαστε απλοί θεατές. Εαν θα πάμε στη λιρα που θα πάμε τελικά να πάμε με αξιοπρέπεια . Και αυτά που μας έλεγαν ότι τυχόν έξοδος απο το ευρώ θα σημαίνει οθέ και αλοίμονο ας τα αφήσουν στην πάντα.Τώρα ήρθε το ουέ και αλοίμονο και τον επόμενο μήνα θα έλθει η αποτελμάτωση. Η πατρίδα ζητεί ηγέτη ζητεί σωτηρία και οι πολίτες βουβοί παρακολουθούν το θέατρο του παραλόγου παρακολουθούν κάτι που είναι ήδη γνωστό τί θα γίνει , [παρακολουθούν την καταστροφή να έρχεται και δεν έχουν την τόλμη να αντισταθούν και να αντιδράσουν στα τεκτενόμενα. Προβλέπω ότι η κατασταση δεν θα μείνει έτσι πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα προτού είναι αργά διότι μπορεί να έχουμε καταστάσεις οι οποίες δεν θα μπορεί να ελεχθούν. Η πολιτεία έχει το λόγο να λάβει όλα τα δέοντα μέτρα και να συνεκτιμήσει όλες τις πιθανολογούμενες καταστάσεις που πιθανό να προκύψουν. Απο την άλλη θα πρέπει να δοθεί ιδαίτερη προσοχή και βοήθεια στις ασθενέστερες τάξεις του πληθισμού και να λειτουργήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό ο εθελοντισμός. Ο θεός να μας βοηθήσει. Συν Αθηνά και χείρα κίνει.

        Μου αρέσει!

  5. Ανώνυμος permalink
    10 Απριλίου, 2013 22:40

    Άλλος που δεν ήξερε, δε γνώριζε.
    Ότι δεν έχουμε ψωμί να φάμε το γνωρίζει;

    Μου αρέσει!

    • Ανώνυμος permalink
      11 Απριλίου, 2013 01:26

      Άλλος απατημένος σύζυγος κι’ αυτός. Πολύ γα@@@σι πέφτει εδώ μέσα.

      Μου αρέσει!

  6. Ανώνυμος permalink
    11 Απριλίου, 2013 01:33

    Ώστε φταίει ένας ανώτερος λειτουργός του υπουργείου οικονομικών ε; Καλά πως γίνεται να ήξερε αυτός τί θα υπέγραφε ο πρόεδρος την επομένη μέρα; Άκου πρόεδρο ρε! Άκου κυβέρνηση ρε! Να δεις που θα «αποκεφαλίσουν» το λειτουργό τώρα. Έτσι κι’ αλλιώς πήραν κι’ άλλα κεφάλια ήδη. Αυτόν θα βοβηθούνε;
    Γρίβα ζεις εσύ τους οδηγείς. Γρίβα ζεις εσύ τους οδηγείς. Γρίβα ζεις εσύ τους οδηγείς.

    Μου αρέσει!

  7. 11 Απριλίου, 2013 14:06

    Ακόμα ονειρέφκεσται επανένωση;

    Καρτεράτε στις επόμενες προεδρικές που το ΑΚΕΛ θα κατέβει με πρόεδρο λύσης.

    Συμφωνημένη διχοτόμηση ΤΖΙΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ τζιαι των άλλων αντιομοσπονδιακών … πάρτε το χαπάριν.

    Μου αρέσει!

  8. Ανώνυμος permalink
    11 Απριλίου, 2013 16:27

    Σε λίγες μέρες κλείνουν 9 χρόνια από την υπογραφή της διχοτόμησης από τον μεγάλο μακαρίτη.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      12 Απριλίου, 2013 07:22

      Να θυμάστε παρακαλώ πως η έκφρασις «Μεγάλος Μακαρίτης» αποτελεί copyright του παρόντος ιστολογίου.

      Μου αρέσει!

  9. απο πλατεια βαθης permalink
    11 Απριλίου, 2013 20:44

    Γερμανική επέλαση στην Ευρώπη με όχημα το ευρώ Posted by olympiada

    Του Περικλή Νεάρχου – Πρέσβυς ε.τ.
    http://olympia.gr/2013/04/11/%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%ad%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e%cf%80%ce%b7-%ce%bc%ce%b5-%cf%8c%cf%87%ce%b7%ce%bc/#more-264554

    Μου αρέσει!

  10. bananistanos permalink
    11 Απριλίου, 2013 20:59

    Γιατί δέχονται οι Τουρκοι διχοτόμιση; Τζε να μας αφήκουν τα αέρια; Εθέλαμεν πολλά…

    Μου αρέσει!

  11. superman permalink
    11 Απριλίου, 2013 21:16

    Δυστυχώς η κρίση και το κούρεμα έδωκε την ευκαιρία σε κάθε συνομοσιολόγο να κάμνει σενάρια. Είναι ένα αρκετά μεγάλο αρνητικό στις μελονικές εξελίξεις του κυπριακού οι θεωρίες συνομοσίας.

    Μου αρέσει!

  12. Ντροπή σου Στροβολιώτη permalink
    12 Απριλίου, 2013 00:10

    Ντροπή σου Στροβολιώτη.
    Αυγούστου 17, 2011 12:20

    Όταν ελέχθη ότι ο πρόεδρος “δε γνώριζε”, ήταν για την κατάσταση του φορτίου τον τελευταίο καιρό. Είναι κρίμα να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και να νομίζουμε ότι βοηθάμε τον τόπο μας. Όλη αυτή την αλητεία, θα την πληρώσουμε να είστε σίγουροι.
    Ξεφύγαμε από την νούσιμη πολιτική ανάλυση και την ανασκόπηση των γεγονότων και κολυμπάμε στον βούρκο και τη λάσπη. ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ. Είναι φανερό ότι η πολιτική ζωή της Κύπρου αρρώστησε βαριά και ακολουθεί η καταστροφή κι’ ο θάνατος.
    Ντροπή σου και σένα Στροβολιώτη που παίζεις το παιχνίδι τους και κατάντησες ένα αηδιαστικό γλοιώδες πλάσμα του βούρκου.

    Αυτά σου έγραφα τότε που κάνατε πάρτυ για τη μεγάλη καταστροφή και με ψεύτικα μιξοκλάματα προσπαθούσατε να συγκινήσετε και να παρασύρετε τις κυρίες Πόπες.

    ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ. ΚΑΙ ΠΟΥ ‘ΣΑΙ ΑΚΟΜΑ.

    Μου αρέσει!

  13. Ανώνυμος permalink
    12 Απριλίου, 2013 00:19

    ακολουθεί η καταστροφή κι’ ο θάνατος

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.