Skip to content

Με το βλέμμα στο μέλλον: 13 Μαΐου 1963

Μαΐου 13, 2013

 

 Βαρώσια,10 (Του ανταποκριτού μας).  Κατέπλευσε χθες ενταύθα το Τουρκικόν τουριστικόν ατμόπλοιον «Άνκαρα» δια του οποίου φροντίδι των Ελληνικών Κρουαζιέρων Σουάν, αφίχθησαν περί τους 300 τουρίσται. Άμα τη αφίξει των το Τμήμα Τουρισμού, κυβερνητικοί και λιμενικοί εκπρόσωποι, παρέσχον εις αυτούς πάσα διευκόλυνσιν. Οι τουρίσται επεσκέφθησαν την παλαιάν Αμμόχωστον, την Σαλαμίνα, μετέβησαν δε εις Λευκωσίαν όπου αφού είδαν τα εκεί αξιοθέατα, εγευμάτισαν εις το Λήδρα Πάλας. Βραδύτερον μετέβησαν εις Κυρήνειαν όπου επεβιβάσθησαν του πλοίου των. 

(Εφημερίδα Ελευθερία, 13 Μαΐου 1963, όπως αναδημοσιεύεται στο σημερινό Πολίτη).

Ήτανε μια φορά

Ήτανε μια φορά

Πηγή. 

Μια μόνο παράγραφος από μια εποχή που για τους περισσότερους δεν υπήρξε ποτέ.

 

Και ούτε αναμένουν, και φυσικά ούτε ελπίζουν να υπάρξει ξανά.

 

Οι συμβολισμοί πολλοί: τούρκοι οι τουρίστες, ελληνικό το τουριστικό γραφείο, επίσκεψη στη Σαλαμίνα και την παλιά Αμμόχωστο (που λίγους μήνες αργότερα έκλεινε για τους ΕΚς), γεύμα στο Λήδρα Πάλας – που από τότε κάνει άλλη δουλειά.

Συνύπαρξη, και συνέργεια – κάποτε γινόταν.

 

Σκληρή επιστροφή στο 2013: διάφοροι αφελείς ξένοι μας λένε να πάρουμε μια πιθανή νέα ευκαιρία: η οικονομική κρίση, τα γκάζια, οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή, πιθανόν να δίνουν διέξοδο μας λένε. Οι τούρκοι κάνουν περίεργες δηλώσεις: συνεργασία Ισραήλ, Αιγύπτου, Κύπρου, Τουρκίας λένε…

 

Η δική μας η αντίδραση δεδομένη, ενστικτώδης και εντελώς προβλέψιμη: «Υπάρχει κίνδυνος να μας φέρουν λύση» (προσέξτε, *λύση*, όχι κακή λύση, λέει η επιτομή του συντηρητισμού και της αντίδρασης, ο Γιώργος Λιλλήκκας).

 

Η κυβέρνηση λέει, – ίσως και δικαιολογημένα-, δώστε μας χρόνο να ηρεμήσουμε λίγο με τα ριάλια.

 

Μπορεί και να έχει δίκιο – αλλά δεν έχει δίκιο: πενήντα χρόνια μετά που έκλεισε το Λήδρα Πάλας απλώς *δεν* υπάρχει χρόνος.

 

Να πάνε όλα παράλληλα κύριοι!

 

Και έχουμε και τη διαχρονικά «υπεύθυνη» αριστερά: μας προετοιμάζει: το σχέδιο θα είναι των δυτικών, των καπιταλιστών, των ιμπεριαλιστών, του ΝΑΤΟ, δε θα είναι καλό.

 

Ένα νέο όχι προετοιμάζεται.

 

Advertisements
17 Σχόλια leave one →
  1. Ανώνυμος permalink
    Μαΐου 13, 2013 09:07

    Καλημερίζω

    Νομίζω ξέρεις το ότι που θέμαν λύσης είμαστεν στην ίδιαν πάντα. Τζιαι ξεκινώ που τούτον.

    Εν είμαι σίουρη αν καταλαβαίνω γιατί θεωρείς ότι γίνεται προετοιμασία για νέον όχι.

    Τζιαι διαβλέπεις ή ξέρεις ότι συμβαίνει κάτι τέθκοιον, πώς προλαβαίνεται;

    Εν άκουσες κανέναν του όχι να μετανώννει για το όχι του τότε; Όϊ πως κάμνει καμιάν διαφοράν η μετάνοια, τουλάχιστον η αναγνώριση της ωφελιμότητας μιας λύσης, εν σημαντική ειδικά σε τούν’ τη φάση, νομίζω.

    Εννά έθελα να ακούσω/ δκιαβάσω που βασίζεις τούν’το συμπέρασμα, που εμέν φαίνεσται μου σαν εκ των προτέρων ηττοπάθεια που για το συγκεκριμμένον θέμαν εεε εν λλίον ….

    Μου αρέσει!

    • Μαΐου 13, 2013 09:08

      Γιατί εν με εύκαλεν; Μάγισσα εδώ για το πουπάνω

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        Μαΐου 14, 2013 21:40

        Μάγισσα, ναι, άκουσα πολλούς του όχι της «δεξιάς» να το σκέφτονται ξανά, και να μετανιώνουν, και να αναπολούν την κατάσταση που θα ήμασταν αν, αν, αν…
        Εκείνο που με φοβίζει είναι η αριστερά: από τις εξόχως, ανεύθυνες δηλώσεις του Νέου πριν καν τις εκλογές, πως ο μόνος και πρωταρχικός στόχος της αριστεράς θα είναι η αποδόμηση του Αναστασιάδη από την πρώτη μερα, μέχρι τις παρανοϊκές, αν όχι προδοτικές θέσεις της Γνώμης, αλλά και μέχρι τις αναμενόμενες δηλώσεις δειλίας του Άντρου.

        Τελικά το πρόβλημα με την «αριστερά» δεν είναι αν θέλει, είναι αν μπορεί (και αν τολμά).

        Μου αρέσει!

  2. Απο Πλατεια Βαθης permalink
    Μαΐου 13, 2013 11:43

    Όχι συζητήσεις για το Κυπριακό όσο είναι πρόεδρος ο Αναστασιάδης!
    http://olympia.gr/2013/05/13/%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD/

    ή το ίδιο…

    Αφήστε το Κυπριακό στο ράφι, θα είναι καλύτερα… (εφημ. Φιλελεύθερος)
    ….
    Επομένως, αφήστε το Κυπριακό στο ράφι μέχρι να έρθουν καλύτερες μέρες, αποφεύγοντας έτσι και ένα νέο εθνικό διχασμό. Σαράντα σχεδόν χρόνια συνομιλιών, έχοντας και το «οικονομικό θαύμα» δεν λύθηκε και μόνο ζημιά έγινε. Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, φανταστείτε τι μας περιμένει αν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις…

    Read more: http://mignatiou.com/?p=3301#ixzz2T9yVMNS1

    σσ. Ο -απανταχου- κοσμακης επιθυμει την ειρηνικη και ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ συνεργασια. Οι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ δεν την επιθυμουν.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      Μαΐου 14, 2013 21:53

      Να λείπουν οι βλακώδεις εθνικιστικές κραυγές υπέρ της διχοτόμησης!

      Μου αρέσει!

  3. Μαΐου 13, 2013 18:04

    Και λέγω πως ορθώς ο Αναστασιάδης θέλει τις συνομιλίες να ξεκινήσουν από το εδαφικό/περιουσιακό, μια και έτσι θα μπορεί ο κάθε πρόσφυγας (ή απόγονος/κληρονόμος του) να γνωρίζει εξ αρχής σε τι περιουσιακά στοιχεία μπορεί να προσβλέπει σε περίπτωση λύσης, ώστε να ξεκινήσουν οι προσδοκίες για τη λύση. Με βάση αυτές, θα μπορούν να γίνουν οι περαιτέρω σχεδιασμοί που θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν και την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας σε μια επανενωμένη Κύπρο.
    Αν δεν δουλέψει φυσικά αυτό ως καρώτο, τότε δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να δουλέψει…

    Μου αρέσει!

  4. Μαΐου 13, 2013 20:23

    Νομίζω η οικονομική πτυχή που μόνη της «μιλά» πλέον, ούλλοι οι παίκτες ευνοούνται που κλείσιμον του κυπριακού (η επιλογή της λέξης σκόπιμη καθώς κατά τη γνώμη μου πραγματική λύση εννά έρτει αρκετά μετά την υπογραφήν στα χαρτιά). Η άλλη παράμετρος που πρέπει να προβληθεί εν η ασφάλεια. Πόσον δηλαδή τεράστια εν η σημερινή αυταπάτη ότι είμαστεν πιο ασφαλείς με το στάτους παρά με μιαν οδυνηρήν συμφωνίαν που θα προνοεί ανάμεσα σε άλλα την απομάκρυνση των στρατευμάτων, που μας καθιστούν σήμερα μια που τες πιο στρατικοποιημένες περιοχές του πλανήτη.
    Μια άλλη πτυχή εν ο χρόνος. Βαδίζουμεν ολοταχώς προς εξαφάνισην των «γνησίων προσφύγων», ακόμα έσιει τέθκοιους που μπορούν να κρατήσουν ζωντανήν την επαφήν με τες «πατρογονικές εστίες» μόλις αποκτήσουν πρόσβασην οι ίδιοι τζιαι τα παιθκιά τους. Αλλό μια γενιά μετά όμως πάππαλλα.
    Να αθθυμίσουμεν επίσης ότι Γαλλία τζιαι Γερμανία, χώρες αντιστοίχως αλληλοσφαζόμενες για αιώνες με Ελλάδα/ Τουρκίαν ουσιαστικά «ήβραν τα» (όσον ισχύει τούτον) λόγω της ενέργειας. Τώρα να δούμεν αν ήρτεν η ώρα τζιαι στην περιοχήν μας…

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      Μαΐου 14, 2013 21:56

      Ναι, τώρα πια είναι «κλείσιμο», και ναι, τα γκάζια φέρνουν ξανά την ώρα της λύσης – θα δούμε ποιοι έχουν μεγάλα καρύδια αυτή τη φορά…

      Μου αρέσει!

  5. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    Μαΐου 14, 2013 23:01

    Προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι τη λογική για επιστροφή της Αμμοχώστου για επίδειξη δήθεν των καλών προθέσεων και μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Φυσικά και κάποιοι δικοί μας αχάπαροι τα αγοράζουν όλα αυτά. Το θέμα ένα είναι, Υπάρχει πρόθεση και απο τις δύο πλευρές για επίλυση του Κυπριακού και μάλιστα εν όψει και των νέων δεδομένων και της δυναμικής στην περιοχή. Εγώ λέω ΝΑΙ προσωπικά για μιά ολκληρωμένη λύση και όχι ενδιάμεση του τύπου πρώτα η Αμμόχωστος. Αυτό το σύνθημα είναι πεπαλαιομένο και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες. Είτε κάποιοι θα καταλάβουν ότι πάμε για συνολική λύση ή η λύση μετατίθεται σε ένθετο χρόνο που πιθανώς να μιλούμε πλέον για εντελώς διαφορετικό σκηνικό. Εάν οι Τούρκοι προτιμούν τώρα λύση να προσέλθουν καλόπιστα .Σε καμία περίπτωση δεν είναι υπέρ μας η ενδιάμεση λύση. Ούτε για μάς αλλά ούτε και για τους Τουρκοκύπριους. Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι ούτε οι Ελληνοκύπριοι αλλά ούτε και οι Τουρκοκύπριοι αλλά άλλοι καραδοκούν και προετοιμάζονται. Φυσικά η μοίρα φαίνεται να προετοιμάζει και κάποιες εκπλήξεις. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και αυτό θα γίνει.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      Μαΐου 15, 2013 07:19

      Μπορεί να έχεις δίκιο. Ειλικρινά όμως, μετά από 10 χρόνια πελαγοδρόμησης οποιαδήποτε δυνατότητα για να πάμε μπροστά είναι θεμιτή.

      Μου αρέσει!

  6. 15-7-74 permalink
    Μαΐου 14, 2013 23:16

    29 Μαΐου θα ξεκινήσουν; 29 Μαΐου; Σύμπτωση; Πιστεύει κανένας ότι είναι σύμπτωση; Μου φαίνεται ο ξεφτιλισμένος Yesman έκανε το πρώτο σκύψιμο μπροστά στον πολυχρονεμένο του πασά. Να κάνω μια πρόβλεψη; Αν ο άλλος έκανε δώρα αυτός θα κάνει δωρεές. Η ξαφνική, υποχρεωτική, άδικη, καταστροφική αλλά και τελεσίδικη λύση του Κυπριακού θα ανακοινωθεί τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Με την ανατολή του ήλιου ήδη θα είμαστε σε νέο μη ανατρέψιμο καθεστώς. Ούτε κιχ δε θα μπορούμε να βγάλουμε.

    Μου αρέσει!

    • Incus permalink
      Μαΐου 15, 2013 00:00

      Ναι κύριε ‘εισβολέα’. Ελπίζω ότι εσείς που στην πραγματικότητα δεν θέλετε ούτε ποτέ θέλατε καμία απολύτως λύση δεν θα βγάλετε ούτε κιχ αν και όταν έρθει η ώρα της λύσης.
      Μακάρι απλά να έρτει και εν πολλοί σαν εσένα που θα απαγοητευτούν.

      Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      Μαΐου 15, 2013 07:22

      Έλα ρε πραξικοπηματία, ωραίες οι εξυπνάδες σου. «Η ξαφνική, υποχρεωτική, άδικη, καταστροφική αλλά και τελεσίδικη λύση του Κυπριακού» είναι αυτή που ζούμε όλη μας τη ζωή.

      Μου αρέσει!

  7. strovoliotis permalink*
    Μαΐου 15, 2013 09:43

    Με δυσκολία μπόρεσα να ολοκληρώσω την ανάγνωση αυτού ηττοπαθούς πονήματος.

    «ΣΥΓΚΥΡΙΑ» ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΜΩΝΕΣ ΣΤΑ ΛΕΙΒΑΔΙΑ

    της Μαίρης Κουτσελίνη

    Ο κ. ‘Ολι Ρεν, με το σοβαροφανές ύφος που παίρνουν όλοι εκείνοι που είναι κατώτεροι, ως προς τη σκέψη, της θέσης που κατέχουν, αποφάσισε να αποκαλύψει τις ενδόμυχες επιθυμίες του- και όχι μόνο. Μετά από την προσπάθεια αιτιολόγησης των αδικαιολόγητων, πώς δηλαδή αποφάσισαν να σφαγιάσουν την Κύπρο για 10 «ψωρο – δισεκατομμύρια» σε σχέση με τις εκατοντάδες δισεκατομμύρια που δίνουν στις χώρες των μνημονίων. Όταν μάλιστα τα μισά από αυτά τα δέκα, προήλθαν από τα λάθη του κουρέματος χρέους στην Ελλάδα- λάθη τα οποία οφείλονται και στον κοντόφθαλμο κ. Όλι Ρεν.

    Είναι συγκυρία – λέει ο κ. Όλι Ρεν – πολύ σύντομα να συμφωνήσουμε για το κυπριακό. Εκτός αν ο κ. Όλι Ρεν έχει αναγκάσει την Τουρκία να παραδεχθεί ότι όλα όσα κατέχει είναι παράνομα ως προϊόν εισβολής και κατοχής, ότι ακόμη η συγκαλυμμένη συνομοσπονδία την οποία επιδιώκει είναι παρελθόν, ότι ο κ. Ντάουνερ- που συνεχίζουμε να τον ανεχόμαστε- δεν ανακατεύει την ίδια τράπουλα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δέχεται παρεκκλίσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα Ευρωπαίων πολιτών, ότι δεν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οποία ανήκουν και οι Τουρκοκύπριοι αλλά όχι η Τουρκία και οι έποικοι, εκτός εάν…

    Είναι η ώρα των μεγάλων πολιτικών πιέσεων εις βάρος της Κύπρου. Οι συγκυρίες θα «δημιουργηθούν» σκόπιμα, από καθυστερήσεις στις επιβεβαιωτικές για τους υδρογονάνθρακες, πιέσεις νέων μνημονίων, φαντάσματα αδιαφάνειας και ξεπλύματος χρήματος, «συμβουλές» από τους φίλους και συμμάχους μας, συγκράτηση ανάπτυξης και τουριστών από συγκεκριμένες χώρες, ανελαστικά προγράμματα με αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Αυτά είναι τα ελάχιστα αναμενόμενα.

    Δεν υπάρχει άλλη απάντηση στις «συγκυρίες» που μας σερβίρουν: Ελάτε πάλι, σε δύο χρόνια, όταν θα έχετε και εσείς και η Τουρκία πιο ξεκάθαρο μυαλό, όταν δεν θα διεκδικείτε όσα δεν σας ανήκουν, όταν θα αναγνωρίζετε την Κυπριακή Δημοκρατίας την οποία αναγνωρίζει και ο κ. Όλι Ρεν, και τότε αρχίζουμε τις συνομιλίες.

    Θυμίζουμε ότι ο Πλάτωνας στην Πολιτεία ονομάζει ενάρετο όχι εκείνο που από φόβο δεν αδικεί, αλλά αυτόν που ενώ έχει ισχύ (βλ. αξιωματούχους της ΕΕ και Τρόικα) πράττει κατά το δίκαιο. Ποιο δίκαιο αλήθεια θέλει να επιβάλει σε αυτές τις ιστορικές στιγμές της «συγκυρίας» και της απόγνωσης ο κ. Όλι Ρεν; Μία είναι η απάντηση και θα την ξαναπάρουν, όπως και στο σχέδιο Ανάν- που αν το δεχόμασταν δεν θα είχαμε σήμερα ούτε υδρογονάνθρακες-: Όταν η αδικία γίνεται νόμος, τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον.

    Ας μην υποκύψει, λοιπόν, η κυβέρνηση σε πιέσεις για άμεση επανέναρξη συνομιλιών, γιατί φαίνεται ότι δεν μας συγχώρεσαν το πρώτο ΟΧΙ στο Ανανικό σχέδιο. Σκεφτείτε τι θα γίνει με το δεύτερο, παρά τις κινδυνολογίες που θα πιέζουν για την αποδοχή του.

    Μου αρέσει!

  8. Απο Πλατεια Βαθης permalink
    Μαΐου 15, 2013 18:51

    Δεν ειχα ααπαιτηση σοβαρων αντι-σχολιων σας, κε Στροβολιώτη.
    Οι χαρακτηρισμοι σας περι «βλακωδων και εθνικιστικων κραυγων υπερ της διχοτομησης (!!!) ειναι μάλλον αποτελεσμα νεφελλωδων συνειρμων σας… ουτε με αφορουν ουτε και θα μπω στον κοπο «αναλυσης» τους.

    Εγω απλα αντιπαραθετω καποια γεγονοτα ή αποψεις που σκιαγραφουν μια «αλλη» ταση. Τα «νομισματα», ξερετε, εχουν δυο όψεις… ενίοτε και περισσοτερες !!
    Ευχόμενος ΚΑΘΕ ΚΑΛΟ και ΕΠΙΤΥΧΙΑ προς όφελος των αδελφων Κυπρίων, σας συμβουλευω ειναι να εχετε υποψιν όλες τις οψεις. Απλα για να μην πείτε στο μέλλον «δεν το φανταζομουν» !!
    Μια τελευταια δημοσίευση :

    Εκβιαστικές «Προτροπές» προς την Λευκωσία για Νέο Σχέδιο Ανάν με «Όχημα» το Φυσικό Αέριο
    energia.gr – Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

    Εντείνονται τις τελευταίες ημέρες οι πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τον εξαναγκασμό της σε αποδοχή λύσης του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Ανάν υπό τον μανδύα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου της Μεγαλονήσου στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη για τους Ελληνοκυπρίους συγκυρία.
    Οι σχετικές “προτροπές” διατυπώθηκαν εμμέσως πλην σαφώς κι από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Κέρρυ κατά την συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη στο Στέητ Ντηπάρτμεντ. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν ότι η «επανένωση» θα δώσει οικονομική και κοινωνική ώθηση στην Κύπρο, και για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει «αναζωογόνηση» της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Ακόμη πιο ωμή ήταν η παρέμβαση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι διαδικασίες εξόρυξης του φυσικού πλούτου από την κυπριακή ΑΟΖ θα μπορούν να ξεκινήσουν μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού.
    Είναι σαφές πως οι πιέσεις αυτές εμπίπτουν και στις γενικότερες προθέσεις ευρωπαϊκών και αμερικανοβρετανικών κύκλων για αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και για αναθέρμανση της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε. Τα σχέδια αυτά παίρνουν νέα διάσταση στα πλαίσια του ρόλου που επιδιώκει να προσδώσει στην Άγκυρα το Στέητ Ντηπάρτμεντ στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο της “Αραβικής Άνοιξης” και με επίκεντρο τις εξελίξεις στην συριακή κρίση.
    Ωστόσο, η νέα κυπριακή ηγεσία αντιλαμβάνεται ορθώς πως η συναίνεση σε τέτοιες πιέσεις θα αποτελέσει “Κερκόπορτα” επιβολής λύσεων που θα υπονομεύσουν την ίδια την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας – γι’ αυτό κι ο κ. Κασουλίδης τόνισε πως η παρούσα συγκυρία δεν προσφέρεται για “λύση”. Η Λευκωσία, ωστόσο, γνωρίζει πως οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και άμεσοι: Πρώτον, υπάρχει ένα “κεκτημένο” υποχωρήσεων της κυβέρνησης Χριστόφια στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά και δεύτερον, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι δόσεις του δανείου του κυπριακού Μνημονίου να συνοδεύονται κι από δόσεις στην εφαρμογή του … Σχεδίου Ανάν ! Όσο κι αν το τελευταίο ενδεχόμενο δεν έχει ακόμη εκφραστεί επίσημα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.
    Η σημερινή κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει, παρ’ όλ’ αυτά σημαντικά ατού στα χέρια της και, ειδικότερα, τη συνεργασία με το Ισραήλ και το αυξημένο ενδιαφέρον που έχουν δείξει μεγάλες εταιρείες για τον ενεργειακό της πλούτο. Ακόμη και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία έχει περιθώρια ελιγμών και αντίστασης σε πιέσεις (σε αυτό πρέπει, βέβαια, να υπάρξει και συμπαράσταση ενεργός από την Αθήνα). Παράλληλα, ο νέος Κύπριος Πρόεδρος – ο οποίος ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός στην Μεγαλόνησο που είχε πει αναφανδόν “Ναι” στο Σχέδιο Ανάν – πρέπει να έχει υπ’ όψιν του πως η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί – παρά τα όσα προέβλεπε το Σχέδιο αυτό … – κυρίαρχο κράτος και πως οποιαδήποτε επιλογή πάει να αναιρέσει αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να τεθεί τουλάχιστον σε δημοψήφισμα ώστε ο Ελληνισμός της Κύπρου να αποφασίσει για την μοίρα του.
    Ερώτημα αντί επιλόγου: ένα “ξαναζεσταμένο” Σχέδιο Ανάν, που θα κάνει συγκυρίαρχο στο φυσικό πλούτο όλης της Κύπρου τον Αττίλα, ποια ακριβώς προβλήματα, από όσα αντιμετωπίζει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, θα επιλύσει;

    http://energia.gr/article.asp?art_id=69680
    και
    http://www.geopolitics.com.gr/2013/05/blog-post_4513.html

    Οψόμεθα
    ΥΓ Με την λεξη «Αττιλας» προσωπικα νοω την Τουρκικη Ηγεσία, οχι τους Τουρκοκυπριους. Συμπιπτουμε σε αυτο;;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      Μαΐου 15, 2013 21:54

      Φίλε από πλατεία: τα κείμενα που παραθέτεις είναι σαφώς εθνικιστικά και διχοτομικά. «Αττίλες» υπάρχουν και ανάμεσα στους Τούρκους, και ανάμεσα στους τουρκοκύπριους, και ανάμεσα στους ελληνοκύπριους, ακόμα και ανάμεσα στους Έλληνες.

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: