Skip to content

Όχι άλλο Χριστόφια, Μάριο, και (Α)- μήρου.

Μαΐου 21, 2013

Στο Ντισνεικό σύμπαν, οι συγγραφείς και οι μεταφραστές έχουν δύσκολο καθήκον: πρέπει να χρησιμοποιούν στο όριό της τη φαντασία τους για να φτιάχνουν νέες λέξεις που περιγράφουν την μονίμως, και με ταχείς ρυθμούς αυξανόμενη περιουσία του Σκρουτζ Μακ Ντακ. «Απιθανικομμύρια» και «φανταστικομμύρια» είναι χαρακτηριστικές λέξεις που αντικαθιστούν τα εκατομμύρια και τα δισεκατομμύρια, που σε σχέση με την περιουσία του Σκρουτζ βρίσκονται πολύ πίσω…

Μια ανάλογης δυσκολίας εργασία έχει φορτωθεί και σε εμάς τους μπλόκερς, αρθρογράφους, και σχολιογράφους που πρέπει να εφευρίσκουμε καινούργιες λέξεις που να περιγράφουν την κατάσταση που άφησε πίσω του το ιστορικό και εκλογικό ατύχημα του κυρίου ΦεύγωΜεΤοΚεφάλιΨηλά.

Όσο ψάχνεις, τόσο χειρότερο γίνεται.

Όμως, όσο συγκλονιστικά τραγική και να ήταν η κατάσταση που κληροδότησε ο κ. Χριστόφιας στον κ. Αναστασιάδη, όσο και να ήταν εν πολλοίς επιτυχημένη η άνανδρη του προσπάθεια να κουντήσει όλα τα προβλήματα στον επόμενο (γνωρίζοντας τη ραγδαία επιδείνωση του συνόλου των οικονομικών παραμέτρων), και να οδηγήσει το κόμμα του σε μια πάρα πολύ βολική αντιπολίτευση,  το επιχείρημα «φταίει ο προηγούμενος» ακούγεται φτηνό, και έχει οπωσδήποτε ημερομηνία λήξης.

Το επιχείρημα αυτό το χρησιμοποίησε κατά κόρον ο κ. Χριστόφιας, όχι τόσο για να προβάλει συγκεκριμένες πράξεις και κληροδοτήματα της κυβέρνησης που είχε προηγηθεί, αλλά για να δηλώσει αδυναμία στη διαχείριση του συνολικού συστήματος που έστησε για πολλές δεκαετίες το βαθύ κράτος της «κακής» δεξιάς. Και μετά, ο άθλιος, νόμιζε πως είχε για όλα δικαιολογία.

Μια ανάλογη συμπεριφορά από τον κ. Αναστασιάδη δε θα είναι μόνο άκρως απογοητευτική, αφού ζούμε καθημερινώς τις άσχημες συνέπειες αυτού του «μοντέλου», αλλά θα είναι και άδικη για τον ίδιο. Ο κ. Αναστασιάδης απέχει πάρα πολύ από τον προκάτοχο του, σε ζητήματα ικανοτήτων αλλά και νοοτροπίας. Είναι επίσης άνθρωπος που απέδειξε πολλές φορές πως είναι τολμηρός: είχε αρχίδια, όταν το 2004 στήριξε το ΝΑΙ, είχε αρχίδια το 2008 όταν εξελέγη ο «αριστερός» Χριστόφιας και ως αρχηγός της ενωμένης, εθνικιστικής και φιλελεύθερης δεξιάς, τον στήριζε για 2 σχεδόν χρόνια (στο τότε σημαντικό Κυπριακό), χωρίς φυσικά να πάρει ποτέ ούτε το παραμικρό δείγμα εκτίμησης από εκείνο τον μικρότατο πρόεδρο.

Ο κ. Αναστασιαδης συμπληρώνει 3 μήνες στην εξουσία. Τρεις ιστορικοί μήνες που έφεραν την Κύπρο αντιμέτωπη με τις τραγικές πραγματικότητες, και τον κ. Αναστασιάδη αντιμέτωπο με την δική του πολιτική ιστορία. Δεν είμαι σίγουρος αν οι μεγάλες αποφάσεις μπορούσαν να ήταν καλύτερες. Τα νούμερα και τα δεδομένα φαίνονται να στηρίζουν τον τρόπο που εξελίχθηκε και επιβλήθηκε το παρόν στάτους κβο. Δεν αμφιβάλλω φυσικά πως οι κατώτεροι των περιστάσεων αξιωματούχοι των θεσμών της Ευρώπης, θα μπορούσαν να διαχειριστούν με καλύτερο τρόπο την όλη κατάσταση. Το γεγονός και μόνο πως είχαμε και παλινδρομήσεις, και ραγδαία αλλαγή δεδομένων, αλλά και παραδοχές από τη μια και διαψεύσεις από την άλλη για το νέο, το «πειραματικό» νέο μοντέλο που εφαρμόστηκε επί της Κύπρου, δείχνει πως υπήρχε πράγματι περιθώριο να γίνουν με καλύτερο τρόπο τα πράγματα.

Ακόμα όμως και σε αυτά, ο κ. Αναστασιάδης έπαιζε δεύτερο ρόλο. Ένας δεύτερος ρόλος που επισκίασε αυτή την περίοδο, και άφησε στο περιθώριο τυχόν επιτεύγματα ή κατακτήσεις που συνέβησαν στο εσωτερικό της Κύπρου αυτή την τριμηνία.

Δυστυχώς όμως, και με όλη την καλή θέληση να είναι ο γράφων αντικειμενικός, δύσκολα βλέπεις κάτι θετικό.

Πρώτα το Κυπριακό: ο Χριστόφιας το ανέβασε στο ράφι, η οικονομική κρίση το έσπρωξε στην αφάνεια. Η αλλαγή όμως στην προεδρία, αλλά και οι επανειλημμένες δηλώσεις διεθνών αξιωματούχων πως είναι δυνατόν να υπάρχει και πάλι ευκαιρία να επιλύσουμε το πρόβλημα μας, πως είναι δυνατόν τα εκ πρώτης όψεως δύσκολα ζητήματα της οικονομίας, του Κυπριακού αλλά και των γκαζιών, θα μπορούσαν να συνδυαστούν και να φέρουν όφελος σε όλους τους εμπλεκόμενους, ανέβασε το ηθικό σε όσους από εμάς πιστεύουν ακόμη πως η ντε φάκτο διχοτόμηση δεν είναι η λύση που επιθυμεί η πλειοψηφία των δυο πλευρών.

Οι πρόσφατες δηλώσεις και κινήσεις της Τουρκίας δείχνουν κατά την άποψη μου πως υπάρχει και εκεί θέληση να «ξαναδούν» κάποια πράγματα. Η σαφής αποστασιοποίηση Τουρκίας από τον κ. Έρογλου, έχει να κάνει και με «εσωτερικά» προβλήματα των Τούρκων και τουρκοκυπρίων, αλλά έχει να κάνει και με το γεγονός πως ο κ. Έρογλου δεν έχει το προφίλ του ηγέτη που θα διαχειριστεί και θα προωθήσει μια τελική διαπραγματευτική διαδικασία.

Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε όμως και ο «κακός» κύριος Ντάουνερ να μας τα χαλάσει! Ετοίμασε εκείνο το μακρύ έγγραφο με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις  που με πολύ λεπτομερή και αισθητικά ελκυστικό τρόπο περιγράφει τι έγινε τα τελευταία 5 χρόνια, προσπαθώντας έτσι να δικαιολογήσει το μισθό του.

Δεν γνωρίζω πότε πήρε το έγγραφο η κυβέρνηση, δεν γνωρίζω αν το πήρε νωρίτερα ή αργότερα από την ΤΚ πλευρά. Εκείνο για το οποίο είμαι όμως σίγουρος, είναι πως ο τρόπος με τον οποίο το χειρίστηκε ήταν πολύ αρνητικός. Έδειξε σε κάποιο βαθμό τις φοβίες, και την αποστασιοποίηση από την πραγματικότητα στην οποία είχε αναδειχτεί πρωταθλητής ο απελθών πρόεδρος.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα με την επιστολή Αναστασιάδη για το δείπνο, το οποίο είχε οριστεί για την 29η Μαΐου. Έσπαγα πλάκα με διάφορους εθνικιστές που θύμωναν με την επιλογή της ημερομηνίας και έκαναν παραλληλισμούς με την πτώση της Κωνσταντινούπολης. Είδες λέω, ο πρόεδρος δείχνει κάτι το διαφορετικό, δεν τους λαμβάνει υπόψιν.

Όχι όμως.

Φαίνεται τίθεται θέμα ακόμη και για την ημερομηνία, κάτι που αποτελεί υποχώρηση στον άμυαλο εθνικισμό. Με τη γνωστή επιστολή ετέθη ακόμη θέμα και για το περιεχόμενο της συνάντησης: μόνο κοινωνικό να είναι, διαφορετικά δεν πάω διαμηνύει η ΔΗΚΟική πλευρά της συνείδησης του προέδρου της δημοκρατίας!

Αν είναι δυνατόν δηλαδή! Να συναντιούνται οι ηγέτες των δυο πλευρών μιας χώρας που αντιμετωπίζει θεμελιώδες πολιτικό πρόβλημα εδώ και 50 σχεδόν χρόνια, και να *μην* πρέπει να κουβεντιάσουν για αυτό, περιοριζόμενοι προφανώς στον καιρό, το καλοκαίρι που έρχεται και στην αξιολόγηση του δείπνου!

Μέγιστο φάουλ πρόεδρε, έστω και αν σε καταλαβαίνω πώς πρέπει να δείξεις πίστη στο βαρίδι του ΔΗΚΟ. Πίστη να την καταλάβω, να γινόμαστε όμως γελοίοι είναι άλλο πράγμα.

Και δυστυχώς δεν τελειώνουμε εδώ. Δεν γνωρίζω πόση δυνατότητα δράσης έχει η κυβέρνηση αναφορικά με την τράπεζα Κύπρου, αλλά δυο σχεδόν μήνες μετά τα γεγονότα, να μην έχουμε ακόμη στημένη την τράπεζα, και τις μηχανές στο φουλ για την επανεκκίνηση, είναι αποτυχία, και σημαντικό μέρος αυτής χρεώνεται στην κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε ακόμη διευθυντή, δεν είναι δυνατόν να μην έχουν ακόμη δρομολογηθεί διαδικασίες για την εσωτερική και λειτουργική εξυγίανση του νέου σχήματος: ο αριθμός του προσωπικού και οι απολαβές τους είναι κάτι που συζητεί όλο το παζάρι. Δεν είναι δυνατόν να μένουν αλώβητα και ο αριθμός των υπαλλήλων αλλά και οι μισθοί τους. Κανείς δεν χαίρεται με την αύξηση της ανεργίας, αλλά να έχουμε την μόνη μεγάλη, συστημική τράπεζα να παραπαίει, κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στο σύνολο του παζαριού.

Υπάρχουν και άλλα: το ζήτημα των Κυπριακών Αερογραμμών. Φάνηκε πως η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα θα έλυνε το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν. Και όμως: αυτή η τρελή διαδικασία των «χαριστικών» αποζημιώσεων στους υπαλλήλους που θα φύγουν (και οι οποίοι δεν δηλώνουν την πρόθεση τους να φύγουν από μια ούτως ή άλλως παττισμένη εταιρεία, μέχρι να δουν πόσα *συν* θα πάρουν!), έχει καταρρακώσει κάθε λογική και κάθε ορθολογισμό.

Γίνεται να δεσμεύει η εταιρεία τα πιο σημαντικά της στοιχεία ενεργητικού , εκείνα δηλαδή που θα ελκύσουν πιθανούς στρατηγικούς επενδυτές, στις ….χαριστικές αποζημιώσεις του υπεράριθμου της προσωπικού;

Αυτό δε θυμίζει ούτε προεκλογικές υποσχέσεις, ούτε τον τολμηρό πρόεδρο τον οποίο ψηφίσαμε.

Η όλη απόδοση – λαμβανομένων πάντα υπόψιν των τραγικών κληροδοτημάτων του παρελθόντος –  δεν με αφήνει ευχαριστημένο. Θυμίζει τον πολύ δειλό και αναποφάσιστο Χριστόφια, θυμίζει τον εθνικιστή και ευφυέστατο (not!), Ομήρου, θυμίζει ΔΗΚΟική διαπλοκή και τον διαχρονικό αρνητισμό του Μάριου, του Νικόλα και των λοιπών βολεμένων αυτού του κόμματος, γενικώς δε μυρίζει καλά.

Πρόεδρε Αναστασιάδη, κυβέρνησε!

Πρόεδρε, ούτε εγώ νοιώθω καλά!

Πρόεδρε, ούτε εγώ νοιώθω καλά!

Advertisements
40 Σχόλια leave one →
 1. strovoliotis permalink*
  Μαΐου 21, 2013 08:11

  Μου αρέσει!

 2. Μαΐου 21, 2013 08:23

  «Αυτό δε θυμίζει ούτε προεκλογικές υποσχέσεις, ούτε τον τολμηρό πρόεδρο τον οποίο ψηφίσαμε.» — Αυτόν που ΕΣΕΙΣ ψηφίσατε! Γνωστόν και ως “Δεσμεύομαι” και ως “ΔενΘαΔεκτωΚουρεμα”!!!

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 21, 2013 08:27

   Είδες ρε Ανεφ, εμείς οι ανοιχτόμυαλοι «δεξιοί» κάνουμε κριτική στον πρόεδρο μας από τους πρώτους τρεις μήνες. Εσείς οι «αριστεροί» έκαμε 5 χρόνια ο δικός σας, και ακόμα να βρείτε ένα λάθος…

   Μου αρέσει!

   • Μαΐου 21, 2013 13:22

    Μα πόσο «ανοιχτόμυαλοι» είσαστε ρε Strovolioti, όταν πιστέψατε τις «προεκλογικές υποσχέσεις» τού “Δεσμεύομαι” γνωστού και ως “ΔενΘαΔεκτωΚουρεμα”;

    Μου αρέσει!

    • Μαΐου 22, 2013 12:06

     Ξανά: αρκετά ανοιχτόμυαλοι για να κάμουμε κριτική σε τζείνον που εψηφίσαμε τζαι να μεν θεωρούμε πως έσιει το αλάθητο.
     [Αν τζαι εγώ εν είμαι δεξιός, εν ξέρω αν μετρώ]

     Μου αρέσει!

 3. Ανώνυμος permalink
  Μαΐου 21, 2013 09:49

  Τζίνον τον πόθεν έσχες του τέως ετοιμάστηκεν οξά ακόμα εν έφκηκεν το εκκαθαριστικό που το λογιστήριο του Κόμματος;

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 22, 2013 14:57

   Πράγματι, πόσο καιρό να μας δώσει μια ένδειξη ο άνθρωπος – αν όχι τίποτα άλλο, να δούμε αν πράγματι χρειάζεται τη λιμουζίνα που δικαιούται.

   Μου αρέσει!

 4. Μαΐου 21, 2013 10:10

  Reblogged this on Oxtapus *beta.

  Μου αρέσει!

 5. Μαΐου 21, 2013 10:11

  ωραία φωτογραφία. πετυχημένη!!
  Μπράβο Μπράβο, μ΄αρέσει

  Μου αρέσει!

 6. Antonis permalink
  Μαΐου 21, 2013 11:25

  Μήπως πρέπει να αντιληφθούμε ότι η όποια κακοδαιμονία στην πολιτική των εκάστοτε κυπριακών κυβερνήσεων δεν είναι μόνο θέμα Προέδρου; Μήπως, τόσο ο Χριστόφιας, όσο προπάντων τώρα, ο Αναστασιάδης, δεν μπορούν να υπερβούν τα κόμματα τους, αλλά και άλλους συμμάχους τους, ως προς την πολιτική που προεκλογικά υπόσχονται, ή (προκειμένου με τον Αναστασιάδη) δεν υποσχονται με σαφήνεια; Γιατί για παράδειγμα οι βουλευτές το ΔΗΣΥ, τήρησαν αποχή στην πρώτη ψηφοφορία για την απόφαση του κουρέματος, παρά το ικετευτικό διάγγελμα του Προέδρου (την προηγούμενη μέρα) για ΝΑΙ; Μήπως, εν κατακλείδι, είναι το όλο πολιτικό σύστημα που αδυνατεί να επιφέρει τις τομές εκείνες που επιβάλλονται;
  Μόνο ο Παράσχος τελευταία θίγει αυτή τη πλευρά, αλλά κανείς δεν τον συμμερίζεται! Κανείς, πολύ περισσότερο, δεν τον αντιλαμβάνεται.
  Όσον αφορά τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην εσωτερική διακυβέρνηση και την οικονομία, το παράδειγμα της Ελλάδας είναι άκρως χρήσιμο για όσους οραματίζονται μια γνήσια (θεσμικά) Ευρωπαϊκή Κύπρο. Καλά κάνουν οι Κύπριοι να το μελετήσουν σε βάθος και χωρίς προκαταλέιψεις.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 22, 2013 15:02

   Αντώνη, και ναι και όχι. Η ανάλυση σου μπορεί εύκολα να δώσει άλλοθι στο ΑΚΕΛ. Για τον Αναστασιάδη όμως δεν ισχύει αυτό. Αν ο Χριστόφιας ήταν αχάπαρος και ανίκανος, ήταν επίσης και ιδεολογικά αγκυλωμένος. Εκ των υστέρων φάνηκε πως αυτό το τελευταίο ήταν πολύ πιο σημαντικό βαρίδι παρά τα άλλα δυο.

   Ας πούμε, εγώ πιστεύω πως μετά την πρώτη φάση της καταιγίδας, ο Αναστασιαδης είναι σε θέση να αναδιαρθρώσει κοινωνία, οικονομία και δημόσια υπηρεσία. Ο Χριστόφιας δε θα μπορούσε.

   Μου αρέσει!

 7. Avitus permalink
  Μαΐου 21, 2013 13:29

  Ακόμα που είσαι Στροβολιώτη τα βάσανά σου εν μπροστά. Νομίζεις εν να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου; Νομίζεις θα γίνει εξυγίανση; Νομίζεις με το ΔΗΚΟ, το ίδιο ΔΗΚΟ που ήταν μαζί με τον Χριστόφια και έκαμνε την πάπια 4 και κάτι χρόνια, θα αφήσουν οποιοδήποτε να κάνει κάτι για να αλλάξει το καθεστώς; Έχουμε κομματοκρατία, κουμπαροκρατία και μαζική πλύση εγκεφάλων. Το γεγονός ότι το Αρχιεπίσκοπος έγινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν σε προβληματίζει; Υπάρχει βουλευτής που θα ψηφίσει νομοσχέδιο το οποίο θα ορίζει οροφή στο αριθμό θητειών που μπορεί να υπηρετήσει κάποιος βουλευτής; Θα ψάχνουμε για νέους βουλευτές στις επόμενες εκλογές.

  Λέμε για το ΑΚΕΛ, αλλά το ρεσιτάλ δημοκρατίας του Συναγερμού στην δήθεν εσωκομματικές εκλογές θα το ζήλευε και ο Σταλιν.

  Υπάρχει πολιτικός στην Κύπρο που μπορεί να λύσει το Κύπριακό με το ΔΗΚΟ συγκυβέρνηση; Ούτε με δέκα μνημόνια. Το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί επειδή πρώτον, είναι λίος ο νους μας, δεύτερο εκτιστήκαν πολλές καριέρες επί του πτώματος του Κυπριακού και τρίτο, επειδή κανείς δεν έχει τα κότσια να πει τι πραγματικά παίζει. Υπάρχει ακόμα άτομο που νομίζει ότι ο Αναστασιάδης είπε ΝΑΙ το 2004 επειδή το εννοούσε; Αν είναι δυνατόν. Ήταν μια έξυπνη μπλόφα και αν δεν με πιστεύεις θα σου το αποδείξει ο ίδιος τα επόμενα 4 χρόνια και εννέα μήνες που του έμειναν.

  Που θέλω να καταλήξω; Γιατί εξακολουθείτε και τους ψηφίζετε; Μην ξαναψηφίσετε ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγους, τους ανύπαρκτους που θα γίνουν δορυφόρος του ΔΗΣΥ και τους ξεχνάω τώρα και προ πάντων όχι τον Γιώργο Λιλήκα. Είναι επικίνδυνος. Ψηφίστε ανεξάρτητους, αδέσμευτους, ακόμα και η γιαγιά σας θα κάμει καλύτερη δουλειά. Αλλά τα κομματίδια που ερημάξαν αυτό τον τόπο δεν τους αξίζει ούτε ντομάτες να τους ρίχνεις. Ώσπου συντηρείτε αυτό το σύστημα τα ίδια σκουπίδια θα σας ταΐζει.

  Μου αρέσει!

 8. Μαΐου 21, 2013 13:43

  έκαμεν τα τζαι ο συμπεθεροπροεδρος ματσιες….
  Πραγματικά επήεν απροετοίμαστος βασιζόμενος πανω σε μια πίστη ότι το πρόβλημα του άλλου ήταν οι φιλίες και η αξιοπιστία…..

  Αίκε που με τη γνωστή επιστολή που έστειλε στο χριστόφια το νιόβρη για να δεκτεί το μνημόνιο έδειχνε ξεκάθαρα ότι εγνώριζεν για τον εκβιασμό της Λαικής…. Τζαι επήεν στο γιουρογκρουπ εντελώς απροετοίμαστε…. Ούτε επέρασεν που το νου του το σενάριο: Ρε αν μου πουν ότι αύριο πατίζουν τη λαική (όπως είπαν του δημητράκη) – εγώ ίντα μπου να τους πω ;

  Τεθκοιαν αχαπαροσύνη δεν είδα ποττέ μου… Θυμίζει μου το 2004 που επήαμεν στες συνομιλίες με μόνο σενάριο ότι ο ντεκτας εννα πει όχι….

  Τωρά όσον αφορά στα τροικανά μέτρα – θα διαφωνήσω….. έσσιει κάποια που δείχνει μια συνέπεια (έτσι τζι αλλιώς τα πρώτα 25 επέρασεν τα η προηγούμενη κυβέρνση)…. Αλλά δαμέ έχουμε διαφορά εκτίμησης… Όσο παραπάνω συνέπεια δείχνει τόσον σιειρόττερα θα γίνουνται τα πράματα….Όποταν δεν είναι και λόγος πανυγηρισμού

  Εσσιει λίες μέρες να ακούσω είδησεις…. Αν κάμνει τζαι έτσι παπάρες στο κυπριακό – εννα αποδομηθεί πιο γλήορα που το χριστόφκια…

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 22, 2013 15:07

   Στέλιο, ναι έχουμε όντως διαφορά εκτίμησης. Την κριτική την κάνω όπως πάντα με ειλικρίνεια, αλλά ακόμα ελπίζω…

   Μου αρέσει!

 9. Μαΐου 21, 2013 15:54

  Όπως παν μερικοί σχολιαστές, αλλό λλίον θα ζητήσουν έναν καλόν τζιαι ισχυρόν τύρανον, όπως ζητούν άλλωστε κάτω που τα άρθρα του Πολίτη τζιαι του Φιλελεύθερου.

  Να ξέρετε ότι η πολιτική απόφαση για λύσην του Κυπριακού ελήφθην. Αυτήν την φορά είπε, η μπάλα θα μπεί στο καλάθι.

  Στο γήπεδον υπάρχουν δύο καλάθκια τζιαι είναι τζιείνα που απέρριψεν ο προηγούμενος απορρίπτωντας το γήπεδον στο οποίον του επροτείναν να παίξει.

  Στα ανατολικά: δύο ανεξάρτητα κράτη. Διαφορά από το στάτους κβό είναι ότι το δεύτερον κράτος θα είναι αναγνωρισμένον τζιαι με ειδικές σχέσεις με την Ευρώπην τζιαι με την Τουρκίαν, τζιαι με την ΑΟΖ του κανονισμένην τζιαι εγγύημένην που την ΕΕ

  Στα δυτικά: η λύση που δέχεται ο Έρογλου τζιαι η Τουρκία, δηλαδή δύο κράτη ενωμένα σε μιαν χαλαρήν ομοσπονδίαν με όλα μισά-μισά, με το περιουσιακόν λυμένον που το 1974.

  Όποιος εγεννήθην Κυπραίος καλείται να σκοτώσει το συναίσθημαν για να μπορέσει να αποφασίσει με κρύον κεφάλιν στα διλείμματα που είναι ήδη σχεδιασμένα για να του τεθούν μπροστά του.

  Αυτόν το σχόλιον Στροβολιώτη αρχειοθέτα το διότι έχει πηγές σίουρες τζιαι θα με αθθυμιθής σε 6 μήνες.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 22, 2013 15:11

   Τίποτα δε σβήνεται φίλε μου. Και ελπίζω να τα ξαναπούμε. Νοιώθω – και γνωρίζω – και εγώ πως πάμε πιθανόν για μεγάλα πράγματα μέχρι την αρχή του 2014. Όχι κατ’ ανάγκην αρνητικά όπως αφήνεις να νοηθεί. Ελπίζω να μην είναι η αρνητική σου ερμηνεία προάγγελος ενός δικού σου προαποφασισμένου ΟΧΙ, για τους γνωστούς λόγους: την αποτυχία του απελθόντος, και την αδυναμία της αριστεράς να δώσει εναλλακτικές λύσεις. Και την πίκρα που βγαίνει από αυτά.

   Μου αρέσει!

 10. Μαΐου 21, 2013 16:08

  Πίσσα σκοτάδι ο λογισμός και πουθενά δε βγάζει, ότι θυμάται σιέρεται, παπάρες αραδιάζει

  Μου αρέσει!

 11. Ανώνυμος permalink
  Μαΐου 21, 2013 16:10

  Οι παλιοί σου σύντροφοι παίρνουν με διαφορά το νόμπελ κρετινισμού.

  Μέτρα για αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος των Αμερικανών για το Κυπριακό
  Νέα – Ανακοινώσεις
  Μετά από την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην Αμερική, με το Κυπριακό στην ατζέντα συζητήσεων με τον Αμερικανό Πρόεδρο, φαίνεται ότι το ενδιαφέρον των Αμερικανών για επίλυση του Κυπριακού αναζωπυρώθηκε.

  Η άμεση εμπλοκή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις των Αμερικανών. Αυτή η νέα εξέλιξη θα πρέπει να προβληματίσει θετικά την Κυπριακή Κυβέρνηση για το ρόλο που θα παίξει η «Αμερικανική βοήθεια» για την έναρξη και την έκβαση των συνομιλιών. Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον, ότι η πίεση της Τουρκίας προς όλες τις κατευθύνσεις για να υλοποιηθούν τα σχέδια της για το Κυπριακό αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

  Η Κυπριακή Κυβέρνηση τί κάνει γι’ αυτό;

  Εμείς ως Οικολόγοι θεωρούμε ότι:
  α) Ξεκάθαρα πλέον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να ζητήσει την αντικατάσταση του κ. Ντάουνερ.
  β) Να αποσύρει τις απαράδεκτες προτάσεις Χριστόφια και να υλοποιήσει όλες τις προεκλογικές του εξαγγελίες όσο αφορά το Κυπριακό.
  γ) Να προχωρήσει σε διαβούλευση με όλα τα κόμματα για διαμόρφωση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

  Έχουν τελειώσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια, ήρθε η ώρα να προλάβουμε τετελεσμένα γεγονότα. Αναμένουμε άμεση δράση από την Κυβέρνηση και υλοποίηση όσων έχει εξαγγείλει ο κ. Αναστασιάδης στην προεκλογική του εκστρατεία.
  ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 22, 2013 15:13

   Νομίζω πως αν απομονώσουμε τον τίτλο δίνεται ακόμη πιο έντονα το νόημα: «Μέτρα για αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος των Αμερικανών για το Κυπριακό»!!!!!!!!!!!!!!!!

   Μου αρέσει!

 12. Μαΐου 21, 2013 21:45

  Μου αρέσει!

 13. Ο σιοίρος μας ο χαλασκιάρης permalink
  Μαΐου 21, 2013 22:21

  Στροβολιώτης: Πρόεδρε Αναστασιάδη, κυβέρνησε!

  Αναστασιάδης: Έλα ρε Γιάννο, φκάρ’ μου το σάκκον να τους μουντάρω.

  Στροβολιώτης: Ντάξει. Άτε, τράβα το σιέριν σου, βαστώ το μανίτζιην.

  Αναστασιάδης: Εεεεεπ παρέτα ρε! Εν για να με κάμεις να ρυάσω που μάσιεσαι;:-?

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 22, 2013 15:14

   Προφανώς χιουμορίστικο, και μόλις ορατό από πλευράς νοήματος το σχόλιο σου.

   Μου αρέσει!

 14. matilda permalink
  Μαΐου 22, 2013 11:58

  ΚΙΝΗΜΑ KOLOLOGΟN ETHNIKISTON

  αλάξετε όνομα

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 22, 2013 15:15

   Γιατί; Βολεύει κάποιους αυτό το κόμμα. Υπάρχουν εθνικιστές που ντρέπονται να ανήκουν στα κόμματα της εθνικιστικής δεξιάς ή και αριστεράς.

   Μου αρέσει!

 15. Μαΐου 22, 2013 12:09

  Το κακό είναι πως τα ίδια πράματα, με τον ίδιο τόνο, ελαλούσαμε τα τζαι του Χριστόφια για το Κυπριακό.

  Μου αρέσει!

  • Μαΐου 22, 2013 13:05

   Και οι δυο τους εβλαψαν (και εξακολουθουν να βλαπτουν ) την Κυπρο το ιδιο!

   Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 22, 2013 15:16

   Ναι, άμα κάποια πράγματα μένουν άλυτα, προφανώς θα ακούγονται τα ίδια. Εγώ, πέραν της κριτικής, – επαναλαμβάνω – ακόμη ελπίζω

   Μου αρέσει!

 16. Ανώνυμος permalink
  Μαΐου 22, 2013 14:51

  Όσο περνάει ο καιρός τόσο άτολμος και φοβητσιάρης θα εμφανίζεται η προεδράρα μας. Διότι κάποτε τα ψέμματα τελειώνουν και οι μάσκες πέφτουν. Μην περιμένετε λύση του Κυπριακού φίλοι μου. Εφ’ όσον δε λύθηκε επί Χριστόφια δεν πρόκειται να το λύσει το Νικούδιν. Το πολύ πολύ να μας επιβληθεί κάτι πολύ επώδυνο απ’ έξω και ο Yesman όπως μας έπεισε ότι είναι η εξοχότης του, να μας το σερβίρει ως το μη χείριστον πάλι. Όπως έκανε και με το κούρεμα των καταθέσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Θα του ρίξουν και κάποια λεφτά για να μας πει ήταν και . . . . ευκαιρία ! ! ! Ενώ αν δεν δεχόμασταν θα . . . . θα . . . . . και θα . . . . . . . .

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 22, 2013 15:17

   Βλέπω πάλι μια προετοιμασία για ένα αιτιολογημένο από καιρό – νέο – ΟΧΙ της αριστεράς;

   Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    Μαΐου 22, 2013 21:01

    Κάπου φαίνεται ότι στις συμφωνίες με την ΤΡΟΙΚΑ γίνεται αναφορά σε Central Government, local governments e.t.c. Τί σημαίνουν άραγε αυτά??? Απλά ερωτώ. Σιγά σιγά και λίγα λίγα θα μας τα λένε. Θα το δείτε.

    Μου αρέσει!

 17. Όνιξ permalink
  Μαΐου 22, 2013 17:02

  Αν ρωτηθεί τελικά ο λαός μας, οι αριστεροί της Κύπρου πρέπει να ψηφίσουμε όλοι ΝΑΙ και με τα 4 μας. Είναι ο μόνος τρόπος να αδυνατίσει το σημερινό κατεστημένο που κατατρώει τον μόχθο του λαού μας τόσες και τόσες 10ετίες, και το είδαμε και στην 5ετία Χριστόφια που κυβερνούσαμε χωρίς να κυβερνούμε.
  Ακόμα και ολόκληρη ναυτική βάση ανατινάξανε για να μας ρίξουνε. Ο Αβέρωφ με μίσος αποκαλούσε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας «έκπτωτο», ο δε μεγαλοδικηγόρος του κατεστημένου Τριανταφυλλίδης, ωρυόταν τον ίδιο καιρό από την τηλεόραση: «Σήμερα καταργήθηκε η Δημοκρατία». Δηλαδή καλούσε-πρόσταζε εκείνη την ώρα τους δήθεν αγανακτισμένους για πραξικόπημα. Την γλυτώσαμε σαν λαός απλά επειδή οι στρατιωτικοί αρνήθηκαν να αναλάβουν δράση. Την πληρώσαμε όμως και την πληρώνουμε με την οικονομική καταστροφή που προκάλεσαν άλλοι δικοί τους όπως Ορφανίδης, Σαρρής, Παπαδόπουλος, Αβέρωφ, τραπεζίτες και λοιποί. Μια πιθανή λύση λοιπόν στο Κυπριακό είναι ένα φως στο τούνελ να αλλάξουν λίγο τα πράγματα.
  Όσο και αν φαίνεται παράξενο, εγώ προσωπικά εύχομαι και ελπίζω να μας επιβάλουν λύση απ’ έξω γιατί από τον Αναστασιάδη και τον υπόλοιπο θίασο στον οποίο συμπρωταγωνιστεί ο αρχιεπίσκοπος δεν αναμένω βούληση για λύσην του Κυπριακού.
  Μπορεί ο Χριστόφιας με τόσο κατατρεγμό να μην κατάφερε να λύσει το πρόβλημα της πατρίδας μας, Δεν θα μπορούσε δεν θα του το επέτρεπαν, ήταν έτοιμοι να τον ανατρέψουν. Φεύγοντας όμως τους άφησε ένα «αγκάστρι» που δεν έχουν τη δύναμη να το αποβάλουν. Το φυσικό αέριο. Κι’ αυτό μπορεί να τους επιβάλει λύση. Μα δε θα είναι δίκαια; Δε με νοιάζει. Καλά να πάθουν, ας πρόσεχαν.

  Μου αρέσει!

  • Μαΐου 22, 2013 17:35

   Ειναι μεγαλο κριμα που οι αστοχαστοι αριστεροι μας δικαολογουν την καταστροφη της ζΚυπρου με την ξυλινη, παρωχημενη γλωσσα της μικρονοης ηγεσιας τους.Αν με οσα συνεβηκαν την πενταετια της αντικειμενικα ανικανης κυβερνησης τους δεν καταφεραν να διδαχτουν το παραμικρο, αλλα και να αποκτησουν το τσαγανο να το εκφρασουν, τοτε η οποια λυση μας επιβληθει μας αξιζει. Θαλεγα κιολας οτι μας περσσευει νουμενου οτι θαναι και ο μοναδικος ισως τροπος να τους απαλλαγουμε.

   Μου αρέσει!

 18. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
  Μαΐου 22, 2013 18:29

  Όλοι σχεδόν οι εν ενεργεία πολιτικοί αποτελούν την αιτία αλλά φέρουν και την ευθύνη για την υφιστάμενη κατάσταση. Κατα συνέπεια δεν μπορούμε αυτούς που είναι μέρος του προβλήματος να τους εμπιστευόμαστε. Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα . Τα στοιχεία που παρουσιάζονται καθημερινώς ενισχύουν τις εμπλοκές σχεδόν όλων στην όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε .Κατα συνέπεια δεν μπορούν αυτοί να λύσουν το πρόβλημα και θα έπρεπε να αποσυρθούν . Το ερώτημα που τίθεταιο τότε είναι γιατί παραμέουν επι των επάλξεων??? Για μένα η απάντηση είναι σαφέστατη λαμβάνοντας υπόψη τόσο το παελθόν αλλά και το παρόν. Για να ελέγχουν τις καταστάσεις με τον τρόπο τους και να καθοδηγούν τα πράγματα εκεί που αυτοί θέλουν. Δεν υπάρχει κατα την ταπεινή μου άποψη άλλη εξήγηση και επεξηγούμαι. Η χρέωση στην Τράπεζα Κύπρου του ΕΛΑ της Λαικής που ανέρχεται στο ποσό των 9,2 δύς , αντιστοιχεί με το 60% του GDP της χώρας μας . Μόνο με αυτό ως δεδομένο οι αριθμοί μιλούν απο μόνοι τους . ότι δηλαδή η Τράπεζα Κύπρου με τίποτε δεν βγαίνει απο πάνω. Άστε τώρα που βγαίνει και στην επιφάνεια ότι Η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει περεταίρω διεκδικήσεις απο την Κύπρου λόγω των κακών δανείων και ερωτώ. Θα πάει μακριά η Τάπεζα Κύπρου??? Πώς έγιναν όλα αυτά αποδεκτά υπογράφοντας την ολοκληρωματική καταστροφή και καταδίκη της Κυπριακής πολιτείας. Για αυτά και άλλα πολλά έχω έγνοια και ανησυχώ και προβληματίζομαι για τον τόπο αγαπητοί φίλοι. Οι ευθύνες των εν ενεργεία πολιτικών είναι ασήκοτες τόσο για την δυνή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος αλλά και για τις μέχρι σήμερα ενέργειες των .

  Μου αρέσει!

Trackbacks

 1. ΤΟ ΝΕΟ(;) ΚΛΙΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ | ΛΕΜΕΣΙΑ ΠΙΡΟΓΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: