Skip to content

Που να σας σταθεί!

Μαΐου 28, 2013

 

Εντάξει το ΑΚΕΛ το έκανε ξανά: κτίζει ήδη το άλλοθι του για την κακιά (αλλοίμονο!) λύση που θα φέρει η ιμπεριαλιστική, ταξική, καπιταλιστική δεξιά. Κάνουν δηλαδή πάρτι στο τραπέζι που τους έστρωσε η ασχετοσύνη του ΦευγωΜεΤοΚεφαλιΨηλά.

Ο Αναστασιάδης κάνει ό,τι αναμενόταν να κάνει σε αυτή τη φάση: παίζει το χαρτί της εθνικιστικής πλευράς των συμμάχων  του, και των ανεγκέφαλων απορριπτικών παντός είδους.

Μόνο του άλλοθι: έχει χρόνο μπροστά του. (Κανεί όμως πρόεδρε με το «κοινωνικό» γεύμα!)

Και ακόμη του έχω εμπιστοσύνη – άλλωστε βλακωδώς είχα εμπιστευτεί τον προκάτοχο του για δυο ολόκληρα χρόνια – ενώ εκείνος  σε καμιά περίπτωση δεν με είχε πείσει.

Οι άλλοι όλοι όμως τι στο διάολο πίνουν και δε μας δίνουν;

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι Λιλληκκολόγοι, τι μαλακίες είναι όλες αυτές που μας έριξαν σήμερα;

Φτάνουν στο σημείο να τους ξεφεύγει και η ουσία.

Οι οικολόγοι ανησυχούν γιατί λένε: «Δείπνο Αναστασιάδη Έρογλου και Ντάουνερ – Απαρχή διαδικασίας έναρξης συνομιλιών».

Τους ενοχλεί δηλαδή ακόμα και η διαδικασία των συνομιλιών!

 

Μου δίνουν την εντύπωση πως το κάνουν και εκδικητικά: κοπέλια οικονομική κρίση ε; Δύσκολα για μας θέματα ε; Έχει καιρό να σας πούμε τις βλακείες μας για το Κυπριακό, ε; Λοιπόν σας τα φυλάγαμε όλα μαζί σε έξτρα πίττα: Κυπριακό φορέβερ!

 

Μόνη μου ευχή: να σας σταθεί το επόμενο σας γεύμα!

 

Υ.Γ. Αν θα απαντήσετε, να μην είστε ευγενικοί. Ούτε προς εμένα, ούτε προς εκείνους. 

 

Υ.Γ. 2: Καλά έκανε ο Αναστασιάδης και κράτησε το έγγραφο Ντάουνερ κρυφό! Έπρεπε να τους το έλεγε κοφτά, όχι να βρίσκει ανόητες εκ των υστέρων δικαιολογίες. 

 

Advertisements
42 Σχόλια leave one →
 1. Μαΐου 28, 2013 19:23

  Μου αρέσει!

 2. Μαΐου 28, 2013 19:38

  Μπιζινες για να καταλαβαινόμαστε και να μιλάμε με την ίδια γλώσσα: Θέλετε να νας βάλετε στο ΝΑΤΟ; Εσιει κούσπο στο Μιτσερό αν ζητήσετε την ψήφο μας για το κυπριακό.

  Ανταλλαγές εμπορικού τύπου. Εφόσον δεν είμαστεν εθνίκιστες εμείς, ούτε έχουμε τα προβλήματα που έσιει ο Νίκος με αυτούς που έμπλεξε στην συγκυβέρνηση, αλλά είμαστεν έξω και αποτελούμε το κοινωνικό κίνημα που έσιει αναγκη ο Αναστασιάδης για να το λύσει…

  Μπιζινες Στροβ: Λύση του Κυπριακού ναι, αλλά η Κύπρος εκτός ΝΑΤΟ τζαι Συνεταιρισμού.

  Τζαι μεν με ρωτήσεις γιατί η συμφωνία θα εν τούτη, να μεν χαννουμεν αδικα την ώρα μας.

  Πείστε τον μάστρο σας τζαι εμείς δαμέ είμαστεν.

  Μου αρέσει!

  • Μαΐου 28, 2013 20:56

   Κατ΄αρχήν να σημειώσω ότι είμαι ιδεολογικά εναντίον του ΝΑΤΟ, ως ενός παρωχημένου συμβόλου της αδυναμίας της ανθρώπινης φυλής να σκεφτεί ως μια οντότητα τζιαι να πορευτεί στο μέλλον χωρίς την ανάγκην «παροχής ασφάλειας» που τον ίδιον της τον εαυτόν. Βέβαια είμαι τζιαι της άποψης ότι για να επιτευχθεί η πανανθρώπινη συνείδηση πρέπει είτε να βρεθεί κοινή συνισταμένη καθαρά εγωιστικά/ συμφεροντολογικά είτε με κάποιον τρόπον να επανασχεδιαστούμεν ως είδος σε γονιδιακόν επίπεδον (κάτι φαινομενικά τρομακτικόν που γίνεται όμως τζιαι χωρίς παρέμβασην ήδη – π.χ. ο άθρωπος είναι φύσει πολυγαμικός αλλά εν δυνάμει μονογαμικός κλπ.)

   Όσον αφορά την Dis τζιαι το ΝΑΤΟ βάλλω πιο κάτω θκιό τρία αρθρούθκια διαφόρων εί του θέματος, χωρίς φυσικά να τα υιοθετώ:

   http://www.alithia.com.cy/index.php/antiparatheseis/item/5001-%CE%B7-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF

   http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/other/552490

   https://www.lillikas.com/easyconsole.cfm/id/1327

   http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=511836

   Τέλος αγαπητή Dis θα σου πω ότι είπα τζιαι στο Νεόν: Αν διανοηθείτε να υποστηρίξετε έναν νέον «Όχι» θα μας εύρετε απέναντι σας. Καθαρά διότι εγώ προσωπικά δεν έχω άλλον χρόνον για το κυπριακόν, κανεί!!! Τζιαι τωρά έννεν 2004.

   Α, τζιαι εν δική σας δουλειά να πείσετε ότι το ΝΑΤΟ εν ο κκουλλάς, οϊ του Στροβ…

   Μου αρέσει!

   • Μαΐου 29, 2013 00:34

    Χαιρετώ την παρέα.
    Ανορθωσιάτικο μου, τις προάλλες είπες μας ότι «κρούζουμεν» που εν βρίσκουμεν τεκμήρια για την «αλλαγή στρατοπέδου» του Μακαρίου μετά το 60, τζιαι τωρά βάζεις μας άρθρο του αντιστράτηγου ε.α (και νέου αργηγού ΚΥΠ αν δεν κάμνω λάθος) που το περιγράφει έτσι καθαρα;
    Να κρυάνω τζι εν οκ;

    Μαθηματικά δεν φκαίννει άλλοσπως, η λύση θα είναι με ομπρέλλα του ΝΑΤΟ. Θα μιλούμε για τη δεύτερη φάση της νέας αποικιοκρατίας μετά το μνημόνιο.

    Είσαστε κυβέρνηση, έχετε παραμερίσει το εμπόδιο. Το γεγονός πως βιώνετε μαζί μας τα αποτελέσματα των γιούρογρουπ, δεν σας πτοεί!
    Θέλει τζι άλλα ο κώλος σας! (με την άδεια του στροβ)

    Μα τζιαι το 74, με την εοκα β σας (ναι την εοκα β σας τζιαι μεν μου κλώννεστε) εν για τα καλλύττερα που επηέννετε, αλλά εφάμεν την.

    Τζιαι το 55 με τον Γρίβα σας τζιαι την Εθναρχία σας (τούτην αρέσκει σας να την δείχνετε, η παραχάραξη επέτυχε απόλυτα), πάλε εν για δυτικοποίηση που το επηέννετε, τζιαι πάλε εφάμεντην.

    Τωρά ρε παιδιά εννά γυρίσει ο τροχός;
    Δηλαδή η Ευρώπη έδωσεν μας καμιά ασφάλεια ή εν πάση περιπτώσει τα προβλήματά μας προέρχονται από το γεγονός ότι δεν λέμε σε όλα ΝΑΙ όπως θέλει να μας πει και ο αρθρογράφος στο βήμα;

    Εφτάσαμεν στο διαταύτα δηλαδή, ανεξαρτησία ή υποταγή στους νέους αποικιοκράτες, όποιοι τζιαι να είναι τούτοι.

    Ε τι περιπαίζετε ρε τον κόσμο με τον αντιαποικιακό μίσιημου;

    Τζιαι με ιδανικά, τζιαι με ελευθερίες;

    Το συμφέρον σιόρ, η επιβίωση. Μα ποιανών ρε την επιβίωση;

    Αντέξαμεν σας με την ευρώπη τζιαι το ευρώ. Να σας δούμε,να τους δούμε. είδαμεν.
    Τωρά θέλετε τζιαι πάρακάτω, να μεν πιστέψουμε στα μμάθκια μας τζιαι να πιστέψουμε στην «ασφάλεια».
    Ας μείνει μαύρη, μα πούντην;

    Τάχα εννά είμαστε με τους νικητές.

    Τζι εννά ρτει με το άδικο τζιαι τον σκοτωμόν η ειρήνη ρε Μιχάλη; Με το συμφέρον;

    Εκάμαμε πολλές υποχωρήσεις. Τζιαι η λύση το 2004 εν επεριείχε τούντο στοιχείο της νατοποίησης τζιαι της ενδεχόμενης στρατικοποίησης. Που τούντην άποψη εννά επιβεβαιωθεί ακόμα μια φορά το «κάθε σχέδιο και χειρότερο».

    Δεν νομίζω ο λαός να αποτελέσει εμπόδια στα σχέδια που εμπήκαν μπροστά. Άλλωστε στο σημαντικό, στην ένταξη στο ΝΑΤΟ που θα είναι ο νέος καταλύτης μετά την ένταξη στην ΕΕ, θα συμφωνήσουν οι περιφερειακές δυνάμεις της δεξιάς.

    Αν ζοριστούν, δεν θα το περάσουν από δημοψήφισμα. Ότι θέλουν κάμνουν τωρά.

    Το θέμα ήταν να μεν φκουν, αλλά οι πιθανότητες να αποφευχθεί η νέα δαιμονοποίηση (η τρίτη μετά το 55-59 και το 70-74) ήταν σχεδόν μηδαμινή.

    Παίζουν σας το βκιολί τζιαι χορεύκετε, τζιαι σεις χορεύκετε μας εμάς.

    Ξέρεις τι μας λαλείς ρε στροβ; Εγιώ εννά σας δέρνω, τζιαι σεις ξιτιμάζετε, νο πρόπλεμ, εννά χτάρω τες πέτσες σας τζιαι ότι θέλετε πείτε.

    Τάχα; Τζι αν ξιτιμάσουμε; Εννά αλλάξει τίποτε;

    Δεν θα θρέψω τον σαδισμό σου κύριε, λαλώ σου πως πονώ.

    άου!

    Λύση με ΝΑΤΟ δεν μπορώ να δεχτώ.

    Μου αρέσει!

 3. Ανώνυμος permalink
  Μαΐου 28, 2013 22:15

  Κρίμαν να σας χάσουμεν. Εσυνηθίσαμεν σας!

  Μου αρέσει!

 4. Ανώνυμος permalink
  Μαΐου 28, 2013 22:18

  «Αν θα απαντήσετε, να μην είστε ευγενικοί. Ούτε προς εμένα, ούτε προς εκείνους.»

  Χι χι χι έν σε βρίζω να τσακρίσεις.

  Μου αρέσει!

 5. strovoliotis permalink*
  Μαΐου 29, 2013 06:37

  Καλημέρες! Ώστε βρήκαμε και το περιεχόμενο του άλλοθι για το νέο ΟΧΙ της αριστεράς: Ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη! Για την ώρα έχω χρόνο μόνο για να παραθέσω τον πιο κάτω σύνδεσμο. Και μια απορία: μα εν παλαβοί τούτοι ούλλοι;

  Δεν βλέπουν τούτα που λέει η φίλη μου η Δις και ο Νέος;

  Και κάτι άλλο ρε κοπέλλια: το ΝΑΤΟ και ο ΣγΤΕ θα συνεχίσουν να υπάρχουν είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε υπάρχει Κυπριακό είτε όχι. Εισηγούμαι να πείτε το μεγάλο ΝΑΙ (ΑΝ έρθει και όταν έρθει, για την καθυστέρηση ξέρετε εσείς καλύτερα), – για να κλείσει αυτή η πληγή – και μετά σε συνεργασία με την εργατική τάξη των ΤΚ αλλά και της Τουρκίας, να ανατρέψετε και ΝΑΤΟ και ΣγΤΕ και καπιταλισμό και όλα τα άλλα κακά του πλανήτη. (Έτσι δεν κάνετε για τις βάσεις;)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Partnership_for_Peace

  Μου αρέσει!

  • Μαΐου 29, 2013 13:13

   Επιστρέφουμε στο διαταύτα στροβ, το ζητούμενο από την μεταπολεμική γένεση του Κυπριακού, ανεξαρτησία ή τουρκοελληνοαμερικάνικο φασιστικό και αντικομμουνιστικό προτεκτοράτο τύπου λατινομαρικανίκης μπανανίας (έξερε τι ελάλεν ο Γλαύκος) προς αντικατάσταση τότε της αγγλικής αποικιοκρατίας τζιαι τωρά της «ελληνοκυπριακής διοίκησης»;

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Μαΐου 29, 2013 13:24

    Δυσνόητες πολυσύλλαβες λέξεις! Ακούγεσαι όλο και περισσότερο σαν τον Γιαννάκη Ομήρου.

    Μου αρέσει!

    • Μαΐου 29, 2013 13:30

     🙂 χα καλο ε! Μα στο τέλος εννά μαζί σου ο Ομήρου, τζιαι ο Περδίκης, γράψε το όπου θέλεις.

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Μαΐου 29, 2013 13:39

     Ε, πάντως προς τον απορριπτισμό είναι πιθανότερο να κινηθείς εσύ παρά εγώ, έτσι;

     Τίποτα δεν αποκλείεται φυσικά.

     Μου αρέσει!

  • Μαΐου 29, 2013 13:29

   Να πω επίσης πως άλλον ο Συνεταιρισμός τζι άλλον το ΝΑΤΟ, όπως άλλο η ΕΕ τζι άλλο το ΝΑΤΟ. Ίδιο συνδικάτο μεν, άλλες βαθμίδες. Υπάρχει κάποιο θέμα διάκρισης, παρότι η διασυνδεση είναι ολοφάνερη.
   Θέλουμεν ανεξαρτησία ρε παιδιά, που όπως τζιαι στην περίπτωση του ευρώ, χάννεται με τούντες ακραίες προσχωρήσεις στις ιμπεριαλιστικές κατά βάση ολοκληρώσεις.

   Σίγουρα υπάρχουν διαβαθμίσεις, αλλά υπάρχουν τζιαι όρια.
   Τζιαι τελικά αποδεικνύεται πως κάποιοι εν παραπάνω «άνευ ορίων» που τον φίλο μου που του απαγόρευσες να μιλά για μαρξισμό!

   ώσπου μας έσιετε ακόμα έξω ξαπόλυτους εν καλά, εν τζ εν να ξαναρκέψουν τα κκέρφιου έννεν για να αλωνίζουν τα κοπέλια…

   Μου αρέσει!

 6. Μαΐου 29, 2013 07:52

  Τς, τς Στέλιο θα σου πέψω τον Άνευ για μαθήματα περί διαλεκτικής. Κατ’ αρχήν η πρώτη μου πρόταση αλλά τζιαι το «δεν τα υιοθετώ» απαλλάσσει με πλήρως που το να απαντήσω σε ούλλα όσα αράδιασες περί των άρθρων που έβαλα. Σκιαμαχείς φίλε. Ψάξε το. Πουθενά ΔΕΝ υποστήριξα εγώ ούτε τι λαλούν οι απολογητές ούτε φυσικά τι λαλούν οι πολέμιοι περί ένταξης στο ΝΑΤΟ ή άλλες συμμαχίες κλπ. Τα άρθρα ήταν μια γλήορη επιλογή με λήμμαν «ΝΑΤΟ – Κύπρος», που τα οποία εθκιάλεξα θκιό υπέρ τζιαι θκιό κατά σχεδόν στην τύχην τζιαι βάσην επικαιρότητας, τζιαι ήταν μια έμμεση παραίνεση αν θέλεις ότι κανένας εν πρέπει να βάλλει στερεότυπα στο πως αξιολογεί καταστάσεις αλλά πάνω που ούλλα το συμφέρον του. Διότι εν γενικά άποψη μου ότι όποιος συνειδητά πράττει κατά των (άϋλων τζιαι υλικών) συμφερόντων του εν επικίνδυνος για τον εαυτόν του τζιαι την κοινωνίαν. Τζιαι δαμέ φυσικά εν αποκελίω το να σκοτωθείς για μιαν ιδέαν. Αν θεωρείς ότι το να σκοτωθείς συμφέρει σε πιο πολλά που το να ζήσεις, είναι τζιαι τούτον τελικά «συμφεροντολογικόν» (ψάξε αν θέλεις τζιαι το «ψυχολογικός εγωισμός», εν σχετικόν)
  Επίσης κάμνεις τζιείνον για το οποίον με κατηγορείς, δηλαδή παραπλανείς ως προς τι λέω. Που αναφέρθηκα εγώ για «μετά το ’60» στην «αλλαγήν στάσης» του Μακαρίου. Εγώ αναφέρθηκα γενικά στην αλλαγήν της όλης του στάσης τζιαι φιλοσοφίας. Η οποία, επειδή ήταν παπάς τζιαι εθνικιστής εν εμπορούσεν ποττέ να είναι ειλικρινώς είτε αντι-δυτική είτε φιλο-κομμουνιστική.
  Αλλά αφού αρπάχτηκες που τα λεγόμενα του συγκεκριμένου στρατιωτικού για να μας αθθυμίσεις τες πολιτικές ακροβασίες του Μακαρίου μετά τα 13 σημεία που εποκοππήσαν τη Ζυρίχην, ας αθθυμιθούμεν τι έκαμνεν αρκετά μετά ο «εθνάρχης» (σας).

  «Το 1968, μετά την κρίση της Κοφίνου, ο Μακάριος έδειξε να καταλαβαίνει πως έπρεπε να στηριχθεί περισσότερο στη δύση. Ο Μακάριος εγκατέλειψε (όχι εντελώς) τη ρητορική της ένωσης και αποδέχτηκε την έναρξη συνομιλιών για τη λύση του κυπριακού με ζητούμενο μια νέα βελτιωμένη Ζυρίχη, χωρίς να εμμένει στην ακύρωση των συνθηκών εγγυήσεως και συμμαχίας. Ταυτόχρονα έκανε σημαντικές κινήσεις προς τις Η.Π.Α., υπογράφοντας συμφωνία για νομιμοποίηση της λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών τους εγκαταστάσεων, έναντι ετήσιας αποζημίωσης 1,4 εκατ. δολαρίων.
  Τον Οκτώβριο του 1970 ο πρόεδρος Νίξον υποδέχτηκε το Μακάριο στο λευκό οίκο, ο οποίος το διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος από τον κομμουνισμό στην Κύπρο. Ο Μακάριος είπε στο Νίξον πως αν και μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, η Κύπρος παρέμενε φιλοδυτική.»Για λόγους ιστορίας, παράδοσης και πεποίθησης ανήκομε στη Δύση» είπε και τον διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος δεν θα γίνει Κούβα. Ο Μακάριος είπε στο Νίξον ότι θα πρέπει να μην ξεχνά πως «οι κομμουνιστές με στηρίζουν επειδή είμαι δημοφιλής, όχι για να γίνω δημοφιλής» και πως «ουδέποτε έχω διορίσει αριστερό σε οποιοδήποτε σημαντικό πόστο». Σημ δική μου: Μάνα μου ρε τον αντι-δυτικόν, αντι-νατοϊκόν φιλο-αριστερόν Μακάριον, που «άλλαξεν μετά το ’60» ρεεεεεε……

  Μου αρέσει!

  • Μαΐου 29, 2013 13:05

   Μα τζιαι τωρά γούφι μου, με την πολιτική της ένταξης στην ΕΕ εν την ίδια μακαριακή πολιτική που ακολουθήσαμε. Τζιαι εσυνενεσε το ΑΚΕΛ τζιαι σε τούτη.
   Σίγουρα ο Μακάριος είχε «απαγορευτικό» που τη δύση στους διορισμούς αριστερών. Δαμαί είχεν ο Κυπριανού που τον εφκάλαμε πρόεδρο το 1983!
   Είπαμεν, η δημοκρατία στην Κύπρο ήρτε το 88 με τον Βασιλείου.

   Εγώ πάντως τις λέξεις που χρησιμοποιείς για να περιγράψεις αυτά που καταγράφω, δεν τις έχω χρησιμοποιήσει. Εν προσεκτικές οι διατυπώσεις μου.

   Μου αρέσει!

 7. Μαΐου 29, 2013 07:56

  Επειδή πιο πάνω εν ήδη σεντόνιν βάλλω τζιαι δαμέ αλλλόναν που τον «επάρατον/ ανασταστασιοκίνητον» Δρουσιώτην που αναφέρεται τζιαι στα «ύστερα» του μεγάλου «εθνάρχη» τζιαι τους χειρισμούς του, όσον τζιαι την στάσην του για τους αμερικανούς.

  «Η μαχαιριά του 3212

  Η μεγαλύτερη διπλωματική ήττα της Κύπρου ήταν η προσφυγή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το φθινόπωρο του 1974. Συχνά ακούμε από το ραδιόφωνο τους πολιτικούς μας να αναφέρονται στο ψήφισμα 3212 που αναφέρεται στην επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. Αν το διάβαζαν ολόκληρο το ψήφισμα, ίσως να το αναθεμάτιζαν, διότι με αυτό νομιμοποιήθηκε η παραμονή της Τουρκίας στην Κύπρο σε αόριστο χρόνο.

  Η προσφυγή στη Γενική Συνέλευση ήταν η πρώτη πολιτική πράξη του Μακαρίου μετά το πραξικόπημα. Ο Μακάριος ταξίδεψε στη Γιουγκοσλαβία, την Αλγερία και την Αίγυπτο και ζήτησε τη στήριξη των Αδεσμεύτων για να καταδικάσει η Γενική Συνέλευση την τουρκική εισβολή. Ο Μακάριος ζήτησε να πάει και στη Μόσχα, όμως δεν τον δέχτηκαν, ενώ οι επαφές που είχε με τη σοβιετική κυβέρνηση ήταν σε επίπεδο πρέσβη.

  Πέντε κράτη μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων, η Γιουγκοσλαβία, οι Ινδίες, η Αλγερία, η Γκάνα και το Μάλι, σχημάτισαν μια ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη να συντάξει ένα προσχέδιο ψηφίσματος εκ μέρους του Κινήματος. Με τη στήριξη των ΗΠΑ, αλλά και τις ευλογίες της Σοβιετικής Ένωσης, η ομάδα των αδεσμεύτων ετοίμασε ένα τελικό προσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επιδιώξεις της Τουρκίας.

  Αν και το ψήφισμα είχε πρόνοιες που αναφέρονταν στην απόσυρση των στρατευμάτων και την επιστροφή των προσφύγων, για τους σκοπούς της εφαρμογής του παρέπεμπε σε συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μάλιστα «επί ίσης βάσης»!

  Εν πολλοίς, το τελικό σχέδιο ψηφίσματος ήταν ό,τι χειρότερο για την κυπριακή πλευρά, καθώς δεν ικανοποιούσε κανέναν από τους βασικούς στόχους που είχε θέσει ο Μακάριος: Καμιά ονομαστική αναφορά στην Τουρκία, καμιά άμεση καταδίκη της εισβολής και παραπομπή των ζητημάτων της απόσυρσης των στρατευμάτων και της επιστροφής των προσφύγων στο διηνεκές, διασυνδέοντάς τα με τη λύση του Κυπριακού, που θα ήταν το αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης δύο πολιτικά ίσων κοινοτήτων (μέχρι σήμερα, ακριβώς έτσι τα λέγει ο Λαβρόφ και η κυβέρνησή μας τον ευγνωμονεί!)

  Το σοκ

  Η Κύπρος αντέδρασε και κατέθεσε δικό της προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο αντιμετώπιζε το Κυπριακό σαν πρόβλημα εισβολής μιας ξένης χώρες σε μια άλλη. Δεν το υποστήριξε κανένας, ούτε καν η Ελλάδα. Ο Μακάριος ήταν έξω φρενών και ο Σπύρος Κυπριανού, όπως αναφέρει σ΄ ένα τηλεγράφημά του ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, «πηδούσε μέχρι το ταβάνι». Τελικά, η Κύπρος απέσυρε το δικό της σχέδιο ψηφίσματος και υποχρεώθηκε ν’ αποδεχτεί αυτό των Αδεσμεύτων. Το ψήφισμα 3212 εγκρίθηκε ομόφωνα την 1η Νοεμβρίου 1974, με 117 ψήφους υπέρ, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.

  Μετά την έγκριση του ψηφίσματος, ο Μακάριος δήλωσε: «Το ψήφισμα, επιτευχθέν κατόπιν σκληρής διπλωματικής μάχης, περιέχει όλα τα θετικά στοιχεία άτινα καθορίζουν τα πλαίσια εντός των οποίων θα πρέπει να αναζητηθεί η λύσις του προβλήματος (…) Η Τουρκία ευρέθη εις την ανάγκην να αποδεχθή το ψήφισμα διά να μην αποτελέση μοναδικήν εξαίρεσιν κατά την ψηφοφορίαν».

  Η πραγματικότητα ήταν η αντίστροφη. Η Κύπρος ψήφισε για να μην μείνει μόνη. Το 3212 επέβαλλε τους όρους του νικητή ενός πολέμου στον ηττημένο με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας. Το δράμα είναι πως αρχιτέκτονας αυτού του σκηνικού ήταν το Κίνημα των Αδεσμεύτων, στο οποίο στήριξε η Κύπρος τον αγώνα της και ακόμη το ευγνωμονεί. Και καθοδηγητής η Μόσχα, που χρησιμοποίησε την τραγωδία της Κύπρου για να φλερτάρει την Τουρκία και να υπονομεύει τη σχέση της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

  Ο Μακάριος, που έζησε τις πιο πικραμένες μέρες της ζωής του, αισθανόταν βαθιά απογοητευμένος από τη στάση των Αδεσμεύτων. Λίγο μετά την έγκριση του ψηφίσματος συναντήθηκε τυχαία με τον Αυστριακό διπλωμάτη Ludwind Steiner, ο οποίος υπηρέτησε πρέσβης στη Λευκωσία και είχαν καλή προσωπική σχέση. Ο Μακάριος του είπε ότι ήταν δυσαρεστημένος από το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης για την Κύπρο και ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένος για την έλλειψη στήριξης από τα κράτη μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων, με τα οποία είχε συνεργαστεί για χρόνια και υπολόγιζε στην υποστήριξή τους. Ο Μακάριος είπε ότι συνειδητοποίησε πως «δεν περίμενε καμιά βοήθεια από τους Σοβιετικούς, και ότι τώρα ένιωθε μια ροπή προς τον φιλοαμερικανισμό ‘βαθιά μέσα στην καρδιά του'»…
  Μετά που ουουουουουλλλα τούτα δηλαδή, ο «εθνάρχης» ένιωθεν «φιλοαμερικανισμούς». Αλλά φταίει ο «Γρίβας τζι’ ο Γρίβας τζι’ ο Γρίβας», ο Αναστασιάδης τζι’ ο Αναστασιάδης τζι’ ο Αναστασιάδης!

  I rest my case!

  Μου αρέσει!

  • Μαΐου 29, 2013 12:16

   Woofis,
   Για μια ακόμα φορά προσπαθείς να κάμεις συμψηφισμό των εγκλημάτων του Γρίβα με τα λάθη του Μακαρίου, εξισώνοντας τον πρώτο με τον δεύτερο. Θα επανέλθω πιο αναλυτικά αλλά από εβδομάδας στ Blog μου. Εδώ, πρώτων βαρκούμαι και δεύτερον δεν με εμπνέει το περιβάλλον! Δεν γουστάρω να μου βάζουν περιορισμούς και όρους για ο πώς θα εκφραστώ και τί θα πω!
   Να σημειώσω μόνο ότι δεν αποτελεί τεκμήριο ορθότητας των προσεγγίσεων ΣΟΥ το ότι παραθέτεις τα πολιτικά επιχειρήματα κι απόψεις του Δρουσιώτη πάνω σ’ οποιοδήποτε θέμα. Γιατί δεν δίνεις έστω ένα link για το Ψήφισμα 3212 για να δούμε τι πραγματικά λέει;

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Μαΐου 29, 2013 13:26

    Ψήφισμα 3212 (XXIX)
    H Γενική Συνέλευση υιοθέτησε την 1η Nοεμβρίου 1974 το ψήφισμα 3212(XXIX) με 117 ψήφους υπέρ, καμία εναντίον και καμία αποχή.
    Tο κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:
    H Γενική Συνέλευση,
    Έχοντας μελετήσει το κυπριακό πρόβλημα,
    Aνησυχώντας σοβαρά για τη συνέχιση της κυπριακής κρίσης η οποία αποτελεί απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας,
    Έχοντας συναίσθηση της ανάγκης για επίλυση της κρίσης με ειρηνικά μέσα χωρίς καθυστέρηση σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές των Hνωμένων Eθνών,
    Aφού άκουσε τις δηλώσεις που έγιναν κατά τη συζήτηση και αφού σημείωσε την Έκθεση της Eιδικής Πολιτικής Eπιτροπής για το κυπριακό πρόβλημα (A/9820),
    1. Kαλεί όλα τα Kράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Δημοκρατίας της Kύπρου και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη και επέμβαση που στρέφονται εναντίον της.
    2. Προτρέπει την ταχεία αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και της ξένης στρατιωτική παρουσίας και προσωπικού από τη Δημοκρατία της Kύπρου και τον τερματισμό οποιασδήποτε ξένης επέμβασης στις υποθέσεις της.
    3. Θεωρεί ότι το συνταγματικό σύστημα της Δημοκρατίας της Kύπρου αφορά την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
    4. Eπιδοκιμάζει τις επαφές και διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται επί ίσης βάσης, με τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των Hνωμένων Eθνών, μεταξύ των αντιπροσώπων των δυο κοινοτήτων και ζητεί τη συνέχιση τους προς τον σκοπό της επίτευξης ελεύθερα μιας αμοιβαίας αποδεκτής πολιτικής διευθέτησης που να εδράζεται στα βασικά και απαράγραπτα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων.
    5. Θεωρεί ότι όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στις εστίες τους σε συνθήκες ασφάλειας και καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να λάβουν επείγοντα μέτρα προς τον σκοπό αυτό.
    6. Eκφράζει την ελπίδα ότι θα καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες, αν είναι ανάγκη, περιλαμβανομένων διαπραγματεύσεων, στα πλαίσια των Hνωμένων Eθνών, προς τον σκοπό εφαρμογής των προνοιών του παρόντος ψηφίσματος, ώστε να διασφαλισθεί έτσι το βασικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Kύπρου για ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα.
    7. Zητά από το Γενικό Γραμματέα να συνεχίσει να παρέχει την ανθρωπιστική βοήθεια των Hνωμένων Eθνών προς όλα τα τμήματα του πληθυσμού της Kύπρου και καλεί όλα τα κράτη να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή.
    8. Kαλεί όλα τα μέρη να συνεχίσουν να συνεργάζονται πλήρως με την Eιρηνευτική Δύναμη των Hνωμένων Eθνών στην Kύπρο, η οποία μπορεί να ενισχυθεί αν παραστεί ανάγκη.
    9. Kαλεί τον Γενικό Γραμματέα να συνεχίσει να παρέχει τις καλές του υπηρεσίες προς τα ενδιαφερόμενα μέρη.
    10. Περαιτέρω καλεί τον Γενικό Γραμματέα να φέρει το παρόν ψήφισμα σε γνώση του Συμβουλίου Aσφαλείας.

    Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Μαΐου 29, 2013 16:30

    Ανεφ, ό,τι θέλεις γράφε – το κάθε τι κρίνεται από τη σοβαρότητα και τη συνάφειά του. Σου το έχω γράψει πολλές φορές: εγώ μιλώ για ένα σύστημα το οποίο με τα καλά και τα κακά του είναι αυτό που έχουμε. Εσύ αναφέρεσαι σε κάτι τέλειο που απλώς δεν υπάρχει. Ε, είναι λίγο δύσκολο να γίνει διάλογος με αυτά τα δεδομένα αφού εσύ δεν έχεις δυνατότητα να τεκμηριώσεις οτιδήποτε από αυτά που γράφεις.

    Μου αρέσει!

    • Μαΐου 29, 2013 18:58

     Strovoliotis,
     Δεν άκουσα πιο συντηρητική κουβέντα από άνθρωπο που θέλει να ονομάζεται φιλελεύθερος και να λέει ότι είναι υπέρ της προόδου: Δεν δοκιμάζουμε τίποτα το νέο γιατί δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα/σήμερα!

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Μαΐου 29, 2013 21:05

     Να δοκιμάσουμε, και να κρίνουμε ό,τι θέλεις! Προς το παρόν όμως, ένα σύστημα έχουμε να κρίνουμε στην πράξη, κάτι που πρέπει να γίνει με τα δικά του κριτήρια και κανόνες. Για θεωρητικά συστήματα, ουτοπίες και παραδείσους τα κριτήρια είναι άλλα, και προφανώς μη συγκρίσιμα αφού προς το παρόν *δεν* μπορούν να κριθούν στην πράξη.

     Μου αρέσει!

    • Μαΐου 29, 2013 21:52

     Ρε Strovolioti,

     Μα δουλέφκεις ΜΑΣ; Πώς θα «κριθούν στην πράξη», αν δεν γίνουν πράξη; Μα θκιεβάζεις ίνταμ που γράφεις;

     Πέραν τούτου, ποιος είναι αυτός που θα καθορίσει και στη βάση ποιων κριτηρίων τη «σοβαρότητα» αυτά που γράφουμε [όπως λες στο προηγούμενο σχόλιο σου]; Ξικαβαλλήτζιεψε [που το καλάμι σου];

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Μαΐου 29, 2013 21:59

     «Μα δουλέφκεις ΜΑΣ; Πώς θα «κριθούν στην πράξη», αν δεν γίνουν πράξη;» Μα, αυτό ακριβώς λέω! *Μέχρι* να γίνουν πράξη *δεν* μπορούν να σταθούν ως ανταγωνιστικά επιχειρήματα. Να συγκρίνουμε την παρούσα αστική δημοκρατία και καπιταλισμό, με…τι;;;;

     Αναφορικά με το πως θα γίνουν πράξη οι διάφορες ουτοπίες, τις αφήνω σε εσένα. Όταν με το καλό τα καταφέρεις, μιλάμε.

     Μέχρι τότε εγώ το μόνο που νοιώθω υποχρέωση να κάνω ενάντια στον συντηρητισμό και στη συνθηματολογία είναι να βελτιώνω το παρόν σύστημα.

     Α, σαν να μου φαίνεται και χρήση του κλασσικού οπλοστασίου της επίθεσης στον κομιστή, ελλέίψη επιχειρημάτων;

     Μου αρέσει!

    • Μαΐου 29, 2013 22:35

     Τα δικά μας του γειτόνου μας!

     Μου αρέσει!

 8. Μαΐου 29, 2013 07:59

  Eμένα αυτό που μου στάθηκε στο λαιμό πάντως είναι αυτό: «Καλά έκανε ο Αναστασιάδης και κράτησε το έγγραφο Ντάουνερ κρυφό!»

  Από ποιους το κράτησε κρυφό ο Αναστασιάδης αγαπητέ μπλόγκερ; Από τους πολιτικούς του αντιπάλους ή από μένα κι εσένα; Με συγχωρείς που θα μιλήσω έτσι, αλλά τι σόι πολίτης (και μάλιστα με φιλοευρωπαϊκές αν κρίνω από όσα έχω διαβάσει καταβολές και πεποιθήσεις) είναι αυτός που όχι μόνο αποδέχεται, αλλά υποστηρίζει τέτοιες ενέργειες; Τι είμαστε επιτέλους υπήκοοι ανατολικού χαλιφάτου που χειροκροτάνε την «μυστική διπλωματία» του πολυχρονεμένου και ικανότατου βεζύρη τους;

  Σε ένα στοιχειωδώς ανεπτυγμένο κράτος με στοιχειωδώς εκπαιδευμένους πολίτες ο πρόεδρος που θα τολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο θα είχε πάει ήδη στο σπίτι του. Σε μας εισπράτει και εύσημα!

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 29, 2013 13:35

   “Σε ένα στοιχειωδώς ανεπτυγμένο κράτος με στοιχειωδώς εκπαιδευμένους πολίτες ο πρόεδρος που θα τολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο θα είχε πάει ήδη στο σπίτι του.»
   Έχουμε όμως αυτό; Ο παλαβός διάλογος που ακολούθησε την αποκάλυψη του εγγράφου με οδηγεί να εισηγηθώ ακραία πράγματα: το κυπριακό να λυθεί μια Παρασκευή βράδυ, να μας το ανακοινώσουν Σάββατο, και από Δευτέρας να ισχύουν όλα!!!

   (εννοείται πως υπερβάλλω, αλλά ελπίζω να πιάνεις το νόημα.)

   Μου αρέσει!

 9. Μαΐου 29, 2013 09:55

  Τα τζιέρατα μου τα γυάλλενα… αλόπως εν σας αγαπούν οι γιεναίτζες σας τζιαι κάθεστε τζιαι ασχολείστε με το Κυπριακόν ακόμα!

  Μου αρέσει!

 10. Μαΐου 29, 2013 12:50

  Ο Ίντιοτ Μούφλον έσιει δίκαιον. Ακόμα λλίον εννα μαλλώνετε για τη δημοτική τζιαι την καθαρεύουσαν δαμέσαδα.

  Εγώ πάντως πρέπει να πω ότι λύσην έξω που το ΝΑΤΟ δεν διανοούμαι τζιαι δεν δέχουμαι. Μισή πατρίδα μισή κουμπάρε τι να κάμουμεν; Εν θα κάμω εγώ εκπτώσεις στα πιστεύω μου για 37% του εδάφους ούτε για λλίους πρόσφυγες τζιαι τες περιουσίες τους. Αν θέλουν περιουσίες να πα να γοράσουν ή να παν ΕΔΑΔ (ο Σίμος έσιει έτοιμον τέμπλεητ πας στο MS Word για τούτον).

  Μου αρέσει!

  • Μαΐου 29, 2013 13:14

   Ε ναι, το κυπριακό εν θέμα περιουσιών τα μαύρα. Με κατοχή με στρατοκρατία με τίποτε. Ίντα ωραία επανένωση ρε.

   Μου αρέσει!

  • Μαΐου 29, 2013 13:39

   Φίλε Παύλο, διχοτόμιση με 37% πλήν ή με 29% πλήν δεν έχει διαφοράν. Για να πιάει το κυπριακόν κρατος 8% πίσω (ή για να δώκει 29% μιαν τζιαι καλήν), θα αξίζει τον κόπον αν η επόμενη κατάστασην θα εγγυείται την ΕΙΡΗΝΗΝ καλλύττερα που τα τωρά, τζιαι εμείς οι αριστεροί επανενωτικοί θεωρούμεν ότι τούτον εν δυνατόν μέσαν που έναν ΚΟΙΝΟΝ κράτος που θα έχουν κέρδος τζιαι οι θκυό κοινότητες να πααίννει μπροστά, που τζιαι οι θκιυό κοινότητες θα προσπαθούν να περιφρουρήσσουν διότι θα εξαρτάται η επιβίωση τους από αυτόν, άρα όπου ο βαθμός αλληλοεξάρτησης θα είναι μεγάλος για να μεν λειτουργήσει απλά σαν μια ενδιάμεση κατάσταση για να υπογράψουμεν την διχοτόμησην που επιδιώκει η Τουρκία με πλάγιον τρόπον. (ενδιάμεση κατάσταση τύπου κοινοπολιτεία, ή συνασπισμός των σοβιετικών δημοκρατιών μετά την Εσσδ). Το σχέδιον Α##Ν που λαλεί τζιαι το Μουφλόν, εδιασφάλιζεν τούτα τα ελάχιστα πάνω στην κόψην του ξουραφκιού. Εμελέτησα το μιαν εφτομάδαν τζιαι εζίαζα τα σύν ίσια ίσια με τα πλήν τζιαι έδωσα τσανς στην ελπίδαν βάλλοντας τον εαυτόν μου με την πάνταν του ΝΑΙ τζιαι επολέμισα για να πιάσει η ελπίδα τόπον.

   Μια Κύπρος μοιρασμένη με δύο ουσιαστικά ανεξάρτητα κράτη όπως θέλει ο Έρογλου, εντεταγμένα μες τον Νάτο όπως θέλει ο Αναστασιάδης, με πέντε χωρκά πον να περάσουν υπο ελληνοκυπριακήν διοίκησην τζιαι μιαν σσυφφωνίαν για το φυσικόν αέριον που να κανονίζει ούλλους τους παίχτες, δεν το θεωρώ επανένωσην. Κάμετε την μόνοι σας αν σας περνά. Τί θέλετε που λλόου μας εμάς; Αν έν έτσι ας κάμουν μόνον την σσυφφωνίαν για το φυσικόν αέριον. Με τους Αιγυπτίους τζιαι τους Λιβανέζους ήβραν τα. Γιατί να μεν τα έβρουν τζιαι με τους Τούρκους.

   Όταν τα προλεγόμενα της παρούσας κυβέρνησης είναι «θα σας βάλουμεν στον Νάτο» να την φάτε μόνοι σας. Δεν μπορείς κύριε να με χέζεις τζιαι μετά να θέλεις τζιαι συμπάθειαν.

   Κάτι που κάμνει τζιαι ο στροβολιώτης. Για να βρίσει τους απορριπτικούς, αρκέφκει με το να βρίζει τους αριστερούς. Άμπα τζιαι πάει μια ανάρτηση στόττσιν. Γιάνε την εμπάθειαν σου φίλε μου τζιαι μετά έλα να θέλεις να μιλήσεις ορθολογιστικά πολιτικά με τους αριστερούς. Δεν εκατάλαβα γιατί πρέπει να σσυφφωνώ μαζίν σου, να θέλω τζιείνον που θέλεις τζιαι το μόνον που έχουμεν να πούμεν είναι αν ήταν ανίκανος ο Χριστόφκιας.

   Οι αριστεροί δεν σας είπαν όι σε λύσην. Λαλούν σας ότι δεν θέλουν την νατοποίησην του τόπου τζιαι την πλήρην υποταγήν στην ευρωπαϊκήν επιτροπήν. Αν που τούτον συμπεραίνετε ότι δεν θέλουμεν επανένωσην… να πάτε να γιάνετε. Δεν μπορείτε να μας ταϊσετε την πλήρην νατοποίησην, πράμαν που απότυχεν 50 χρόνια ή παράδοσην χωρίς αντίστασην στους όρους της Ευρωπαϊκής τράπεζας τζιαι του ΔΝΤ που θέλουν να επιβλήθούν σαν πολιτικός κυβερνήτης, επειδή θέλουμεν επανένωσην.

   Τί άλλον θέλετε που μας; Άτε πέτε μας τα ούλλα να δούμεν. Να γινούμεν του συναγερμού; Έτο εγίνην ο Στροβολιώτης. Τί εκέρδισεν. Σε 2 χρόνια εν να ουρλιάζει πάλε, όπως ουρλιάζει μετά που τον απογοητεύσαν ούλλα τα πολιτικά κόμματα ή προσωπα στα οποία επίστεψεν ως τωρά.

   Εμέναν λαλώ σας το που τα τώρά. Χρυσόν να μου το κάμετε το Νάτο, δεν το θέλω, όπως εν το έθελα ποττέ. Πάρα κάτω.

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Μαΐου 29, 2013 16:35

    «Για να βρίσει τους απορριπτικούς, αρκέφκει με το να βρίζει τους αριστερούς.»

    Ξέρεις ρε φίλε, τους μεν τους βρίζω από οργή, απελπισία, και το αίσθημα του κανεί πκιον με τις πατριωτικές παπαριές σας, τους δε από θυμό.

    Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ.

    Μου αρέσει!

   • Μαΐου 29, 2013 18:57

    Aceras,

    Γράφεις: «…να πάτε να γιάνετε»
    Απορία: Αν μπα τζι’ εν κάτι άλλο που έθελες να πεις;
    [Σπέρνω καινά δαιμόνια;]…

    Μου αρέσει!

 11. strovoliotis permalink*
  Μαΐου 29, 2013 13:55

  Για εμπλουτισμό του διαλόγου:

  Turkey open to pipeline offers from Cyprus, Israel, Iraq
  ANKARA – Hürriyet Daily News
  Israeli and Greek Cypriot officials and representatives of Turkish Cyprus all agree on the reality that natural gas produced in the eastern Mediterranean will get its utmost feasibility by a pipeline passing through Turkey, Energy Minister Taner Yıldız tells the Daily News

  Energy Minister Taner Yıldız (C), Daily News Editor-in-Chief Murat Yetkin (L) and Ankara Bureau Chief Serkan Demirtaş are seen during an interview. DAILY NEWS photo, Selahattin SÖNMEZ
  Serkan Demirtaşserkan.demirtas@hdn.com.tr
  Energy-hungry Turkey is open to cooperation with its oil and gas-rich southern neighbors for the exploration and transportation of their hydrocarbon products to world markets via Turkey. It has particularly called out to Israel and Cyprus, which recently had problems over the legality of the licenses issued for petroleum exploration in the eastern Mediterranean.

  “Israeli officials, local officials in Greek Cyprus and representatives of the TRNC [Turkish Republic of the Northern Cyprus], they have all agreed on one reality: The natural gas to be produced from this region will get its utmost feasibility by a pipeline that will pass through Turkey. All relevant figures prove this idea,” Energy Minister Taner Yıldız told the Hürriyet Daily News in a comprehensive interview outlining the Turkish government’s energy policies regarding oil and gas reserves of its southern neighbors.

  Yıldız held substantial meetings with acting Secretary of Energy Daniel Poneman and U.S. President Barack Obama’s special envoy for energy issues Carlos Pascual last week in Washington. The meetings were crucially important as the two allies found themselves on opposite sides on a number of issues related to Baghdad-Ankara tension over the latter’s growing interest in making deals with the Kurdistan Regional Government and to the Turkey-Cyprus quarrel over the Greek Cypriot government’s ambitious moves for oil exploration in the disputed areas of the Mediterranean.

  Although Yıldız underlines that Turkey appears to be the best route for these countries to flow their products to world markets, he is doing his best to show that Turkey is not in a position to abuse its geographical advantage in its potential talks with its neighbors.

  “Turkey does not say ‘Well, you are obliged to pass through our territories, so let’s talk over this.’ It adopts a very realistic approach,” he said. “Instead,” Yıldız continued, “Turkey says it’s open to any sort of projects with the accomplishment of political stability in the region.”

  Opportunity is there: Cypriot reserves

  The political stability the energy minister referred to concerns the decades-old Cyprus problem which could not be solved despite numerous mediation efforts by the United Nations. There are floating ideas that recently discovered oil and gas reserves off the island could set an opportunity for Turkish and Greek Cypriots to resolve their differences and agree on a peace plan.

  “I agree that opportunity is there. But this should have legality,” Yıldız said, adding that the current status of the Greek Cypriot oil explorations in the Mediterranean was illegal as there was no deal among the countries who have coastlines on the definition of economic exclusive zones.

  “When will they become legal? As put by our prime minister, they won’t become legal until these reserves are shared by the entire island. Will works be legal when [reserves are] shared? Yes.”

  ‘US confirms Turkey’s rightfulness’

  The involvement of foreign energy companies from many western countries including the United States makes the situation a little more complicated as Turkey said it would not allow those companies operating on the island to do business in its territories.

  Yıldız said he made clear to his American counterparts the Turkish position regarding Greek Cyprus’s operations and underlined that “We have seen that not only our correctness but also our rightfulness is being confirmed [by the U.S.].”

  Iraqi model for Cyprus

  For Yıldız, the position Turkey has adopted in Cyprus’s energy bid is not very different from his stance with regard to northern Iraqi reserves.

  “The reasonableness and consistency of what we are saying about Iraq [with regard its oil and gas reserves] should also be valid for Cyprus. Or vice versa. These two issues are mutually supportive,” he said.

  A growing political stalemate between Ankara and Baghdad under the leadership of Prime Minister Nouri al-Maliki had implications for Turkish companies operating in southern Iraq that pushed Turkey to seek more substantial energy deals with the KRG.

  “Signing a protocol and an agreement are different things. Agreements are inter-governmental,” Yıldız explained while clarifying a recent deal between a Turkish state company and the U.S. giant Exxon for exploring oil in northern Iraq.

  “The idea that state companies cannot make commercial contracts is wrong. They can make them,” he said. Pointing out that 39 companies from 19 different countries had already made similar deals and although central Iraqi government did not recognize them it started to receive 83 percent of revenues out of these projects as a result of their revenue sharing agreement with the KRG, Yıldız said that, “This means an indirect recognition of these commercial contracts.”

  Ready to talk with Baghdad

  Giving some clues as to how he introduced the situation in Iraq to his American counterparts, Yıldız preferred to use the concept of normalization in Iraq that would help to resolve all standing problems.
  “What’s the goal of Iraq? Increasing its current 2.7 million barrels per day oil production to 7 million.

  This is very good. You have oil and gas and you want to use them for your needs. But you cannot. This is abnormal,” he said. The normal thing was to use them and to transport them to world markets, he stressed, adding Turkey was ready to contribute to them. “What’s wrong with that?” asked the minister.

  Washington’s concern was that Turkey’s interest in northern Iraq would cause the division of Iraq, according to Yıldız. “What we have told them is this: On the contrary, Iraq would be divided if we do not show this interest. Iraq would not get divided as long as it becomes normalized. It would be divided if it would become abnormal. We are creating formulas for the normalization of Iraq.”

  For Yıldız, an Iraq which would increase its annual revenues up to $300 billion, three times more than current figures, and which would share it accordingly, would not face the risk of partition.
  Yıldız said turkey was ready to discuss these issues with Iraq whenever they requested.

  Turkey’s interest will not go

  According to him, Washington well understood Turkey’s position. “They [Americans] have realized that there is nothing abnormal about the point we have arrived at [in the northern Iraq]. What we are discussing [with the U.S] now is legality [of Turkey’s deals] and not their rightness. What we are doing in Iraq is the right thing from the perspective of international relations and of neighborhood. I must confess that the problem of legality will be resolved only after the hydrocarbon law is passed in Iraq.”
  Turkey’s interest in doing business in Iraq will not fade away he said, recalling that Turkey’s daily oil consumption was around 750,000 barrels, much higher than that of 22 European Union countries. “I am sorry but if Turkey goes 8,000 kilometers away, to Colombia, to explore oil it will not hesitate to go to 200 kilometer away,” he said.

  Israel: Political feasibility needed

  When it comes to cooperating with Israel on its energy projects, Yıldız drew attention to the fact that first there was a need for political feasibility to talk about these projects’ technical feasibility. The minister recalled that there were signs of this political feasibility after Israel apologized to Turkey but he wanted to underline that these projects could never be presented as the reasons for this apology. “They may well be the consequences of this apology,” he stressed.
  May/27/2013

  Μου αρέσει!

 12. Μαΐου 29, 2013 14:06

  Γειά σου φίλε Ασέρα!
  Εγώ θωρώ τα λλίον διαφορετικά:
  -Δυστυχώς ή ευτυχώς το ΝΑΤΟ επέτυχεν. Που είδες εσύ αποτυχίαν 50 χρόνια;
  -Τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν εμαλλώσαν μεταξύ τους. Κάποιος μπορεί τζιαι να σου πει ότι το ΝΑΤΟ απέτρεψεν ελληνοτουρκικόν πόλεμον πεντ’έξι φορές…
  -Η Κύπρος έπαθεν τα κακά που έπαθεν χωρίς να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Τι ακριβώς εννα κάμει μια ένταξη στο ΝΑΤΟ που εν έγινην ως τωρά;
  -Γιατί επιμένετε να εξισώνετε το Συνεταιρισμόν για την Ειρήνη με το ΝΑΤΟ;
  -Το να μεν χωνεύκεις τους δυτικούς εν δικαίωμαν σου βέβαια αλλά γιατί να βάλλουμεν την επανένωσην πάνω σε μια πιλάντζαν με το πόσον αριστεροί ή δεξιοί ήμαστεν;
  -Ξαναθκιάβας’το σχόλιον της Δισδαιμόνας. Εν σου κάθεται κάτι μες τον λαιμόν; Ο ένας Κυπραίος να «απειλεί» τον άλλον Κυπραίον για την λύσην…

  Μου αρέσει!

 13. Ανώνυμος permalink
  Μαΐου 29, 2013 14:25

  Τί συζητάτε ρε. Ο καρακιόζης που έχουμε για πρόεδρο ήδη το παίζει «μα εγώ έντζιε».

  Μου αρέσει!

 14. Μαΐου 29, 2013 14:53

  Εν κάμνει ολάν ούτε τούτος….
  Εϊναι ένα πράμα να αφήκεις ένα έγγραφο κρυφό (που στη νήσο των αγιών είναι αδύνατον – ούλλον τζαι κάποθεν θα διερέυσει) – τζαι άλλον άμαν φκει στο τύπο να ισχυρίζεσαι ότι δεν το έπιασες – τζαι να δημιουργείς τζαι κλίμα εναντίον του ντάουνερ….Πλέον εν παλαβομάρα γιατί πολλά σύντομα θα φανεί ότι τσιόφτες που λαλείς….

  Τζαι γω λαλώ σου – ότι άτε «δεν το αξιολογησε καλά το διπλωματικό σου γραφείο»…. Πάσχεις που τα ίδια προβλήματα με τον προηγούμενο… Οι συνεργάτες δεν κάμνουν…. εφάνηκεν είδη τζαι που το υπουργικό που εθκιάλεξεν…. εφάνηκεν τζαι στο γιουρογκρουπ… τωρά ετρίτωσε το κακό….

  Αφήκαν τον ιμισσ, να φκαίνει τζαι να διαψέυδει ότι το πιάσε τζαι δεν εσκέφτην σιορ ένα πλάσμα να τσιακάρει μες το κουτί του ταχυδρομίου » ρε ατζιαπις σου επιάμεν το; »

  Αλλά άκουα τζαι άλλα όμορφα εχτές…. Δεν με δεσμεφκουν λαλεί οι «υποχωρήσεις» χριστόφια…. Ώστε ; Εγίνηκεν τζαι ο νίκος παληκάρι….. Αν δεν σε δεσμέφκουν εσένα εν δεσμέφκουν με τους άλλους – εν το κόφκει ο νους σας τούντο πράμα ;
  Τι μεγαλειώδεις παπαρίες εν τούτες ;
  Εν δεσμέφκεσαι σαν κράτος/κοινότητα με το τι δέχεται ο κάθε πρόεδρος ;
  Κάθε φορά που θα έσσιει εκλογές δηλαδή ή ποδά ή ποτζιεί εννά ξαναρκέφκουμεν που την αρκή ;

  δεν ξέρω στροβολιώτη γιατί ελπίζεις ακόμα….
  Εν ούλλα πιο εύκολα να τα λαλείς άμαν κάμνεις αντιπολίτευση…. έτα χαιρκα του τωρά που κυβερνά…

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαΐου 29, 2013 16:33

   Στέλιο, ξεκαθαρίζω: ο χειρισμός του θέματος του εγγράφου από τον Αναστασιάδη ήταν πολύ κακός. Άσε που έδωσε πάσα σε κάθε ανεγκέφαλο απορριπτικό να βγαλει το άχτι του.

   Για τα λοιπά, ας πούμε ότι προς το παρόν του δίνω πίστωση χρόνου και τακτικής…

   Μου αρέσει!

  • Μαΐου 29, 2013 18:56

   Steliε Papalangi,
   Γράφεις: «Αλλά άκουα τζαι άλλα όμορφα εχτές…. Δεν με δεσμεφκουν λαλεί οι “υποχωρήσεις” χριστόφια….» — Έχουμε πρόοδο: Ο Πρόεδρος επέρασε που το «δεσμεύομαι» στο «δεν δεσμεύομαι»

   Μου αρέσει!

 15. beduin024 permalink
  Μαΐου 30, 2013 18:17

  Πρέπει να εγρηγορούμε γιατί μπορεί να περάσει καμιά λύση χωρίς να το καταλάβουμε τσιαι μετά με τι θα ποσκολιούμαστεν;

  Μου αρέσει!

 16. strovoliotis permalink*
  Μαΐου 30, 2013 22:48

  Μίνι Λεξικό τσέπης για δείπνα αυστηρά κοινωνικού χαρακτήρα

  http://patosmetrypav.blogspot.com/2013/05/blog-post.html

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: