Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δεν έχει σχέση η «δημοκρατία» με το κλείσιμο της ΕΡΤ.

12 Ιουνίου, 2013

Νομίζω πως το πιο ισχυρό επιχείρημα υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας της ΕΡΤ είναι πως σε αντίθετη περίπτωση ενισχύονται οι λαϊκίστικες ανεύθυνες φωνές της αριστεράς και της δεξιάς (εκείνοι δηλαδή που είχαν αντιταχθεί στις προηγούμενες προσπάθειες συγυρίσματος του οργανισμού, και εκείνοι που καλούσαν τον κόσμο να μην πληρώνει το λογαριασμό για την ΕΡΤ).

Εκεί που φαινόταν πως ο κίνδυνος μιας καταστροφικής κυβέρνησης Τσίπρα απομακρυνόταν, με αυτή την εξέλιξη μην εκπλαγείτε να τον δείτε πάλι στην κορυφή των δημοσκοπήσεων.

Πέραν τούτου, δεν μου αρέσει η εξέλιξη. Και παρά το γεγονός ότι απέχω εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τηλεθέαση, ενώ δε γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες της περίπτωσης, έχω όμως άποψη για το θέμα, που ξεκινά από το ράδιο, ξεκινά από το ΡΙΚ: δεν μπορώ να διανοηθώ σε καμιά περίπτωση το κλείσιμο του ΡΙΚ, ειδικά του ραδιοφώνου, εδικά του Τρίτου Προγράμματος. Ελένη Βρετού, Πόλα Σπόντα, ακόμα και ο πιο συγκρατημένος Χατζηπαναγής, κάνουν εκπομπές διαμάντια κάθε πρωί, οι οποίες ορίζουν  τη συνολική επικαιρότητα. *Δεν* εμπιστεύομαι άλλο σταθμό, είτε λόγω πολιτικής φόρτισης, είτε λόγω επιχειρηματικής φόρτισης, είτε ελλιπούς δημοσιογραφικής στελέχωσης.

Αυτή μου η άποψη πάει πίσω πολλά χρόνια, από τον πρώτο καιρό του Τρίτου Προγράμματος που ήταν από την αρχή επιτυχημένο (όχι μόνο για τις πολύ καλές ειδησεογραφικές του εκπομπές), και δέχτηκε την κριτική των αντιπάλων του ιδιωτικών ραδιοσταθμών – είτε για οικονομικούς λόγους είτε σε κάποια φάση για πολιτικούς, όταν το σύνολο των ιδιωτικών ραδιοσταθμών είχαν βυθιστεί στον εθνικισμό.

ΕΡΤ

ΕΡΤ

Άρα αν ετίθετο ανάλογο ζήτημα, για κλείσιμο του ΡΙΚ, ποια θα ήταν η θέση μου;

Θα ήταν αυτή:

Αν  μπορούσα να πεισθώ πως το κλείσιμο έχει να κάνει με το γεγονός πως εκτός από την Βρετού και τους άλλους καλούς, το ΡΙΚ έχει και κάποιους κακούς υπάλληλους, έχει και λειτουργίες τρελές (Παράδειγμα: δελτίο ειδήσεων στις 19.00, κοινή μετάδοση Πρώτου και Τρίτου προγράμματος: λέει το δελτίο ειδήσεων μια φωνή, το αναγγέλλει άλλη!),  και πως το κλείσιμο έχει να κάνει με την ανατροπή του μοντέλου λειτουργίας, και την επανεκκίνηση του με έμφαση στην Βρετού, τους άλλους καλούς αλλά ταυτόχρονα με σωστούς τρόπους λειτουργίας, τότε θα το δεχόμουν.

Αν το κλείσιμο είχε να κάνει με οριζόντιο αποκεφαλισμό, τότε θα ήταν λάθος. Ρεύμα, νερό, τηλέφωνα, ακόμα και υγεία έρχονται πρώτα: τυχόν αναγκαίες ιδιωτικοποιήσεις ή κλεισίματα θα έπρεπε να εξαντληθούν σε όλες τις άλλες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει και ο ιδιωτικός τομέας βάσει μετρήσιμων και καλώς εποπτευομένων κριτηρίων.

Η σωστή ενημέρωση – δυστυχώς – δεν μπορεί να μετρηθεί έτσι.

Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι η κυβέρνηση Σαμαρά υπόσχεται να ανοίξει ξανά την ΕΡΤ με νέα δομή και πλαίσιο λειτουργίας σε 2 μήνες. Δε ξέρω αν μπορώ να το θεωρήσω αυτό ως δεδομένο, δεν ξέρω αν μπορώ να εμπιστευτώ αυτή την ντελικάτη κυβέρνηση και το κυριότερο δεν ξέρω αν μπορώ να θεωρήσω πως η επανεκκίνηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα γίνει με τα σωστά πλάσματα και  σωστότερους τρόπους λειτουργίας – γιατί αυτό έχει σημασία. Αν ανοίξει ξανά με στελέχωση μόνο από τους εκλεκτούς του Σαμαρά, δεν καταφέραμε τίποτα.

Η ουσία όμως είναι πως το μέτρο του κλεισίματος δεν πρέπει να είναι ταμπού, δεν είναι αυτό το μεμπτό ζήτημα. Δεν είναι το τέλος του κόσμου οι σχεδόν 3000 απολύσεις: πάνω από 1 εκατομμύριο πλάσματα έμειναν χωρίς δουλειά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αυτοί ήταν παιδιά κατωτέρων γονιών, και δεν κουνήθηκε φύλλο;

Με την έμφαση που δόθηκε σε αυτή την ιδιότητα, το «ταμπού» δηλαδή του κλεισίματος ενός τέτοιου οργανισμού, βρήκαν ευκαιρία οι λαϊκιστές του μητροπολιτικού χώρου αλλά και οι ντόπιοι, να αναφερθούν στα μνημόνια και τις καταστροφικές τους συνέπειες, και ξεσπάθωσαν για τρόικα,  ΔΝΤ τους νεοαποικιοκράτες των Βρυξελλών κλπ. Μα ρε κοπέλια ξεχνάτε κάτι πολύ βασικό: τα μνημόνια είναι η *θεραπεία* για μια ασθένεια με ντόπια και εισαγόμενα στοιχεία, με συστημικά και ιδιαίτερα συμπτώματα. Όσο οδυνηρή και να είναι η θεραπεία,  η άλλη επιλογή θα ήταν η συνολική και συντριπτική χρεοκοπία, άρα καλό θα ήταν να παραιτήσετε τους λαϊκισμούς και τα συνθήματα.

Τέλος: η δημοκρατία.

Τι γυρεύει στ’ αλήθεια η δημοκρατία ή ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει, στο διάλογο αυτό; Ερωτώ ξανά: στις περιπτώσεις όλων των άλλων ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους, πού είχε πάει η δημοκρατία; Ή μήπως η επίκληση της δημοκρατίας σε αυτή την περίπτωση ισοπεδώνει όλα τα άλλα, προβάλλει μια αξία την οποία όλοι αποδέχονται και η οποία παραπλανητικά συνδεδεμένη με το θέμα, του δίνει μια άλλη ξεχωριστή διάσταση;

Όχι, δεν κινδυνεύει η δημοκρατία, ειδικά σε μια εποχή στην οποία υπάρχει υπερπροσφορά πληροφόρησης και ενημέρωσης, και υπάρχουν επίσης πολλαπλές δυνατότητες δημιουργίας και παροχής πληροφόρησης και ενημέρωσης.

Ο κίνδυνος, *γιατί υπάρχει κίνδυνος*, δε ξεκινά από το κλείσιμο,  ξεκινά ακριβώς από αυτό: τις πολλαπλές δυνατότητες δημιουργίας, παροχής και διανομής πληροφόρησης που απομειώνουν το κριτήριο της αντικειμενικότητας. Τεχνικά υπάρχουν οι δυνατότητες σήμερα να δημιουργήσουν κάποιοι τρελοί συνθήκες επίθεσης εξωγήινων επειδή αδυνάτισαν οι ηλιακές κηλίδες, ή θανατηφόρων ψεκασμών όποτε δουν ένα συννεφάκι, ή ακόμη να μας πείσουν πως ο Σώρρας είναι εθνικός ευεργέτης αντί μαφίας.

Σε όλη αυτή την εντεινόμενη επίθεση της παράνοιας, του παραλογισμού και της συνομωσιολογίας  χρειάζεται μια ΕΡΤ, χρειάζεται ένα Τρίτο ως μέτρο σύγκρισης αλλά και άμυνας.

Ναι, *και* ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να το κάνει αυτό. Αλλά ο πήχης είναι πολύ ψηλά και δύσκολα μπορεί να μετρηθεί, γι’ αυτό  θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια να με πείσει ότι πράγματι μπορεί να το κάνει.

40 Σχόλια leave one →
  1. strovoliotis permalink*
    12 Ιουνίου, 2013 13:39

    Από φίλο στο ΦΒ:

    -ΠΡΙΝ: «Γιατί να πληρώνω κάθε μήνα την ΕΡΤ, έτσι κι αλλιώς δε την βλέπω.»
    -ΜΕΤΑ: «Τόσα χρόνια βλέπω ΕΡΤ και τώρα την κλείνουν.»

    -ΠΡΙΝ: «Οι χαραμοφάηδες της ΕΡΤ που μπήκαν με μέσο και τους πληρώνουμε όλοι εμείς.»
    -ΜΕΤΑ: «Τόσος κόσμος θα χάσει τη δουλειά του.»

    -ΠΡΙΝ: «Κατευθυνόμενη η ενημέρωση στην ΕΡΤ από την κυβέρνηση.»
    -ΜΕΤΑ: «Φίμωση της ελευθερίας του λόγου το κλείσιμο της ΕΡΤ.»

    Μου αρέσει!

  2. Ζουλού permalink
    12 Ιουνίου, 2013 14:14

    Η «αμαρτωλή» λίστα με τους μισθούς των υπαλλήλων της ΕΡT
    http://www.sigmalive.com/news/greece/50182

    Τα υπόλοιπα ειναι λεπτομέρειες.

    Μου αρέσει!

  3. Ανώνυμος permalink
    12 Ιουνίου, 2013 15:19

    36 διοικητικά στελέχη της ΕΡΤ, διορισμένα από τον κύριο Κεδίκογλου και την κυβέρνησή του, κοστίζουν όσο όλοι οι υπόλοιποι 2700 εργαζόμενοι

    Μου αρέσει!

  4. 12 Ιουνίου, 2013 16:32

    Συγνώμη αλλά βεβαίως κινδυνεύει η δημοκρατία.
    Γιατί είναι πάσης γνωστό ότι η ελευθερη αγορά δεν προσφέρει καλύτερη ενημέρωση γιατί εκ των πραγμάτων είναι εξαρτώμενη.

    Όταν βασίζεται σε διαφήμισεις από εταιρείες (ή στη δική μας περίπτωση τράπεζες) προφανώς και δεν μπορεί να ασκήσει ούτε έλεχγο ούτε κριτική.

    Στη περίπτωση που ο ιδιοκτήτης είναι είτε πολιτικό πρόσωπο (δες υπουργος νίκουθκιου ή μπερλουσκόνι ή καρατζαφέρης), ή έχει άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα (μπόμπολας….. ή τα τούρκικα ΜΜΕ που δεν επροσέξαν ότι υπάρχουν διαδηλώσεις) επίσης η δημοσιογραφία της αγοράς είναι προβληματική.

    Πίεννε μόνο λιον πίσσω τζαι σκέφτου την ενημέρωση για το κυπριακό να την ελέγχει ο αντέννας, το σίγμα τζαι το μέγγα τζαι πέ μου αν θα περάσει ποττέ σχέδιο λύσης….

    Όποταν ναι 1000 φορές να πληρώνω σας φορολογούμενος τη δημόσια ραδιοτηλεόραση (τζαι ας έσσιει τζαι χρέη) παρά να τη (κερδοφόρα) πληρομένη δημοσιογραφία.
    Τόσον απλά…. γιατί δεν μετρούνται όλα με το χρήμα….. ούτε με τη παραγωγικότητα …ούτε με τη κερδοφορία….. δεν είναι αυτά τα δικά μας κριτήρια… Εγώ προτείμω οι φόροι που πληρώνω να παένουν στα χρέη της ΕΡΤ παρά σε «κίνητρα για τους επιχειρηματίες»….Θεωρώ ότι προσφέρουν παραπάνω στο κοινό καλό…..

    Η δημοκρατία κινδυνεύει είδη που τες πολιτικές λιτότητας τζαι ανεργείας.
    Έχουν είδη φκάλει τη ΧΑ στο 12-13% – τζαι συνεχίζουν ανέμελοι….

    τζαι τέλος ποιός είπεν ότι στις περιπτώσεις που έχασαν άλλοι τη δουλειά τους ήταν δημοκρατικό ; …. Αλλά εν τζαι εγώ που κάθε φορά που εγίνετουν μια απέργεία την εχλέυαζα….

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      12 Ιουνίου, 2013 16:46

      Στέλιο, εδθκιάβασες το κειμενο, ή αντιδράς επί τη βάση του τι *ανέμενες* να θκιαβάσεις;

      Αυτό δηλαδή τι σου λέει: «Σε όλη αυτή την εντεινόμενη επίθεση της παράνοιας, του παραλογισμού και της συνομωσιολογίας χρειάζεται μια ΕΡΤ, χρειάζεται ένα Τρίτο ως μέτρο σύγκρισης αλλά και άμυνας.

      Ναι, *και* ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να το κάνει αυτό. Αλλά ο πήχης είναι πολύ ψηλά και δύσκολα μπορεί να μετρηθεί, γι’ αυτό θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια να με πείσει ότι πράγματι μπορεί να το κάνει.»

      Μου αρέσει!

      • 13 Ιουνίου, 2013 11:34

        κοίταξε να δεις….

        Το κείμενο έσσιει ένα σωρό , «ναι μεν άλλα» οπότε απευθύνεται σε όλα τα γούστα.
        Ξεκινά με ένα προβοκατόρικό τίτλο (τελικά τραβάς μας με τούτους τους τίτλους τελευταίως 🙂 , ο οποίος αξίζει σχολιασμού….. Γιατί όπως τζαι με τες εφημερίδες , έσσιει σημασία ο τίτλος – γιατί τζιαμέ πάει η έμφαση έστω τζι αν άλλα στοιχεία υπάρχουν ποτζίη ποδά στο άρθρο κάπου αραδιασμένα. Εν έτσι που παιρνά στο κόσμο τζαι η προπαγάνδα » μα γράφει το φιλελευθερος» » αφού λαλεί το η εφημερίδα» .

        Όποταν επί του συγκεκριμένου, έπρεπε να δωθεί απάντηση.
        Επίσης , εδώθηκε απάντηση ως προς το ότι «ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να το κάνει αυτό…αλλα με μεγαλύτερη προσπάθεια κλπ κλπ». Εγώ λέω, με συγκεκριμένα παραδειγματα τζαι μετά από μια εικοσαετία και βάλε ιδιωτικής δημοσιογραφίας – δεν έχουμε αυτές τες ενδείξεις.

        Που τζιαμέ τζαι τζει – όσον καλή τζαι να είναι η βρετού (προσωπικά δεν έτυχε να την ακούσω)- δεν είναι τζίηνη η προτεραιότητα βάση του οποίου θα κρίνουμε τη δημόσια ενημέρωση.

        γιατί είπες το πιο πάνω δεν αντιλέγω αλλά είπες και αυτό
        «Όχι, δεν κινδυνεύει η δημοκρατία, ειδικά σε μια εποχή στην οποία υπάρχει υπερπροσφορά πληροφόρησης και ενημέρωσης, και υπάρχουν επίσης πολλαπλές δυνατότητες δημιουργίας και παροχής πληροφόρησης και ενημέρωσης»

        Όπως τζαι να έσσιει…. Χαίρομαι τους εργαζόμενους της ΕΡΤ που συνεχίζουν τζαι μεταδίδουν…. Τζαι το κόσμο που περιφρουρεί την ΕΡΤ (παρόλο που τους εκόψαν τα τηλέφωνα, τζαι αφήνουν λίβελους για πλιάτσικο στο διαδυκτυο). Παρόλο που χωρίς μισθό (άρα χωρίς οικονομική ελευθερία), αυτές τις μέρες η δημοσιογραφία στην ΕΡΤ είναι πραγματικά ελευθερη.

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          13 Ιουνίου, 2013 14:42

          Στέλιο,

          Υπάρχουν «ναι μεν, αλλά», γιατί το θέμα δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο! Σε αυτό πιστεύω να συμφωνούμε.

          Και πιθανότατα θα συμφωνούμε και στο τι θα αναμέναμε από μια δημόσια ραδιοτηλεόραση – όσο αόριστο αλλά και πολυδιάστατο είναι αυτό.

          Ε, λοιπόν θα επιθυμούσα να είχαμε τα ανωτέρω, αλλά με καλή διοίκηση από ένα μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα – πιστεύω με πιάνεις.

          Ο ιδιωτικός τομέας δεν απαγορεύεται να ασχοληθεί με την ενημέρωση. Η εμπειρία μας στην Κύπρο φυσικά δείχνει πως *όλα* τα ιδιωτικά ΜΜΕ είναι πολιτικά, ή επιχειρηματικά ταυτισμένα, ή ακόμη και ποιοτικά στιγματισμένα, άρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως η δημόσια ραδιοτηλεόραση – ο καθένας διαλέγει ό,τι του γουστάρει. Τα χρειαζόμαστε όμως και τα δυο, ως συμπληρώματα, ως αντίβαρο, όπως θέλεις πες το.

          (Για τη μιζέρια κάποιων ΜΜΕ υπό τον ιδιωτικό τομέα, δεν αντέχω να μη γράψω αυτό: φαντάστηκες η μόνη μας ενημέρωση να γινόταν από τα παλικάρια της Γνώμης; 🙂 )

          Πάντως, τούτον, το έχω ήδη ακούσει: «μα αφού το γράφει τζιαι ο Στροβολιώτης :))

          Μου αρέσει!

        • 13 Ιουνίου, 2013 15:11

          Οοοπππααα!
          Ο Strovoliotis διαβάζει “Γνώμη” κι έχει και άποψη! Άραγε διαβάζει και “Μάχη” και κυπριακό “Ποντίκι”, “Σημερινή” και “Αλήθεια” και τα λοιπά αντικειμενικά κι έγκυρα έντυπα [“Πολίτη” και “Φιλελεύθερο”] όπου γράφουν «έγκριτοι» δημοσιογράφοι;

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          13 Ιουνίου, 2013 17:00

          Σωστά λες, πως θα ήταν δυνατόν να πάρω στο στόμα μου αυτή την έπαλξη αντικειμενικότητας και σωστής ειδησεογραφίας (τόσο, που κάθε εβδομαδιαίο πρωτοσέλιδο, ξεχνιέται μέχρι την επόμενη Παρασκευή, αλλά ποιος νοιάζεται;)!!!

          Παράδειγμα οι πιο κάτω ειδήσεις στην πρώτη σελίδα του δικτυακού τους τόπου:

          «Υπό έντονες διαμαρτυρίες του ΑΚΕΛ η αναβολή στη ψήφιση του νόμου για μείωση των ενοικίων
          13 Ιουνίου 2013

          Το ΑΚΕΛ καταδικάζει την απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ και ζητά την ανάκληση της
          12 Ιουνίου 2013

          ΑΚΕΛ: ΔΗΣΥ και Πρόεδρος αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη
          10 Ιουνίου 2013

          Ομαδικά στο κόμμα του Λιλλήκα οι εθνικιστές του ΕΥΡΩΚΟ (πρώην στελέχη των Νέων Οριζόντων)
          09 Ιουνίου 2013

          Ιδού οι «Νέοι Ορίζοντες» του Λιλλήκα! – ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
          08 Ιουνίου 2013

          ΑΚΕΛ:’άλωση’ του κράτους και ‘βόλεμα ημετέρων’
          06 Ιουνίου 2013»

          Εντελώς αντικειμενική δημοσιογραφία και σωστή ειδησεογραφία, ε;

          Είναι άσχετο το γεγονός πως συμφωνώ με τους χαρακτηρισμούς για το ΕΥΡΩΚΟ – αυτό όμως που κάνει όμως η Γνώμη *δεν* είναι δημοσιογραφία: είναι φτηνή προπαγάνδα και συνθηματολογία.

          Αλίμονο μας αν μας ενημέρωναν αποκλειστικά ανεύθυνοι ζηλωτές είτε της ακροδεξιάς είτε τής ακροαριστεράς.

          Μου αρέσει!

        • 13 Ιουνίου, 2013 21:03

          Strovoliotis,

          Αραδιάζεις μόνο τίτλους [κυρίως από την διαδικτυακή “Γνώμη”] χωρίς να μπαίνεις στην ουσία του περιεχομένου των άρθρων. ΕΣΥ, όμως που είσαι “Μάνα” σε τούτα και βάζεις μάλιστα και τίτλους για «να τραβήσουν τον Ανεφ», γιατί παραπονιέσαι; Οξά ενόμισες ότι το παιχνίδι των εντυπώσεων [με τους τίτλους] εν να το παίζετε μόνο ΕΣΕΙΣ; Θυμάσαι εκείνο τον τίτλο που έβαλε κάποτε ο “Πολίτης”, “Ο Χριστόφιας σβήνει λαπόρτα”, τζιαι θκιέβασα τζι’ εγιώ το κείμενο 5-6 φορές για να δω πώς ο τέως Πρόεδρος έσβηνε τα «λαπόρτα», αλλά ουκ είδα!
          Για την ιστορία να βάλω τρεις δικούς ΣΟΥ ευφαντάστους τίτλους, δύο προσφάτους κι ένα παλαιόετο1
          1. “Προλετάριοι όλου του κόσμου, παρετάτε!” – 4 Ιουνίου, 2013
          2. “Δεν έχει σχέση η «δημοκρατία» με το κλείσιμο της ΕΡΤ”, 12 Ιουνίου, 2013
          3. “Απίστευτο: μαζέφκουν τες τσιακκίλες από το ράουντ απάουτ του Προεδρικού!” – 14 Ιουλίου 2011

          ΕΣΕΝΑ, που να σε συγκαταλέξουμε, στους “φιλελεύθερους που κάνουν πλάτες στην ακροδεξιά;

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          13 Ιουνίου, 2013 21:34

          Φίλε εγώ, όπως και εσύ είμαστε «στήλες» σε μια τεράστια διαδικτυακή ομάδα. Είναι οι γνώμες και απόψεις σου, το ίδιο και οι δικές μου. Έχουμε κάθε δικαίωμα να τις γράφουμε, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας να τις συζητάμε.
          Η Γνώμη προέκυψε ως κάκιστο παράδειγμα *ιδιωτικού ΜΜΕ*, που με κάνει να υποστηρίζω την ύπαρξη δημόσιας τηλεόρασης.
          Δεν συγκρίνεσαι εσύ ή εγώ με τη Γνώμη ή το ΡΙΚ ή την ΕΡΤ. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
          *Αν* όμως εγώ γινόμουν ποτέ διευθυντής του ΡΙΚ, πιθανότατα να συνέχιζα να γράφω δημοσίως τις απόψεις μου σε μια στήλη, αλλά θα απαγόρευα από τους δημοσιογράφους που κάνουν ειδήσεις να αναφέρονται σε αυτές.
          Νομίζω η διαφορά είναι σαφής και θα πρέπει να την αναλαμβάνεσαι.
          Άλλο η «ενημέρωση» που *δεν* κάνει η Γνώμη, γιατί ασχολείται μόνο με προπαγάνδα. Ε, αυτό που επιμένω να λέω είναι πως άθλια παραδείγματα όπως της Γνώμης, (και εννοείται πολλά άλλα ανάλογα ΜΜΕ της δεξιάς), κάνουν απαραίτητη την ύπαρξη μιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

          Μου αρέσει!

        • 14 Ιουνίου, 2013 08:15

          Ο Άνθρωπος, Strovolioti, “εικόνα είναι της κοινωνίας και της μοιάζει” [που λέει και η ποιήτρια]… Αντανακλά, είτε σε ατομικό/προσωπικό επίπεδο είτε σε συλλογικό, τις κυρίαρχες ιδεολογικές τάσεις μέσα στην κοινωνία, με τα δύο μέρη να βρίσκονται σε μια σχέση συνεχούς αλληλοεπίδρασης κι αλληλεξάρτησης. Την ίδια ώρα όμως, ο Άνθρωπος είναι και φορέας των αντιφάσεων της κοινωνίας οι οποίες αναπόφευκτα δημιουργούν αντιπαλότητες και προκαλούν συγκρούσεις [δεν ζούμε δα και σε κανένα αγγελικά πλασμένο κόσμο]. Αυτές οι αντιπαλότητες και συγκρούσεις με τη σειρά τους θέτουν τις βάσεις για διαφοροποιήσεις και δημιουργούν κινήσεις για αλλαγές, ενίοτε και επαναστατικές κι ανατρεπτικές, αν και όταν αδυνατίσει ο κυρίαρχος λόγος των μέχρι τότε επικρατουσών ιδεολογιών. Και είναι “φυσιολογικό” και τα Μέσα “Ενημέρωσης” ή [καλύτερα] Εξαπάτησης(!) να είναι κομμάτι αυτού του παιχνιδιού…

          Γι’ αυτό αγαπητέ Strovolioti, ας αφήσουμε τα “εγιώ εν τζιαι…», γιατί ΟΛΟΙ λίγο ή πολύ κάπου είμαστε τοποθετημένοι καθώς συνεχώς έρχονται στιγμές πρέπει να αποφασίζουμε με ποιους θα παέννουμε και ποιους θ’ αφήνουμε πίσω! Και μ’ αυτό δεν εννοώ κατ’ ανάγκην κομματικά ή παραταξιακά, αλλά πρώτα και κύρια κοινωνικοοικονομικά. Ας μην καμωνόμαστε λοιπόν ότι πέσαμε από τον ουρανό, ή ότι είμαστε ασημαντότητες. Ναι μεν το παιχνίδι εν πολλοίς καθορίζεται από άλλες κυρίαρχες καταστάσεις, αλλά κι ΕΜΕΙΣ είτε συνειδητά [γιατί αντιληφτήκαμε ότι αυτό υπαγορεύουν ή επιβάλλουν τα συμφέροντα μας], είτε υποσυνείδητα [γιατί πηγαίνουμε με το κυρίαρχο ρεύμα] γινόμαστε μέρος του παιχνιδιού…
          Συνεπώς δεν λειτουργούμε [και τόσο] ανεξάρτητα ή αυτόβουλα σε σχέση με το καθορισμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο είμαστε ενταγμένοι.

          Μου αρέσει!

        • 14 Ιουνίου, 2013 08:21

          Συντακτικές διορθώσεις:
          1. Αντί «αν και όταν» να διαβαστεί «αν και εφόσον»
          2. «έρχονται στιγμές [ΠΟΥ] πρέπει να αποφασίζουμε»

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          14 Ιουνίου, 2013 13:58

          Ανεφ, δεν παραπέμπονται όλα τα ζητήματα σε αδιέξοδες ιδεολογικές περιηγήσεις. Τα πλείστα είναι θέματα διαχείρισης.

          Οι θέσεις μου τηλεγραφικά:
          1. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει ρόλο να επιτελέσει και τη χρειαζόμαστε.
          2. Το κλείσιμο με στόχο την *επανεκκίνηση* της ΕΡΤ δεν είναι κακό.
          3. Νοουμένου ότι κάποιος μπορεί να εμπιστευτεί την κυβέρνηση Σαμαρά κ.α..
          4. Άλλο ένα μπλοκ, άλλο ένα ΜΜΕ.

          Τέλος, φυσικά και πάμε με τα συμφέροντα μας! Και εγώ το κάνω και εσύ νομίζεις πως το κάνεις. Το «νομίζεις» μπήκε έτσι γιατί εσύ στηρίζεις μεν τα συμφέροντα σου νομίζοντας πως ισχύει κάτι άλλο από εκείνο που ισχύει στην πράξη. Είναι ένα θέμα η επιθυμία για αλλαγή, ή ακόμη και ανατροπή, και άλλο η διαχείρισης της πραγματικότητας που ισχύει προς το παρόν.

          Και εσύ ως συνήθως χάνεσαι μεταξύ των δυο …

          Μου αρέσει!

  5. strovoliotis permalink*
    12 Ιουνίου, 2013 17:04

    Και επειδή η υπερβολή και η συνθηματολογία είναι μούχτιν, το ανόητο πρόγραμμα με την Βιολάρη (κυρίως) και τον Σωτηρόπουλο που μεταδίδει το Τρίτο από τις 2 το μεσημέρι, με κάνει να μετανιώνω για τα καλά λόγια που τους έγραψα…

    Μου αρέσει!

  6. 12 Ιουνίου, 2013 18:03

    Reblogged this on Μένουμε Ευρώπη and commented:
    Ο Γιάννος Ιωάννου επιχειρεί μια προσομοίωση του κλεισίματος της ΕΡΤ στο κυπριακό πλαίσιο και περιγράφει τα κριτήρια που θα χρησιμοποιούσε για να αξιολογήσει μια τέτοια εξέλιξη. Επίσης, σχολιάζει την εδώ πρόσληψη της ελλαδικής επικαιρότητας.

    Μου αρέσει!

  7. 12 Ιουνίου, 2013 22:57

    Τη κατάρα του Χατζιδάκι να ‘χουν…

    http://hlithioagrino.blogspot.com/2013/06/the-switch-3-short-stories.html

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      13 Ιουνίου, 2013 07:44

      Ειλικρινά διαιρωτούμαι ποιες διεργασίες οδηγούν σε τέτοια κείμενα 🙂

      Μου αρέσει!

  8. 12 Ιουνίου, 2013 22:58

    Μου αρέσει!

  9. 12 Ιουνίου, 2013 22:58

    Μου αρέσει!

  10. strovoliotis permalink*
    13 Ιουνίου, 2013 07:52

    Ενδιαφέρουσα – ως συνήθως – η άποψη της Δρακούνας:

    http://drakouna.blogspot.com/2013/06/blog-post.html#links

    Μου αρέσει!

  11. strovoliotis permalink*
    13 Ιουνίου, 2013 07:53

    Ενώ ο Ανεφ, είτε δεν καταλαβαίνει το κειμενο, είτε δε θέλει να το καταλάβει, και διαστρεβλώνει με το δικό του φακό: «Τα πιο πάνω δεν θα τα χαρακτηρίσω ούτε φαιδρά, ούτε ανόητα, αλλά ούτε και αφελή, [αν και όταν κάποιος πιστώνει τον ιδιωτικό τομέα με καλές προθέσεις το στοιχείο της αφέλειας είναι έντονα διακριτό!]… Αντίθετα αντανακλούν τον τρόπο σκέψης των απανταχού νεοφιλελεύθερων που επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση της όποιας κερδοφόρας δημόσιας υπηρεσίας και την κατάργηση του όποιου μη κερδοφόρου (ημι)κρατικού οργανισμού. Είναι καθαρά ταξική θέση καθώς υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ του κεφαλαίου.»

    http://aneforiwn.blogspot.com/2013/06/1042013.html

    Μου αρέσει!

  12. Ανώνυμος permalink
    14 Ιουνίου, 2013 01:10

    Ευτυχώς ο Νίκαρος δεν είπε «Δεσμεύομαι να μην κλείσω το ΡΙΚ».

    Μου αρέσει!

  13. Ανώνυμος permalink
    14 Ιουνίου, 2013 14:09

    πάει τζιαι το ΡΙΚ. είπεν δεσμεύεται

    Μου αρέσει!

  14. 14 Ιουνίου, 2013 15:42

    Τώρα που πέρασαν μερικές ημέρες… νοιώθω την υποχρέωση να απαντήσω σε κάποια από όσα είπες, διερωτώμενος και ‘γω με τη σειρά μου για το τι είδους διεργασίες σε οδηγούν σε τέτοιες σκέψεις.
    «…εκείνοι δηλαδή που είχαν αντιταχθεί στις προηγούμενες προσπάθειες συγυρίσματος του οργανισμού…»

    Τη διαχρονική ευθύνη των όσων κυβερνούσαν (βλ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) για την κατάσταση της ΕΡΤ δηλαδή την κάνεις γαργάρα. Φταίνε οι «ακραίοι» ή ακραίοι της δεξιάς και της αριστεράς. Μάλιστα. Το ότι η παρούσα κυβέρνηση είχε η ίδια προσλάβει 40 άτομα (με αρκετούς υψηλόμισθους)… και μάλιστα με το δικαίωμα άσκησης δεύτερου επαγγέλματος (πράγμα που δεν ισχύει για τους υπόλοιπους)… φαντάζομαι ότι το συγκαταλέγεις στη προσπάθεια συγυρίσματος!
    Αυτοί δηλαδή που διόριζαν τις διοικήσεις του οργανισμού… και που φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα βαρίδια που της φόρτωσαν… είναι κατ’ εσέ οι εκσυγχρονιστές και αναμορφωτές. Ναι, 4 κανάλια τηλεόρασης και 7 ραδιοφωνικά θα ήταν πολλά ακόμα και σε περιόδους μη κρίσης. Ποιών απόφαση όμως ήταν αυτός ο υδροκεφαλισμός;

    Τη δε σύγκριση της ΕΡΤ με το ΡΙΚ τη βρίσκω γελοία … αν όχι ύποπτη. Είναι σαν να συγκρίνεις το Χατζιδάκι και το έργο του με τον Μελετίου και τη Λαϊκή ορχήστρα του ΡΙΚ. Δεν ενδιαφέρομαι καν να συζητήσω τέτοιες συγκρίσεις.
    Ναι, κινδυνεύει η δημοκρατία. Η όση απέμεινε στην Ελλάδα. Ξεχνάς μου φαίνεται εκείνη τη κόντρα των δύο παρουσιαστών με την «Υπουργάρα» και την προσπάθεια απόλυσης τους, συμβάν που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τις μετέπειτα απεργίες. Ναι, υπάρχει πρόβλημα στη ΕΡΤ –και σε πολλούς άλλους χώρους του Δημοσίου –με τους συνδικαλιστές… που και αυτοί πελατειακά λειτουργούν. Τούτο όμως δεν αρκεί για να δικαιολογήσει πράξεις τύπου «κλείνω μια εταιρεία για να απαλλαγώ από τις όποιες υποχρεώσεις –τις οποίες ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΑ –απέναντι στους εργαζόμενους και μετά ανοίγω ξανά την ίδια με άλλο όνομα». Αν το έκανε ιδιώτης … όχι επειδή η εταιρεία και ο ιδιοκτήτης της πτώχευσαν αλλά επειδή είναι πιο βολικό να ανοίξει άλλη, θα συμφωνούσες;
    «… -ΠΡΙΝ: “Κατευθυνόμενη η ενημέρωση στην ΕΡΤ από την κυβέρνηση.”
    -ΜΕΤΑ: “Φίμωση της ελευθερίας του λόγου το κλείσιμο της ΕΡΤ.” …»

    Δηλαδή το βρίσκεις τόσο δύσκολο να συμβαίνουν και τα δύο; Σφάλμα λογικής … άγνοια των καταστάσεων και των πρόσφατων εξελίξεων… ή απλά «κόφκουμεν τζιαι ράφκουμεν όπως μας βολεύκει».

    Ναι, ανέκαθεν οι εκάστοτε κυβερνώντες (της παρούσας κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης) επιχειρούσαν την ποδηγέτηση της ΕΡΤ. Ναι, υπήρχαν συχνά δημοσιογράφοι που αντιστέκονταν. Όπως υπήρχαν και άλλοι που σιωπούσαν ή ακόμη συναινούσαν. Ψάξε λίγο τι συνέβαινε από τον καιρό των Λυριτζή και Οικονόμου.

    Το άνωθεν «επιχείρημα» μου θυμίζει αυτούς που χρησιμοποιούν ως «όπλο» π.χ. το μισθό της Στάη. Είναι οι ίδιοι που θεωρούν απόλυτα φυσικό στο ιδιωτικό τομέα να υπάρχουν ψηλοί μισθοί για να προσελκύουν ταλέντα… αλλά αδιανόητο να πράττει το ίδιο μια δημόσια εταιρεία.

    Ο «αποφασιστικός» Σαμαράς… απλά ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ. Αυτό συνέβη. Του τη σπάσανε στο αγαπημένο του υπουργάκι… του αντιστάθηκαν –έστω ελάχιστα –στη προσπάθεια του να μετατρέψει την ΕΡΤ σε «χωράφι του» και αντέδρασε σαν κιστημένο μωρό.
    Ρώτα.. άκου λίγο και τις μαρτυρίες των ανθρώπων της ΕΡΤ (που κακώς καθυστέρησαν να μιλήσουν)… και μετά κρίνε.

    Αν περάσει η απόφαση Σαμαρά… σε παρακαλώ να παρακολουθείς τις εξελίξεις και να μας πληροφορείς για τα εξής:

    1) Με τι κριτήρια, τι μισθούς και τι προνόμια θα διοριστούν τα ΑΝΩΤΑΤΑ διευθυντικά στελέχη της νέας ΕΡΤ;
    2) Τι ποιότητα της πληροφόρησης θα υπάρχει; (Αν και φοβάμαι πως το κριτήριο σου θα είναι μόνο το αν ακούγονται –αποκλειστικά –θετικά πράγματα για το μνημόνιο).
    3) Τι απόψεις θα αφήνονται να βγουν στην επιφάνεια πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα που θα συμβούν εντός Ελλάδος αλλά και στη γύρω περιοχή στα επόμενα 2-3 χρόνια. Θα συνάδει αυτό με την ελευθερία του λόγου και της πληροφόρησης;
    4) Τι θα γίνει με το πολύτιμο αρχείο;

    Με τα όσα έγραψες σε αυτό το κείμενο μου προκάλεσες πολλή θλίψη. Ξέρεις γιατί;

    Γιατί κατάντησες να ακούγεσαι σαν τους γνωστούς ΑΚΕΛικούς: υπάρχουν ΜΟΝΟ όσα εξυπηρετούν τη θέση μας και συνάδουν με τις ιδεολογικά συμβατές ντιρεκτίβες, τίποτε άλλο.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      14 Ιουνίου, 2013 16:04

      Ο επίλογος του σχολίου σου είναι η απόλυτη ύβρις 🙂

      Πιστεύω πως στο αρχικό μου κειμενο και στα σχόλια μου υπάρχουν σχεδόν όλες οι απαντήσεις – τις οποίες θα μαζέψω ξανά και θα επανέλθω γιατί δεν έχω ικανή συγκέντρωση και χρόνο αυτή την ώρα.

      Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      14 Ιουνίου, 2013 18:19

      «Τη διαχρονική ευθύνη των όσων κυβερνούσαν (βλ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) για την κατάσταση της ΕΡΤ δηλαδή την κάνεις γαργάρα. Φταίνε οι «ακραίοι» ή ακραίοι της δεξιάς και της αριστεράς. Μάλιστα. Το ότι η παρούσα κυβέρνηση είχε η ίδια προσλάβει 40 άτομα (με αρκετούς υψηλόμισθους)… και μάλιστα με το δικαίωμα άσκησης δεύτερου επαγγέλματος (πράγμα που δεν ισχύει για τους υπόλοιπους)… φαντάζομαι ότι το συγκαταλέγεις στη προσπάθεια συγυρίσματος!»
      Έγραψα και στο αρχικό κείμενο πως δε γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες του θέματος. Αυτά που περιγράφεις όμως μου είναι γνωστά. Και φυσικά *δεν* αποτελούν προσπάθεια συγυρίσματος.
      «Αυτοί δηλαδή που διόριζαν τις διοικήσεις του οργανισμού… και που φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα βαρίδια που της φόρτωσαν… είναι κατ’ εσέ οι εκσυγχρονιστές και αναμορφωτές.»
      Όχι κατ΄ ανάγκη. Τους έκατσε η ευθύνη να λύσουν προβλήματα που *και* οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει. Δηλαδή θα ηταν καλύτερα να ακούσουμε κουβέντες του στυλ «φταίει το βαθύ κράτος της δεξιάς»;
      «Ναι, 4 κανάλια τηλεόρασης και 7 ραδιοφωνικά θα ήταν πολλά ακόμα και σε περιόδους μη κρίσης. Ποιών απόφαση όμως ήταν αυτός ο υδροκεφαλισμός;»
      Εκείνων που πρέπει να πάρουν τώρα αποφάσεις.
      «Τη δε σύγκριση της ΕΡΤ με το ΡΙΚ τη βρίσκω γελοία … αν όχι ύποπτη.»
      Δικαίωμα σου, και προφανώς και γνώση σου που εγώ δεν έχω. Η όποια σύγκριση που κάνω περιορίζεται στο βαθμό που γνωρίζω στις ειδήσεις. Αλλά ρε κουμπάρε, «ύποπτη»;;;;;
      «Είναι σαν να συγκρίνεις το Χατζιδάκι και το έργο του με τον Μελετίου και τη Λαϊκή ορχήστρα του ΡΙΚ. Δεν ενδιαφέρομαι καν να συζητήσω τέτοιες συγκρίσεις.»
      Ναι, η αναφορά και η ακατανόητη υπερπροβολή στον Μελετίου μου προκαλεί αλλεργία. Οφείλω όμως να πω ότι δε γνωρίζω αν και με ποιους καλλιτέχνες ασχολείται *σήμερα* η ΕΡΤ. Γιατί Χατζιδάκι δεν έχει…
      «Ναι, κινδυνεύει η δημοκρατία. Η όση απέμεινε στην Ελλάδα. Ξεχνάς μου φαίνεται εκείνη τη κόντρα των δύο παρουσιαστών με την «Υπουργάρα» και την προσπάθεια απόλυσης τους, συμβάν που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τις μετέπειτα απεργίες.»
      Ειλικρινά, δε γνωρίζω το συμβάν.
      «Ναι, υπάρχει πρόβλημα στη ΕΡΤ –και σε πολλούς άλλους χώρους του Δημοσίου –με τους συνδικαλιστές… που και αυτοί πελατειακά λειτουργούν. Τούτο όμως δεν αρκεί για να δικαιολογήσει πράξεις τύπου «κλείνω μια εταιρεία για να απαλλαγώ από τις όποιες υποχρεώσεις –τις οποίες ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΑ –απέναντι στους εργαζόμενους και μετά ανοίγω ξανά την ίδια με άλλο όνομα». Αν το έκανε ιδιώτης … όχι επειδή η εταιρεία και ο ιδιοκτήτης της πτώχευσαν αλλά επειδή είναι πιο βολικό να ανοίξει άλλη, θα συμφωνούσες;»
      Αν γενικά κρίνεται πως η δημόσια ραδιοτηλεόραση χρειάζεται (που κρίνεται) και αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να συνεχίσει να υπάρχει, ναι, δε θεωρώ ταμπού το κλείσιμο και νέο το νέο ξεκίνημα. Να προσθέσω όμως πως δεν είμαι σίγουρος πως ο Σαμαράς μπορεί να κάνει ό,τι θα ηταν ας πούμε τεχνοκρατικά σωστό, και δεύτερον ναι, θα συμφωνούσα με τον Ττόμη Βου: κλείνει απόψε η ΕΡΤ, ανοίγει αύριο η ΝΕΡΙΤ.
      «Ο «αποφασιστικός» Σαμαράς… απλά ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ. Αυτό συνέβη. Του τη σπάσανε στο αγαπημένο του υπουργάκι… του αντιστάθηκαν –έστω ελάχιστα –στη προσπάθεια του να μετατρέψει την ΕΡΤ σε «χωράφι του» και αντέδρασε σαν κιστημένο μωρό.»
      Πιθανότατα, επαναλαμβάνω, *δε* γνωρίζω, προσπαθώ να επιχειρηματολογήσω γενικά, και δε θα απαντήσω σε πράγματα που δεν ξέρω.
      «Αν περάσει η απόφαση Σαμαρά… σε παρακαλώ να παρακολουθείς τις εξελίξεις και να μας πληροφορείς για τα εξής:
      1) Με τι κριτήρια, τι μισθούς και τι προνόμια θα διοριστούν τα ΑΝΩΤΑΤΑ διευθυντικά στελέχη της νέας ΕΡΤ;
      2) Τι ποιότητα της πληροφόρησης θα υπάρχει; (Αν και φοβάμαι πως το κριτήριο σου θα είναι μόνο το αν ακούγονται –αποκλειστικά –θετικά πράγματα για το μνημόνιο).
      3) Τι απόψεις θα αφήνονται να βγουν στην επιφάνεια πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα που θα συμβούν εντός Ελλάδος αλλά και στη γύρω περιοχή στα επόμενα 2-3 χρόνια. Θα συνάδει αυτό με την ελευθερία του λόγου και της πληροφόρησης;»
      1. Με βάση τα καθήκοντα και συγκρίσιμους μισθούς άλλων θέσεων στα πλαίσια των σημερινών δυνατοτήτων.
      2. Αν θέλεις να το απαντήσω αυτό, καλύτερα να πάψουμε να κουβεντιάζουμε.
      3. Το ίδιο.

      «4) Τι θα γίνει με το πολύτιμο αρχείο;»
      Φυσικά να διαφυλαχθεί ως μέγιστος εθνικός πλούτος. Δηλαδή ακούστηκε οποιαδήποτε άλλη άποψη;
      Τηλεγραφικά:
      1. Ναι, χρειαζόμαστε δημόσια ραδιοτηλεόραση.
      2. Δεν μπορώ να εμπιστευτώ τα απόλυτα τα ιδιωτικά ΜΜΕ στην απουσία μετρήσιμων κριτηρίων στην ενημέρωση.
      3. Δε θεωρώ ταμπού το κλείσιμο και την επανεκκίνηση. Νοουμένου πως γίνουν σωστά. Οι συνέπειες στους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν είναι περισσότερο κακές από όλες τις άλλες δουλειές ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

      Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          15 Ιουνίου, 2013 09:09

          Ναι, το θέμα του domain name είναι όντως φιάσκο, που αποδεικνύει πως δύσκολα μπορεί να εμπιστευθεί κάποιος αυτή την κυβέρνηση. Ε, μα αυτό το είχα γράψει *και* εγώ στο αρχικό μου κείμενο:

          «Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι η κυβέρνηση Σαμαρά υπόσχεται να ανοίξει ξανά την ΕΡΤ με νέα δομή και πλαίσιο λειτουργίας σε 2 μήνες. Δε ξέρω αν μπορώ να το θεωρήσω αυτό ως δεδομένο, δεν ξέρω αν μπορώ να εμπιστευτώ αυτή την ντελικάτη κυβέρνηση και το κυριότερο δεν ξέρω αν μπορώ να θεωρήσω πως η επανεκκίνηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα γίνει με τα σωστά πλάσματα και σωστότερους τρόπους λειτουργίας – γιατί αυτό έχει σημασία. Αν ανοίξει ξανά με στελέχωση μόνο από τους εκλεκτούς του Σαμαρά, δεν καταφέραμε τίποτα.»

          Το άλλο κειμενο για τις φράσεις του Κεδίκογλου είναι όντως ενημερωτικό μέχρι ενός σημείου. Δεν αλλάζει την εικόνα όμως: η ΕΡΤ ηταν ένας οργανισμός βεβαρημένος με πάρα πολλά προβλήματα. Η λογική μου λέει πως αν υπήρχε καλύτερος τρόπος για να διορθωθεί, θα *έπρεπε* να το έκαναν. Τώρα, αν το κίστημα του Σαμαρά ήταν αυτό που οδήγησε εδώ…

          Μου αρέσει!

        • 15 Ιουνίου, 2013 12:07

          Επαναλαμβάνω, το θέμα για τον Σαμαρά δεν ήταν η εξυγίανση της ΕΡΤ αλλά … η πίκκα.

          Ξέρεις πως τον αποκαλώ;

          Το Ολόγραμμα. Διότι αυτό που παρουσιάζει σαν εικόνα είναι επίπλαστο και δεν είναι «ο πραγματικός Σαμαράς». Κρύβει πολλή σκοτάδι μέσα του…

          Να σου θυμίσω και κάτι που είπα επί ημερών ΓΑΠ. Μη βιάζεστε να βρίζετε το Γιωργάκη γιατί το πωλητήριο της Ελλάδας ο Σαμαράς θα το υπογράψει.

          Μου αρέσει!

        • 15 Ιουνίου, 2013 12:34

          Δες και αυτό:

          TVXS – Pittas

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          15 Ιουνίου, 2013 13:53

          Διάβασα τον Πίττα. Μπορεί να φαίνονται περισσότερα σημεία διαφωνίας, παρά συμφωνίας, αλλά θα τολμήσω να πω ότι ανήκουμε στο ίδιο χαράκωμα.

          Μου αρέσει!

        • 15 Ιουνίου, 2013 18:11

          http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=25249

          ΑΧ βρε Στροβ….

          Διάβασε και τον Μπίστη.

          Είμαι σίγουρος πως και εκεί θα δεις μόνο όσα σε «επιβεβαιώνουν» για την κακή ΕΡΤ (που κανένας δεν αμφισβήτησε).

          Το πόσο ΑΚΥΡΟΣ είναι ο τίτλος σου όμως δεν πρόκειται να το καταλάβεις ποτέ.

          Ναι, η Δημοκρατία κινδυνεύει από τα Σαμαράκια!

          Μου αρέσει!

        • 15 Ιουνίου, 2013 18:15

          ΥΓ. Τις απολογίες μου για τη χρήση κειμένου του Μπίστη… αλλά κάποιες λεπτομέρειες που αναφέρει έχουν τη σημασία τους.

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          16 Ιουνίου, 2013 01:32

          Τι εννοείς απολογείσαι; Όλος ο Μπίστης (που εκτιμώ) εδώ:

          Πίσω, γενναίοι μου

          1. Αν πριν έναν μήνα κάποιος σας έλεγε ότι υπήρχε μία στο εκατομμύριο πιθανότητα να πάμε για εκλογές το καλοκαίρι λόγω της… ΕΡΤ, θα τον βάζατε σε ταξί για το Δαφνί. Τώρα το «ατύχημα» είναι μπροστά μας παρότι ουδείς εκτός της Χρυσής Αυγής το επιθυμεί γιατί είναι βέβαιο ότι θα τιναχτεί στον αέρα η προσπάθεια του ελληνικού λαού, ενώ και η κάλπη θα γεννήσει το απόλυτο αδιέξοδο. Το πρώτο και ακλόνητο συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι όλοι πρέπει να κόψουν τον λαιμό τους να βρεθεί λύση. Όλοι ένα βήμα πίσω.

          2. Τη βασική ευθύνη για την εμπλοκή -όχι, όμως, την αποκλειστική- την έχει ο κ. Σαμαράς, που θυμήθηκε τον χειρότερο εαυτό του. Αυτόν που με προσπάθεια δική του και μεγαλύτερη δική μας είχαμε αρχίσει να λησμονούμε, κατάφερε με μια αυτοκτονική κίνηση να ανεβάσει πάλι στη σκηνή. Με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δύσκολα θα αποδεχτεί το Συμβούλιο Επικρατείας (όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές πιθανώς να ξέρετε την απόφασή του) και χωρίς πολιτική νομιμοποίηση από τους συγκυβερνώντες εταίρους. Του δείξανε μετρήσεις που λένε ότι το 75% των Ελλήνων είναι κατά της ΕΡΤ και της ΠΟΣΠΕΡΤ και έβγαλε το συμπέρασμα ότι το 75% επικροτεί τον αυταρχισμό και το στυλ «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω». Δεν διανοήθηκε ότι είναι δυνατόν να διαφωνούν και με την ΕΡΤ και με αυτόν. Θα μπορούσε κάποιος να προσυπογράψει πολλές από τις αιτιάσεις του για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ, τις αλλεπάλληλες αδικαιολόγητες απεργίες, τη μη κάλυψη σημαντικών επισκέψεων και άλλα πολλά. Μόνο που ο πρότερος «ανέντιμος βίος» της ΝΔ και η πολιτεία του κ. Κεδίκογλου στα της ΕΡΤ για έναν χρόνο απονομιμοποίησαν το επιχείρημα. Το «μαύρο» στις οθόνες προκάλεσε αντιδράσεις που οι «ευφυείς» και αψίκοροι σύμβουλοι του πρωθυπουργού προφανώς δεν είχαν προβλέψει. Οι δημοκρατικοί πολίτες δεν υπερασπίζονται την ΠΟΣΠΕΡΤ, αλλά τον θεσμό της δημόσιας τηλεόρασης. Παρεμπιπτόντως, είναι απορίας άξιο που βρέθηκαν τόσοι -εκ του ασφαλούς και εκ των υστέρων- υποστηρικτές των προτάσεων Αλιβιζάτου, Μόσιαλου, Καψή. Όταν έπρεπε να στηριχτεί η αναδιάρθρωση ήσαν άπαντες απέναντι, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

          3. Η ΕΡΤ, όμως, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Μπορεί να διάλεξε λάθος κορυφή ο κ. Σαμαράς, αλλά το παγόβουνο είναι εκεί και έχει ονοματεπώνυμο: μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για απολύσεις στο Δημόσιο, 2.000 μέσα στο καλοκαίρι, 4.000 μέχρι το τέλος του χρόνου. Ας το ονοματίσει ο καθένας όπως θέλει, η ουσία και ο αριθμός δεν αλλάζουν. Και αυτή δεν είναι υποχρέωση μόνο του Στουρνάρα, είναι υποχρέωση της τρικομματικής κυβέρνησης και όλων των Υπουργών. Πολλοί φωνάζουν καιρό τώρα ότι με τους λεγόμενους επίορκους δεν βγαίνει ο αριθμός. Όταν ναυάγησε το θέμα των συμβασιούχων, τα περιθώρια στένεψαν ακόμα περισσότερο. Έφτασε ο Ιούνιος και από τα 2.000 ονόματα υπήρχαν μόνο 88. Εν τω μεταξύ, έχουμε πάρει τη δόση με αυτή την προϋπόθεση. Αναγκαστικά η κυβέρνηση στράφηκε προς τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις του Δημοσίου. Είναι κοινό μυστικό ότι στην πρώτη σειρά μείωσης υπεράριθμου προσωπικού και συγχώνευσης ήσαν οι τρεις επιχειρήσεις στην αμυντική βιομηχανία (ΕΑΒ, ΑΣ και ΕΛΒΟ). Ήταν λογική επιλογή και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο δεν πείθει το όψιμο εξυγιαντικό πάθος του κ Κεδίκογλου για την ΕΡΤ. Άλλη ήταν η προτεραιότητά τους. Προσέκρουσαν, όμως, σε ιδεολογικούς λόγους στο εσωτερικό της ΝΔ. Δεν είναι «πατριωτικό» να μειώνεις το προσωπικό στην αμυντική βιομηχανία, ελλοχεύει και η Χρυσή Αυγή, έκαναν λοιπόν στροφή 180 μοιρών και ξέσπασαν στην ΕΡΤ. Το πρόβλημα όμως παραμένει και αφορά όλους που συγκυβερνούν. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι υποχρέωση και των τριών.

          4. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Τη μεγαλύτερη -μάλλον την πιο ορατή- πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν στέκει, η ΕΡΤ πρέπει άμεσα να εξυγιανθεί εν λειτουργία με βάση τις ρυθμίσεις Αλιβιζάτου, Μόσιαλου, Καψή. Και όταν αρχίσει η εξυγίανση, θα δούμε πόσοι πράγματι ενδιαφέρονται για την ελευθερία του λόγου και τη δημόσια τηλεόραση και πόσοι για τη διαιώνιση μιας απαράδεκτης κατάστασης. Από την άλλη μεριά, οι δύο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί και κυρίως οι Υπουργοί τους (ιδιαίτερα της ΔΗΜΑΡ) οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι η οχύρωση πίσω από διαδικαστικά τερτίπια τελείωσε και ότι πρέπει να «λερώσουν» τα χέρια τους στο θέμα του Δημοσίου. Οι μεγάλες κρίσεις πάντα λύνονται με μεγάλους συμβιβασμούς, που ένα μέρος τους δεν είναι πάντα ορατό. Στην κρίση της Κούβας για παράδειγμα, οι Σοβιετικοί υποχώρησαν στο άμεσο διακύβευμα, πήραν πίσω τους πυραύλους τους. Όμως, εξασφάλισαν το μείζον: οι Αμερικάνοι δεσμεύτηκαν να μην επιτεθούν στην Κούβα και να αποσύρουν τους πυραύλους τους από την Τουρκία. Εδώ δεν κινδυνεύει η ανθρωπότητα. Καταφέραμε, όμως, να κινδυνεύει η κυβέρνηση με αφορμή την ΕΡΤ. Και, μάλιστα, όχι από αντίπαλο, αλλά εκ των έσω. Το έδαφος για τον συμβιβασμό υπάρχει. Ας το αξιοποιήσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και ας μην ακούνε τους διάφορους θερμοκέφαλους που έχουν λύσει το ζωνάρι τους για καυγά, ενώ δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους.

          Μου αρέσει!

  15. Ανώνυμος permalink
    14 Ιουνίου, 2013 17:01

    «Ο επίλογος του σχολίου σου είναι η απόλυτη ύβρις 🙂 »

    Άρεσεν σου μασκαρούιν α;
    Είναι όπως να λαλείς: Γάμ . . .εμμμ . . .σόρυ . . . . . δέρνε με αλλά ξιτίμαζε και το ΑΚΕΛ για να μ’ αρέσκει.

    Μου αρέσει!

  16. 14 Ιουνίου, 2013 17:17

    @ Ηλίθιο αγρινό

    Το ηλίθιος εντάξει, αλλά το αγρινό από που κι’ ως που;

    Μου αρέσει!

  17. Ανώνυμος permalink
    15 Ιουνίου, 2013 17:13

    Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω με την υπόθεση Σώρρα που απ’ ότι δείχνει έχει τα φόντα να είναι & μαφιόζος & κομπιναδόρος είναι ότι στην προσπάθεια μου να βρω τι έχει να φοβηθεί ο ελληνικός λαός από τις κομπίνες που έχει στο μυαλό του & τον φραμπαλά που έχει δημιουργήσει, δεν βρίσκω & σπουδαία πράγματα. Π.χ. α) Φοβόμαστε μήπως χάσουμε την εθνική μας κυριαρχία; Σ’ αυτό πρόλαβε ο ΓΑΠ & την παρέδωσε με την 1η δανειακή σύμβαση. β) Φοβόμαστε μήπως η Ελλάδα μας τεμαχιστεί με τα λεφτά που δήθεν θα διαθέσει; Αυτό ήδη δρομολογείται με τις ΕΟΖ οι δε Τουρκία, Σκόπια, Αλβανία διατίθενται να το κάνουν τζάμπα για μας. γ) Φοβόμαστε μήπως χάσουμε την «Δημοκρατία» μας την έχουμε χάσει ήδη με την οικονομική χούντα που μας φορέσανε & το σύνταγμα μας που κατακουρελιάσανε. δ) Φοβόμαστε μήπως χάσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια; κλπ για να μη μακρυγορώ μ’ ένα κατάλογο που να φτάνει στο ω). Απ’ την άλλη πλευρά όμως οι κυβερνήσεις της Ελλάδας & της Κύπρου & οι πάτρονές τους έχουν πολλά να χάσουν στη περίπτωση που ο Σώρρας δεν μπλοφάρει. Για τους παραπάνω λόγους & προκειμένου να διαλευκανθεί εάν η η υπόθεση είναι μούφα ή όχι, προτείνω να πιέσουμε τις κυβερνήσεις Ελλάδας & Κύπρου να καλέσουν επίσημα τον Κο Σώρρα στα κρατικά κανάλια ενώπιον επιτροπής με ειδικούς αποδεκτούς & από τις δύο πλευρές. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι καλύτερο & είναι & ευκαιρία να ξανανοίξει η ΕΡΤ.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.