Skip to content

Προπαγανδιστικό κείμενο υπέρ της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Ιουνίου 20, 2013

Για να δούμε τι παίζει:

 

«1. Εξαγγέλλοντας τα νέα μέτρα με τις φοροελαφρύνσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θα παραχωρηθεί αυξημένη έκπτωση 25% στις μισθολογικές δαπάνες από το φορολογητέο εισόδημα, όταν υπάρχει εργοδότηση επιπρόσθετου ατόμου.
2. Είπε επίσης ότι θα παραχωρηθεί φορολογική έκπτωση 100% μέχρι το 2016 για δαπάνες για την απόκτηση στοιχείων πάγιου ενεργητικού που σχετίζονται με την καινοτομία, την έρευνα, την πληροφορική, τις επικοινωνίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

3. Παρατείνεται επίσης η αυξημένη φορολογική έκπτωση με ελάχιστο ποσοστό 20% για απόκτηση άλλων στοιχείων ενεργητικού μέχρι το 2016.
4. Ακόμη, είπε ότι εντός των επόμενων ημερών θα εξαγγελθούν κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η απόδοση φορολογικών ελαφρύνσεων για αυτούς που έχουν επηρεαστεί από την εφαρμογή του Νόμου περί Εξυγίανσης.

5. Εξάλλου, είπε ότι προωθείται ως μόνιμη πρόνοια η απαλλαγή των κερδών εταιρειών από τη λογιζόμενη διανομή μερισμάτων, τα οποία επανεπενδύονται στην επιχείρηση.

6. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης ότι έχει σχεδιαστεί μια φορολογική ελάφρυνση σε σχέση με το ΦΠΑ, απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους από τόκους και επιβαρύνσεις στις περιπτώσεις εκείνες που δεν ήταν δυνατή η καταβολή του ΦΠΑ για τους μήνες Απρίλιο Μάιο και Ιούνιο του 2013.

7. Επιπρόσθετα, είπε ότι η Κυβέρνηση προχωρά σε μείωση του πρόσθετου ΦΠΑ από 10% σε 5% για τους μήνες Ιούλιο μέχρι Οκτώβριο 2013, νοουμένου ότι ο φόρος θα καταβληθεί μέχρι τον Δεκέμβριο 2013. Για όλες τις βεβαιώσεις ΦΠΑ εντός του 2013, μειώνεται ο πρόσθετος φόρος από 10% σε 5%.» http://www.sigmalive.com/news/local/51501#sthash.tSoNMDMk.dpuf

 

Περισσότερα εδώ:

 

«Εξοικονομήσεις που φθάνουν μέχρι και €31 εκ. προσδοκεί να εξασφαλίσει η κυβέρνηση μέσω του εκσυγχρονισμού των επιδομάτων στο δημόσιο τομέα. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σχετική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών με την προοπτική αυτή να υλοποιηθεί από 1.1.2014, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών να διαβουλευθεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των επηρεαζόμενων και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή των αντίστοιχων ρυθμίσεων στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. 

Πρόσθεσε ότι «οι εν λόγω ρυθμίσεις, στην περίπτωση των ανώτατων κρατικών υπαλλήλων και αξιωματούχων, αφορούν στη φορολόγηση των συντάξιμων ή και υψηλών επιδομάτων τους και στην αναστολή του δικαιώματος χρήσης αεροπορικής θέσης business ή club class για υπηρεσιακά ταξίδια». 

8. Στην περίπτωση των κρατικών υπαλλήλων και του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού οι μειώσεις, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αφορούν στην κατάργηση των αναχρονιστικών επιδομάτων και στη μείωση των υπόλοιπων επιδομάτων και της υπερωριακής αποζημίωσης κατά 15%. 

9. Όπως τόνισε, αντίστοιχες ρυθμίσεις κλήθηκαν να εφαρμόσουν και οι ημικρατικοί οργανισμοί καθώς και οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω του ετήσιου προϋπολογισμού τους. 

Σημειώνεται ότι, σε ό,τι αφορά στην κρατική υπηρεσία, οι προαναφερόμενες ρυθμίσεις συνεπάγονται ετήσια εξοικονόμηση ύψους €31 εκ. 

10. Οι πιο πάνω ρυθμίσεις ισχύουν με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και σε ό,τι αφορά τα επιδόματα συντήρησης εξωτερικού στους δημάρχους και κοινοτάρχες καθώς και στους δημοτικούς και τους κοινοτικούς συμβούλους.»

 

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=176543

 

 

Διευκρινήσεις για τον τρόπο αποπληρωμής των υπερωριών:

 

«Εξοικονόμηση οκτώ εκατομμυρίων ευρώ από τις περικοπές στην υπερωριακή εργασία των δημοσίων υπαλλήλων και άλλων 31 εκατ. ευρώ από αναθεώρηση των επιδομάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θέλει να επιτύχει η Κυβέρνηση. Με πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών και υιοθέτησε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, η υπερωριακή απασχόληση στη δημόσια υπηρεσία κατά τις καθημερινές θα αμείβεται με 1:1 και όχι με 1:1,5 που ισχύει σήμερα και το Σαββατοκύριακο με 1:1,3 αντί 1:2 που ισχύει σήμερα. Ανάλογη ρύθμιση θα ισχύσει και για το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό. Η συγκεκριμένη απόφαση θα έχει ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και αφού προηγηθεί διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.»

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=238658&-V=articles

 

Αυτό με τον διάλογο είναι μάλλον …ρουστίκ. Πράγματι, διάλογος πρέπει να γίνεται, αλλά  με εκείνους που θα πληρώνουν (φορολογούμενους), όχι εκείνους που θα πληρώνονται.

 

 

Α, και μέσα σε όλα, έχουμε και βοήθεια Ευρωπαϊκή, από μακριά:

 

 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποιώντας πολιτική δέσμευση που είχε αναλάβει ο Πρόεδρος Μπαρόζο, ανακοίνωσε σήμερα τη σύσταση της ομάδας υποστήριξης της Κύπρου στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, η νέα ομάδα θα συνεργαστεί στενά με τις κυπριακές αρχές στην παροχή τεχνικής βοήθειας για την υποστήριξη της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο μεταξύ Κύπρου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ΔΝΤ.

Η Ομάδα Υποστήριξης θα συμβάλει στην άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης με την κινητοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ και θα στηρίξει τις προσπάθειες των κυπριακών αρχών για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, αναφέρει η Επιτροπή προσθέτοντας ότι ομάδα θα παράσχει επίσης τεχνική βοήθεια στην αναζήτηση νέων πηγών οικονομικής δραστηριότητας.

Τον γενικό συντονισμό της Ομάδας Στήριξης, που θα έχει έδρα τις Βρυξέλλες και τη Λευκωσία, θα αναλάβει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Όλι Ρεν, ενώ επικεφαλής της ομάδας ορίστηκε η Mary McCarthy, σύμβουλος στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τεχνογνωσία στην ομάδα θα παρέχουν και εμπειρογνώμονες από κράτη μέλη, ανάλογα με τον τομέα.» http://www.sigmalive.com/news/local/51499#sthash.DWaJdWTb.dpuf

 

Είμαι σίγουρος πως η κυρία McCarthy και η ομάδα της, θα αξιοποιήσει την καλοκαιρινή περίοδο για πυκνές επισκέψεις και επαφές στο νησί μας.

 

Φυσικά, όλα τα ανωτέρω είναι απλή προπαγάνδα.

 

Υπάρχει μεν διαφορά με τους προηγούμενους, που έγκειται στο ότι η νέα κυβέρνηση *τουλάχιστον*  δείχνει να προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα – για τους απελθόντες όπως είναι γνωστό, είτε δεν υπήρχαν προβλήματα είτε δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν ως «αποτελέσματα της μακροπρόθεσμης κυριαρχίας του βαθέος κράτους της δεξιάς».

 

Η διαφορά που μόλις έχει περιγραφεί, πρόεδρε Αναστασιάδη, ανεβάζει το επίπεδο της κυβέρνησης σας  *μόνο* στο προβιβάσιμο.

 

Θα κριθείτε, θα βαθμολογηθείτε, ίσως ακόμη και θα τιμηθείτε, *μόνο* αν κάνετε όλα τα ανωτέρω και πολλά άλλα να δουλέψουν και να φέρουν αποτελέσματα.

 

Πεδίον δόξης, λαμπρόν.

 

 

Advertisements
32 Σχόλια leave one →
 1. Ανώνυμος permalink
  Ιουνίου 20, 2013 10:16

  «Μια πρακτική εισήγηση θα ήταν μια συγγνώμη στον Χριστόφια, μια συγνώμη στο ΑΚΕΛ, μια συγνώμη στον λαό μας και η παραδοχή ότι όλη αυτή την καταστροφή την προκάλεσαν ο τέως διοικητής της ΚΤ Αθανάσιος Ορφανίδης σε συνεργασία με γνώριμους δημαγωγούς της πολιτικής, με λαοπλάνους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των Κυπριακών ΜΜΕ και με κάποιους τραπεζίτες συμπεριλαμβανομένου του δήθεν αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β’, που ελαύνονταν από προσωπικά μίση και πάθη εναντίον συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης του λαού μας, από προσωπικά δικά τους συμφέροντα, και από συμφέροντα και πολιτικές ξένες προς το συμφέρον του λαού και της γης που τους γέννησε. Θα ακολουθούσε μια παραδειγματική τιμωρία και με καθαρισμένη πια τη μηχανή «Κύπρος» θα ξαναξεκινούσαμε από το μηδέν όπως το 74 μετά την τότε προδοσία.
  Αλλά υπάρχει πράγματι και η παραμικρή έστω σκέψη ανάνηψης; Όταν σας αναφέρουν το ολοφάνερο, το αυτονόητο και το πασιφανές, εσείς τον χαβά σας. Χωρίς να παραδεκτείς τί και ποιός φταίει, δεν πρόκειται να διορθώσεις το λάθος φίλε. Πάρ’ το χαμπάρικαι εσύ και οι ελάχιστοι τίμιοι συνοδοιπόροι σας και μη στρουθοκαμηλίζετε. Στην Κύπρο υπάρχουν και αφελείς αλλά υπάρχουν και πάρα πολλοί μορφωμένοι που βλέπουν τα καμώματα του συμπέθερου και των συνοδοιπόρων του και μειδιούν αηδιασμένοι.»

  Όταν περίπου συμφωνείς με το ανωτέρω κείμενο αλλά απαντάς έτσι, που βεβαίως «έτσι» δεν απαντάς μόνο εσύ αλλά ολόκληρη η παράταξη σας, ζήτω που καήκαμε φίλτατε.

  «Πράγματι. Υπάρχουν πολύ αφελείς. Και το ανωτέρω σχόλιο είναι καλό παράδειγμα. Γιατί ακόμα και να είναι σωστή η περιγραφή της πραγματικότητας που κάνεις, ε, είχαμε κυβέρνηση, είχαμε και πρόεδρο. Οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση αποδείχτηκαν παντελώς άχρηστοι και ανίκανοι για να κάνουν έστω και το παραμικρό για να αποφευχθεί η τραγωδία. Και σίγουρα η απολογία είναι πράξη ευγένειας. Που δεν αναμένω από άτομα του επιπέδου του ΦεύγωΜεΤοΚεφάλιΨηλά.»

  Η απάντηση σου φανερώνει άρνηση της σκέψης. Σας φτάνουν τα συνθήματα. Για πεσ’ μας να δούμε. Ναι είχαμε και πρόεδρο και κυβέρνηση. Δημοκρατικά εκλεγμένους και δημοκρατικά συμπεριφερόμενους. Ποιά εξουσία είχαν να τα βάλουν με τους υπεύθυνους της τραγωδίας, τη στιγμή μάλιστα που σύσσωμη η αντιπολίτευση με την συντριπτική της πλειοψηφία τους υποστήριζε, τους έκανε πλάτες και συνομωτούσε μαζί τους πίσω από κλειστές πόρτες; Με την εξουσία των τανκς; Αυτό περιμένατε δηλαδή; Γελαστήκατε.
  Φίλτατε Στροβολιώτη, το ψέμα δε θα αντέξει. Η αλήθεια ήδη άρχισε να κρυφοκουβεντιάζεται παντού.
  Στην Κύπρο υπάρχουν και αφελείς αλλά υπάρχουν και πάρα πολλοί μορφωμένοι που βλέπουν τα καμώματα του συμπέθερου και των συνοδοιπόρων του και μειδιούν αηδιασμένοι. Σίγουρα θα ακολουθήσει η οργή.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Ιουνίου 20, 2013 13:42

   Φίλε, δεν αντιλαμβάνεσαι κάτι πολύ βασικό, και επαναλαμβάνω: ακόμα και αν η δική σου ανάγνωση της πραγματικότητας είναι ορθή, ακόμα και αν κάποιοι ήθελαν συνειδητά να προκαλέσουν την καταστροφή (και εδώ θα πρέπει να εξηγήσεις γιατί θα ήθελε κάποιος να το κάνει), ακόμα και αν οι εχθροί ήταν πολλοί και δυνατοί, ε και πάλι ο πρόεδρος και η κυβέρνηση *απέτυχαν* ολοκληρωτικά. Απέτυχαν και εν πολλοίς χειροτέρεψαν την κατάσταση αφού κανείς νούσιμος άνθρωπος δεν παραδέχεται πως προσπάθησαν έστω.
   Στις Θερμοπύλες νίκησαν οι Πέρσες, αλλά η ιστορία θυμάται τον Λεωνίδα.

   Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    Ιουνίου 24, 2013 21:34

    «ακόμα και αν κάποιοι ήθελαν συνειδητά να προκαλέσουν την καταστροφή».
    Δηλαδή εάν είναι απο την αχαπαροσύνη τους συγχωρούνται??? Εδώ μιλούμε για εθνική καταστροφή που αποδεδειγμένα προκάλεσαν κάποιοι κύριοι και θα πρέπει να τιμωρηθούν.Διαφορετικά καμία εμπιστοσύνη δεν αποκαθίσταται και ο τόπος θα γνωρίσει πολύ δύσκολες μέρες.Αυτό επιβάλλεται να γίνει το ταχύτερο. Προσωπικά πιστεύω ότι η διαδικασία αυτή θα έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί με την καταδίκη των ενόχων που ουσιαστικά πούλησαν τον τόπο.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Ιουνίου 24, 2013 22:08

     Συμφωνούμε, αν περιλαμβάνεις και τον ΦεύγωΜεΤοΚεφάλιΨηλά.

     Μου αρέσει!

   • Ιουνίου 25, 2013 13:02

    Απέτυχαν και εν πολλοίς χειροτέρεψαν την κατάσταση αφού κανείς νούσιμος άνθρωπος δεν παραδέχεται πως προσπάθησαν έστω.
    Στις Θερμοπύλες νίκησαν οι Πέρσες, αλλά η ιστορία θυμάται τον Λεωνίδα….

    Ο Αναστασιάδης πέτυχε δηλαδή; Όταν ήρθε πίσω από το Γιουρογκρουπ με το κούρεμα πέτυχε; Ήρθε και μας είπε πως αντιμετώπισε βιαστές… Όπως είπε και ένας δησυκός υποστηρικτής του Νίκου, όταν αναλαμβάνεις την προεδρία γνωρίζοντας πως έχεις να κάνεις με βιαστές εν πάεις στο Γιουρογκρουπ με το τάνγκα….

    Μεγάλη επιτυχία τί να σου πω…

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Ιουνίου 25, 2013 15:01

     Dis, η κριτική σου δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψιν στο βαθμό που βασίζεται στη λογική αριστερός = καλός, δεξιός= κακός. (Άσε που ώρες ώρες δεν μπορώ να σε καταλάβω αφού εσύ κάνεις περισσότερη κριτική στο ΑΚΕΛ από εμένα 🙂 ).

     Πριν πέντε χρόνια εγώ βρισκόμουν μέσα στους υποστηρικτές του Χριστόφια για το ζήτημα που ήταν τότε κορυφαίο, το Κυπριακό. Όταν τα θαλάσσωσε, του έκανα κριτική, όταν φάνηκε η αθλιότητα της συνολικής του ανεπάρκειας του έκανα εντονότερη κριτική. Πάντα επί του αποτελέσματος, όχι της ιδεολογίας.

     Κάτσε να δούμε πως θα τα πάει ο Νίκος στα επόμενα 2-3 χρόνια και βλέπουμε. (αλλά ξεχνώ πως ο «ταξικός» αγώνας δεν επιτρέπει μια τέτοια προσέγγιση, έτσι;)

     Μου αρέσει!

 2. Ιουνίου 20, 2013 12:23

  stelios papalangi

  αφού είναι προπαγανδιστικό – να μην πούμε το προφανές ότι τα μέτρα έχουν ξεκάθαρο ταξικό χαρακτήρα….. Δεν το λέμε 🙂

  και δεν αναφέρουμαι στο αν θα κόψει που ένα υψηλόμισθο δημόσιο υπαλληλο τη λιμουζίνα… Αλλά στα υπόλοιπα….

  Τέλος πάντων να κάμω το συνήγορο του διαβόλου της μαμάς τροίκας.
  1. Ερώτησεν την μάμα ; Άδεια έπιασε ;
  2. Από έσοδα πως πάμε ; Γιατί όλο φοροελαφρύνσεις στες εταιρείες θωρώ – αύριο που θα αυξηθεί το έλλειμα ίντα χαπάρκα ;
  3. Φαντάζομαι θα τους δώκει ελαφρύνσεις αν προσλάβουν κόσμο – αλλά σιγά μεν αρωτήσει με τι μσθό και τι όρους….
  4. Τωρά όσον αφορά την «έρευνα» και τη «πράσινη ανάπτυξη»…. Θα έχει πλάκα να δούμε τα κριτήρια…..

  Θυμίζει μου τη παλιά μου τη δουλεια…. Που μας επήραν ιμισh επιμορφωτικό σεμινάριο (με κοντύλι κυβερνητικό) , εδείξαν μας μια ταινία για να επιμορφωθούμε…. τζαι ενώ το σεμινάριο επήεν μισήν ημέρα εδώκαν μας «πιστοποιητικό παρακολούθησης» για δύο μέρες…. «Επιμόρφωση προσωπικού» ….»Δια βίου μάθηση»…
  Πεζεβεγκπαρά κανονικά, για να λαλούμε ότι έχουμε προσωπικό «εκπαιδευμένο»…

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Ιουνίου 20, 2013 13:52

   Στέλιο, για τις απορίες σου, το μόνο που μπορώ να πω, είναι πως εγώ τις συμμερίζομαι πραγματικά, και όχι ειρωνικά. Ελπίζω να υπάρχουν απαντήσεις, και ελπίζω να αποδώσουν τα μέτρα.
   Αυτό το «ταξικό» όμως τι το ήθελες;
   Το σύστημα μας είναι «καπιταλιστικό», ναι, στόχο έχει την χρήση και πολλαπλασιασμό του κεφαλαίου, και δεν έχω πρόβλημα με τέτοιο χαρακτηρισμό.
   Τωρα, αφού η διαχείριση είναι όντως καπιταλιστική, πως μπορεί το κράτος να βοηθήσει; Αν έχει ας πούμε €1000 διαθέσιμα, τι να τα κάνει; Να αυξήσει το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων; Να αυξήσει συντάξεις και επιδόματα; Να κάνει περισσότερα κυβερνητικά έργα;
   Ή να δώσει τα €1000 έμμεσα ή άμεσα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις οι όποιες με τη σειρά τους θα τα χρησιμοποιήσουν στην παραγωγή, και άρα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης.

   Γιατί βλέπεις, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, τα χρήματα μπορεί να καταλήξουν σε αποταμίευση, τραπεζική ή οικιακή, έξοδο τους εκτός Κύπρου, και γενικά παραδέχεσαι υποθέτω πως η επίδραση στην ανάπτυξη θα είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με την επιλεχθείσα μέθοδο.

   Αν με το «ταξικό» εννοείς πως ενισχύονται οι καπιταλιστές, οι εργοδότες γενικότερα, πιστεύω πως απλώς δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς!

   Μου αρέσει!

   • Ιουνίου 20, 2013 15:14

    Καλά μεν σε πιάνει αλλεργεία με τις λέξεις….
    Ταξικό στη προκειμένη περίπτωση σημαίνει – ότι κόφκει που τον μισθωτό τζαι μεταφέρει το στο κεφάλαιο…. και εγώ σου λέω άτε να δεκτώ την καλόπιστη δική σου αντίληψη ότι θα τα πάρει ο επιχειρηματίας τζαι θα ξεκινήσει παραγωγή (αλήθκεια τίνος πράματος 😉 τζαι θα ανοίξει θέσεις εργασίας !! Πάλε ταξικό ένι…. Η μια τάξη ευνοείται εις βάρος της άλλης (ας το δεκτούμε : με τη προπτική ότι τζίηνοι που τα πιάνουν θα ανοίξουν δουλειές)

    Τζαι σου απαντώ καπιταλιστικά τωρά στην πιο πάνω πεποίθηση που εκφράζεις. Δεν παραδέχομαι ότι η μεταφορά στο κεφάλαιο σε έτσι περιόδο είναι πιο αποδοτική…. Καπιταλιστικά σου απαντώ λέγεται «John Maynard Keynes» ή στίγκλιτζ ή κρούκμαν…. Εν η ζήτηση που πρέπει να αυξηθεί για να παράξει ο επιχειρηματίας. τζαι η ζήτηση για να αυξηθεί πρέπει ο κόσμος να έσσιει δουλεια τζαι να πκιερώνεται…

    Πες ο επιχειρηματίας έπιαν τα 1000…. Γιατί ακριβώς να αυξήσει τη παραγωγή τζαι να προσλάβει κόσμο ; Ότι τζαι να παράξει σε ποιόν θα το πουλήσει; (αφήνω το ότι το κυπριακό κεφάλαιο στη μεγάλη του πλειοψηφία δεν παράγει…. είναι παραστικό) Αφού ο καταναλωτής είτε άνεργος ένι είτε εκόψαν του το μισθό…. Τζαι ο επιχειρηματίας ξέρει το.

    Γιατί το αποκλείεις δηλαδή να τα φκάλει τζαι ο επιχειρηματίας έξω ή να τα κάτσει στη αποταμιέυση ; Δηλαδή για να καταλάβω έσσιεις στοιχεία ότι εν οι δημόσιοι υπάλληλοι που φκάλουν τα ρυάλια έξω τζαι όχι οι επιχειρηματίες ; γιατί έτσι φκαίνει που το πιο πάνω σχόλιο….

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Ιουνίου 21, 2013 09:07

     Ο Keynes ήταν πολύ σχετικός σε οικονομίες αναπτυσσόμενες. Οικονομίες όπως τη δική μας που βυθίστηκαν εδώ και καιρό στον καταναλωτισμό και όχι την κατανάλωση δεν ειναι δυνατό να βοηθηθούν με αυτό τον τρόπο. Τα κυβερνητικά μέτρα δεν βάλλουν ριάλια στην πούγκα κάποιου. Τους δίνουν κίνητρα να προσλάβουν ή να επενδύσουν για να πάρουν. Και τα δυο ειναι αμεσες πράξεις παραγωγής και ανάπτυξης.

     Και για να αντιστρέψω το ερώτημα: αν όλο το κυπριακό κεφάλαιο ειναι «παρασιτικό», *εσύ* από που περιμένεις την ανάπτυξη;

     Μου αρέσει!

    • Ιουνίου 21, 2013 10:10

     Χέχε,

     Κοίταξε να δεις. Καπιταλιστικά πάντα βλέποντας τα πράματα – αυτό που προτείνεις λέγεται κρατικός παρεμβατισμός. Ο οποίος προκαλεί στην αγορά στρεβλώσεις….Στην ελεύθερη αγορά ο επιχειρηματίας δεν πρέπει να γυρέφκεται που το κράτος….Γιατί τον κάμνει κρατικοδίαιτο τζαι δεν έχει ποττέ κίνητρο να επενδύσει στην έρευνα και στην καιονοτομία για να μείωσει τα κόστη του (και να αυξήσει τα κέρδη του) – αφού το κράτος διά του τα έτοιμα. Αυτά για αυτούς που όντως πιστέφκουν στην ελευθερη αγορά (τζαι όχι στην καπιταλιστική πρακτική του «φόρους να πκιερώνω εν θελω αλλά ρυάλια που το κράτος θέλω»…)

     στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος σου….
     επαναλαμβάνω ότι ο επιχειρηματίας για να παράξει πρέπει να πιστέφκει ότι θα πουλήσει….
     τζαι ακόμα δεν μου εξήγησες σε ποιόν θα πουλήσει….
     Ενώ αν κάμει το κράτος έργα – που δεν έχουν απαραίτητα στόχο «να πουλήσουν» τζαι να φκάλουν κέρδος – είναι μάλλον πιο εφικτό να ανοικτούν δουλειές τζαι να αυξηθεί η κατανάλωση…

     καθώς προείπα απάντησα ως τωρά απάντουν καπιταλιστικά….
     Προσωπικά έχω πάψει να πίστευώ ότι η λύση βρίσκεται στην ανάπττυξη.
     το πρόβλημα μας δεν είναι ότι δεν παράγουμε πολλά, ή ότι φέτος δεν επαράξαμεν (πει χαλί) παραπάνω που πέρσι. Παράγουμε αρκετά. Απλά τρων τα λίοι.

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Ιουνίου 24, 2013 22:00

     Το κράτος έχει ρόλο να παίξει. Λίγο, μετρημένο, αλλά σε περιόδους κρίσεις, είναι περισσότερος.
     Είτε κάνοντας έργα, – αλήθεια, ποια έργα έμειναν να γίνουν από το κράτος; Και με ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθούν;
     Είτε χρησιμοποιώντας πολύ μικρότερα ποσά που υπολογίζει πως θα έχουν πολλαπλασιαστικές συνέπειες.

     Ο επιχειρηματίας δε χρειάζεται πολλά κίνητρα να επενδύσει, άμα τα πράγματα του επιτρέπουν την επιβίωση. Τωρα όμως απέχουμε από το σημείο τούτο.

     Για την ανάπτυξη, μπορεί να εκπλαγείς αλλά μοιράζομαι τις ίδιες αμφιβολίες, και παλιότερα στους οικολόγους είχα αναπτύξει ολόκληρες θεωρίες. Το ζήτημα είναι πως στην καπιταλιστική φάση που έχουμε φτάσει, που είναι πέραν της υπέρ-ανάπτυξης με ξένα και δανεικά λεφτά, και κακώς διαχειρισμένα λεφτά, ε, αρχίζουμε ξανά από το μηδέν. Και μοιραία η ανάπτυξη είναι έστω *μια* παράμετρος.

     Μου αρέσει!

   • Ιουνίου 20, 2013 15:47

    Καθαρά «ταξική» η προσέγγιση του Strovolioti, όση «αλλεργεία» κι αν τού προκαλεί η συγκεκριμένη λέξη…
    Η ανάλυση του Stelioυ Papalangi στο σχόλιο του με ημερ. Ιουνίου 20, 2013 15:14, αναδεικνύει τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα στα οποία μάς έχει οδηγήσει η καπιταλιστική κρίση κι όχι οι πολιτικές Χριστόφια όπως ο Strovoliotis συνήθως και μια την άλλη γράφει τζιαι λαλεί!
    Εγώ να υπενθυμίσω ότι εδώ και καιρό [και πολύ πριν ο “ΔεσμεύομαιΔενΘαΔεχτώΚούρεμαΚαταθέσεων” δεχτεί και κουρέματα και ξιουρίσματα] έλεγα πως σε περιόδους ευρύτερης [ευρωπαϊκής] οικονομικής ύφεσης ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη γιατί δεν θα υπάρχουν καταναλωτές [δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα] για να αγοράζουν τα παραγόμενα προϊόντα ή τις προσφερόμενες υπηρεσίες; Με τι χρήματα αφού «ο καταναλωτής είτε άνεργος ένι είτε εκόψαν του το μισθό», που λαλεί τζι’ ο Stelios Papalangi
    Υπάρχουν πολλά «ταξικά» αλλά και αντιφατικά στις τοποθετήσεις του Strovolioti, επιφυλάσσομαι όμως για ένα πιο ολοκληρωμένο κείμενο… Ειδικά εκείνο το «…πάρα πολύς κόσμος ειναι διατεθειμένος να δουλέψει με €425 παρά να μην παίρνει τίποτα», είναι όλα τα λεφτά! Στρατιές καταναλωτών θα έχουμε με €425 τον μήνα!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Ιουνίου 21, 2013 09:10

     Φυσικά και δε θα έχουμε στρατιές καταναλωτών, αλλά εδώ που φτάσαμε (που μας έφερε ο Χριστόφιας, για να μη ξεχνιόμαστε), είναι νομίζω καλύτερο για κάποιους να δουλεύουν έστω και με πενιχρό μισθό παρά να μην κάνουν τίποτα.

     Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    Ιουνίου 24, 2013 21:43

    Το σύστημα μας είναι «καπιταλιστικό»,
    Ηταν καπιταλιστικό. Τώρα με τα σημερινά δεδομένα με μία ημικατεχόμενη Κύπρο απο τους Τούρκους και την άλλη μισή να διοικείται απο την ΤΡΟΙΚΑ τί σημαίνει? Το κράτος είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης , ο κόσμος δεν ξέρει απο πού να στηρικτή και αναμφισβήτητα αρχίζει ο ταξικός αγώνας της πλειοψηφίας εναντίον των ελαχίστων που καταπιέζουν και οδηγούν το λαό στη εξαθλίωση.Περί αυτού πρόκειται αγαπητοί φίλοι.Προβλέπω ότι αυτό θα γίνει σε όλη την Ευρώπη όπου θα αρχίσουν πάλι με τα συνθήματα τα γνωστά επαναστατικά.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Ιουνίου 24, 2013 22:11

     Πάντως για να καταλάβεις και εσύ και όσοι άλλοι αφελείς αναφέρονται σε «ταξικούς» αγώνες, οι πλέον ευνοούμενοι στον καιρό της μεγάλης κρίσης ειναι οι δημόσιοι και οι τραπεζικοί υπάλληλοι (προς το παρόν). Σε ποια τάξη ανήκουν αυτοί;

     Μου αρέσει!

    • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
     Ιουνίου 26, 2013 23:34

     Με αυτά ακριβώς τα μυαλά και με αυτές τις σκέψεις που εκφράζεις για τους δημοσίους υπαλλήλους φτάσαμε εδώ που φτάσαμε καλά να πάθουμε και τα χειρότερα έπονται.Κάποιοι όπως εσένα Γιάννο τα έχουν με τους κυβερνητικούς τους ημικρατικούς και πάει λέγοντας.΄Εάν δεν χρειάζεται το κράτος υπαλλήλους ας τους απολύσει όλους . Ποιός φταίει για την κατάσταση που επικρατεί στη Δημόσια υπηρεσία΄??? Ασφαλώς οι εκάστοτε κυβερνώντες. Φυσικά κάποιοι ιδιώτες καρχαρίες φωνάζουν εναντίον των κυβερνητικών να τους καθηλώσουν τελέιως ώστε και οι ίδιοι να κθηλώσουν περεταίρω τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Στη Ευρώπη ο ιδωτικός τομέας λειτουργεί διαφορετικά. Εάν οι δικοί μας επιχειρηματίες δεν μπορούν ας το κλείσουν και να δουλέψουμε με τους ευρωπαίους που μπορούν να διαχειριστούν και το πρωσωπικ’ό αλλά και τις επιχειρήσεις τους .Για μένα ως κύπριο εφόσον η χώρα ανήκει στην ευρώπη δεν με νοιάζει αν εργάζομαι σε επιχείρηση κύπριου ή Γάλλόυ ή Εγγλέζου.Εμένα με ενδιαφέρει πόσα στο τέλος του μήνα θα πάρω στο σπίτι για την επιβίωση της οικογένειας μου.Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε στην πάντα και οι κουτοπονηριές δεν περνούν.Τελικά δεν είμαστε άξιοι να κυβερνηθούμε και τα δύσκολα έπονται.Είναι καιρός όλοι να συνέλθουν και να αφήσουν τον ατομικισμό στην πάντα διαφορετικά όλα θα χαθούν.

     Μου αρέσει!

 3. Ανώνυμος permalink
  Ιουνίου 20, 2013 12:46

  Τίτλος Κενής Θέσης: ΟΙΚΙΑΚΗ ΒΟΗΘΟΣ – HOUSEMAID
  Αριθμός Κενής Θέσης: 147323
  Οικονομική Δραστηριότητα Εργοδότη: Δραστηριότητες νοικοκυριών ως εργοδοτών οικιακού προσωπικού
  Περιγραφή Εργασίας: HOUSE CLEANING TAKE CARE CHILDREN
  Μηνιαίος Μισθός (μεικτός) *: Από 478 Μέχρι 478
  Βάρδια: OXI
  Είδος Απασχόλησης: ΠΛΗΡΗΣ
  Είδος Ωραρίου: ΣΥΝΗΘΕΣ
  Αριθμός Ημερών Εργασίας: 6
  Ωράριο Εργασίας:
  7:00 13:00
  16:00 18:00

  Κτύπησες κέντρο αγαπητέ Στέλιο

  Τα ανωτέρω είναι από το επίσημο σάιτ του τμήματος εργασίας του Υπουργείου Εργασίας.
  €478 μηνιαίως ακάθαρτα, με εξαήμερη εβδομάδα εργασίας 48 ωρών. Μίλησε κανένας για κατώτατο μισθό κλπ;

  Αυτή είναι κυβερνητική πολιτική Αναστασιάδη, Χάσικου, Χάρη Γεωργιάδη, Κενεβέζου κλπ.

  Μου αρέσει!

  • Ιουνίου 20, 2013 15:24

   δηλαδή για να καταλάβω – το ωράριο 7-1 , 3-6 , τζαι 6 μέρες την εφτομάδα πλέον λέγεται «σύνηθες» για το υπουργείο;

   εν για αυτό που οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούνται ότι έχουν «προνόμια»….
   δουλέφκουν οι αχρείοι 5 μέρες την εφτομάδα….

   478…. χωρίς φαί τζαι στέγη που εδιούσαν στες οικιακές βοηθούς…
   ίντα μόνο οι πεζίνες να παένεις θκύο φορές την ημέρα δουλειά εν θα φκαίνεις….

   Μου αρέσει!

  • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
   Ιουνίου 26, 2013 23:47

   Ακόμα έχουμε να δούμε και να ακούσουμε…….

   Μου αρέσει!

 4. Ανώνυμος permalink
  Ιουνίου 20, 2013 12:51

  Τίτλος Κενής Θέσης ΕΡΓΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  Αριθμός Κενής Θέσης 145708
  Οικονομική Δραστηριότητα Εργοδότη Καλλιέργεια λαχανικών και πεπονοειδών, ριζών και κονδύλων
  Περιγραφή Εργασίας ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΖΗΤΑ ΑΤΟΜΟ ΓΙΑ ΠΟΤΙΣΜΑ, ΛΙΠΑΣΜΑ, ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ***ΒΛΕΠΕ ΣΧΟΛΙΑ Κ.Θ
  Πείρα ΜΕΧΡΙ 2 ΕΤΗ
  Εβδομαδιαίος Μισθός (μεικτός) Από Μέχρι
  Μηνιαίος Μισθός (μεικτός) * Από 425 Μέχρι 425
  Βάρδια OXI
  Είδος Απασχόλησης ΠΛΗΡΗΣ
  Είδος Ωραρίου ΣΥΝΗΘΕΣ
  Αριθμός Ημερών Εργασίας 6
  Ωράριο Εργασίας
  06:00 10:00
  15:00 19:00

  Υπερωρία OXI

  Πάρε ακόμα μια κύριε Στροβολιώτη να θαυμάσεις την κυβέρνηση του μεγάλου Νίκαρου. €425 μεικτά με εξαήμερη εβδομάδα εργασίας 48 ωρών.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Ιουνίου 20, 2013 13:54

   Φίλε, προφανώς άρχισες να παρακολουθείς τα νούμερα των άνεργων από την 1η Μαρτίου του 2013…

   Πολύ αργότερα από το σημείο που πάρα πολύς κόσμος ειναι διατεθειμένος να δουλέψει με €425 παρά να μην παίρνει τίποτα.

   Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    Ιουνίου 26, 2013 23:45

    Δηλαδή κότσαμου ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ της οικονομίας που πήρε μπρός ΜΟΝΟ 425 ευρώ μπορεί να προσφέρει.Δεν μας παρατάνε λέω. Θα τα βρούν όλα μπροστά τους σύντομα όμως .

    Μου αρέσει!

 5. Ανώνυμος permalink
  Ιουνίου 20, 2013 12:56

  Και προς αποφυγήν παρεξηγήσεως συνοδεύονται απ’ αυτά:

  Παροχή Διαμονής (για ευρωπαίο πολίτη) OXI
  Παροχή Διατροφής (για ευρωπαίο πολίτη) OXI
  Παροχή Εξόδων Μετάβασης στην Κύπρο (για ευρωπαίο πολίτη) OXI

  Μου αρέσει!

 6. Ιουνίου 22, 2013 21:58

  http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=238866&-V=articles

  Παρά ούλλα τα ακροδεξιά της οικονομικής πολιτικής…

  Εππέσαν σας αριστεροί μάλαμαν τζιαι παίζετε τ΄αππάριν σας

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Ιουνίου 24, 2013 22:06

   Αν το εννοεί, πολύ καλά κάνει το ΑΚΕΛ. Όπως είχε κάνει και ο Αναστασιάδης πριν 5 ακριβώς χρόνια. Και μακάρι να φτάσουμε σε λύση. Και μακάρι να συνεχίσει να στηρίζει το ΑΚΕΛ και να μη μου βγαλει βλακώδη επιχειρήματα για ιμπεριαλιστική λύση, όπως γράφει από τώρα ο φίλος μας ο Νέος και άλλοι εξτρεμιστές.

   Α, και θα προτιμούσα να γινόταν η κριτική και η εκτίμηση βάσει πράξεων και στάσεων, και όχι βάσει «αριστεροσύνης» και «δεξιοσύνης».

   Μου αρέσει!

 7. Ανώνυμος permalink
  Ιουνίου 23, 2013 08:55

  Εδιάβαζα το κείμενο σου και περίμενα να δω τα σαρκαστικά σου σχόλια για τα «μέτρα» αλλά στο τέλος φάνηκε ότι ήταν στα σοβαρά που έγραψες τον τίτλο. Δηλαδή για παράδειγμα που θα προσφέρει «κίνητρο» στην κόρη του για να φέρει τα ακούρευτα λεφτά της πίσω (σημείο 4) δε σου έκαμε εντύπωση;

  Κύπριος

  Μου αρέσει!

 8. Ανώνυμος permalink
  Ιουνίου 23, 2013 23:28

  Νίκαρε μπράβο, και συνέχισε να μας εκπλήσσεις ευχάριστα.

  Μου αρέσει!

 9. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
  Ιουνίου 26, 2013 23:41

  «Υπάρχει μεν διαφορά με τους προηγούμενους, που έγκειται στο ότι η νέα κυβέρνηση *τουλάχιστον* δείχνει να προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα .»
  Εμένα Γιάννο δεν με ενδιαφέρει άν προσπαθεί. Εμένα ως πολίτη με ενδιαφέρει η επίλυση των προβλημάτων.Προεκλογικά υποσχονταν.Τώρα φαίνεται ότι δεν μπορούν.Τίποτε μέχρι στιγμής δεν πέτυχαν.Το μόνο που πέτυχαν ήταν να εξανεμίσουν δια μίας νυκτός τις οικονομίες των κύπρίων. Τα λάθη διαδέχονται το ένα το άλλο και οι ασυνεννοησίες δεν παύουν.Πού πάμε???Η χώρα είναι σε τέτοια δυνή κατάσταση που δεν σηκώνει δοκιμές.Δεν αντέχει άλλο. Το να λένε μα τα βρήκαμε δεν είναι δικαιολογία διότι τα ήξεραν και διαβεβαίωναν ότι όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ της οικονομίας.Τί έγινε τελικά???Μήμανε στο δρόμο???Αναμφισβήτητα οφείλουν εξηγήσεις.Να πουν για παράδειγμα δεν μπορούμε πέσαμε έξω , να το παραδεκτούν.Ο λαός δεν είναι πειραματόζωο.

  Μου αρέσει!

 10. Λοκο permalink
  Ιουνίου 29, 2013 22:41

  Strov έχουμε νέα που τον Σωρρα! Δεν ξέρω αν ειναι καλά η κακά. Χεχε.

  Αθώοι οι ομογενείς με τα 600 δισ. ευρώ!
  http://www.thestival.gr/society/item/107737-athzrhhrdkwoownvnxzfjjewiiwcebfzrhhrdkwoownvnxzfjjewiiwoi-oi-omogeneis-me-ta-600-dis-eyrzrhhrdkwoownvnxzfjjewiiwcebfzrhhrdkwoownvnxzfjjewiiw21

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Ιουνίου 30, 2013 20:43

   Φίλε συνεχίζω να επιμένω: ο άνθρωπος έχει ένα απλούστατο τρόπο να αποδείξει τα λεγόμενά του και να λύσει τα προβλήματα όλων μας: ας κάνει μια αγορά ελάχιστου μέρους τους χρέους της Ελλάδας από τις αγορές, και δε θα χρειαστεί να ξοδέψει ούτε ένα άλλο σεντ.
   Θα μπορούσε επίσης να παρουσιάσει κάποιους ελεγμένους λογαριασμούς…
   Δεν κατάλαβα για πιο ακριβώς θέμα αποφάσισε το δικαστήριο, αλλά ανεξαρτήτως αυτού συνεχίζω να επιμένω πως ελλείψη αποδείξεων, ο άνθρωπος ειναι μαφίας ή φρενοβλαβής.

   Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    Ιουνίου 30, 2013 21:54

    Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, η οργάνωση END (End of National Debt) έχει συγκεντρώσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία προτίθεται να δώσει, κάτω από προϋποθέσεις στο ελληνικό κράτος για να αποπληρώσει το χρέος του.
    Kάτω από προϋποθέσεις.
    Εδώ εμάς χωρίς προυποθέσεις υποδούλωσαν το λαό στην ΤΡΟΙΚΑ όρισαν δήθεν διερευνητική επιτροπή απλώς για τα μάτια του κόσμου. Ο κόσμος τώρα όμως είναι ηφαίστιο που σιγοβράζει και αν δεν το κατάλαβαν κακό του κεφαλιού τους .

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: