Μετάβαση στο περιεχόμενο

Sonsuza dek İstanbul!

4 Ιουλίου, 2013

Πάντως η Google μεταφράζει επισήμως το ανωτέρω, έτσι: «Κωνσταντινούπολη για πάντα!»

Χαμός!

Κύριοι βουλευταί: πώς να την πούμε λοιπόν; Κωνσταντινούπολη ή İstanbul;

Με βάση τον νόμο σας….;;;

Νοιώθω πως ο Ντενκτάς είχε εγκληματήσει όταν άλλαζε τα τοπωνύμια. Όταν άνοιξαν τα καντζέλια το 2003 όμως, και γνωρίστηκα με διάφορους τουρκοκύπριους, με εξέπληξε πως αναφέρονταν στα χωριά του βορρά με το ελληνικό, ή ας πούμε το  πιο ευρέως αποδεκτό όνομα. Γιατί μη ξεχνάτε πως Κερύνεια, Λάπηθος, Ριζοκάρπασο και πολλά άλλα, είχαν από αιώνες – επίσης- τα τουρκικά τους ονόματα.

Ο καιρός περνά όμως και η παλικαρίστικη απόφαση της βουλής μας με βρίσκει πλέον σε πλήρη διαφωνία, όχι τόσο για την ουσία, αλλά για τον τρόπο και το timing.

Δεν αναφέρομαι στην βλακεία που αφορά την ίδια την εφαρμογή του νόμου: δηλαδή σημασία έχουν μόνο οι τυπωμένοι χάρτες και βιβλία; Τι γίνεται με τους ηλεκτρονικούς και ψηφιακούς χάρτες και χιλιάδες κείμενα  που χρησιμοποιούν πλέον όλοι;

Ένας ποιητής που έγραψε ποίημα που έχει ρίμα με το χωριό του παπά μου, το Kozan, πρέπει να το αλλάξει για να ταιριάζει με το Λάρνακας της Λαπήθου;

Τι γίνεται με το πρακτικό ζήτημα;  Ο,τι και να ψηφίζουν οι βουλευταί, στον βορρά οι πινακίδες φέρουν τα ονόματα που έβαλε ο  Ντενκτάς. Τι θα κάνουμε δηλαδή; Να τα μάθουμε απ’ έξω, ή να έχουμε ένα γηραιό ΤΚ δίπλα μας να εξηγεί ποιο χωριό είναι ποιο.

Οι νεότεροι ΤΚ τι αναμένεται να κάνουν; Άνθρωποι που 40 τόσα χρόνια γνωρίζουν ένα όνομα του χωριού τους, τι θα πρέπει να κάνουν;

Τι θα γίνει με τα Ηνωμένα Έθνη που επιμένουν να ονομάζουν τον Λιμνίτη έτσι: Limnitis/Yesilirmak;

Γενικώς θεωρώ παλαβό να ρυθμίζονται τέτοια ζητήματα με νομοθεσίες. Η αφελής μου θέση είναι πως αν θέλατε κύριοι βουλευταί να μην έχουμε *και* αυτό το πρόβλημα, θα έπρεπε να είχατε όλοι συνταχτεί με τις δυνάμεις για γρήγορη λύση του Κυπριακού, αντί να ακολουθείτε τον στείρο, πεπαλαιωμένο και -κυρίως – πανεύκολο εθνικισμό σας.

Από την είδηση προκύπτει πως το ΑΚΕΛ τη ψήφισε την πρόταση, αλλά δεν καταδέχτηκε να την προτείνει!

Έτσι σύντροφοι! Να στηρίζουμε τον εθνικισμό και τον συντηρητισμό, και μάλιστα εκ του ασφαλούς! Και μετά φταίει το βαθύ κράτος της δεξιάς!

Άντε, μερακλώστε, και ύστερα διαβάστε και την είδηση:

Ποινικό αδίκημα καθίσταται από την Πέμπτη η έκδοση, εισαγωγή, κυκλοφορία ή διάθεση στη Δημοκρατία χαρτών, βιβλίων ή άλλων εγγράφων, συμβατικά ή ψηφιακά αποτυπωμένων, στα οποία περιέχονται αλλοιωμένα γεωγραφικά ονόματα ή τοπωνύμια.

Κατά τη σύντομη συζήτηση, η οποία προηγήθηκε της ψηφοφορίας στην απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας, Βουλευτές από διάφορα κόμματα και εισηγητές της πρότασης νόμου αναφέρθηκαν στη «δύναμη της συνήθειας», που αποτελεί επίσης κίνδυνο αλλοίωσης των τοπωνυμιών, κυρίως των κατεχόμενων περιοχών, ζήτησαν δε από τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στο να μην επαναλαμβάνουν με τις ειδήσεις τους παραποιημένες ονομασίες των κατεχόμενων περιοχών, τις οποίες η τουρκική πλευρά επιδιώκει να αφελληνίσει πλήρως.

Τη σχετική πρόταση νόμου, η οποία ψηφίσθηκε ομόφωνα την Πέμπτη σε νόμο,  κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές Σωτήρης Σαμψών και Κυριάκος Χατζηγιάννης από τον ΔΗΣΥ, Γεώργιος Προκοπίου από το ΔΗΚΟ, Φειδίας Σαρίκας από το ΚΣ ΕΔΕΚ, Δημήτρης Συλλούρης από το ΕΥΡΩΚΟ και Ζαχαρίας Κουλίας της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου.

Σκοπός της πρότασης νόμου, όπως αυτή κατατέθηκε αρχικώς, είναι η ποινικοποίηση ενεργειών που αποσκοπούν στην αλλοίωση των επίσημων γεωγραφικών ονομάτων και τοπωνυμίων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας όλων των περιοχών της.

Ήδη εκκρεμεί στη Βουλή συναφές νομοσχέδιο, που εξετάσθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, το οποίο προτείνει τη θέσπιση νέας νομοθεσίας που προνοεί για την απαγόρευση εισαγωγής, απόκτησης, χρήσης, κυκλοφορίας και διάθεσης χαρτών, ηλεκτρονικών συσκευών εντοπισμού θέσης και πλοήγησης, γνωστών ως GPS, ή άλλων παρόμοιων προϊόντων με ή χωρίς λογισμικά στα οποία περιέχονται γεωγραφικά ονόματα και τοπωνύμια περιοχών, κοινοτήτων και δήμων της Κύπρου άλλα από αυτά που περιγράφονται στο Τοπωνυμικό Λεξικό, καθώς και για συναφή θέματα.

Πηγή. 

 

 

 

 

8 Σχόλια leave one →
  1. Ανώνυμος permalink
    5 Ιουλίου, 2013 09:34

    NO COMMENT…
    ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΠΙΑ – ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ !
    ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΙΖΩΝΩΝ ΟΙΚΟΙΜΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ.
    ΟΠΩΣ ΤΑ ΦΙΡΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΡΟΝΕΜΕΝΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΤΗΣ ΟΘΟΜΑΝΙΑΣ.
    ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕΝ ΥΠΟΘΕΣΗ – ΟΥΤΕ ΦΩΝΗ – ΟΥΤΕ ΑΚΡΟΑΣΗ

    Μου αρέσει!

  2. 5 Ιουλίου, 2013 11:31

    και να που η βουλή μας σε τέτοιους κρίσιμους καιρούς, ασχολείται μα τα σημαντικά θέματα που μαστίζουν τον τοπό και παράγει έργο.

    έτσι, έτσι…. και εις ανώτερα….

    Μου αρέσει!

  3. 5 Ιουλίου, 2013 12:04

    Ο Στρόβολος στα τούρκικα πώς λέγεται;

    Μου αρέσει!

  4. strovoliotis permalink*
    5 Ιουλίου, 2013 14:56

    Δε βρήκα τον Στρόβολο, αλλά την Εγκωμη τη λένε Incirli. (Προφανώς εμείς οι Στροβολιώτες ήμασταν πάντα original).

    Μου αρέσει!

  5. strovoliotis permalink*
    5 Ιουλίου, 2013 15:06

    Λοιπόν, ο Στρόβολος ήταν πάντα Στρόβολος, για όλους τους Κυπραίους. Λίγοι Τουρκοκύπριοι πάντως είχαν καταφέρει να επιβιώσουν για λίγο:

    http://www.prio-cyprus-displacement.net/default_print.asp?id=359

    Μου αρέσει!

  6. 5 Ιουλίου, 2013 17:45

    Ρε, μην είμαστε μαλάκες. Ας ψηφίσει η βουλή να μας χαριστούν τα χρέη και να μας επιστραφεί στο χαλαρό όλη η Καρπασία! Εύρηκα!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.