Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαρί: δικαιοσύνη, ή εκδίκηση;

9 Ιουλίου, 2013

 

Με τα λίγα που έμαθα μέχρι τώρα, παρατηρώ:

 

  1. Ο Μάρκος Κυπριανού αθωώνεται, γιατί απλώς υλοποιούσε την πολιτική του προέδρου της δημοκρατίας. Αυτό αποδεικνύει πως ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για το έγκλημα αυτό δεν βρισκόταν στο κατηγορητήριο.
  2. Το ζήτημα κρίθηκε πολιτικά, και όχι στρατιωτικά, γι’ αυτό η Εθνική Φρουρά δεν φέρει ευθύνη για ένα φορτίο που της φόρτωσαν οι πολιτικοί. Αυτά απαντά στις ανοησίες που έλεγαν κάποιοι, πως το έγκλημα οφείλεται στους στρατιωτικούς (για τους οποίους τρέφω περιορισμένη εκτίμηση), ή ακόμα ότι σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από εκείνους!
  3. Μετά από αυτό ήταν σαφές πως θα την έτρωγε δυνατά ο κατηγορούμενος πολιτικός υπεύθυνος, ενώ όσοι δεν έκαναν τη δουλειά τους καλά, αναφορικά με διαδικαστικά θέματα ασφάλειας και αποθήκευσης κρίθηκαν ένοχοι μεν, αλλά σε πιο ελαφρά αδικήματα.

 

Εκείνο που με εξέπληξε όμως είναι άλλο: οι αντιδράσεις των συγγενών. Καλά, δηλαδή τι ήθελαν; Να κρεμάσουν τους ενόχους ανάποδα;

 

Αν εξαιρέσουμε το γεγονός πως ο βασικός ένοχος δεν κατηγορήθηκε, αν εξαιρέσουμε το γεγονός πως το ίδιο το κράτος και οι μηχανισμοί του που κρίθηκαν παντελώς αναξιόπιστοι και ανεύθυνοι από το δικαστήριο, μένει επίσης εκτός αποφάσεων, ε, η απόφαση είναι και λογική και δίκαιη.

 

Οι συγγενείς για άλλη μια φορά αφήνουν τον πόνο να τους πνίξει και όπως και με τον «Ήλιο», δεν επιθυμούν δικαιοσύνη, εκδίκηση θέλουν.

 

Και είναι κρίμα που τα ΜΜΕ πολλαπλασίασαν ήδη αυτό το αίσθημα.

 

Και ξέρετε κάτι; Με τέτοια μυαλά χάσαμε και 50 χρόνια από την ζωή μας: γιατί και στο Κυπριακό πολλοί από εμάς δεν γυρεύουν δικαιοσύνη, πολύ λιγότερο δεν γυρεύουν συμβιβασμό: ζητούν εκδίκηση.

 

Και για τυχόν αναγνώστες που δεν θυμούνται, η εκτεταμένη μου αρθρογραφία για το Μαρί, το 2011, βρίσκεται εδώ.

56 Σχόλια leave one →
  1. 9 Ιουλίου, 2013 15:01

    Το ερώτημα είναι φυσικά γιατί δεν είναι στο εδώλιο ο Χριστόφιας.

    Μου αρέσει!

  2. 9 Ιουλίου, 2013 15:09

    Αμήν.

    Μου αρέσει!

  3. 9 Ιουλίου, 2013 15:12

    Η αντικειμενική ευθύνη πίπτει επι του προέδρου της δημοκρατίας, υπουργού άμυνας και αρχηγού στρατού. Η υπαιτιότης, επί του προέδρου της δημοκρατίας και του υπουργού άμυνας εξ αιτίας των πιλιτικών αποφάσεων των οποίων προέκυψε το έγκλημα.

    Μου αρέσει!

  4. 9 Ιουλίου, 2013 16:04

    Εγω ομολογω οτι υποστηριξα μεχρι τελους τον Χριστοφια για το Μαρι. Την οποια κατηγορια του χρεωναν , την εξελαμβανα ως πολιτικη σκευωρια εναντιον του για να παραδωσει μια ωρα αρχυτερα την εξουσια στη δεξια. Σημερα με τα οσα τραγικα μεσολαβησαν καταλαβαινω ποσο λαθος εκανα. Αν ο μικρος αυτος ανθρωπος εδινε την παραιτηση του αξιοπρεπως, μετα το πορισμα Πολυβιου, οπως ο ιδιος υποσχεθηκε, ουτε ο ιδιος προσωπικα θα ζημιωνε, οπως συνεβη αργοτερα για να ικανοποιησει το πεισμα του, αλλα και η Κυπρος δεν θα εφτανε ποτε στο χαλι που την παρεδωσε το Φλεβαρη του 2013.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      9 Ιουλίου, 2013 21:41

      Δηλαδή *δεν* πιστεύεις πως όλα ήταν μια σκευωρία για να πλήξουν τον ικανότατο πρόεδρο της αριστεράς; Τς τς τς…

      Μου αρέσει!

  5. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    9 Ιουλίου, 2013 16:13

    ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΘΑ ΠΩ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ.ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΤΙ ΟΠΩς ΠΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΑΚΟΥΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΌΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΟΒΑΡΟΙ . Ε ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ. ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ???ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ .ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΧΕΙ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΤΟ ΟΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΦΙΑ ΟΤΙ ΠΑΘΑΜΕ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΟΥΣΑΜΕ ΣΤΟ ΛΙΘΑΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ.ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΊ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΜΗ Ο ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ . ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΜΑΣ .Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΟ ΠΟΣΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ.ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ. ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΜΑΡΙ.

    Μου αρέσει!

    • 9 Ιουλίου, 2013 16:22

      Φάσκεις κι αντιφάσκεις. Αν ισχυρίζεσαι πως αφήσαμε το σύστημα να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο γιατί να μην λογοδοτήσει εν τέλει εκείνος που εκτελούσε καθήκοντα πιλότου και τα φόρτωσε όλα στον κόκορα;

      Μου αρέσει!

      • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
        9 Ιουλίου, 2013 22:16

        Το σύστημα διακυβέρνησης της κυπριακής δημοκρατίας είναι στον αυτόματο πιλότο εδώ και αρκετά χρόνια .Ευθύνη δεν φέρουν μόνο οι εκάστοτε κυβερνώντες αλλά και ο ίδιος ο λαός που τους αναδείκνυε στην εξουσία.Κατα συνέπεια αγαπητέ φίλε το πρόβλημα είναι εθνικό διότι και ο ίδιος ο λαός τα φόρτωσε στον αυτόματο πιλότο. Ιδού σήμερα το παράδειγμα και την κατάντια των τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα πού εβρίσκεται. Ας μήν ψάχνουμε εξηλαστήρια θύματα διότι όλοι φταίμε για την κατάντια μας .Διότι περι κατάντιας πρόκειται.Το τί έχουμε να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε αυτά τα λάθη , να τα αποδεκτούμε και να προχωρήσουμε μπροστά.Δεν έχουμε επιλογή.Η μνήμη όμως να παραμείνει . Εάν κάποιοι άλλοι με τις ενέργειες και πράξεις τους προωθούν το στήσιμο λαικών δικαστηρίων ας το πράξουν εάν μπορούν.Τότε θα σημάνει και το τέλος.ΛΑΘΟΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΑΛΛΟΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ.
        Με το τρόπο που αντιδρούμε και συμπεριφερόμαστε δεν θα έπρεπε να είμαστε στην ευρώπη.ΤΕΛΕΙΑ.

        Μου αρέσει!

    • 9 Ιουλίου, 2013 16:36

      Φυσικά, η απόφαση του δικαστηρίου, όπως και όλες οι αποφάσεις δικαστηρίων, πρέπει και είναι απόλυτα σεβαστές. Είναι άλλο όμως αν κάποιος πιστεύει ότι αλλού ή και αλλού θα έπρεπε να απονεμηθούν ευθύνες.

      Μου αρέσει!

      • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
        9 Ιουλίου, 2013 22:23

        Δικαίωμα του κάθενός ενός να έχει άποψη.Μέσα στα πλαίσια όμως που επιτρέπει η ελευθερία ενός εκάστου απο εμάς που ασφαλώς αυτή η ελευθερία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταπατεί τα δικαιώματα ενός άλλου.
        Είναι ντροπή αλλά και αντιδεοντολογικό κατα την κρίση τη δική ,μου να βγαίνει αποφαση δικαστηρίου για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα και δικηγόροι να εκμεταλλέυονται το πόνο και την πίκρα των ανθρώπων που θρηνούν τους δικούς τους και εν ονόματι αυτών να προβαίνουν σε αυτοεπίδειξη και μ’άλιστα σε κρίση της κυπριακής δικαιοσύνης.Ως εδώ δεν έχω να πώ τίποτε άλλο .Τελικά ξεπουλήσαμε και αυτούς τους θεσμούς της δημοκρατ’ιας.Τί μας έμεινε??? Αυτοί όλοι οι δικοιγόροι που αμφισβήτησαν και έκριναν με τις διάφορες δηλώσεις τους πώς θα παρουσιαστούν αύριο στο δικαστήριο για να στηρίξουν τις υποθέσεις τους????

        Μου αρέσει!

        • 10 Ιουλίου, 2013 09:31

          Οι αποφάσεις των δικαστηρίων υπόκεινται σε κριτική και αυτό είναι καθ’ όλα αποδεκτό.
          Ως προς την συμπεριφορά πολλών δικηγόρων, αλλά και άλλων, που εκμεταλλεύονται με δακρύβρεκτη επιτηδιότητα την ψυχολογική αδυναμία θυμάτων και των δικών τους ανθρώπων, βεβαίως και είναι κατακριτέα και καταδικαστέα.

          ΥΓ. Αδυνατώ να αντιληφθώ τον ισχυρισμό σου ότι έχω κατα οιονδήποτε τρόπο καταπατήσει την ελευθερία ή τα δικαιώματα οποιουδήποτε.

          Μου αρέσει!

  6. 9 Ιουλίου, 2013 16:20

    Καλά τα λες Γιάννο. Είναι εξωφρενικό το να βλέπω τους συγγενείς να ωρύονται στους φακούς της τιβί για το ότι το δικαστήριο απένειμε δικαιοσύνη κρίνοντας με βάση τις μαρτυρίες που έλαβε κρίνοντας κάποιους ένοχους και κάποιους των κατηγορουμένων αθώους. Φυσικά σέβομαι τον πόνο που τους προκάλεσε η απώλεια των δικών τους αλλά σέβομαι και το δικαίωμα του κάθενός στη δίκαιη δίκη που δεν την εγγυάται το στήσιμο λαϊκών δικαστηρίων.

    Φυσικά το ότι ο Χριστόφιας απουσίαζε από το εδώλιο και τώρα χαίρεται που θα πάρει τελικά τη λιμουζίνα του, είναι ακόμη πιο εξωφρενικό.

    Μου αρέσει!

  7. 9 Ιουλίου, 2013 16:24

    Διαφωνούμεν.

    Ο χριστόφιας (πέρα που τες ασυλίες) δεν μπορεί να κριθεί ένοχος για μια πολιτική απόφαση που επήρεν – ακόμα τζι αν η απόφαση αποδεεικτεί εκ των υστέρων λανθασμένη. Με το ίδιο σκεπτικό έπρεπε να πάει τζαι ο αναστασιάδης μέσα για το κούρεμα….

    Ενεν έτσι που δουλέφκει η δημοκρατία.

    Στο υπάρχον σύστημα ο μόνος τρόπος απόδοσης πολιτικής ευθύνης είναι οι εκλογές…

    Όπως τζαι να έσσιει…. Τα πρώτα συμπεράσματα ΄που φκαίνουν πολλές φορές εν άκυρα γιατί βασίζουνται συνήθως στο τι άκουσε (ή ήθελε να ακούσει) ο δημοσιογράφος που το αναμεταδίδει …Δώστου ακόμα λίες μέρες να δούμε ακριβώς τι είπεν το δικαστήριο για την αθώωση του μάρκου….

    Μου αρέσει!

    • 9 Ιουλίου, 2013 16:38

      Στέλιο, ο Χριστόφιας δεν παραιτήθηκε, γιατί «από τον λαό εκλέγηκε και στον λαό θα λογοδοτούσε», όπως είχε πει σε δημοσιογράφους λίγες μέρες μετά την έκρηξη.
      Ωστόσο δεν κατέβηκε καν υποψήφιος όταν ήρθε η ώρα. Δεν τον άφησε το ΑΚΕΛ. Άρα επέλεξε να μείνει ατιμώρητος με βάση το πως αντιλαμβάνεσαι το όλο ζήτημα.

      Τώρα αν το σύνταγμα του παρείχε κάποιας μορφής ασυλία, αυτή θα έπρεπε να ισχύει μέχρι ενός βαθμού. Και ισχύει γιατί καλύπτει όλα τα αδικήματα πλην των ατιμωτικών αδικημάτων. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι πιο ατιμωτικό από το να πάρεις στο λαιμό σου 13 ανθρώπους και να βυθίσεις μια κοινωνία στο χάος.

      Σε ό,τι αφορά τον Αναστασιάδη, αμφιβάλλω κρίνοντας με την πληροφόρηση που έχουμε σήμερα αν είχε εν τέλει και πολλές επιλογές σε εκείνο το γιούρογκρουπ. Ας μην ξεχνάμε πως το μνημόνιο το είχε συμφωνήσει ήδη ο Χριστόφιας τον Νιόβρη που προέβλεπε το κλείσιμο των μη βιώσιμων τραπεζών και για να έιναι μη βιώσιμες, φρόντισε και για τούτο ο Χριστόφιας επαρκώς. Και ο Χριστόφιας κρίνεται και για το ότι κωλυσιεργούσε όχι μόνο με την προσφυγή μας στον μηχανισμό από το 2011 όταν βγήκαμε εκτός αγορών αλλά και με το ότι κωλυσιεργούσε με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την υπογραφή του μνημονίου που πήρε τέλη του περσινού Ιούλη.
      Το ότι από αυτόν τον παρανοϊκό άνθρωπο και την διακυβέρνησή του «γλιτώσαμε» τελικά μόνο με ένα Μαρί και μια διαλυμένη οικονομία είναι λόγος να θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς όσο το σκέφτομαι…

      Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      9 Ιουλίου, 2013 21:46

      Στέλιο, ανεξαρτήτως του ποιοι τιμωρήθηκαν, το δικαστήριο ακολούθησε μια ορθολογιστική μέθοδο, που διαλύει ανόητες θεωρίες που κυκλοφόρησαν τότε και έμειναν κολλημένοι διάφοροι φίλοι της αριστεράς, όπως ας πούμε φταίνε τα χόρτα που πήραν φωτιά!

      Μου αρέσει!

  8. 9 Ιουλίου, 2013 16:35

    Θρίαμβος της κυπριακής δικαιοσύνης

    Αθώοι και με βούλα ο Μάρκος και ο Σαββάκης

    Ένοχοι μόνο για αμέλεια οι πυροσβέστες (ητοι 4 χρόνια φυλακή ή εξαγορά της ποινής)

    Μονος ενοχος για ανθρωποκτονία ο Μαθουσαλίξ (που λόγω ασθένειας και ηλικίας δεν θα μπεί έστω και μια μέρα μέσα).

    [Τον Παντελίδη τζαι τον Δ.Χ εξαρχής τον εκάλυψε ο Γενικός]

    ΑΡΑ Ουτε γάτα ούτε ζημια

    Που ήσουν; ΠΟΥΠΟΤΕ

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      9 Ιουλίου, 2013 21:46

      Αγαπητέ φίλε, αν είσαι νομικός, δώσε μας τη δική σου περιγραφή για το πως θα έπρεπε να εξελίσσονταν τα πράγματα.

      Μου αρέσει!

  9. strovoliotis permalink*
    9 Ιουλίου, 2013 22:28

    Αυτό γράφτηκε από την κόρη (υποθέτω) του πλοιάρχου Ιωαννίδη. Από τοίχο φίλου στο ΦΒ.

    Αν και σήμερα το πρωί ανέβαινα τα σκαλιά του δικαστηρίου προετοιμασμένη για τα χειρότερα, κρατώντας στο χέρι τα λόγια του Γέροντος Παϊσίου που είχα βρει σε ένα ημερολόγιο για τη σημερινή ημέρα [‘όσο κάποιος αδικείται σε αυτή τη ζωή από άλλους ανθρώπους, τόσο αποταμιεύει στην άλλη ζωή’], το δικαστήριο και η απόφασή του με διέψευσαν προσφέροντάς μου μία γεύση ΓΛΥΚΥΠΙΚΡΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑΣ.

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δικαστήριο και τους Δικαστές για το έργο που επιτελούσαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα και το οποίο έφεραν εις πέρας επιτυχώς. Κάποιες διαφωνίες με τις αποφάσεις προφανώς και υπάρχουν, όμως το πρόβλημα δεν έγκειται στην οξυδέρκεια και την κρίση του Δικαστηρίου, αλλά στα όσα παρέθεσαν ενώπιόν του η Γενική μας Εισαγγελία!
    Πλέον, όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο
    Ο ΤΕΩΣ ΠτΔ ΦΕΡΕΙ ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ
    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ, όχι απλώς καλείται, αλλά
    ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟΝ Κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

    Αυτός, όπως και οι Γεωργιάδης και Μπισμπίκας δε βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, κάτι που ξένισε το δικαστήριο και απέδειξε περίτρανα ότι οι κύριοι αυτοί ΦΕΡΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ 13 ΗΡΩΩΝ. Η Γενική Εισαγγελία δεν επέδειξε την απαραίτητη σοβαρότητα και αξιοπιστία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απουσία από τη λίστα των κατηγορουμένων δύο εκ των κυριοτέρων υπευθύνων της φονική έκρηξης, ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ – ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ.

    Η μεγαλύτερη όμως δικαίωση επήλθε με την αναφορά του Δικαστηρίου στον ήρωα Αρχιπλοίαρχο ΑΝΔΡΕΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ. Προς απάντηση ΟΛΩΝ όσων προσπαθούσαν να αμαυρώσουν τη μνήμη του και να του επιρρίψουν ευθύνες, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι, τόσο ο Α. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ όσο και ο Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ακολουθούσαν οδηγίες και εντολές ανωτέρων και παρέμειναν στο καθήκον τους πιστοί παρότι προφανώς έβλεπαν τον κίνδυνο. Ο Α. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ έπραξε αυτό που έπρεπε να πράξει και προστάτευσε από το θάνατο τους συναδέλφους του απομακρύνοντας το προσωπικό του οποίου η παρουσία καθίστατο περιττή στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΤΗΚΕ,
    ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ.
    ΚΑΜΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ, ΚΑΝΕΝΑ ΨΕΜΑ ΠΙΑ.
    Ούτε από τους μικροπρεπείς ανθρώπους και τις πρώτες κυρίες, ούτε από τους ξεδιάντροπους δικηγόρους τους, που έριξαν ευθύνες σε νεκρούς για να αθωώσουν τους πελάτες τους. Ευσταθίου, ποιός έχασε την τσίπα του για να την βρεις εσύ!
    ΠΑΤΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ. ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΟΥ ΚΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΝΕΝΟΣ. ΟΜΩΣ, ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑ ΟΙ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΙΦΤΕΙ ΣΤΗ ΜΟΥΡΗ ΤΩΝ ΔΥΣΠΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΧΥΔΑΙΩΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΩΝ ΣΟΥ.

    ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ, ΟΤΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΕΛΘΕΙ, ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΓΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ.

    Ευχαριστώ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ που ήσαστε και είστε δίπλα μας με το δικό σας ξεχωριστό τρόπο. Ευχαριστώ κυρίως ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙ’ΑΥΤΗΝ.
    Η ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ.
    ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΑΡΓΑ, ΜΕΘΟΔΙΚΑ, ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ, ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ.
    Όχι για να εκδικηθούμε κανέναν. Οι άνθρωποί μας δεν επιστρέφουν και η φυλάκιση κάποιων δε θα κλείσει τις πληγές. Οφείλουμε όμως να αγωνιστούμε για να επέλθει η δικαίωση, για να υπάρχει ένα ‘προηγούμενο’ σε αυτόν τον τόπο ο οποίος έμαθε να αφήνει όσους τον πληγώνουν και τον προδίδουν ατιμώρητους. Το οφείλουμε στην πατρίδα μας, το οφειλουμε στη γενιά μας (για την οποία προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι χαμένη – watch us!), το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στους 13 ΛΕΒΕΝΤΕΣ.

    ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΤΟΜΙΝΟ. ΚΑΝΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ.

    11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011
    ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ.
    Η ΘΥΣΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΣΑΣ ΘΑ ΑΝΑΠΑΥΘΟΥΝ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ!
    13 ΗΡΩΕΣ! ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

    Μου αρέσει!

  10. 10 Ιουλίου, 2013 00:02

    Δεν είμαι ούτε νομικός ούτε δικηγόρος.
    Εκρινα μιαν απόφαση όπως και εσυ όπως και οι άλλοι.

    Η δική μου γνώμη, είναι οτι θα επρεπε να ετίθεντο ενώπιον του δικαστηρίου όλα τα δεδομένα (εκθεση αστυνομίας, πόρισμα πολιβίου, κλειστή συνεδρία επιτροπής άμυνας) και ολοι οσοι εμπλεκονται αμεσα και εμμεσα να παρουσιαστουν ενωπιον του δικαστη και αυτος εν τη σοφια του να αποφανθη.

    Αυτή είναι η γνώμη μου. Ο Πέτρος Κληρίδης έπραξε τα μισα.Και τρανή απόδειξις, ότι αν ο Τσαλικίδης ηταν στην Κύπρο, ο Αργυρού δεν θα εβρησκε πάτημα για αθώωση.

    Τώρα για τον τέως τί να πεί κανείς; η ασυλία του δυστυχώς, εκατήντησεν όπλο κατά της νομιμότητας. ( ποινικές ευθύνες για τον τέως μπορεί να μην στοιχειοθετούνται, πολιτικές όμως υπάρχουν )

    Και ας μην εξαπατόμεθα το θέμα είναι εξόχως πολιτικό και κοινωνικό. Το Μαρί, δεν είναι τίποτε αλλό από ενα σύμπτωμα της πληρους αποσύνθεσης στην οποία και εβρίσκεται ο τόπος. Αυτά έγραψε και ο Πολυβίου στο πόρισμα του.

    Πόρισμα που ο τέως επέταξε στο κάλαθο πρωτού καν το διαβάσει.

    Και εν κατακλείδι, ΑΝ εγώ ημουν Γενικός Εισαγγελέας θα απάλλασσα τον τεως όχι λόγω ασυλίας αλά λόγω βλακείας

    Καληνύχτα σας

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      10 Ιουλίου, 2013 07:21

      Θα συμφωνήσω μαζί σου στο βαθμό που κάνεις κριτική στον Πέτρο Κληρίδη – άνκαι δεν μπορώ να κρίνω αν ορθώς έπραξε ή όχι. Από τη στιγμή όμως που η επιλογή ηταν να μπουν τα συγκεκριμένα 6 πλάσματα στο κατηγορητήριο, το δικαστήριο λειτούργησε πιστεύω σωστά.
      Αν για τον Παπακώστα στοιχειοθετήθηκαν ποινικές ευθύνες, τότε πιστεύω θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και για τον τέως. Αν το επιτρέπει το σύνταγμα φυσικά…

      Τέλος, συμφωνούμε δυστυχώς για την αποσύνθεση…

      Μου αρέσει!

  11. Ανώνυμος permalink
    10 Ιουλίου, 2013 00:02

    Κατανοητή η προσπάθεια της θυγατρός να σώσει την υπόληψη του ατυχούς πατρός της. Αλλά ας έκανε κι’ αυτός κάτι. Ας εκκένωνε τον χώρο. Και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

    Μου αρέσει!

  12. Τάκα τάκα permalink
    10 Ιουλίου, 2013 00:28

    Άλλες σκοτούρες για τον «Παπάκη μου». Εγλύτωσεν την ο Μάρκος!

    Μου αρέσει!

  13. Ανώνυμος permalink
    10 Ιουλίου, 2013 00:49

    Φταίει ο Γριστόφκιας. Φταίει ο Γριστόφκιας. Φταίει ο Γριστόφκιας. Φταίει ο Γριστόφκιας. Φταίει ο Γριστόφκιας. Φταίει ο Γριστόφκιας. Φταίει ο Γριστόφκιας. Φταίει ο Γριστόφκιας. Φταίει ο Γριστόφκιας. Φταίει ο Γριστόφκιας. Φταίει ο Γριστόφκιας. Φταίει ο Γριστόφκιας. Φταίει ο Γριστόφκιας. Φταίει ο Γριστόφκιας. Φταίει ο Γριστόφκιας. Φταίει ο Γριστόφκιας.

    Εντάξει; Κανούν;

    Μου αρέσει!

  14. 10 Ιουλίου, 2013 20:22

    «… 1.Ο Μάρκος Κυπριανού αθωώνεται, γιατί απλώς υλοποιούσε την πολιτική του προέδρου της δημοκρατίας. Αυτό αποδεικνύει πως ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για το έγκλημα αυτό δεν βρισκόταν στο κατηγορητήριο….»

    Τούτο διαδίδει το το γνωστό «αντιομοσπονδιακό μέτωπο” διότι θέλουν να κτυπήσουν και το Κυπριανού τζούνιορ που τον θεωρούν υπερβολικά διαλλαχτικό τζιαι αντίπαλο του Παπαδόπουλλου τζούνιορ.

    Στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό που λέει η απόφαση. Δε στο Πολίτη σήμερα, σελ. 4, πάνω αριστερά… όπου έχει επι λέξει το σκεπτικό της απόφασης: “…Θεωρούμε ότι ο Κώστας Πακαώστας είχε συγκεκριμένη ευθύνη αλλά και εξουσίες για το φορτίο. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά με τον Μάρκο Κυπριανού…”

    Μου αρέσει!

    • 10 Ιουλίου, 2013 20:29

      Μου αρέσει!

    • Ανώνυμος permalink
      11 Ιουλίου, 2013 01:44

      Χάνεις τα λόγια σου φίλε.
      Δε θέλουν να μάθουν την αλήθεια, ούτε έχουν διάθεση να σκεφτούν λογικά. Δεν τους ενδιαφέρει ποσώς.

      Θέλουν αίμα! Θέλουν πτώματα! Θέλουν νεκρούς.

      Αίμα-πτώμα-θάνατος.

      Αίμα-πτώμα-θάνατος.

      Αίμα-πτώμα-θάνατος.

      Έχουν μετατραπεί σε σκουλήκια. Έχουν πάθει ομαδική παράνοια. Αλλοφροσύνη.
      Κατασκεύασαν την ευκαιρία που χρειάζονταν τόσο καιρό, να ξεχαστεί το πραξικόπημα που υποστήριξαν και η Τουρκική εισβολή που αυτό προκάλεσε. Και να εκδικηθούν αυτούς που ήταν απέναντι τους.

      Εκδίκηση τώρα.

      Αίμα-πτώμα-θάνατος.

      Αίμα-πτώμα-θάνατος.

      Αίμα-πτώμα-θάνατος.

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        11 Ιουλίου, 2013 06:54

        Δηλαδή το Μαρί έγινε επίτηδες για να ξεχαστεί το πραξικόπημα και η εισβολή; Πολύ προχωρημένο σε βλέπω!

        Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Ιουλίου, 2013 06:52

      Αγρινέ, είδα την αναφορά του Πολίτη, αλλά δεν βρίσκεται κατ’ ανάγκη σε αντιπαράθεση με αυτό: «Το δικαστήριο ανέφερε ότι τον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου την είχε ο Κ. Παπακώστας, ενώ ο Μ. Κυπριανού δεν ενεργούσε αυτοβούλως αλλά ακολουθούσε την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας. – See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/54525#sthash.JuEcnHMY.dpuf»
      Από όσο καταλαβαίνω, οι δικαστές τιμώρησαν στο βαθμό που μπορούσαν τον πολιτικό υπεύθυνο που έφερε, έβαλε και διατήρησε το φορτίο εκεί, ως επίσης και εκείνους που παρέλειψαν να εφαρμόσουν σωστά τους κανόνες ασφαλείας.

      Για τους αντιομοσπονδιακούς να πω ότι σίγουρα θέλουν να πλήξουν τον Μάρκο σε σχέση με τον Νικόλα, αλλά δεν νομίζω να μπορούν να κερδίσουν κάτι από αυτή την απόφαση.

      Μου αρέσει!

      • 11 Ιουλίου, 2013 11:28

        Βρε Στροβ.

        Όλοι οι υπουργοί ακολουθούσαν τις οδηγίες του Προέδρου τους και εφάρμοζαν την πολιτική του. Τα αυτονόητα θα λέμε τώρα;

        ΟΜΩΣ… το δικαστήριο στην απόφαση του λέει ξεκάθαρα… ότι η διαφορά έγκειται στις αρμοδιότητες του κάθε υπουργού / υπουργείου. ΞΕΚΑΘΑΡΑ.

        Μου αρέσει!

  15. 10 Ιουλίου, 2013 22:58

    «Εκείνο που με εξέπληξε όμως είναι άλλο: οι αντιδράσεις των συγγενών. Καλά, δηλαδή τι ήθελαν; Να κρεμάσουν τους ενόχους ανάποδα;»

    Μα για ποιά αντίδραση μιλάς; Γιατί εγώ το μόνο που είδα ήταν αξιοπρεπείς ανθρώπους που επνίξαν τόσο πόνο και είπαν πέντε πράματα στις κάμερες… τα λιγότερα που θα μπορούσαν να πουν. Διερωτώμαι γιατί τόση αυστηρή κριτική γι΄αυτούς τους ανθρώπους; Αν ήσουν/ήμουν στη θέση τους πως θα αντιδρούσαμε διερωτώμαι: Άκουσα και σήμερα πως μιλούσαν σε κάποιο κανάλι. Τόση αξιοπρέπεια… να λέει η μάνα που έχασε δύο παιδιά ότι ο δικαστής σωστά εκδίκασε την όλη υπόθεση βάση των στοιχίων που είχε… και ότι στην ουσία φόρτωσαν έναν και μόνο άνθρωπο, ηλικιωμένο, με όλες τις ευθύνες. Διερωτούμαι που μπορεί να διαφωνείς με όλα αυτά;

    Όσο για το γράμμα που έγραψε η κόρη του Ιωαννίδη… ντροπή ακόμα και να αναφέρεστε κοροιδεύοντας και την κόρη και τον νεκρό που θυσιάστηκε ενώ μπορούσε κάλλιστα να σωθεί και να συνεχίζει την ανέμελη του ζωή, όπως όλοι εμείς, με την οικογένεια του.

    Σκέφτηκα πολύ πριν γράψω αυτά τα λόγια, αλλά νοιώθω ότι το θεώρησα χρέος μου.
    Καλή συνέχεια σε όλους μας.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Ιουλίου, 2013 07:06

      Ρουθ, το κείμενο γράφτηκε το μεσημέρι της Τρίτης και ανέβηκε στο μπλοκ γύρω στις 3. Είχα υπόψιν τις δηλώσεις που μεταδίδονταν απ’ ευθείας εκείνη την ώρα. Οφείλω να παραδεχτώ πως σήμερα ηταν πιο ψύχραιμα τα πράγματα. Ενδεικτικά, διάβασε αυτά:

      «Έντονες οι αντιδράσεις απο τους συγγενείς των θυμάτων του Μαρί

      Είμαι συγκινημένη νιώθω μεγάλη αγανάκτηση διότι από το πρωί ο δικαστής για εργαλείο του χρησιμοποίηση αγγλικό και ινδικό δίκαιο, δήλωσε η μάνα των διδύμων Πόπη Χριστοφόρου. » Δεν το δέχομαι με τίποτε. Αύριο ίσως να είναι τα παιδιά κάποιων άλλων. Προκαλώ την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, τον ΥΠΑΜ και τον Υπ. Δικαιοσύνης να αναλάβουν την υπόθεση»

      Μ.Τταντή: «Αίσχος» η απόφαση του δικαστηρίου

      «Αίσχος» η απόφαση του δικαστηρίου, δήλωσε η σύζυγος του πυροσβέστη Σπύρου Τταντή, Μαρία Τταντή.

      «Μωρά έμειναν ορφανά, οικογένειες ξεριζώθηκαν. Ο καθένας έχει το δράμα στο σπίτι του. Είχαμε την ευκαιρία να αλλάξουμε και παλιν μείναμε οι ίδιοι», είπε η κ. Τταντή.

      Πρόσθεσε ότι «η μόνη έγνοια μας είναι τα μωρά μας που τα αφήσαμε επί ξύλου κρεμμάμενα».

      Νικόλας Ιωαννίδης: «Αφέθηκαν στις τύχες τους»…

      Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι ουδεις έχει ευθύνες, είπε ο Νικόλας Ιωαννίδης, γιος του Διοικητή Αντρέα Ιωαννίδη. Έκανε λόγο για «προσπάθεια δυσφήμισης των νεκρών».

      Πρόσθεσε ότι «ο δικαστής ανέφερε ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί αφέθηκαν στις τύχες τους και οι ηγήτορες τους, τους άφησαν εκτεθειμένους». Έπρεπε, πρόσθεσε ο κ. Ιωαννίδης, να ήταν και άλλα πρόσωπα ενώπιον του δικαστηρίου.

      – See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/54525#sthash.JuEcnHMY.dpuf»

      Το γράμμα της κόρης: με τις αναφορές στον Παίσιο και την περήφανη πατριωτική και εξόχως συναισθηματική διάθεση. Ε, όσο και αν συμπάσχω για την απώλεια της, όσο και αν σέβομαι τον πόνο της, ε, δεν μπορώ να συνυπάρξω με αυτά τα χαρακτηριστικά.

      (Χαρακτηριστικά(εκτός του Παισίου) που θα μπορούσα να παρουσιάσω και εγώ αν βρισκόμουν ποτέ σε ανάλογη περίσταση.)

      Μου αρέσει!

  16. Ανώνυμος permalink
    10 Ιουλίου, 2013 23:47

    Θυσιάστηκε; Δηλαδή ήξερε ότι θα ακολουθήσει φονική έκρηξη και προτίμησε να μείνει εκεί;

    Θανάσης

    Μου αρέσει!

  17. 11 Ιουλίου, 2013 00:27

    Θανάση,
    Οι τελευταίες εντολές του Ανδρέα Ιωαννίδη προς τον οδηγό του να φύγει και να πει σε όλους να μην προσεγγίσουν τα καιόμενα εμπορευματοκιβώτια, έσωσε όχι μόνο τη ζωή του Μάριου Κυριάκου, αλλά και αυτές αρκετών άλλων στη ναυτική Βάση. Αυτή η μαρτυρία δόθηκε ενώπιον του κακουργιοδικείου από τον ίδιο τον Μάριο Κυριάκου (και που μπορείς να την βρεις αν ψάξεις οπουδήποτε στο ίντερνετ) περιγράφοντας τις τελευταίες στιγμές δίπλα στο διοικητή του…. και με αυτή ακριβώς την έννοια εννοώ τη λέξη «θυσιάστηκε»…

    Μου αρέσει!

  18. Ανώνυμος permalink
    11 Ιουλίου, 2013 01:13

    Ruth,
    Συγχώρεσε με αλλά μου φαίνεται στημένη αυτή η μαρτυρία. Άλλοι μάρτυρες επίσης ενόρκως, κατέθεσαν ότι διέταξε ανάκληση προσωπικού και απαιτούσε να έρθουν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα στη σκηνή.

    Όμως.

    Η απορία μου όμως είναι πολύ συγκεκριμμένη.
    Ήξερε ότι θα ακολουθήσει φονική έκρηξη και προτίμησε να μείνει εκεί να «θυσιαστεί»;

    Θανάσης

    Μου αρέσει!

  19. Ευσταθίου permalink
    11 Ιουλίου, 2013 11:26

    «Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι ουδεις έχει ευθύνες, είπε ο Νικόλας Ιωαννίδης, γιος του Διοικητή Αντρέα Ιωαννίδη.»

    Ο καθένας τζιεί που πονεί.

    Εντάξει Νικολάκη, ότι πεις. Δε φταίει ο πατέρας σου.
    Ικανοποιημένος;

    Μου αρέσει!

  20. strovoliotis permalink*
    11 Ιουλίου, 2013 21:18

    Ο πόλεμος του Πόλυ και οι παράπλευρες απώλειες
    από ΛΟΙΖΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Στις τρεις Οκτωβρίου του 2011, ο Πόλυς Πολυβίου περνούσε την πύλη του Προεδρικού έχοντας στα χέρια του τον τόμο με τα πορίσματά του για την τραγωδία στο Μαρί. Τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος παραλαμβάνοντας τον τόμο, τον ζύγισε στα χέρια του και είπε: «Σκληρή δουλειά. Να είστε καλά. Όλα θα γίνουν όπως έχουν αποφασιστεί».
    Όλα θα γίνουν όπως έχουν αποφασιστεί. Τι είχε άραγε αποφασιστεί;
    Ο Πόλυς Πολυβίου έφυγε από το Προεδρικό και έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμά του. Τι είπε το θυμόμαστε όλοι. Επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους μας για την ανικανότητα ενός ολόκληρου μηχανισμού και τις ευθύνες –θεσμικές και προσωπικές- του Δημήτρη Χριστόφια.
    Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένας πολυεπίπεδος πόλεμος απαξίωσης του Πόλυ Πολυβίου και του πορίσματός του. Κάτι απίστευτοι τύποι εμφανίστηκαν στην τηλεόραση να τον αμφισβητούν (κάποιος Λιόλιος, κάποιου Κέντρου Ελέγχου όπλων…, τον θυμάστε);
    Το ΑΚΕΛ πήρε το όπλο του και έριξε όση λάσπη μπορούσε σε κάθε επίπεδο. Τα μεγάλα πολιτικά και δημόσια επιχειρήματα δεν χρειάζεται να τα υπενθυμίσω. Κάτι άλλα όμως δεν μπαίνουν στην άκρη. Ξέρουμε πως γέμισε ξαφνικά ο τόπος με ψιθύρους του τύπου «Ο Πόλυς πάει για πρόεδρος και γι αυτό τα έκανε όλα». Αξίζει να μιλήσουμε και για κάτι μικρά υποβολιμιαία, όπως για παράδειγμα ότι φιλοξένησε στο διαμέρισμα του στο Λονδίνο τη χήρα του Ιωαννίδη. Άει σιχτίρ…
    Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Χριστόφια Στέφανος Στεφάνου, το μόνο σφάλμα που αναγνώρισε της κυβέρνησης που υπηρέτησε ήταν ο διορισμός του Πόλυ Πολυβίου ο οποίος, είπε, αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων. Ήταν μάλιστα και απολύτως βέβαιος στο δικαστήριο καταρρίπτεται κάθε μέρα το πόρισμα του!
    Το βράδυ της 3ης Οκτωβρίου του 11, σε μία θλιβερή για τη Δημοκρατία πράξη, το Υπουργικό Συμβούλιο συνήλθε κρυμμένο στο σπίτι του κ. Χριστόφια. Εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία στήριζαν τον Πρόεδρο και τις εκτιμήσεις που λίγες ώρες πριν είχε καταθέσει για το πόρισμα. Είχε πλήρως απορρίψει όλα όσα τον αφορούσαν προσωπικά. Για τους άλλους εν τον έκοφτε. Οι υπουργοί οι οποίοι δεν είχαν ποτέ ζητήσει ενημέρωση, οι υπουργοί που σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου είχαν μπει στο περιθώριο την ώρα των αποφάσεων, στήριξαν τον Πρόεδρο που με πόρισμα πλέον ήταν υπεύθυνος για την τραγωδία.
    Κι είμαι περίεργος αν ακόμη και σήμερα θα βρεθεί κάποιος από αυτούς να πει μία συγνώμη. Να αρθρώσει μία λέξη για να αναδείξει την αδυναμία του. Για να τους βοηθήσουμε υπενθυμίζουμε μία μόνο από τις δεκάδες αναφορές της απόφασης του Δικαστηρίου που καταδικάζει ερήμην – όπως εύστοχα γράφτηκε – τον Δημήτρη Χριστόφια: «Παρά ταύτα και παρά τη ρητή προειδοποίηση που έφτασε στον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με τις ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού , τα πράγματα αφέθηκαν ως είχαν μέχρι το επόμενο, το τρίτο και μοιραίο, καλοκαίρι». Ο Πόλυς τα είχε πει. Εκείνοι φρόντισαν να τον απαξιώσουν για να κρατήσουν μερικούς μήνες ακόμη τα υπουργεία τους. Να τα κρατήσουν για να κάνουν τι όμως;
    Η υπόθεση με το πόρισμα του Πόλυ Πολυβίου, είχε θύμα τον Πόλυ. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Οι παράπλευρες απώλειες είναι τρομερές: Η απαξίωση κάθε πολιτικής. Η διάχυτη εντύπωση πως άμα αναλάβουν την εξουσία «κάττο να τους σύρεις μες τα ζινίσια» εν φεύκουν. Η ανικανότητα κατά τα άλλα ευφυών ανθρώπων να υπερασπιστούν την αξιοπιστία τους και να διαχωρίσουν τη θέση τους από εκείνον που τους διόρισε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά το πόρισμα Πολυβίου ο Πρόεδρος έπρεπε να έφευγε. Δεν θα έσωζε μόνο την αξιοπρέπειά του και την αξιοπιστία του κόμματός του. Θα γλύτωνε και ο τόπος από την επερχόμενη οικονομική καταστροφή για την οποία το επικείμενο πόρισμα θα τον δείξει ως τον μεγάλο ένοχο…

    http://alithia.com.cy/blogs/item/15960-%CE%BF-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82.html

    Μου αρέσει!

  21. Ανώνυμος permalink
    11 Ιουλίου, 2013 22:08

    «Θα γλύτωνε και ο τόπος από την επερχόμενη οικονομική καταστροφή για την οποία το επικείμενο πόρισμα θα τον δείξει ως τον μεγάλο ένοχο…»

    Έλλλαααααα . . . . . .
    Γέμισε προφήτες ο τόπος μας ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

    Διότι και κάποιοι άλλοι ήξεραν από πριν και την κάθε λέξη του άλλου πορίσματος; Αυτού της επιτροπής του ενός ανδρός. Του Πόλυ Πολυβίου. Που έπρεπε να σεβαστεί ο τέως πρόεδρος.
    Και του οποίου πορίσματος, πολλά εδάφια διάβαζε αυτολεξί ο Λάζαρος Μαύρος από το πρόγραμμα του κάθε πρωί, προτού αυτό δημοσιευτεί ή παρουσιαστεί στο γνωστό τηλεοπτικό show, μπροστά από τους μαυροφορεμένους συγγενείς και τις εικόνες των αθανάτων. Γνωρίζαμε την νήσο των αγίων. Ώρα να αποδεκτούμε και την νήσο των προφητών. Την νήσο των προφητών των πορισμάτων.

    Μου αρέσει!

  22. Γιαννάκης permalink
    13 Ιουλίου, 2013 01:55

    Όπως βλέπω υπάρχουν ακόμα ψίγματα λογικής σ’ αυτό τον τόπο. Και οι θεατρινισμοί και τα υποκριτικά μιξοκλάματα εξαφανίζονται άμα τη εμφανίση της.
    Δηλαδή γιατί θυσιάστηκε ο Ιωαννίδης;
    Και γιατί θυσίασε και τους υφισταμένους του;
    Ήταν τούτο αναγκαίο;
    Ήταν τούτο επιτρεπτό;
    Δηλαδή η κυρία Πόπη (σπαραξικάρδιος και αληθινός σεβασμός) έχασε δύο γιούς λεβέντες για τα πυρομαχικά της Συρίας;

    Μου αρέσει!

  23. Ανώνυμος permalink
    14 Ιουλίου, 2013 23:36

    Η διαδικτυακή εφημερίδα (οχετός) offsite κατέβασε ένα άρθρο και τα πολύ σοβαρά σχόλια των αναγνωστών που το συνόδευαν. Το άρθρο ήταν για την τραγωδία στο Μαρί. Εκεί υπήρχε ένα σχόλιο-μαρτυρία για τον ρόλο του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ευθύμιου Δίπλαρου και του διοικητή της ναυτικής βάσης υποπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, στην παράνομη τοποθέτηση δύο αδελφών (των διδύμων) στον ίδιο χώρο και στο ίδιο πόστο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δύο. Ο Ευθύμιος Δίπλαρος πλησίασε την οικογένεια των διδύμων και τους έπεισε να ψηφίσουν ΔΗΣΥ στις βουλευτικές εκλογές πριν την τραγωδία. Ως αντάλλαγμα θα κανόνιζε μέσω του Ανδρέα Ιωαννίδη οι δίδυμοι να τοποθετηθούν στην ναυτική βάση, σε εύκολο πόστο να λουφάρουν. Έτσι έγινε. Η οικογένεια που ποτέ δεν ξαναψήφισε ΔΗΣΥ, εκείνη τη φορά ψήφισε ΔΗΣΥ και μάλιστα με σταυρό προτίμησης στον Δίπλαρο, και οι δίδυμοι τοποθετήθηκαν δίπλα στον Ιωαννίδη, να τους έχει υπό την προστασία του όπως τους έταξε. Επρόκειτο για ένα ρουσφέτι που στάθηκε μοιραίο για τα δύο αδέλφια. Την μαρτυρία εκεί στην offsite την έδωσε σε σχόλιο του, πρόσωπο που η μητέρα του ήταν φίλη με την κυρία Πόπη και ήξερε πρόσωπα και γεγονότα. Είναι γνωστό ότι υπάρχει κανονισμός στην ΕΦ που απαγορεύει την τοποθέτηση δύο αδελφών στο ίδιο πόστο. Επομένως ο χαμός των διδύμων προκλήθηκε από ψηφοθηρικό ρουσφέτι που έκανε ο Ευθύμιος Δίπλαρος μαζί με τον Ανδρέα Ιωαννίδη. Κρίμα που δεν κράτησα αντίγραφο της μαρτυρίας. Η offsite δεν ξέρω γιατί, αλλά την εξαφάνισε αμέσως. Εδώ καταγράφω ότι θυμάμαι από ψες που διάβασα το original κείμενο.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      15 Ιουλίου, 2013 07:08

      Ακόμα και αν είναι έτσι, δεν αλλάζει κάτι: η βόμβα βρέθηκε εκεί λόγω πολιτικών αποφάσεων, παρέμεινε εκεί λόγω πολιτικών αποφάσεων, και δεν καταστράφηκε λόγω πολιτικών αποφάσεων. Αν δεν ήταν οι δίδυμοι θα ήταν κάποιοι άλλοι, η τραγωδία δεν θα απεφεύγετο όμως.

      Μου αρέσει!

  24. Κώστας Ιωάννου permalink
    15 Ιουλίου, 2013 12:22

    Το πόρισμα Πολυβίου καταρρίπτεται και κρίνεται ως λανθασμένο (το είπε και ο γεν. εισαγγελέας) από την ώρα που αθωώνεται ο Μάρκος Κυπριανού. Ο Πόλυς έθετε κύριο υπέυθυνο τον Χριστόφια και συνυπέυθυνους τους υπουργούς άμυνας και εξωτερικών. Από τους δύο υπουργούς που τους ασκήθηκε ποινική δίωξη, καταδικάστηκε ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ. Δηλαδή ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος του στρατού. Αυτός που ήταν αρμόδιος για την πολιτική πτυχή του ζητήματος, και ναι ακολουθούσε τις υποδείξεις Χριστόφια, αθωώθηκε διότι οι ευθύνες του δεν ήταν ποινικές. Θα δικαιολογούνταν κάποιοι που τους παρασύρνουν νομικίστικοι κύκλοι που το παρελθόν τους αποδεικνύει εμπάθεια και λαϊκισμό, να διανοηθούν μελλοντική ποινική δίωξη Χριστόφια, εάν καταδικαζόταν ο Μάρκος Κυπριανού. Η δικαιοσύνη, αγαπητέ Στροβολιώτη, αυτό αποφάσισε. Εάν κάποιοι φαντασιάζονται και ονειρέυονται τον Χριστόφια πίσω από τα σίδερα πλανονται πλάνην οικτρά.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      15 Ιουλίου, 2013 13:44

      Ο Χριστόφιας ειναι ο βασικός υπεύθυνος της τραγωδίας. Από τη στιγμή που συνταγματικά ειναι δύσκολο ή αδύνατο να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου η ενοχή θα ειναι γραμμένη στο μυαλό της πλειοψηφίας των Κυπράιων – μαζί και οι περισσότεροι ΑΚΕΛικοί.

      Μου αρέσει!

  25. Ανώνυμος permalink
    15 Ιουλίου, 2013 14:28

    Φταίει για όλα ο Χριστόφιας; Φταίει και τον χαμό των διδύμων; Άμυαλοι οπαδοί της κερκίδας που χαροποιηθήκατε μόλις ακούσατε για την έκρηξη, που αγαλιαζόταν η καρδιά σας κάθε φορά που ανακοινωνόταν ένας-ένας οι νεκροί ξυπνάτε επιτέλους. Ντροπή σας να μαζεύετε από τον όλεθρο πολιτικά οφέλη ενώ κάποιοι άλλοι έχουν παραφρονήσει από τον χαμό των παιδιών τους. Πριν την έκρηξη συντελέστηκε κι’ άλλο έγκλημα. Το ρουσφέτι του Ευθύμιου Δίπλαρου προκάλεσε μια πολύ επικίνδυνη διαχείριση προσωπικού που είχε σαν αποτέλεσμα μια τραγωδία. Να σκοτωθούν δυο αδέλφια. Ανάμεσα σε 13 θύματα, τα δύο ήταν αδέλφια. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν διερωτήθηκε: Πως βρέθηκαν εκεί δυο αδέλφια; Και γιατί δεν έδιωξε τουλάχιστον τον ένα ο υπεύθυνος; Που, ωωω τι αίσχος, αποφάσισε να θυσιαστεί και να τα θυσιάσει κι’ αυτά! Πως αποφασίζεις να θυσιάσεις δυο αδέλφια για να σώσεις τα παλιοπυρομαχικά μιας ξένης χώρας; Πως το αποφάσισες αυτό Υποπλοίαρχε Ιωαννίδη; Και εσύ κύριε Δίπλαρε γιατί έκανες κάτι τόσο επικίνδυνο για 4 ψήφους; Είσαι ο Δίπλαρος με το μοιραίο ρουσφέτι, και έτσι πρέπει πλέον να σε ονοματίζουν οι συμπατριώτες μας. Ο Δίπλαρος με το μοιραίο ρουσφέτι.

    Μου αρέσει!

  26. Κώστας Ιωάννου permalink
    16 Ιουλίου, 2013 00:01

    Ναι, σωστά φίλε ανώνυμε. Και φτάσαμε στο σημείο, μια γυναίκα που έχασε τα δύο της παιδιά εκτελώντας διαταγή που τους έστελνε στο θάνατο, να μιλά με τον λαοπλάνο παρουσιαστή Πάυλο Μυλωνά, και να του λέει ότι ψήφισε τον Δίπλαρο και τον Γεωργίου του ΔΗΣΥ στις τελευταίες βουλευτικές. Αν μπορούσαν να μιλήσουν οι δύο λεβέντες απο εκεί που τους έστειλαν…τι να πω. Και ποιος είσαι εσύ ή ο κάθε δημοσιογράφος και πολιτικός της δεκάρας που επιμετρά ποιοι είναι ένοχοι στις συνειδήσεις του κόσμου. Του κόσμου, που δυστυχώς καθοδηγείται από κατευθυνόμενα ΜΜΕ. Και κάτι τελευταίο. Οι μανάδες και τα παιδιά των έξι στελεχών της ΕΦ, που σκοτώθηκαν με τον αρχηγό τους, επειδή το ελικόπτερο που συνετρίβει ενώ ήταν ακατάλληλο για νυκτερινές πτησεις, χρησιμοποιήθηκε σε νυκτερινή άσκηση, είναι από άλλο θεό.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      16 Ιουλίου, 2013 06:56

      Εγώ δεν «επιμετρώ» ποιον θεωρεί ο κόσμος ως ένοχο. Απλώς καταγράφω.

      Μου αρέσει!

  27. 8 Αυγούστου, 2013 13:14

    Οι συγγενείς για άλλη μια φορά αφήνουν τον πόνο να τους πνίξει και όπως και με τον «Ήλιο», δεν επιθυμούν δικαιοσύνη, εκδίκηση θέλουν.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.