Skip to content

Το παράξενο νερό της Λευκωσίας. (Aqua della citadella.)

Ιουλίου 22, 2013
Το παράξενο νερό (1).

Το παράξενο νερό (1).

Το παράξενο νερό (2).

Το παράξενο νερό (2).

Σήμερα που κοίταξα δεν ήταν εκεί.

Ίσως όμως αυτό να οφείλεται στα τεραστίων διαστάσεων έργα που γίνονται για τη νέα πλατεία Ελευθερίας, ή όπως αλλιώς θα λέγεται. Για πολλά χρόνια όμως το κοίταζα το παρακολουθούσα, και μάλιστα μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση αφού έτρεχε μέρα νύχτα, χειμώνα καλοκαίρι από άγνωστο σημείο προς άγνωστο σημείο.

Ψάχνοντας, βρήκα τουλάχιστο το σημείο της εισόδου του νερού  στο αυλάκι που πάει περιφερειακά με τη νότια πλευρά της τάφρου. Ξεκινούσε στο σημείο που κάνει γωνία ο προμαχώνας Τρίπολη, κάπου δηλαδή στη διασταύρωση των οδών Αιγύπτου και Ομήρου. Βγαίνει από αγωγό κάτω από το δρόμο, και ακολουθεί γενικά ανατολική πορεία, περνά από τους προμαχώνες Ντ’ Αβίλα, Κωστάντζα και Ποδοκάθαρο, και μετά φαίνεται βγαίνει εκτός των τειχών, πάντα με ανατολική πορεία.  (Κατεβαίνοντας στο χώρο στάθμευσης στην τάφρο, κάτω από το ταχυδρομείο, το αυλάκι σήμερα ήταν ξηρό.)

Είχα κάποτε φτάσει μέχρι και την Ελένη Μαύρου για να μάθω στοιχεία για αυτό το νερό, αλλά κανείς δεν μπορούσε να μου εξηγήσει. Η πιο πειστική θεωρία ήταν πως το νερό προέρχεται από τον Πεδιαίο του οποίου η παρούσα ροή είναι δυτικότερα από το κέντρο της πόλης, και ναι σε ευθεία γραμμή από το σημείο που μπαίνει στο αυλάκι, νοτιοδυτικά, δηλαδή κάπου εκεί πέρα από την αρχιγραμματεία, μέσα στην κοίτη του ποταμού, ρέει ακόμα και σήμερα, στην καρδιά του καλοκαιριού  ένα παράξενο νερό.

Μπορεί να είναι αυτό που έμπαινε τελικά στην τάφρο.

Η κυρία Νάσα Παταπίου, σε  κείμενο της χτες στον Πολίτη, δίνει μια ολοκληρωμένη εξήγηση για αυτό το νερό. Διαβάστε την και κρίνετε, γιατί δεν μπορώ να γνωρίζω αν είναι η σωστή εξήγηση – φαίνεται πειστική.

Εκείνο που είναι σίγουρο όμως, είναι πως η Λευκωσία δεν τοποθετήθηκε τυχαία γύρω από τον Πηθκιά όταν κάποιοι αποφάσισαν πριν χιλιάδες χρόνια να μείνουν μόνιμα στην περιοχή.

Τα καλοκαίρια ήταν και τότε πολλή ζέστη, και η αφαλάτωση ήταν μέρος της επιστημονικής τους φαντασίας.

Advertisements
3 Σχόλια leave one →
 1. Ιουλίου 23, 2013 09:01

  Πολλά ενδιαφέρων.

  Και… ένιωσα μια θλίψη που γίνονται τα έργα στην πλατεία Ελευθερίας κι έτσι θα «κοπεί» μια ροή που υπήρχε από αιώνες. Σαν αλλοτρίωση …

  Μου αρέσει!

 2. Ιουλίου 23, 2013 18:17

  Όταν άρχισαν τα έργα στη Πλατεία και φάνηκε το τι υπήρχε πιο κάτω… γέλασα με όσους είχαν εκπλαγεί. Αν ρωτούσαν όσους τόσα χρόνια έκτιζαν πολυκατοικίες εκεί δίπλα θα γνώριζαν πως ναι, υπάρχουν «και άλλα» πέραν των όσων βλέπαμε στην επιφάνεια.

  Νερά όμως πρέπει να υπάρχουν υπογείως και σε όλη την ανατολική μερία, δλδ. προς Παλλουριώτισσα. Η υγρασία συχνά βρίσκει διέξοδο από κάτω προς τα πάνω μέσω τοίχων… και δεν αρκεί αυτό ως απόδειξη για υπόγεια ρεύματα αλλά… δια της διαισθητικής οδού… νοιώθω σίγουρος πως υπάρχουν.

  Χάτε… πε μας αν εκρύψαν οι παπάδες τζιαι κανένα θησαυρό… τωρά που έχουμε κρίση μπορεί να χρειαστεί.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Ιουλίου 24, 2013 07:52

   Για το θησαυρό στείλε μου προσωπικό 🙂 Για τα νερά δεν διαφωνώ. Όπως έγραψα και στην ανάρτηση σε μια Κύπρο που πάντα είχε πολλή ζέστη και ξηρασία, η επιλογή τοποθεσίας για ένα οικισμό είχε να κάνει με τα απαραίτητα προς το ζην: νερό. Η ενασχόληση μου με τον καιρό μου έχει δώσει και άλλες γνώσεις: οι καλοκαιρινές καταιγίδες, ακολουθούν *συνήθως* 3 σενάρια: το κεντρικό, όταν παίρνει βροχή το κέντρο της πόλης και μέρος του Στροβόλου, το ανατολικό, που παίρνει νερό Η Παλλουριώτισσα, Καιμακλί κλπ, και το νοτιοανατολικό όταν βρέχονται Λατσιά και Αγλαντζιά.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: