Skip to content

Η τελεσίδικη απόφαση για το Μαρί.

Αύγουστος 2, 2013

 

Επιλεκτική, προκατειλημμένη επιλογή αποσπασμάτων από την απόφαση:

«Αν είναι να τιμωρηθούν οι κατηγορούμενοι, αλλά όσοι έχουν εξουσία να συνεχίσουν με την ίδια νοοτροπία, τότε άδικη και η τιμωρία, άδικη και η θυσία 13 ανθρώπων. Όλα αυτά θα αποκτήσουν νόημα, μόνο εάν κυριαρχήσει μια νέα αντίληψη που θα θέτει τη νομιμότητα πάνω απ’ όλα και που θα θέτει τον πραγματικό σεβασμό προς τη ζωή στο επίκεντρο της σκέψης και των ενεργειών όσων ασκούν εξουσία. Διαφορετικά, το στρεβλό σύστημα θα προχωρήσει ακάθεκτο προς την επόμενη τραγωδία».

 

Διαβάζοντας την απόφαση ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Τεύκρος Οικονόμου αναφέρθηκε στο βαθμό υπαιτιότητας των τεσσάρων, λέγοντας ότι «μεγαλύτερος ήταν ο βαθμός υπαιτιότητας του Κώστα Παπακώστα του οποίου άλλωστε η συμπεριφορά έχει καταταχθεί στην έννοια της ανθρωποκτονίας εκ παραλείψεως». Πρόσθεσε πως οι παραλείψεις του κ. Παπακώστα «επεκτείνονταν στο χρόνο ενώ η επίγνωση του κινδύνου κατέστη αδιαμφισβήτητη και οι προειδοποιήσεις ήταν σαφείς και το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος 13 ανθρώπων».

 

Είπε ακόμα πως  «το γεγονός ότι ο Τσαλικίδης δεν βρέθηκε κατηγορούμενος μαζί με τα πρόσωπα που σήμερα θα τιμωρηθούν θεωρούμε ότι στοιχειοθετεί, ούτως ή άλλως, διαφορετική μεταχείριση και δημιουργεί αίσθημα αδικίας στους κατηγορούμενους και την κοινωνία».

 

Στην απόφασή του το Κακουργιοδικείο αναφέρθηκε και στις θέσεις των συνηγόρων υπεράσπισης Ευστάθιου Ευσταθίου και Θανάση Κορφιώτη για το ρόλο που είχε διαδραματίσει στην υπόθεση ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως ο τέως Πρόεδρος στις 3 Σεπτεμβρίου του 2010 «έλαβε γνώση ότι οι στρατιωτικοί ήθελαν την καταστροφή του φορτίου λόγω των κάποιων κινδύνων που υπάρχουν με τις ψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα στα εμπορευματοκιβώτια το καλοκαίρι’ και ότι η Εθνική Φρουρά ήταν σε θέση να καταστρέψει το φορτίο. Υπήρχε τότε και κάποια ένδειξη για αλλαγή στη στάση του Ιράν. Παρά ταύτα, τα πράγματα αφέθηκαν ως είχαν μέχρι το επόμενο, το τρίτο και μοιραίο καλοκαίρι».

Ανέφερε ακόμα ότι ο Κώστας Παπακώστας «δεν ενεργούσε ως ιδιώτης ή μεμονωμένα, αλλά ενεργούσε ως μέλος της Κυβέρνησης».

 

Αναφορικά με το κλίμα που επικρατούσε τότε με την κατάσχεση των 98 εμπορευματοκιβωτίων, ο κ. Οικονόμου είπε πως «δεν ήταν ένα κλίμα όπου όλα λειτουργούσαν με επάρκεια και ικανότητα στο οποίο ξεχώρισε ως μαύρο πρόβατο η αμέλεια του κατηγορούμενου 2 ή των κατηγορουμένων 4, 5 και 6. Αντίθετα, η διαπίστωση μας ήταν ότι επρόκειτο για μια καθολική, απαράδεκτη και εξοργιστική δυσλειτουργία του πολιτικού και διοικητικού συστήματος και οι κατηγορούμενοι ήταν μέρος αυτού του συστήματος».

Εκρηκτική μέρα.

Εκρηκτική μέρα.

 

– See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/58513#sthash.gxEXSqbS.dpuf

Advertisements
7 Σχόλια leave one →
 1. Αύγουστος 2, 2013 22:48

  Τα προκατειλημμενα αποσπασματα ειναι τζαι τα πιο γλυτζια…

  Μου αρέσει!

 2. Αύγουστος 4, 2013 17:09

  Όταν κάτσουν τα ττόζια φαίνουνται οι γύμνιες των πάντων.

  Τζιαι ωςπου έχει ακόμα άρθρα στα μμε τζιαι αναρτήσεις στα μπλόγκς τα ττόζια ακόμα να κάτσουν τέλλια

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Αύγουστος 5, 2013 06:58

   Τα ττόζια θα κάτσουν όταν πάψουν να υπάρχουν άτομα που κρίνουν το θέμα …ιδεολογικά.

   Μου αρέσει!

   • Αύγουστος 5, 2013 12:14

    Strovoliotis,
    Και τί είν’ εκείνο που σε κάνει να νομίζεις και να πιστεύεις ότι ΕΣΥ δεν λειτουργείς και δεν «κρίνεις […] …ιδεολογικά»;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Αύγουστος 5, 2013 17:05

     Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Για αρχή διάβασε το πιο κάτω. Είναι μια δήλωση με την οποία συμφωνώ,, γιατί ακριβώς *δεν* κατευθύνεται από ιδεολογικά και ακολουθεί τον ορθολογισμό του υπάρχοντος συστήματος:

     Ποιά σκοπιμότητα υπάρχει πίσω από πολιτικές παρεμβάσεις σε θέματα της Κεντρικής Τράπεζας, Τράπεζας Κύπρου και άλλων εξειδικευμένων ζητημάτων διερωτήθηκε ο γγ του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων δεν είναι να τα ρυθμίζουν ή να αποφασίζουν για τις λεπτομέρειες.

     «Είναι σοβαρό λάθος από την πλευρά κάποιων πολιτικών προσώπων να παρεμβαίνουν σε ζητήματα που δεν τους αφορούν, δεν είναι της αρμοδιότητάς τους, αλλά αρμοδιότητας ανθρώπων, φορέων, θεσμών σχετικών με αυτά τα ζητήματα και έχουν τις απαραίτητες γνώσεις», πρόσθεσε.

     Σε παρατήρηση πως η αιχμή αφορά τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ ο οποίος μπορεί να αντιτάξει ότι το κόμμα του έχει ειδικούς, ο κ. Κυπριανού είπε πως και το ΑΚΕΛ έχει ειδικούς, αλλά σημείωσε ότι «τα πολιτικά κόμματα πρέπει να διατυπώνουν πολιτικές θέσεις. Δεν μπορούν να αποφασίζουν τα κόμματα για το τι θα πράξει είτε η Κεντρική Τράπεζα, είτε το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου».

     Δεν μπορούμε να υποκαθιστούμε εμείς το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, πρόσθεσε, δεν είναι ο δικός μας ρόλος, δεν είναι δική μας δουλειά. Ο ίδιος, είπε, δεν ανέφερε κανένα όνομα και αναφέρεται σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα που θεωρούν ότι είναι δουλειά τους να παρεμβαίνουν σε αυτά τα ζητήματα.

     Τα κόμματα πρέπει να ασχολούνται με την πολιτική και να αφήσουμε τους ειδικούς να ασχολούνται με εξειδικευμένα ζητήματα, κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

     http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=179633

     Μου αρέσει!

 3. Απο Πλατεια Βαθης permalink
  Αύγουστος 10, 2013 18:07

  Ο Κος Στροβολιώτης εχει «ιδεολογια» το ΣΥΜΦΕΡΟΝ -ποιου ;; …μαντεψτε !!
  Κανει, όμως, επικληση συναισθηματων για να στηριξη θεσεις του. Αλλα δεν αρκουσε…
  Εγραψε και το «(δεν) πιστευω του».
  https://strovoliotis.wordpress.com/2013/04/19/%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%8D%CF%89/
  …ετσι, για να ανακοψει την «ορεξη» αντιλογου καποιων !!

  Παιζει με τραγουδακια, και δεν ψαχνει για προδοτικες ενεργειες και παραλλειψεις !!

  Θα του δοσω εγω τις «υπογραφές» που δεν βρισκει, σε Νομους, Συνθηκες…!!

  Μου αρέσει!

 4. Ανώνυμος permalink
  Αύγουστος 11, 2013 23:14

  Η όλη ιστορία με την έκρηξη στο Μαρί από την αρχή ως το τέλος απέδειξε πόσο μπανανία είναι το κράτος μας. Εγώ προσωπικά δεν το έχω σε καμία υπόλειψη.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: