Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτοί, οι ασυγχώρητοι φιλελεύθεροι.

13 Σεπτεμβρίου, 2013

Η συνειδητοποίηση ήρθε μια Κυριακή πρωί πριν από αρκετούς μήνες. Ηταν  ένας καλός φίλος, απόλυτος ομοϊδεάτης στο βασικό άλλοθι της Κύπρου, το εθνικό μας πρόβλημα, και εν πολλοίς ομοϊδεάτης στα λοιπά, οικονομικά – κοινωνικά ζητήματα. Μα γιατί, με ρωτά, εδώ και πολύ καιρό στο μπλοκ σου (και στο ΦΒ) τσακώνεσαι μόνο με αριστερούς αντί με εθνικιστές και ακροδεξιούς;

Είναι η υποκρισία είχα απαντήσει, η πολλή υποκρισία (ή έτσι θα έπρεπε να είχα απαντήσει).

Ο καλός φίλος είχε δίκιο. Πέντε χρόνια αθλιότητας Χριστόφια, δέκα χρόνια αθλίων επιλογών του ΑΚΕΛ, άλλαξαν ουσιαστικά το περιεχόμενο των πολιτικών αντιπαραθέσεων – για άσους από εμάς αρνούνται να σκέφτονται πακετοποιημένα.

Η ουσιαστική διαφοροποίηση συντελέστηκε το καλοκαίρι του 2011 μετά την καταστροφή στο Μαρί για την οποία πολιτικά ηταν υπεύθυνος ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Κατά 101%.

Το Μαρί, μια μοναδική και απίστευτη καταστροφή, η οποία ήδη τωρα ποια ανάγεται από την προπαγάνδα της αριστεράς σε κάτι ντεμί – ρεαλιστικό. Ναι έγινε το μπαμ, αλλά δεν έγινε το μπαμ: το *έκαναν* το μπαμ. Το έκανε ο «Πολίτης», ο Στροβολιώτης, η Ρένα, ο Δρουσιώτης που στην πραγματικότητα μισούσαν τον Χριστόφια και το ΑΚΕΛ και ήθελαν να τους εκθέσουν.

Α, και η καινούργια έκδοση της παρανοϊκής προπαγάνδας που ανταγωνίζεται σε παραλογισμό τον ίδιο το Σώρρα, λέει πως το μπαμ έγινε για να τιμωρηθεί ο Χριστόφιας που δεν έδωσε τα εμπορευματοκιβώτια στους Αμερικάνους!!!

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα από τότε: βυθισμένος στην ανικανότητα, τη δειλία, την πλήρη έλλειψη ηγετικής φυσιογνωμίας, ο Χριστόφιας οδήγησε την Κύπρο στην πτώχευση ( ή για να είμαι πιο δίκαιος, δεν κατάφερε να κάνει τίποτα για να αποτρέψει το επερχόμενο λαμβάνοντας υπόψιν τις ματσαράγκες τραπεζιτών, συνεργατιστών και άλλων ανικάνων διαχειριστών του συστήματος και του δημόσιου πλούτου.)

Με όλα αυτά τα δεδομένα, με το Κυπριακό ένα απομακρυσμένο εφιάλτη ξορκισμένο από την ανάγκη «μη ύπαρξης επιδιαιτησίας και ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων», η πολιτική ομάδα των ανθρώπων που λίγο πολύ προσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι, επαναστάτησαν: μα δεν γίνεται να τα κάνει μπίλιες ο άνθρωπος και να μένουμε σιωπηλοί!

Κάναμε κριτική.

Έντονη, ισχυρή κριτική. Η οποία αν κρινόταν καλόπιστα, θα θεωρείτο εποικοδομητική, στην κοινή προσπάθεια κτισίματος δικαιότερης κοινωνίας, και επίλυσης του Κυπριακού άλλοθι.

Αλλά φευ, η κριτική αυτή αντιμετωπίστηκε με ένα εξόχως εχθρικό, ενστικτωδώς επιθετικό τρόπο που εξέπληξε πολλούς, σίγουρα τον γράφοντα.

Και για καιρό ήμουν με την  απορία: γιατί όλη αυτή η αντίδραση από δυνητικούς συμμάχους σε ένα σωρό καλούς αγώνες;

Η απάντηση ήρθε όταν με κτύπησε η έμπνευση: η συμμαχία αυτή μπορούσε να λειτουργήσει μόνο όταν οι απόψεις σου ταυτίζονταν περιστασιακά, και αναλόγως καταστάσεων, με τις *δικές* τους απόψεις, το αντίθετο δεν γινόταν.

Τόσο απλό.

Από τότε φάνηκε και η ουσία του ζητήματος:  οι αριστεροί μισούν τους φιλελεύθερους γιατί είναι η μόνη πολιτική ομάδα  που τους αντιμετωπίζει με επιχειρήματα. Η έντονη κριτική που κάναμε και η οποία ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ταυτιστεί με κομματικά, ιδεολογικά κριτήρια ή οποιουδήποτε είδους προκατάληψη, ήταν διαφορετική γιατί ήταν απόλυτα δικαιολογημένη και τεκμηριωμένη. Αυτό φάνηκε έντονα μετά την  κατάρρευση του Χριστόφια ως ηγέτη λύσης και ως διαχειριστή του συστήματος στα οποία πήρε το απόλυτο μηδέν.

Η κριτική μας αποδομεί την όποια ηθική και πολιτική ανωτερότητα είχε (και νομίζαμε πως είχε, εγώ προσωπικά σίγουρα), η αριστερά.  Αν κολλήσουμε σε αυτό την άθλια δικαιολογητική στάση του ΑΚΕΛ που δεν είχε τα κότσια να κάνει κριτική στον μικρότατο άνθρωπο που έβαλαν πρόεδρο,  αλλά αποδείχτηκε ανίκανος, η κριτική των φιλελευθέρων τους φάνηκε τσουνάμι.

Η κριτική μας εκθεμελίωσε πλήρως την βολική παραδοσιακή συγκρουσιακή ρουτίνα με την  κακή δεξιά, και πολλά  κοπέλια βρέθηκαν με ανοικτό το στόμα: μα ακόμα *και εσείς* μας κατακρίνετε;

Ναι,  σας κατακρίνουμε γιατί φανήκατε μίλια κατώτεροι των περιστάσεων, και καλά σας κάναμε.

Αυτή, ήταν προφανώς, μια ασυγχώρητη ενέργεια.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει και δυο παράπλευρες συνέπειες: πολλοί θυμήθηκαν τον Μαρξ! Ένα πολιτικό επιστήμονα, με σημαντική συνεισφορά στην εξήγηση της σύγχρονης οικονομίας και της τρέχουσας κρίσης.

Ως εκεί όμως!

Αλαζονικές αναφορές του στυλ: τι ξέρετε εσείς από τη σοφία αυτού του θνητού, πως εξηγείτε την κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος που βιώνουμε;

Το σύστημα περνά μεγάλη κρίση, όπως ακριβώς προβλέπουν οι προδιαγραφές του, ή σύγκριση με ουτοπίες τελειότητας των αιθεροβαμόνων της αριστεράς δεν περπατά.

(Μπορεί πράγματι να καταρρεύσει το σύστημα, αλλά μέχρι τώρα αξιολογείται ως απείρως πιο επιτυχημένο από οτιδήποτε εναλλακτικό έχει δοκιμαστεί.)

Άρα;

Άρα, αφού δεν γνωρίζετε απ’ έξω τους 108 τόμους που έγραψε ο Μαρξ, δε σας πέφτει λόγος!

Η άλλη απώλεια έχει να κάνει με το Κυπριακό: πικκαρισμένη, και κιστημένη από την απόλυτη αποτυχία της παράταξης, ιδεολογίας και ατόμου την καλύτερη στιγμή που της δόθηκε η ευκαιρία, η νομενκλατούρα της αριστεράς θα πολεμήσει, αυτή τη φορά συνειδητοποιημένα και συστηματικά την επομένη ευκαιρία λύσης.

Γιατί βλέπετε, το να αποδειχτεί πως ένας μη – αριστερός είναι καλύτερος διαχειριστής της οικονομίας, βάζει δυναμίτη στην επικαλούμενη ιδεολογική ανωτερότητα της αριστεράς.

Το να καταφέρει να λύσει και το Κυπριακό ένας μη – αριστερός είναι πράξη εξόχως ασυγχώρητη!

……………………………………………………………….

Όλη αυτή η συζήτηση ξεκίνησε από ένα κείμενο του μη κατέχοντος κανένα άλλοθι αντικειμενικότητας, ΑΚΕΛικου Γιώργου Κουκουμά.

Ακολούθησε κείμενο από τον Μιχάλη Ολύμπιο.

Και ο Γιώργος Στόγιας.

Ασχολήθηκε και η Δισδαιμόνα με αυτό το θέμα.

Μάταιη αφιέρωση:

93 Σχόλια leave one →
  1. 13 Σεπτεμβρίου, 2013 23:05

    Ο κ. Κουκουμάς πέτυχε το σκοπό του 100%. Έγραψε ένα εξόχως γελοίο προπαγανδιστικό κείμενο το οποίο έβγαλε έξω από τα ρούχα τους τους φιλελεύθερους, γέννησε ένα σωρό σχόλια υπέρ και κατά πετυχαίνοντας αυτό που ήθελε: την οπαδοποίηση των αναγνωστών.

    Το ότι ένα κείμενο που ανήκει στον σκουπιδοτενεκέ του διαδικτύου αναδεικνύεται σε πρώτο θέμα στα καφενεία της Λευκωσίας λέει πολλά για την κατάντια ολονών μας.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      14 Σεπτεμβρίου, 2013 08:45

      Παύλο προκειται για διάλογο.

      Η λογική προέκταση της θέσης σου είναι πως δεν υπάρχει λόγος για διάλογο.

      Νομίζω δε σε εκφράζει αυτό.

      Διάλογος φυσικά μπορεί να γίνει κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Δεν μπορείς να κάνεις διάλογο με τη «Γνώμη», δεν μπορείς να κάνεις διάλογο με τον παλιόφιλο τον Νέο Ελληνοκύπριο. Δοκίμασα να δω τα κείμενα της Δέφτερης Ανάγνωσης με διαλεκτική προοπτική αλλά είναι τόση η προκατάληψη και η προπαγάνδα στα κείμενα τους που είναι αδύνατον.

      Ο Κουκουμάς με ένα νεανικό και πρωτόλειο ενθουσιασμό, ένοιωσα πως προσφέρεται ως αφορμή για το ευρύτερο θέμα της στάσης της αριστεράς έναντι των φιλελευθέρων, και η οποία έχω από καιρό προβλέψει, θα μας φέρει σε αντιπαράθεση *και* στην επόμενη προσπάθεια της λύσης.

      Στο κάτω κάτω, αν οι Φιλελεύθεροι αξίζει να ακουστούν, ε, τώρα ακούστηκαν λίγο περισσότερο.

      Μου αρέσει!

  2. Kyriacos Djambazis permalink
    13 Σεπτεμβρίου, 2013 23:36

    Εκτός από το άρθρο του Γ. Κουκουμά θα βρεθούν στην πασαρέλλα και άλλοι ομοϊδεάτες του. Στην Κίνηση «Μένουμε Ευρώπη» θα εκτοξευθεί όλο το μένος της ΑΚΕΛικής προπαγάνδας. Για ένα και μοναδικό λόγο: «εχθρός» δεν δείναι η δεξιά, αυτή δεν θα απορροφίσει δυνάμεις από το χώρο της ΑΚΕΛικής Αριστεράς. Αυτοί που μπορούν να απορροφήσουν τους πολίτες που εγκαταλείπουν την ηγεσία του ΑΚΕΛ και το κόμμα της, είναι οι Φιλελεύθεροι. Έρχονται ευρωοεκλογές και θα πρέπει να διαφυλάξουν την εκλογική τους πελατεία. Φοβούνται να δουν τους Φιλελεύθερους να κατέρχονται στις εκλογές με δικό τους ψηφοδέλτιο. Γι’ αυτό και οι επιθέσεις θα είναι πιο δυνατές και πιο υπονομευτικές.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      14 Σεπτεμβρίου, 2013 08:46

      Λογικό σχόλιο Κυριάκο. Μακάρι να είχαμε τη δύναμη και την επιρροή που φαντασιώνεται το ΑΚΕΛ πως έχουμε 🙂

      Μου αρέσει!

    • Ανώνυμος permalink
      14 Σεπτεμβρίου, 2013 17:13

      Όποιος με ξαναπεί φιλελεύθερη, δεν του ξαναμιλάω. Πιάσατε την πελάρα που λέει ο Κουκουμάς και την επαναλαμβάνετε. 🙂

      Μου αρέσει!

  3. Ανώνυμος permalink
    14 Σεπτεμβρίου, 2013 00:26

    «Α, και η καινούργια έκδοση της παρανοϊκής προπαγάνδας που ανταγωνίζεται σε παραλογισμό τον ίδιο το Σώρρα, λέει πως το μπαμ έγινε για να τιμωρηθεί ο Χριστόφιας που δεν έδωσε τα εμπορευματοκιβώτια στους Αμερικάνους!!!»

    Αυτά τα είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε δημοσιογραφική του διάσκεψη. Σας προέκυψε κι’ αυτός παρανοϊκός τώρα; Να τον χαίρεστε!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      14 Σεπτεμβρίου, 2013 08:50

      Ανέμενα κάποιο εξυπνάκια να το σχολιάσει αυτό.

      Όχι αγαπητέ φίλε. Ο Αβέρωφ είπε πως επειδή ο Χριστόφιας πεισμάτωσε και δεν ήθελε να συνεργαστεί με τη δύση για να φανεί πως παρέδιδε τις πόμπες στους αμερικάνους, άφησε τα εμπορευματοκιβώτια μέσα στον ήλιο και τη βροχή για τόσους μήνες, με την εντολή να μην κάνει κανείς τίποτα, ώσπου και ήρθε και μας βρήκε το κακό.

      Υποθέτω όμως πως η δύναμη της προπαγάνδας (σας) είναι ανίκητη, έτσι;

      Μου αρέσει!

      • Ανώνυμος permalink
        15 Σεπτεμβρίου, 2013 01:53

        Κολοκύθια.
        Θα ήθελες να τα είχε πει έτσι.

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          15 Σεπτεμβρίου, 2013 14:25

          Έτσι;
          Δηλαδή είπε πως οι Αμερικάνοι έκαναν το μπαμ γιατί δεν τους έδινε τες πόμπες ο Χριστόφιας; Έλα ρε!

          Μου αρέσει!

  4. 14 Σεπτεμβρίου, 2013 00:37

    Σύμφωνα με τον economist

    http://www.economist.com/content/global_debt_clock
    το γερμανικό κράτος έχει δημόσιο χρέος 2,8 ΤΡΙΣ ευρώ δηλαδή 83% του ΑΕΠ του
    το γαλλικό κράτος έχει δημόσιο χρέος 2,4 ΤΡΙΣ ευρώ δηλαδή 92,6% του ΑΕΠ του
    το ιταλικό κράτος έχει δημόσιο χρέος 2,5 ΤΡΙΣ ευρώ δηλαδή 121% του ΑΕΠ του

    και αυτές είναι οι τρείς μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις στην Ευρωζώνη

    οι ΗΠΑ έχουν χρέος 16 ΤΡΙΣ δολλάρια

    εσύ που είσαι μάνα όπως λαλείς στα επιχειρήματα έχεις κάποιο επιχείρημα επί αυτού;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      14 Σεπτεμβρίου, 2013 08:54

      Ο παλιόφιλος ο ΟΣΡ! Τι έγινε ρε φίλε, βαρέθηκες τη μοναξιά των μανιών σου και ήρθες να βρεις λίγο φώς; 🙂

      Επί της ουσίας: ναι, οι χώρες αυτές χρωστούν αυτά που γράφεις.

      Λοιπόν;

      Το να δανείζεται κάποιος είναι θεμιτό.

      Το αθέμιτο είναι να ξοδεύεις περισσότερα από όσα μπορείς να αποπληρώσεις.

      Εκτός και αν εννοείς κάτι άλλο που μου διαφεύγει πλήρως, αφού δεν βλέπω οποιαδήποτε σχέση του σχολίου σου με την κεντρική μου ανάρτηση.

      Μου αρέσει!

      • 14 Σεπτεμβρίου, 2013 11:58

        Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ http://www.census.gov/prod/2012pubs/p60-243.pdf στην σελίδα 58
        το 2011 46,2 εκατομμύρια αμερικανοί ζουν σε συνθήκες φτώχειας δηλαδή με λιγότερο από 1,25 δολλάρια την ημέρα

        μέσα σε 10 χρόνια οι άνθρωποι αυτοί αυξήθηκαν 10 εκατομμύρια

        Σύμφωνα με την Ντοιτσε Βέλλε το γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών ερευνών διαπίστωσε ότι η φτώχεια στην Γερμανία αυξήθηκε και το 2009 το 22% του πληθυσμού δηλαδή πριν την μεγιστοποίηση της καπιταλιστικής κρίσης ζούσε σε φτώχεια

        http://www.dw.de/poverty-a-growing-issue-even-in-wealthy-germany/a-5732454
        According to another recent study by the German Institute for Economic Research (DIW), from 2000 to 2009, poverty in Germany increased from 18 to nearly 22 percent.

        Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας 15 εκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή το 1/4 του πληθυσμού ζουν σε φτώχεια η οποία έχει αυξητική τάση
        http://www.reuters.com/article/2013/05/22/us-italy-economy-poverty-idUSBRE94L0AX20130522
        About 14.9 million people, or a quarter of Italy’s 61 million population, are living in families that meet three of more of ISTAT’s poverty indicators.

        και γενικά η φτώχεια αυξάνεται στην Ευρώπη όπως διαπιστώνει και η ευρωπαική επιτροπή
        http://www.dw.de/poverty-is-on-the-rise-in-europe/a-16507641
        Poverty is on the rise in Europe

        Η φτώχεια αυξάνεται διαρκώς ακόμα και σε υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ η Γερμανία κλπ

        Δηλαδή για ποιο λόγο αυτά τα κράτη δανείζονται;

        Ποιος επωφελείται από όλο αυτό το δημόσιο χρέος; Που πάνε τα λεφτά;

        Αναμένω μια απάντηση με επιχειρήματα

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          14 Σεπτεμβρίου, 2013 16:13

          Τα ερωτήματα σου είναι αποσπασματικά, και φυσικά οδηγούν κάπου για το οποίο δεν χρειάζεται αν απαντήσω για να φτάσεις (leading questions τα λέτε εσείς οι δικηγόροι;).

          Θα δοκιμάσω όμως.
          Η φτώχεια ενοχλεί εμένα τουλάχιστο όσο ενοχλεί εσένα. Τόσο για ιδεολογικούς λόγους, όσο και για επαγγελματικούς. Άρα για αυτό δεν υπάρχει διαφωνία.
          Η φτώχεια αυξάνεται κάπου; Ναι σωστά. Και κάπου αλλού μειώνεται. Θα ηταν καλό να δούμε την κατάσταση που επικρατεί σε χώρες όπως η Ινδία ή ηπείρους όπως η Αφρική.
          Εννοείται πως υπάρχουν ακόμα πολλοί φτωχοί, υπάρχουν αδικίες και ματσαράγκες, αλλά η άνοδος στο βιοτικό επίπεδο πολλών χωρών είναι και δεδομένη και τεκμηριωμένη.

          http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=in&v=67

          Τα κράτη δανείζονται για να προσφέρουν στους πολίτες τους υπηρεσίες ή αγαθά που κρίνουν απαραίτητα, τόσο για την ποιότητα ζωής όσο και για την παραγωγική δραστηριότητα η οποία θα δημιουργήσει το μελλοντικά εισοδήματα που θα χρειαστούν για να πληρώσουν τα σημερινά χρέη.
          Για να απαντήσω στο ερώτημα του ποιοι επωφελούνται, πρέπει να γινεις πιο σαφής: όταν το κράτος μου προσφέρει σήμερα καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες εγώ επωφελούμαι. Με άλλο τρόπο επωφελείται και εκείνος που πουλά τα απαραίτητα για να φτιαχτούν οι συγκοινωνίες.

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          14 Σεπτεμβρίου, 2013 16:14

          Α, και τι σχέση αυτό με την ανάρτηση;

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          14 Σεπτεμβρίου, 2013 16:16

          Ακόμα και η Κούβα πάει καλύτερα από τότε που έπαψε να ντρέπεται πως θέλει να γίνει καπιταλιστική:

          http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=67&c=cu&l=en

          Μου αρέσει!

        • 14 Σεπτεμβρίου, 2013 19:09

          Τι προκαλει κατα την γνωμη σου την αυξανομενη φτωχεια στις ΗΠΑ που υπαρχουν 46,2 εκατονμμυρια και εκατομμυρια φτωχοι στην Γερμανια Ιταλια αυτες τις τεραστιες οικονομιες; Ποια οικονομικη αναλυτικη εξηγηση δινεις για αυτο;

          Μου αρέσει!

        • 16 Σεπτεμβρίου, 2013 12:47

          Είδα και στον περσιάνη που με παρέπεμψες
          ανταγωνίζεται επάξια το φοξ νιουζ

          Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      14 Σεπτεμβρίου, 2013 19:38

      Το ερώτημα απαντήθηκε επαρκώς στο προηγούμενο σχόλιο.

      Βλέπω όμως πως όσα δεν συμφέρουν ούτε καν τα σχολίασες.

      Εστω.

      Να ρωτήσω κάτι εγώ όμως: πέραν της κοινής μας επιθυμίας (και αναγνώρισης πως αυτό είναι κάτι κακό), να μην υπάρχουν πουθενά φτωχοί, μπορείς να μου πείς ένα μόνο λόγο γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν φτωχοί;

      (Και για να μην παρεξηγούμαστε: δεν αναφέρομαι στην *επιδίωξη* να εξαλειφθεί η φτώχια.)

      Μου αρέσει!

      • 14 Σεπτεμβρίου, 2013 20:33

        «Να ρωτήσω κάτι εγώ όμως: πέραν της κοινής μας επιθυμίας (και αναγνώρισης πως αυτό είναι κάτι κακό), να μην υπάρχουν πουθενά φτωχοί, μπορείς να μου πείς ένα μόνο λόγο γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν φτωχοί;»

        Ο λόγος που δεν πρέπει να υπάρχουν φτωχοί είναι γιατί στον πλανήτη γη παράγεται αρκετός πλούτος για να θρέψει να στεγάσει και να ζουν αξιοπρεπώς όχι μόνο 7 ΔΙΣ ανθρώποι αλλά πέραν των 20 ΔΙΣ

        Απλά γιατί ένα ελάχιστο ποσοστό ανθρώπων καρπώνονται τον πλούτο της γης

        http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63762875
        «Το 8,1% του πληθυσμού κατέχει το… 82,4% (!) του παγκόσμιου πλούτου.»

        Εσύ γιατί θεωρείς όμως ότι πρέπει να υπάρχουν φτωχοί;

        Όσον αφορά το ερώτημα μου το οποίο ήταν το εξής:

        «Τι προκαλει κατα την γνωμη σου την αυξανομενη φτωχεια στις ΗΠΑ που υπαρχουν 46,2 εκατονμμυρια και εκατομμυρια φτωχοι στην Γερμανια Ιταλια αυτες τις τεραστιες οικονομιες; Ποια οικονομικη αναλυτικη εξηγηση δινεις για αυτο;»

        Σε σχέση με αυτό το ερώτημα, έγραψες ότι απαντήθηκε επαρκώς στο προηγούμενο σου σχόλιο.
        Έγραψες:

        «Θα δοκιμάσω όμως.
        Η φτώχεια ενοχλεί εμένα τουλάχιστο όσο ενοχλεί εσένα. Τόσο για ιδεολογικούς λόγους, όσο και για επαγγελματικούς. Άρα για αυτό δεν υπάρχει διαφωνία.
        Η φτώχεια αυξάνεται κάπου; Ναι σωστά. Και κάπου αλλού μειώνεται.»

        Οπότε δεν απάντησες με πολιτικούς οικονομικούς όρους και με αναλυτικά επιχειρήματα τι προκαλεί κατά τη γνώμη σου την φτώχεια και υπάρχουν 46,2 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στις ΗΠΑ.

        Το γεγονός ότι δεν απαντάς σημαίνει δύο πράγματα:

        1) Ότι είσαι ανίκανος να κάνεις οιανδήποτε πολιτικοοικονομική ανάλυση με επιχειρήματα

        ή

        2) Ότι καταλαβαίνεις πολύ καλά αλλά επειδή δεν βολεύει αυτό το πράμα ό,τι και αν είναι που θεωρείς ότι πιστεύεις απλά υπεκφεύγεις ως προπαγανδιστής

        Οπότε μπορείς να προσπαθήσεις ξανά και να αποπειραθείς όσο μπορείς φυσικά και σου επιτρέπει η νοητική σου αντίληψη να απαντήσεις με οικονομικούς και πολιτικούς όρους με επιχειρήματα

        Γιατί σε αυτές τις τεράστιες οικονομίες υπάρχει αυξανομένη τάση για φτωχοποίηση των ανθρώπων;

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          15 Σεπτεμβρίου, 2013 14:35

          «Ο λόγος που δεν πρέπει να υπάρχουν φτωχοί είναι γιατί στον πλανήτη γη παράγεται αρκετός πλούτος για να θρέψει να στεγάσει και να ζουν αξιοπρεπώς όχι μόνο 7 ΔΙΣ άνθρωποι αλλά πέραν των 20 ΔΙΣ»
          Δεν είναι λόγος αυτός, τσέκκαρε λίγο τη διαλεκτική σου. Δέχομαι όμως ότι μπορεί να θεωρηθεί μια αριθμητικά ορθή επισήμανση.
          Πως φτάνουμε εκεί είναι το κλειδί – πέραν από πολιτικές δηλώσεις, συνθήματα και επιθυμίες. Και η απάντηση που γυρεύω έχει να κάνει με τη δυνατότητα του οποιουδήποτε συστήματος να διατηρήσει τον πλούτο που επικαλείσαι και να τον διανείμει πιο δίκαια.

          Εδώ σε θέλω!
          «Εσύ γιατί θεωρείς όμως ότι πρέπει να υπάρχουν φτωχοί;»
          Η συνηθισμένη σου ανέντιμη επιχειρηματολογία. Πότε ακριβώς είπα τέτοιο πράγμα;
          Για τις υπόλοιπες σου μαλακιούλες είπα να μην απαντήσω, εκτός από αυτό:
          «Γιατί σε αυτές τις τεράστιες οικονομίες υπάρχει αυξανομένη τάση για φτωχοποίηση των ανθρώπων;»
          Κατ’ αρχάς δεν είμαι σίγουρος πόσο ορθό είναι το επιχείρημα αυτό – διάβασε τον σημερινό Περσιάνη για να καταλάβεις τι εννοώ.
          Ακόμα όμως και αν είναι ορθό, η απάντηση είναι απλούστατη και απόλυτα φυσιολογική: αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να προσφέρει αυτή την περίοδο το καλύτερο και μόνο πρακτικά εφαρμόσιμο σύστημα διαχείρισης που δοκίμασε ποτέ ο άνθρωπος. Δεν είναι επαρκές το αποτέλεσμα; Πολύ πιθανό. Δεν ισχυρίστηκε ποτέ κανείς πως είναι εφικτό και εγγυημένο το αντίθετο.

          Μου αρέσει!

        • 15 Σεπτεμβρίου, 2013 18:59

          λες
          «αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να προσφέρει αυτή την περίοδο το καλύτερο και μόνο πρακτικά εφαρμόσιμο σύστημα διαχείρισης που δοκίμασε ποτέ ο άνθρωπος. »

          Σε ποιο σύστημα αναφέρεσαι; Μπορείς να περιγράψεις τον τρόπο λειτουργίας του με πρακτικά παραδείγματα;

          Δηλαδή μην πεις απλά «καπιταλισμός» περιέγραψε τι εννοείς με τον όρο αυτό, δώσε του περιεχόμενο ΑΝ ξέρεις φυσικά, ποιες είναι οι βασικές του αρχές
          (πχ κάποιοι λίγοι άνθρωποι χωρίς να δουλεύουν καρπώνονται την υπεραξία της εργασίας άλλων ανθρώπων στην συνέχεια υπερσυσσωρεύουν τον πλούτο κλπ )

          ούτως ώστε να βρεθούν οι αδυναμίες του σε σχέση με την διανομή του πλούτου γιατί όπως παραδέχτηκες και εσύ αυτό το πράγμα όπως λειτουργεί δεν διανέμει δίκαια τον πλούτο του κόσμου:

          «Πως φτάνουμε εκεί είναι το κλειδί – πέραν από πολιτικές δηλώσεις, συνθήματα και επιθυμίες. Και η απάντηση που γυρεύω έχει να κάνει με τη δυνατότητα του οποιουδήποτε συστήματος να διατηρήσει τον πλούτο που επικαλείσαι και να τον διανείμει πιο δίκαια.»

          Πες πρακτικά γιατί νομίζεις ότι αυτό το σύστημα δεν διανέμει τον πλούτο δίκαια,

          και ένα πράγμα πρακτικό που πρέπει να αλλάξει:

          Δηλαδή μίλα με επιχειρήματα με στοιχεία αυτή την φορά κάτι που είναι πολύ δύσκολο για σένα αλλά τουλάχιστον προσπάθησε

          Πες πρακτικά γιατί νομίζεις ότι αυτό το σύστημα δεν διανέμει τον πλούτο δίκαια,

          και ένα πράγμα πρακτικό που πρέπει να αλλάξει:

          Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        15 Σεπτεμβρίου, 2013 22:56

        Τέρμα οι δικές μου απαντήσεις! Αφού κτίσαμε ένα ιδεολογικό υπόβαθρο και μια περιγραφή της παραγματικότητας όπου λίγο πολύ συμφωνούμε για το τι συμβαίνει τώρα, ήρθε η μεγάλη στιγμή να μας πεις *εσύ* πως μπορούν να γίνουν όλα αυτά που ο ατελής καπιταλισμός δεν μπορεί να προσφέρει. Μαζί και οι σχετικές εγγυήσεις.

        Μου αρέσει!

        • bananistanos permalink
          15 Σεπτεμβρίου, 2013 23:07

          Τωρά έβαψες τη Στροβολιώτη, εν να σου βάλει λινκς να θκιαβάζεις όσπου να ξαναφκάλεις μαλια…

          Μου αρέσει!

        • 16 Σεπτεμβρίου, 2013 07:05

          Μα δεν έδωσες απολύτως καμιά απάντηση, δεν είπες έστω και ένα στοιχείο, σε κανένα απολύτως επίπεδο, είτε οικονομικό που υποτίθεται είναι ο …τομέας σου ούτε πολιτικό…..

          Δεν είπες απολύτως τίποτα ουσιαστικό παρά μόνο συνθήματα!

          «Αφού κτίσαμε ένα ιδεολογικό υπόβαθρο και μια περιγραφή της παραγματικότητας όπου λίγο πολύ συμφωνούμε για το τι συμβαίνει τώρα, »

          Το μόνο που στήθηκε σε σχέση με την περιγραφή της πραγματικότητας είναι το απολύτως τεκμηριωμένο γεγονός ότι πχ στις ΗΠΑ υπάρχουν 46,2 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και ότι οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ δολλάρια , το οποίο αυξάνεται διαρκώς, μαζί με την συνεχή αύξηση των φτωχών, δηλαδή αυτά τα λεφτά που δανείζεται το κράτος των ΗΠΑ πάνε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την κοινωνία.

          Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην Γερμανία, στην Γαλλία και στην Ιταλία.

          Γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν μπορείς καν να κάνεις έστω και μια νύξη με επιχείρημα γιατί προφανώς είσαι ανίκανος να μιλήσεις με πολιτικούς και οικονομικούς όρους.

          Οι φιλελεύθεροι έχουν έστω μια πολιτική ταυτότητα, πχ λένε ότι θέλουν λιγότερο κράτος και ότι όλα τα κακά συμβαίνουν γιατί παρεμβαίνει το κράτος στις αγορές.

          Οπότε ξαναπροσπάθησε να δείξεις ότι έχεις κάποιο πολιτικό λόγο, τι είναι αυτό που οδήγησε και συνεχίζει να οδηγεί στην παρατεταμένη ύφεση στις ΗΠΑ με τεράστιες πόλεις όπως το Ντιτρόιτ πχ να κηρύσσουν πτώχευση;

          Μου αρέσει!

        • 16 Σεπτεμβρίου, 2013 10:37

          Η γνωστή τακτική ανθρώπων ανίκανων να αντιτάξουν οιονδήποτε πολιτικό οικονομικό και γενικά λογικό επιχείρημα είναι να υπεκφεύγουν όπως έκανες ακόμα μια φορά ως ο άρχων της υπεκφυγής.

          Βολεύκει σε πολλά η ανούσια σύγκρουση με τυπάκους τύπου ασερας και λοιπούς που δεν έχουν να πουν τίποτα επί της ουσίας της πολιτικής παρά μόνο συνθήματα αποελομονοιαένωση

          Αυτό το ερώτημα πάει και σε άλλους νούσιμους τάχα τύπου γουφις παυλος μπανάνας κλπ κλπ που απλά κλάνουν επί του πρηκτολογίου

          Το μόνο που στήθηκε σε σχέση με την περιγραφή της πραγματικότητας είναι το απολύτως τεκμηριωμένο γεγονός ότι πχ στις ΗΠΑ υπάρχουν 46,2 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και ότι οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ δολλάρια , το οποίο αυξάνεται διαρκώς, μαζί με την συνεχή αύξηση των φτωχών, δηλαδή αυτά τα λεφτά που δανείζεται το κράτος των ΗΠΑ πάνε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την κοινωνία.
          Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην Γερμανία, στην Γαλλία και στην Ιταλία.
          Γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν μπορείς καν να κάνεις έστω και μια νύξη με επιχείρημα γιατί προφανώς είσαι ανίκανος να μιλήσεις με πολιτικούς και οικονομικούς όρους.
          Οι φιλελεύθεροι έχουν έστω μια πολιτική ταυτότητα, πχ λένε ότι θέλουν λιγότερο κράτος και ότι όλα τα κακά συμβαίνουν γιατί παρεμβαίνει το κράτος στις αγορές.
          Οπότε ξαναπροσπάθησε να δείξεις ότι έχεις κάποιο πολιτικό λόγο, τι είναι αυτό που οδήγησε και συνεχίζει να οδηγεί στην παρατεταμένη ύφεση στις ΗΠΑ με τεράστιες πόλεις όπως το Ντιτρόιτ πχ να κηρύσσουν πτώχευση;

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          16 Σεπτεμβρίου, 2013 20:28

          Έλα ρε! Ώστε υπεκφεύγω, ε; Χαλάρωσες γιατί σου πήρε τόσες μέρες να το καταλάβεις αυτή τη φορά.
          Η πλάκα είναι πως για τρεις μέρες προσπαθούσα τουλάχιστον να σου δώσω κάποιες απαντήσεις, όταν για μια φορά ρώτησα εγώ κάτι όμως, μπλόκαρες!
          Α. έβγαλες και μούχτιν ανάρτηση στο μπλοκ σου 🙂

          Μου αρέσει!

        • Ανώνυμος permalink
          16 Σεπτεμβρίου, 2013 22:51

          φκάλει μου ότι δεν μπορώ να κάμω ποστο κομμεντ

          osr

          Είναι σημαντικό ότι αντιλαμβάνεσαι την ανικανότητα σου να μιλήσεις με επιχειρήματα και στοιχεία και την ανικανότητα σου να τεκμηριώσεις ουσιαστικό λόγο.

          Η κακοπιστία σου όμως φυσικά έγκειται στο γεγονός ότι ενώ είσαι ανίκανος να επιχειρηματολογήσεις πολιτικά ως απόρροια της μηδενικής σου αντίληψης προφανώς, αντί να προσπαθήσεις να μάθεις κάτι εσύ τι κάνεις;
          Απλά υπεκφεύγεις όπως παραδέχεσαι και εσύ ο ίδιος!

          Οι απόψεις μου για το τι πρέπει να γίνουν αλλά και με αναφορά στο γελοίο απολίτικο κοκκινοροζμπλεεπανένωσιμπλοκσποτ που έσκασε με τεράστιο πάταγο και τώρα ελέω καπιταλιστικής κρίσης που κτύπησε την Κυπρούλα τα κοκκινοροζ παιδάκια που τώρα τσακώνονται μαζί σου σαντιλήφθηκαν ότι και μετά την λύση πάλε καπιταλισμό θα έχουμε και πλέον έπεσαν και οι μάσκες των μπλεροζ φιλελεύθερων όπως εσένα και λοιπών απολίτικων μπανάνων

          ήδη από το μακρινό 2011

          ΑκελΔησυΈνωση με τις τελευταίες μάσκες να πέφτουν μαζί με τους εσωεξωακελικούς κακόπιστους άσχετους φαφλατάδες-Τι μπορεί να γίνει.. reload Οποιος πιστεύει ότι η όποια επανάσταση αλλαγής κλπ θα ξεκινήσει από την Κύπρο ειναι ψυχοπαθής ή τουλάχιστον ηλίθιος…
          http://osr55.wordpress.com/2011/12/04/

          Πάντως έχεις την ευκαιρία και μπορείς έστω και τώα να δείξεις ότι έχεις κάποιο πολιτικό λόγο, τι είναι αυτό που οδήγησε και συνεχίζει να οδηγεί στην παρατεταμένη ύφεση στις ΗΠΑ με τεράστιες πόλεις όπως το Ντιτρόιτ πχ να κηρύσσουν πτώχευση;

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          17 Σεπτεμβρίου, 2013 07:20

          Απάντηση επί του τεχνικού: δεν έχω ιδέα γιατί σε μπλοκάρει το σύστημα. Ίσως φταίνε οι πολλοί σύνδεσμοι που δημιουργήθηκαν από την ανάρτηση σου.

          Μου αρέσει!

  5. 14 Σεπτεμβρίου, 2013 01:54

    Έπαψα να διερωτούμαι για το αν ο Μαρξ αυτοκτονούσε στην περίπτωση που μας γνώριζε. Ξέρω πως ο Άνταμ Σμίθ – αυτό το τέρας της Πολιτικής Οικονομίας, αν γνώριζε τους δικούς του «απογόνους» , τους ούτω καλούμενους Φιλελεύθερους θα παρακαλούσε να είχε βυζιά.

    Μου αρέσει!

  6. 14 Σεπτεμβρίου, 2013 02:20

    Επίσης πληροφοριακά, ο Μαρξ δεν έγραψε 108 τόμους. Έγραψε 65. Για να τους διαβάσεις πρέπει να γνωρίζεις είτε Γερμανικά, είτε Ρωσικά. Δεν ξέρω καν αν κυκλοφορουν στα Αγγλικά τα άπαντα του Μαρξ.

    Στα ελληνικά κυκλοφορεί ένα μεγάλο μέρος του βασικού του έργου. Αν όσοι,μιλούσαν δια στόματος της αριστεράς είτε των φιλελευθέρων, έμπαιναν στον κόπο να ξεστραβωθούν με κάποια σοβαρή γνώση, θα γνώριζαν πως ο Μαρξ υπερασπίστηκε με σθένος τον Σμιθ – που τον θεωρούσε μεγάλο επιστήμονα – απέναντι σε κάτι φκιορα απογόνους της θεωρίας του.

    Όπως υπερασπίστηκε και σοσιαλιστές αντιπάλους του, όταν αναγνώριζε το έργο τους.

    Λέμε τώρα…αν εμπαίναμε στον κόπο, να μιλάμε για οικονομία μελετώντας οικονομία και όχι το Μπλουμπεργκ και τα λοιπά. Υπάρχουν και σοβαροί αμφισβητητές της θεωρίας του Μαρξ, παρεμπιπτόντως.

    Εσείς είστε όπως κάτι κομπογιαννίτες που δεν αποδέχονται την ιατρική και θέλουν να σώσουν τον κόσμο με ξόρκια και γιατροσόφκια. Είναι αξιολύπητη η κατάσταση μας. Γενικώς.

    Οπόταν, τουλάχιστον δείξετε ένα ελάχιστο σεβασμό στην επιστημη και στη μελέτη, και σε όσους με πολλην κόπο – ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ – χωρίς να το παίζουμε ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ!!

    Διότι η ζωή, μόνο με καζίνα, τζαι επαύλεις, τζαι χάι κλας πρότυπα – εν μια ντροπη για την ιστορία του ανθρώπινου είδους. Και δεν ονομάζεται Ρεαλισμός, ονομάζεται αποκτήνωση!!

    Ακόμη πιο μεγάλη ντροπή είναι να λαλούμεν μαλακίες τζαι να τες λαλούμεν αφ΄υψηλού! Από το Ύψος της Ελευθερίας της Σκέψης τζιόλας!!!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      14 Σεπτεμβρίου, 2013 09:07

      Η αγαπητή Δις, ως υπερασπίστρια του Μαρξ κάνει δυο λάθη. Το πρώτο αφορά τη δική μου θέση: δεν αμφισβητώ τη σπουδαιότητα του Μαρξ ή του Άνταμ Σμιθ. Η συνεισφορά τους στην εξήγηση και τη θεωριτικοποίηση της σύγχρονης οικονομίας είναι σημαντική. Αν ο Σμιθ όμως μένει στην ιστορία κυρίως για τη λογική του «αόρατου χεριού», κάτι που συνάδει με την ανθρώπινη φύση και άρα καθίσταται επιστημονικό τεκμήριο, ο Μαρξ έμεινε στην ιστορία κυρίως για τη μελέτη της υπεραξίας. Που ως αριθμητική εξήγηση ήταν και είναι ορθή. Το πρόβλημα με τον Μαρξ όμως είναι η ποιοτική ή η ηθική παράμετρος που έβαλε, και αφορά την ιδιοκτησία της υπεραξίας. Το κομμάτι αυτό δοκιμάστηκε, κρίθηκε και αποδείχτηκε στην πράξη ασύνδετο με την πραγματικότητα. Το όλο του έργο των 108 ή έστω 65 τόμων λοιπών πάσχει στην επιστημονικότητα του, καθίσταται άλλη μια πολιτική ή ουτοπική ανάλυση, στην οποία φυσικά μπορεί να πιστεύει όποιος επιθυμεί.

      Σε κάθε περίπτωση, σεβαστοί και οι δυο κύριοι, αλλά ο κόσμος, το οικονομικό σύστημα, ο καπιταλισμός προχώρησε πολύ από τότε – χωρίς αυτούς.

      Το δεύτερο λάθος της Δις, αφορά τα στερεότυπα που χρησιμοποιεί, και για τα οποία ουσιαστικά δε σηκώνουν σχολιασμό.

      Την χρίζουν όμως ξανά, ως την βασίλισσα του συντηρητισμού (του από αριστερά προερχόμενου.)

      Μου αρέσει!

  7. Ανώνυμος permalink
    14 Σεπτεμβρίου, 2013 07:57

    «Κάναμε κριτική.

    Έντονη, ισχυρή κριτική. Η οποία αν κρινόταν καλόπιστα, θα θεωρείτο εποικοδομητική, στην κοινή προσπάθεια κτισίματος δικαιότερης κοινωνίας, και επίλυσης του Κυπριακού άλλοθι.»

    Αν άρχιζα το σχόλιο μου βρίζοντας σε και αποκαλόντας σε ηλίθιο ή ότιδήποτε άλλο σχετικό θα θεωρείτο εποικοδομητικό και θα βοηθούσε να μπούμε σε μια ήρεμη συζήτηση για το κτίσιματος δικαιότερης κοινωνίας; Η Δισδαιμόνα το είπε πολύ καλά:
    Ακόμη πιο μεγάλη ντροπή είναι να λαλούμεν μαλακίες τζαι να τες λαλούμεν αφ΄υψηλού! Από το Ύψος της Ελευθερίας της Σκέψης τζιόλας!!!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      14 Σεπτεμβρίου, 2013 09:09

      Μείνε στις ύβρεις. Δεν νομίζω να μπορείς να επιχειρηματολογήσεις.

      Μου αρέσει!

      • Ανώνυμος permalink
        14 Σεπτεμβρίου, 2013 23:20

        Αλλά φευ, η κριτική αυτή αντιμετωπίστηκε με ένα εξόχως εχθρικό, ενστικτωδώς επιθετικό τρόπο που εξέπληξε πολλούς, σίγουρα τον γράφοντα.

        Μου αρέσει!

  8. 14 Σεπτεμβρίου, 2013 08:53

    Θλιβερή επανάληψη της ιστορίας διότι εν μαθθαίννουμεν. Συγκρούονται οι χώροι που μπορούν να αλλάξουν το σύστημαν με κάποιον τρόπον τζιαι επωφελούνται οι χώροι που θέλουν τη διαιώνισην του. Ραντεβού – αν δεν ανατιναχτεί ο πλανήτης – σε λλίες δεκαετίες για να διευκρινήσουμεν ποιος φταίει παραπάνω για τα ερείπια.
    Θκιό πολλά ενδιαφέροντα άρθρα που ήβρα με το απλό λήμμα «σοσιαλδημοκράτες εναντίον κομμουνιστών»:

    http://www.marxistiko.gr/home.php?Book_ID=843&crit=1

    http://www.rizospastis.gr/story.do?id=2739985&publDate=2005-03-06%2000:00:00.0

    Ο «φταίξας» του «φταίξαντος»…Τζιαι πάρτιν οι φασίστες τζιαι οι καπιτάλες…

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      14 Σεπτεμβρίου, 2013 09:13

      Να σε ρωτήσω και σένα ρε φίλε (δηλώνοντας πως συμφωνώ πως ο φιλελεύθερος και ο κεντροαριστερός χώρος ειναι οι βασικές δυνάμεις που μπορεί να αλλάξουν τα κακώς έχοντα). Πως μπορεί αν γίνει αλλιώς; Κάποιος γράφει κάτι, γράφεται μετά η απάντηση, γίνεται διάλογος, κάποιοι πείθονται κάποιοι όχι.

      Κάποιοι σίγουρα επωφελούνται.

      Μου αρέσει!

    • 14 Σεπτεμβρίου, 2013 09:37

      Κοίτα, μια πρώτη τακτική δική σου ας πούμεν θα ήταν να επανέλθεις στην κατάστασην που εγύρεψεν ο φίλος που αναφέρεις στην αρχήν της ανάρτησης: να αντιπαρατίθεσαι με εθνικιστές τζιαι ακροδεξιούς παραπάνω παρά με αριστερούς.
      Τζιαι εμέναν ετσίκλισεν με το άρθρον του Κουκουμά, ειδικά στο θέμαν του κυπριακού, διότι ήταν πολλά μοιαστόν με τζιείνον που «μας» εκατηγορούσαν τζιαι οι ακροδεξιοί («λύση τωρά τζιαι ότι να’ναι»). Λες τζιαι εν τόσον δύσκολον, ειδικά για έναν αριστερόν, να καταλάβει πόσον πιο σημαντικός εν ο παράγοντας χρόνος στο κυπριακόν που το «περιεχόμενον» μιας «συμφωνίας» (διότι η πραγματική λύση θα έρτει σε βάθος χρόνου μέσα που τη νέα κατάσταση). Ο Ολύμπιος απαντά του αρκετά σωστά στο συγκεκριμένο σημείο.
      Που τζιαμέ τζιαι τζιει, ο διάλογος που ακολουθεί έννεν διάλογος. Εν αλληλοκατηγορίες, ειρωνίες τζιαι προσπάθεια απαξίωσης. Τούτον θεωρώ το καταστροφικόν, σε μιαν περίοδον που ο πραγματικός φασισμός ανεβαίνει. Εν με απασχολεί αν είμαι εγώ παραπάνω υπεύθυνος για τούτον που τον άλλον. Απασχολεί με να το λύσω το πρόβλημαν.

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        14 Σεπτεμβρίου, 2013 11:23

        Woofis, λίγα έχω να διαφωνήσω.

        Οι εθνικιστές όμως εκλείψει εξελίξεων στο εθνικό άλλοθι βρίσκονται σε νάρκη – θα έρθει γρήγορα η ευκαιρία όμως, δεν ανησυχώ για τούτον. Και να θυμάσαι να σημειώσεις το πρώτον σχόλιον που θα με σταμπάρει ως ΑΚΕΛικόν…. (έγινε πολλές φορές).

        Και αν το ανωτέρω αποτελεί ας πούμε δικαιολογία για μένα (άνκαι τίθεται το θέμα: ποιος είμαι εγώ πέραν του μοναχικού μπλόκερ;), δε νομίζεις πως χρήζει εξήγησης και το γεγονός πως το σύνολο σχεδόν της κριτικής και της επιθετικής επιχειρηματολογίας ή ακόμα και «επιχειρηματολογίας» της αριστεράς (ως κόμμα, ως παράταξη και ως μεμονωμένοι αντιπρόσωποι) κατευθύνεται προς τo χώρο των φιλελευθέρων αντί στο δικό τους φυσικό εχθρό, που είναι ο εθνικισμός και η άκρα δεξιά;

        (Ο Τζιαμπάζης πιθανόν να έχει δίκιο εδώ.)

        Και ναι, τίθεται και θέμα ποιος ξεκίνησε πρώτος, και ποιος είπε τι, και ποιας ποιότητας λόγο χρησιμοποίησε, αλλά στο κάτω κάτω δεν ισχυρίστηκα ποτέ τελειότητα στον χαρακτήρα και τα επιχειρήματα μου (εντάξει, κοντά είμαι, αλλά να μην υπερβάλλουμε 🙂 🙂 ).

        Μου αρέσει!

  9. 14 Σεπτεμβρίου, 2013 10:39

    Στροβολιώτη τούτον είναι έναν που τα κείμενα σου που αναδεικνύει το μεγαλείον της αθλιότητας των επιχειρημάτων που καθορίζουν την κρίσην σου (τζιαι όχι μόνον).

    Κάθε λέξη που γράφει τούτη η φράση είναι μετρημένη τζιαι ζυασμένη.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      14 Σεπτεμβρίου, 2013 11:27

      Κρίμα. Εγώ σε εκτιμούσα και συνεχίζω να σε εκτιμώ – έστω και αν είναι λίγα πλέον με τα οποία ταυτιζόμαστε.

      (Και παρά το γεγονός ότι λες πως η φράση σου ειναι ζυασμένη, και μετρημένη, εγώ αδυνατώ να αντιληφθώ τι προκάλεσε αυτή σου την ακραία την αντίδραση.)

      Μου αρέσει!

      • 14 Σεπτεμβρίου, 2013 21:57

        Εγώ δεν είπα τίποτε για σέναν. Είπα για τα επιχειρήματα σου. Είναι γέννημαν μιας μαύρης εποχής που θα την αθθυμούνται οι επόμενοι ελεύθερα σκεφτόμενοι αθρώποι τζιαι θα αντρέπουνται.

        Εσούζετουν το εστάπλισμέντ του χρήματος που τες ματσαράγκες του τζιαι εβάρτην με ούλλα τα μέσα να ρίξει έναν πρόεδρον που ήταν ήδη φθίνων τζιαι απερχόμενος τζιαι εκάμαν τον τόπον πίλλιες. Ότι κακά έκαμεν ο συνδιασμός της απληστείας τζιαι της αχαπαροσύνης που τους έδερνεν τζιαι που τους δέρνει κόμα για τες δουλειές, άλλα τόσα έκαμεν τζιαι η πολιτική απληστεία. Εδώκετε ούλλοι μέσα απαξιώννοντας τα πάντα για να κτυπάτε τον Χριστόφκιαν τζιαι την αριστεράν ακολουθώντας τρεις καραγκιόζηες επικοινωνιολόγους του Αναστασιάδη, καλαμαράες τζιαι ντόπιους, που επληρωθήκαν σαν επαγγελματίες να τον ηφκάλουν πρόεδρον. Τωρά αρκέψατε να τρώτε τζιείνα που εμαειρέψασιν τζιαι εσερβίρατε ούλλοι σας αφελώς. Η αποχτήνωση του όχλου θα σας πάρει τζιαι θα σας σηκώσει τζιαι σάς. Ακόμα να φέρει ο φούρνος την πυράν. Βάσταξε τζι έρκεται.

        Η κρίση στην Ευρώπην βαθυνίσκει άγρια. Σούζεται τζιαι η Γαλλία. Αν έρτεις να δεις την πραγματικότηταν που κοντά θα φρίξεις. Πλήρης κατάθλιψη μες τον κόσμον. Οι δουλειές κλείουν. Οι φτωσιοί φτωσιυνίσκουν τζιαι εξαγριώννουνται. Η Λεπέν προχωρά ακάθεκτη μετά τον φιλελεύθερον Σαρκοζύ τζιαι τον φιλελεύθερον σοσιαλιστήν Ολλάντ. Τζιαι σεις μάσιαιστε ακόμα με το Μαρί. Το αρφάλιν του κόσμου που το μόνον σπιρούδιν που έσιει πάνω του εν ο Χριστόφκιας τζιαι το Ακέλ. Παραιτάτε μας ρε Στροβολιώτη με τα «επιχειρήματα» σας.

        Σε 4 χρόνια πον να φέφκει τζιαι τούτη η Κυβέρνηση με το Κυπριακόν άλυτον, με εκατοντάδες σσιυλιάδες φτωχούς, με τα κάζια στα σιέρκα δύο ντζακιών τζιαι τριών πολυεθνικών, με την ιθαγενήν δημοκρατίαν δυμμένην σιέρκα πόθκια που τεχνοκράτες τύπου Βερκουλέσκου, να ξανααξιολογίσεις τα «επιχειρήματα» που «καθορίζουν» την κρίσην την δικήν σου. Εγώ αξιολόγησα τα που τα τωρά τζιαι είπα σου τζιαι την αξιολόγησην μου.

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          15 Σεπτεμβρίου, 2013 14:46

          Αφού όλη τούτη η σύγκρουση ξεκινά που συγκεκριμένο σημείο, ένα γεγονός, ποια η ανάγκη σου να επεκτείνεσαι σε ιδεολογίες, σε συστήματα, σε γενιές, σε ράτσες και όλα τα σχετικά; Η διαφωνία, και η δική μου σύγκρουση με «εσάς» ξεκίνησε όταν μετά από πολύ αγώνα και άπειρη πίστωση χρόνου, αναγκάστηκα να παραδεχτώ εκείνο το γεγονός που παραδέχονται πλέον σχεδόν όλοι: ο Χριστόφιας ήταν ένας λλίος, δειλός, και ανήμπορος να λειτουργήσει προεδρικά άνθρωπος.
          Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο!
          Και φυσικά εξόχως ανθρώπινο! Ανίκανοι άνθρωποι υπάρχουν παντού.
          Η αναγωγή σε ιδεολογίες, σε οργανωμένες καταστάσεις, σε σύγκρουση, δεν ξεκίνησε από εδώ (γι’ αυτό και η έκπληξη που ακόμα και τωρα κουβαλώ), η δημιουργία του νέου μεγάλου εχθρού ο οποίος ονομάζεται «φιλελεύθεροι» ηταν αποκλειστικό δημιούργημα της άμυνας στην οποία βρέθηκαν όσοι δεν αποδέχονταν το ανωτέρω γεγονός.
          *Γεγονός*

          Μου αρέσει!

  10. 14 Σεπτεμβρίου, 2013 11:10

    Εγώ είπα το: ο Κουκουμάς κατάφερε να ποδοσφαιροποιήσει τους «νούσιμους».

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      14 Σεπτεμβρίου, 2013 11:30

      Πιθανότατα. Ακόμη και οι καλύτερες ομάδες χάνουν όταν οι παίκτες τους επιλέγουν τον εγωισμό και δεν συνεργάζονται μεταξύ τους.

      Είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό ενδεχόμενο.

      Μου αρέσει!

    • 14 Σεπτεμβρίου, 2013 22:08

      Πάβλε εγώ είμαι νούσιμος χωρίς εισαγωγικά :))

      Τζιαι η μάππα δεν είναι μέσα στα ενδιαφέροντα μου, ούτε καν στο μουντιάλ :)))

      Τζιαι ο Κουκουμάς έσιει χιούμορ ουσίας :))))

      (γιαύτόν επείραξεν τους κακόθυμους φιλελεύθερους)

      Ξέρεις Παύλο. Έσιει τζιαι αριστερούς φιλελεύθερους που η ευθυμία τους δεν είναι function του πόσον χρήμα κυκλοφορεί στην αγοράν :)))))

      Μου αρέσει!

      • 15 Σεπτεμβρίου, 2013 01:08

        Δυστυχώς εγώ εν είδα χιούμορ στο κείμενο του Κουκουμά. Είδα μόνον απαξίωση τζιαι ειρωνία. Τούτον το «μόνον οι αριστεροί έχουν την ουσίαν της ζωής τζιαι ξέρουν ήνταμπου τους γίνεται» που φκάλλει εν το χωνεύκω καθόλου τζιαι εν κάτι που χαρακτηρίζει πολλούς αριστερούς. Δεν ήταν κείμενον για να με προβληματίσει ούτε κείμενον που να σατιρίζει κάποιους, ήταν κείμενον προπαγάνδας τζιαι είσιεν ακριβώς το ίδιον αποτέλεσμαν που έχουν τα πανώ με τον Γρίβαν στην κερκίδαν του ΑΠΟΕΛ: «εσείς ποτζιει-εμείς ποδά, γαμούμεν την μάνα σας.»

        Μου αρέσει!

        • 15 Σεπτεμβρίου, 2013 01:10

          Α, τζιαι εν εμιλούσα για εσένα ειδικά αλλά για ούλους όσους εμπήκαν στην λογικήν να ανταλλάξουν επιχειρήματα σε σχέση με τζιεινον το κείμενο.

          Μου αρέσει!

        • 15 Σεπτεμβρίου, 2013 11:49

          Παύλε σσυφφωνώ μαζί σου για την απαξίωσην. Τουλάχιστον ο Κουκουμάς αφήννει κάποιον περιθώριον σε κάποιον να το πάρει χιουμορίστικα.

          Η απαξίωση όμως προς την αριστεράν εν ο κύριος φορέας της κριτικής που ασκούν πολλοί δεξιοί φιλελεύθεροι, με ενδεικτικόν specimen τούτον το μπλόγκ εδώ (που εν τζιαι η κύρια μου διαφωνία – για την ουσίαν των απόψεων ελεύθεροι αθρώποι είμαστιν να νομίζουμεν αυτόν που μας λαλεί η συνείδηση μας). Το ΠΩΣ το λαλούμεν αυτόν που νομίζουμεν σωστόν έσιει μεγάλην σημασίαν τζιαι καθορίζει το πως θα το ακούσει αυτός που του το λαλούμεν.

          Εμέναν αυτή η αυτάρκεια με την οποίαν μιλούν πολλοί δεξιοί φιλελεύθεροι άμαν κριτικάρουν την αριστεράν μου φακκά διπλά (πάντα εμείς οι θκυό εσυμπάσχαμεν για παρόμοια πράματα) διότι έσιει τζιαι κάποιαν ταξικήν συνισταμένην. Άμαν ηστήννει ο Στροβολιώτης τοίχους με την αναίδειαν με την οποίαν ξαπολά τα επίθετα για ότι δηποτε αρχίζει απο ΑΡΙ- δεν μπορεί να καρτερά που τους συνομηλιτές του να τον ακούσουν σοβαρά.

          Να σου πώ τζιαι έναν τσιαττιστόν που έναν ποιητάρην που έκαμνεν τσιαττιστά ατσιάττιστα:

          Εσού ποτζεί τζιαι γιω ποδά
          τζιαι μες την μέσην τοίχος
          Αν δεν ηφτάννεις να με δεις
          βάλε καρέκλαν πάτα

          ακούει τζιαι ο Στροβολιώτης 😉

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          15 Σεπτεμβρίου, 2013 14:51

          Ναι, ακούω. Ποιος χτίζει τον τοίχον εν το θέμα.

          Πάντως εγώ θα σε προκαλέσω: μπορείς να μου βρεις που κατηγορώ, και πόσο άσχημα κατά εσένα κατηγορώ την αριστερά στην παρούσα ανάρτηση.
          *δεν* θα το βρεις. Για τον Χριστόφια θα βρεις πολλά – ως τον άνθρωπο που έκανε *και* αυτή τη ζημιά, χωρίζοντας νούσιμους και «νούσιμους».

          Εξήγα μας το τούτον να δούμε:

          «Άμαν ηστήννει ο Στροβολιώτης τοίχους με την αναίδειαν με την οποίαν ξαπολά τα επίθετα για ότι δηποτε αρχίζει απο ΑΡΙ- δεν μπορεί να καρτερά που τους συνομηλιτές του να τον ακούσουν σοβαρά.»

          Μου αρέσει!

    • 14 Σεπτεμβρίου, 2013 22:11

      Έθελα να το γράψω έτσι:

      Πάβλε εγώ είμαι νούσιμος χωρίς εισαγωγικά 🙂

      Τζιαι η μάππα δεν είναι μέσα στα ενδιαφέροντα μου, ούτε καν στο μουντιάλ 🙂 🙂

      Τζιαι ο Κουκουμάς έσιει χιούμορ ουσίας 🙂 🙂 🙂

      (γιαύτόν επείραξεν τους κακόθυμους φιλελεύθερους)

      Ξέρεις Παύλο. Έσιει τζιαι αριστερούς φιλελεύθερους που η ευθυμία τους δεν είναι function του πόσον χρήμα κυκλοφορεί στην αγοράν 🙂 🙂 🙂 🙂

      Μου αρέσει!

  11. Ανώνυμος permalink
    15 Σεπτεμβρίου, 2013 01:52

    Κολοκύθια.
    Θα ήθελες να τα είχε πει έτσι.

    Μου αρέσει!

  12. 15 Σεπτεμβρίου, 2013 15:03

    Όταν θεωρείς «ο Χριστόφιας ήταν ένας λλίος, δειλός, και ανήμπορος να λειτουργήσει προεδρικά άνθρωπος.» σαν ΓΕΓΟΝΟΣ, πως θέλεις να συζητήσει ο άλλος μαζίν σου; Το να θεωρεί κάποιος κάτι σαν ΓΟΓΟΝΟΣ επειδή το είπεν, είναι προβληματικόν στα μμάθκια ακόμα τζιαι ενός ψυχίατρου.

    όταν σε ακούω εσέναν τζιαι ακούω το τζιαι τούτον

    οι κουβέντες πιάννουν παραπάνω νόημαν τζιαι βοηθούν την ελεύθερην μου σκέψην να κρίνει τζιαι την δικήν σου.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      15 Σεπτεμβρίου, 2013 15:35

      Να σου το θέσω ως εξής: για αυτά που του έγραψαν και διάβασε ο Χριστόφιας μπορώ άνετα να συζητήσω μαζί σου.
      Σε πολλά μπορεί να συμφωνούμε, σε άλλα όχι, αλλά νομίζω μπορούμε να διαλεχτούμε. Έχουμε εμπειρία και ακαδημαϊκή αλλά και πρακτική και ξέρουμε τι λέμε, έστω και αν το κάνουμε από άλλη αφετηρία.
      Η διαφορά με τον Χριστόφια ξέρεις ποια είναι; Ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε ποτέ να συζητήσει για αυτή του τη δήλωση όχι επειδή του την έγραψαν άλλοι (το κάνουν όλοι), αλλά για τι δεν είναι σε θέση να συζητήσει για αυτά τα πράγματα.
      Δεν του επιτρέπει η νοημοσύνη και η παιδεία του.
      Τόσο απλό.

      Μου αρέσει!

      • 15 Σεπτεμβρίου, 2013 18:40

        για αυτά που του έγραψαν και διάβασε …

        Καλά ρε Στροβολιώτη. Πόση ανεντιμότητα πρέπει κυβερνά τον λόγον κάποιου για να το βάλλει τούτον σαν κύριον επιχείρημαν αν δεν το πιστεύει τζιαι πόση χολή του καθορίζει την σκέψην αν το πιστεύει;

        Τζιαι μετά μιλάς μου για επιχειρήματα. Εν με έτσι επιχειρήματα που διεκδικάς σοβαρήν διαλεκτικήν με τους αριστερούς;

        Μου αρέσει!

  13. 15 Σεπτεμβρίου, 2013 15:11

    Δεν είπες λέξη για τούτα που σου έγραψα τζιαι σου τα ξαναγράφω: υπογραμμίζω σου τζιαι λέξεις που εξεπέρασες πολλά εύκολα χωρίς να πεις τίποτε τζιαι τες οποίες θεωρώ σημαντικές σε αυτά που σου είπα.

    Εσούζετουν το εστάπλισμεντ του χρήματος που τες ματσαράγκες του τζιαι εβάρτην με ούλλα τα μέσα να ρίξει έναν πρόεδρον που ήταν ήδη φθίνων τζιαι απερχόμενος τζιαι ΕΚΑΜΑΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ ΠΙΛΙΕΣ. Ότι κακά έκαμεν ο συνδιασμός της απληστείας τζιαι της αχαπαροσύνης που τους έδερνεν τζιαι που τους δέρνει κόμα για τες δουλειές, άλλα τόσα έκαμεν τζιαι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΛΗΣΤΕΙΑ. Εδώκετε ούλλοι μέσα ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να κτυπάτε τον Χριστόφκιαν τζιαι την αριστεράν ακολουθώντας τρεις καραγκιόζηες ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΥΣ του Αναστασιάδη, καλαμαράες τζιαι ντόπιους, που επληρωθήκαν σαν επαγγελματίες να τον ΗΦΚΑΛΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟΝ. Τωρά αρκέψατε να τρώτε τζιείνα που εμαειρέψασιν τζιαι εσερβίρατε ούλλοι σας ΑΦΕΛΩΣ. Η ΑΠΟΧΤΗΝΩΣΗ του όχλου θα σας πάρει τζιαι θα σας σηκώσει τζιαι σάς. Ακόμα να φέρει ο φούρνος την πυράν. Βάσταξε τζι έρκεται.

    Η ΚΡΙΣΗ στην ΕΥΡΩΠΗΝ βαθυνίσκει άγρια. Σούζεται τζιαι η Γαλλία. Αν έρτεις να δεις την πραγματικότηταν που κοντά θα φρίξεις. Πλήρης κατάθλιψη μες τον κόσμον. Οι δουλειές κλείουν. Οι φτωσιοί φτωσιυνίσκουν τζιαι εξαγριώννουνται. Η Λεπέν προχωρά ακάθεκτη μετά τον φιλελεύθερον Σαρκοζύ τζιαι τον φιλελεύθερον σοσιαλιστήν Ολλάντ. Τζιαι σεις μάσιαιστε ακόμα με το ΜΑΡΙ. Το αρφάλιν του κόσμου που το μόνον σπιρούδιν που έσιει πάνω του εν ο Χριστόφκιας τζιαι το Ακέλ. Παραιτάτε μας ρε Στροβολιώτη με τα “επιχειρήματα” σας.

    Σε 4 χρόνια πον να φέφκει τζιαι τούτη η Κυβέρνηση με το Κυπριακόν άλυτον, με εκατοντάδες σσιυλιάδες ΦΤΩΧΟΥΣ, με τα κάζια στα σιέρκα ΔΥΟ ντζακιών τζιαι τριών πολυεθνικών, με την ιθαγενήν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΝ δειμμένην σιέρκα πόθκια που τεχνοκράτες τύπου Βερκουλέσκου, να ξανααξιολογίσεις τα “επιχειρήματα” που “καθορίζουν” την κρίσην την δικήν σου. Εγώ αξιολόγησα τα που τα τωρά τζιαι είπα σου τζιαι την αξιολόγησην μου.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      15 Σεπτεμβρίου, 2013 15:47

      Μα γιατί να συζητήσουμε εδώ για όσα θέτεις;
      Θα σε πείσω;
      Ή θα με πείσεις για αυτά τα ζητήματα (άνκαι πολλά μπορούν να αποδειχτούν εκ των υστέρων, με αριθμούς και γεγονότα, δεν υπάρχει τίποτα γραμμένο στην πέτρα.)
      Επαναλαμβάνω: από τη στιγμή που τοποθετούμε τους εαυτούς μας σε δυο διαφορετικές ιδεολογίες, είναι απόλυτα φυσιολογικό να βλέπουμε το ίδιο πράγμα και να το ερμηνεύουμε διαφορετικά.
      Άλλο αυτό!
      Δε σε κατηγορώ ούτε εσένα ούτε κανένα που επιλέγει την οποιαδήποτε άλλη ιδεολογία. Θα συζητήσω και θα επιχειρηματολογήσω όμως, με την ένταση που έχουν πολλές φορές τα επιχειρήματα μου.
      Αν σε ενοχλεί αυτό, λυπάμαι.
      Πίστεψε με όμως, συζήτησα αρκετά για να ξέρω πότε άλλαξαν τα πράγματα, πότε η διαφωνία και η συζήτηση εξελίχθηκε σε σύγκρουση.
      Και αυτό ακριβώς περιγράφει η ανάρτηση αυτή.

      Μου αρέσει!

      • 15 Σεπτεμβρίου, 2013 18:45

        Αφού πάεις φιρίν φιρίν για σύγκρουσιν τότε γιατί δεν σου αρέσκει άμαν οι άλλοι σου επιτίθενται; Γιατί σου κακοφαίνεσται άμαν σου βάλλουν καθρέφτην τζιαι σου επιστρέφουν την απαξίωσην που τους ρίχνεις; Εχτός που αν κατά βάθος σε διασκεδάζει 😉

        Νομίζω ότι σε διασκεδάζει τελικά 🙂

        50 σχόλεια για μιαν ανάρτησην πρέπει να θεωρούνται καλή επιτυχία 🙂 🙂

        Είδες που έμαθα τζιαι βάλλω θκυό γελούθκια πάνω στο wordpress 😉 🙂 🙂

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          15 Σεπτεμβρίου, 2013 22:52

          Δεν έχω πρόβλημα να μου επιτίθενται, δεν έχω πρόβλημα να διαχειριστώ 2 ή 200 σχόλια( Ξέρεις πολύ καλά πως δεν είναι όλα όσα γράφω στρατευμένα πολιτικά – ξέρεις ακόμα πως κάποτε είχαμε βρεθεί στο ίδιο στόχαστρο των βρωμισμένων του Christofias Watch).

          Ο ορθολογισμός μου όμως βάζει κάποιες κόκκινες γραμμές: φυσικά και θα συζητήσω και θα τσακωθώ αν υπάρχει ιδεολογική διαφορά.

          Αλλά νοιώθω προδομένος όταν ο καυγάς ξεκινά από αμφισβήτηση κάτι τόσο εμφανούς, απλού και ανθρώπινου όπως η ανικανότητα και η δειλία κάποιου ανθρώπου.
          Γιατί ξέρεις, αν δεν παραδέχεσαι πως υπάρχει τέτοιο ζήτημα, τότε η λογική προέκταση αυτής της θέσης είναι αριστερός =έξυπνος = ικανός =καλός, δεξιός = βλάκας = ανίκανος = κακός.

          Ε, μάλλον δεν στέκει….

          (58 τα σχόλια με τούτον, αλλά την πρωτιά την έχει ο Σώρρας αφού τσακώνουμαι ακόμα με διάφορους πελλούς 😦 )

          Μου αρέσει!

  14. Avitus permalink
    16 Σεπτεμβρίου, 2013 07:40

    Click to access Synodiki_Egkyklios_gia_themata_paideias_2013.pdf

    Εμένα δεν με ενδιαφέρει ο Χριστόφιας, ότι έκανε, έκανε, πήγε σπίτι του, τέλος. Το παρόν με ενδιαφέρει και η δήθεν ευρωπαϊκή δεξία που μας διοικά. Θαυμάστε εθνικιστικά αντανακλαστικά, ελληνικότατες παιδείες, θρησκευτικά, Χριστιανοσύνη και όλα τα εθνικιστικά κλισέ τα έχει ο μπαξές. Μετά με κλειστά μυαλά θα λύσουν το Κυπριακό.

    Άρχισα πλέον να πιστεύω ότι οι πολιτικοί μας, όλοι ανεξαιρέτως είναι χρεοκοπημένοι ηθικά, νοητικά και εγκεφαλικά. Δεν έχουν ιδέα τι λένε και τι κάνουν. Όλες οι τοποθετήσεις τους είναι βάσει αντανακλαστικών και φοβικών συνδρόμων ότι μια μέρα θα ξυπνήσει ο κόσμος από το λήθαργο στον οποίο έχει περιπέσει.

    Ως εκ τούτου αρνούμαι να ξαναψηφίσω μέχρι να γίνει πλήρης διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας. Όποιος θέλει ορθόδοξη παιδεία στο μοναστήρι του Κύκκου, ή στα σχολεία που θα κτίσει ο (χρεοκοπημένος) Αρχιεπίσκοπος.

    Μου αρέσει!

Trackbacks

  1. Αυτοί, οι ασυγχώρητοι φιλελεύθεροι. | Μένουμε Ευρώπη
  2. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  3. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  4. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  5. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  6. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  7. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  8. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  9. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  10. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  11. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  12. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  13. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  14. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  15. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  16. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  17. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  18. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  19. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  20. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  21. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  22. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  23. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  24. Από τον Economist και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ:Οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 16 ΤΡΙΣ που πολλαπλασιάζεται και αυξανόμενη φτώχεια το 2011 έφτασε τ
  25. Ο κεντρώος μεταρρυθμιστικός χώρος, ο φιλελευθερισμός και το ΑΚΕΛ: ένας (έντονος) διάλογος | Μένουμε Ευρώπη
  26. Η απέραντη τελειότητα της αριστεράς. | Στροβολιώτης

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.