Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δέκα χρόνια οπισθοδρόμησης είναι αρκετά!

16 Σεπτεμβρίου, 2013

Πράγματι, ο τίτλος διαβάζεται ως μάλλον ισοπεδωτικός. Αλλά ναι, θεωρώ πως τα πέντε χρόνια που είχαμε για πρόεδρο τον Τάσσο Παπαδόπουλο, που συνέπεσαν μάλιστα με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την απώλεια της μεγαλύτερης ευκαιρίας που υπήρξε ποτέ για τη διευθέτηση του μεγάλου άλλοθι, ήταν μαύρα και οπισθοδρομικά. Λόγω του εθνικισμού και του έμφυτου συντηρητισμού που χαρακτήριζε τον τότε πρόεδρο. Η μακροπρόθεσμη ζημιά εκείνων των πέντε χρόνων είναι δύσκολο να υπολογιστεί.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν επιλογή του ΑΚΕΛ.

Και ο επόμενος πρόεδρος ήταν επιλογή του ΑΚΕΛ. Ήταν μάλιστα ο Γενικός του Γραμματέας.

Έχω χρησιμοποιήσει χιλιάδες λέξεις για να περιγράψω τα αισθήματα που είχα για αυτό τον πρόεδρο: από την προοπτική που είχε δημιουργήσει αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού μετά την καταιγίδα Τάσσου, το κατόρθωμα του να εξανεμίσει κάθε ελπίδα προς αυτή την κατεύθυνση, και μετά την συστηματική καταστροφή της οικονομίας του τόπου. Όχι, δεν το έκανε λόγω ιδεολογίας. Το έκανε για τον ίδιο λόγο που απέτυχε στο Κυπριακό, αλλά δεν θα το γράψω *και εδώ* σεβόμενος τους αναγνώστες που τον συμπαθούν ακόμη.

Ο Τάσσος και ο Χριστόφιας όμως είναι παρελθόν. Ο ένας από τους δυο μάλιστα, είναι τόσο πολύ παρελθόν που δεν μπορεί να μας ενοχλεί πλέον με τις παρεμβάσεις του.

Τώρα έχουμε άλλο πρόεδρο, τον Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος εξελέγη και με τη δική μου ψήφο. Αυτή η παραδοχή δημιουργεί δυο υποχρεώσεις: σε εμένα δημιουργεί την υποχρέωση να παρακολουθώ και να ελέγχω τον πρόεδρο, δίνοντας του ίσως και λιγότερη πίστωση χρόνου από όση είχα δώσει στους δυο προηγούμενους που δεν είχα ψηφίσει. Δημιουργεί όμως και υποχρέωση στο Νίκο Αναστασιάδη να σεβαστεί εμένα και όσους άλλους τον τίμησαν με τη ψήφο τους.

Και ενώ ο πρόεδρος δύναται να αντιτάξει ένα πελώριο άλλοθι και μια σειρά έγκυρων δικαιολογιών αναφορικά με αυτά που έγιναν από τη μέρα της εκλογής του, φτάνει κάποτε η στιγμή να αναλάβει τις δικές του ευθύνες, και να λογοδοτήσει υπεύθυνα. Γιατί όσο και αν αναγνωρίζω τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ανέλαβε καθήκοντα, τα *ανέλαβε* αυτά τα καθήκοντα, είναι ο πρόεδρος και πρέπει να κυβερνήσει.

Και πρέπει να κυβερνήσει στη βάση των προσδοκιών των ψηφοφόρων του. Αυτός ο ψηφοφόρος που γράφει εδώ μέσα νοιώθει σήμερα την ανάγκη να αναφερθεί σε τρία ανησυχητικά στοιχεία που καταγράφονται ως αρνητικό ξεκίνημα, με ή χωρίς τα άλλοθι και τις δικαιολογίες που του προσέφερε η προεδρεία Χριστόφια.

  1. Κυπριακό. Αντιλαμβάνομαι τη λογική των πατριωτικών, μαξιμαλιστικών δηλώσεων. Έχει μαζί του το ΔΗΚΟ, όπως δηλαδή και ο προηγούμενος, και ο προ-προηγούμενος. Μετά από ένα σημείο όμως χάνεται και αυτό το επιχείρημα. Όσο περνούν οι μέρες και οι εβδομάδες νοιώθω πως παθαίνει και αυτός την ίδια ασθένεια που είχε ο Χριστόφιας: ναι, θα ήθελα να προσπαθήσω να το λύσω, αλλά άσε πρώτα να βράσει λίγο την προεδρική καρέκλα ο κώλος μας. Ο ορθολογισμός μου με αναγκάζει να κάνω αυτό το σχόλιο, η ψυχή μου ακόμα εμπιστεύεται το Νίκο Αναστασιαδη, και αναμένω έργα.
  1. Παιδεία. Με υπουργό από το ΔΗΚΟ, δεν ήταν δυνατό να περιμένει κανείς πολλά πράγματα, αλλά η συστηματική εμπλοκή της εκκλησίας, η εμμονή του αρχιεπισκόπου και να έχει γνώμη και να την επιβάλλει είναι εξόχως προβληματική. Αντιστοίχως προβληματική είναι και η ανταποδοτικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση και ιδίως τον υπουργό Κυριάκο Κενεβέζο. Η παιδεία δεν είναι δουλειά της εκκλησίας, τα κοπελλούθκια μας χρειάζονται γνώση και επιστήμη – όχι προβληματικά δόγματα και φτηνή προπαγάνδα. Ολόκληρο κατεβατό που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, ανάγκασε ο αρχιεπίσκοπος τους γέρημους τους παπάδες να αναγνώσουν στις εκκλησίες χτες. Για το θέμα αυτό προτείνω και το άρθρο του Λεόντιου Φιλοθέου.
  1. Αβέρωφ. Ο άνθρωπος είναι νομίζω αρκετά έξυπνος για να διαψεύσει αυτά που του αποδίδονται. Αλλά προς το παρόν δεν το κάνει. Και φαίνεται πως ο νέος αρχηγός του ΔΗΣΥ παρεκκλίνει σαφώς από την φιλελεύθερη, φιλολυσική πολιτική Κληρίδη, Αναστασιάδη, και τείνει προς τον παλιό Συναγερμό, τον συντηρητικό Συναγερμό των καπετανάτων, των μεγάλων συμφερόντων και του εθνικισμού – μέρος μόνο δηλαδή της εκλογικής του βάσης, αγνοώντας τους πολλούς φιλελεύθερους αστούς που τον έστειλαν στα ψηλά εκλογικά ποσοστά που απολαμβάνει. Χαρακτηριστική για αυτό το θέμα ήταν και η παρέμβαση του Χρίστου Πουργουρίδη στον Πολίτη το Σάββατο. Επαναλαμβάνω πως θεωρώ τον Αβέρωφ πολύ έξυπνο για να συμπεριφέρεται τόσο στενόμυαλα. Αλλά αν φανεί τις επόμενες βδομάδες πως επιμένει στη θέση του για προστασία των κακών επιχειρηματιών, αν επιμένει στη μη διαίρεση της Τράπεζας Κύπρου με αφαίρεση αυτών των  βαριδιών που την κάνουν προβληματική και μη βιώσιμη, τότε θα έχει ήδη αποτύχει στη θέση που ανέλαβε. Και θα είναι κρίμα. Και φυσικά μπορεί να πει κάποιος πως ο Αβέρωφ κάνει απλώς τη δουλειά του. Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση όμως οφείλουν να κρατήσουν διακριτές αποστάσεις από τις μη εποικοδομητικές του θέσεις.

Είναι πολύ πιθανό ένα από τα πρώτα σχόλια που θα εμφανιστούν εδώ να αναφέρουν: I told you so. Ναι, κάποιοι το είπαν, και ναι, ήταν ένα ενδεχόμενο να αποδειχτεί κατώτερος των περιστάσεων ο Νίκος Αναστασιάδης, ήταν δυνατόν να κάνει τη συντηρητική τροφή.

Δυστυχώς όμως, τη μέρα που ψηφίζαμε ήταν με διαφορά η καλύτερη επιλογή.  Και δέκα χρόνια οπισθοδρόμησης ήταν πολλά.

Υ.Γ. κάπως σχετικό με το σημείο 2 είναι και αυτό το βίντεο που ανακάλυψα και αφορά ένα παπά. Πρέπει να το δείτε ολόκληρο για να φρίξετε πλήρως:

 

29 Σχόλια leave one →
  1. 16 Σεπτεμβρίου, 2013 08:47

    Καλό κειμενάκι, με στόχο να νοιώσουν καλύτερα οι «φιλελεύθεροι αστοί» που ψήφισαν Αναστασιάδη αλλά βλέπουν ότι και πάλι δεν τους βγαίνει ο εθνικο-εκκλησιαστικό-συντηρητισμός και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που εκπροσωπεί.

    Σε σχέση με τον τίτλο, αντιλαμβάνομαι ότι θυμάσε τα θαυμαστά βήματα μπροστά την δεκαετία Κληρίδη (ειρωνία). Θυμάμαι εγώ που λύθηκε το Κυπριακό με τις ιδέες Γκάλι, που μας προστάτεψε από τους Τούρκους με τους S300, που το Χρηματιστήριο βοήθησε τα μάλλα τη κοινωνία να πάει μπροστά (ειρωνία και πάλι).

    Στροβολιώτη φαίνεσαι ξύπνιος αλλά ακόμα κοιμάσαι… Κανένα αστικό κόμμα, ειδικά ένα (νεο;)φιλελεύθερο δεν θα λύσει το Κυπριακό, δεν θα έχει πρώτη προτεραιότητα την κοινωνία, την (πραγματική) οικονομία (των ανθρώπων, όχι των αριθμών), την Παιδεία και την Υγεία. Στόχος του είναι το κέρδος, όπως και όλων των «φιλελεύθερων αστών», στο βωμό του οποίου θυσιάζει ιδέες Γκάλι (Αναν κοκ), (δεν) φέρνει πυραύλους και πολυβόλα, στηρίζει κερδοβιομηχανίες (χρηματηστήριο), αδειοδοτεί κερδο-εταιρείες αμφιβόλου ποιότητας (Ήλιος), φυλάσσει τόνους πυρίτιδας για «συμμαχικά» κέρδη (Μαρί) κλπ.

    Υ.Γ. Αλήθεια, η ένταξη μας στην ΕΕ και μετέπειτα στην ΟΝΕ, ποια οφέλη είχε στην κοινωνία/οικονομία μας; Το κυπριακό δε λύθηκε, αλλά ούτε και ιδιαίτερη στήριξη είδαμε από τους κοινοτικούς μας εταίρους(;). Η οικονομία μας έκανε μπαμ, όπως των ΗΠΑ, της Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, στις οποίες όπως γνωρίζουμε δεν ήταν πρόεδρος ο Χριστόφιας (ειρωνία). Γιατί δεν κάνεις μια αστική αυτοκριτική και να πεις ότι είχε δίκαιο το ΑΚΕΛ πριν χρόνια; Ή επιμένουμε ότι ήταν σωστή η ένταξη μας;

    Μου αρέσει!

    • 16 Σεπτεμβρίου, 2013 09:55

      @coneft
      Και στον ΟΗΕ υπάρχουν συμφέροντα. Μήπως το ΑΚΕΛ προτείνει να αποχωρήσουμε και από αυτό το διεθνή οργανισμό; Να απομονωθούμε τελείως; ΕΛΕΟΣ πλέον…Πόσες ασυναρτησίες θα προτείνουν;

      Στροβολιώτη, η βραδύτητα στο κυπριακό είναι πέρα από εμφανής. Το καλύτερο θα ήταν να υπήρχε μια συντονισμένη MAZIKH ΠΙΕΣΗ προς την κυβέρνηση από όσους προσπαθούν να βλέπουν τα πράγματα υπεράνω κομματικών συμφερόντων. (Και μετά ξύπνησα…)

      Μου αρέσει!

      • 16 Σεπτεμβρίου, 2013 10:47

        @Λεμέσια
        Απ’ όσα έγραψα εσύ μόνο αυτό κατάλαβες ή άξιζε να σχολιάσεις; Μάλλον ναι… Μου θυμίζεις έντονα πολιτικό με σοφή επικοινωνιακή πολιτική…

        Μου αρέσει!

      • 16 Σεπτεμβρίου, 2013 19:52

        Αυτος που αμφισβητεί τον ΟΗΕ Λεμέσια είναι οι ΗΠΑ – τις προθέσεις για επέμβαση στη Συρία των οποίων, έτρεξε να «γλείψει» ως άλλος αυλοκόλακας των διεθνών αρχόντων, ο κύριος Κασουλίδης – ο μαιτρ της επίλυσης του Κυπριακού…αυτός ο «μετριοπαθής» μαιτρ – που σπρώχνει κάτω από το τραπέζι την επιβολή της Τουρκίας και των ΗΠΑ χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, στην μέση ανατολή.

        …άρα τα αναφωνήματα ΕΛΕΟΣ ΕΛΕΟΣ μάλλον τα φωνάζεις σε λάθος αμφισβητία των διεθνών συμβάσεων.

        γιατί δεν μου κάνει εντύπωση;

        Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      16 Σεπτεμβρίου, 2013 20:36

      @conefth, νομίζω πρώτη φορά σε βλέπω εδώ μέσα. Καλωσόρισες.
      Φοβάμαι όμως πως δε θα μπορέσω να σχολιάσω ζητήματα που έχουν εδώ και χρόνια επιλυθεί και για τα οποία τα επιχειρήματα είναι συντριπτικά: είμαστε στην Ευρώπη, μένουμε Ευρώπη τελεία.
      Για μένα τουλάχιστον. Αν εσύ ή κάποια κόμματα θέλουν να βγούμε από την ΕΕ, να το προωθήσετε, και αν επιτύχει να δούμε τα αποτελέσματα. Μέχρι τότε δεν συζητώ.

      Μου αρέσει!

  2. 16 Σεπτεμβρίου, 2013 10:41

    Strovoliotis,
    Το κείμενο ΣΟΥ και τα δύο μέχρι σχόλια, ΜΟΎ έδωσαν ερεθίσματα για μια σύντομη παρέμβαση και είναι κρίμα να καταπιέζω τον εαυτό μου για το αντίθετο [ένεκα των αδιέξοδων συζητήσεων μας]…

    1. Κατά τη 10ετία Κληρίδη ήταν όλα μέλι –γάλα; Κάτι λέει ο σχολιογράφος Conefth… Το πρόσεξες;
    2. Με βάση τα τρία σημεία που θέτεις [το κυπριακό, την Παιδεία και τον τρόπο που λειτουργεί ο ΔΗΣΥ], διερωτούμαι τι έχει αλλάξει τώρα με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη σε σχέση με τη διακυβέρνηση Χριστόφια [πάνω σ’ αυτά που ΕΣΥ την κατακρίνεις, την αφορίζεις και τη δαιμονοποιείς]… Και το θεωρώ άκρως αφελές να πιστεύεις ότι κάτι θ’ αλλάξει έστω και κάτι στο τέλος. Αυτή η προσέγγιση σου [για να χρησιμοποιήσει και μαρξιστικός όρους] είναι αντι-υλιστική –δηλ. εκτός πραγματικότητας. Το λέει ξεκάθαρα και ο σχολιογράφος Conefth στην όντως εξαιρετική παρέμβαση του, όταν αναφέρεται στη διακυβέρνηση Κληρίδη αλλά και στο «κέρδος» που είναι ο πρωταρχικός στόχος ΟΛΩΝ των αστών… Και μην ΜΑΣ πεις και πάλι ότι και οι εργαζόμενοι σκοπεύουν στο κέρδος, ή σε όσο το δυνατόν πιο ψηλά εισοδήματα… Σε μια αστική κοινωνία εκείνοι που καθορίζουν τις τύχες του κόσμου και του τόπου είτε προς το θετικό είτε προς το αρνητικό είναι οι επιχειρηματική τάξη και οι αντιπαραθέσεις και οι αντιπαλότητες της [τόσο ανάμεσα στα μέλη της ίδιας της τάξης όσο και με τους εργαζόμενους] για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ατομικά κέρδη…
    3. Έτσι πληροφοριακά ο Λεόντιος Φιλεοθέου εν ΑΚΕΛικός και μάλιστα εκ των νεότερων στελεχών, όπως ο Γιώργος Κουκουμάς, ένα πράμα!
    4. Στον ΟΗΕ συμμετέχουν ΟΛΕΣ οι χώρες τού κόσμου! Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη [δύο οργανισμούς με συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και με χώρες μέλη με κυρίαρχο ρόλο] είναι επιλογής ΜΑΣ να συμμετέχουμε. Κι αν η συνέχιση της συμμετοχής ΜΑΣ αντιβαίνει στα συμφέροντα μας γιατί να είμαστε εκεί… Ατυχέστατη η σύγκριση που έκανε η σχολιογράφος Λεμέσια!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      16 Σεπτεμβρίου, 2013 20:46

      Ανεφ,
      Ποιος είπε πως η δεκαετία Κληρίδη ηταν τέλεια; Ηταν καλύτερη από του Τάσσου, χειρότερη από του Βασιλείου, και δεν συγκρίνεται καν με του Χριστόφια.

      Τα τρία θέματα που θέτω για τον Αναστασιάδη, είναι σημαντικά, και οφείλω να πω ότι πέντε χρόνια πριν ο Χριστόφιας δεν είχε αυτά τα μειονεκτήματα. Και όμως κατάφερε να αποτύχει παντελώς!
      Ε, επειδή όπως γνωρίζεις εμένα δεν με ενδιαφέρει ποσώς η προέλευση, αλλά με νοιάζει το αποτέλεσμα, και επειδή θεωρώ τον Αναστασιάδη απείρως ικανότερο και τολμηρότερο από το Χριστόφια, ελπίζω ακόμη.
      Αν μου φύγει όλη η ελπίδα θα το δεις γραμμένο εδώ. Δεν είμαι ΑΚΕΛικός εγώ.
      Τι μου λες για κέρδη και τέτοιες αερολογίες; Κέρδος είναι ο στόχος του καπιταλισμού, αυτό είναι το σύστημα μας, αυτόν υπηρετεί ο Αναστασιάδης, αυτόν είχε υπηρετήσει και ο Χριστόφιας, ή μήπως μας κορόιδευε, και δεν ηταν έτσι;
      Άλλωστε στο κέρδος επενδύουν και οι κομμουνιστές, μόνο που θέλουν να το δρέπει μόνο ο εργάτης.

      Γνωρίζω για τον Λεόντιο ότι είναι εύελπις ΑΚΕΛικός. Έχω προβάλει πολλές φορές τα κείμενα του για τον Ττόμη, που του βγαίνουν πάρα πολύ καλά! Τι νόμισες δηλαδή, είμαι τίποτα αλλεργικός στους ΑΚΕΛικούς; 😉

      Μου αρέσει!

      • 16 Σεπτεμβρίου, 2013 21:03

        Strovoliotis,

        «Φοβάμαι […] πως δε θα μπορέσω να σχολιάσω ζητήματα που [για μένα τουλάχιστον] έχουν εδώ και χρόνια επιλυθεί και για τα οποία τα επιχειρήματα είναι συντριπτικά»: Η Ευρώπη αποτελεί έναν οργανισμό στυγνής καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και οικονομικής ολοκλήρωσης που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολίγων με σκοπό το κέρδος για τους λίγους και μάλιστα σε βάρος των πολλών [τόσο εντός της Ευρώπης όσο και εκτός]… Γι’ αυτό και δεν θέλουμε να είμαστε σε μια καπιταλιστική Ευρώπη, ούτε και να παραμείνουμε σε μια καπιταλιστική Ευρώπη! Τελεία!!!

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          16 Σεπτεμβρίου, 2013 21:05

          Και που αλλού στον κόσμο έχουμε κάτι διαφορετικό;

          Μου αρέσει!

        • 16 Σεπτεμβρίου, 2013 21:48

          «Και που αλλού στον κόσμο έχουμε κάτι διαφορετικό;» — ΣΟΥ το ‘χω ξαναπεί! Αυτή είναι η πιο συντηρητική, αντι-προοδευτική κι αντιδραστική κουβέντα που θα μπορούσε να πει ένας φιλελεύθερος άνθρωπος, τρομάρα ΣΟΥ!

          Πριν να αναπτυχθεί και εδραιωθεί ο καπιταλισμός τι είχαμε; Επειδή υπήρχε η φεουδαρχία θα ‘πρεπε να απορρίπτεται ο καπιταλισμός και ο κόσμο να μείνει στάσιμος;

          Επειδή ο όποιος Strovoliotis(!) της Αρχαίας Ελλάδας έμαθε να έχει δούλους [που τού έκαναν τις δουλειές] κι έτσι αυτός να κάνει τον μάγκα και δημοκράτη ρήτορα στη συνέλευση του Δήμου, πρέπει να θεωρούμε τη δουλεία καλό πράμα και ότι δεν έπρεπε να καταργηθεί;
          Κι αν δεν καταργόταν η δουλεία των μαύρων στην Αμερική κατά τα μέσα του 19ου αιώνα [μετά τον Εμφύλιο μεταξύ Βορείων και Νοτίων] πώς οι καπιταλίστες θα εύρισκαν σχεδόν τζάμπα ελεύθερους εργάτες για τα εργοστάσια τους ;

          Επειδή ο άνθρωπος είχε εφεύρει τη φωτιά και είχε βελτιωθεί μ’ αυτή η ζωή του, έπρεπε να μείνει μέχρι εκεί; Γιατί να ψάχνει για κάτι άλλο, όπως ο ηλεκτρισμός;

          Και γιατί στην τελική ο άνθρωπος να μένει κολλημένος σ’ ένα σύστημα [το καπιταλιστικό] το οποίο κρατεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ανά τον κόσμο στην εργασιακή σκλαβιά, τη φτώχεια, την πείνα, την αμορφωσιά και την μιζέρια; Επειδή συμφέρει σ’ ΕΣΕΝΑ και τους ομοϊδεάτες ΣΟΥ;
          Η πεθερά μου άμα της πω καμιά κουβέντα για τους αγίους και τις Παναγίες μου απαντά «έτσι ήβραμεν έτσι κάμνουμε, γιε μου»! Δεν διαφέρεις και πολύ!

          Προφανώς θα μου πεις ότι δοκιμάστηκε και ο Σοσιαλισμός κι απότυχε… «Φοβάμαι […] πως δε θα μπορέσω να σχολιάσω ζητήματα που [για μένα τουλάχιστον] έχουν εδώ και χρόνια επιλυθεί και για τα οποία τα επιχειρήματα είναι συντριπτικά»: Ο σοσιαλισμός [στην εκδοχή που εφαρμόστηκε] ΔΕΝ ΑΠΟΤΥΧΕ, αλλά νικήθηκε! Κι αυτό όχι από ένα καλύτερο από ανθρωπιστικής άποψης [καπιταλιστικό] σύστημα, αλλά από ένα στυγνό αυταρχικό [καπιταλιστικό] σύστημα επιβολής που εκμεταλλεύεται ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Αφρική, την Ασία και την Νότια και Κεντρική Αμερική για να ζουν καλά οι Ευρωπαίοι και οι αμερικανοί στην ψευδοδημοκρατία τους! Γι’ αυτό φόβου τους πεινασμένους και καταπιεσμένους!
          Τελεία! Και δεν θα επανέλθω!

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          16 Σεπτεμβρίου, 2013 22:05

          Η διαφορά μας τότε είναι πολύ απλή: εγώ λέγω πως ο συντηρητικός είσαι εσύ που επιμένεις σε ένα σύστημα που δοκιμάστηκε και ηττήθηκε κατά κράτος (αποτυχία ή ήττα λίγο με ενδιαφέρει). Επί της ουσίας *δεν* τα κατάφερε. Ε, ο ορθολογισμός μου λέει πως το υφιστάμενο έχει πιο προοδευτικές προοπτικές, αφού έχει αποδεδειγμένα βελτιώσει πράγματα στον κόσμο, χωρίς ακόμα να καταρρεύσει. Και το άλλο σύστημα πρόσφερε πολλά, αλλά κατέρρευσε, ε μάλλον δεν υπάρχει επιλογή.
          Έτσι σχηματικά, προτιμώ να ταξιδεύσω με ένα αυτοκίνητο που έχει τροχούς, όχι ένα που κάθεται στους τάκκους και αναμένει πιθανό εκσυγχρονισμό με νέα μηχανή, νέο σιασί , νέα ηλεκτρονικά.
          Βλέπω όμως πως βολικά απέφυγες να τοποθετηθείς επί του προηγουμένου μου σχολίου. Δεν πειράζει, ξέρω ότι σε επέτυχα σε στιγμή αδυναμίας 😉

          Μου αρέσει!

        • 17 Σεπτεμβρίου, 2013 07:43

          Οπαδίστικες εξυπνάδες Strovoliotis;
          Σοσιαλισμός υπάρχει σήμερα στην Κούβα, παρά τα οικονομικά εμπάργκο που τον στραγγαλίζουν και τις τόσες απόπειρες ανατροπής του… Για κάνε μια σύγκριση του επιπέδου Παιδείας και Υγείας της Κούβας με τις πλείστες χώρες της “πίσω αυλής των ΗΠΑ”
          Και για κοίταξε πόσα ερωτήματα δικά μου από την προηγούμενη παρέμβαση δεν απάντησες… Και μας πέταξες και το εξυπνακίστικο με το «αυτοκίνητο […] που κάθεται στους τάκκους»… Ο ταξικός συντηρητισμός και οι μικροαστικές φοβίες σου δεν έχουν όρια πλέον…

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          17 Σεπτεμβρίου, 2013 14:02

          Οχι Ανεφ, δεν καθαρίζεις με ένα ταξικό τσιτάτο. Η σύγκριση ειναι παρα πολύ σαφής και ακριβής: εγώ μιλώ για ένα όχημα με τους τάκκους που θέλει σέρβις, όλο μου κάνει προβλήματα αλλά συνήθως με παίρνει εκεί που θέλω. Το δικό σου ειναι στους τάκκους, είτε σου αρέσει είτε όχι… (και λυπάμαι για αυτό, γιατί για εμάς τους φιλελεύθερους η ύπαρξη ανταγωνισμού ειναι κίνητρο για βελτίωση.)

          Μου αρέσει!

  3. Avitus permalink
    16 Σεπτεμβρίου, 2013 12:21

    Το ότι η ΕΕ δεν θα μας βοηθήσει να λύσουμε το Κυπριακό είναι πλέον φανερό. Ένας ευσεβής πόθος ήταν και αυτός. Οικονομικά δεν μας συμφέρει πλέον η ΕΕ, και αυτό είναι φανερό, αν όμως βγούμε τώρα από το ευρώ δεν θα ξέρουμε τι θα γίνει. Το μόνο θετικό της ΕΕ ήταν ότι εφόσον το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερέχει του εθνικού με μια διαδικασία ωσμώσεως ίσως σιγά-σιγά η Κύπρος θα γινόταν μια πιο ορθολογιστική κοινωνία. Όμως οι παπάδες μαζί με τους εθνοπατέρες σε συνδυασμό με την γραφειοκρατεία της ΕΕ, δεν θα μας αφήσουν να δούμε άσπρη μέρα.

    Η ΕΕ απλώς λαμβάνει αποφάσεις και μετά τα κ-μ πρέπει να τις εντάξουν στο εθνικό δίκαιο, όταν αυτά θελήσουν. Στο μεταξύ μπορεί να στείλουν και καμια αιτιολογημένη απόφαση και κανένα πρόστιμο, αλλά στην ουσία οι αλλαγές αργούν πολύ και είναι πολλές φορές επιδερμικές.

    Θα μπορούσε η Κύπρος να γίνει η Ελβετία της Μεσογείου, δεν μου αρέσει η Σιγκαπούρη γιατί είναι μάλλον αυταρχικό το σύστημα. Ενώ το Ελβετικό μοντέλο, επιλεκτικά συνεργάζεται με την ΕΕ εκεί που την συμφέρει π.χ. ένταξη στο Σένγκεν, αλλά όχι στο ευρώ, τα καταφέρνει μια χαρά. Επίσης έχει σπουδαίο τραπεζικό τομέα, όχι σαν το δικό μας που χρεωκόπησε. Αλλά με φοροαπαλλαγές και χρυσό από τους Ναζί, έχουν οικοδομήσει μια από τις καλύτερες οικονομίες στον κόσμο και έχουν πραγματικά μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες.

    Έλα όμως που προέκυψαν οι παπάδες, οι αγωνιστές, οι ήρωες, η ευγενής μας τύφλωση με εθνικά ιδανικά και δίκαια, μια μονομανία για ένωση με την πιο καθυστερημένη χώρα της Δύσης, (από την ημέρα που ιδρύθηκε η ελληνική δημόκρατια πότε δεν ήταν χρεωκοπημένη;) και μια συγκρουσιακή πορεία με τον μπούλη της γειτονιάς μας.

    Και παρόλους τους πάτσους και τις ήττες συνεχίζουμε να τρεκλίζουμε από κρίση σε κρίση, χωρίς να μαθαίνουν ποτέ από τα λάθη μας, να ξεχνούμε την πραγματική μας ιστορία και να ψάχνουμε διακαώς για πανάκειες και εύκολες λύσεις στα υπαρξιακά μας, που δεν μπορούμε να λύσουμε επειδή όπως είπε ο εθνικός ποιητής, μισοκλείνοντας το μάτι στους διάφορους αιρετικούς, ότι παθαίνει ο άνθρωππος εν που την τζεφαλήν του. Εμείς όμως πιστοί στην συνθηματολογία μας και στις δηλώσεις και εξαγγελίες περί ελληνικότητας και ιστορικής κληρονομιάς δεν μπορούμε να αφομιώσουμε το πιο απλό. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε και λίγο το μυαλό μας, με συναισθηματισμούς και ατέρμονους βερμπαλισμούς τίποτε σωστό δεν γίνεται.

    Συνεπώς τι να κάνω την ΕΕ όταν έχουμε τέτοια χάλια και τι να κάνω τα κόμματα «τα κύτταρα της δημοκρατίας» (sic) τα οποία μας έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση;

    Μου αρέσει!

    • 16 Σεπτεμβρίου, 2013 14:50

      Γράφεις «Έλα όμως που προέκυψαν οι παπάδες, οι αγωνιστές, οι ήρωες, η ευγενής μας τύφλωση με εθνικά ιδανικά»

      Τί μας προέκυψαν ρε φίλε. Αυτά είναι το DNA αυτής της κοινωνίας που εμπιστεύεται κατά το Πανεπιστήμιον Κύπρου την οικογένειαν κατά 85% την εκκλησίαν κατά 46% τζιαι την δικαιωσύνην κατά 28%, όσον τζιαι τα μέσα μαζικής αποκτήνωσης.

      Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      16 Σεπτεμβρίου, 2013 20:52

      @Avitus, πολύ ενδιαφέρον σχόλιο. Θα ήθελα όμως τεκμηρίωση για το πρώτο μέρος του πιο κάτω:
      «Οικονομικά δεν μας συμφέρει πλέον η ΕΕ, και αυτό είναι φανερό, αν όμως βγούμε τώρα από το ευρώ δεν θα ξέρουμε τι θα γίνει.»

      Και αυτό το ζητώ γιατί ο λόγος σου φαίνεται μετρημένος και νούσιμος, άρα αναμένω πως δεν υιοθετείς απλοϊκά συνθήματα.

      Μου αρέσει!

      • Avitus permalink
        17 Σεπτεμβρίου, 2013 08:23

        Το bail-in που έγινε τον Μάρτη ήταν μια πράξη ανήθικη για μένα. Ουσιαστικά μας είπαν γαμιέσαι Κύπρος με το 0.8% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, δεν γουστάρουμε που οι Ρώσοι παρκάρουν τα λεφτά τους στις τράπεζές σας, επίσης επενδύσαμε σε μια μαύρη προπαγάνδα περί του κακού «Νότου» και του καλού «Βοριά», οπότε θα σας πάρει και θα σας σηκώσει. Αλλά αλληλεγγύη πάνω από όλα. Όταν κούρευαν το ελληνικό χρέος ήταν οκ, μετά θυμήθηκαν ότι οι τράπεζες μας είχαν έκθεση στην ελληνική αγορά. Φυσικά από την άλλή έτσι στρώσαμε, καλά να μας κάμουν.

        Αυτό ήταν το χαριστικό κτύπημα. Αν κάνει κάποιος μια ψύχραιμη ανασκόπηση της πορείας μας εντός του ευρώ θα διαπιστώσει ότι ήταν προβληματικό για εμάς αλλά το φθηνό χρήμα (δανεισμός) έκρυβε σοβαρές αδυναμίες. Ουσιαστικά είναι μια προκρούστια κλίνη στην οποία πρέπει να ξαπλώσουν όλα τα κ-μ και να αποδεχθούν αυτό που θέλει η Γερμανία. Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το νόμισμα μας για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να μειώσουμε κόστα και έξοδα. Η γεωργία μας είναι σχεδόν ανύπαρτκή και στηρίζεται σε κρατικές χορηγίες. Δεν υπάρχει περίπτωση να παράξουμε ποτέ βαριά βιομηχανία που θα συγκριθεί με την ΜπεΜεΒε, οπότε μας μένει η τράμπα του χρηματοπιστοοικονομικού τομέα. Όμως και εδώ το ευρώ αποδείχθηκε δηλητηριώδες δώρο. Επειδή λόγω του φθηνού δανεισμού με γερμανικές πλάτες φυσικά, τρελαθήκαμε στο χρήμα και δημιουργήσαμε την πιο μεγάλη φούσκα τράπεζες – ακίνητα – ομόλογα – δάνεια άρπα κόλλα και ξέρω εγώ τι άλλο, από όπου έτρωγαν οι εξής: τραπεζίτες, κομματάρχες, πολιτικοί και τέλος η Κυβέρνηση. Όταν το φθηνό χρήμα τέλειωσε και μας έμεινα τα χαρτιά της Ελλαδίτσας πήγαμε στις Βρυξέλλες cap in hand που λένε και οι Άγγλοι για να ζητήσουμε βοήθεια. Και μας έδωσαν την βοήθεια που μας άρμοζε.

        ΌΜΩΣ αν τώρα πούμε να φύγουμε από το ευρώ, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις. Δεν υπάρχει τομέας που θα μας οδηγήσει σε ανάπτυξη. Αυτά περί τουρισμού είναι τρίχες και οι αριθμοί το μαρτυρούν. Η μηχανή της απατηλής ανάπτυξής μας ήταν οι τράπεζες και ο τραπεζικός τομέας της Κύπρο πλέον είναι ανέκδοτο. Οπότε έχουμε βρεθεί μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης, και είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να προτιμήσουμε την Σκύλα του ευρώ, από την Χάρυβδη της εξόδου από το ευρώ. Αυτά που λένε οι Ακελικοί, είναι εκ του ασφαλούς επειδή ξέρουν δεν μπορούμε να βγούμε από το ευρώ.

        Εντούτοις η ιδανική περίπτωση για εμάς θα ήταν όταν και εφόσον ξεχρεώσουμε και καταφέρουμε να ξαναστήσουμε τραπεζικό τομέα και υπηρεσίες (ίσως και το αέριο αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο ακόμα) να βγούμε από το ευρώ. Κατά τεκμήριο δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ούτε τα θετικά του, ούτε τα αρνητικά του. Τελικά οι Βρετανοί είχαν δίκαιο ότι η αλχημική αυτή νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει. Όσες χώρες το υιοθέτησαν έχουν προβλήματα επειδή η Γερμανία το ελέγχει και μάλιστα με ατέρμονους λαϊκισμούς που περιπλέκουν την κατάσταση ακόμη περισσότερο. Μόνο η Γερμανία έχει κερδίσει από την ιστορία του ευρώ.
        Εκτός φυσικά και αν προχωρήσει η ΕΕ σε πραγματική τραπεζική και οικονομική ένωση, το οποίο θα είναι ευχής έργο για εμάς. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει εμείς οι πολίτες να κάνουμε πρώτοι αίτηση για ένταξη στην πραγματική ευρωπαϊκή ένωση. Θα είναι η καλύτερη ευκαιρία να αποκεφαλίσουμε τους αδέξιους μεσάζοντες που τα έχουν κάνει μαντάρα με την ΕΕ και τώρα υποφέρουμε.

        Μου αρέσει!

  4. 16 Σεπτεμβρίου, 2013 13:18

    Έχω πολλά να πω, αλλά θα πω μόνο ένα. Θυμούμαι στο Μπλογκ της Επανένωσης, τους παλιούς «καλούς καιρούς» την Λεμέσια, την Ζάνου, εσένα, να φωνάζετε πως η κυβέρνηση του Χριστόφια δεν έκανε επαρκή δουλειά – προπαγάνδα να διαφωτίσει τον κόσμο για την Ομοσπονδία.

    Θεωρείς πως το έργο του Κενεβέζου είναι επαρκής «διαφώτιση» των ελληνοκυπρίων για μια αυριανή λειτουργική λύση; Ή μηπως το «είναι ΔΗΚΟικός» είναι μια φτηνή αποποίηση των ευθυνών της κυβέρνησης Αναστασιάδη για το δηλητήριο του εθνικισμού που επιβάλλει στους μαθητές του λυκείου που σε 2-3 χρονια θα έχουν δικαίωμα ψήφου!!

    Εκατηγορούσετε τον Χριστόφια πως η μπροσούρα που κυκλοφόρησε για την Ομοσπονδία δεν ήταν πολύ επεξηγηματική. Η «μπροσούρα Κενεβέζος» – πίσω στον Μεσαίωνα – δηλαδή η σταθερή άσκηση πολιτικής υπερ της μισαλλοδοξίας και της διχοτόμησης πως σας φαίνεται;

    Σε τί ακριβώς στηρίζεις εσύ το ένστικτο σου για την πρόθεση του Νικου να λυσει το Κυπριακό; Να μην εκπλαγείς, αύριο αν δεν φκαίνουν τα κουτσιά να γίνουν όλοι – Νικος – Χάσικος – Αβέρωφ κ.λ.π παραλλαγές της Θεοχάρους.

    Αν το διακύβευμα είναι να κρατήσουν τα ινία του κράτους για να έχουν οι ίδιοι τα οφέλη απο τις συνναλαγές με τα διεθνή λόμπυ του κεφαλαίου ( αυτό είναι πλέον η διακυβέρνηση της κύπρου )- είναι άξιοι όχι μονο να γίνουν αντι-ομοσπονδιακότεροι των αντι-ομοσπονδιακών, είναι άξιοι να μας μιλησουν για το όραμα να καταλάβουμε ξανά την Κωνσταντινούπολη!!!

    Ούτε μια φορά δεν σε είδα, να αποδεικνύεις πως είσαι διαθετημένος να παλεψεις για τα πιστεύω σου. Αυτο που βλέπω είναι καποιον που χωννεται πίσω που ευσεβοποθησμούς περιπαίζοντας τον εαυτό του…μπορει γι αυτο να σου ειναι ευκολο να περιπαιζεις τζαι τους αλλους…

    Ποιός θα υπογράψει λύση Στροβ; Εμεις που μπορει να μεν ειμαστε καν στην Κυπρο λογω μετανάστευσης ή τα νειατα όπως τα διαπαιδαγωγεί η κυβέρνηση σας;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      16 Σεπτεμβρίου, 2013 20:57

      Δις, ο συντηρητισμός σου σε τυφλώνει: κριτική έκανα τότε και στον Χριστόφια, το ίδιο κάνω και στον Αναστασιάδη, σε περίπου το ίδιο σημείο της προεδρίας τους.
      Τι δεν καταλαβαίνεις;
      Εγώ λέγω πως και στις δυο περιπτώσεις παλεύω για τα πιστεύω μου: αναφορικά με το παράδειγμα που αναφέρεις, αυτό το πιστεύω έχει να κάνει με τη λύση του Κυπριακού.
      Ξανά, τι δεν καταλαβαίνεις;

      Μου αρέσει!

  5. 16 Σεπτεμβρίου, 2013 14:08

    και ένα δωράκι: ορίστε ποιά είναι η σχέση των όπου γης Σαμαράδων σαν και του λόγου σας με τα σχολεία και την Παιδεία. εν να φκαλετε ανακοίνωση σαν Πρωτοβουλία εννε; επειδή εσεις είστε η επιτομή της ελευθερίας του λόγου…

    http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/26754/epemvasi-ton-mat-sti-sygkentrosi-ton-sholikon-fylakon-kataggelia-toy-pame#/0

    Μου αρέσει!

  6. 16 Σεπτεμβρίου, 2013 15:13

    Στροβολιώτη μακάρι οι ευσεβείς σου πόθοι να αποδειχτούν η μεγάλη μου έκπληξη. Αλλά δαμαί που εφτάσαμεν, ακόμα τζιαι η αναμονή μιας έκπληξης εκατάντησεν ευσεβής πόθος.

    Για τα άλλα…
    Μετά τον Δημητρίου ο Κενεβέζος
    Μετά τον Κενεβέζον ο πάτερ Σάββας στο υπουργείον παιδείας.

    Φυσικά, ίσως να εν καλλύττερα ο Κενεβέζος παρά ο Mάριος Μαυρίδης (http://disdaimona.blogspot.ch/2013/09/blog-post_14.html). Διότι η παπαόπνευστη τζιαι αυταρχική ελληνοχριστιανική παιδεία του 80 δεν μας εμπόδισεν εμάς να γινούμεν αθρώποι. Ούτε καν η Κλαίρη Αγγελίδου δεν άντζισεν τες ψυσιές των όξυπνων αθρώπων μετά που μας. Εμάθαμεν να πιάννουμεν την γνώσην τζιαι να αφήννουμεν τα πατρίς-θρησκεία-οικογένεια για τους άλλους. Άμαν καταφέρουν οι Μαυρίδηδες τζιαι μαυρίσουν τζιαι την παιδείαν ιδιοτικοποιώντας την μετά την Σύτα τζιαι την Ηλεκτρικήν, αθρώποι σαν τζιαι μέναν δεν θα μπορούν πλέον να σπουδάσουν.

    Όι, όι, καλλύττερα τον Κενεβέζον με δημόσιαν παιδείαν παρά τους νεοφιλελεύθερους αντιδραστικούς με ιδιωτικήν. Στο κάτω κάτω οι όξυπνοι νέοι έχουν τζιαι χρέος να χέζουν την εξουσίαν τζιαι με τον Κενεβέζον έχουν ευδιάκρυτον στόχον.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      16 Σεπτεμβρίου, 2013 21:01

      Aceras, χάρηκα για το μήνυμα σου και τη μια λέξη που περιέχει: «μακάρι».
      Έτσι ακριβώς σου έλεγα και εγώ πριν 5 χρόνια, για το θέμα που μας κρούζει και τους δυο, για το Κυπριακό. Η κριτική που έκανα τότε στον Χριστόφια που υπερασπιζόσουν εσύ ήταν τελικά ορθή: όχι μόνο δεν το έλυσε, αλλά το άφησε τζιοιμισμένο για να χαθούν άλλα πέντε χρόνια.
      Όταν όμως εγώ έλεγα τότε «μακάρι» το εννοούσα.
      Εσύ;

      Μου αρέσει!

  7. Έλενα permalink
    16 Σεπτεμβρίου, 2013 22:36

    Άσσοϊλέ ο Πάτερ Σάββας! ΄Αμαν ο άλλος εν αμόρφωτος….τι να πει κανένας! Η δε πορνεία, τι να πώ! Πόση στέρηση Πάτερ, πλέον;! Έλεος!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      17 Σεπτεμβρίου, 2013 07:04

      Δεν συμφωνούν όλοι για τον παπά. Στο FB πήρα το πιο κάτω σχόλιο:

      «(Καινουργιο ΑΝΑΝ να μην μας φερει μονο … ασε που πανε να Αμμοχωστιποιησουν ξανα το Κυπριακο !!! Αν η επανενωση θα πει , να ζω με τον κατακτητη κ να απολεσω την Ελληνικη μου υποσταση να λειπει !!! αν κ Αμμοχωστιανος προτιμω να ζω σαν προσφυγας με Ελληνες !!!)

      οσον αφορα τωρα τον Πατηρ Σαββα που ακολουθει στο κλιπ μετα το αρθρο καλα κανετε να ψαξετε λιγο γιατι τον διαβαλλουν τοσο ανανδρα !!! μηπως γιατι τα εβαλε με την ΜΑΣΣΟΝΙΑ ??? Κ τι δουλεια εχει σ αυτο το αρθρο ??? Μηπως λεω γραφτικε απο Μασσονους Ανθελληνες Νεοταξιτες ??? λεω μηπως ….»

      Μου αρέσει!

  8. superman permalink
    16 Σεπτεμβρίου, 2013 23:26

    ο παπαjumbos……….

    Μου αρέσει!

  9. 16 Σεπτεμβρίου, 2013 23:44

    Τη μοναδική φορά που φτάσαμε τόσο κοντά σε συναινετική λύση με τους Τουρκοκύπριους, ακριβώς επειδή και οι Τ/Κ επιδιώκουν ένα καλύτερο και δημοκρατικότερο μέλλον μαζί με τα υπόλοιπα κράτη της σύγχρονης Ευρώπης, ήταν τότε με την ένταξη στην ΕΕ…

    Τον τελευταίο καιρό άρχισα να αντιλαμβάνομαι για πρώτη φορά τόσο έντονα ότι ορισμένοι όταν εκφράζονταν υπέρ της επανένωσης της Κύπρου ΜΕΣΑ στα πλαίσια της ΕΕ και με εγγυητή το ευρωπαϊκό κεκτημένο, (αυτός ήταν ο κύριος λόγος της ένταξής μας και όχι η οικονομία) μας έλεγαν ΨΕΜΜΑΤΑ.

    Ποτέ δεν πίστεψαν και ποτέ δεν αγωνίστηκαν γι αυτό το όραμα.

    Δεν ξέρω που θα καταλήξει το κυπριακό με τη διαχείριση της σημερινής κυβέρνησης, αλλά σίγουρα υπογραμμίζω τον τίτλο, ο οποίος εκφράζει πλήρως το τέλος της ανοχής μας προς ΚΑΘΕ κατεύθυνση. «Δέκα χρόνια οπισθοδρόμησης είναι αρκετά!»

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      17 Σεπτεμβρίου, 2013 07:11

      Και αν δεν έλεγαν τότε ψέματα Λεμέσια, αυτή τη φορά θα πουν την αλήθεια και θα είναι φανατικά με το όχι. Μαζί με τους εθνικιστές, τους φοβικούς, τους μίζερους.

      Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο παλιόφιλος ο Νέος Ελληνοκύπριος, ο οποίος μήνες πριν να εκλεγεί ο Αναστασιαδης έδινε το σύνθημα για την υπεύθυνη αριστερά: «αποδόμηση από την πρώτη στιγμή.» Να δούμε πρώτα τι θα κάνει, πως θα συμπεριφερθεί; Μπα! Αποδόμηση και ας πάνε όλα στο διάολο!

      Αν διαβάσεις το θλιβερό του μπλοκ, το οποίο πλέον μόνο προπαγάνδα φιλοξενεί, και φυσικά ούτε τον νοιάζει για σχόλια ή διάλογο, να διαβάσεις τη «Γνώμη» στην οποία επίσης γράφει, αν ρίξεις μια ματιά σε διάφορα άλλα μπλοκ, θα δεις μια γιγάντωση της συντηρητικής αντιδραστικής αριστεράς. Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε *και* αυτούς σε λίγους μήνες αν έχει κάτι στο Κυπριακό. Θα βρίσκονται δίπλα δίπλα με τους εθνικιστές και τους τουρκοφάγους όλων των προελεύσεων.

      Για να καταλάβεις, διάβασε το τελευταίο του κείμενο:

      http://newgreekcypriot.blogspot.com/2013/09/blog-post_16.html

      Μου αρέσει!

  10. 17 Σεπτεμβρίου, 2013 12:30

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.