Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανατροπή: θεμιτή επανάσταση ή κακό πραξικόπημα;

5 Οκτωβρίου, 2013

Ναι, το θέμα έχει να κάνει με το σύστημα, έχει να κάνει και με την προηγούμενη ανάρτηση, έχει να κάνει και με τα πολλά γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή μας τον τελευταίο καιρό.


Αν είχατε να απαντήσετε στην ακόλουθη ερώτηση τι θα κάνατε: «Είναι θεμιτή η ανατροπή του καθεστώτος Άσσαντ στη Συρία;»
Πιθανότατα να σκεφτόσασταν τις δεκάδες χιλιάδες πλάσματα που έχουν ήδη σκοτωθεί, θα περνούσε και λίγο από το μυαλό σας η επόμενη μερα, ποιοι θα κυβερνήσουν ας πούμε, ίσως να κάνατε και σκέψεις περί δημοκρατίας, θα σκεφτόσασταν όμως σίγουρα και το συμφέρον σας.

Τι συμφέρει στη Κύπρο σε σχέση με τη Συρία;

Και εκεί θα είχατε να προβληματιστείτε μεταξύ μιας πιθανότατα άναρχης συνέχειας, μιας πολεμικής περιπέτειας με εμπλοκή άλλων χωρών, και τη συνέχιση ενός μάλλον αποκρουστικού καθεστώτος.
Τι λέτε όμως για την ανατροπή του Μόρσι στην Αίγυπτο; Και την προηγηθείσα ανατροπή του Μουμπάρακ στην ίδια χώρα; Ηταν θεμιτές πράξεις, ήταν λαϊκή εντολή, ήταν επανάσταση, ή μήπως πραξικόπημα;
Λίγο μόνο αν σκεφτούμε την ιστορία της περιοχής μας, της ηπείρου, του κόσμου ολόκληρου θα βρούμε δεκάδες, εκατοντάδες περιπτώσεις ανατροπής. Ανατροπές ατόμων, καθεστώτων, κάπου κάπου και ανατροπές συστημάτων.

Που χαρακτηρίστηκαν αναλόγως, και έμειναν στη ιστορία περιγραφόμενες με τρόπο που βόλευες τους εκάστοτε νικητές.
Και κάπου εδώ μπαίνει η ποιοτική αξιολόγηση κάθε μιας από αυτές τις ενέργειες. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως αν πρόκειται για ένα δικτάτορα, τυχόν ανατροπή είναι θεμιτή, όπως και να γίνει. Και λίγο πολύ υπάρχει συμφωνία στο πως ορίζεται ένας δικτάτορας. Ομοίως, αν ένα καθεστώς οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή μέσω των πράξεων του, πολεμικών έναντι άλλων ή και δικών του ανθρώπων, τότε πάλι ίσως να υπάρξει ομοφωνία σε περίπτωση ανατροπής.
Πιο δύσκολο είναι το ζήτημα όταν ακόμα και η ποιοτική αξιολόγηση δεν μπορεί να είναι αντικειμενική.
Ας έρθουμε στα δικά μας λοιπόν. Ισχυρίζομαι πως ο πρόεδρος Χριστόφιας ήταν ο πλέον ανίκανος πρόεδρος που είχαμε ποτέ. Ανίκανος να διαχειριστεί το σύστημα στα πλαίσια του οποίου εξελέγη – και άρα είναι λογικό να αναμένεις πως θα σεβαστεί τους κανόνες. Ο κύριος Χριστόφιας δεν ισχυρίστηκε ποτέ πως επιθυμούσε την ανατροπή του συστήματος, δεν άφησε ποτέ κανένα υπονοούμενο για επανάσταση, για βαθιές αλλαγές, δεν τόλμησε καν να αφήσει ελπίδες. Ο κύριος Χριστόφιας είχε εκλεγεί με αποστολή την ορθολογιστική διαχείριση του καπιταλισμού.
Γι’ αυτό πολλοί εξωΑΚΕΛικοί αριστεροί είχαν δει με επιφύλαξη την εκλογή του.
Όταν η ανεπαρκής του διαχείριση, όταν η αδυναμία του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είχαν δημιουργήσει άλλοι – κατά το πλείστον, όταν η ατολμία του δεν έδωσε ευκαιρία σε ανθρώπους που ήταν κοντά του να πάρουν θετικές πρωτοβουλίες, ο κ. Χριστόφιας θυμήθηκε την ιδεολογία, και εκ των υστέρων, πάρα πολύ υστέρων άρχισε να μιλά για το σύστημα τον καπιταλισμό και διάφορες άλλες αφορμές και δικαιολογίες.
Ταυτόχρονα σχεδόν, οι οπαδοί του υιοθέτησαν την ίδια γραμμή άμυνας: δεν είναι αχάπαρος ο πρόεδρος, το σύστημα φταίει, και το σύστημα μας επιτίθεται!

Πάρα πολύ ωραίο!
Εξαιρετικό άλλοθι, ιδιαίτερα όταν εμφανιστεί κατόπιν εορτής.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν, σε μια από τις πολλές ακραίες στιγμές αποτυχίας του Δημήτρη Χριστόφια να έχει επαφή με την πραγματικότητα, είχα γράψει ένα κείμενο με τον τίτλο: «Όταν η Δημοκρατία φτάνει στα όρια της.»
Ηταν ένα σύντομο κείμενο, το οποίο ακολούθησαν πολλά σχόλια:

«Δεν βρισκόμουν εντός της αίθουσας της σύσκεψης του προέδρου Χριστόφια με τους αρχηγούς των κομμάτων.
Γνωρίζω μόνο τις δηλώσεις που έγιναν μετά το πέρας της συνάντησης.
Από όσο καταλαβαίνω, από όσο διαισθάνομαι, ο πρόεδρος Χριστόφιας όχι μόνο δεν αντιλαμβάνεται πως φτάσαμε εδώ, όχι μόνο δεν δύναται να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, όχι μόνο δεν έχει το παραμικρό στοιχείο για το τι κάνουμε χωρίς το σχέδιο Α, αλλά φαίνεται πως *δεν επιθυμεί να αντιληφθεί*, *δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει* και *δεν επιθυμεί να κάνει κάτι*.

Ο άνθρωπος έχει παραδοθεί στην ανεπάρκεια του, και πολύ πιθανόν στην κακή φυσική και ψυχολογική του κατάσταση, αφήνοντας τη χώρα να βουλιάξει.
Πρόεδρε, εγώ όταν νοιώθω χάλια, κάνω διακοπή, παίρνω τα βουνά μέχρι να καθαρίσω το μυαλό μου, και επανέρχομαι για να συνεχίσω, παίρνοντας ακόμα και αποφάσεις που δε με ευχαριστούν.
Όπως θα είναι όλες οι αποφάσεις που αφορούν το μνημόνιο με τους δανειστές μας.
Εσύ πρόεδρε, δεν φαίνεται να μπορείς να το κάνεις ούτε καν αυτό.

Το πρόβλημα είσαι εσύ.

Ε, λένε πως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, έτσι;

Αν είναι έτσι, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ως ο διάδοχος σου στο κόμμα, η λοιπή ηγεσία του ΑΚΕΛ, ο υποψήφιος Σταύρος Μαλάς, ο «δικός σου» διοικητής Πανίκος Δημητριάδης, ο θεσμικά υπεύθυνος (αλλά αμφιβάλλω αν δύναται να αντεπεξέλθει στις εξελίξεις) πρόεδρος της Βουλής κ. Ομήρου, πρέπει απόψε κιόλας να βρουν λύση.
ΑΠΟΨΕ ΚΥΡΙΟΙ!
Ο κ. Χριστόφιας δεν έχει το δικαίωμα να αφήσει τη χώρα να βουλιάξει.»
Το νόημα σαφές: οι «δικοί» του άνθρωποι έπρεπε να κινητοποιηθούν, να προσπαθήσουν να τον κάνουν να φέρει τα μίλια του για να πάρει τις αποφάσεις που χρειάζονταν.
Το ανωτέρω λοιπόν, θεωρήθηκε «περιορισμός στη δημοκρατία» και ακόμα «ουσιαστική» κλήση σε πραξικόπημα!
Αυτά σχεδόν ένα χρόνο μετά που είχε δημοσιευτεί το δικό μου κείμενο, από το χλιδάτο, αλλά πάντως «αριστερό» μπλοκ «Αγκάρρα» με τον προκλητικό τίτλο: «Προκαταρκτικές σκέψεις για τον Κυπριακό φασισμό».

Διαμαρτυρήθηκα για την συνειδητή διαστρέβλωση με το πιο κάτω σχόλιο:

«Ώστε εγώ έγραψα τέτοιο πράγμα σύντροφοι, ε; “Την ανάγκη περιορισμού της δημοκρατίας για χάρην της κερδοφορίας του κεφαλαίου, της ”ανάπτυξης” την έχουν διαλαλήσει πρωτίστως ”δημοκρατικοί φιλελεύθεροι” (βλ. τον φιλελεύθερο ”Στροβολιώτη” να καλεί, ουσιαστικά, σε πραξικόπημα: ”Όταν η δημοκρατία φτάνει στα όρια της”)”
Όπως γράφω και στο κείμενο: «Από όσο καταλαβαίνω, από όσο διαισθάνομαι, ο πρόεδρος Χριστόφιας όχι μόνο δεν αντιλαμβάνεται πως φτάσαμε εδώ, όχι μόνο δεν δύναται να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, όχι μόνο δεν έχει το παραμικρό στοιχείο για το τι κάνουμε χωρίς το σχέδιο Α, αλλά φαίνεται πως *δεν επιθυμεί να αντιληφθεί*, *δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει* και *δεν επιθυμεί να κάνει κάτι*. Ο άνθρωπος έχει παραδοθεί στην ανεπάρκεια του, και πολύ πιθανόν στην κακή φυσική και ψυχολογική του κατάσταση, αφήνοντας τη χώρα να βουλιάξει.»
Ο ανωτέρω προβληματισμός ισχύει είτε πρόεδρος είναι ο Χριστόφιας (που αποδεδειγμένα συμπεριφερόταν όπως περιγράφεται), είτε ο Αναστασιάδης, είτε οποιοσδήποτε άλλος.
Εσείς δηλαδή ποια εισήγηση έχετε; Αν ένας πρόεδρος (με υπερεξουσίες), σε ένα αστικό προεδρευόμενο κράτος αποδεχτεί φωνακτά ανίκανος να λειτουργεί, τι θα κάνατε; Μήπως αυτό:
«Αν είναι έτσι, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ως ο διάδοχος σου στο κόμμα, η λοιπή ηγεσία του ΑΚΕΛ, ο υποψήφιος Σταύρος Μαλάς, ο «δικός σου» διοικητής Πανίκος Δημητριάδης, ο θεσμικά υπεύθυνος (αλλά αμφιβάλλω αν δύναται να αντεπεξέλθει στις εξελίξεις) πρόεδρος της Βουλής κ. Ομήρου, πρέπει απόψε κιόλας να βρουν λύση.»
Και αυτό είναι «ουσιαστική» πρόσκληση για πραξικόπημα;
Προφανώς για πλείστα ζητήματα διαφωνούμε, αλλά παραδέχομαι πως τα ελληνικά σας φαίνονται άριστα.
Άρα η διαστρέβλωση δεν οφείλεται σε αδυναμία κατανόησης
Για να πάρω την εξής απάντηση: από τον συντάκτη, προφανώς, του κειμένου PROFUSO:
«Ναι ”σύντροφε”, αυτό ακριβώς έγραψες. Και το λες ξανά:
”Εσείς δηλαδή ποια εισήγηση έχετε; Αν ένας πρόεδρος (με υπερεξουσίες), σε ένα αστικό προεδρευόμενο κράτος αποδεχτεί φωνακτά ανίκανος να λειτουργεί, τι θα κάνατε;”
Το αν κάποιος τις κρίνει σαν υπερεξουσίες κτλ δεν αλλάζει το γεγονός ότι αυτό ισχύει θεσμικά και η εκτροπή του προφανώς και θα συνιστά πραξικόπημα, έστω ήπιας μορφής. Και έχεις απόλυτο δίκαιο, ”σύντροφε”, ότι εκεί όπου η οικονομία τα βρίσκει δύσκολα, η αστική δημοκρατία φτάνει στα όρια της και στην ανάγκη θα περιστείλει την πιο ”δημοκρατική” λειτουργία της για να μην κωλυσιεργούν αυτά που πρέπει να γίνουν, για χάρην ποιου φυσικά; του κεφαλαίου. Για αυτό ο καπιταλισμός πρέπει να ανατραπεί και όχι να μεταρρυθμιστεί.»
Στην ευφυέστατη λοιπόν αυτή τους απάντηση τα κοπέλια του μπλοκ λέγουν πως η δική μου παρέμβαση συνιστά ….πραξικόπημα, αγνοώντας όλα τα άλλα σχετικά που οδήγησαν σε εκείνη την σκέψη.

Αλλά ενώ με κατηγορούν για πραξικοπηματία, ολοκληρώνουν το σχόλιο τους με ειλικρινή αναφορά στον τελικό τους σκοπό, που είναι η πλήρης ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος!

Εννοείται, έχουν κάθε δικαίωμα να τα επιθυμούν αυτό, αλλά είναι λίγο υπερβολικό και προκλητικό να σου κάνουν κριτική επειδή έκανες επίκληση στους …. φίλους του προέδρου να τον βοηθήσουν λιγάκι, και οι ίδιοι να θέλουν να τα χαλάσουν όλα, μα όλα, χωρίς να θεωρούν πως αυτό είναι μεμπτό ή έστω συζητήσιμο!

Απάντησα ξανά έτσι:

«Έτσι ε; Αποτελεί “πραξικόπημα” η προσπάθεια φίλων και συνεργατών του εκάστοτε προέδρου να τον βοηθήσουν, και *δεν* αποτελεί πραξικόπημα η ειλικρινής σας ομολογία ότι θέλετε πλήρη ανατροπή του υφιστάμενου συστήματος;
Ο κίνδυνος στη δημοκρατία από εδώ ξεκινά: “Για αυτό ο καπιταλισμός πρέπει να ανατραπεί και όχι να μεταρρυθμιστεί.”»
Και ο διάλογος τελείωσε όπως πιο κάτω:

«Όσο πραξικόπημα αποτελούσε η αστική Γαλλική Επανάσταση, η Αμερικανική Επανάσταση Κ.Ο. Καταδίκασε τες!
Όσο για την δική σου προτροπή, νομίζω ο τίτλος σου τα λέει όλα, όπως επίσης και το τελευταίο σου άρθρο που λες πάνω κάτω τα ίδια.
Δεν επιθυμούμε να συνεχίσουμε αυτήν την συζήτηση γιατί δεν έχουμε τον χρόνο να ασχολούμαστε με αφελείς φιλελεύθερους. Προτιμάμε τους συντηρητικούς, είναι πιο ειλικρινείς στις προθέσεις τους

Μάλιστα!

Ε, όχι, δεν καταδικάζω την Γαλλική και την Αμερικάνικη επανάσταση. Γιατί εκ των υστέρων αποδείχτηκε πως βελτίωσαν μια προηγηθείσα κακή κατάσταση. Ακριβως με το ίδιο κριτήριο η προεδρεία Χριστόφια κρίνεται εκ των υστέρων ως κάτι περισσότερο από τραγική.
Και αυτό ισχύει και για τους συστημικούς της παρέας, αλλά και για τους αντισυστημικούς.
Τα κοπέλια του «Αγκάρρα» δεν επιθυμούν συνέχιση του διαλόγου στο χώρο τους και δε θα τους επιβαρύνω.

Γι’ αυτό τα άπλωσα όλα αυτά εδώ μέσα.
Και γι’ αυτό ασχολήθηκα τόσο πολύ με την «ανατροπή». Αν πρέπει να βγάλω πόρισμα θα πω ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο: υπάρχουν πολλά κριτήρια για να αξιολογείς πριν και μετά μια ανατροπή.
Ανατροπή ατόμων, καθεστώτων ή και συστήματος.

Οφείλω να πω όμως πως για το τελευταίο υπάρχουν ίσως τα πλέον αντικειμενικά κριτήρια: όσοι επιθυμούν να το ξεφορτωθούν αυτό το σύστημα δεν έχουν κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό. Άσε που υπάρχουν και ένα σωρό τρόποι και ανατροπής και κτισίματος της επόμενης μέρας.

Το πιο βασικό όμως είναι άλλο: όπου δοκιμάστηκαν παραλλαγές του εισηγούμενου άλλου συστήματος απέτυχαν παταγωδώς και ολοκληρωτικά αφού σκόνταψαν στις ασάφειες, στις ατέλειες, στους κανόνες, στις αντιφάσεις, στην σταθερότητα του, αφού όπως και το παρόν δεν είναι δυνατόν να είναι τέλειο.
Μόνο η ουτοπία είναι τέλεια.

Αλλά το άλλο σύστημα απέτυχε κυρίως για ένα λόγο: βρέθηκε σε αντίφαση με την ανθρώπινη φύση. Και αυτό δε θα μπορούσε να το ξεπεράσει ποτέ, εκτός και αν σε Χ χρόνια από σήμερα η παγκόσμια κουλτούρα καταφέρει να δημιουργήσει ανθρώπους που είναι σε θέση να δουν το «εμείς» αντί το «εγώ» – ένα στοιχείο που προς το παρόν μας χαρακτηρίζει όλους, τους κομμουνιστές περιλαμβανόμενους.

50 Σχόλια leave one →
  1. 6 Οκτωβρίου, 2013 14:30

    «To Κομμουνιστικό Κόμμα αποδοκιμάζει το καστρικό πραξικόπημα

    Μετά την επίθεση κατά των στρατώνων Μονκάδα, το Κομμουνιστικό Κόμμα εξέδωσε μανιφέστο: «Αποδοκιμάζουμε τη μέθοδο του πραξικοπήματος, τυπική των αστικών πολιτικών κομμάτων, που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση του Σαντιάγκο της Κούβας και του Μπαγιάμο. Ήταν τυχοδιωκτική η απόπειρα καταλήψεως με τη βία των δύο στρατώνων. Ο ηρωισμός που έδειξαν όσοι πήραν μέρος είναι ψεύτικος και άγονος, γιατί κατευθυνόταν από λαθεμένες αστικές αντιλήψεις».
    (πηγή: «Κάστρο, Τα υπέρ και τα Κατά», – Οι Φάκελοι Mondatori, 1973, Επιμέλεια τόμου: Bruno Acqualagna, Giovanni Melada, Μετάφραση: Βασίλειος Κοχλατζης, Εκδόσεις Φυτράκη)

    Γλωσσικά παίγνια.

    «Η ιστορία γράφεται από τους νικητές» (αποδίδεται στον Churchill αλλά είναι μάλλον αγνώστου προέλευσης).

    Άρεσε μου πολλά τζιαι το «Προτιμάμε τους συντηρητικούς, είναι πιο ειλικρινείς στις προθέσεις τους.»

    Η αλήθκεια είναι ότι τους «συντηρητικούς» (αλήθκεια, εν μόνον «δεξιοί» οι «συντηρητικοί» τελικά;) μόνον ένας συντηρητικός θα τους επροτιμούσεν, οϊ γιατί εν πιο «ειλικρινείς», αλλά διότι νιώθουν πιο άνετα να «συζητούν» μαζί τους. Εν πιο εύκολον…

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      6 Οκτωβρίου, 2013 18:50

      Πολύ ενδιαφέρουσα η αναφορά για τον Κάστρο! Ε, αφού τελικά ήταν κρυπτοαστός: μέσω του αδερφού του, παραδίδει τη χώρα στην κόλαση του καπιταλισμού!

      Μου αρέσει!

  2. bananistanos permalink
    6 Οκτωβρίου, 2013 16:29

    σαν «αφελείς φιλελευθερος» που (νομίζω) είμαι, συμφωνώ, ότι μια επανάσταση πρέπει να έχει κάποιο συγκεκριμένο στόχο (πχ όχι το Στρουμφοχωριό, τη τελευταία φορά που κοίταξα στον καθρεφτη δεν είμουν μπλε). Επίσης, πρ’επει να έιναι καλύτερος απο την υφιστάμενη κατάσταση, να είναι εφαρμόσιμος, να έχει την στήριξη της πλειοψηφίας να μην μπόρεί να τύχει εκμετάλλευσης από τον κάθε «Σταλιν», και πολλά αλλα να…

    Μου αρέσει!

  3. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    6 Οκτωβρίου, 2013 18:33

    Στροβολιώτη νομίζω έγραψες πολλά και αχρείαστα για το θέμα. Τελικά η ιστορία μας διδάσκει ότι είναι πολύ μα πολύ λίγοι οι ηγέτες που κατάφεραν να ικανοποιήσουν έστω και για κάποιο χρονικό διάστημα το λαικό αίσθημα, το αίσθημα δικαίου , της χρηστής διοίκησης , της αμεροληψίας , της ΔΙΚΑΙΗΣ ΔΙΚΗΣ, της ευημερίας των λαών τους γενικά. Απο ανέκαθεν οι υποστηρικτές και αυλικοί των εκάστοτε Προέδρων είναι αυτοί που μεταδιδουν τα θετικά ή και αρνητικά μηνύματα εγώ λέω πλήρως διαστρεβλωμένα και στην πε΄ριπτωση των μικρών κρατών όπως είναι η Κύπρος η διοίκηση και οι αποφάσεις λαμβάνονται μεν απο τους εκάστοτε εκλελεγμένους αλλά κατόπιν έξωθεν υποδείξεων ή ακόμα θα έλεγα απο έξωθεν επιβολές. Αυτή είναι η πραγματικότητα είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι διότι τα εσωτερικά στοιχεία που είναι άριστα επανδρωμένα και ανα πάσα στιγμή υποστηριζόμενα με όλα τα μέσα ακόμα και χρηματικά π,χ . περίοδος σχεδίου ΑΝΑΝ ( ΣΗΜΕΙΏΝΕΤΑΙ ΌΤΙ ΕΓΏ ΨΉΦΙΣΑ ΤΟ ΝΑΙ και δεν το μετάνιωσα). .Σεβαστή όμως η απόφαση του Κυπριακού λαού. Αυτό μάλιστα είναι δημοκρατία η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση λειτούργησε παρά τις έξωθεν επεμβάσεις.
    Και ας πάρουμε και την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο. Τί έγινε δηλαδή μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Τίαποφάσισε η κυβέρνησε. Ε σας πληροφορώ ότι το μόνο που αποφάσισε είναι ότι θα ακολουθήσει την γραμμή της ΤΡΟΙΚΑΣ. Δηλαδή υπήρξε συμφωνία ότι θα είναι εκτελεστές ενός οικονομικού προγράμματος και ότι ΌΛΑ θα εγκρίνονται απο την ΤΡΟΙΚΑ . Και ερωτώ.Αυτό είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ο λαός τί ψήφισε Κύριοι με βάση το σύνταγμα μας .Ψήφισε κυβέρνηση με όλες τις εκ του συντάγματος εξουσίες. Αυτό έχουμε σήμερα? Δεν συζητώ έαν είναι ορθό ή λάθος. Πρωσωπικά πιστεύω ότι έπρεπε να πάμε στη Λιρα . Θα βγαίναμε πιο γρήγορα απο την κρίση.Αυτή είναι η άποψη μου. Φυσικά σας το λέω τίποτε δεν τέλειωσε.Θα αναγκαστούμε οι ίδιοι να επιστρέψουμε στη λίρα.διευκρινίζεται ότι δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μακροπρόθεσμα θα ήταν καλύτερα για την επιβίωση αυτού του λαού.Τώρα τουλάχιστο δεν υπάρχει φώς στη σύραγγα. Στο θέμα μας όμως. Είναι δημοκρατία αγαπητέ στροβολιώτη να έχει κα΄ποιος 150000 ευρώ στην τράπεζα και μία ακλή πρωία να του λέν με απόφαση του της Κυβέρνησης , της βουλής οι 150000 σου γίνονται 100 χιλιάδες?? Κια όμως έγινε.Κατα συνέπεια κρίνω ότι τελικά στο αιώνα που ζούμε κανείς μα κανείς δεν έχει το υπόβαθρο στο σημερινό πολιτικό σκηνικό να υποστηρίξει ή και να υποδείξει τί εστι δγημοκρατία λόγω ακριβώς της συμμετοχής τους οι περισσότεροι πολιτικοί σε αυτό ανίκουστο και πρωτάκουστο κάλεσμα της συνεισφοράς των ιδιωτών στη διάσωση των τραπεζών ή και των κρατών. Αν κράτη ή και τράπεζες δεν μπορούν να επιβιώσουν να το κκλείσουν . Σε καμία όμως περίπτωσει δεν θα έπρεπε να υπάρξει αυτή η κάκιστη και πρωτάκουστη εκτροπή απο τα θεμέλια της δημοκρατίας . ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ας ΜΗΝ ΜΑΣ ΛΕΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΑΡΧΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ Η ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ. Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΔΟΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ. ΑΣ ΤΟΥΣ ΜΙΜΗΘΟΥΜΕ.
    ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ.Ο ΑΜΟΙΡΟΣ ΛΑΟΣ ΑΔΙΚΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΕ ΌΛΟΥΣ.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      6 Οκτωβρίου, 2013 18:59

      Ενώ εσύ έγραψες λίγα και καλά 🙂

      Αν δε σου κάνει κόπο, μας εξηγείς αυτά:

      «…με όλα τα μέσα ακόμα και χρηματικά π,χ . περίοδος σχεδίου ΑΝΑΝ ( ΣΗΜΕΙΏΝΕΤΑΙ ΌΤΙ ΕΓΏ ΨΉΦΙΣΑ ΤΟ ΝΑΙ και δεν το μετάνιωσα).»

      « Αυτό μάλιστα είναι δημοκρατία η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση λειτούργησε παρά τις έξωθεν επεμβάσεις.»

      Μου αρέσει!

      • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
        6 Οκτωβρίου, 2013 20:25

        Τα γραφόμενα μου μιλούν απο μόνα και έχουν την έννοια και την τολμηρή επεξήγηση μάλιστα θα έλεγα, του νοήματος που αποδίδουν. Για οποιαδήποτε συγκεκριμένη ερώτηση θα απαντήσω και θα διευκρινήσω ευθέως.Παρακαλώ συγκεκριμένη ερώτηση. Με την νέα τάξη πραγματων έτσι πρέπει πλεόν να τοποθετούμεθα . Αυτή είναι φυσικά μία άποψη.

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          7 Οκτωβρίου, 2013 07:02

          1. Τι αφορούν τα χρηματικά μέσα που αναφέρεις σε σχέση με το σχέδιο Ανάν;
          2. Ποιες ήταν οι έξωθεν παρεμβάσεις;

          Μου αρέσει!

      • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
        7 Οκτωβρίου, 2013 18:11

        Τα χρηματικά μέσα αγαπητέ Γιάννο με βάση επισημη πλέον δημοσίευση στα μέσα μαζικής ενημ’ερωσης (όχι φήμες) αφορούσαν χρηματικά ποσά που εμβάστηκαν σε δήθεν μή κερδοσκοπικούς οργανισμούς που είχαν άμεση με γνωστά πρόσωπα του δημοσίου βίου και μάλιστα γνωστά πρόσωπα για την θερμή προσήλωση και υποστήριξη του σχεδίου Ανάν. Αυτά δεν τα λέω εγώ αλλά δημοσιεύτηκαν μάλιστα και ποσά. Τώρα εάν μου ζητάς στοιχεία εγώ προσωπικά δεν τα διαθέτω.
        Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα σου Οι έξωθεν παρεμβάσεις είναι οι γνωστες δυτικές παρεμβάσεις για το συγκεκριμένο θέμα λόγω άμεσης εμπλοκής στο σχέδιο. Τώρα για το γενικώτερο θέμα παρεμβάσεων στον πολιτικό κυπριακό βίο είναι γενικώτερο και αφορά παρεμβάσεις και εξ ανατολών . Το θέμα δεν είναι αν έγιναν ή όχι οι παρεμβάσεις. Ο καθένας κάνει την δουλειά του. Το βασικό στοιχείο και κατάληξη σε όλα αυτά λόγω του μεγέθους της χώρας μας μπορεί να θεωρούνται φυσιολογικά. Το ζητούμενο είναι μέχρι ποιού βαθμού γίνονται και πώς επιρεάζουν την εθνική υπόσταση αλλα και το μέλλον αυτού του λαού. Δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτές οι δοσοληψίες φαίνεται να μήν εγίνονταν απο μάστορες της πολιτικής , αυτό τουλάχιστη δείχνει η σημερινή κατάληξη του κυπριακού κράτους, αλλά εγίνονται πρώτιστα για διατήρηση των κοντόφθαλμων και βραχυπρόθεσμων για μένα κομματικών επιδειώξεων και όχι για τη θεμελίωση της ΄σύννομης κρατικής κυριρχίας και της ευημερίας όλων των κατοίκων της πατρίδας μας. Η σημερινή μας κατάντια διότι περί αυτού πρόκειται ( ντρέπομαι που το καταγράφω) ομιλεί απο μόνη της. Εάν δεν αντιληφθούμε τα πραγματικά αίτια αυτής της κατάντιας δεν θα επιβιώσουμε. Είναι ΝΑΙ και τα λάθη των πρώην κυβερνώντων αν θέλετε έτσι ,αλλά το κύριο στοιχείο της αποτυχίας και της κατρακύλας κύριοι είναι ο επι μακρόν αντιεπαγγελματισμός σε όλους σχεδόν τους τομείς , είναι θέμα νοοτροπίας , είναι θέμα διαπαιδαγώγησης και απαιτείται μία εκ βάθρων εθνική αλλαγή πορείας . Διαφορετικά χαθήκαμε. Θέλω να είμαι αισιόδοξος .

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          7 Οκτωβρίου, 2013 19:25

          Αντί για άλλου σχολίου:

          Μικρός επικήδειος για τα δολάρια (που δεν πήρα!)

          Μου αρέσει!

        • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
          7 Οκτωβρίου, 2013 20:49

          Να κάνης σχόλιο συγκεκριμένο ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ.Κρίνω το αντί σχολίου υπεκφυγή.Δικαίωμα σου φυσικά. Προσωπικά για το άρθρο που με παρέπεμψες εγώ ήμουν σαφέστατος ως προς τις πηγές.Δεν αμφισβητώ ούτε την δική σου πηγή.Τελεία.Ο καθένας αντιλαμβάνεται τί συμβαινει και τώρα αλλά και τί συνέβαινε πρίν.

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          9 Οκτωβρίου, 2013 07:19

          Αγαπητέ, δεν είναι δουλειά μου να αποδείξω οτιδήποτε πέρασε από τη σφαίρα της φαντασίας κάποιων. Σου παρέθεσα ένα άρθρο που αναφέρεται σε τελεσίδικη δικαστική απόφαση, για πολύ συγκεκριμένο θέμα.

          Τα δικά σου στοιχεία για τα εμβάσματα που πήραν γνωστά πρόσωπα, που είναι;

          Τώρα, όσον αφορά τις έξωθεν παρεμβάσεις, θεωρώ την όλη ιστορία ανοησία των λυσοφοβικών. Όταν δηλαδή λέμε πως η διεθνής κοινότητα είναι εναντίον της χρήσης χημικών όλων στη Συρία, κάνουμε «παρέμβαση» στα εσωτερικά της Συρίας;

          Τεχνικά ναι βεβαίως, αλλά η ουσία είναι πως κάνουμε κάτι απόλυτα θεμιτό.

          Το ίδιο και τότε: όλη η διεθνής κοινότητα, όλοι οι οργανισμοί που συμμετείχαν στη διαδικασία, στήριζαν το σχέδιο. Ε, τι πιο φυσικό να το υποστηρίξουν! Οι όποιες παρεμβάσεις ήταν επίσης απόλυτα θεμιτές, κρίμα που δεν μέτρησαν όσο ο αρνητισμός του Τάσσου και η δειλία του ΑΚΕΛ….

          Μου αρέσει!

      • ΤΟΞΟΤΗΣ permalink
        7 Οκτωβρίου, 2013 20:15

        Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα. ¨Εγραψες πολλά. Αν έγραφες μόνο πως είναι ανίκανος και φορτωμένος συμπλέγματα θα είχες καλύψει το θέμα

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          8 Οκτωβρίου, 2013 06:32

          Έχω αναγνώστες που απαιτούν αναλυτική παρουσίαση!

          Μου αρέσει!

  4. strovoliotis permalink*
    6 Οκτωβρίου, 2013 19:01

    Θέλει και ο παλιόφιλος ο Νεος … αλλαγή του συστήματος. Με εμετικά και κιστημένα κειμενα όπως πιο κάτω:

    Η τραγική επιβεβαίωση

    Επιστροφή στο Μακαρθισμό και το Γιωρκατζισμό…
    Στις 16 Σεπτεμβρίου έγραφα σ’ αυτό το μπλογκ ένα κείμενο με τίτλο «Βουτιά στα βαθιά». Ανέμενα, με τη μαθηματική και αλγοριθμική σκέψη που διαθέτει ένας πληροφορικάριος, μια ακόμα μεγάλη επίθεση της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς σε Κύπρο και Ελλάδα προκειμένου να κρυφτούν πίσω από πολιτικά θεάματα οι «αναγκαίες» επιλογές των νεοφιλελεύθερων καθεστώτων στις δύο χώρες. Επιλογές και κατευθύνσεις που οδηγούν αναπόφευκτα σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή, σε μια σύγχρονη μορφή κατοχής, στο τέλος κι αυτής ακόμα της λειψής αστικής δημοκρατίας και των θεσμών της.
    Την επόμενη μέρα είχαμε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στον Πειραιά. Μια δολοφονία που επιταχύνει την εγκατάσταση της τραπεζιτικής δικτατορίας μέσω της θεωρίας των «δύο άκρων». Η Χρυσή Αυγή θα ενσωματωθεί στη Δεξιά, ο επόμενος στόχος των πολιτικών διώξεων θα είναι ενάντια στην Αριστερά. Στην Κύπρο, που προηγείται της Ελλάδας και δεν ακολουθεί όπως πολλοί νομίζουν, ήδη αυτό ξεκίνησε με τις ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες διώξεις στελεχών του ΑΚΕΛ στη βάση μαρτυριών που όζουν διαπλοκής και συναλλαγής.
    Έγραφα στις 16/9: «Όλα κρύβονται πίσω από τη δαιμονοποίηση του Δημήτρη Χριστόφια και του ΑΚΕΛ. Η κοινωνία βουλιάζει στην ανεργία και την ανέχεια από τις αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης, και τα ΜΜΕ, οι αστοί και οι δηλητηριασμένοι οπαδοί συνεχίζουν ακόμα να αναμασούν την προπαγάνδα της περασμένης πενταετίας. Είναι έτσι κι αλλιώς η μόνη τους διέξοδος προκειμένου να ενοχοποιήσουν αυτούς που προστάτευσαν το λαό, και να ηρωοποιήσουν αυτούς που τον κατατρέχουν.
    Τα ξαναπεράσαμε σαν κίνημα, αλλά και σαν λαός ευρύτερα. Ο εθνικισμός, ο αντικομουνισμός και η στροφή προς τη Δύση, το ΝΑΤΟ και τους οικονομικούς οργανισμούς της, δεν εξυπηρετεί τον απλό άνθρωπο. Φέρνει το διχασμό και τη ξένη επέμβαση. Ετοιμαστείτε για μια μεγάλη βουτιά στα βαθιά λοιπόν. Η ιστορία είναι καταδικασμένη να επαναλαμβάνεται για όσο οι λαοί δεν παίρνουν τα μαθήματά της».
    Όταν εμείς θα συζητούμε για την υπόθεση της Δρομολαξιάς και τις «ευθύνες» Χριστόφια για την οικονομική κρίση, χιλιάδες θα ξεσπιτώνονται, ημικρατικοί θα ιδιωτικοποιούνται στο 1/3 της αξίας τους και θα καταλήγουν σε συγκεκριμένα κονσόρτιουμ, η ανεργία θα αφορά το κάθε σπίτι, η ύφεση θα σκαρφαλώνει στο 20% και το προδοτικό μνημόνιο του Μάρτη θα υπολείπεται μέχρι και 2 δις ετησίως για να υλοποιηθεί, λεφτά που θα πληρώσουν με μαθηματική ακρίβεια οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
    Και κυρίως, όταν εμείς συνεχίζουμε τη δαιμονοποίηση της Αριστεράς, θα λύνεται το Κυπριακό πίσω απ τη πλάτη μας, με εγκατάλειψη και των τελευταίων επανενωτικών στοιχείων, σε διασύνδεση με το Φυσικό Αέριο και την ένταξη της Κύπρου στην πολεμική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
    Είμαστε ήδη στα βαθιά. Οι αποφάσεις πάρθηκαν από τον δηλητηριασμένο λαό τον Φλεβάρη, είτε ευθέως, είτε διαμέσου της αποχής.
    Μόνο σωσίβιο η σοσιαλιστική-διεθνιστική μας ιδεολογία. Μόνο οξυγόνο η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα.
    http://newgreekcypriot.blogspot.com/2013/10/blog-post_6.html

    Μου αρέσει!

    • 6 Οκτωβρίου, 2013 23:21

      Εσύ φταίεις «δηλητηριασμένε αστέ».

      Για τη Δρομολαξιά, για το θάνατο του Φύσσα, για τα επόμενα κακά που έρκουνται, τες «χούντες»… (Αρμαγεδδών κλπ κλπ.).
      Στο σοσιαλιστικόν παράδεισον θα έshιει αντιστοίχως μιαν κόλασην τζιαι μια μεγάλην καζάναν για «βολεμένους αθρωπάκους» (που λαλεί ο OSR) όπως εσύ τζιαι γω Στροβολιώτη(ηηηη!).

      Αν μεν προκύψει σοσιαλιστικός εννά είναι εθνικιστικός, αφού όπως ξέρουμεν καλά, τζιαι γω τζιαι συ, είμαστεν «κρυπτοακελικοί».

      Θκιαβάστε τζιαι τούτον τζιαι πέτε μου αν είμαι πελλος που μου το αθθύμισεν ο φίλος (;) ο Νέος. Εξόχως έshιει τζιαιαι παραδειγματούϊν, ποιον άλλον, τον «βελζεβούλην» τες τράπεζες:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Self-fulfilling_prophecy

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        7 Οκτωβρίου, 2013 07:04

        Το χειρότερο είναι πως δεν ελπίζουν απλώς να έρθει η γενική καταστροφή. Το ελπίζουν και το επιδιώκουν.

        Μου αρέσει!

  5. Κυριάκος permalink
    7 Οκτωβρίου, 2013 00:41

    ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΑΚΕΛΙΚΟΣ, ΣΥΛΛΑΒΕΤΕ ΜΕ.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      7 Οκτωβρίου, 2013 07:04

      Μόνο για κρετινισμό μπορείς να συλληφθείς εσύ – αφού τόσα κατάλαβες.

      Μου αρέσει!

  6. 7 Οκτωβρίου, 2013 07:25

    Τελικά, οι «παράπλευρες απώλειες» της διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ δεν αποτελούν -σύμφωνα με το ίδιο- ούτε καν λόγο έστω για προβληματισμό. Τι κι αν κατέρρευσε η οικονομία με την αβουλία και ατολμία του Χριστόφια, τι κι αν σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 60 στην έκρηξη στο Μαρί, λόγω της αδιαφορίας του Χριστόφια, τι κι αν έχασαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τη δουλειά τους συνεπεία των εμμονών του Χριστόφια και τι κι αν θα χάσουν εκατοντάδες ή χιλιάδες συνάνθρωποι μας μέρος της σύνταξής τους ως αποτέλεσμα της ανικανότητας του ΑΚΕΛ να αντισταθεί στον πειρασμό της εύκολης μίζας.
    Όλα αυτά δεν είναι αφορμές για προβληματισμό της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, αλλά ασήμαντες λεπτομέρειες στην προεδρία Χριστόφια, την οποία ο τελευταίος και οι σύντροφοί του όχι μόνο αντιλήφθηκαν ως μια τυπικά τελετουργική διαδικασία αλλά και όπως δείχνει ο λογαριασμός που άφησαν στην κοινωνία, ως μια ευκαιρία για το κόμμα να ενισχυθεί οικονομικά εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.
    Αυτά θέλουν να μας πείσουν, δεν ήταν αθέμιτα αφού έγιναν για το καλό του κόμματος και του ποδοσφαίρου, άρα έγιναν για το καλό της κοινωνίας άρα ούτε γάτα ούτε ζημιά. Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα. Και ενώ το γνωρίζουν πως δεν πείθουν πλέον ούτε τους ίδιούς τους τους οπαδούς μαι και μεγάλη μερίδα από αυτούς έχει συνειδητοποιήσει πως πλήττεται από τις συνέπειες της προεδρίας Χριστόφια, καταφεύγουν στη συνήθη επιχειρηματολογία περί αντιΑΚΕΛισμού και αυτού του είδους τις ανοησίες. Ανάλογα με την περίπτωση, δείχνουν το 1848, το 1917, το 1941 και το 1974. Κολλημένοι στον ταξικό αγώνα, την ανατροπή του συστήματος, τον φασισμό και το πραξικόπημα και την εισβολή. Τι καρικατούρα!

    Αυτήν την αυτιστική τακτική θα συνεχίσει το ΑΚΕΛ για αρκετό χρόνο μια και οι δομές του είναι στελεχωμένες στα πιο καίρια σημεία μα άτομα σαν αυτούς που γράφουν στην Αγκάρρα: ιδεολογίζοντες παπαγαλίζοντες σταυροφόρους με αποστολή να εκμεταλλεύονται πολιτικά τα ευκαιριακά «οχήματα» τύπου ΕΛΑΜ για να εξουδετερώνουν τη μετριοπάθεια. Θαυμάστε λοιπόν την ύβρι του να ταυτίζουν όσους διαφωνούν έντονα με το ΕΛΑΜ με το ίδιο το ΕΛΑΜ, τους ΕΟΚΑβητατζήδες, τη Χούντα και πάει λέγοντας απλώς και μόνο επειδή δεν ταυτίζονται μαζί τους! Ζήτω το δόγμα Μπούς.

    Ας συνεχίσει με αυτό το βιολί το ΑΚΕΛ. Ο κόσμος, η κοινωνία θα το ξεπεράσουν. Είτε έτσι, είτε αλλιώς.

    Ενόσω όμως δεν τολμά να αλλάξει το ίδιο, να απαλλαγεί από τα ιδεολογικά, ηθικά, πολιτικά και κομματικά του βαρίδια, λυπάμαι την κοινωνία μια και οι πλείστοι απογοητευμένοι του ψηφοφόροι θα γίνουν βορά λαϊκιστών και καραδοκούν.

    Η απόφαση που πρέπει επειγόντως τελικά να πάρει το ΑΚΕΛ δεν αφορά το κατά πόσον θα συνεχίσει να επιχειρεί να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του με παραδοσιακά συνθήματα αλλά το κατά πόσον το ίδιο θα αποφασίσει να πείσει με επιχειρήματα πως έχει ξεπεράσει τον κακό του εαυτό.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      7 Οκτωβρίου, 2013 19:33

      Εγώ, όσο και αν δεν το αντιλαμβάνονται οι συνήθεις κριτές μου, θέλω πραγματικά ένα εποικοδομητικό, χρήσιμο ΑΚΕΛ, το οποίο να μπορεί να είναι επιλογή για όσους γυρεύουν νούσιμες πολιτικές, ένθεν και ένθεν του κέντρου!

      Είναι όμως απίστευτο πως από το ΑΚΕΛ δεν βγαίνει κανείς να πει κάτι τέτοιο! Όσοι τολμούν θέλουν αυτοκτονία τύπου Παπαρήγα – με όση ειλικρίνεια έχει μια τέτοια επιλογή, ή προτιμούν να μένουν όπως έχουν για να έχουν …λίγα απ’ όλα.

      Άρα τυχόν αισιοδοξία, μάλλον χλωμή τη βλέπω….

      Μου αρέσει!

  7. 7 Οκτωβρίου, 2013 11:10

    Είναι ενδιαφέρον ότι ζητάς ανατροπές, τη στιγμή που σε χώρες με κοινοβουλευτική δημοκρατία (που οι ανατροπές είναι πιο εφικτές και συχνές) θα τους εχαρακτηρίζες μάλλον μη-νουσιμους.

    Εν δύσκολο, να υπερασπιστείς τον χριστόφια εν αλήθεια.

    Αλλά, (παρόλη τη σιγουριά που εκφράζεται ότι σε τούτο το σύστημα μια ήταν λύση) καλό είναι να έχουμε στα υπόψιν ότι ακόμα και στηη διαχείριση του συστήματος δεν ήταν ούτε η λιτότητα ούτε «τα μέτρα» (εν να βρεθεί ΕΝΑ πλάσμα να μας πει ΠΟΙΑ μέτρα ; ) μονόδρομος.

    Ο κρούκμαν για παραδειγμα , που αριστερό εν τζαι λέεις τον, ισχυρίζεται ότι για να φκεις που τη κρίση πρέπει το κράτος να ξοδέψει ακόμα παραπάνω…. Τζαι επαναλαμβάνω, αριστέρος δεν είναι…. Κευνσιανιστής ναι… Ως τζιαμέ….

    Θα σου τον εσυνιστήσουσα να του ρίξεις μια ματιά.

    Μιλά με όρους συστήματος, για να σώσει το σύστημα. Είναι πιο προσιτός σε όσους πιστέφκουν ότι «τούτον εν το σύστημα -άλλο δεν έσσιει»….. Αλλά τουλάχιστο, από όσους εξακολουθούν να πιστέφκουν σε τούτο το σύστημα , ο κρούκμαν δεν εν στραβός.

    Εξ άλλου το ΔΝΤ, εκατάλαβε πλέον τι θα γίνει τζαι μάσσιεται να φκάλει το νούρον του έξω….

    Τζαι επιμένουμε ακόμα, ότι ήταν να μας σώσουν τα μέτρα , γιατί ήταν να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη»….

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      7 Οκτωβρίου, 2013 19:47

      Νομίζω γνωρίζω ικανοποιητικά και τον Κρούγκμαν και τον Κέυνς.
      Και δεν έχω πρόβλημα να κουβεντιάσω μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχω και εγώ ο ίδιος επιχειρήματα.
      Το βασικότερο από τα οποία λέγει πως η λογική του Κέυνς διαφέρει αναλόγως του πόσο ώριμη (καπιταλιστικά ώριμη) είναι μια κοινωνία. Αν δηλαδή είναι στην αρχή, σαφώς ανάλογες πολιτικές είναι απαραίτητες. Αν μιλάμε για ώριμο καπιταλισμό όμως, οι συνέπειες και τα ωφελήματα δεν είναι τα ίδια, γιατί η επιπρόσθετη (δε θυμάμαι πως μεταφράζεται το marginal) παραγωγική δυνατότητα του συστήματος μειώνεται όσο περισσότερο γίνεται το κεφάλαιο (πλούτος) της χώρας και άρα νέα ριάλια φέρνουν πληθωρισμό, φούσκες ναι αδυναμία αποπληρωμής.. Και συνεπώς εκεί δεν είναι θέμα εισροών καινούργιου χρήματος, αλλά ορθή διαχείριση του υπάρχοντος.

      Και ναι, δεν είμαι σίγουρος πως μπορεί να καταλήξει η άκοπη νομισματική πολιτική της Αμερικής.

      Μου αρέσει!

      • 8 Οκτωβρίου, 2013 10:36

        Αν τζαι δεν πιστέφκω σε τούτα ας το παίξουμε το παιχνίδι.

        το 29 δηλαδή ο καπιταλισμός δεν ήταν ώριμος ;
        Τζαι άμαν εκρασσιάρε, δεν εχρειάστηκε το κράτος να παρέμβει (για να μάστε τζαι ειλικρινής με πόλεμο) για να σωθεί το σύστημα ;
        Μετά το κρασσιάρισμα ο καπιταλισμός, εξακολουθεί να θεωρείται «ώριμός» ;
        Τζαι αφού τη λογική του κευνς την εκαταποντίσαν που τη δεκαετία του 80, πως ήρτεν το σύστημα τζαι εδημιουργησε φούσκες τζαι αδυναμία αποπληρωμής το 2008;
        Σαν να μου τζαι κάτι δεν γωνιάζει μου φαίνεται.
        Μήπως εν κάποιες άλλες πολιτικές που δημιουργούν τες φούσκες ;

        Εν τζαι λέω, όμορφα τα μοντέλα – αλλά καμιά φορά η πραγματικότητα αρνείται να συμμορφθεί.

        Που την άλλη, εξήγα μας τζαι λίον το μοντέλο πως θα βοηθήσουν οι περικοπές ;

        Εξάλου ο κρούκμαν σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δεν φοάται τον πληθωρισμό. Αντίθετα τον επιδιώκει.
        Καταρχή γιατί θεωρεί πολλά πιο σοβαρό πρόβλημα τζαι για τη κοινωνία τζαι για την οικονομία, την ανεργεία…. Τζαι αφετέρου, θεωρεί ότι θα μειώσει τζαι το ιδιωτικό χρέος.

        Τέλος, διαφωνεί εντελώς ότι αυτή τη στιγμή η αμερική ακολουθεί μια «άκοπη νομισματική πολιτική».
        Το αντίθετο λέει.
        Λέει ότι, τα χρηματοοικονομικά εργαλία when the shit hits the fun, δεν δουλέφκουν. Απόδειξη είναι ότι η κεντρική εμείωσε τα επιτόκια στο μηδέν και σε πεισματική αντίσταση στα μοντέλα ούτε πληθωρισμό εφέραν ούτε ανάπτυξη.
        Που την άλλη επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν ξοθκιάζει αρκετά

        ¨Αρα την «άκοπη» δεν εκαταλάβα πόθεν επροέκυψεν.

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          9 Οκτωβρίου, 2013 07:58

          Στέλιο, πιστεύω έντονα πως ναι, άλλο ο καπιταλισμός του 1929, άλλος του 2008.

          Οι φούσκες και οι κρίσεις γιατί σε ενοχλούν; Εγώ τις θεωρώ απόλυτα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του συστήματος. Ο,τι και να κάνεις, όπως και να λειτουργήσεις, θα τις βρεις μπροστά σου.

          Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει κρίση εδώ και δεκαετίες, η Αμερική φλερτάρει συνεχώς, αλλά είναι η υπερδύναμη, η Μέρκελ θα τα βρει μπροστά της αυτή την τετραετία.

          Οι κρίσεις και οι φούσκες είναι εγγενή χαρακτηριστικά του συστήματος.

          Το κλειδί είναι η διαχείριση τους.

          Το άκοπη νομισματική πολιτική βγαίνει από τη συνέχιση της αγοράς ομολόγων 85 δις δολαρίων το μήνα από την Κεντρική της Αμερικής, άρα την αύξηση του χρήματος στο παζάρι.

          Είναι αλήθεια πως παρά το μέτρο αυτό, η ανάπτυξη στην Αμερική δεν πείθει. Γιατί όλοι, ακόμη και ο Κρούγκμαν θεωρούν πως μια οικονομία μπορεί να βρεθεί σε ισοζύγιο μόνο με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

          Πολύ θα ήθελα να μελετήσω σε βάθος αυτή την παραδοχή. Γιατί, το οικολογικό μου ένστικτο μου λέει πως θα έπρεπε να μπορούσε να λειτουργήσει και διαφορετικά.

          Μου αρέσει!

  8. Ανώνυμος permalink
    7 Οκτωβρίου, 2013 13:49

    Μαλάκα Στροβολιώτη πουτα ξέρεις όλα, πεσ’ μας ποια μέτρα έπρεπε να πάρει ο Χριστόφιας και δεν τα πήρε.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      7 Οκτωβρίου, 2013 19:48

      1. Να ακούει και να συνεργάζεται με τον Ορφανίδη.
      2. Να κάνει ορθολογιστική διαχείριση του δημόσιου πλούτου.
      3. Να μάθει οικονομικά.

      Μου αρέσει!

      • ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
        7 Οκτωβρίου, 2013 20:52

        Ακούσατε τα σχόλια για το πόρισμα και ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. ΡΕΖΙΛΙ . τιποτε άλλο.

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          9 Οκτωβρίου, 2013 07:21

          Είναι ένα πόρισμα που δεν εξυπηρετεί τους λόγους για τους οποίες υποτίθεται θα γινόταν. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως αυτά που αναφέρονται εντός ειναι λανθασμένα.

          Μου αρέσει!

      • Ανώνυμος permalink
        7 Οκτωβρίου, 2013 22:02

        Μαλάκα Στροβολιώτη που τα ξέρεις όλα.
        1. Ο Ορφανίδης προσπαθούσε να καταστρέψει και κατάστρεψε την Κυπριακή οικονομία με τη συνεργία των διοικητών των τραπεζών και των άλλν δύο μελών της Κυπριακής τρόικας Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλου.
        2. Ποιά είναι αυτή η ορθολογιστική διαχείριση του δημόσιου πλούτου βρε μαλάκα; Και ποιού δημόσιου πλούτου βρε μαλάκα; Της φούσκας των ακινήτων; Αυτός ήταν ο δημόσιος πλούτος; Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια; Αυτός ήταν ο δημόσιος πλούτος;
        3. Ποιά οικονομικά να μάθει βρε μαλάκα; Αυτά του δεσμεύομαι; Τα οικονομικά του κουρέματος; Τα οικονομικά της κατάργησης του κράτους πρόνοιας; Σόρυ βρε αρχιμαλάκα άνθρωπε αλλά σ’ αυτά τα οικονομικά ο νεοφανής τιτάνας έχει το απόλυτο. Δεν μπορεί να τον συναγωνιστεί κανένας. Όπως κι’ εσένα στην μαλακία και την παπαρολογία, ξεφτίλες κι’ οι δυό σας. Δεσμεύομαι λέει ο ξεφτιλισμένος. Άτε ρε σσικτήρ.

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          9 Οκτωβρίου, 2013 07:26

          1. Αυτό αποτελεί ανοησία. Χωρίς συζήτηση. Αν ο Ορφανίδης έκανε λάθη ή εξασκούσε ελλιπή εποπτεία είναι ένα, αυτό που λες είναι απλώς ανοησία.
          2. Ο δημόσιος πλούτος ή πιο σωστά τα δημόσια οικονομικά έχουν να κάνουν με το πόσα ξοδεύει το κράτος σε σχέση με το πόσα εισπράττει. Για να ρωτάς, προφανώς δε γνωρίζεις.
          3. Δηλαδή αμφισβητείς πως ο Χριστόφιας δεν είχε ιδέα από οικονομικά; Αφού ο ίδιος το είχε παραδεχτεί. Αυτή όμως δεν ήταν η χειρότερη του αδυναμία.

          Μου αρέσει!

  9. 7 Οκτωβρίου, 2013 15:40

    Ο κόσμος ειναι ωραίος. Ξέρεις γιατί είναι ωραίος ο κόσμος; Γιατί πάντα σε αυτο τον κόσμο θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, πάρα πολλοί άνθρωποι, που θα μπορούν να γράφουν ένα μπλογκ «Ανκαρρα».

    Και εξακολουθεί να είναι ωραίος αυτός ο κόσμος, με ανοιχτά παράθυρα, ανοιχτά μυαλά, ανοιχτες δυνατότητες.

    Δεν θα μας παρασύρετε στην απελπισία της κλειστοφοβίας σας, των αδιεξόδων που μας επιβάλλετε ως θρησκευτικούς νόμους και της μετριότητας.

    Ο κόσμος ειναι πάρα πολλα όμορφος και πάντα θα έχει και ένα και δύο και εκατομμύρια «Ανκάρρα»!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      7 Οκτωβρίου, 2013 19:52

      Τα κοπέλια του Αγκάρρα είναι άκρως συντηρητικοί αγαπητή Δις. Έχουν μια πίστη στα λεγόμενα κάποιου θνητού πιο έντονη από ισπανούς ιεροεξεταστές.

      Είναι στενοκέφαλοι, αφού δεν βλέπουν οποιοιδήποτε εναλλακτική λύση πέραν του «μαρξισμού».

      Είναι και εκτός τόπου και χρόνου αφού μιλούν για ένα κόσμο φτιαγμένο από 2 τάξεις.
      Δικαιούσαι όμως να τους συμπαθάς.

      Μου αρέσει!

      • Migrant in Cyprus permalink
        7 Οκτωβρίου, 2013 20:39

        Διάβασες όλα τους τα κείμενα και κατάλαβες ότι είναι συντηρητικοί? Το ανέκδοτο με την ανθρώπινη φύση τζαι τες αγορές λαλείτε το ακόμα? Στα επιστημονικά άρθρα πάντως, επαρετήσαν έσιει καμιάν δεκαετία και βάλε. Μόνο σε κάτι φυλλάδες τύπου Sun, DailyMail τζαι στο Fox τα λαλούν ακόμα τούτα. Πέραν που κατηγορίες δεν είπες τίποτε, ούτε μισόν επιχείρημα, μόνο αντικομμουνιστική συνθηματολογία. Βάλε μια σοβαρή μελέτη τζαι όι οικονομικά μυλλοσφοντζήσματα που ακούεις στο σίγμα τζαι στο μέγκα.Ο φασισμός είναι προτίστως οικονομική και πολιτική θεωρία, πέμας τζαι ήντα συγγένεια είσιεν ιστορικά με τους φιλελεύθερους, έλα μεν φοάσε. Για τους ελαμίτες, ως τζαι ο Κουλίας που να του φαν ψήφους θα τους καταδικάσει, το θέμα έννεν η οργάνωση Ελαμ η Χρυσή Αυγή αλλα οι λόγοι που προσφέρουν περιβάλλον να εκκολαπτούν έτσι ομάδες. Σίγουρα δεν εππέσαν που τα άστρα, ούτε είπαν » Α Παναγία μου εφτώσιυνα εννα γίνω ναζί». Εμπα στην ουσία, μπορείς? Θέλεις? η ερώτηση ισχύει για όλους τους φιλελέυθερους. Περιμένω με ενδιαφέρον κείμενο σοβαρό με ανάλυση, παρά κατηγορίες εκατέρωθεν.

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          9 Οκτωβρίου, 2013 07:31

          «Αντικομουνιστική συνθηματολογία» τα κείμενα μου;

          Δε νομίζω.

          Μάλλον είναι προσπάθεια επιχειρηματολογίας σε κομμουνιστικά συνθήματα που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

          Και ναι συντηρητικός για μένα είναι ο φανατικός Χριστιανός, ο Ταλιμπάν, ο φανατικός ΑΠΟΕΛίστας ο φανατικός Μαρξιστής.

          Εγώ είμαι φανατικός σε ένα πράγμα: το αποτέλεσμα. Αν δουλεύει είναι καλό.

          Στο τέλος σε ποια ουσία αναφέρεσαι; Πρόσεξες τι πραγματεύεται η ανάρτηση μου;

          Μου αρέσει!

        • Migrant in Cyprus permalink
          12 Οκτωβρίου, 2013 00:41

          «Εγώ είμαι φανατικός σε ένα πράγμα: το αποτέλεσμα. Αν δουλεύει είναι καλό.» Ναι δουλεύκουν άλλοι για να τρών οι λλίοι κύριε Στροβολιώτη μου.

          Κύριε Στροβολιώτη μου, τουλάχιστον έπρεπε να είσαι έντιμος μπλόγκερ αφού είσαι απο τους παλιούς. Ξανά καμμιά διάθεση για δουλειά, απλά αποφεύγεις να απαντήσεις, το χαλαρό σου ύφος δεν σε κάνει σωστό, βέβαια σε καταλαβαίνω αφου είναι δύσκολο να απαντήσεις με προσοχή στους πάντες. Αλλά είσαι ανέντιμος κύριε Στροβολιώτη…

          Ξέρεις γιατί είσαι ανέντιμος κύριε Στροβολιώτη? Δεν μιλάς απο θέση ισχύος? Για ποιά πραγματικότητα μιλάς κύριε Στροβολιώτη μου? Προφανός για την δική σου…

          Πήγαινε να πεις σε αυτή που σου κάνει τα iphone σου οτι δουλεύει ο καπιταλισμός. Πήγαινε να πεις στη Συρία, στη Λιβύη οτι δεν υπάρχει ιμπεριαλισμός. Πήγαινε να πείς στην οικιακή εργάτρια οτι ο μισθός της ειναι μια χαρά και οτι είναι και πολλά της. Για να δουλέψει το μυαλουδάκι σου κύριε Στροβολιώτη μου θάλει φαΐ, για να γράψεις εδώ θέλεις ελεύθερο χρόνο, ηλεκτρονικό υπολογιστή και γνώση. Προφανώς είχες και συνεχίζεις να έχεις πρόσβαση σε όλα αυτά.

          Μιλάς απο θέση ισχύος κύριε Στροβολιώτη μου, και είναι ανέντιμο και χυδαίο να λες οτι δουλεύει το σύστημα την ίδια ώρα που πολλοί συνάνθρωποι σου πεινούν ακόμα και στην ίδια σου την χώρα, για να μην μιλήσω για αυτούς που πεθαίνουν για να έρθουν τα προιόντα στο χέρι σου. Ξέρω και στις αυτόματες σου ερωτήσεις, μα εζησαν πάνω απο αυτά που έπερναν? Αλήθεια, πως γίνεται ανάπτυξη χωρίς την υπερχρέωση των «πολιτών» για να υπάρξει κατανάλωση? Δεν δημιουργούνταν δουλειές από αυτές τις «σπατάλες»? Το καπιταλιστικό σύστημα δεν δουλεύει με χρεωστικά? Η Ιαπωνία και η Αμερική πόσο δημοσιονομικό έλλειμα έχουν?

          Αυτές και πολλές ερωτήσεις κύριε Στροβολιώτη μου δείχνουν την ανεντιμότητα σου και σένα και όλων των φιλελευθέρων που κράζετε για αφαίμαξη των εργαζομένων επειδή εσείς σαν αυτοαπασχολούμενος την έχετε «καλή». Κύριε Στροβολιώτη μου ο Μάρξ ίσως να είχε δίκαιο όταν έλεγε όταν οι υλικές συνθήκες σου καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις ιδέες σου. Εντιμότητα είπαμε κύριε Στροβολιώτη. Τουλάχιστον να πείτε την πικρή αλήθεια ότι για να περνάτε καλά πρέπει να πεθαίνουν πολλοί. Αυτό θα είναι εντιμότητα για έναν που υπερασπίζεται την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Γιαυτό και οι συντηριτικοί, αν και ετη φωτος μακριά είναι πιο έντιμοι και όχι τόσο ύπουλοι όσο εσείς. Μην κοκορεύεστε κύριε Στροβολιώτη μου για επιχειρήματα, δεν έχετε, η αν έχετε γκρεμίζονται πολύ εύκολα και ας έχετε όλο το ιδεολογικό σκουπίδι των αστών οικονομολόγων με το μέρος σας.

          Ο Μαρξισμός δεν είναι ενα συγκεκριμένο σχέδιο κύριε Στροβολιώτη μου, αφού κατηγορείς τουλάχιστον μάθε τι είναι. Ηταν ενας άνθρωπος ο οποίος έκατσε και εμελέτησε και εκριτίκαρε την πραγματικότητα του και δεν την εκατάπιεν αμάσητην όπως κάμνετε εσείς κύριε Στροβολιώτη μου, επειδή φυσικά σας βολεύει. Και προφανώς κύριε Στροβολιώτη μου υπάρχουν και άλλες δυνάμεις πέρα απο τις ταξικές αντιθέσεις αλλά η ταξική είναι το βασικό χαρακτηριστικό, οι καταπιεστές με τους καταπιεζόμενους. Η αντιπαλότητα μεταξύ των χρηστών Αpple με Microsoft δεν κινούν την ιστορία, ούτε η αντιπαράθεση των Ευρωπαιστών με τους Αντιευρωπαιστές, αυτοί που καταπιέζονται την αλλάζουν. Για να γράψεις είπαμε θέλεις η/ε, για να κάνεις τέχνη υλικά, αυτά προέρχονται απο κάπου, κτλ κύριε Στροβολιώτη μου κάτι που κάνει την ιστορία βαθύτατα ταξίκή.

          Ο Μαρξισμός είναι η διάγνωση στις αντικειμενικές αντιφάσεις του καπιταλισμού. Χωρίς καπιταλισμό, δεν υπάρχει Μαρξισμός κύριε Στροβολιώτη μου. Επειδή όμως μιλάς απο θέση ισχύος και φυσικοποιάς την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων, είτε από άγνοια δεν το καταλαβαίνεις, είτε απο απλή υποκρισία δεν το παραδέχεσαι. Οι ΜΑΡΞΙΣΤΕΣ ΑΔΗΜΟΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΞΙΣΤΕΣ κύριε Στροβολιώτη μου, αυτό θα γίνει όταν πάψει η εκμετάλλευση και η βαρβαρότητα, δεν θα υπάρχει Μαρξισμός. Υπάρχει καπιταλισμός κύριε Στροβολιώτη ναι η όχι?

          Και επειδή κύριε Στροβολιώτη μου η έννοια σου και σένα και των υπολοίπων φιλελευθέρων είναι πως να διατηρηθεί η βαρβαρότητα, ασχέτως αν είστε σε διαφορετικό σημείο με το φασισμό, εντούτοις είστε και υποστηρίζετε το ίδιο καζάνι.

          Συνεπώς κύριε Στροβολιώτη μου, δεν θα συζητούμε μαζί σας αλλά θα ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΜΕ ΣΦΟΔΡΑ μαζί σας, όπως θα το κάνουμε και με τους ΦΑΣΙΣΤΕΣ επειδή απλα εσεις υποστηρίζετε την ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ και την ελευθερία του κεφαλαίου πάνω στον άνθρωπο ενω εμείς την ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ!

          Καληνύχτα κύριε Στροβολιώτη μου

          Μου αρέσει!

        • bananistanos permalink
          12 Οκτωβρίου, 2013 07:41

          Τι είναι ελευθερία;

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          13 Οκτωβρίου, 2013 19:02

          Ο ανέντιμος επιθυμεί να απαντήσει: περιγράφεις απλώς την πραγματικότητα που ισχύει στο καπιταλιστικό σύστημα. Δεν έχω τίποτα να διαφωνήσω με αυτά που γράφεις, δεν έχω κανένα λόγο να ισχυριστώ πως είναι όλα τέλεια, δεν έχω και κανένα επιχείρημα να θέσω λέγοντας πως *έπρεπε* να ήταν τέλεια. Δεν υπάρχει πουθενά εγγυημένη τελειότητα.
          Παρά τις αδυναμίες του όμως ο καπιταλισμός είναι αποδεδειγμένα, και μάλιστα τελεσίδικα, πως σε αυτή τη φάση της ανάπτυξης των ανθρώπων είναι το μόνο σύστημα που μπορεί να προσφέρει τόσα, που μπορεί και οφείλει να προσπαθεί να διορθώνει τα κακώς έχοντα (τα οποία είναι πολλά και όντως μπορεί κάπου να φτάνουν τα όρια της βαρβαρότητας ), αλλά δεν υπάρχει καμιά άλλη εναλλακτική επιλογή.
          Άλλωστε βαρβαρότητα υπήρξε και στις προσπάθειες που είχαν γίνει για εναλλακτικά συστήματα…

          Συγκρούσου με όποιον θέλεις, αλλά παραδέξου πως ο στόχος είναι απλώς η καταστροφή και η κατάρρευση. Αν λες πως δεν έχω αρκετά επιχειρήματα για να υποστηρίξω τον καπιταλισμό, εσύ δεν έχεις ούτε ένα για να υποστηρίξεις το όποιο άλλο σύστημα γιατί προς το παρόν δεν υπάρχει!

          Ο Μαρξ ήταν ένας θνητός. Και απεχθάνομαι τους ανθρώπους που βασίζονται τυφλά σε άλλους ανθρώπους. Τουλάχιστον εγώ υποστηρίζω ένα σύστημα που αλλάζει συνεχώς, γνωρίζω τις ατέλειες του, γνωρίζω τη σημαντικότητα του να κριθεί στα πλαίσια της εποχής και των γεωπολιτικών συνθηκών, οι ταλιμπάν συντηρητικοί κομμουνιστές έχουν ένα απηρχαιωμένο πλαίσιο θεωρητικής ανάλυσης και νομίζουν πως καθάρισαν!
          Η δικαιοσύνη και η ελευθερία καθορίζονται από το σύνταγμα. Και αν το αμφισβητείς αυτό, τοποθετείς τον εαυτό σου μαζί με τους αλήτες της Χρυσής Αυγής.
          Τέλος: εγώ δε θα συγκρουστώ μαζί σου επειδή πιστεύεις στον Μαρξ, το Σώρρα, ή τους ψεκασμούς. ( Ο αστήρικτος παραλληλισμός είναι συνειδητός). Έχεις κάθε δικαίωμα να τα πιστεύεις. Και εγώ άλλο τόσο να σου κάνω κριτική. Η διαφορά μας πως εγώ δεν έχω κάτι δικό σου χειροπιαστό να καταστρέψω γιατί απλώς δεν υπάρχει.

          Μου αρέσει!

  10. 7 Οκτωβρίου, 2013 22:06

    Αγαπητέ κ. Στροβoλιώτη διάβασα με προσοχή τα όσα γράψατε και μόνο ατελείωτους κύκλους μπορεί να επιφέρει μια τέτοια συζήτηση μαζί σας, καθότι διακρίνω μια χουλιγκανική δογματικότητα αν όχι φασίζουσα. Επειδή όμως δεν ενδείκνυται η σιωπή σε τέτοιου είδους επικίνδυνων ιδεολογημάτων θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των αναγνωστών σας στο κομμάτι περι “ανθρωπίνου φύσεως”. Καταρχάς η “ανθρώπινη φύση” δεν είναι μία και θα ήτο αντιεπιστημονικό και κατ’ επέκταση δογματικό να εθεωρείτο έτσι. Η οικονομική θεωρία του Μαρξ στοιχειοθετήθηκε στο εσωτερικό της “θεωρίας της Ιστορίας”. Βασική αρχή της θεωρίας αυτής είναι η απόρριψη ολόκληρης της παράδοσης του θεωρητικού-φιλοσοφικού ανθρωπισμού, δηλαδή των διάφορων εκδοχών της ανθρωπολογικής-ουσιοκρατικής φιλοσοφίας και ιδεολογίας, σύμφωνα με τις οποίες το άτομο, ή η «φύση του ανθρώπου», καθορίζει τη μορφή και αποτελεί μοχλό εξέλιξης της κοινωνίας. Η «ανθρώπινη φύση» δεν θεωρείται ως αναλλοίωτη εσωτερική ουσία του (κάθε) ανθρώπου, αλλά ως μεταβαλλόμενο αποτέλεσμα της ιστορικής εξέλιξης, το προϊόν ενός συγκεκριμένου τρόπου οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, στο πλαίσιο μιας κοινωνικής εξουσίας που προκύπτει ερήμην της θέλησης των ανθρώπων, από τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις,
    δηλαδή από την πάλη των τάξεων.

    Κατανοήσετε κ.Στροβολώτη οτι χρειάζεστε περισσότερο απο απλή συνθηματολογία και ανιαρή ρητορεία για να αντικρούσετε επιστημονικές ιδέες. Εμείς κατανοούμε με την σειρά μας οτι είσαστε ένας μικροαστός επιχειρηματίας με φιλελεύθερες ανησυχίες που ποτέ δεν θα ταυτιστεί με τις ελπίδες και ανησυχίες του εργαζόμενου Λαού(εξ’ου κι’ολας η μη αναγνώριση των δύο τάξεων).
    Πάντως ο καπιταλισμός στην Κύπρο δεν κινδυνεύει(σήμερα) οπότε μπορείτε να πουλάτε της οδοντόκρεμες σας άφοβα. Ο αυταρχισμός σας κρίνετε εδώ και νομίζω πως οι συντάκτες του agkarra.com σας βάλανε στην θέση σας με ιδιαίτερη επιείκεια και ανοχή.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      9 Οκτωβρίου, 2013 07:44

      Αγαπητέ/ή, η θεωρία του Μαρξ είναι ακριβώς αυτό: μια ακόμη θεωρία ενός θνητού.

      Χρήσιμη περισσότερο όταν εκφραζόταν, χρήσιμη όπως οι θεωρίες του Κέινς, ή του Φρίτμαν, ή του Κρούγκμαν, οι οποίες και πάλι έχουν περισσότερη συνάφεια την περίοδο που εκφράζονται.

      Το ισοπεδωτικό συμπέρασμα λοιπόν πως όλα εκφράζονται από την πάλη των τάξεων είναι εξόχως ατεκμηρίωτο, εδικά σε μια εποχή όπου οι χώρες με εξελιγμένο καπιταλισμό, χωρίζονται σαφώς σε πολύ περισσότερες ομάδες, ενώ ακόμα και στις χώρες με άγριο καπιταλισμό (ας πούμε Ρωσία), οι μηχανισμοί κινούνται και από άλλες καταστάσεις, όπως παρανομία, μαφία κλπ.

      Δε μπορώ να δεχτώ ούτε για μια στιγμή πως οι θεωρίες πους στηρίζονται από την Αγκάρρα είναι επιστημονικές! Θεωρίες, σίγουρα, από ανθρώπους που έχουν την ίδια η περισσότερη ακαδημαϊκή γνώση από εμένα. Την οποία συνδυάζω με τις εμπειρίες που έχω ως ιδιώτης εργαζόμενος και καταλήγω σε αυτά που λέω. Δε νομίζω να είστε σε θέση να διαψεύσετε τις δικές μου θέσεις περισσότερο από όσο μπορώ να διαψεύσω εγώ τις δικές σας. Άσε που οι δικές μου εκ των πραγμάτων αντανακλούν την πραγματικότητα ενώ οι δικές σας αναφέρονται σε ένα εικονικό κόσμο.

      Μου αρέσει!

  11. 8 Οκτωβρίου, 2013 05:12

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      8 Οκτωβρίου, 2013 06:31

      Αν εν για τραούθκια….για τα λοιπά θα επανέλθω, χρειάζεται υπομονή!

      Μου αρέσει!

  12. Μαρίκκα permalink
    8 Οκτωβρίου, 2013 13:18

    Μάχαιραν δώσεις, μάχαιραν λάβεις Στροβολιώτη.

    Μου αρέσει!

  13. Ψόφον καματερόν permalink
    8 Οκτωβρίου, 2013 15:33

    Το άντρο του καπιταλισμού οι ΗΠΑ ζαλίζεται και παραπατά. Αλοίμονο σε όλους όταν καταρρεύσει. Μιάλο κτηνό βρώμος πολλύς.

    Μου αρέσει!

  14. Νικόλας permalink
    8 Οκτωβρίου, 2013 15:38

    Δυστυχώς και η Ρωσσία έχασε το παιχνίδι. Ας άντεχε.
    And the winner is . . . . . the Red China.

    Μου αρέσει!

  15. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
    8 Οκτωβρίου, 2013 17:25

    Το δύδιμο Κίνα – Ρωσσία επιφυλάσσει σύντομα πολλά.Δεν είναι τυχαία που οι Τούρκοι έκλεισαν την προσφατη συμφωνία με συμπαραγωγή με την Κίνα. Για να κρατούν το σχοινί και απο τις δύο πάντες. Σύντομα εντός των ημερών οι εξελίξεις φαίνεται να έρχονται.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      9 Οκτωβρίου, 2013 07:47

      Σωστά. Γι’ αυτό λέγω πάντα πως οφείλουμε να λύσουμε το Κυπριακό και να γίνουμε ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας.

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.