Skip to content

Ο Στροβολιώτης αναδημοσιεύει κείμενο της ΕΡΑΣ για το Κυπριακό.

Νοέμβριος 7, 2013

Γνωρίζω πως δεν είμαι αγαπητός μεταξύ των κοπελιών της ΕΡΑΣ. Η κριτική στην ουτοπία που πιστεύουν, η επιμονή μου στον ορθολογισμό της μόνης διαθέσιμης πολιτικο – οικονομικής οργάνωσης της κοινωνίας, τους χαλά τη διάθεση.

Έχω δεχθεί από την κατεύθυνση τους από εποικοδομητικά μέχρι και εξόχως επιθετικά σχόλια.

Αυτό δε με εμποδίζει να θεωρήσω όμως τη σημερινή τους ανακοίνωση για το Κυπριακό ως μια θεμιτή και αξιοπρόσεκτη κριτική σε βάρος του Νίκου Αναστασιάδη, η οποία όμως δεν αποκλίνει από το στόχο της λύσης. Και σε αυτό διαφέρουν από πολλές άλλες φωνές της ΑΚΕΛικής και εξωΑΚΕΛικής αριστεράς, οι οποίες με περισσή κακεντρέχεια επιδιώκουν απλώς και μόνο την αποδόμηση του προέδρου Αναστασιάδη και όλων του των προσπαθειών, είτε αφορούν την οικονομία, είτε το Κυπριακό.

 

Δε σημαίνει φυσικά πως επειδή θεωρώ την κριτική θεμιτή, συμφωνώ κιόλας 100% μαζί της.

 

Τεχνική διαφωνία αφορά το ζήτημα των υδρογονανθράκων: δεν πιστεύω πως είναι δυνατή η αξιοποίηση τους σε καθεστώς μη λύσης…

Πιο ουσιαστική διαφωνία αφορά τις προθέσεις του προέδρου  Αναστασιάδη. Ενώ αναφορικά με τα «φαινόμενα» που συνοδεύουν μέχρι στιγμής τις πολιτικές Αναστασιάδη, μάλλον συμφωνούμε, υπάρχει διαφωνία για τις προθέσεις και την τακτική του: πιστεύω πως όλα αυτά τα αρνητικά που επισημαίνονται, είναι δυνατόν να αποτελούν ευφυείς κινήσεις του Νίκου Αναστασιάδη να κινηθεί μαξιμαλιστικά αλλά αφήνοντας ανοικτή την προσπάθεια λύσης, για να αφαιρέσει επιχειρήματα από τους λυσοφοβικούς συνεταίρους του.

Η κριτική και η παράθεση επιχειρημάτων δεν βλάφτει κανένα, τα έργα θα είναι σύντομα μαζί μας, και θα μπορούμε να δούμε ποιος είχε εφ’ όλης της λύσης δίκιο.

 

Οι σύντροφοι της ΕΡΑΣ.

Οι σύντροφοι της ΕΡΑΣ.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

της Επιτροπής για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΕΡΑΣ)

7 Νοεμβρίου 2013

Η ΕΡΑΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΙΓΜΟΥΣ

 

Ο διορισμός αντιπροσώπων των ηγετών των κοινοτήτων στις δικοινοτικές συνομιλίες θεωρήθηκε από σειρά ξένων αναλυτών ως πολιτική κωλυσιεργίας από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς. Εν τούτοις η τουρκική πλευρά συγκατένευσε διότι οι αντιπρόσωποι πρόκειται να επισκεφθούν Αθήνα και Λευκωσία, εξέλιξη που ενδεχομένως υπονοεί την πιθανότητα τετραμερούς ή πενταμερούς ενώ ταυτόχρονα υπονοεί ότι η πολιτική Χριστόφια για κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλίες απορρίπτεται.

 

Όλοι οι άλλοι νεωτερισμοί του κ Αναστασιάδη φαίνεται να τον οδηγούν σε αδιέξοδο: απόρριψη συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ, απόρριψη εγγράφου Ντάουνερ, πρόταση για αναβάθμιση του ευρωπαίου αντιπροσώπου στις συνομιλίες, άνοιγμα των Βαρωσίων χωρίς λύση του Κυπριακού. Τελικά φαίνεται ότι θα μείνει με τους δύο αντιπροσώπους στο χέρι, ενώ κατάφερε να θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις του με τον Μπαν Κι Μουν και τον Αλεξάντερ Ντάουνερ. Παράλληλα επέτρεψε στον κ Έρογλου να αλλάξει πολιτική και να ζητά συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που είχαν σταματήσει και να διατηρεί έτσι την τουρκική θέση που θέλει να εμφανίζεται ως η πλευρά που είναι ένα βήμα μπροστά προς την επίλυση του Κυπριακού.

 

Ενώ ο κ Αναστασιάδης ανάλωσε μεγάλο μέρος της προεκλογικής του καμπάνια για να προτείνει ομάδες και παραομάδες από ειδικούς τους οποίους θα συμβουλευόταν, κλπ, τελικά μέχρι στιγμής κινείται μόνος του και μπουρδουκλώνεται  στα βήματα του. Την ίδια ώρα δεν χάνει ευκαιρία να καταφεύγει σε εξάρσεις εθνικιστικής ρητορείας που καταστρέφουν την προσπάθεια δημιουργίας συνείδησης λύσης στον κυπριακό λαό.

 

Η ολιγόμηνη ενασχόληση του με το Κυπριακό αποτελεί μια κακέκτυπη επανάληψη της πολιτικής των προτάξεων του  Σπύρου Κυπριανού. Αυτό που απομένει για να επαναλάβει και τον Τάσσο Παπαδόπουλο είναι «η ομοσπονδία με το σωστό περιεχόμενο». Υπάρχει όμως τώρα μια σημαντική διαφορά. Στην παρούσα συγκυρία επικρατεί μια φοβερή ρευστότητα στην περιοχή μας αλλά και στον πλανήτη, η οποία εκφράζεται με εκρηκτικές ανατροπές σε σειρά κρατών, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Ενδεχομένως και της Κύπρου, το επόμενο διάστημα, με το βάθεμα της κοινωνικής αποδόμησης που προκαλεί το μνημόνιο.

 

Είναι προφανές ότι η επιβεβαίωση της ύπαρξης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, ενισχύει την μερίδα των Ε/Κ  ολιγαρχών που προσανατολίζονται προς την προώθηση της διχοτόμησης.

 

Η ΕΡΑΣ επαναλαμβάνει ότι θεωρεί πρόοδο τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, δηλαδή την εκ περιτροπής προεδρία και την διασταυρούμενη ψήφο. Θεωρεί επίσης επαρκή τη βάση λύσης που είχε διαμορφωθεί τότε. Εν πάση περιπτώσει θεωρούμε ότι η διακοπή των συνομιλιών πριν καν αρχίσουν αποτελεί επιταχυνόμενο βηματισμό προς την διχοτόμηση. Παράλληλα θεωρούμε την αντιπολιτευτική πολιτική του ΑΚΕΛ στο ζήτημα αμφίσημη. Στις τελευταίες εκλογές είχε πάρει  πίσω τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και τώρα δυσκολεύεται να επιστρέψει σε μια θετική και συγκροτημένη πρόταση.

 

Ο Πρόεδρος αν όντως επιθυμεί σύντομη λύση του Κυπριακού οφείλει να σταματήσει τους προσχηματικούς ελιγμούς, να απαλλαγεί από τα όποια βαρίδια του καιροσκοπισμού και να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών.

 

Παράλληλα η ΕΡΑΣ καλεί τους Ε/Κ και τους Τ/Κ να μην αφήνουν την ευθύνη της λύσης στους ηγέτες τους. Πενήντα χρόνια συνομιλιών είναι αρκετά για να μας πείσουν ότι οι πολιτικές μας ηγεσίες βαθαίνουν την αντιπαράθεση, αντί να τη μειώνουν. Είναι καιρός να αναλάβουμε ως πολίτες και εργαζόμενοι την ευθύνη για την επανένωση των Κοινοτήτων μας στα πλαίσια ενός δικοινοτικού λαϊκού μετώπου  πίεσης για την άμεση λύση του Κυπριακού.

 

Μέχρι τότε εργαζόμαστε για να αυξήσουμε τις επαφές και τις κοινές δράσεις πέρα και πάνω από τα οδοφράγματα και τις διαχωριστικές γραμμές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προωθούμε την αγωνιστική συνεργασία Ε/Κ και Τ/Κ εργαζομένων σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας που πλήττουν εξίσου και δύο Κοινότητες.

Advertisements
11 Σχόλια leave one →
 1. superman permalink
  Νοέμβριος 7, 2013 22:31

  Ενω ο Χριστοφιας στην πενταετια του δεν κωλυσιεργησε καθολου ? Δεν τολμησε και αφησε το χρονο να περνα ουτος ωστε να εχει εξελιξεις το 13 για να μπορει να ξαναδιεκδικησει την προεδρια. Αφησε μια φανταστικη συγκυρια, δυο συντροφοι στην εξουσια να παει χαμενη. Τουλαχιστον ο Αναστασιαδης 18 μηνες ηταν διπλα του. Το 2004 τα εδωσε ολα στο γιωρκατζισμο και δηθεν για τις εγγυησεις (που ο ιδιος ο Τασσος εστειλε το Ιακωβου στη Ρωσια για να θεσει βετο στο συμβουλιο ασφαλειας και τις σκοτωσε )ειπε οχι για να τσιμεντωσει το ναι και αφησε παλι αυτη την τρομερη ευκαιρια για λυση να παει χαμενη. Εγω φοβαμαι οτι τετειοι αριστεροι ειναι αξιοι να ταχθουν κατα της λυσης για το μονο λογο να μην το λυσει ο Αναστασιαδης και να παρει την δοξα και να φανει ενας αξιολογος ηγετης!

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 7, 2013 22:37

   Σαφώς και πολλοί αριστεροί καθοδηγούνται από τη λογική να μην αναγνωριστεί στον Αναστασιάδη η ηγετική ικανότητα που έλειπε από τον Χριστόφια. Αυτή η ανακοίνωση όμως θεωρώ πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

   Μου αρέσει!

   • Ανώνυμος permalink
    Νοέμβριος 7, 2013 23:37

    Απεναντίας πολλοί αριστεροί, ίσως και όλοι, επιθυμούν να υπογράψει ο Αναστασιάδης τον επίλογο της προδοσίας, αφού δικαιωματικά του ανήκει.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Νοέμβριος 8, 2013 06:27

     Μόνο οι κακεντρεχείς, και άνευ οποιουδήποτε πατριωτισμού αριστεροί σκέφτονται τοιουτοτρόπως.

     Μου αρέσει!

 2. Ανώνυμος permalink
  Νοέμβριος 8, 2013 13:13

  Ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο του κάθε απατεώνα.

  Αναστασιάδης: Οι προτάσεις Χριστόφια Τουρκοποιούν την Κύπρο.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 8, 2013 13:18

   Οσες φορές και να το γράψεις αυτό, είναι λάθος. Αλλο θέμα έχεις;

   Μου αρέσει!

 3. Ανώνυμος permalink
  Νοέμβριος 8, 2013 13:34

  Ανεχθήκατε τον Χριστόφια λάου λάου μπας και υπογράψει κάποια λύση για να τον κατηγορείτε σαν προδότη. Μόλις είδατε ότι το ψιλιάστηκε και έστριψε γωνία, του επιτεθήκατε ανηλεώς και προκαλέσατε και δολιοφθορές στο σώμα της Κύπρου (Μαρί-Τράπεζες-Δημόσια υπηρεσία-Κυβερνώσα βουλή). Τέλος πάντων όλα αυτά τέλειωσαν. Σειρά σας τώρα κύριοι. Είστε στο χορό, τραγουδήστε.

  Μου αρέσει!

 4. Νοέμβριος 8, 2013 17:06

  Ούλλοι λοαρκάζετε χωρίς τον ξενοδόχο. Τώρα να δούμεν τί θα του φέρουν τζιαι του Αναστασιάδη στο τραπέζι των συνομιλιών.

  Αν είναι να δεχτεί κάποιος τες προτάσεις του Έρογλου, δηλαδή τζιείνες του Ταλάτ, δηλαδή τζιείνες που κόφκει τζιαι ράφκει το υπουργείον Κύπρου της Τουρκίας, το κυπριακόν λύετε σε 4 μέρες, τζιαι με πκιολιά τζιαι με λαούτα.

  Αν του φέρουν τα ίδια, ούτε τούτος θα υπογράψει. Τζιαι να εσυζήταν, αν δεν υπάρχει νέον που πλευράς Τουρκίας, τίποτε δεν θα άλλασσεν, τζιαι αυτόν που λέει ότι δεν συζητά για να συζητά θεωρώ ότι είναι σωστόν. Αν μή τι άλλον, με τούτην την στάσην, κάμνει πίεσην πέρκι αλλάξει τίποτε σε αυτά που ζητούν οι Τούρτζιοι.

  Κανένας δεν έκαμεν την υπόθεσην ότι ο Έρτογαν είπεν ναι χωρίς κανέναν ρίσκον τζιαι κανέναν κόστος στο σχέδιον Αναν επειδή ο Τάσσος εσπούρτισεν την δικήν του στάσην εφτομάδες πριν για το όχι. Μέχρι στιγμής αυτόν που αποδείχτηκεν ήταν ότι τζιείνον το ναι ήταν μια μπλόφα. Αλλιώς θα εδέχετουν τες προτάσεις του Χριστόφκια που δεν εφέφκαν που τες παραμέτρους του σχεδίου Ανάν.

  Αναλύοντας τες δηλώσεις της Τουρκίας, τζιείνον που θωρώ απαισιόδοξα είναι ότι προσπαθούν να ωθήσουν τον Αναστασιάδην τζιεί που επροσπαθήσαν να ωθήσουν τζιαι τον Χριστόφκιαν. Σε μιαν διεθνήν διάσκεψην χωρίς περιεχόμενον τζιαι χωρίς καμιάν ελπίδαν κατάληξης για σφυρίσουν αδιέξοδον τζιαι το τέλος του Κυπριακού τζιαι να φκάλουν πολιτικά ωφέλη με αναγνώρισην του κράτους τους ή ακόμα τζιαι με προσάρτησην.

  Θα μου πείτε, το παρόν αδιέξοδον δεν είναι το ίδιον; Όχι. δεν είναι το ίδιον διότι δεν διά κανέναν νομικόν δικαίωμαν στην Τουρκίαν να αναβαθμίσει το κράτος τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιον. Το Κυπριακόν δεν λύεται σε διεθνήν διάσκεψην. Η διεθνής διάσκεψη επισφραγίζει μιαν λύσην.

  Εγώ περιμένω να με εκπλήξει ευχάριστα όπως υποσχέθηκεν πριν τες εκλογές. Καρτερώ ακόμα να δώ τί θα καταφέρει. Το ότι τα μέσα δεν μιλούν, δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται τίποτε. Δώστε του χρόνον. Δεν νομίζω ότι μπορεί να φκάλει ότιδήποτε σε μιαν ημέραν όπως ισχυρίζεται ο Σουλτάνος τζιαι η επικοινωνιακή συνοπαρτζιά του για τους δικούς τους λόγους.

  Η ουσία της στάσης της αριστεράς είναι αυτόν που είπεν ο Άντρος, ότι άμαν ηχρειαστεί η αριστερά εν να δίπλα του προέδρου για λύσην. Που τζιειαμαί τζιαι τζιεί, έν τζιαι χρειάζεται να τζιοιμούνται τζιαι στο ίδιον κρεβάτιν. Για τζιείνον έσιει Άντρην, δεν θέλει Άντρον 🙂

  Άτε, με τες εείες σας τζιαι σας.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Νοέμβριος 8, 2013 21:47

   Κάποτε έλπιζα τζιαι γω, τζιαι εδίας μου ελπίδες γιατί ετισπιρκούσα. Ε, δεν έκατσεν!

   Τώρα, αλλάξαν οι ρόλοι, ελπίζω να κάτσει τούτην την φοράν.

   Α. τζιαι ρέμπεις επικίνδυνα προς τους παλιόφιλους του Christofias Watch!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: