Skip to content

11/2/14: η τελευταία φορά που άρχισαν ξανά οι συνομιλίες.

Φεβρουαρίου 11, 2014

Ποια είναι τα σημερινά δεδομένα;

 1. Ο καιρός: περνούμε μια από τις πιο άνομβρες χρονιές εδώ και και πολύ καιρό. Κάτι παίζει για το τέλος της βδομάδας, αλλά η κατάσταση γενικώς μένει η ίδια: τα βροχερά συστήματα αποφεύγουν την ευρύτερη περιοχή μας. Λίμνες στην Τουρκία ξηραίνονται, η Λιβανέζικη βιομηχανία χειμερινού σκι είναι φέτος ανύπαρκτη.
 2. Η οικονομία: είναι η μέρα που ανακοινώνεται η συμφωνία επί του (νέου) επικαιροποιημένου μνημονίου. Γενικά πάμε καλά στα δημοσιονομικά, οι τράπεζες έτσι και έτσι λαμβανομένων υπόψιν των βουνών μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Τράπεζα Κύπρου με ένα αρχηγό που φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να καθαρίσει, δίνει καθημερινά θετικά μηνύματα στο παζάρι. Το οποίο παζάρι βρίσκεται σε μια αργή διαδικασία ανάκαμψης. Με πολλές απώλειες στο δρόμο, με κυριότερο και σημαντικότερο πρόβλημα τον μεγάλο αριθμό ανέργων – άνκαι έχω την εντύπωση πως το ποσοστό ανεργίας έχει κορυφωθεί.
 3. Ο Νίκος Αναστασιάδης: θεωρώ ότι ρίσκαρε και πέτυχε. Θεωρώ πως το κοινό ανακοινωθέν που πέτυχε κλειδώνει μεγάλο μέρος του συνταγματικού κομματιού της λύσης, και τώρα σκοπός θα πρέπει να είναι κέρδη και επί άλλων ζητημάτων όπως εδαφικό, προσφυγικό και εγγυήσεις, γιατί σε κάθε περίπτωση θα δυσκολευτεί πολύ να πουλήσει στους πολίτες το όποιο νέο σχέδιο λύσης. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης όμως έχει μπροστά του μια απίστευτη προοπτική: να καταφέρει να επαναφέρει την οικονομία σε βιώσιμη πορεία και να λύσει και το Κυπριακό. Θα ήθελα και δε θα ήθελα να ήμουν στη θέση του, αν εννοείτε τι εννοώ.
 4. Οι άλλοι: είναι πολύ ενδιαφέρον να ακούς τον Πρόδρομο να μιλά όπως …εγώ το 2004, είναι θετικά εκπληκτικό να ακούς στελέχια του ΔΗΚΟ να μιλούν σχετικά νούσιμα, να λένε πως πρέπει να το σκεφτούμε, πρέπει να επιδιώξουμε τη λύση, πρέπει να ζήσουμε με τους τουρκοκύπριους! Φοβάμαι όμως πως ο Νικόλας θα κάνει τελικά εκείνο που θα έκανε εν πάση περιπτώσει. Και με αυτό τον τρόπο, μηδενίζει όση αξιοπιστία είχε κερδίσει στον μη εθνικιστικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και στην ΕΔΕΚ ακούγονται νούσιμες φωνές, όπως εκείνη του πρώην βουλευτή και υπουργού Νίκου Νικολαίδη αλλά και του τέως δημάρχου Στροβόλου Σάββα Ηλιοφώτου. Ο Ομήρου ακούγεται εντελώς γραφικός πλέον. Ο Λιλλήκκας παραμένει μεν επικίνδυνος αλλά είναι ταυτόχρονα και τόσο ευάλωτος: σε ανάκριση από την Ελένη Βρεττού στο Τρίτο, έδειξε πόσο κενός και λαϊκίστικος είναι ο λόγος του.
 5. Το ΑΚΕΛ: στέκει στο ύψος των περιστάσεων. Πιθανότατα λόγω ιδεολογίας, είναι όμως δυνατόν να το κάνει και γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Τι να κάνει δηλαδή; Να ταυτιστεί με τον Νικόλα και τον Λιλλήκκα; Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να εκτιμήσουμε και τις δηλώσεις του επίσημου ΑΚΕΛ, αλλά και τις δηλώσεις του Σταύρου Μαλά, ανθυποψηφίου του Νίκου Αναστασιαδη πριν ακριβώς ένα χρόνο, που στηρίζουν την προσπάθεια του προέδρου. Ευρύτερα φαίνεται πως η αριστερά θα συμπεριφερθεί σωστά, και αυτό αφορά και χώρους που είχαν δηλώσει ανένδοτο αγώνα σε βάρος του προέδρου …μήνες πριν να εκλεγεί!
 6. Η περιρρέουσα: από τη μια βλέπω να γίνεται προσπάθεια να αναβιώσει το 2004 από τους σκληρούς πολιτικούς αλλά και κάποια ΜΜΕ αλλά αυτή τη φορά στο γήπεδο δεν βρίσκονται μόνοι τους: είναι χαρακτηριστική η κινητοποίηση που ήδη γίνεται στα κοινωνικά δίχτυα, στα ιστολόγια, στις ανεξάρτητες πηγές πληροφόρησης, και έτσι θεωρώ πως είναι αδύνατο να επαναληφθούν οι σκοτεινές στιγμές που βιώσαμε πριν από δέκα χρόνια.
 7. Ο χρόνος: δέκα χρόνια αργότερα είναι δυστυχώς δέκα χρόνια αργότερα. Πολλοί έφυγαν, πολλοί ήρθαν και δεν τους καίγεται καρφί. Πολλοί έχασαν κάθε κίνητρο, πολλοί απέκτησαν άλλα κίνητρα, ή απλώς εισήλθαν σε φάση συνολικής απαξίωσης και αποστασιοποίησης. Είναι ακόμη λιγότεροι αυτοί που αποσκοπούν σε απτά κέρδη από μια λύση όπως αναμένεται να διαμορφωθεί, άρα αυτό δεν βοηθά.
 8. Οι απέναντι: μου αρέσει πολύ ο τρόπος που επιχειρηματολογεί ο διαπραγματευτής Κουτρέτ Οζερσάι, και πιστεύω είναι άνθρωπος με τον οποίο μπορούμε να συνεννοηθούμε. Ο Ντερβίς Έρογλου αν ήταν μόνος, θα συμπεριφερόταν απλώς και κλασσικά Τασσικά, αλλά δεν του πέφτει λόγος: η Τουρκία φαίνεται να μιλά σοβαρά, και άρα αντί να το παίξει παλικάρι, είπε το ναι, και ζητά ενότητα. Επιμένω να θεωρώ ως μεγαλύτερο μας εχθρό όχι τόσο την αδιαλλαξία του Έρογλου, αλλά την φθαρμένη πολιτική σκιά του Ερντογάν. Δεν είμαι και σίγουρος μέχρι που θέλει να το τραβήξει ο κάποτε χαρισματικός Τούρκος ηγέτης.
 9. Οι ξένοι: ναι φεύγει ο Ντάουνερ, και δεν νομίζω να τον πεθυμήσουν πολλοί. Είναι ίσως άλλη μια επιτυχία του Νίκου Αναστασιάδη εδώ: αν οι συνομιλίες προχωρήσουν και διεξάγονται με θετική διάθεση, τότε θα αφαιρεθεί από το οπλοστάσιο των σκληρών ο εκάστοτε μεσολαβητής στον οποίο έριχναν  όλα τα κακά. Η ΕΕ, και κυρίως η αμέρικα φαίνεται ότι τράβηξαν τα μανίκια πάνω και μας λένε: ή τώρα ή ποτέ! (Και το εννοούν αυτή τη φορά). Ευχάριστη έκπληξη και η κατ’ αρχάς θετική στάση της Ρωσίας η οποία εύχομαι να πάει μέχρι τέλους.
 10. Με αυτά και με αυτά ξεκινάμε. Πιστεύω, ελπίζω και φοβάμαι πως το κάνουμε για τελευταία φορά. Καλή επιτυχία.
Με καθαρό ορίζοντα.

Με καθαρό ορίζοντα.

Advertisements
22 Σχόλια leave one →
 1. Ανώνυμος permalink
  Φεβρουαρίου 11, 2014 08:48

  Για μένα η περιρρέουσα είναι το μεγαλύτερο αγκάθι του Κυπριακού. Αρκετός κόσμος πιστέυει αυτά που λένε τα κόμματα του κέντρου και ο λιλλήκας,ειδικά όσοι τους ψηφίζουν. Παρακολούθωντας όμως τις τελευταίες μέρες διάφορες πολιτικές εκπομπές για το Κυπριακό, αρκετοί δημοσιογράφοι φαίνονται πιό ώριμοι απο ποτέ και επικρίνουν συνεχώς την στάση των πολιτικών του απορριπτικού χώρου και τους κάνουν αρκετές επικριτικές ερωτήσεις. Το πιό θετικό όμως για μένα είναι ότι το Ακελ δεν είναι σε συνεργασία με το ΔΗΚΟ και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Έχουν αλλάξει αρκετά, ειδικά με την φυγή Χριστόφια και αποδυνάμωση του Κατσουρίδη. Μια νέα δυναμική για λύση έχει αναπτυχθεί μέσα στο Ακέλ και οι τραγική διαχείριση του κυπριακού το 2003-2004 και το 2008 δεν μπορεί πλέον να επαναληφθεί. Η μόνιμη παράλογη φοβία του Χριστόφια ότι οι Αγγλοαμερικάνοι θα μας επιβάλουν την οποιαδήποτε λύση και η συμπόρευση του Κατσουρίδη πολλές φορές με τις δυνάμεις του όχι παρά με την πραγματική ιδεολογία του κόμματος δεν διεμβολίζουν πλέον το κόμμα. Με αρκετό κόσμο του Δησυ που μιλώ, βλέπω να έχει καλλιεργηθεί σε αυτόν η αποδοχή ενός έντιμου συμβιβασμού και η λύση. Βάλτε και ένα ποσοστό απο τους νούσιμους του κέντρου. Αν πειστεί και ο κόσμος του Ακέλ για λύση, που είναι πιο εύκολο αφου ιδεολογικά είναι η μερίδα του λαού που είναι πιό κοντά στην επαναπροσέγγιση και την συμβίωση, αυτό πιστέυω θα σπρώξει τα ποσοστά του ΝΑΙ να υπερβούν το απαιτούμενο ποσοστό για Λύση.

  Μου αρέσει!

 2. strovoliotis permalink*
  Φεβρουαρίου 11, 2014 11:58

  Cyprus Negotiations Process resumes
  The Cyprus negotiations process resumes today following the agreement reached on the joint declaration. President Derviş Eroğlu and the Greek Cypriot leader Nicos Anastasiades come together at 11:30 today. President Eroğlu gave an interview to the Turkish Newspaper Milliyet before the meeting.

  Eroğlu said if the Greek Cypriot side sits at the negotiation table with good will and desires a solution then an agreement could be signed in a short period of time and added that if the Greek Cypriot side has an intention for an agreement a referendum could take place within 3-5 months.

  “We, as the sides have accepted the latest proposal. There is hope for a solution once again. I will strive for a viable, lasting and comprehensive solution” said Eroğlu adding that the Greek Cypriot leader Nikos Anastasiades must return to the negotiation table without playing for time, concentrate on reaching an agreement and should also take into consideration the Turkish Cypriots’ proposals.

  Stating that he will take steps that will benefit the Turkish Cypriot people, he said the issue of guaranties is the red line and sine qua non of Turkish Cypriots.

  “There is a decision taken by our parliament about the guaranties which is supported by all parties. For us the guaranties have vital importance” Eroğlu said.

  Announcing that the US thanked him for the re-launch of the negotiations, Eroğlu drew attention to the fact that an agreement will also bring stability to the Middle East.

  Meanwhile, President Derviş Eroğlu appointed his former Special Representative Kudret Özersay as the negotiator.

  Osman Ertuğ on the other hand will continue his duty as the Special Advisor for Political Affairs and the Spokesperson of the President.

  Source: brtk.net

  Μου αρέσει!

 3. Φεβρουαρίου 11, 2014 13:31

  Τωρά ΈΝΝΕΝ 2004…

  Μου αρέσει!

 4. Φεβρουαρίου 11, 2014 13:56

  Μου αρέσει!

 5. Incus permalink
  Φεβρουαρίου 11, 2014 14:10

  Στροβολιώτη, εμένα δεν με ανησυχεί τόσο η κατάσταση στο εσωτερικό όσο η κατάσταση στην Τουρκία. Ο Ερτογάν φθάρηκε και συνεχίζει να φθείρεται αργά και σταθερά. Τους επόμενους λίγους μήνες φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή φρουράς και μεγάλες ανατροπές. Αυτό πως το βλέπεις εσύ σε σχέση με τις προοπτικές για λύση; Πόσες φορές να πάμε και να έρθουμε στο μύλο άποτοι ακόμα;

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Φεβρουαρίου 11, 2014 14:47

   Αγαπητέ/ή Incus, νομίζω τα ίδια λέμε: «Επιμένω να θεωρώ ως μεγαλύτερο μας εχθρό όχι τόσο την αδιαλλαξία του Έρογλου, αλλά την φθαρμένη πολιτική σκιά του Ερντογάν. Δεν είμαι και σίγουρος μέχρι που θέλει να το τραβήξει ο κάποτε χαρισματικός Τούρκος ηγέτης.»

   Από τη στιγμή όμως που οι συγκυρίες ειναι και πάλι βολικές, ξεκινούμε και ελπίζουμε πως θα πάνε όλα καλά. Και ξέρεις, αν *δεν* πάνε λόγω του ζητήματος που θέτεις και συμφωνώ, υπάρχει εξήγηση. Ονομάζεται συνέπεια παρελθουσών πράξεων…

   Μου αρέσει!

 6. Φεβρουαρίου 11, 2014 15:26

  Σήμερα, μετά από ένα χρόνο κριτικής θα πω ένα ευγε στον αναστασιάδη για την επιστολή που έστειλε στον νικόλα.

  Παρόλο, που όπως έγραψα τζαι στα δικά μου, δεν πιστέφκω σε αυτή την νομικίστικη προσέγγιση (είτε για να στηρίξει ή για να απορίψει κάποιος το ανακοινωθέν), από όλες τις πλευρές ήταν μια καλή κίνηση.

  Θα φανεί αν θα υπάρξει μια νέα περιρρέουσα. ή καν νέο σχέδιο.
  Εν νωρίς ακόμα.
  Οι πιο γνωστοί είδη εξεκινήσαν….
  Που την άλλη, ακόμα τζαι στον φιλελευθερο υπάρχουν πλέον και μετριοπαθείς φωνές
  Δεν θα περιμένα κανένα που το δηκο να εκφράσει άλλη άποψην εκτός κι αν ο αναστασιάδης τους τάξει αξιώματα όπως καλή ώρα με τον πρόδρομο…
  Τζαι τωρά που το σκέφτουμαι…. Η κυριακή επέρασεν…. ο showman των κυριακάτικων τηλεοπτικών δελτίων δεν έκαμεν δηλωση για το κοινό ανακοινωθέν ; !!!
  Ίνταλως, τζαι ; !!

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Φεβρουαρίου 11, 2014 18:23

   Αντίθετα με τη συνηθισμένη του ανευθυνότητα ο Ττόμης Βου, θα μιλήσει με τον πρόεδρο πριν τοποθετηθεί. Ξαφνικά νοιώθω πως βρίσκομαι σε πλειοψηφικό κύμα!

   Αρχιεπίσκοπος: Θα δω τον πρόεδρο την Πέμπτη

   Συνάντηση την Πέμπτη θα έχει ο προκαθήμενος της κυπριακής εκκλησίας για να ενημερωθεί για τις ραγδαίες εξελίξεις στο κυπριακό.

   Μιλώντας την Τρίτη στη StockWatch ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι δεν προτίθεται να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο αυτή την ώρα σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του προβλήματος και για το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν σήμερα οι Νίκος Αναστασιάδης και Ντερβίς Έρογλου.

   Ανέφερε ότι την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της δημοκρατίας στο προεδρικό μέγαρο για να ενημερωθεί πλήρως για τις εξελίξεις και για τις προοπτικές επί του εθνικού θέματος.

   «Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκδώσω ανακοίνωση και θα καταγράψω τις θέσεις της εκκλησίας επί των εξελίξεων στο κυπριακό», σημείωσε ο προκαθήμενος της εκκλησίας.

   Την περασμένη Κυριακή ο αρχιεπίσκοπος απέφυγε να σχολιάσει το κοινό ανακοινωθέν και είχε δηλώσει ότι όταν θα ενημερωθεί επί των εξελίξεων από τον πρόεδρο Αναστασιάδη θα ενημερώσει στη συνέχεια την Ιερά Σύνοδο η οποία θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους της κοινής διακήρυξης και θα εκδώσει ανακοίνωση.

   http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=191949

   Μου αρέσει!

 7. Φεβρουαρίου 11, 2014 15:45

  Αυτή τη φορά για να μη μας τρομάξει η προοπτική της αποτυχίας, πρέπει νάμαστε αποφασισμένοι να μην αποτύχουμε και για να το πετύχουμε πρέπει να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά τους αιωνίους αρνητές και οχιολόγους…

  Μου αρέσει!

 8. strovoliotis permalink*
  Φεβρουαρίου 11, 2014 16:30

  Η σημερινή κοινή δήλωση των ηγετών των δύο κοινοτήτων θέτει το πλαίσιο και τις βασικές αρχές λύσης, όμως δεν αποτελεί την τελική λύση, αλλά την απαρχή μιας επίπονης προσπάθειας για επίτευξη των επιθυμητών στόχων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

  Μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών αεροδρομίου Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε την πολιτική ηγεσία του τόπου σε ενότητα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αγάπη προς την πατρίδα και ο πατριωτισμός του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, θα επιτρέψουν ώστε ενωμένοι να δοθεί ο αγώνας για την οριστική δικαίωση των προσδοκιών του λαού.

  «Θέλω να πιστεύω πως η σημερινή ημέρα θα αποτελέσει την απαρχή για να τεθεί τέρμα σε μιαν ανεπιθύμητη αλλά και απαράδεκτη κατάσταση που κρατά διαιρεμένο το νησί μας και το λαό μας για 40 και πλέον χρόνια», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
  Πρόσθεσε ότι «η επιθυμία των ηγετών και των δύο κοινοτήτων – όπως εκφράστηκε τουλάχιστον σήμερα – είναι μέσα σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης να καταλήξουμε σε μία λύση που θα τερματίζει οριστικά τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ζήσουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, που με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνύπαρξη, συνδημιουργία και προκοπή».

  «Είναι καλά γνωστό πως η λύση θα βασίζεται στις συμφωνίες κορυφής, αλλά και τη σωρεία των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε ένα ομόσπονδο, δικοινοτικό, διζωνικό κράτος με πολιτική ισότητα, που θα ενώνει το κράτος, το λαό και την οικονομία, μια λύση που θα είναι διαρκής, λειτουργική, αλλά και πριν και πάνω από όλα βιώσιμη», σημείωσε.
  Όπως είπε, «η σημερινή κοινή δήλωση θέτει το πλαίσιο και τις βασικές αρχές λύσης», προσθέτοντας ότι «αυτό που απαιτείται είναι το όραμα και η αποφασιστικότητα των ηγετών, αλλά και του λαού της Κύπρου, να εργαστούν ώστε από τη μια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ τους, αλλά και ταυτόχρονα να πετύχουμε μία λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους».

  «Απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του τόπου και με πλήρη σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις, την καλώ, ανταποκρινόμενη στην κοινή επιθυμία του συνόλου των Ελληνοκυπρίων, να ενώσουμε δυνάμεις για αυτά που ακολουθούν, γιατί είναι καλά γνωστό πως το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί την τελική λύση, αλλά την απαρχή μιας επίπονης προσπάθειας, προκειμένου να φτάσουμε στους επιθυμητούς στόχους», είπε.
  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η αγάπη προς την πατρίδα μας, αλλά και ο δεδομένος πατριωτισμός του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων και του λαού μας, θα επιτρέψουν ώστε ενωμένοι να δώσουμε τον αγώνα για την οριστική δικαίωση των προσδοκιών του λαού μας».

  (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)

  Μου αρέσει!

 9. kristia permalink
  Φεβρουαρίου 11, 2014 16:37

  Πού μπορούμε να ακούσουμε τη συνέντευξη του Λιλήκκα στην Ελένη Βρεττού;

  Μου αρέσει!

 10. strovoliotis permalink*
  Φεβρουαρίου 11, 2014 16:58

  Η επερχόμενη λύση του Κυπριακού και η νέα θετική αξιολόγηση της τρόικας εκτόξευσαν το χρηματιστήριο στο +10%. Respect Νίκαρος! 🙂

  Μου αρέσει!

 11. strovoliotis permalink*
  Φεβρουαρίου 11, 2014 17:39

  High stakes as Greeks and Turks revive Cyprus peace talks
  Stalled negotiation resuscitated in time for 40th anniversary of Turkish invasion – and this time there are strategic reasons why it may work

  Helena Smith
  The Guardian, Monday 10 February 2014 21.11 GMT

  After four months of intense haggling over an eight paragraph long joint communique, Cyprus’s estranged Greek and Turkish leaders will on Tuesday revive stalled peace talks with the aim of once and for all reuniting the island.

  Their meeting, at a disused airport in Nicosia’s UN-patrolled dead zone, takes place almost two years after the last round of high-level negotiations broke down.

  On both sides of Cyprus’s ethnic divide, sceptics are already sharpening their pens. There is, they say, an element of deja vu to a psychodrama that has defied resolution by a battalion of mediators for the past four decades. After all, this summer marks the 40th anniversary of the invasion of Cyprus by a Turkish army avenging an attempt to unite the island with Greece. It also marks more than 50 years since a power-sharing arrangement between the two communities collapsed in the wake of independence from Britain.

  On both sides, there are two generations who have little or no memory of co-existence.

  But this time could be different. A confluence of events – unimaginable a decade ago when the island’s two feuding communities came the closest to bridging their differences – has created the conditions for unforeseen hope.

  When the Greek Cypriot president, Nicos Anastasiades, meets Dervis Eroglu, the leader of the breakaway state unilaterally declared by the Turkish Cypriots in 1983, he will do so in the knowledge that the stakes are higher than a simple peace on Aphrodite’s isle.

  In Ankara, Athens and Nicosia, officials are describing the discovery in the eastern Mediterranean of vast oil and natural gas reserves as a game-changer that has made a settlement pressing. Washington, which played an unexpectedly active role in re-igniting the talks, waded in after it became clear that exploitation of the hydrocarbons would require regional stability not only on Cyprus but between Israel and Turkey as well.

  The cheapest and most expeditious way of exporting the reserves, discovered first by Israel and then by Cyprus, would be through an underwater pipeline to Turkey. US interest has been dictated partly by the desire to see Europe lessen its dependence on natural gas from Russia.

  «We could very well be looking at the beginning of the end of the Cyprus problem,» said Hubert Faustmann, associate professor of history and political science at the University of Nicosia. «The big question is how fast or slow they decide to go from here.»

  Anastasiades admits the «hard work» begins now. The ever-thorny issues of security, territory and property still divide the two communities, as does the idea of either Greek or Turk wielding more power in a «loose federation» of two constituent states that would underpin any form of reconciliation.

  But Greek Cypriot officials, who speak of a «seismic shift» in Turkey, have begun to express confidence that hydrocarbons could foster cross-border cooperation – much in the same way that coal and steel helped unite Europe’s once warring partners in a community of nations in 1950.

  The Turkish foreign minister, Ahmet Davutoglu, called his Greek counterpart, Evangelos Venizelos, at the weekend to convey his «deep pleasure» at the talks being revived.

  Analysts say Turkey’s beleaguered leader, Recep Tayyip Erdogan, would welcome a foreign policy success in Cyprus, at a time when his scandal-hit government is not only under immense fire but faces unprecedented pressure with municipal elections in March.

  Anastasiades, a moderate, calls the chance of peace a «win-win situation». With the internationally recognised southern sector of Cyprus experiencing its worst financial crisis since 1974 and Turkish Cypriots increasingly isolated and impoverished, the time has never been better, he says, for a settlement. «I believe that a solution that would be accepted by the Greek Cypriots would create stability in the region,» he said in an interview conducted in his colonial era presidential palace. «Greater co-operation with Turkish Cypriots will contribute to faster growth … to do that you have to have a settlement that is not at the expense of one community or to the benefit of the other.»

  But while the financial crisis undoubtedly increases the pressure on Greek Cypriots, Anastasiades faces a formidable task of convincing hard-line nationalists. Even if all agree that the West’s longest-standing dispute could be resolved in a weekend – given the groundwork covered so far – the result of these latest peace talks will have to be put to national referendums first. The last time a similar referendum was held in 2004, Greek Cypriots overwhelmingly rejected reunification, leaving Turkish Cypriots, who had voted in favour, out in the cold. In his heart Anastasiades knows that when that moment comes, it may well be his most difficult challenge yet.

  • This article was amended on 11 February 2014 to correct the Turkish leader’s name and a reference to ‘natural oil and gas reserves’.

  Μου αρέσει!

 12. Φεβρουαρίου 11, 2014 19:04

  Έχω την αίσθηση ότι αρκετοί σούζουν τα πόθκια τους πριν καβαλλιτζιέψουν!

  Τόσο ο Blogοδεσπότης Strovoliotis, όσο και ο πρώτος Ανώνυμος [με το σχόλιο με ημερ. Φεβρουαρίου 11, 2014 08:48], κάμνουν αναφορά στην ιδεολογία του ΑΚΕΛ και τη συνδέουν με τη θετική του στάση απέναντι στο Κοινό Ανακοινωθέν και την επανέναρξη των συνομιλιών…
  Πιο συγκεκριμένα ο Strovoliotis γράφει πως «το ΑΚΕΛ: στέκει στο ύψος των περιστάσεων. Πιθανότατα λόγω ιδεολογίας…» κι ο Ανώνυμος ότι «η μόνιμη παράλογη φοβία του Χριστόφια ότι οι Αγγλοαμερικάνοι θα μας επιβάλουν την οποιαδήποτε λύση και η συμπόρευση του Κατσουρίδη πολλές φορές με τις δυνάμεις του όχι παρά με την πραγματική ιδεολογία του κόμματος δεν διεμβολίζουν πλέον το κόμμα»

  Επιτρέψτε μου να πω ότι οι δυο πιο πάνω αναφορές στην ιδεολογία του ΑΚΕΛ γίνονται με καθαρά μη ιδεολογικά κριτήρια και εξηγήσεις. Μοιάζουν πιο πολύ με συνθήματα. Άστε που η αναφορά του Strovoliotis [του οποίου γνωρίζω τον τρόπο σκέψης σε αντίθεση με τον Ανώνυμο] είναι και οξύμωρη καθώς οι προσδοκίες του για θετική στάση από το ΑΚΕΛ εκπηγάζουν εν μέρει κι από την ιδεολογία του την οποία συστηματικά δαιμονοποιεί…

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Φεβρουαρίου 12, 2014 07:22

   Ανεφ, εγώ ξέρω πως η ιδεολογία δεν είναι μονοδιάστατη όπως πιστεύουν οι κομμουνισταί. Μπορεί να έχει πρόβλημα με την ελεύθερη αγορά το ΑΚΕΛ (που σιγά σίγα το ξεπερνά βεβαίως), αλλά την ίδια στιγμή έχει και σαφή αντι-εθνικιστική στάση. Με το πρώτο διαφωνώ, με το δεύτερο συμφωνώ. Γίνεται;

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: