Skip to content

Όπου τα επιχειρήματα συναντούν το Λάζαρο Μαύρο.

Φεβρουαρίου 25, 2014

Με το Λάζαρο Μαύρο, είχαμε παλιότερα μια εκτενή αντιπαράθεση η οποία παρουσιάστηκε ολόκληρη και σε αυτό εδώ το ιστολόγιο.

Μετά από αρκετό καιρό, και με δεδομένη τη χαρά του πρωτάρη  ( 🙂 ) την οποία νοιώθει προφανώς ο Λάζαρος στα κοινωνικά δίκτυα και στα ιστολόγια, απηύθυνε ευθέως σε εμένα και σε άλλους  «διαδικτυακώς συνδαιτημόνες» όπως μας περιγράφει, να σχολιάσουν και να απαντήσουν σε συγκεκριμένο δικό του άρθρο,, που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο εδώ.

Ο Λάζαρος με καλή παρέα.

Ο Λάζαρος με καλή παρέα.

Πηγή φωτογραφίας εδώ.

Ασχολήθηκα μόνο με ένα σημείο του άρθρου το οποίο μεταφέρω εδώ από το ΦΒ όπου έγινε η ακόλουθη πρόκληση – πρόσκληση:

«Π Ρ Ο Σ Κ Α Λ Ο Υ Ν ΤΑ Ι

οι ενθάδε πληκτρολογούντες τη διαφορετική Γνώμη τους,

φίλτατοι κ.κ. Κων/νος Οδυσσέως, Χρ. Λαζαρίδης, Γιάννος Ιωάννου Στροβολιώτης, Κυριάκος Χριστοφίδης κι όποιος άλλος διαδικτυακός συνδαιτημών επιθυμεί, να κρίνουν και να σχολιάσουν με τα δικά τους επιχειρήματα – για να ξαναμελετήσουμε τη δική μας Γνώμη – το ακόλουθο σημείωμα που εκπονήσαμε:»

Η δική μου απάντηση:

«Ο αγαπημένος μου εθνικιστής δημοσιογράφος κύριος Λάζαρος Μαύρος απευθύνει σε έμενα και άλλους νούσιμους επί του Κυπριακού σχολιαστές, να κρίνουν και να σχολιάσουν το κατωτέρω κείμενο του ιδίου.

Έχοντας βεβαρυμμένο πρόγραμμα για σήμερα, και διατελών υπό το άγχος των πιθανών διακοπών ηλεκτρισμού, θα κάνω ό,τι μπορώ. Επί του παρόντος θα αναφερθώ μόνο στο εξής διαχρονικό επιχείρημα του κ. Μαύρου: «Ο Αποκλειστικός ιδιοκτήτης της κυπριακής ΑΟΖ, ονόματι Κυπριακή Δημοκρατία (τελούσα από το 1964 με το Ψήφισμα 186/64 του ΣΑ/ΟΗΕ, μέχρι το 2014, υπό τη διεθνώς αναγνωρισμένη ως μόνη νόμιμη κυριαρχία της ελληνικής πλειονότητας του νησιού…»

Η πιο πάνω αναφορά είναι αυθαίρετη και ανομιμοποίητη. Ανεξαρτήτως των γεγονότων του 1964, ανεξαρτήτως της πολιτικής αξιοποίησης την οποία κάτω από τις περιστάσεις ορθώς είχαμε διεκδικήσει και επιτύχει και καταφέραμε να κουβαλήσουμε για τόσα χρόνια, η ουσία είναι πως το σύνταγμα το οποίο θεμελίωσε την Κυπριακή Δημοκρατία *δεν* έχει αλλάξει, και βρίσκεται σε ισχύ, γραμμένο στην πέτρα όπως συμφωνήθηκε το 1959. Είναι με αυτό το σύνταγμα με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία εισήλθε στην ΕΕ, και είναι στη βάση αυτού του συντάγματος που έλκει την συνολική αναγνώριση της από όλες τις χώρες του κόσμου.

Ακόμα και αν δεχτεί κανείς την ιστορική αφήγηση του κ. Μαύρου και των συνοδοιπόρων αυτού για τα γεγονότα του 1964, υπάρχει τουλάχιστον μια «ανωμαλία» η οποία από τότε στερεί στη μια εκ των δυο πολιτικά ισοτίμων κοινοτήτων της Κύπρου την συμμετοχή στην ΚΔ. Η κατάσταση αυτή φυσικά έγινε ακόμη πιο δύσκολη και πολύπλοκη μετά την εισβολή του 1974, και ίσως τοιουτοτρόπως να εξηγείται η επί δεκαετίες αδυναμία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Εκ κατακλείδι, η ΚΔ με τη σημερινή της προβληματική υπόσταση έχει μεν κάθε δικαίωμα να προσπαθήσει να συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά η λογική και κατά πάσα πιθανότητα ο νόμος λένε πως το ζήτημα της αξιοποίησης ενός φυσικού πόρου της κλίμακας που φημολογείται, θα πρέπει να συνδυαστεί με την προσπάθεια επίλυσης των πολιτικών ζητημάτων των τελευταίων 50 ετών.»

Αξίζει να σημειωθεί πως απάντηση στο Λάζαρο έδωσε και ο Κωνσταντίνος Οδυσσέως, του οποίου το πολύ ενδιαφέρον κείμενο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Δεν έχω διαβάσει πουθενά επιπρόσθετα σχόλια του Λάζαρου.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: