Skip to content

Αγαπητοί φίλοι στον ΑΣΤΡΑ 92.8…

Μαρτίου 6, 2014

Όπως είναι γνωστό, η 8η Μαρτίου είναι μερα αφιερωμένη στη γυναίκα. Είναι επίσης γνωστό πως πριν καμιά 20ριά χρόνια όταν η παγκοσμιοποίηση έφερε τους χωρκάτες Κυπραίους και τις χωρκάτισσες Κυπραίες σε επαφή με υπό καθιέρωση νέους θεσμούς , η αντίδραση ήταν παντελώς …. χωρκάτικη, και ειλικρινά δεν επιθυμώ να θυμάμαι εκείνες τις μέρες.

 

Η αλήθεια είναι πως η καθιέρωση  μέρας για τη γυναίκα, ή στην αρχή μέρας αφιερωμένη στην *εργαζόμενη* γυναίκα, είναι γεγονός  που πρέπει να πιστωθεί στην αριστερά. Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά αντίφαση στο γεγονός πως ο κατ’  εξοχήν αριστερός ραδιοσταθμός της Κύπρου διοργανώνει την πιο κάτω εκδήλωση:

Ο δεύτερος πιο αγαπημένος μου συστημικός ραδιοσταθμός.

Ο δεύτερος πιο αγαπημένος μου συστημικός ραδιοσταθμός.

Τα ερωτήματα ξεκινούν στην εξέταση των λεπτομερειών: η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεννόηση με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, στα πλαίσια της περιόδου πριν τις ευρωεκλογές του 2014.

Θα δω το ποτήρι μισογεμάτο, και θα εκφράσω τη θετική μου έκπληξη και ευαρέσκεια για την ενέργεια αυτή του ΑΣΤΡΑ.  Γιατί βλέπετε όπως και να το δει κάποιος, η κίνηση αυτή κάνει το ραδιοσταθμό συστημικό, τον τοποθετεί στην καρδιά μιας έστω υπό διαμόρφωση Ευρώπης στην οποία  όλοι θέλουμε φαίνεται να ανήκουμε, έστω και αν μας απογοητεύει, έστω και αν μας πικραίνει κάπου κάπου.

Αυτή η νούσιμη συμπεριφορά όμως έρχεται σε αντίθεση  με πολλά άλλα χαρακτηριστικά που δίνουν στην ΑΚΕΛική αλλά και εξωκοινοβουλευτική αριστερά χαρακτηρισμούς που δεν τους είναι υποθέτω αρεστοί, όπως οπισθοδρομικοί, δογματικοί και ευρωφοβικοί.  Γιατί  ιδιαίτερα οι δεύτεροι κτίζουν ολόκληρες θεωρίες και ουτοπικούς κόσμους σε ένα καινούργιο σύμπαν απαλλαγμένο από τους ιμπεριαλιστές, τους νεοφιλελεύθερους καπιταλιστές, σε ένα κόσμο  όπου το προσωπικό συμφέρον και οι προσωπικές ικανότητες θα λοβοτομηθούν υπέρ του αορίστως οριζόμενου κοινού συμφέροντος.

Πολλά στελέχη του ίδιου του ΑΚΕΛ, γυρεύοντας διέξοδο από την έντιμη στάση της παραδοχής πως η προηγούμενη κυβέρνηση λόγω ανικανότητας του προέδρου και όχι λόγω αριστεροσύνης, διέπραξε εγκλήματα σε βάρος της Κύπρου, πελαγοδρομούν σε θεωρητικολογίες περί συντεταγμένης εξόδου από την ΕΕ και το Ευρώ, και περί επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, θεωρίες που δεν αξίζουν καν ορθολογιστικής αποδόμησης.

 

Εδώ ναι, υπάρχει αντίφαση.

Και η αντίφαση δεν αφορά τη δεξιά όπως ad nauseam (*) προσπαθούν να μας πείσουν οι αριστερόστροφοι σχολιαστές, πως δηλαδή οι αντιφάσεις είναι χαρακτηριστικό του καπιταλισμού εκείνο που θα τον οδηγήσει τελικά στην πτώση και την αντικατάσταση από τον άλλο κόσμο που λέγαμε πιο πάνω. Αντιφάσεις λοιπόν αλλά και διαφορετικά προφίλ υπάρχουν και  στην αριστερά.

Και αν είναι να δηλώσω προτίμηση, θα τοποθετηθώ υπέρ του ΑΣΤΡΑ – όχι μόνο επειδή πολλοί φίλοι δουλεύουν εκεί μέσα.  Είναι *και* ευπρόσδεκτη *και* χρήσιμη *και* απαραίτητη μια αριστερή φωνή εντός της ευρωπαϊκής αστικής κοινωνίας της Κύπρου.

Καμιά παράταξη δεν μπορεί να ισχυριστεί αυθεντία σε όλα, συνεπώς μια εποικοδομητική αριστερά πρέπει να είναι μέρος του συστήματος όταν βασιλεύει η δεξιά, και φυσικά πρέπει να συμβαίνει και το αντίθετο.

Μια αριστερά παγιδευμένη σε μια απλοϊκή αντισυστημική φρασεολογία  μια αριστερά ρεβανσιστική και έξαλλη, που εύχεται να πάνε όλα κακά απλώς και μόνο για να μη δικαιωθούν οι ιδεολογικοί αντίπαλοι, μπορεί να αρέσει σε όσους ικανοποιούνται με μια δίαιτα συνθημάτων, αλλά ξεχνούν πώς τέτοιες δίαιτες δεν προσφέρουν σχεδόν καθόλου θρεπτικά συστατικά.

Υ.Γ. Να επαναλάβω και εδώ, με τον πιο έντονο τρόπο, πως εκτιμώ πάρα πολύ την πολύ σωστή θέση του ΑΚΕΛ να στηρίξει τον πρόεδρο Αναστασιάδη στη νέα προσπάθεια για το Κυπριακό. Ελπίζω να αντέξει αυτή η θέση μέχρι το τέλος. Γιατί αν φτάσουμε σε κάποιο τέλος, δε θα  υπάρχουν δικαιολογίες και εξιλαστήρια θύματα αυτή τη φορά.

—————————————————————————————-

(*)Η λατινική έκφραση ad nauseam χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι που συνεχίζεται μέχρις ναυτίας (εμετού). Για παράδειγμα, μπορεί να πει κανείς: «Το ζήτημα έχει συζητηθεί ad nauseam», δηλαδή έχει συζητηθεί εκτενώς και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που όλοι έχουν απαυδήσει. Αποτελεί είδος αποδείξεως κατ’ ισχυρισμό.

Το επιχείρημα ad nauseam ή κατ’ επανάληψη επιχείρημα είναι η νόθα απόδειξη ενός ισχυρισμού μέσω (συνεχούς) επανάληψής του, συνήθως από πολλά διαφορετικά άτομα. Αυτή η λογική πλάνη χρησιμοποιείται στην ρητορική των πολιτικών και αποτελεί επίσης μηχανισμό εξάπλωσης αστικών μύθων. Στην ακραία μορφή του πρόκειται για την πλύση εγκεφάλου. Αν και αποτελεί λογική πλάνη είναι συχνά πολύ πειστικό ως μορφή επιχειρήματος.

Πηγή.

 

Advertisements
10 Σχόλια leave one →
 1. strovoliotis permalink*
  Μαρτίου 6, 2014 19:40

  Απαραίτητο σχόλιο που έκανα στο ΦΒ:

  Φίλος μου θύμισε προοδευτικά χαρακτηριστικά του ΑΣΤΡΑ που είναι όντως πραγματικά και ίσως να νομίσει κανείς πως θα επιθυμούσα να τα θάψω: είναι αλήθεια λοιπόν, πως ο ΑΣΤΡΑ στεκόταν πάντα στην προοδευτική πλευρά της Κυπριακής αριστεράς και σε σχέση με το Κυπριακό, και σε σχέση με την Ευρώπη – δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Ας θεωρηθεί λοιπόν η παρέμβαση μου μια έκφραση ικανοποίησης για τη συνέχιση αυτής της στάσης.

  Μου αρέσει!

 2. Ανώνυμος permalink
  Μαρτίου 6, 2014 22:17

  Μμμμμ τι ωραία που μυρίζει ο πόρτος του ΑΚΕΛ! Μα τι ωραία!

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαρτίου 6, 2014 22:22

   Ε, ναι, για όσους ανήκουν σε αυτή την αριστερά, η ανάλυση ειναι εντελώς απλοϊκή: «Μια αριστερά παγιδευμένη σε μια απλοϊκή αντισυστημική φρασεολογία μια αριστερά ρεβανσιστική και έξαλλη, που εύχεται να πάνε όλα κακά απλώς και μόνο για να μη δικαιωθούν οι ιδεολογικοί αντίπαλοι, μπορεί να αρέσει σε όσους ικανοποιούνται με μια δίαιτα συνθημάτων, αλλά ξεχνούν πώς τέτοιες δίαιτες δεν προσφέρουν σχεδόν καθόλου θρεπτικά συστατικά.»

   Μου αρέσει!

 3. Μαρτίου 7, 2014 00:29

  δεν μασκιέται με τίποτε ο αντιακελικός σου λόγος τζιαι το αντιακελικόν σου πάθος. Όντος nauséabond. Είσαι πολλά αμπάλατος δεξιός τελικά γαμώ το στανιό μου. Να είσιετε τουλάχιστον έναν καθρέφτην ποτζιεί στην συντηριτικήν δεξιάν που εκατάληξες, διερωτούμαι τι θα εσκαρφίζετουν ο ορθολογισμός σου για να εξηγήσει αυτά που θα ερωρούσαν τα μμάθκια σου.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαρτίου 7, 2014 06:24

   Δηλαδή ρε παλιόφιλε εθκιάβασες τούτον το κείμενο, δεν ήσουν μεθυσμένος, ανάγνωση καλή σίγουρα γνωρίζεις , τζιαι φκάλλεις το συμπέρασμα ότι «δεν μασκιέται με τίποτε ο αντιακελικός σου λόγος τζιαι το αντιακελικόν σου πάθος.»
   Ε, ειλικρινά, παραδίδομαι αν εκατάφερες να φκάλεις τούτον το συμπέρασμα!
   Για τους υπόλοιπους αναγνώστες, είναι ίσως χρήσιμο να αναφέρω πως στόχος το κειμένου αυτού είναι να χωρίσω την καλή από την κακή αριστερά. Που όπως και η δεξιά έχει φυσικά τις ανάλογες τάσεις, όπως σε όλα τα σύγχρονα κράτη του κόσμου.
   Φαίνεται πως το να τολμήσει μόνο να αμφισβητήσει τη συνολική σοφία και τις συνολικά θετικές αποφάσεις του ΑΚΕΛ, τον κάνει ακραίο αντιΑΚΕΛικό!

   Μου αρέσει!

 4. Μαρτίου 7, 2014 07:35

  Πραγματικά ρε Στροβ, τζιαι εγώ σαντανώννουμαι. Πόσες φορές εν που εθκιάβασα δαμέσα που «ανώνυμους» ότι είσαι τσιουράκκιν του ΑΚΕΛ; Ψάχτου φίλε μου, στέλλεις αλληγορικά μηνύματα αλώπως. Ή απλά, πρέπει να κατανοήσεις ότι το ΑΚΕΛ τζιαι την Αριστεράν μόνον το ΑΚΕΛ τζιαι οι Αριστερά δικαιούνται να το σχολιάζουν. Οι «συντηρητικοί δεξιοί» πρέπει απλά να γυρέψουν καθρέφτες τζιαι «κανεί»…
  Μιαν ερώτησην στον ACERAS: Η εν λόγω εκδήλωση τζιαι η προώθηση της που τον «Άστρα», κρίνοντας το μέσον ιδεολογικόν προφίλ του εν λόγω σταθμού, εν έshιει έστω τσας μιαν αντίφασην με τον «αριστερόν λόγον» (τζιαι δαμέ εν περιορίζουμαι μόνο στο ΑΚΕΛ, παρακολουθώ διάφορες πηγές «αριστερού λόγου») προσφάτως όσον αφορά στην Ε.Ε. τζιαι τη συμμετοχήν μας ποικιλοτρόπως στους θεσμούς της;
  Να πω ότι εδώ τζιαι μήνες ακούω δελτίον ειδήσεων μόνον που τον «Άστρα». Εν έshiιει καλλίττερον «καθρέφτην» για όσους εψηφίσαν Αναστασιάδην πέρσι. Λαλείς να είμαι τζιαι γω «συντηρητικός δεξιός»; Οξά έννεν σωστόν να ταπελλώνουμεν, ή μάλλον, έννεν τζιαι τόσον «αριστερόν» ..ου, άλλη ταπέλλα τζιαι τούτη…

  Μου αρέσει!

 5. Ανώνυμος permalink
  Μαρτίου 7, 2014 20:36

  ΣΤΡΟ ΒΟΛΛΑΡΕ!!

  ΑΝ ΠΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΚΙΑ ΕΙΣΑΙ ΟΜΟΡΦΟΣ
  ΛΑΛΟΥΝ ΠΩΣ ΚΑΛΟΠΙΑΝΕΙΣ
  ΑΝ ΠΕΙΣ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ
  ΛΑΛΟΥΝ ΦΑΣΙΣΤΟΚΛΑΝΕΙΣ

  ΑΝ ΠΕΙΣ Ο ΑΝΤΡΟΣ Ο ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ
  ΕΝ ΠΕΡΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΓΕΡΙ
  ΣΤΟΝ ΚΑΒΕΝΕ Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ
  ΘΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΕ ΔΕΡΕΙ

  ΑΝ ΠΕΙΣ Ο ΑΣΤΡΑ ΑΣΤΡΑΨΕ
  ΤΖΙΑΙ ΦΕΓΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  ΕΝ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΠΩΣ ΑΡΚΗΣΕΣ
  ΤΖΙΑΙ ΚΑΜΝΕΙΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΠΗ
  ΑΚΟΜΑ ΤΖΙΑΙ ΣΙΗΡΟΤΤΕΡΑ
  ΑΝ ΝΑ ΣΕ ΦΚΑΛΟΥΝ ΠΟΤΗΝ

  ΜΕ ΛΛΙΑ ΛΟΓΙΑ ΣΤΡΟΒΟΛΛΑΡΕ
  ΟΤΙ ΤΖΙΑΝ ΠΕΙΣ ΤΖΙΑΙ ΚΑΜΕΙΣ
  ΕΝ ΝΑ ΛΑΛΟΥΝ ΑΝΤΑΚΩΣΕΣ
  ΠΑΛΑΙ ΤΟΝ ΝΟΥ ΝΑ ΧΑΝΕΙΣ

  ΘΑ ΣΕ ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΟΥ
  ΑΝ ΜΠΕΙΣ ΜΕΣ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ
  ΝΑ ΚΛΑΙΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΑΣ
  ΝΑ ΤΡΩΣ ΜΟΝΟ ΠΙΖΕΛΙΑ

  ΝΑ ΝΙΩΘΕΙΣ Ο ΑΔΥΝΑΤΟΣ
  ΤΖΙΑΙ Ο ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΣ
  ΣΑΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ ΤΟ ΒΡΑΤΖΙ
  ΜΑΝΑΜΟΥ Ο ΚΑΗΜΕΝΟΣ..

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαρτίου 8, 2014 16:52

   Αγαπητέ ανώνυμε τσιαττιστή, ευχαριστώ πολύ για το πόνημα σου! Θα το καδρώσω με τα λοιπά μου διπλώματα και πιστοποιητικά!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: