Skip to content

Ασφάλεια και εγγυήσεις στη μετά τη λύση Κύπρο. Για να ακούω τις κόκκινες γραμμές σας…

Μαρτίου 24, 2014

– Ευρωπαϊκός μανδύας σε νατοϊκή ασφάλεια για την Κύπρο

–  Το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή σενάριο για την πτυχή της ασφάλειας στο Κυπριακό

–  Του Λευτέρη Αδειλίνη

Η ε/κ πλευρά τονίζει ότι οι εγγυήσεις πρέπει να καταργηθούν. Η τ/κ πλευρά επιμένει ότι χωρίς τη διατήρηση εγγυήσεων, λύση δεν μπορεί να υπάρξει.  (Οποιος έχει έντονη άποψη και πολλές κόκκινες γραμμές, παρακαλάω να σχολιάσει αυτό, μια συνοπτική, ρεαλιστική περιγραφή της κατάστασης.) 

Διάφορες εκδοχές για την ασφάλεια της Κύπρου μετά από λύση του πολιτικού προβλήματος εξετάζουν ήδη Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη. Στόχος να σκεφθούν όλες οι πλευρές δημιουργικά και να εξουδετερωθούν πολιτικές αντιρρήσεις και ταμπού που υπάρχουν και στις δύο κοινότητες.

Λεπτομερείς συζητήσεις για ασφάλεια και εγγυήσεις δεν γίνονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ των ομάδων Αναστασιάδη και Έρογλου. Σε αυτή την πτυχή του κυπριακού υπάρχει βαθύ χάσμα αντιλήψεων.

Η ε/κ πλευρά τονίζει ότι οι εγγυήσεις πρέπει να καταργηθούν. Και η τ/κ πλευρά επιμένει ότι χωρίς τη διατήρηση των εγγυήσεων λύση δεν μπορεί να υπάρξει. Λίγο πολύ στο τραπέζι τέθηκαν οι πάγιες αρχικές θέσεις των πλευρών.

Η Τουρκία διαμηνύει ότι δεν έχει πρόβλημα να συζητήσει τις εγγυήσεις, εφόσον δεχθούν κάτι τέτοιο και οι Τ/Κ. Σχετικά ασφαλής οδός για να ενισχυθεί η τουρκική θέση για διατήρηση των εγγυήσεων.

Προτεραιότητα η ασφάλεια
Το ζήτημα της ασφάλειας, μπορεί να μην κυριαρχεί σήμερα στο τραπέζι, αλλά απασχολεί ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους εταίρους και τα Ηνωμένα Έθνη. Το ποιος θα αναλάβει την ομπρέλλα προστασίας της Κύπρου, σε περίπτωση λύσης και εφόσον μείνουν ελάχιστα στρατεύματα στο νησί, συζητείται πολύ περισσότερο από τις άλλες πτυχές στην έδρα της ΕΕ και σε πρωτεύουσες που ενδιαφέρονται για το κυπριακό.

Είναι πλέον αντιληπτό από τους εταίρους ότι από τη λύση του προβλήματος εξαρτάται και το αν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα καταστήσουν απρόσκοπτη τη μεταξύ τους συνεργασία. Ως γνωστόν, λόγω του άλυτου κυπριακού και των αντιδράσεων της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι σχέσεις της Ένωσης με τη Συμμαχία αντιμετωπίζουν δυσκολίες εδώ και χρόνια.

Τα σενάρια
Η πτυχή της ασφάλειας συζητείται σε διπλωματικούς κύκλους εντός και εκτός της Κύπρου. Εξετάζονται τα εξής σενάρια:

• Ανάπτυξη στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο νησί, οι οποίοι όμως θα παραμένουν μέσα σε στρατόπεδα, για να απαλυνθούν οι πολιτικές αντιδράσεις κυρίως της ελληνοκυπριακής αριστεράς. Είναι αδύναμο σενάριο αφού ήδη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έχει τονίσει δημόσια ότι η παρουσία νατοϊκών στρατευμάτων στην Κύπρο αποτελεί κόκκινη γραμμή για το κόμμα του.
• Ευρωπαϊκό πλέγμα ασφάλειας, για το οποίο μίλησε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πολίτης” ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόσο, στις συνομιλίες Πίτερ βαν Χούφελ. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η ΕΕ δεν έχει δικό της αμυντικό βραχίωνα, ώστε να αναπτύξει στρατεύματα στο νησί. Επιπλέον η τ/κ και τουρκική πλευρά τονίζουν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παράσχει επαρκή ασφάλεια.
• Συνδυασμός ευρωπαϊκών εγγυήσεων με παραμονή περισσότερων Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο μετά τη λύση. Είναι μια εκδοχή που θα εύρισκε υποστήριξη στην τ/κ πλευρά και στην Άγκυρα. Θα αποτελούσε, όμως, βάσιμο λόγο για απόρριψη μιας συμφωνίας λύσης από τους Ε/Κ σε δημοψήφισμα.
• Πλέγμα εγγυήσεων από την ΕΕ και ανάπτυξη στρατιωτών του ΝΑΤΟ “ντυμένων με ευρωπαϊκή στολή”. Είναι το σενάριο που θεωρούν πιο εφικτό εταίροι της Κύπρου στην Ένωση. Εκτιμάται ότι από τη στιγμή που η σφραγίδα στην παροχή ασφάλειας δεν θα είναι νατοϊκή, η ε/κ αριστερά θα δεχθεί να τη συζητήσει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να μπει πιο βαθιά στο κυπριακό και η πτυχή της ασφάλειας προσφέρεται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε ευρωπαϊκούς κύκλους το θέμα αυτό συζητείται πολύ περισσότερο από άλλες πτυχές του κυπριακού, όπως η διακυβέρνηση, οι περιουσίες και το έδαφος που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στις διαπραγματεύσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη με τον Κουντρέτ Οζερσάι.

 

Από Καθημερινή.

Advertisements
7 Σχόλια leave one →
 1. Μαρτίου 24, 2014 14:48

  1) Δεν νοείται Ελεύθερη Αγορά όταν μόνη σου επιλογή είναι η Αγορά.

  2) Η Νέα Κύπρος πρέπει να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες της απέναντι στις επιβουλές και επιβολές των Αγορών και των Υπερπλουσίων. Να αποτρέπει καταστάσεις εξάρτησης των Πολιτών από τα προαναφερθέντα μιάσματα και να προασπίζει το διαίωμα του καθενός να συλλέγει / παράγει ο ίδιος τα αναγκαία για την επιβίωση του, π.χ. τροφής, νερού, ενέργειας, στέγης, κλπ.

  3) Η Νέα Κύπρος να εξασφαλίζει προστασία των Πολιτών της από κάθε φύσης Δόγμα, θρησκευτικό, οικονομικό ή πολιτικοκοινωνικό.

  (Αυτά για αρχή…)

  Μου αρέσει!

 2. strovoliotis permalink*
  Μαρτίου 24, 2014 21:29

  Αντιγράφω εδώ τον γόνιμο διάλογο που έγινε στο ΦΒ. Νομίζω τα σχόλια διαβάζονται.

  Paris Kokkinos Με αυτα που γεινονται στην ¨Δημοκρατια¨ της Τουρκιας, που δεν ειναι ουτε η πρωτη ουτε η τελευτεα φορα, καλητερα διχοτομηση παρα ομοσπονδια με τις ¨εγγυησεις¨ της Τουρκιας.
  7 hours ago · Like

  Christos Chalikiopoulos Μας φτάνει η ασφάλεια της Ε.Ε. Οτιδήποτε περισσότερο θα παραπέμπει σε προτεκτοράτο
  7 hours ago · Like

  Χρήστος Λαζαρίδης Πόσα ακόμα πρέπει να σου μάθω; πόσα ; http://www.globalsecurity.org/military/facility/sofa.htm

  Status-of-Forces Agreement [SOFA]
  http://www.globalsecurity.org
  Status-of-forces agreements play a vital role in preserving command authority, g…See More
  6 hours ago · Like · Remove Preview

  Χρήστος Λαζαρίδης http://iipdigital.usembassy.gov/…/200504221653141cjsamo…

  NATO, Russia Sign Partnership for Peace Status of Forces Pact | IIP Digital
  iipdigital.usembassy.gov
  NATO and Russia have signed a new agreement that will facilitate the movement of…See More
  6 hours ago · Like · 1 · Remove Preview

  Antonis Koursoumpas Το Ακελ στο ζητημα αυτο μου θυμιζει τη σταση του στις αποκρατικοποιησεις. Ευτυχως λοιπον που το θετεις σχετικα νωρις για να εκτεθει απο τωρα αυτο το κομμα, για το πως τοποθετειται στα βαθια ζητηματα της λυσης.
  6 hours ago · Like

  Χρήστος Λαζαρίδης Το παραπάνω σκέφτετε/προτείνη ο Οζερσάι ανεπίσημα οπως διάβασα σε τουρκικη εφημ.. Είναι μια ‘μορφή’ του ΝΑΤΟ αλλα οχι ακριβώς, σε κάθε χώρα λαμβανει υποψη τις ιδιαιτερότητες με αρκετές ευελιξίες.Κρατα ετσι χάπυ καί τους τ/κ λογο της ‘συμετοχής’ του ΝΑΤΟ αλλά μπορούν να τεθούν αρκετοί οροι απο τους ε/κ για τον γενικο ρόλο τους και να μπούν αστερισκοι. Δέν σημαίνει ενταξη στο ΝΑΤΟ. Το 2005 το ειχε υπογράψει και η Ρωσσιά, δέχτηκε δηλ. ‘μερική’ και ‘ειδικη’ συνεργασία με το ΝΑΤΟ .Ξυπνάτε πρίν σάς πιάσουν κότσο οι Λάζαροι Μαύροι. Κοιμαστε ολόρθιοι. Μέινατε στα ασπρα και στα μαύρα. Λύσεις υπάρχουν
  6 hours ago · Like · 3

  George Philis Πιστεύω ότι η ασφάλεια για το σύνταγμα της ενωμένης ομοσπονδίας δεν πρόκειται να πετύχει χωρίς την ανάμιξη της Τουρκίας – πρέπει να παίξει ρόλο, διαφορετικά ούτε αποτρεπτική θα είναι η εγγύηση… αλλά ούτε και ρεαλιστική.
  6 hours ago · Like

  Antonis Koursoumpas Ποιοι πρεπει να ξυπνησουν αληθεια;
  6 hours ago · Like

  Christos Chalikiopoulos πόσα κράτη στον κόσμο έχουν πλέον εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα;
  6 hours ago · Like

  NaCha Η Κυπριακή Δημοκρατία;
  6 hours ago · Like · 1

  Χρήστος Λαζαρίδης Αυτό πού εβαλα και ‘σκέφτονται’ οι τ/κ δέν είναι μόνιμη κατασταση, δέν εχει επεμβατικα διακιωματα κλπ. Ειναι μια προσωρινη ‘εγγυηση’ μετάβασης για οσο χρόνο καθορίσουν η χρειαστούν οι δύο πλεύρες.
  6 hours ago · Like

  Antonis Koursoumpas Οι ακελικοι για να δικαιολογησουν την αντινατοικη τους εμμονη και αγκυλωση δεν λενε αυτα που γραφει εδω ο Χαλικιοπουλος. Φοβιζουν τον κοσμο οτι ο Τοουλης και ο Γιωρκης θα στελνονται ως ειρηνευτες στο Αφγανισταν μακρια που την μαμμα τους, η οτι η κυπριακη δημοκρατια θα στελνει την αεροπορια της στους πολεμους του Νατο.
  6 hours ago · Like · 2

  Χρήστος Λαζαρίδης I think that an agreement similar to the Status of Forces Agreement (SOFA) made between NATO and the forces of its member states is needed here, he claimed, adding that with this agreement it should be clarified that both the legal and actual authority in the occupied northern part of Cyprus belongs to the Turkish Cypriots.

  Responding to a question, he argued that such an agreement will not open for discussion the Treaty of Guarantee [of the Republic of Cyprus], which Turkey invokes in order to justify the existence of its occupation troops on the island. Kudret Ozersay 28 November, 2012
  6 hours ago · Like

  Chris Serap George Philis, οι παλιές εγγυήτριες Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία θα έχουν ρόλο ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα είναι μόνες τους. Θα είναι και το Ισραήλ, Αμερική κλπ.
  Αυτό μας συμφέρει διότι δεν θα μπορεί να κάνει ότι θέλει η Τουρκία επικαλούμενη τον εγγυητικό της ρόλο ως χώρα.
  Οι λυσοφοβικοί που προτιμούν την διχοτόμιση από την Διζωνική βολεύονται με το να είναι εγγυήτρια η Τουρκία ως χώρα σε ένα προτεινόμενο σχέδιο γιατί ξέρουν ότι ποτέ δεν θα εγκριθεί σε δημοψήφισμα. Κι εγώ θα το καταψήφιζα, για τον ίδιο λόγο που καταψήφισα το Ανάν το 2004.
  Μήπως για αυτό τον λόγο το 2004 δεν τέθηκε ως ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ της πλευράς μας το να μην είναι εγγυήτρια η Τουρκία;
  6 hours ago · Edited · Like · 2

  Christos Chalikiopoulos Χρήστο, οι εγγυήσεις εξυπακούουν και επεμβατικά δικαιώματα, σε περίπτωση παραβίασης των εγγυήσεων, διαφορετικά δεν έχουν νόημα. και ξαναρωτώ. ΠΟΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΡΑΤΗ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤ ΤΟΥΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ή ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ;
  6 hours ago · Like · 1

  Antonis Koursoumpas Το προβλημα μας αυτη τη φορα στο δημοψηφισμα (οπως και το 2004 αλλωστε), δεν θα ειναι οι λυσσοφοβικοι οπως τους λετε. Το προβλημα ειναι το ιντιμπεριλιστικο Ακελ, το οποιο δεν θελει καν να το συζητησει. Μιλαει οπως παλια για κοκκινες γραμμες!!!
  6 hours ago · Like · 2

  Christos Chalikiopoulos Αντώνη, κατανοώ την εμονή σου απέναντι στο ΑΚΕΛ αλλά αποφέυγεις να απαντήσεις σε αυτό που ρώτησα.
  6 hours ago · Like

  Antonis Koursoumpas Οι σχολαστικοτατες και ανουσιες συζητησεις για το κυπριακο περιεχουν ως συνηθως τα πιο πανω ερωτηματα. Ο νομικισμος του Τασσου ζει μεσα στο dna των νεοακελικων.
  6 hours ago · Like · 1

  George Philis Φίλε Chris, οι παλιές εγγυήτριες δυνάμεις είναι ακριβώς… παλαιές… ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα πρέπει να υπάρξει άλλη συνταγή συνεργασίας, αλλά δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε φόρμουλα θα μπορεί ή θα πρέπει να αποκλείει την Τουρκία. Ας μην ξεχνούμε ότι οι εγγυήσεις συμφέρουν και εμάς τους ίδιους, αφού θα αποτρέπουν την οποιαδήποτε υπόσκαψη από πολιτικές ομάδες που είναι ορκισμένες ενάντια στην ομοσπονδία. Δεν θα τολμήσουν να κουνήσουν ούτε νύχι αν κρατήσει η Τουρκία αυτό το δικαίωμα (εννοείται με συγκεκριμένους όρους φυσικά).
  6 hours ago · Like

  Antonis Koursoumpas Χαλικιοπουλε, εισαι και εσυ παραπλανημενος απο την ακελικη ηγεσια. Φρονισε να ξεκολλησεις πριν να ειναι αργα. Γιατι δεν ακολουθεις και εσυ το παραδειγμα του νεαρου Λαζαριδη που αποφασισε να σοβαρευτει.
  6 hours ago · Like · 1

  Christos Chalikiopoulos οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα είναι επιταγές ανοιχτές και επί της πράξης τις χρησιμοποιέι αυτός που έχει τη δύναμη. Ομως είτε θα φτιάξουμε κράτος ειτε προτεκτοράτο. Εξ άλλου ποιος είπε ότι το ΝΑΤΟ δικαιούται να επεμβαίνει στα εσωτερικά θέματα των μελών του;.
  6 hours ago · Like

  Chris Serap Christos Chalikiopoulos, κοίταξε γύρω σου και δες πόσοι συμπατριώτες μας είναι ή δεν είναι έτοιμοι να συμβιώσουν με τους Τ/Κ. Και το ίδιο ισχύει στα κατεχόμενα. Υπάρχουν ισχυρά ποσοστά, έστω μειοψηφικά, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και επεισόδια.
  Ποιος θα επεμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις; Ο αέρας ο κουπανιστός;
  Η ΕΕ, η συμμαχία που ήδη ανήκουμε, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, θα ήταν η καλύτερη λύση.
  5 hours ago · Edited · Like · 1

  NaCha @Χαλικιόπουλος: Η Κυπριακή Δημοκρατία.
  5 hours ago · Edited · Like · 1

  Χρήστος Λαζαρίδης Κουρσουμπά εσυ ειδικα αλλα και η παρέα σου γενκότερα εχετε μείνη στάσιμοι. Στην ρητορια περι Τάσου γαι το τσιμέντωμα του Ακελ κλπ. Ξύπνα μπρρρρ. Υπάρχουν νεα δεδομενα και με αυτα θα ‘πείσης’, Αν εμενε σε εσενα και στην παρέα σου να λυσετε και να πείσετε θα καιγόμασταν πάλι. Ευτυχώς οι τ/κ της λύσης ειναι πιο ξύπνιοι απο εσας. Βασικα εγω σε αυτούς ‘βασίζομαι’ για κατι καλό. Κοιμα΄στε ορθιοι (το ξανάγραψα αυτο! )
  5 hours ago · Like

  Antonis Koursoumpas Αυτα τα περι προτεκτορατου δεν τα ακουαμε κι απο το στομα του Χριστοφια οταν η Κ.Ε. αποφασισε να απορριψει το Αναν; Εκεινο το Ετεροβαρες παντως ειναι που θα μου μεινει αξεχαστο. Ποτε αληθεια εμαθε να μιλαει καλα ελληνικα ο Χριστοφιας;
  5 hours ago · Like · 1

  Chris Serap George Philis, θα έχει ρόλο ως μέρος του Νάτο η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα. Διαφορετικά, πάλι ΟΧΙ θα πούμε.
  5 hours ago · Like

  Christos Chalikiopoulos Δηλαδή τώρα μου λες ότι επειδή δεν είμαστε έτοιμοι να συμβιώσουμε πρέπει να δώσουμε επεμβατικά δικαιώματα στην Ε.Ε. στο ΝΑΤΟ κτλ; Αν είναι τέτοιο κράτος που θελουμε να κάνουμε και που δεν θα έχει ούτε τους εσωτερικούς μηχανισμούς να αντιμετωπίσει μια συνταγματική παρέκλιση, τότε μεγειά μας και χαρά μας…
  5 hours ago · Like

  Christos Chalikiopoulos Αντώνη, προσπαθώ πάρα πολύ, να καταλάβω τι είδους λύση θελεις, αλλά δεν καταλαβάινω γιατί έχεις κολλήσει στον Χριστόφια…
  5 hours ago · Like

  Chris Serap Δεν εφευρέθηκαν ακόμα τέτοιοι «εσωτερικοί μηχανισμοί» που να διασφαλίζουν την ωριμότητα των δύο κοινοτήτων, και των πολιτικών τους.
  5 hours ago · Like · 1

  Antonis Koursoumpas Λαζαριδη, σε χαιρομαι οσο κι αν με καταχνωνεις. Και τα αγγλικουλια σου καλα πιο πανω και οι κλεφτες ματιες σου προς Οζερσαι μερια. Ολα αυτα με κανουν να αισιοδοξω…για το μελλον σου.
  5 hours ago · Like

  Χρήστος Λαζαρίδης Κουρσουμπά κανε μου τη χάρη και κρύψου σε καμια ντουλάπα μεχρι να το λύσουμε.
  5 hours ago · Like · 1

  Chris Serap Θα μπω μεταξύ σας να σας χωρίσω!
  5 hours ago · Like

  Christos Chalikiopoulos Αν είμαστε ανώριμοι για αυτοί τους μηχανισμούς που είναι βασικοί στη λειτουργία ενός κράτους, άρα είμαστε και ανώριμοι να εφαρμόσουμε ένα συτημα ομοσπονδίας που είναι από τα πιο δύσκολα ως πολειτιακό σύστημα.
  5 hours ago · Like

  Antonis Koursoumpas Εγω νομιζα πως ξεκολλησα απο τον Χριστοφια. Φαινεται ομως πως η μακρα παραμονη μου στο Ακελ εχει τις επιπτωσεις της!! Προχθες ηθελα να πω κατι για την Ελλαδα κι αρχισα να μιλω για ξιπετσισμενο κουρκουτα.
  5 hours ago · Like · 1

  Chris Serap Χωρίς εξωτερικό μπαμπούλα, ναι είμαστε ανώριμοι. Το θέμα είναι να επιλέξουμε τον μπαμπούλα που θα έχει συμφέρον να επιτύχει η λύση: ΕΕ, σε συνεργασία με ΝΑΤΟ.
  5 hours ago · Like

  Christos Chalikiopoulos έτσι είναι οι πρώην καπνιστές γίνονται οι πιο φανατικοί αντικαπνιστές.
  5 hours ago · Like

  George Philis Φίλε Chris, πιστεύω μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Όμως το ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον η ίδια δύναμη όπως πριν – εξελίσσεται και αλλάζει… ακόμα και η αποστολή του. Προς το παρόν, το ΝΑΤΟ είναι σε κόμμα και δεν μας κάνει για εγγυήτρια δύναμη!!!!!!!!!!!!!!! Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα ψηφίσουν ΟΧΙ… το θέμα είναι αν το ΝΑΙ θα είναι πιο ισχυρό – εκεί είναι η ουσία
  5 hours ago · Like

  Pavlos Pamborides Ποιό θα είναι το περιεχόμενο των εγγυήσεων; Αν ήμουν Τουρκία θα επρότεινα το εξής: «Η Τουρκική Δημοκρατία δεν εγγυάται επ’ουδενί λόγω την εδαφική ακαιρεότητα της Ενωμένης Κύπρου»!
  5 hours ago · Like

  Chris Serap George Philis Δεν είναι μόνο το αν θα περάσει ή όχι από δημοψήφισμα. Είναι πάνω από όλα η ουσία, δηλαδή τι εγγυήσεις πρέπει να υπάρχουν για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της λύσης.
  Μόνο μια ad hoc φόρμουλα με την ΕΕ και ΝΑΤΟ μαζί μπορεί να το κάνει αυτό.
  5 hours ago · Edited · Like

  Christos Chalikiopoulos Τέλος πάντων Chris διαφωνούμε ως προς τα επεμβατικά δικαιώματα. Εξ άλλου σε περίπτωση λύσης και σοβαρού προβλήματος στη συνέχεια, η Τουρκία δεν θα έχει ανάγκη μιας συμφωνίας για να επέμβει. Μπορεί να το κάνει και χωρίς συμφωνία, όπως το έκανε η Ρωσία στην Κριμαία. Αρα τα επεμβατικά δικαιωματα σε μια συμφωνία έχουν άλλο στόχο. Και ο στόχος είναι να δεχτούμε ότι ότι η Τουρκία θα έχει δικαίωμα να μας πατρονάρει με την σύμφωνη γνώμη μας. Αυτό είναι ότι χειρότερο για ένα λαό.
  5 hours ago · Like

  Chris Serap Christos Chalikiopoulos Συμφωνούμε και οι δύο ότι η Τουρκία δεν πρέπει να είναι εγγυήτρια. Ελπίζω να συμφωνούμε και στο ότι η Κύπρος ποτέ δεν θα έχει την δύναμη να προστατεύσει τον εαυτό της από γείτονες χωρίς την βοήθεια συμμαχιών.
  Το επιπλέον είναι ότι η ΕΕ θα μπορούσε να εγγυάται την ίδια την λύση με την βοήθεια του ΝΑΤΟ. Αν προτιμάμε να βασιστούμε στην ωριμότητα των δύο κοινοτήτων για αυτό και μόνο σε αυτήν, τι να πω, εθελοτυφλούμε.
  5 hours ago · Like

  George Philis Φίλε Chris, νομίζω η ΕΕ δεν είναι σε καμιά θέση να δώσει εγγύηση – εννοείς «πολιτικές εγγυήσεις» μάλλον; Δεν ξέρω ποια φόρμουλα έχεις υπόψη με το ΝΑΤΟ, αλλά δεν αποκλείεται να συζητηθεί κάτι. Εγώ προσωπικά το αποκλείω επειδή το ΝΑΤΟ γυρεύει καινούργια αποστολή για όσους δεν το κατάλαβαν! Η Τουρκία θα έχει πάντοτε το ενδιαφέρον, και οι εχθροί της ομοσπονδίας θα τρέμουν να δημιουργήσουν πρόβλημα ξανά (και αν δεν τρέμουν… τουλάχιστον μια επανενωμένη κοινωνία θα τους αποθαρύνει χωρίς δεύτερες σκέψεις).
  5 hours ago · Edited · Like

  Χρήστος Λαζαρίδης Ξεχειλίζεις απο θετικότητα πάλι εσύ Χρήστο… μα είναι δυνατόν να φέρει σε δημοψήφισμα ο οποιος πρόεδρος ‘επεμβατικά δικαιώματα’ ξέροντας πώς θα αποριφθεί κατα ριπάς; Δέν ξέρω γιατι πρέπει να ανακτευούμε τήν σούπα τζάμπα. Υποτίθεται αυτή τή φορά πάνε να φέρουν κάτι χωρίς τις μεγάλες ‘ανησυχίες’ κάθε πλευράς γαι να ‘περάσει’ σε δημοψήφισμα. Αυτο περιμένουμε καί για αυτο υπάρχει διαφορετικο κλίμα αυτη τη φορά. Αν οχι…θα συνεχίσουμε με τις αρχές τις αξίες και τα ‘επεμβατικα’/ρυθμιστικά δικαιώματα του ΔΗΚΟ ως εχουμε…
  5 hours ago · Like · 3

  Pavlos Pamborides Σωστός! Αν θα παίζουμε με εγγυήσεις εγώ θέλω τζιαι δωρεάν σέρβις τα πρώτα 100 χρόνια!
  5 hours ago · Like · 1

  Chris Serap George Philis, δεν έχεις καταλάβει δυστυχώς ότι κάποιοι και στις δύο κοινότητες δεν έβάλαν μυαλό ούτε θα βάλουν ποτέ. Δεν σκέφτονται ούτε στο ελάχιστο όπως εσύ. Αυτό είναι το πρόβλημα, και ήταν πάντα.
  Και μία κυβέρνηση μιας απρόβλεπτης και ασταθούς χώρας όπως η Τουρκία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις ανοησίες κάποιων φανατικών μετά την λύση.
  5 hours ago · Edited · Like

  George Philis Φίλε Chris, αρκετοί αναγκάστηκαν να βάλουν μυαλό. Μην ξεχνάς ότι κάποιοι έκαναν ότι έκαναν νομίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα τηρούσε τις υποχρεώσεις της (ή δήθεν θα την έπειθαν κάποιοι να μην ασκήσει δικαίωμα επέμβασης). Νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν πείθεται από κανένα – ότι υπογράφει πάνω στο χαρτί… το κάνει! Μην φοβάστε την εγγύηση… μόνο οι εχθροί της ομοσπονδίας την φοβούνται.
  5 hours ago · Like

  Chris Serap Διαφωνώ. Εγώ σε όσους φανερούς ή κρυπτο-αντιομοσπονδιακούς έθεσα το ενδεχόμενο να μην είναι η Τουρκία εγγυήτρια αλλά, επαναλαμβάνω, μιας ad hoc φόρμουλας συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ σε αυτό το θέμα, αντέδρασαν με άβολο τρόπο.
  Διότι λιγόστευαν τα επιχειρήματα τους κατά της λύσης ΔΔΟ.
  3 hours ago · Edited · Like · 3

  George Philis Eνδιαφέρον αυτό το τελευταίο που είπες.
  5 hours ago · Like · 3

  Antonis Koursoumpas Ρε Παμποριδη ειναι το ψωμοτυρι σου ο νομικισμος και το κυπριακο. Δεν μπορουσες να λειψεις απο μια τετοια ανουσια συζητηση. Μου ξυπνησες τραυματικες αναμνησεις απο τις παρεμβασεις σου στο μπλογκ Επανενωση 2010. Τι αρρωστια κι αυτη που δερνει ολους τους Κυπραιους δεκαετιες τωρα; Η σχολαστικοτητα και ο παραλογισμος στο απογειο τους.
  4 hours ago · Like · 1

  Pavlos Pamborides Σιγά-σιγά μαθαίνουμεν να το διασκεδάζουμεν το κυπριακόν μας όμως έννεν; Εννα μου λείψει αν λυθεί.
  4 hours ago · Like

  Antonis Koursoumpas Tα πρωτα 60 χρονια ειναι τα δυσκολα!!
  4 hours ago · Like

  Yiannos C. Ioannou Βλέπω είστε όλοι σε φοβερή φόρμα! Δύσκολα θα μπορέσω να σχολιάσω εγώ σε αυτό το σημείο! Αφού η ανάρτηση όμως ειναι δημόσια, – με την άδεια σας – θα μεταφέρω τα σχόλια και στο μπλοκ!
  3 hours ago · Like · 2

  Antonis Koursoumpas Γιαννο, παψε να μας βαρας ταμπουρλο για να χορευουμε. Αυτες οι συζητησεις για το κυπριακο μαλλον κακο μας κανουν παρα καλο, ετσι που μας καταντησαν.
  3 hours ago · Like

  Yiannos C. Ioannou Αντώνη μεν στραβώνεις! Ανέβασα το κειμενο και πήγα δουλειά δεν φανταζόμουν το εύρος της συζήτησης. Αλλά επειδή στο ΦΒ χάνονται πολλά πράγματα θεωρώ σωστό να μεταφέρω τα σχόλια στο μπλοκ αφού εκεί μένουν, και ειναι πιο εύκολα προσβάσιμα. Η ανησυχία μου για αυτό το θέμα, την ουσία των εγγυήσεων δηλαδή, και τις συνέπειες των όποιων επιλογών, είναι αρκετά μεγάλη για να θέλω να προβάλω ένα σημαντικό σχετικό κείμενο.
  3 hours ago · Edited · Like · 1

  Christos Chalikiopoulos Πιστέυω ότι προσπαθείς να μας ανεβάσεις την πίεση. Δεν βαριέσαι, καλά είναι. Οπως στο γήπεδο…
  3 hours ago · Like

  Vassilis Protopapas Προβοκατόρικο κείμενο. Και άκαιρο.
  3 hours ago · Like

  Yiannos C. Ioannou Βασίλη, ειναι κείμενο σοβαρού δημοσιογράφου – νομίζω είχε κάθε δικαίωμα να το ανεβάσει. Τι μας φοβίζει δηλαδή;
  3 hours ago · Like

  Antonis Koursoumpas Γιάννο δεν σ΄αδικώ. Και εγώ μέχρι πρόσφατα πίστευα στον δημόσιο διαδικτυακό διάλογο σε τέτοια σοβαρά θέματα. Το ζήτημα ωστόσο γεννάται από την νοοτροπία μας να παριστάνουμε τον ειδικό και να λέμε το μακρύ και το κοντό μας με στοιχεία ατεκμηρίωτα και πα…See More
  2 hours ago · Edited · Like · 1

  Chris Serap Από την στιγμή που όσοι επιλέγουν την διχοτόμηση – φανερά, κρυφά, ή άθελα μέσω ψευδαισθήσεων επίτευξης μιας λύσης εκτός του Διζωνικού πλαισίου – προβάλλουν το ενδεχόμενο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης, είτε άμεσα είτε έμμεσα («η Τουρκία θα σαμποτάρ…See More
  2 hours ago · Edited · Like · 1

  George Philis Έχουμε όμως και εμείς επιχειρήματα, αγαπητέ Chris, για τα θέματα εγγύησης… όσοι είμαστε και απόλυτα σοβαροί στο θέμα λύσης, ΔΔΟ, και προοπτικής της εφαρμογής. Κατανοώ κάποια επιχειρήματα εναντίον των εγγυήσεων γενικά και γνωρίζω ότι οι πλείστοι ελλην…See More
  2 hours ago · Like

  Chris Serap Σωστά, ο ειλικρινής διάλογος μεταξύ μας μόνο καλό θα κάνει. Και είναι παράδοξο όσοι πιστεύουν στην δημοκρατία να τον αποφεύγουν.
  2 hours ago · Like · 1

  Μου αρέσει!

 3. Μαρτίου 25, 2014 07:49

  Οι ελληνόφωνοι κυπραίοι δεν θέλουν εγγυήσεις, ή για να είμαστεν πιο ακριβείς, εν θέλουν η Τουρκία να έshιει επεμβατικά δικαιώματα. Οι τουρκόφωνοι κυπραίοι θέλουν να έshιει. Οι δεξιοί κυπραίοι (ανεξαρτήτως εθνικής ταυτότητας) εν έχουν πρόβλημαν με την εμπλοκήν του ΝΑΤΟ, οι αριστεροί κυπραίοι έχουν. Δαμέ να πούμεν ότι κάποιοι ακραίοι δεξιοί εν θέλουν ούτε τζιείνοι να ακούσουν για Αμερική/ ΝΑΤΟ, τζιαι δαμέ συγκλίνουν με τους αριστερούς, για άλλους λόγους τζιαι ιδεολογικές αφετηρίες φυσικά.
  Αν κάμει κάποιος τρεις κύκλους, ένας με μηδέν επεμβατικά δικαιώματα (εγγυήσεις), άλλος με εγγυήσεις «μητέρων-πατρίδων» (μεν ξεχάννουμεν βολικά ότι επεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας συνυπάρχουν με τζιείνα της Ελλάδας αλλά τζιαι των Εγγλέζων) τζιαι έναν με εγγυήσεις «ΝΑΤΟ», εννά διαπιστώσει ότι εν αδύνατον να βρεθεί σημείον τομής, ώστε να δημιουργηθεί παράθυρον συμφωνίας (διότι, για πολλοστήν φοράν πρέπει να πω ότι η λύση θα έρτει πολλά μετά τη συμφωνία).
  Επίσης, πρέπει να τονιστούν τα εξής:
  – εγγυήσεις μητέρων πατρίων/ Αγγλίας = λλίον πολλά εγγυήσεις ΝΑΤΟ. Εν έχουν πολλήν διαφοράν αν έχουν καθόλου
  – η ύπαρξη ή όχι εγγυήσεων δεν θα αποτρέψει παρέμβασην τρίτων στην περίπτωσην που η κοινωνία της «Νέας Κύπρου» (όπως την είπεν ο Αγρινός) δώσει «αιτίες» τζιαι ταυτόχρονα «αφορμές» για τέθκοιες παρεμβάσεις.
  – ήδη στην Κύπρον υπάρχουν τρεις νατοϊκοί στρατοί (θεωρεί κανένας την Ε.Φ. σύμφωνον της Βαρσοβίας, οξά ανεξάρτητον στρατόν;), οι οποίοι προσφέρουν ήδη εγγυήσεις, μιας παρανοϊκής όμως κατάστασης, με νεκρές ζώνες, νεκρές πόλεις τζιαι συνεχήν διατήρησην εθνικιστικών εξάρσεων, όπως ο σημαιοστολισμός που θωρώ έshιει θκιό εφτομάες.
  – Όποιος έshΙει «κόκκινες γραμμές», δηλαδή «αδιαπραγμάτευτα στοιχεία», τα οποία όμως συγκρούονται με τες «κόκκινες γραμμές» των άλλων, καλλίττερα να μεν συζητά καν, να κάτσει έσσω του τζιαι να αφήσει το χρόνον να παγιώσει τα υφιστάμενα. Είτε που την δεξιάν ορμώμενος είτε που την αριστεράν. Ούλλα τα άλλα εν κουρουφέξαλλα τζιαι αιθεροβασίες.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαρτίου 25, 2014 18:22

   Woofis, νομίζω υπάρχει διαφορά στις εγγυήσεις από τις τρεις κακές μητριές σε σχέση με το ΝΑΤΟ αφού στην πρώτη περίπτωση η τυχόν επέμβαση μπορούσε να γίνει από μια χώρα, ενώ αν είναι το ΝΑΤΟ δεν…

   Φυσικά το σημαντικό είναι αυτό που επισημαίνεται και από άλλους στο ΦΒ: αν τα πράγματα *δεν* πάνε καλά, ε τι θα γίνει; Θα δείξει κάποιος κόκκινη κάρτα στην Τουρκία αν επέμβει ξανά; Εγώ προσθέτω πως εκτός από το 74 *και* στις άλλες φορές που απειλήθηκε επέμβαση ή εππέσαν σσιπεθκιές, είναι δυνατόν να βρεθεί η πρώτη κίνηση στη δική μας πλευρά…

   Ασε που η λύση δεν θα φέρει τις εγγυήσεις (αν συμφωνηθεί) , απλώς θα τις συνεχίσει – αφού ισχύουν και τώρα…

   Επαυξάνω 🙂

   «- Όποιος έshΙει “κόκκινες γραμμές”, δηλαδή “αδιαπραγμάτευτα στοιχεία”, τα οποία όμως συγκρούονται με τες “κόκκινες γραμμές” των άλλων, καλλίττερα να μεν συζητά καν, να κάτσει έσσω του τζιαι να αφήσει το χρόνον να παγιώσει τα υφιστάμενα. Είτε που την δεξιάν ορμώμενος είτε που την αριστεράν. Ούλλα τα άλλα εν κουρουφέξαλλα τζιαι αιθεροβασίες.»

   Μου αρέσει!

 4. stelios papalangi permalink
  Μαρτίου 25, 2014 09:53

  Οι εγγυήσεις, δεν είναι παρά ένα κάτι το συμβολικό, το οποίο και οι εμείς και οι τκ το εσυγχίσαμεν με την εισβολή του 74.

  όπως σωστά λέει ο γούφις, είτε υπάρξουν είτε δεν υπάρξουν εγγυήσεις, η τουρκιά θα ξαναεισβάλει αν, οι συνθήκες το επιτρέψουν.
  τζαι τούτο πα να πει :
  – αν εμείς με τους τκς τα έβρουμε ή αντίθετα τα πιλιάρουμε. Τζαι τι σχέση θα αποφασίσει το νέο κράτος μετά τη λύση να έσσιει με τη τουρκία
  – αν το διεθνές περιβάλλον στη συγκεκριμένη περιόδο το επιτρέπει
  – τζαι πως θα είναι η κατάσταση στο εσωστερικό της τουρκιάς.

  Που τα πιο πάνω μόνο το πρώτο μπορούμε να επιρρεάσουμε, τζαι πάλε δεν είναι εντελώς στο σιέρι μας.

  Η τουρκία που την άλλη όποτε θέλει βομβαρδίζει το βόρειο ιρακ, χωρίς να έχει δικαιώμα εγγυήσεων τζαι αν με της εθυμώναν πρόσφατα, εμπόρεν να έκαμνεν τζαι κανένα ντου στη συρία.

  Μετά το κόσοβο τζαι τη κριμαία, νομίζω είναι χάσιμο χρόνου ακόμα να συζήτούμεν αν έσσιει σχέση το αν η τουρκία «θα έσσιει το δικαίωμα»….

  Αναχρονιστηκές ;
  Οπωσδήποτε. αναχρονιστικές είναι από όποιον τζι αν προέρχονται
  Αλλά άσχετες με το πόσο θα έχουμε ξανά πολεμική σύραξη

  Στες χιαστί διαπραγματεύσεις, που μένα ας τους δώκει τες εγγυήσεις (που αναγκαστικά θα έρτουν τζαι με κάποια μορφή «εγγύησης» τζαι για μας) τζαι ας πιάσει γη. Το θεωρώ πιο σημαντικό.

  Που την άλλη, επείδη η δική μου θέση είναι μειοψηφική, τζαι όντως για τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου η ασφάλεια είναι βασικό ζήτημα στο ενδεχόμενο μια λύσης – αναγκαστικά ο πρόεδρος θα πρέπει να μπει σε συζητήσεις όπως τες πιο πάνω…που εγώ πλέον δεν μπορώ να μπω…

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Μαρτίου 25, 2014 18:29

   Στέλιο, ναι το βασικό είναι να μην τα πιλιάρουμε ΕΚ και ΤΚ, αλλά για να συνεχίσω από εκεί που έμεινα πιο πάνω, σίγουρα η λειτουργία όλης της Κύπρου εντός της ΕΕ, θα είναι σαφώς αποτρεπτικός παράγοντας για τυχόν νέα επέμβαση της Τουρκίας.

   Και με αυτό συμφωνώ πλήρως: «Οπωσδήποτε. αναχρονιστικές είναι από όποιον τζι αν προέρχονται Αλλά άσχετες με το πόσο θα έχουμε ξανά πολεμική σύραξη»

   Αλλά αυτό δεν το έπιασα: «Στες χιαστί διαπραγματεύσεις, που μένα ας τους δώκει τες εγγυήσεις (που αναγκαστικά θα έρτουν τζαι με κάποια μορφή “εγγύησης” τζαι για μας) τζαι ας πιάσει γη. Το θεωρώ πιο σημαντικό.»

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: