Skip to content

Αναμνήσεις από τον Απρίλη του 2004.

Απρίλιος 17, 2014

Δεν έχω κανένα κώλυμα να τοποθετηθώ:  δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε επακριβώς τι θα συνέβαινε αν περνούσε το ΝΑΙ που ήταν η δική μου επιλογή. Έχουμε όμως αρκετά στοιχεία για να τεκμηριώσουμε πως η απόφαση του ΟΧΙ που τελικά επέλεξε η πλειοψηφία ήταν λανθασμένη. Και αυτό για πάρα πολύ απλούς και στοιχειώδεις λόγους: ούτε μια παράμετρος της εξίσωσης που αφορά το κυπριακό πρόβλημα δεν έχει βελτιωθεί υπέρ μας  από τότε.

Η πιο σημαντική από αυτές τις παραμέτρους είναι εκείνη που αφορά τα πλάσματα. Πολλοί έχουν πεθάνει, πολλοί έχουν γεννηθεί. Η ισορροπία των αριθμών των ανθρώπων που θεωρούν τον βορρά ως το σπίτι τους έχει αλλάξει άρδην. Το στοιχειώδες, διαχρονικό  αίτημα για επιστροφή «όλων των προσφύγων» ακούγεται πολύ πιο αδύναμο τώρα πια.

Από την άλλη είναι και τα ριάλια: λεφτά έχουν ξοδευτεί, επενδύσεις έχουν γίνει,. Και ασχέτως με το τι λένε οι επαγγελματίες πατριώτες αυτά μετρούν, και δεν ξηλώνονται, όχι δίχως αντάλλαγμα τουλάχιστον,.

Η παρούσα προσπάθεια είναι λίγο περίεργη. Από τη μια φαίνεται να υπάρχουν ένα σωρό  συνθήκες που προκρίνουν τη λύση, αλλά μέχρι στιγμής λίγα θετικά, χειροπιαστά αποτελέσματα έχουμε δει.

 

Το πιο σημαντικό γεγονός αυτών των ημερών είναι η ακολουθία του Επιταφίου που θα γίνει αύριο το βράδυ στην Αμμόχωστο με αναμενόμενη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, των επισήμων ξένων και Κυπραίων. Αυτά βλέπω και γράφω για τις συγκυρίες και τις συνθήκες.

Τώρα να δούμε….

Λοιπόν, έχω αναφερθεί ξανά σε εκείνο το μήνα. Το 2009 έγραψα το «24 του Απρίλη (περασμένη) – αφιέρωμα» όπου δημοσίευσα διάφορα σχετικά έγγραφα.

Το 2012 ακολούθησαν άλλες αναρτήσεις με στόχο την καταγραφή κάποιων γεγονότων του τότε:

Το δημοψήφισμα του 2004 – από τα αρχεία μου 1: Επιστολή προς Οικολόγους, 16 Μαρτίου 2004.

Το δημοψήφισμα του 2004 – από τα αρχεία μου 2: Σχόλια Μαρκίδη στο διάγγελμα Τάσσου.

Το δημοψήφισμα του 2004 – από τα αρχεία μου 3: Τι έλεγε ο Economist.

Το δημοψήφισμα του 2004 – από τα αρχεία μου 4 : Ο ύμνος του Ναι!

Το δημοψήφισμα του 2004 – από τα αρχεία μου 5: Ο Τουμάζος Τσελεπής στον Άστρα.

Το δημοψήφισμα του 2004 – από τα αρχεία μου 6: Τα θετικά σημεία.

Το δημοψήφισμα του 2004 – από τα αρχεία μου 7: Εκδήλωση ΟΠΕΚ.

 

Βρήκα και άλλο υλικό στο αρχείο μου, το οποίο δημοσιεύω πιο κάτω.

 

Πρώτη είναι η ομιλία μου που είχα κάνει την 4η Απριλίου του 2004 στο συνέδριο των Οικολόγων. Η απόφαση βεβαίως, ήταν τελικά ένα συγκλονιστικό τεράστιο ΟΧΙ, μεγαλύτερο και από το 76% του συνολικού πληθυσμού.

Α. Το δικό μου ΝΑΙ!

 

Σε δύσκολες ώρες είναι καλό να θυμόμαστε σοφές κουβέντες, καταξιωμένων και αναγνωρισμένων ανθρώπων. Σε αυτή την περίπτωση η αναφορά είναι πολύ πρόσφατη, είναι από συνέντευξη του καθηγητή Δημήτρη Τσάτσου στον Φιλελεύθερο της 21 Μαρ. 04:

 

«…εδώ με ανησυχεί το γεγονός ότι υπάρχουν στην κοινή γνώμη και ΟΧΙ, έστω κι εάν βελτιωθεί το Σχέδιο. Εκεί θέλει συζήτηση το πράγμα, διότι η θέση αυτή μου φαίνεται πολύ βιαστική. Το σχέδιο, βεβαίως είναι ανορθόδοξο σύνταγμα, όσο ανορθόδοξη υπήρξε δυστυχώς και η ιστορική εξέλιξη του Κυπριακού. Πληρώνουμε και λάθη και παραδοχές και υποχωρήσεις του παρελθόντος. Πληρώνουμε το μεγάλο εθνικό ατύχημα της παρέμβασης της ελληνικής χούντας. Πληρώνουμε πάρα πολλά πράγματα. Και το σχέδιο Ανάν, εάν δεν υπήρχε αυτή η προϊστορία, θα ήταν κείμενο παράφρονος…… Το κείμενο παύει να είναι κείμενο παράφρονος, από τη στιγμή που το βλέπω ως ένα κείμενο που αποδίδει μιαν ιστορική εξέλιξη. Την αποδίδει δίκαια; Όχι απολύτως, γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να υποστεί βελτιώσεις. Εάν λοιπόν κάποιος οραματίζεται μία Κυπριακή Δημοκρατία που είναι καθαρώς ελληνική και που εξασφαλίζει στην τουρκική μειονότητα δικαιώματα, είναι δικαίωμά του. Δεν βλέπω όμως τους ιστορικούς όρους πραγμάτωσής του σ’ αυτή την ιστορική φάση που ζούμε. Εάν όμως παύουμε να έχουμε ως μέτρο σύγκρισης μία καθολικά ελληνική Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά μένουμε στην άποψη μιας διζωνικής, το σχέδιο βελτιούμενο είναι συζητήσιμο.»

 

Έχει βελτιωθεί από τότε το σχέδιο; Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δούλεψε σκληρά κάτω από αντίξοες συνθήκες και πράγματι το βελτίωσε στη βάση των στόχων που ο ίδιος έβαλε – αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Είναι όμως το τελικό προϊόν καλό; Σαφώς θα μπορούσε να ήταν καλύτερο, και λέγω χωρίς περιστροφές πως δεν θριαμβολογώ, δεν μπορώ να σας εισηγηθώ να δεχθείτε το σχέδιο Ανάν ως ένα σχέδιο που ικανοποιεί όλες μας τις ανησυχίες – άλλωστε αυτό δε θα μπορούσε να γίνει ποτέ – ούτε θα γίνει ποτέ, γιατί συμβιβασμό γυρεύουμε, δεν σχεδιάζουμε το μέλλον του νησιού μας σε λευκό χαρτί. Είναι όμως ένα θέμα να έχεις να κάνει  με ένα κακό σχέδιο, και άλλο να επιδίδεσαι σε συνειδητά αρνητική και διαστρεβλωτική ερμηνεία της κάθε παραγράφου και κάθε πρόνοιας του σχεδίου.

 

Εκτός από προϊόν της Ιστορίας, το σχέδιο Ανάν είναι και προϊόν της Νέας Διεθνούς Τάξης και καθολική εισήγηση της διεθνούς κοινότητας, η οποία βεβαίως  λαμβάνει υπόψιν τα δικά της συμφέροντα, μεγάλα και μικρά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τι μπορούμε να ελπίζουμε; Τι θα μας φέρει η επόμενη μέρα ενός Ε/Κ ΟΧΙ και ενός Τ/Κ ΝΑΙ, τι θα πει η ΕΕ;

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ολοκληρώσει τον θρίαμβο και τα πανηγύρια της  Τουρκίας , δυσφορία της διεθνούς κοινότητας προς τη δική μας πλευρά, αλλά και τι άλλο αυτονόητο; Την επιβράβευση με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο της πλευράς που ούτως η άλλως ευνοείται από την διεθνή κοινότητα και η οποία ακολούθησε στην περίπτωση αυτή  και τις σχετικές εντολές.

Τι σημαίνει αυτό; Νομοτελειακά και αναπόφευκτα το επόμενο σχέδιο Ανάν θα περιέχει αυτά τα στοιχεία επιβράβευσης για την άλλη πλευρά και συνεπώς θα είναι ακόμα χειρότερο για μας. Η ΕΕ δεν θα πει προφανώς «μπράβο Τουρκία + Τουρκοκύπριοι, κάνατε το καθήκον σας, αλλά ξέρετε σε 6 μήνες από σήμερα να ξανακάνετε δημοψήφισμα, με ένα άλλο σχέδιο, με όρους που ευνοούν τους Ε/Κ.»

 Η ΕΕ όπως λέει και ο «μεγάλος φίλος τη Κύπρου» (σύμφωνα με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο) Γκιντερ  Φερχοιχεν, και όπως λέει και ο πρέσβης της ΕΕ στην Κύπρο Αντριαν Βαν Ντερ Μιρ, δέχεται το σχέδιο Ανάν, το οποίο συνάδει με τις αρχές της Ευρώπης και δεν έχει μόνιμες παρεκκλίσεις, είναι μια Ευρωπαϊκή λύση. Έχει οποιοδήποτε λόγο να αλλάξει την ισορροπία του από την 1η του Μάη η ΕΕ;

 

Παρά το γεγονός πως οι θέσεις του Κινήματος διαφέρουν από την συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων των Τ/Κ, καταφέραμε να αναπτύξουμε πάρα πολλές σχέσεις με τα Τ/Κ κόμματα, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα των καντζελιών, που μας έδωσαν και την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο ένα άγνωστο κομμάτι της πατρίδας μας. Ένας από τους πιο καλούς Τ/Κ ο Μουσταφά Ακκιντζι μας το είπε καθαρά πριν 3 βδομάδες που ήταν στο γραφείο των Οικολόγων: αν ψηφίσετε ΟΧΙ, τότε μην περιμένετε πως θα αφήσω τους ανθρώπους μου να συνεχίσουν να ζουν σε ένα μίζερο κενό, εξ αιτίας σας. Θα προσπαθήσω να κερδίσω και πολιτικά αλλά και οικονομικά οφέλη για τους ΤΚ, ξεχωριστά για κείνους, από την διεθνή κοινότητα και την ΕΕ. Τι μας λέει ο Μουσταφά Ακκιντζι δηλαδή; Πως ένα ΟΧΙ θα βαθύνει ακόμη περισσότερο το ρήγμα μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, και θα δώσει κίνητρα και στους καλύτερους των Τ/Κ να πέσουν στις αγκάλες των σκληρών της πλευράς τους. Όποιος δεν το βλέπει αυτό, τουλάχιστον εθελοτυφλεί… Και σκεφτήκατε ποτέ και αυτό: αν δεν μπορούμε να τα βρούμε ακόμα και με τους πιο προοδευτικούς Τ/Κ, με ποιους θα κάνουμε χωρκόν τελικά;

 

Τι εισηγούμαι λοιπόν; Ως οικολόγος δεν έχω άλλη επιλογή παρά να είμαι αισιόδοξος και θετικός. ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν, ΝΑΙ στην ελπίδα που δημιουργείται από ένα ατελές μεν σχέδιο, που προσφέρει όμως  ελπίδα για μια πετυχημένη λύση σε μια ώριμη πλέον Κυπριακή κοινωνία. ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν στα πλαίσια της  εγγύησης που προσφέρει η  ΕΕ στην οποία θα ανήκουμε. ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν ως μια πόρτα διεξόδου από την μισαλλοδοξία, την αντιπαράθεση και την μιζέρια 40 χρόνων Κυπριακού.

 

Γιάννος Κ. Ιωάννου

Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας,

Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

 

Εκείνη η ομιλία προκάλεσε διάφορα σχόλια. Κάποια από εκείνα γραπτά, και τα δημοσιεύω όπως είχαν έρθει στο γραμματοκιβώτιο μου:

Β. Τα σχόλια.

 

«Χαίρω ιδιαιτέρως για την έκβασην της ομιλίας σου.  Είναι η μόνη λογική κίνηση μέσα στην παράνια που επικρατεί.  Ο φόβος μου είναι να μην ξεκινήσουν εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των «ΟΧΙ» και «ΝΑΙ» και καταλήξουμε στη μαλακία της δεκαετίας του 70 (Μακαριακοί – Γριβικοί) διότι, δυστυχώς, οι του «ΟΧΙ» είναι φανατισμένα κοπελλούθκια χωρίς καμοία λογική, που παρασύρονται με συνθύματα κάποιων εξτρεμιστών.

 Καλή βδομάδα,»

 

«Μη φοβάσαι θα τον γυρίσουμε τον τροχό!»

 

«Γιάννο, Ευχαριστώ!

Υπάρχει τόση άβυσσος ανάμεσα στα λόγια και τα έργα όσων μας κυβερνούν (κυβέρνηση, πολιτικοί, ΜΜΕ κ.ά) που χρειάζεται πράγματι νηφάλια προσέγγιση και εποικοδομητική. Φυσικά, όχι η δήθεν νηφαλιότητα των – στην πλειοψηφία τους, αχαρακτήριστων ηγετών.

Το μεγάλο ερώτημα έγκειται στην πραγματική ισχύ (όχι σε αριθμούς) των δυνάμεων της θετικής-εποικοδομητικής προσέγγισης και στις δυο κοινότητες. Μπορούν οι θετικές δυνάμεις σε μας ή στους ΤΚ να χρησιμοποιήσουν εποικοδομητικά και προς όφελος όλων τα πλεονεκτήματα που παρέχει το σχέδιο στην οικεία κοινότητα; Γιατί, αλλοίμονο αν τα πλεονεκτήματα χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερα ιδιοτελή οφέλη.

Στα πιο πάνω πρέπει να κτίσουμε ένα προβληματισμό για τον κόσμο και να τον προδιαθέσουμε για καλύτερο μέλλον ΟΧΙ για πιο μεγάλη ένταση στην αντιπαράθεση.

Λέω τα πιο πάνω γιατί οι στάσεις εκφράστηκαν με επιχειρήματα και όχι σαν στάσεις ζωής και θεώρησης καλύτερου μέλλοντος.

σε χαιρετώ»

 

«Γιάννο μου,

 

Πολύ καλή η ομιλία σου και η προσπάθεια σου.  Τώρα θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί από καινούργια φοοουμ για να αλλάξουμε τα πράγραμματα.

Είμαι σε επαφή με ανθρώπους που ετοιμάζονται για την εκστρατεία του ΝΑΙ ως κίνηση πολιτών χωρίς την ομπρέλλα κόμματος.  Σοβαρή κατάσταση αν σε ενδιαφέρει να μιλήσουμε.

 

Και ο Θεός να μας βοηθήσει έτσι που εμπλέξαμε.  Το τραγικό είναι ότι φίλοι μου με τους οποίους διαφώνησα για την επιλογή Τάσσου έρχονται τώρα και μου λένε ότι είχα δίκιο.  «παρηορκά στον άρρωστο»»

 

«Γεια σου Γιάννο,

 

Πολύ καιρό να βρεθούμε, αλλά παρακολουθώ τα κείμενά σου που πάντα

προσφέρονται για προβληματισμό.  Το ίδιο ισχύει και για αυτό το

τελευταίο.  Κρίμα που το οικολογικό κίνημα της Κύπρου παρασύρθηκε σε

αυτή τη λογική του μίσους.

 

Σε χαιρετώ,»

 

«Φίλε μου, με συγκίνησε πραγματικά η στάση σου στο Συνέδριό σας (είδα και το ταπελλούδι με το ΝΑΙ που είχες στήσει). Νάσαι καλά, χρειάζεται αρχίδια να κάνει κάποιος αυτό που κάνεις μέσα στο χώρο που κινείσαι.»

 

«Γιάννο γεια σου

            Είμαι ….. μέλος των οικολόγων από …..

            Εγώ έχω ψηφίσει όχι στο σχέδιο, ψήφισα υπέρ του Παπαδόπουλου και γενικά διαφωνώ με τις θέσεις σου.

            Πάντα όμως περιμένω τι θα πεις και εκτιμώ τον τρόπο που τεκμηριώνεις τι απόψεις σου.

…………………………….

            Απλώς θέλω να σου πω να συνεχίσεις αυτό που κάνεις.»

 

 

Την επόμενη μέρα, ήμουν ένας εκ των δυο μελών του Κινήματος Οικολόγων που έλαβα μέρος στη συνάντηση ΕΚ – ΤΚ κομμάτων που γίνεται για δεκαετίες τώρα στο Λήδρα Πάλας. Ως συνήθως είχα ετοιμάσει μια σύντομη αναφορά που μοιράστηκα με το κόμμα μου:

Γ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Λήδρα Πάλας 05 Απρ. 04.

 

Στη σημερινή συνάντηση το Κίνημα εκπροσωπήθηκε από τον Κυριάκο Τσιμίλλη και τον υπογράφοντα. Ήταν μια περίεργη συνάντηση, αφού  είναι ίσως  η τελευταία  πριν από τη λύση του Κυπριακού και είναι σίγουρα η τελευταία πριν τα δημοψηφίσματα. Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στα 15 χρόνια που γίνεται αυτή η διαδικασία ΔΕΝ ορίσθηκε ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση.

Οικοδεσπότης ήταν το ΔΗΚΟ, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του οποίου μας καλωσόρισε  με μια «μαλακή» ομιλία που πόρρω απέχει από τις δηλώσεις που κάνει καθημερινά ο κ. Κλεάνθους από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Ήταν σχετικά ήπιος, γενικόλογος και θετικός, αποφεύγοντας πλήρως τις εξτρεμιστικές εξάρσεις με τις οποίες μας συνήθισε. Αν δεν έχεις όμως τα κότσια να πεις κατάμουτρα στους συμπατριώτες μας αυτά με τα οποία ταλαιπωρείς τους Ε/Κ από το πρωί μέχρι το βράδυ, τότε κάτι δεν πάει καλά…

Η Ελένη Μαύρου και ο Γιώργος Βασιλείου προσπάθησαν να αποφύγουν εμπλοκή σε επί της ουσίας συζήτηση αναφέροντας πως εφόσον τα περισσότερα κόμματα στην πλευρά μας δεν αποφάσισαν ακόμα, καλό θα ήταν να μην μπούμε σε λεπτομέρειες του Σχεδίου Ανάν (ΣΑ). 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αλί Ερελ και είπε πως ο ρόλος του κόμματος του (Λύση και Ευρωπαϊκή Ένωση) λήγει την 1η του Μάη. Υποθέτει πως το ΝΑΙ είναι ήδη πάνω από 50% στα κατεχόμενα, αλλά θα αγωνιστούν να το αυξήσουν. Ζήτησε από όλους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Ο έτερος εκπρόσωπος αυτού του κόμματος ανέφερε πως οι Τ/Κ έχουν ήδη καταλάβει πως το πάρε δώσε είναι απαραίτητο. Και στην περίπτωση την δική τους, αυτό το πράγμα σημαίνει πως κάποιοι από εκείνους πρέπει να ανατρέψουν την καθημερινή τους ζωή, και να μετοικίσουν από τα σπίτια που ζουν για 30 χρόνια, και ενώ αυτό είναι περίπου αναγκαίο για όσους μένουν στην περιοχή Μόρφου, ακόμα και εκεί το ΝΑΙ παίρνει 66%. Είναι βεβαίως έτοιμοι  να κάνουν αυτές τις θυσίες νοουμένου πως θα λυθεί το Κυπριακό.  Αναφέρθηκε και στην αποστρατικοποίηση την οποία το κόμμα του επιδιώκει, αλλά δέχθηκε πως η τελική κατάληξη σε 950 Έλληνες και 650 Τούρκους είναι το καλύτερο που μπορούμε να καταφέρουμε.  

Ο Αλπάυ Ντουρντουράν  ανέφερε πως το κόμμα του ήταν ανέκαθεν υπέρ της λύσης, και τόνισε πως το τελευταίο σχέδιο των ΗΕ υποστηρίζεται από όλη τον κόσμο. Το δικό του κόμμα θα αποφασίσει στις 6 Απριλίου. Στην περίπτωση ενός ΟΧΙ, ο Αλπάυ Ντουρντουραν εισηγείται να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:

– Να σταματήσει η διαδικασία επίδειξης διαβατηρίων.

– Να προχωρήσει η αποναρκοθέτηση.

– Να ολοκληρωθεί η έρευνα για το ζήτημα των αγνοουμένων.

– Να ανοίξουν περισσότερα σημεία διέλευσης.

– Να επιτραπεί το ελεύθερο εμπόριο από τους Τ/Κς.

– Να προσέχουμε (;) από του ξένους (εποίκους;)

 

Ο Οζκέρ Οζκιουρ αναφέρθηκε στην ιστορία αυτών των συναντήσεων, που πάει πίσω στο 1989, και είπε πως ο ρόλος αυτών των συναντήσεων ήταν η ενίσχυση της επαναπροσέγγισης, και όχι η υποκατάσταση των συνομιλιών.  Το κόμμα του είναι βεβαίως στην πλευρά του ΝΑΙ, και μας καλεί να δούμε το κοινό μας μέλλον μέσα από την Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία.

Περίπου τα ίδια είπαν και οι (νεαροί) εκπρόσωποι του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, αλλά και του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, οι οποίοι τόνισαν πως δεν έχουν άλλα 40 χρόνια να περιμένουν για τη λύση.

 Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε ένα εκ πρώτης όψεως ρητορικό ερώτημα, το οποίο για περίεργους λόγους προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Κλεάνθους. Ρώτησε: πως θα αντιδράσουν οι Τ/Κ σε περίπτωση ενός Ε/Κ όχι;

Οι απαντήσεις των Τ/Κ πολιτικών έδειξαν γιατί αντέδρασε ο Νίκος Κλεάνθους.

Ο Κουτλαι Ερκ (Δήμαρχος της βόρειας Λευκωσίας, και εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος) ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του σχεδίου! Αυτό έγινε μέχρι τώρα λέει, και συνεπώς από εδώ και μπρος οποιαδήποτε αλλαγή που ευνοεί τον ένα, θα είναι αρνητική για τον άλλο, και προφανώς δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Είπε πως το ΣΑ είναι ένα μισογεμάτο ποτήρι, είναι μια αρχή και όχι προορισμός, ας πάρουμε αυτή την ευκαιρία.

Ο Κυριάκος που μίλησε για λογαριασμό του Κινήματος, ανέφερε πως ναι μεν αποφασίσαμε ΟΧΙ, αλλά δεν είμαστε ευτυχείς που αναγκαστήκαμε να το κάνουμε αυτό. Αναφέρθηκε στον λίγο χρόνο που είχαμε να πληροφορηθούμε σωστά, και το βασικό μας πρόβλημα είναι πως το ΣΑ δεν περιέχει δυναμικές συνθήκες που να οδηγούν σε ουσιαστική επανένωση. Μίλησε για τις βάσεις που θα μας μείνουν με τη ψήφο μας, και είπε πως θα υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες μετά από την 1η του Μάη.

Ο εκπρόσωπος του  (Τ/Κ) Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπε πως το ΣΑ είναι διχοτομικό, και νομιμοποιεί κάποια από τα κατοχικά δεδομένα, αλλά παρά το γεγονός αυτό πρέπει να το ψηφίσουμε , και ένα όχι θα ισοδυναμεί με χάος.

Ο Οζκιουρ επανήλθε τονίζοντας πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, το ΣΑ υιοθετείται από την ΕΕ, τα ΗΕ, τις ΗΠΑ και ολόκληρη την διεθνή κοινότητα οι οποίοι μας ανέχονται για πολλές δεκαετίες, και τώρα αποφάσισαν πως είναι το τέλος. Το ΣΑ δεν είναι ιδανικό για τους Κυπρίους, αλλά αποτελεί μια καινούργια αρχή, και τελικά είναι είτε ΣΑ, είτε διχοτόμηση.

Ο Κουτλαι Ερκ είπε πως δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με υποθετικές καταστάσεις, ένα όχι θα οδηγήσει σαφώς σε χειροτέρευση της κατάστασης.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, ο οποίος είπε πως αν δεν βρεθεί λύση τώρα, την επόμενη φορά δε θα υπάρχουν Τ/Κ στον βορρά για να διαπραγματευτούμε.

Με ακριβώς το ίδιο σκεπτικό μίλησε και ο εκπρόσωπος του Κόμματος Λύση και ΕΕ, ο οποίος προσέθεσε πως ένα όχι θα δώσει κίνητρα στους Τ/Κ για να αναχωρήσουν για αλλού στην ΕΕ, ενώ θα δυναμώσει τη θέση των εθνικιστών και του στρατού στην Τουρκία.

Και τέλος ο ίδιος ο Ντουρντουραν είπε πως θα συνεχίσουν να υποφέρουν οι Τ/Κ από μια αποτυχία να βρούμε λύση, ενώ ένα όχι θα «απελευθερώσει» την Τουρκία. Τελείωσε με ένα ασυνήθιστο λόγο: «κάποιοι Τ/Κ θα θεωρήσουν προδοσία σε βάρος τους ένα Ε/Κ όχι.»

Είναι πέρα από σαφές, πως οι Τ/Κ δεν κατανοούν με κανένα τρόπο την θέση μας για λύση μετά την 1η του Μάη, ενώ η σχετική μας δήλωση ως το πρώτο Ε/Κ κόμμα που συμμετέχει στις συναντήσεις και αποφάσισε το όχι, μας έφερε σε σχετικά δύσκολη θέση και μας οδήγησε σε απομόνωση.  Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του γεύματος, όσοι συνειδητοποίησαν πως οι Οικολόγοι είπαν όχι, εξέφρασαν την έκπληξη τους. Επιπροσθέτως η καθολική και απόλυτη απάντηση των κομμάτων των Τ/Κ στην ερώτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου, πως περίπου είτε λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν είτε διχοτόμηση και ξεχάστε το, έδωσε και έμμεση απάντηση στο  γιατί αντέδρασε  στη σχετική ερώτηση ο Νίκος Κλεάνθους.

Σίγουρα η απόφαση των Οικολόγων λίγο θα επηρεάσει το δημοψήφισμα, είτε δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα είτε υπάρξει εκτροπή προς ένα μαζικό όχι. Οι προσπάθειες μας όμως για δημιουργία καλών σχέσεων με μια σειρά από Τ/Κ κόμματα είναι φανερό πως βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο αφού εκ των πραγμάτων διαφωνούμε με όλους.

Η απόφαση μας για το όχι είναι δεδομένη, αλλά θα έπρεπε να βλέπαμε από την αρχή πως αντιμετωπίζονται και οι αναμενόμενες και απόλυτα προβλεπτές συνέπειες.

 

Γιάννος Κ. Ιωάννου.

 

Τελειώνω με την επιστολή παραίτησης που είχα στείλει στο Γιώργο Περδίκη την 14η Απριλίου του 2004, αφού είχα ήδη ενταχτεί στην «Πλατφόρμα του Ναι».  Αποχώρησα πλήρως από το Κίνημα ένα μήνα αργότερα αφού είχα αποδεχθεί πρόσκληση από τον Χρήστο Στυλιανίδη για κάθοδο στις Ευρωεκλογές του 2004, μαζί με Αντρούλα Βασιλείου, Πραξούλα Αντωνιάδου,  Σταύρο Τομπάζο και Κυριάκο Χαραλάμπους.

Δ. Επιστολή παραίτησης.

Αγαπητέ Γιώργο,

 

Όπως γνωρίζεις από προηγούμενη μου επιστολή, από την επομένη του τελευταίου μας συνεδρίου βρίσκομαι ουσιαστικά υπό καθεστώς παραίτησης, αφού μετά από την εμπειρία εκείνη, είχε γίνει φανερό πως αποτελώ ξένο σώμα για το Κίνημα. Οι συνεχείς μου διαφωνίες πάνω σε σημαντικά θέματα που απασχόλησαν το Κίνημα με έφθειραν ψυχολογικά και ουσιαστικά, ενώ την ίδια στιγμή ένοιωσα πως κόπηκαν οι γέφυρες με την πλειοψηφία των στελεχών και απλών μελών. Οι παλινδρομήσεις μου μεταξύ των εντολών της συνείδησης μου από τη μια και της ανάγκης μου να βρίσκομαι στον συγκεκριμένο χώρο για ευνόητους πιστεύω λόγους από την άλλη,  δημιουργούσαν προβλήματα και στο Κίνημα αλλά και σε μένα τον ίδιο.

Οι λόγοι για τις σοβαρές διαφωνίες είχαν να κάνουν σχεδόν πάντα με το Κυπριακό. Το Κυπριακό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια συγκεκριμένη σοβαρή φάση. Οι επιλογές για μένα είναι ξεκάθαρες: είτε θα βρούμε λύση, είτε θα βαθύνει η διχοτόμηση. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια κινήθηκε και η δράση μου τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα την τοποθέτηση μου στο συνέδριο. Για μια ακόμη φορά άνηκα στην μειοψηφία, αλλά ομολογώ πως η ποιότητα του ΟΧΙ ήταν τέτοιου επιπέδου που με προβλημάτισε τα μέγιστα. Παρ’ όλα ταύτα σε ενημέρωσα πως είχα σκοπό να μείνω τυπικά τουλάχιστον αξιωματούχος του Κινήματος μέχρι και την 24η Απριλίου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει πλέον για τους ακόλουθους λόγους:

 

1.            Ο πρόσεδρος Παπαδόπουλος επέλεξε να κάνει ένα διάγγελμα, που μάλλον τρομοκρατική προκήρυξη θύμιζε. Ήταν μια απερίγραπτα διχαστική κίνηση στα πλαίσια της Ε/Κ κοινότητας, και μια βαθύτατα διχοτομική κίνηση σε σχέση με την Τ/Κ κοινότητα. Το διάγγελμα εκείνο  πήρε την πολιτική ζωή της Κύπρου δεκαετίες πίσω, και έδειξε και το πραγματικό, τρομακτικό και απόλυτα συντηρητικό πρόσωπο του προέδρου Παπαδόπουλου – οι αντιδράσεις που ακολούθησαν από όλους τους συντηρητικούς, οπισθοδρομικούς και εθνικιστικούς κύκλους απέδειξαν που στοχεύει ο άνθρωπος αυτός. Το Κίνημα δυστυχώς ταυτίστηκε πλήρως με το σχετικό διάγγελμα, κάτι που θεωρώ ως την απόλυτη απόδειξη ότι βρισκόμαστε σε εντελώς λανθασμένο δρόμο.

2.            Οι διαδικασίες που δρομολογούνται από το ΑΚΕΛ, ακόμα και αν καταλήξουν τελικά σε ΝΑΙ, κάνουν την πιθανότητα να βγει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα σχεδόν ανύπαρκτη.

 

Κάτω από τις συνθήκες καταλαβαίνεις πως η επιθυμία μου να παραμείνω σε μάχιμο πόστο για την μετά τη λύση Κύπρο, όπου θα υπήρχε πάρα πολλή δουλειά για όλους, στερείται πρακτικά οποιουδήποτε νοήματος. Θεωρώ λοιπόν πιο έντιμο να υποβάλω από τώρα την παραίτηση μου από τη θέση του Επαρχιακού Γραμματέα Λευκωσίας, και ταυτόχρονα να σου ζητήσω να με απαλλάξεις από όλα τα άλλα καθήκοντα και υποχρεώσεις  που αφορούν θεματικές επιτροπές κλπ. Μένω απλό μέλος του Κινήματος.

 

Με την παρούσα θα ήθελα να αναφέρω πως δεν είμαι ευχαριστημένος από την απόδοση μου από την θέση του Επαρχιακού τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Οι λόγοι πρακτικοί, και ουσιαστικοί, αφού έτυχε να περάσουμε την πιο σημαντική περίοδο από το 1974.  θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που συμμετείχαν στην Επαρχιακή Επιτροπή και κυρίως την Ηλέκτρα η οποία ήταν ουσιαστική η ψυχή της επιτροπής μας, αλλά και τον Στέλιο με τον οποίο είχαμε μια συνεχή και εξαιρετική συνεργασία, ιδιαίτερα για θέματα που αφορούσαν τον Δήμο Λευκωσίας.

 

Εύχομαι να έχετε δίκαιο για την επόμενη μέρα αν βγει το ΟΧΙ, ενώ για την αμυδρή περίπτωση του ΝΑΙ, ελπίζω να είμαι σωστός εγώ.

 

Γιάννος Κ. Ιωάννου.

 

14 Απρ. 04

 

 

Ο ττόρος

Ο ττόρος

 

 

 

 

 

Advertisements
4 Σχόλια leave one →
 1. Incus permalink
  Απρίλιος 17, 2014 22:45

  Καλά έκανες και αποχώρησες. Εξ’ όσων γνωρίσω όλα τα πράσινα κινήματα τουλάχιστον στην Ευρώπη είναι τα πιο προοδευτικά και τα πιο αντι-εθνικιστικά κόμματα που υπάρχουν. Το κόμμα του Περδίκη το διακατέχει η συντήρηση και ο εθνικισμός και δεν μπορώ να καταλάβω τι κοινό βρήκες μαζί τους έστω και αρχικά για να συμπράξεις! Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχει ιδρυθεί ακόμα ένα αληθινά περιβαλλοντικό κόμμα που να καταδείξει την αντίθεση του με τους περδικολόγους (ή κάνω λάθος;)

  Μου αρέσει!

 2. ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΗΚΟΣ permalink
  Απρίλιος 19, 2014 18:48

  Θα συμφωνήσω σε κάποιο βαθμό μαζί σου Γιάννο ότι η διαχέιριση του ΟΧΙ δοκιμάστηκε και αναμφισβήτητα απέτυχε με βάση τα σημερινά δεδομένα και μάλιστα το κυπριακό είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα. Απο την άλλη όμως με την σημερινή επικρατούσα κατάσταση και την κατρακύλα που έχουμε πάρει ως πολιτεία και ως κράτος χρειάζονται πολύ λεπτοί χειρισμοί τους οποίους μετα λύπης μου δεν βλέπω.Για παράδειγμα θεωρώ ότι οι χειρισμοί που έγιναν για το γεγονός της περιφοράς του επιταφείου ήσαν πολύ υπερβολικοί διότι σχεδόν οι διαφημήσεις που έγιναν και τις εκπομπές του κρατικού καναλιού δόθηκε η εντύπωση ότι επιστράφηκε η Αμμόχωστος. Ακόμη δεν το είδαμε που λέμε στα κυπριακά και γιάννη τον εβγάλαμε.Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.
  Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε το εξής γεγονός .όταν επι Χριστόφια -Ταλάτ όταν θα εγίνετο ο εκκλησιασμός στον άγιο Μάμα του Μόρφου πολλοί απο αυτούς που υποστηρίξαν αυτή την εκδήλωση την εποχή εκείνη μέχρι και προδότη κατοονόμασαν τον Μόρφου και ότι με την τηλεοπτική παρουσίαση του εκκλησιασμού διαφημήζετο δήθεν το ψευδοκράτος. Σήμερα τί έχουν να πούν όλοι αυτοί??Νομίζω οφείλουν μία μεγάλη συγγνώμη στον επίσκοπο Μόρφου.Απο την άλλη αποδεικνύεται ότι δεν είναι διορατικοί και αυτά ο κόσμος θα πρέπει να τα μετρ’ήσει.

  Μου αρέσει!

 3. Χριστάκης Χαραλάμπους permalink
  Απρίλιος 19, 2014 21:24

  Ημουν μαθητης πρώτης λυκείου τότε.Θυμάμαι ότι ο περισσότερος κόσμος ψήφισε όχι γιατί είπε το ο Αρχιεπίσκοπος,Ο τότε Πρόεδρος,τζαι το κόμμα.Τέθηκε βιαστικά ένα δημοψήφισμα χωρίς να γνωρίζει ο λαός επακριβώς τι λένε όλες οι σελίδες του σχεδίου.Εμπιστευτηκάμε το ΔΗΚΟ,ΕΔΕΚ,ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ,την εθνικιστική και υπερεθνικιστική δεξιά που τόσα χρόνια δεν έχουν να προτάξουν τις δικές τους προτάσεις.Πιστευω οτι λυση τωρα προωθειται απο τα μεγαλα κεφαλια για οικονομικους λόγους.Λυση δεν θελουν οι Λιλληκες,Ομηρου,Παπαδοπουλοι που φανατιζουν τον κοσμο επισης για τα λεφτα.Θα παει η αναπτυξη στα κατεχομενα και θα χασουν οι ελευθερες περιοχες.Αυτο δεν συμφερει στους περισσοτερους πολιτικους και επιχειρηματιες.
  Επιπλέον τα κόμματα κέντρου-ακροδεξιάς θα χάσουν γιατι δεν θα υπαρχει πολιτικο προβλημα για να ασχολουνται αρα ο κοσμος θα χασει το ενδιαφερον του για την πολιτικη η θα στηριζει το κομμα που εφερε την οποια λύση
  Αν και αυτοπροσδιορίζομαι σαν εθνικιστής μισω τις φασιστικες νοοτροπιες ΕΛΑΜ,ΛΙΛΛΗΚΑ κλπ..και τους βλεπω να τυφλωνουν αθωους συνομηλικους μου.Βλεπω κοπελες να ζητουν διχοτομηση γιατι δεν εμπιστευονται τους Τουρκους.Βλεπω αντρες να λενε<> Ξαναζωντανευουν δηλαδη οι απανθρωπιές του 74 και του 64.Η υπερεθνικιστικη μισαλλοδοξια θα οδηγησει στην οριακη διχοτομηση και θα ενισχυσει την ακρα αριστερα και τις μηδενιστικες της απόψεις ενω θα χασει και η Τουρκικη μειονοτητα καθε ελπιδα που ειχε για συμφιλίωση.Ουτε λογος για τα δικα μας φρικτά εγκλήματα!!!!Δεν υπήρξαν λένε!!!
  40 χρόνια είναι πολλά και δεν το καταλαβαίνουν.Επιμένουν στην αδιαλλαξία τους λέγοντας ότι ειναι οι Τούρκοι που είναι αδιάλλακτοι.Μα οι Τουρκοι ειναι οι αφεντες μας πλέον.Αυτους παρακαλούμε.Αυτους ταιζουμε.Αυτους συντηρουμε με ρευμα,νερο,δουλειες,επισκέψεις στο ψευδοκράτος τους.Μήπως θα υποχωρήσει η Τουρκία μπροστά στην <> του Λιλλήκα?Μπροστά στα Made in turkey φανελάκια του ΕΛΑΜ?Μπροστά στα γεροντάκια των παραστρατιωτικών ομάδων της ΕΔΕΚ?
  Καποιοι προτρεχουν να βαλουν ταμπελα.Θα πουν οτι ειμαι ΔΗΣΑΚΕΛΙΚΟΣ οπως λενε οι ακροδεξιοι του Λιλληκα και τα φιλαρακια τους στο ΕΛΑΜ και το ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ.Ολοι ειμαστε τουρκοπροσκυνημενοι και προδοτες.
  Εχουν πορωθει τοσο πολυ που ακομα και αν θελουν λυση δεν καταλαβαινουν λογω της πορωσης τους οτι ζητουν την διχοτόμηση!
  Ειμαι σιγουρος οτι θα απορριπτουν συνεχως καθε σχεδιο λυσης χωρις να δινουν το δικαιωμα στους οπαδους τους να το διαβασουν και να εχουν την δικη τους αποψη.Ετσι ειναι οι μεγαλοι επαναστατες της γραβατας.
  Φυσικα δεν διαφερουν απο τους δηθεν εθνικοφρονες ΔΗΣΥ-ΕΥΡΩΚΟ και…τους μαχητικους…φιλοπτωχους του ΑΚΕΛ.Πανω απο ολα το κομματικο-προσωπικο συμφερον…

  Μου αρέσει!

 4. Απο Πλατεία Βάθης permalink
  Μαΐου 2, 2014 20:04

  «ΑΝ»… μια απο τις μικροτερες λεξεις της γλώσσας μας (και αλλων απ’ οσες γνωριζω).
  Η «λεξη» που ανοιγει ατερμωνες και συχνα αιθεροβατουσες συζητησεις… θα έλεγα… η χρησιμοτερη λεξη για φυλακισμενους.

  Αφου, λοιπον, ανοιξατε κουβεβντα με βαση την λέξη «ΑΝ»… καλο θα ειναι να ριξετε μια ματια στο :

  <> – Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαΐου 1, 2014

  Νέα βρετανικά έγγραφα για το 1982 που αφορούν στο Κυπριακό
  Το Βρετανικό Υπ. Εξωτερικών αποδέσμευσε σήμερα 1.5.2014 έγγραφα για το έτος 1982, που αφορούν στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες χώρες

  ΜΕΡΟΣ Α’………………………………………………………………………………………………………………….

  δικο μου : Η Γνωση του παρελθοντος δημιουργει προυποθεσεις δόκιμου σχεδιασμου επι του παρόντος και καλης στοχευσης του μελλοντος… εστω και υπο την βασσανο του «ΑΝ»…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: