Skip to content

Χρυστάλλα Γιωρκάτζη: «Δεν πωλείται ο χρυσός.» Σωστά, γιατί όμως;

Ιουνίου 25, 2014

 

Η σχετική είδηση παίχτηκε πολύ σήμερα, επιβεβαιώνοντας την διαχρονική μυθολογία που θέλει τον χρυσό ως ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο μάλιστα λαμβάνει ενίοτε ιδιότητες «υπερήρωα» σε σχέση με άλλες αξίες.

Το μέταλλο αυτό έχει φυσικά κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά, διαφορετικά δεν θα αναδεικνυόταν σε αυτό που είναι σε όλες τις κουλτούρες του κόσμου.

Σε κάποιο που κοιτάζει λογιστικά βιβλία ή κάνει διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου όμως, μετρά η τιμή, η πορεία της τιμής και η αξιοπιστία της αξίας.

Για λόγους που αποτελούν θέμα πολλών άρθρων και αναρτήσεων που μπορείτε να διαβάσετε αλλού, ο χρυσός ξεχωρίζει κυρίως για  δυο βασικά χαρακτηριστικά: θεωρείται καταφύγιο σε συνθήκες αβεβαιότητας, βραχυπρόθεσμης αλλά και μακροπρόθεσμης.

Ακόμη, μεταξύ πλείστων διαθέσιμων αξιών θεωρείται πως έχει σημαντική «δική» του αξία, και συνεπώς δεν αναμένεται να χάσει ποτέ κάποιος όλα του τα επενδυμένα χρήματα.

Χρυσός πίνακας.

Χρυσός πίνακας.

Στον πίνακα φαίνεται η μέση μηνιαία τιμή του χρυσού σε ευρώ ανά ουγγιά από τον Ιανουάριο του 2010. Επέλεξα να χρησιμοποιήσω ευρώ αφού οι συνολικές αξίες που προκύπτουν είναι πιο εύκολο να γίνουν κατανοητές δεδομένου ότι  μάθαμε να λειτουργούμε με το κοινό νόμισμα. Οι ψηλότερες και χαμηλότερες αξίες κάθε έτους ειναι χρωματισμένες,

Όπως φαίνεται, η τιμή μέσα στα 5 χρόνια που εξετάζονται εδώ, έφτασε σε απλησίαστα – ιστορικά – ύψη, και τον Σεπτέμβριο του 2012 η τιμή ήταν κατά 75% πιο ψηλή από τον Ιανουάριο του 2010. Σήμερα η τιμή έχει πέσει με αποτέλεσμα να έχουμε «χάσει» το 31% της αξίας που θα μπορούσαμε να είχαμε πιάσει *αν* είχαμε πουλήσει τον Σεπτέμβριο του 2012.

Σε σχέση με την αρχή της υπό εξέταση περιόδου, έχουμε τώρα μόνο 19% όφελος. Βρισκόμαστε πάντως λίγο πιο πάνω από τα 400 εκατομμύρια ευρώ που ειναι η μνημονιακή υποχρέωση που άφορα την πώληση του χρυσού, αλλά φαίνεται έχει διευθετηθεί με άλλους τρόπους.  Αναμένω περαιτέρω μείωση στην τιμή του πολυτίμου μετάλλου.

Είναι ενδιαφέρουσα άλλη μια παράμετρος. Ο χρυσός είναι μέρος των αποθεμάτων της Κυπριακής δημοκρατίας, και σύμφωνα με την Wikipedia ανέρχεται περίπου στο 66% των συνολικών μας αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα (τιμές 12/2013). Δεν έχουμε πολλά άλλα να παινευτούμε δηλαδή, αλλά αναλογικά βρισκόμαστε στην ίδια θέση με πλείστες μεγάλες χώρες.

Για να αντιληφθούμε καλύτερα τι σημαίνει αυτή μας η περιουσία καλύτερα να τη δούμε ως κλάσμα του ετήσιου ΑΕΠ. Στον πίνακα  μπορείτε να δείτε τα σχετικά νούμερα που κινούνται γύρω από το 3%. Συγκρίνεται η αξία των αποθεμάτων χρυσού κατά το τέλος κάθε έτους, σε σχεση με το ΑΕΠ εκείνου του έτους. Είναι σαφές πως όταν αρχίσει η αύξηση του ΑΕΠ, η αναλογία της αξίας του χρυσού θα πέσει, αφού η τιμή του πολυτίμου μετάλλου φαίνεται πως θα συνεχίσει πτωτικά, εξαιρουμένων σοβαρών πολιτικών αναταραχών.

Τώρα, να πουλήσει κανείς ή να μην πουλήσει;

Νομίζω η απάντηση σε αυτό το ερώτημα πρέπει να βρεθεί καθαρά τεχνοκρατικά και χωρίς ίχνος συναισθηματισμού: όταν είχε γίνει προσπάθεια να πουληθεί ο χρυσός επί κυβέρνησης Χριστόφια, η απάντηση μου σε όσους ρωτούσαν ήταν: εξαρτάται που θα πάνε τα λεφτά!

Αν ήταν να σπαταληθούν στα πλαίσια μιας αστόχευτης κοινωνικής πολιτικής, ή αν ήταν να χρησιμοποιηθούν για την μεγέθυνση του κράτους, θα ήμουν σαφώς εναντίον. Αν ήταν όμως να χρησιμοποιηθούν για να ελαφρύνει το χρέος και συνεπώς να μειώσει τις απαιτήσεις του το κράτος σε βάρος των φορολογουμένων αυτό πιθανό να ήταν καλό.

 

Τώρα πια οι συνθήκες  έχουν αλλάξει άρδην.

Η παρούσα κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης φαίνεται να αντιλαμβάνεται πλήρως τι γίνεται, ο πρόεδρος συναινεί, βρισκόμαστε κάτω από μνημόνιο, οι προοπτικές για πλήρη εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών είναι δεδομένες, οι ανάγκες καλύπτονται από τους πόρους του μνημονίου, αλλά και από τις αγορές, και συνεπώς δεν βλέπω να υπάρχει τώρα λόγος για να πουληθεί ο χρυσός.

 

Αυτό όμως που πολλοί δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται, είναι πως τα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο για να βρίσκονται στο ράφι.

Αν χρειαστεί ρευστοποιούνται!

Όταν φυσικά  έχεις τη δυνατότητα να έχεις κάτι στο ράφι, αν έχεις «κάσια», τότε βάζεις μπροστά άλλα δεδομένα: τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τους πολίτες που υπηρετείς.

Φυσικά, είναι δυνατόν οι διαχρονικές κακές διοικήσεις και λάθη να φέρουν ένα κράτος, μια εταιρεία ή ένα οργανισμό σε σημείο όπου η πώληση πολυτίμων στοιχείων ενεργητικού είναι ο μόνος τρόπος να κερδηθεί χρόνος για *πιθανή* επιβίωση.

Δες: κυπριακές αερογραμμές (δυστυχώς).

Πηγή για τις τιμές: The London Bullion Market Association.

 

 

 

 

Advertisements
One Comment leave one →
  1. Ιουνίου 25, 2014 19:20

    Reblogged this on tolmima.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: