Skip to content

Κόμματα, τα προβληματικά.

Ιουλίου 6, 2014

Συνδυασμός δουλειάς  και μετά διακοπών σήμαιναν αρκετές μέρες απουσίας από το νησί.

Επιστροφή και προσπάθεια ενημέρωσης. Κάτι που όσο περνά ο καιρός  γίνεται και  πιο άμεσο αφού με όλα αυτά τα newsletter  δύσκολο να σου ξεφύγει κάτι, όπου και να είσαι.

Ξεχωρίζω δυο ειδήσεις, μια από τον Πολίτη και μια από τον Φιλελεύθερο,  με πολύ  βάθος και φυσικά κάλυψη και σε όλα τα άλλα μέσα.

Πρώτα ο Πολίτης: «ΑΝΤΡΟΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ… ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ – Ψέματα η αποτυχία Χριστόφια, του έφταιξαν τα ΜΜΕ»

Δηλαδή, είναι δυνατόν να μη μαθαίνει τίποτα ο Άντρος; Δεν αντιλαμβάνεται πως το κόμμα του μπήκε σε μια πορεία σμίκρυνσης και απομάκρυνσης από την όποια συμμετοχή στην εξουσία επιμένοντας από τη μια στην υπεράσπιση ενός αντικειμενικά αποτυχημένου, ανίκανου ανθρώπου, και από την άλλη μένοντας κολλημένος σε μια ιδεολογία πολύ πέραν της ημερομηνίας λήξης της;

Δεν κάνει τον κόπο να ακούσει τη φωνή της βασικής μάζας του κόμματος του που λέει ξεκάθαρα: «αφήστε επιτέλους τον Χριστόφια, δεν μπορεί να είναι εκείνος η βασική ενασχόληση του κόμματος μετά από τη ζημιά που έχει κάνει». Δεν ακούει καν αυτό: «παρετάτε μας με την κομμουνιστική θεωρία. Μια χαρά μπορούμε να ζήσουμε στο καπιταλιστικό σύστημα, μόνο να μπορούσαμε να είμαστε πιο εποικοδομητικοί.»

Θα μου πουν σίγουρα: ποιος σε ρώτησε εσένα;  Ή που ξέρεις εσύ;

Δηλώνω με πλήρη αυθάδεια πως γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους που ψηφίζουν ακόμη ΑΚΕΛ, αλλά …μόλις, αφού δεν έχουν και κάτι εναλλακτικό. Η υπομονή τους εξαντλείται, και πιστεύω πως αποτελούν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων που έμειναν στο κόμμα αυτό. Οι «φανατικοί  κομμουνιστές» είναι μια ηχηρή μειοψηφία που ελέγχει την πορεία του κόμματος. Χωρίζονται  από τη μια στους  ιδεολόγους  μιας ΚΚΕδίστικης λογικής, ενώ είναι από την άλλη  οι δειλοί συντηρητικοί που βολεύονται με την παρούσα κατάσταση και δεν επιθυμούν με τίποτα να πάει το κόμμα μπροστά. Ο Άντρος δεν είναι φανατικός ιδεολόγος, φοβάμαι ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.

Από την άλλη στον ΔΗΣΥ είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα. Σίγουρα διαβάσατε αυτό:

Κόντρα Βενιζέλου – Θεοχάρους και στη μέση το κυπριακό.

Και πολλά  άλλα φυσικά.

Το κακό με τον ΔΗΣΥ είναι πως με βάση τα μετρήσιμα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, η συνθηματολογία, ο ψευδοπατριωτισμός και η  δειλία ανθρώπων όπως της Ελένης Θεοχάρους στο να αλλάξουν οτιδήποτε, δεσπόζουν στο κόμμα. Το δίλημμα συντηρητισμός και εθνικισμός από τη μια ή ορθολογισμός και φιλελευθερισμός από την άλλη δύσκολα φαίνεται να έχει νόημα και υπόσταση.

Οι υποχρεώσεις του ΔΗΣΥ είναι πάρα πολλές, ανέλαβε μια χώρα  χρεοκοπημένη, ανέλαβε μια χώρα που συμπληρώνει 50 χρόνια άλυτου πολιτικού προβλήματος – δυο ζητήματα για τα οποία μεγάλη ευθύνη έχει η αριστερά με τους δυο προέδρους που εξέλεξε πριν τον Νίκο Αναστασιάδη, και πρέπει να δείξει επειγόντως έργο.

Πάρα πολύ έργο. Θεωρητικά – και σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ λέει πως παίζει παιγνίδι.

Και ενώ στα οικονομικά η παρουσία του Χάρη του Γεωργιάδη δείχνει πως υπάρχει πράγματι θέληση να πάμε προς την ορθή κατεύθυνση, να κάνουμε απαραίτητες εκσυγχρονιστικές κινήσεις, να κτυπήσουμε τα κάστρα των κεκτημένων του συντηρητισμού και του βολέματος, διάφορα επί μέρους θέματα που εμπλέκουν και άλλους, φαίνεται να μην τρέχουν όπως πρέπει γιατί προκύπτει ανάγκη να σκεφτούμε τους «φίλους», τους «γνωστούς» και τους ψηφοφόρους μας.

 

Στο Κυπριακό, εγώ ακόμη ελπίζω. Τα πράγματα για άλλη μια φορά δεν προχωρούν ούτε γρήγορα ούτε καλά, αλλά ελπίζω πως αυτή τη φορά οι γεωπολιτικές συνθήκες θα αναγκάσουν όλους τους παίχτες (και τους σκληροπυρηνικούς τούρκους, και τους λυσοφοβικούς δικούς μας),  πως μια λύση είναι επιτέλους η καλύτερη …λύση.

Ο πρόεδρος μπορεί και θα το παίξει το παιγνίδι όταν έρθει η ώρα. Για τον ΔΗΣΥ, είναι μεγάλες οι ευθύνες του Αβέρωφ – και ώσπου δεν δηλώνει σαφώς προς τα  πού επιθυμεί να κινηθεί το κόμμα, θολώνει τα νερά.

Θα μου πείτε, γιατί μόνο ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ;

Οι άλλοι;

Δεν έχω την παραμικρή ελπίδα σε ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, ΣΥΜΠΟΛ, Οικολόγους. Αποτελούν διαφορετικές εκφάνσεις του συντηρητισμού και του εθνικισμού χωρίς την παραμικρή δυνατότητα να κάνουν κάτι χρήσιμο.

Μια ορθή πολιτική στάση θα ηταν να τους αγνοήσουν οι μεγάλοι, κατά κάποιο τρόπο όπως είχε γίνει στη Γαλλία στις τελευταίες προεδρικές εκλογές με το κόμμα της Λεπέν. Δεν είναι ιδεολογικά οι ίδιοι φυσικά, αλλά στην πράξη το ίδιο αποτέλεσμα φέρουν.

Το θέμα όμως είναι οι ίδιοι οι μεγάλοι: είναι έτοιμοι να παίξουν το παιγνίδι σε Κυπριακό από τη μια, κοινωνία οικονομία από την άλλη όπως πρέπει;

 

Αναζητούνται τολμηρές αλλαγές.

Αναζητούνται τολμηρές αλλαγές.

 

Advertisements
16 Σχόλια leave one →
 1. strovoliotis permalink*
  Ιουλίου 6, 2014 21:46

  Διαβάστε και αυτό: http://www.sigmalive.com/blog/zannettosn/2014/07/1026

  Ναι, κατά κάποιο τρόπο έσπασε ένα ταμπού. Χωρίς να σημαίνει πως αυτός που το έσπασε έχει δίκιο. Θα ηταν καλό να θυμηθούμε πως η Ελλάδα και η Κύπρος ειναι δυο ανεξάρτητες χώρες. Εχουν πολλά κοινά συμφέροντα, έχουν και διαφορές. Στη βάση αυτών θα γινει η πολιτική. Οχι στη βάση του ότι πριν μερικές χιλιάδες χρόνια έτυχε να θαυμάζουν οι κάτοικοι των δυο χωρών την φαντασίωση που άκουγε στο όνομα Αφροδίτη.

  Μου αρέσει!

 2. Ιουλίου 6, 2014 23:49

  λίστα με καμπόσα νέα κυπριακά μπλόγκς στο thecyprusblogs.blogspot.com

  Μου αρέσει!

 3. Ανώνυμος permalink
  Ιουλίου 7, 2014 00:00

  Πλησιάζει η 15η του Ιούλη. Αυτή η ημερομηνία τα λέει όλα, οτιδήποτε άλλο είναι περιττό.

  Μου αρέσει!

 4. Ιουλίου 7, 2014 11:08

  Καλά ρε φίλε, εσύ φιλελεύθερος άθρωπος δεν καταλάβεις ότι » «ΑΝΤΡΟΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ… ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ – Ψέματα η αποτυχία Χριστόφια, του έφταιξαν τα ΜΜΕ» είναι ερμηνία τζιαι όχι ελεύθερη δημοσιογραφία; Πολιτικόν άρθρον ναι. Όι είδηση! Προπαγάνδα ναι, επαγγελματική δημοσιογραφία όχι. Που τα πόθθεν ώς τα πόθθεν η κρίση ενός δημοσιογράφου για την πολιτικήν ομιλίαν εν είδηση; Αν θέλει ο δημοσιογράφος να γράψει την δικήν του άποψην για την ομιλίαν του Άντρου, να γράψει πολιτικήν ανάλυσην στες στήλες της εφημερίδας που φιλοξενεί πολιτικούς αναλυτές. Μόνον για ζώα χωρίς πολιτικήν κρίσην τζιαι βούλησην η πολιτική ανάλυση τζιαι ερμηνία εν είδηση. Εντάξει, ήταν τζιαι τα σοσιαλιστικά κράτη όπου η ελεύθερη ειδησεογραφία έπρεπεν να διυλιστεί που τους πολιτικούς αναλυτές του κόμματος που «εξέραν» άμπα τζιαι γελαστεί κανένας πολίτης να κάμει την δικήν του interprétation του γεγονότος, αλλά σε μιαν αστικήν δημοκρατίαν που ευαγγελίζεται την ελευθερίαν της άποψης πως μπορεί να ανέχεσαι να σου ερμηνεύκει ο δημοσιογράφος το τί είπεν ο πολιτικός; Επειδή σσυφφωνείς μαζίν του; Όταν δεν θα σσυφφωνείς;

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Ιουλίου 8, 2014 06:50

   Διάβασα ξανά το άρθρο, και ναι υπάρχουν ψήγματα αυτοκριτικής.
   Ως εδώ όμως. Το βασικό μήνυμα του άρθρου και η προβολή – κριτική που του έκανα εγώ στη βάση του δίπολου: αχρείαστη και καταστροφική αναφορά και υποστήριξη Χριστόφια αλλά και επιμονή σε παρωχημένες ιδεολογίες, είναι ορθό.
   Γνωρίζεις πάρα πολύ καλά πως παρά το γεγονός πως δεν ψηφίζω ΑΚΕΛ, *δεν* επιθυμώ την περαιτέρω συρρίκνωση του, γιατί δεν υπάρχει ούτε κάτι εναλλακτικό στο χώρο της κεντροαριστεράς, και βεβαίως χρειάζεται αντίβαρο ο ισχυρός ΔΗΣΥ.
   Αλλά όχι ΑΚΕΛ με τούτα τα χάλια! Να κάνουν αντιπολίτευση με μηδέν υπευθυνότητα, να ανακαλύπτουν ξαφνικά σήμερα πως επαττίσαν οι Κυπριακές αερογραμμές, να βάλλουν αντρόσιην σε όλες τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού, να βρίσκουν αφορμές για κριτική επί παντός θέματος.
   Με τούτα τα μυαλά δεν χρειάζεται η βοήθεια μου για να συνεχίσει την πτώση του το ΑΚΕΛ.
   Και εκείνο που με φοβίζει είναι πως ίσως τελικά αυτό να τους βολεύει λαμβάνοντας υπόψιν την καταστροφική πενταετία Χριστόφια αλλά και κάτι άλλο: ξέρουν πως αν πάνε ξανά στην εξουσία με αυτό το μείγμα κομμουνιστικής αλλά …εν τζιαι, ιδεολογίας, τότε θα γίνουν ρεζίλι, συνεπώς καλύτερα στην εύκολη αντιπολίτευση…

   Μου αρέσει!

   • Ιουλίου 8, 2014 16:30

    διάλογος κουφών…

    σου είπα ότι η κρίση του δημοσιογράφου για το περιεχόμενον της ομιλίας του Άντρου δεν με αφορά. Δικαίωμαν σου τζιαι σέναν να πιστεύκεις ότι θέλεις για τον καθένα ή για τα κόμματα.

    Το σχόλιον μου ήταν για αυτόν που ονομάζεις είδησην τζιαι εξέφρασα την λύπην μου για τα χάλια της δημοσιογραφίας στην Κύπρον, τζιαι σύ αποφέφκεις την συζήτησην τζιαι το πέρνεις αλλού. Αφού εσέναν σου κάμνει αυτού του τύπου ο τύπος που σου προ-μασά το φαΐν να το χωνεύκεις καλλύττερα εν αλήθκεια ότι δεν έσιει θέμαν να συζητήσουμεν. Εγώ πάντως το φαΐν το προ-μασημένον νεκατσιώ το όσον νεκατσιώ τζιαι τον τύπον που σερβίρει ερμηνίες αντίς ειδήσεις.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Ιουλίου 8, 2014 16:55

     Καλά, που είναι το λάθος της είδησης; Δεν είναι δεδομένο πως η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει λίγο πολύ αυτά που γράφω; Περιλαμβανομένων και των περισσότερων ΑΚΕΛικών;

     Μιαν είδηση την διαβάζεις, και βγάζεις εσύ τα συμπεράσματα σου. Τώρα αν δεν κόφκει ο νους κάποιου και δεν την περνά που φίλτρον, δικόν του το πρόβλημα.

     Αλλά ξέρεις, αν υπάρχει προμασημένη είδηση και αρθρογραφία ειναι άλλη. Είναι εκείνη που τα περνά όλα ντε και καλά μέσα από το φίλτρο της «ταξικής ανάλυσης», επιμένοντας πως ο κόσμος δουλεύει με ένα απλοϊκό μοντέλο που υπάρχει μόνο στη φαντασία των συγγραφέων!

     Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο παλιόφιλος ο Νέος, που συνειδητά και δεδηλωμένα από μια στιγμή και ύστερα, αποφάσισε να παύσει να αρθρογραφεί, αποφάσισε να αγνοεί ειδήσεις και αναλύσεις μένοντας στο επίπεδο μιας φαιδρής απηρχαιομένης προπαγάνδας,

     Μου αρέσει!

    • Ιουλίου 8, 2014 22:30

     Ο Strovoliotis ψάχνει απεγνωσμένα σημασία και προσοχή από τον Νέο!!!

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Ιουλίου 9, 2014 07:18

     Λαλείς; Ομολογώ πως λίγο με ενδιαφέρει η άποψη ενός ατόμου που με δική του παραδοχή έγινε από αρθρογράφος, προπαγανδιστής.

     Απλώς -αφελώς- πίστευα πως νέοι μορφωμένοι άνθρωποι δεν ήταν δυνατόν να πέσουν τόσο χαμηλά.

     Είχα λάθος.

     Μου αρέσει!

    • Ιουλίου 9, 2014 21:10

     Κι ανάλαβες αυτοβούλως κι αυτεπάγγελτα να τον επαναφέρεις στον σωστό δρόμο για να τον σώσεις;

     Μου αρέσει!

    • Ιουλίου 9, 2014 21:12

     Κι ΕΣΥ όμως δεν είναι προπαγάνδα που κάμνεις εδώ;

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Ιουλίου 10, 2014 07:00

     Για να δούμε τα στοιχεία σου ρε Ανεφ. Όπως πάντα εσύ προκαλείς: δώσε ένα στοιχείο προπαγάνδας στο ανωτέρω κειμενο.

     Τη γνώμη μου πάντα τη λέω και είμαι ευθύς είτε όταν πρόκειται για εθνικιστές είτε για προπαγανδιστές της αριστεράς.

     Η προπαγάνδα αφορά τα γεγονότα, και δεν νομίζω να υπάρχει κάτι λάθος.

     Α, και δεν με ενδιαφέρει η προοπτική του παλιόφιλου. Εξ άλλου ειναι γνωστή: αν πάμε σε λύση θα βρεθεί στο ίδιο χαράκωμα με τον Λάζαρο και τον Παπαφώτη – τόσον εν το κίστημαν του.

     Μου αρέσει!

    • Ιουλίου 10, 2014 15:55

     Μα για ποια λύση μιλάς ρε Strovolioti, είδες τις προτάσεις τις μαξιμαλιστικές του Νίκαρου; Ακόμα και ο σημερινός “Πολίτης” τον επέκρινε, στο κύριο άρθρο του…

     Η προπαγάνδα δεν είναι απαραίτητο να έχει ακραία γλώσσα ή να στηρίζει με έντονο ύφος μια πολιτική/κομματική κατάσταση. Αυτό μπορεί να γίνει και με τη χρήση επιθετικών, απαξιωτικών κι αφοριστικών χαρακτηρισμών για οτιδήποτε το οποίο δεν συνάδει με τις κυρίαρχες αστικές αντιλήψεις…

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Ιουλίου 10, 2014 16:06

     Αν κάποιος ερμηνεύει τον κόσμο βασει αστικών αντιλήψεων καλά κάνει. Το παρόν σύστημα έτσι λειτουργεί, άρα οποιαδήποτε σχετική ανάλυση ανταποκρινεται στην πραγματικότητα.

     Για τη λύση, καλά έκανε ο Πολίτης. Εγώ δίνω ακόμη πίστωση χρόνου. όπως ακριβώς είχα κάνει και το 2008-2010.

     Μου αρέσει!

    • Ιουλίου 10, 2014 20:42

     Οι εθνικο-θρησκευτικές αφηγήσεις δεν εμπίπτουν στις κυρίαρχες αστικές αντιλήψεις;

     Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: