Skip to content

Η αφάνταστη αχαπαροσύνη της Ελληνικής αριστεράς.

Ιουλίου 28, 2014

Το κειμενο ψαρεύτηκε από εδώ, αφορά πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λίγο πολύ αφορά και το ΚΚΕ.  Δεν χρειάζεται να κάνω σχόλια για να δικαιολογήσω τον ευγενικό τίτλο που συνοδεύει αυτή την αναρτηση.

 

Θα παραπέμψω μόνο σε ένα κειμενο ενός άλλου συναδέλφου μπλόκερ, του Γρηγόρη, με τον οποίο έχουμε χαοτικές διαφορές στα κοινωνικά – οικονομικά θέματα, αλλά εδώ προσυπογράφω.

 

Εκείνο που βγαίνει έντονα είναι πως η αριστερά δεν έχει κανένα δικαίωμα να διεκδικεί ηθική ανωτερότητα: ίδια λάθη, ίδια αντιδραστικά πλασματα, ίδιος συντηρητισμός και τακτικισμός με τη χειρότερη δεξιά…

 

Ειλικρινά, αλίμονο στην Ελλάδα αν αυτοί οι καρά – ανεύθυνοι άνθρωποι πάρουν ποτέ την εξουσία.

 

Η επόμενη εθνική καταστροφή.

Η επόμενη εθνική καταστροφή.

Σύγκλιση Ελλάδας – Κύπρου ενάντια στην κατοχή, τα δεσμά της τρόικας και των Μνημονίων

 

Είναι σε όλους γνωστό ότι το καλοκαίρι του 1974 η Τουρκία, με αφορμή το εγκληματικό αμερικανόπνευστο πραξικόπημα της Χούντας κατά του Μακαρίου, εισέβαλε καταλαμβάνοντας το 37% του νησιού, το οποίο όχι απλώς κατέχει ώς σήμερα, αλλά επιπλέον εφαρμόζει σταθερή πολιτική μεθοδικής εθνοκάθαρσης, εποικισμού και τουρκοποίησης. Ακόμα και τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους, έχει μετατρέψει σε παρίες στην ίδια τους τη χώρα.

Η ωμή αυτή πραγματικότητα θέτει ευθέως την ανάγκη απάντησης στο κρίσιμο ερώτημα τί είναι το Κυπριακό. Είναι το Κυπριακό μια διαφορά δύο κοινοτήτων ή κατ’ ουσίαν το πρόβλημα υφίσταται εξαιτίας των ανοιχτών εξωτερικών επεμβάσεων της Τουρκίας εναντίον ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε., επεμβάσεων που έχουν ήδη επιβάλει τον ακρωτηριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Βορρά και απειλούν ευθέως την κυριαρχία της στα ελεύθερα εδάφη διά της προσπάθειας επιβολής μιας πρωτοφανούς στα παγκόσμια χρονικά λύσης που καταργεί κάθε έννοια κράτους δικαίου και βασικής δημοκρατικής αρχής;

Είναι επίσης γνωστά σε όλους τα γεγονότα του Μαρτίου 2013 που οδήγησαν στον εξανδραποδισμό της κυπριακής οικονομίας και την υπαγωγή της στη μνημονιακή κατάσταση της αποικίας χρέους. Είναι το ζήτημα αυτό υπόθεση ενός «προβληματικού κράτους» και ενός λαού «κλεφτών και τεμπέληδων» που οφείλουν να υποστούν τα επίχειρα της «κακίας» τους ή μήπως το πρόβλημα υφίσταται διότι το πολυδιεκδικούμενο «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» αναβαθμίστηκε περαιτέρω σε άμεσο παραγωγό υδρογονανθράκων;

Στις δύο παραπάνω μεταβλητές παραμέτρους πρέπει αναγκαία να προστεθεί και η σταθερά, ότι δηλαδή η Κύπρος δεν έχει απλώς κάποια γεωπολιτική αξία και σημασία, πράγμα που ο καθένας θα πιστοποιούσε, αλλά κεντρική, καθώς βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης – Ασίας και Αφρικής, στην καρδιά του αξονικού χώρου.

Σε αυτό το πεδίο λοιπόν, χρειάζεται να αποκτήσουμε μια στρατηγική. Στρατηγική πολύπλευρης σύγκλισης Ελλάδας και Κύπρου. Αλληλεγγύης, αδελφικής συμπαράταξης χωρών, κοινωνιών και κινήματος, ενάντια στις γεωπολιτικές επιβουλές για την αποτίναξη των δεσμών της τρόικας και των Μνημονίων. Να αποτελέσει η Ελλάδα με την Κύπρο έναν πυρήνα αντίστασης, που, απευθυνόμενος στις χώρες και τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου και της Μεσογείου, να σημάνει την απαρχή μιας διαφορετικής πορείας για τους λαούς και τους εργαζόμενους ολόκληρης της Ευρώπης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τις ατέλειες και δυσλειτουργίες της, παρά την αδυναμία της ν’ ασκήσει εξουσία στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, αποτελεί ένα σύγχρονο, δημοκρατικά λειτουργούν κράτος, που εγγυάται αποτελεσματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Κύπριους πολίτες, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους ή την εθνική τους καταγωγή και με πλήρη σεβασμό προς αυτές. Ως εκ τούτου η αντικατάστασή της από δύο προτεκτοράτα, συγκροτημένα σε εθνο-θρησκευτική βάση, όχι μόνο δεν συνιστά επανένωση του νησιού, αλλά σημαίνει την οριστική υπαγωγή του σε καθεστώς πολλαπλής, νεο-αποικιακής δουλείας και λεηλασίας των φυσικών του πόρων.

Η αποτίναξη των Μνημονίων και η διατύπωση αξιόπιστων εναλλακτικών σχεδίων για την έξοδο από την κρίση, που θα στηρίζονται στην παραγωγική ανασυγκρότηση, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την πολιτιστική αναγέννηση, είναι κοινά ζητούμενα για Ελλάδα και Κύπρο. Ήρθε ο καιρός να εγκαταλειφτεί το δόγμα -φύλλο συκής των ευθυνών των ελλαδικού Ελληνισμού- ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται και να συναποφασιστεί ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων και των κινδύνων, στο πλαίσιο του πληττόμενου ευρωπαϊκού Νότου, στο πλαίσιο της Ε.Ε. της οποίας αποτελούν ισότιμα μέλη, στο πλαίσιο των ιστορικών και συμβατικών ευθυνών που έχει η Ελλάδα απέναντι στην Κύπρο.

Η Αριστερά, ως υπεύθυνη, βαθιά φιλειρηνική, δημοκρατική, πατριωτική και διεθνιστική δύναμη, θα αντισταθεί σθεναρά σε κάθε απόπειρα κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

 

Αναγνωστόπουλος Θανάσης, μέλος γραμμ. ΝΕ Α’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, Αξελός Λουκάς, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Αρχοντόπουλος Γιώργος, μέλος Πρωτοβουλίας SOSτε το νερό, υποψ. ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ασημακόπουλος Βασίλης, πρώην μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Βαμβακάς Κώστας, δημοτικός σύμβουλος Ελευσίνας-Μαγούλας, Δερμενάκης Παύλος, μέλος γραμμ. ΝΕ Βορείων ΣΥΡΙΖΑ, μέλος ΔΣ ΜΑΧΩΜΕ, Ελληνιάδης Στέλιος, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδωρόπουλος Γιώργος μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, περιφ. σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, Θεωνάς Γιάννης, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Καϊτατζή-Γουίτλοκ Σοφία, καθηγ. ΑΠΘ, μέλος ΣΥΡΙΖΑ, Καρακώστα Εύη, στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ, Κασιμάτη Νίνα, μέλος επιτρ. προγρ. ΣΥΡΙΖΑ, Κατρούγκαλος Γιώργος, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κοδέλας Δημήτρης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κοτσακάς Αντώνης, στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ, Κουρουμπλής Παναγιώτης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακάκης Βασίλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντακόπουλος Δημήτρης, μέλος τμημ. εξωτερ. πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, Λάμπρου Βύρωνας, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Λαοκράτης Βάσσης, φιλόλογος – συγγραφέας, μέλος ΣΥΡΙΖΑ, Λατζανάκη Μαρία, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Μαντάς Μάκης, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Ματζουράνης Σωκράτης, στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ, Μητρόπουλος Αλέξης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Μιχελογιαννάκης Γιάννης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Μούστος Μανώλης, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Μπανιά Σοφία, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Μπελαντής Δημήτρης, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Μπουλούμπαση Άβα, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Μπρέστα Μαρίνα, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Νικολακάκης Γιώργος, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Νικολόπουλος Ηλίας, συνταγματολόγος, υποψ. ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ξυδάκης Νίκος, υποψ. ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ξυδιάς Βασίλης, εκπαιδευτικός – θεολόγος, μέλος ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτου Σπύρος, δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου, Παναγούλης Στάθης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Πάντζας Γιώργος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ρινάλντι Ρούντι, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Ρούσσος Σωτήρης, αναπλ. καθηγ. Διεθνών Σχέσεων Παν/μίου Πελοποννήσου, μέλος ΣΥΡΙΖΑ, Σακοράφα Σοφία, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Σερμέτης Τριαντάφυλλος, πρόεδρος Α’ ΕΛΜΕ Πέλλας, υποψ. περιφ. σύμβουλος, Σιάχος Μιχάλης, μέλος ΓΣ ΠΟΕΣΥ, μέλος γραμμ. Τμημ. ΜΜΕ ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Μπενέτος, υπ. περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Σταθάς Γιάννης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Σωτηρίου Ελένη, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Ταυρής Νίκος, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Τεμπονέρας Διονύσης, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Τζαφέρης Γιώργος, μέλος γραμμ. ΝΕ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ, Τοζίδης Γιώργος, οικονομολόγος, στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ, Τριανταφύλλου Μαρία, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Τσέλου Ειρήνη, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Τσουκαλάς Δημήτρης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Τσούτσιας Γιάννης, δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων, Φινάλης Ερρίκος, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Φωτιάδου Σία, μέλος ΔΣ Σωμ. Συντ. δικηγόρων, μέλος ΣΥΡΙΖΑ, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Χατζηαντωνίου Γιάννης, γραμμ. ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Δικηγόρων, πρώην μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Χατζηλάμπρου Βασίλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Χατζησταυράκη Μαρία, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Χερουβής Γιώργος, μέλος ΝΕ Βορείων ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσόγονος Κώστας, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ψιμούλη Χρυσούλα, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

Advertisements
28 Σχόλια leave one →
 1. Takis Hadjidemetriou permalink
  Ιουλίου 28, 2014 23:12

  Ωχ! Και παλι το Εθνικό Κέντρο στο προσκηνιο . Κυπροι φυλαχτείτε.

  Μου αρέσει!

 2. Ιουλίου 29, 2014 10:03

  υπερβολές…
  ένα γενικόλογο κείμενο…. τα παραπάνω που τα οποία επαναλαμβάνει τζαι πιστέφκει η πλειοψηφία των κυπραίων (όσον αφορά το κυπριακό τζαι τα κάζια τουλάχιστο)… με τους οποίους συνεργάζουνται οι «νούσιμοι» για να γίνουν εξουσία….

  πιάσε ένα όποιοδήποτε προεκλογικό φυλλάδιο κόμματος και παρόμοιες φανφάρες θα έβρεις – ακόμα τζαι σε τζίηνα που ψηφίζεις….

  Τζι αν σε φοβίζει τόσο η πιθανότητα ο σύριζα να κάμει πράξη αυτά που λέει (γιατί εμένα φοβίζει με ότι δεν θα τα κάμει)…. βάρτον ευατό σου στη θέση των ελλήνων, που εψηφίσαν «νουσιμάδα» τζαι εκσυγχρονισμό την τελευταία 20ετία τουλάχιστον…

  Χαρακτηριστικά δε εδώ
  http://osr55.wordpress.com/2014/07/02/%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CE%BC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81/

  τζαι πε μου τι εν τζίηνο ακριβώς που σε πείθει να ψηφίσεις ότιδηποτε άλλο στην ελλάδα

  Μου αρέσει!

 3. strovoliotis permalink*
  Ιουλίου 29, 2014 10:28

  Συμφωνώ πλήρως με τις παραγράφους 1 και 2.

  Για τη συνέχεια και την πιθανότητα να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ( κάτι που θα γίνει μια μέρα), δηλώνω αδυναμία να δηλώσω πίστη σε κάτι εναλλακτικό. Η έννοια του Failed State ερχεται πάντα βολική δικαιολογία για την Ελλάδα.
  (Στην πραγματικότητα, νοιώθω έντονα ανήμπορος να δώσω λύση, όπως ένοιωθα τότε που είχε δρομολογηθεί τελεσίδικα η εκλογή του Τάσσου…)

  Από μια άλλη, κυνική γωνία όμως, αν έτσι επιθυμούν, τότε έτσι να γίνει, και οι αδελφοί Ελληνες ας δοκιμάσουν και τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Μου αρέσει!

  • Ιουλίου 29, 2014 14:20

   Τάδε έφη ο προοδευτικός [λέμε τώρα] Strovoliotis:
   «… δηλώνω αδυναμία να δηλώσω πίστη σε κάτι εναλλακτικό»… Αν αυτό δεν είναι το άκρον άωτο του συντηρητισμού, βρείτε ΜΟΥ τότε ΕΣΕΙΣ τι εστί συντηρητισμός…

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Ιουλίου 29, 2014 15:00

    Η συγκεκριμένη αναφορά έχει να κάνει *αποκλειστικά* με την Ελλάδα, και το εναλλακτικό είναι σε σχέση με το «Failed State» που θεωρώ πως έχει καταλήξει η Ελλάδα…. Δηλαδή τα πράγματα είναι τόσο χάλια που δεν μπορώ να την δω με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από αυτό: Failed State
    Να διαβάζουμε και να καταλαβαίνουμε παρακαλώ… και ελπίζω να μη διαστρεβλώνουμε.

    Μου αρέσει!

    • Ιουλίου 29, 2014 17:28

     Strovoliotis,

     Δηλαδή, για να καταλάβω και αν μην «διαστρεβλώνω» στην Κύπρο δέχεσαι κατή το εναλλακτικό;

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Ιουλίου 29, 2014 17:38

     Επαναλαμβάνω: το εναλλακτικό έχει να κάνει με την εκτίμηση μου πως η Ελλάδα βρίσκεται στο στάδιο του Failed State – με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

     Η Κύπρος ευτυχώς δεν έφτασε σε αυτό το σημείο, ούτε καν επί Χριστόφια (ευτυχώς που ηταν μόνο 5 χρόνια φυσικά :))

     Εννοείται πως είμαι έτοιμος και να δεχτώ και να ψηφίσω και να στηρίξω οτιδήποτε ή οποιονδήποτε με πείσει πως μπορεί να βελτιώσει τα πραγματα.

     Μου αρέσει!

    • Ιουλίου 30, 2014 09:52

     Για την ώρα ζούμε τις «βελτιώσεις» made by Nikaros! Ύφεση κι ανεργία!

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Ιουλίου 30, 2014 09:58

     Μόνο κακόγουστο χιούμορ και άγνοια δείχνει αυτό. Η ύφεση και η ανεργία δεν έρχονται από την μια μέρα στην άλλη, και αν κοιτάξεις την προοπτική ειναι θετική και για τα δυο. Ψάξε λίγο πως βρεθήκαμε εδώ μάλλον.

     Μου αρέσει!

    • Ιουλίου 30, 2014 19:06

     Ναι, καρτερούμεν την «επανεκκίνηση» της οικονομίας, αλλά προφανώς φταίει ο Χριστόφιας που δεν «επανεκκινεί»!
     Το πώς «βρεθήκαμε εδώ»; Πέραν του ότι «φταίει ο Χριστόφιας», που ως γνωστόν δεν «επήρεν έγκαιρα μέτρα» [τώρα γιατί η Τρόικα δεν υπόγραφε το Μνημόνιο που συμφωνήθηκε τον Νοέμβρη του 2012 και καρτερούσε τον Νίκαρον να εκλεγεί Πρόεδρος, κάποιος πρέπει να ΜΑΣ το εξηγήσει], κάμνεις πως ξεχνάς τις μεγάλες ευθύνες του τραπεζιτικού κεφαλαίου… Όμως ΕΓΩ θα στο πω πιο απλά: Οι κρίσεις στο Καπιταλισμό [που είναι περιοδικές] επέρχονται όταν σταματά η αλυσίδα αναπαραγωγής του κεφαλαίου, τζι’ αν έχεις νουν κατάλαβε… Εξ ου τζιαι οι παρατεταμένες υφέσεις, η ανεργία και η γενικότερη φτωχοποίηση της κοινωνίας…

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Ιουλίου 30, 2014 19:56

     Μα είναι πολύ απλό: ο Χριστόφιας ήταν αναξιόπιστος και ανικανος και συνεπώς δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη. Εντελώς απλό και απόλυτα αταξικό: ανίκανοι υπαρχουν παντού.

     Μου αρέσει!

    • Ιουλίου 30, 2014 20:01

     Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα!

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Ιουλίου 31, 2014 07:30

     Σαφέστατη διαλεκτική ατάκα!

     Μου αρέσει!

    • Ιουλίου 31, 2014 09:22

     Απάντηση ήταν στο δικό ΣΟΥ προηγούμενο διαλεκτικότατο σχόλιο… Με το να σύρεις ένα «αναξιόπιστος» κι ένα
     «ανίκανος» νομίζεις πως ξεμπέρδεψες…

     Μου αρέσει!

 4. Fristuti permalink
  Ιουλίου 29, 2014 17:15

  «αλλά λίγο πολύ αφορά και το ΚΚΕ», έστω και αυτό το λίγο πως αφορά το ΚΚΕ;

  Fristuti

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Ιουλίου 29, 2014 17:30

   Οι θέσεις του ΚΚΕ είναι συνήθως λίγο χειρότερες από του ΣΥΡΙΖΑ, άνκαι αυτό το κείμενο δυσκολα στέκεται στον ανταγωνισμό. Για παράδειγμα:

   Τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ενημέρωσε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σχετικά με τις εξελίξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

   Ο κ. Τσίπρας, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση είπε ότι έπειτα από την ενδελεχή ενημέρωση που του έκανε ο κ. Αναστασιάδης, δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία του για την αδιαλλαξία της τ/κ και κυρίως της τουρκικής πλευράς, γιατί σε αυτούς τους δύο γύρους των συνομιλιών δεν υπήρξαν ουσιαστικές εξελίξεις.

   Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις νέες πρωτοβουλίες Ελλάδας και Κύπρου για άσκηση πιέσεων από διάφορες χώρες προς την Τουρκία, είπε ότι η απόφαση αυτή βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και πως Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να διευρύνουν τη ζώνη των επιρροών τους σε άλλες χώρες.
   Η Κύπρος πρέπει να θέσει ξανά τις βάσεις των συνομιλιών
   Η Κύπρος θα πρέπει να θέσει ξανά τις βάσεις των συνομιλιών για το Κυπριακό, δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά από συνάντηση και ενημέρωση που είχε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

   Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι “όσο συνεχίζεται η τουρκική αδιαλλαξία και η επιθετικότητα, τόσο θα γίνεται και πιο φανερό σε όλους ότι ούτε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ούτε το περίφημο ευρωπαϊκό κεκτημένο βοήθησαν να προωθήσουν την επιλογή της Κύπρου, ούτε σήμερα οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για την επίλυση του προβλήματος”.

   Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ ότι η Κύπρος δεν πρέπει να συζητά σε αυτό το επίπεδο και θα πρέπει να ξαναθέσει εξαρχής τις βάσεις του Κυπριακού.

   Ερωτηθείς αν 40 χρόνια δεν έχει επιτευχθεί αυτό που υποστηρίζει το ΚΚΕ, τι πιστεύει ότι θα αλλάξει τώρα για να πιεστούν οι Τούρκοι, απάντησε ότι για αυτό θα πρέπει να πάρουν όλοι σοβαρά υπόψη τις προτάσεις του ΚΚΕ.

   29/07/2014 – 13:01

   Μου αρέσει!

   • Fristuti permalink
    Ιουλίου 29, 2014 17:44

    και συνεχίζει:

    «ενώ από την άλλη μεριά η όλο και περισσότερη, μεγαλύτερη συμπόρευση με το ΝΑΤΟ, με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στην περιοχή δημιουργεί νέες επικίνδυνες καταστάσεις. Αυτή είναι η αντίληψη του ΚΚΕ και βεβαίως θέλουμε να τονίσουμε ότι το κυπριακό ήταν και εξακολουθεί να παραμένει διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, και ως τέτοιο δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν, ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Άμεσα θα πρέπει να δοθεί τέλος στην κατοχή της Κύπρου, θα πρέπει να σταματήσει ο εποικισμός, θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των προσφύγων να μπορούν να γυρίσουν στις εστίες τους. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την πάλη για μια Κύπρο ενιαία ανεξάρτητη κυρίαρχη, ομόσπονδη με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και προστάτες».»

    διαφωνείς με κάτι;

    Fristuti

    Μου αρέσει!

 5. Fristuti permalink
  Ιουλίου 29, 2014 17:46

  και επίσης λες: «Οι θέσεις του ΚΚΕ είναι συνήθως λίγο χειρότερες από…» τι είπε ο Κουτσούμπας που σε ξινίζει;

  Fristuti

  Μου αρέσει!

 6. Fristuti permalink
  Ιουλίου 29, 2014 17:49

  ή μήπως θες κάτι άλλο από: «Κύπρο ενιαία ανεξάρτητη κυρίαρχη, ομόσπονδη με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και προστάτες»;

  Μου αρέσει!

 7. Fristuti permalink
  Ιουλίου 29, 2014 18:05

  Oι «εθνικιστικές λυσοφοβικές θέσεις του ΚΚΕ» με το λινκ που έστειλες πως συνδέονται; Σε όλα τα άρθρα μαζί (10 στο σύνολο) έχεις μόνο 2 αναφορές σε ΚΚΕ και αυτές διακατέχονται από ταξικό μίσος χωρίς καμιά ουσιαστική αναφορά σε Κυπριακό. Η κριτική σου στις θέσεις του ΚΚΕ είναι ανύπαρκτη στα άρθρα που έστειλες. Εγώ άλλο ρώτησα και συ άλλο μου απαντάς. Να είσαι πιο συγκεκριμένος άλλη φορά, αυτό που έστειλες είναι άκυρο ως προς την ουσία της ερώτησής μου.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Ιουλίου 29, 2014 18:23

   Δεν ασχολούμαι *ειδικά* με ένα περιθωριακό (με βάση την επιλογή των Ελλήνων ψηφοφόρων) κόμμα. Έβαλα τον σύνδεσμο για να διαβάσεις τα 100δες άρθρα που εγραψα για το Κυπριακό και να αντιληφθείς γιατί κατατάσσω το ΚΚΕ στις εξόχως συντηρητικές, εθνικιστικές και λυσοφοβικές δυνάμεις.
   Δε θα επαναλάβω τις θέσεις σε ένα σχόλιο.

   Αν βαριέσαι, διάβασε μόνο αυτό:

   https://strovoliotis.wordpress.com/2011/04/11/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B2%CE%BF%CE%BB/

   Μου αρέσει!

   • Fristuti permalink
    Ιουλίου 29, 2014 18:30

    Αφού δεν ασχολείσαι με το ΚΚΕ τότε δεν έχεις και το δικαίωμα να κρίνεις.
    Εδώ δεν ξέρεις τις θέσεις του ΚΚΕ πώς κάνεις κριτική δεν ξέρω.

    άντε γεια,
    α μην ξεχνάς, και οι δικοί σου σκοτώνουν παιδιά απέναντι

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Ιουλίου 29, 2014 18:36

     Τι λες ρε φίλε που χρειάζεται δοκτοράτο να γνωρίζω τις θέσεις ενός περιθωριακού κόμματος, που παίζει συστηματικά πελλόν και δεν παίρνει ποτέ την ευθύνη για τίποτα.

     Το κτύπημα κάτω από τη μέση δεν με αφορά ποσώς, Δειχνει μόνο την ποιότητα σου.

     Μου αρέσει!

 8. Ανώνυμος permalink
  Ιουλίου 29, 2014 23:14

  Ε τί πάει να πει οι δικοί μας σκοτώνουν παιδιά απέναντι; Υπάρχει . . . . εναλλακτική;
  Στο κάτω κάτω ο Στάλιν σκότωσε 50 εκ. παιδιά και . . . . . μέχρι το 2016 θα έχει σκοτώσει 60 εκ.

  Του τα είπα καλά κάπταιν Στροβ;

  Μου αρέσει!

  • fristuti permalink
   Ιουλίου 30, 2014 11:05

   Αγαπητέ, νομίζω προγραμματισμένο μέχρι το 2017 είναι το 60άρι και όχι το 2016. Και το άλλο; το ΚΚΕ με τον σταλινισμό του φτασαμε ως εδώ, αμ τι νομίζεις…

   τους τα λέμε καλά κάπταιν;

   Μου αρέσει!

 9. Ανώνυμος permalink
  Ιουλίου 30, 2014 12:54

  Κατηγορούν τον Νίκαρον μας ότι τάχα δεν καταφέρνει τίποτε. Το ότι εκανόνισεν και ανανεώθηκεν η θητεία της ουνφικύπ για μιαν εξαμηνία χωρίς πρόβλημαν δεν το θωρούσιν; Πόσα να κάμει τούτος ο άθρωπος;

  Μου αρέσει!

 10. strovoliotis permalink*
  Αύγουστος 3, 2014 14:45

  Συνολική απαντηση σε αυτό το φαιδρό και αχάπαρο κείμενο από τον Κυριάκο Τζιαμπάζη:

  Μα είναι δυνατόν να είναι τόσο άσχετοι μετά από 50 χρόνια Κυπριακού;

  Το κείμενο που δημοσίευσαν βουλευτές του Σύριζα και αρκετά άλλα επώνυμα μέλη του δεν είναι δυνατόν να αιωρούνται στην πολιτική ατμόσφαιρα, να μένουν αναπάντητα και να τα χρησιμοποιούν ως πολιτικό όπλο εκείνες οι δυνάμεις που απορρίπτουν την ομοσπονδιακή ρύθμιση, επιμένουν επιστροφή στο παρελθόν, όπου η ελληνοκυπριακή κοινότητα διαχειριζόταν το κυπριακό κράτος και η τουρκοκυπριακή κοινότητα αποτελούσε αντικείμενο Δικαίου. Η Αριστερά θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι αντικειμενική στην εξέταση των γεγονότων και να καταλογίζει ευθύνες εκεί και όπου πρέπει, ανεξάρτητα αν αυτές ευθύνες αφορούν τους δικούς της πολιτικούς, τη δική της κοινότητα, το δικό της έθνος ή/και οιουσδήποτε άλλους τρίτους. Η Αριστερά, για να είναι Αριστερά, θα πρέπει να διανοίγει δρόμους, να δημιουργεί προοπτικές στην κοινωνία, να βρίσκεται σε συνεχή ρήξη με το παρελθόν, όχι μόνο των άλλων, αλλά και το δικό της. Αντικειμενική ανάλυση του κυπριακού προβλήματος ανοίγει το δρόμο για τη χάραξη ορθολογικών πολιτικών, οι οποίες βοηθούν την κοινωνία να επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις ανεξάρτητα από εθνικότητα ή άλλη διαφορά, που είναι σε θέση να βοηθήσουν στην επίλυση ενός προβλήματος που ταλανίζει τους κατοίκους του νησιού, για μισό αιώνα.
  Το κείμενο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από 913 λέξεις σε 8 παραγράφους. Γι’ αυτό και θεωρώ σκόπιμο να απαντήσω σε κάθε παράγραφο, έτσι που να αποκαταστήσω, στον πιο δυνατό βαθμό, τις ανακρίβειες και την παραποίηση ιστορικών γεγονότων, τα οποία καθόρισαν το σημερινό status quo. Δεν είναι δυνατόν να είμαι αναλυτικός σ’ ένα άρθρο που σκοπεύω να το δημοσιεύσω σε εφημερίδες, λαμβάνοντας υπόψη το χώρο που είναι δυνατόν να διαθέτουν. Γι’ αυτό ας με συγχωρέσουν οι αναγνώστες μου.
  1. Το πραξικόπημα και τα γεγονότα που ακολούθησαν δεν ήταν «στιγμιαία». Προηγήθηκαν τα γεγονότα της 21ης Δεκεμβρίου του 1963, που προκάλεσαν όχι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι, αλλά η ελληνοκυπριακή παραστρατιωτική οργάνωση ΑΚΡΙΤΑΣ που ίδρυσε ο Μακάριος και οι συνεργάτες/υπουργοί του, με επικεφαλής τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη και το Τάσσο Παπαδόπουλο. Το 1963 είναι μαύρη κοιλίδα στην νεότερη ιστορία της Κύπρου, η οποία την στοιχειώνει μέχρι σήμερα. Πριν συμβούν τα Δεκεμβριανά, ο Νιρβάνα, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Κύπρο, γύριζε όλα τα χωριά και καλούσε τους κατοίκους του να ζουν ειρηνικά, να αποφεύγουν τις εντάσεις και τις προστριβές. Ο Μακάριος από την άλλη, μετάνοιωσε που υπέγραψε τις συμφωνίες Ζυρίχης –Λονδίνου, γύριζε κι αυτός τα χωριά, αλλά μιλούσε για «ένωση μετά της Μητρός Πατρίδος» και υπογράμμιζε ότι η ανεξαρτησία αποτελεί μεταβατικό σταδιο. Η μεθοδική εθνοκάθαρση ξεκίνησε από την ελληνοκυπριακή ηγεσία για να επιτύχει τον πολιτικό στόχο (αυτό αναφέρεται στις αρχές της παραστρατιωτικής οργάνωσης ΑΚΡΙΤΑΣ) και όχι οι Τουρκοκύπριοι ή η Τουρκία. Αυτή είναι η αλήθεια, η αντικειμενική αλήθεια, χωρίς φαντασιώσεις και απαλλαγμένη από εθνικιστικές προκαταλήψεις.
  2. Και τίθεται το ερώτημα: Τι είναι Κυπριακό; Από τα ποιο πάνω που ανάφερα, πιστοποιούν ότι, το Κυπριακό ξεκίνησε ως δικοινοτική διαφορά, επειδή η μια κοινότητα ήθελε να διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να ενσωματώσει το νησί στην Ελληνική επικράτεια, ενώ η Τουρκοκύπριοι ως απάντηση, απαιτούσαν διχοτόμηση του νησιού, ενώ η Τουρκία συνομιλούσε για ομοσπονδοποίηση. Η ένωση ή η διχοτόμηση δεν ήταν στα πλάνα της Τουρκίας, επειδή δεν ήταν προς το συμφέρον της να φέρει την Ελλάδα στο νότιο υπογάστριο της, να δεχτεί την επέκταση των συνόρων της Ελλάδας μέχρι το άκρο της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ξένες επεμβάσεις στο Κυπριακό, ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών απαιτήσεων των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων, επεμβάσεις που προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την αντιπαράθεση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων των χωρών τους. Να καταργηθεί, όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, κανένας από τους ξένους παράγοντες δεν το επιθυμούσε, επειδή θα διαφοροποιούνταν οι διεθνείς ισορροπίες: Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν το επιθυμούσαν, επειδή θα έφερνε σε αντιπαράθεση δυο μέλη της –την Ελλάδα και την Τουρκία- και δεν αποκλειόταν μια ευρύτερη σύρραξη και διάλυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Από την άλλη, ούτε η Σοβιετική Ένωση επιθυμούσε τη διάλυση ενός κράτους, που δραστηριοποιόταν στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, που με τη διάλυση του θα ενσωματωνόταν στο ΝΑΤΟ είτε με ένωση είτε με διχοτόμηση. Αυτή είναι μια αλήθεια η οποία οι συντάκτες της ανακοίνωσης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγαν να ερευνήσουν και να τοποθετηθούν. Απλώς αναφέρουν διακηρυκτικά, ότι την ευθύνη φέρει η Τουρκία, -ο άλλος- και ξεφλούν με το ζήτημα του «τις πταίει».
  3. Η φράση που χρησιμοποιείται στο κείμενο «κλέφτες και τεμπέληδες» δεν την είπε κανένας ευρωπαίος πολιτικός για τους Κύπριους, γι’ αυτό και την απορρίπτω. «Κλέφτες» αποκαλούμε εμείς οι Κύπριοι τους τραπεζίτες, Ελλαδίτες και Κύπριους, εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή, αλλά χαρακτηρίζουμε και την κυβέρνηση Χριστόφια ως ανίκανη, που δεν έλαβε κανένα μέτρο για να σώσει τη χώρα. Η τεράστια πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών, σύμφωνα με τις έρευνες της κοινής γνώμης, αποδέχεται την Τρόϊκα που προσπαθεί να αναδιαμορφώσει την οικονομία και να ανασυγκροτήσει το υδροκέφαλο κράτος μας. Είναι γεγονός ότι μας εκμεταλλεύονται οικονομικά, επειδή είναι αποφασισμένοι να πάρουν το λαβείν τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι και αυτό ένα γεγονός αναμφισβήτητο. Αυτό θα το υποστούμε, εξαιτίας των δικών μας εγκληματικών λαθών και παραλείψεων. Όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες: αν πράγματι διαθέτουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, οπωσδήποτε θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της Κύπρου και θα αποτελέσει πηγή εισοδήματος για ανακούφιση από την κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα. Να μη ξεχνούμε όμως, ότι είμαστε ένα νησί με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και είναι αδύνατο να εκμεταλλευτούμε με δικές μας δυνάμεις τον πλούτο που μας χάρισε η φύση. Η εκμετάλλευση του μπορεί να γίνει με τη συμμετοχή μεγάλων πολυεθνικών κολοσσών, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρίες στην ανόρξη υδρογονανθράκων, αλλά και τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Διαφορετικά θα παραμείνει εκεί ανεκμετάλλευτος πλούτος, όπως είναι για αιώνες. Τι μας συμβουλεύουν, λοιπόν, οι Ελλαδίτες; Δεν έχουν καμιά πρόταση, εκτός από το να μας θυμήσουν το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» και να προσπαθούν να μας εκφοβίσουν, δακτυλοδείχνοντας τους αμερικανούς.
  4. Η γεωπολιτική μας αξία είναι γνωστή, γι’ αυτό και η Μεγάλη Βρετανία «ενοικίασε» το 1878 την Κύπρο από την Οθωμανική αυτοκρατορία και δεν πήρε ένα από τα νησιά του Αιγαίου που ήταν η κατ’ αρχήν πρόταση κάποιων στρατιωτικών της. Τώρα αν είναι κεντρική ή μη αυτό δεν μπορεί να το πει κανένας με σιγουριά. Όπως έχει αναπτυχθεί η παγκόσμια πολιτική και οικονομική συνεργασία οιοδήποτε μέρος της γης αποτελεί κεντρικό σημείο, στην εξωτερική πολιτική των μεγάλων δυνάμεων. Βεβαίως στην καρδιά της Ευρώπης δεν βρισκόμαστε, είμαστε το νοτιοανατολικό της άκρο και είναι εκτός των δυνάμεων μας να διαδραματίσουμε ρόλο στο πολιτικό τρίγωνο Ευρώπη, Ασία, Αφρική. Με άλλα λόγια, δεν είμαστε το κέντρο της γης, κάποτε το σκεφτήκαμε ως Κύπριοι, αλλά την πάθαμε. Ας αναλάβουν άλλοι αυτό το ρόλο, η Κύπρος είναι μια σταγόνα στον ωκεανό.
  5. Το ρόλο αυτό, που ονειρεύονται να διαδραματίσουν οι του ΣΥΡΙΖΑ ας τον αφήσουν για το κόμμα τους κι ας μη προσπαθούν να εμπλέξουν την Κύπρο σ’ αυτή την καταστροφική πορεία. Με τέτοια πολιτική που προτείνουν, θυμίζουν το «προλετάριοι όλου το κόσμου ενωθείτε», μόνο που στην Κύπρο οι προλετάριοι μεν αυξήθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά η δύναμη της Αριστεράς μειώνεται γιατί κι αυτή φέρει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτή την κατάσταση. Για να βγει η Ευρώπη από την κρίση είναι αναγκαία η προσπάθεια όλων των χωρών μελών της με τη σημασία της λέξης και όχι του νότου μόνον, αλλά και του κέντρου και του βορρά. Αυτά που αναφέρει η ομάδα των 62 του Συριζέων είναι μια φαντασίωση από το κομμουνιστικό τους παρελθόν, που δεν μπορούν να αποβάλουν.
  6. Ήρθαμε και στην ουσία του πράγματος: όχι στη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, αφού θα εγκαταστήσει δυο «συγκροτημένα σε εθνο-θρησκευτική βάση όχι μόνο δεν συνιστά επανένωση του νησιού, αλλά σημαίνει την οριστική υπαγωγή του σε καθεστώς πολλαπλής, νεο-αποικιακής δουλείας και λεηλασίας των φυσικών του πόρων». Δεν είμαι μάντης για να μπορέσω να μαντέψω από το πως κατάληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα. Δηλαδή, εμείς οι Κύπριοι που αγωνιζόμαστε για δεκαετίες για την εγκαθίδρυση διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι, αυτός ο αγώνας θα μας οδηγήσει σε νέο-αποικιακή υποδούλωση και στη λεηλασία των φυσικών πόρων της χώρας μας. Και επειδή η φύση, το μόνο που μας δώρισε είναι τους υδρογονάνθρακες, εννοούν ότι θα μας τους πάρουν οι νέο-αποικιοκράτες. Ευχαριστούμε πολύ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους άλλους αξιωματούχους του που υπογράφουν αυτό το έγγραφο, που ευτυχώς με τις τοποθετήσεις τους μας «άνοιξαν τα μάτια» για να δούμε την πραγματικότητα. Όμως η ηγεσία του κράτους μας, η πολιτική μας ηγεσία και η τεράστια πλειοψηφία του κυπριακού λαού στο σύνολο του, υποστηρίζουν τη δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία. Αυτοί που την απορρίπτουν είναι το ΕΛΑΜ, και τα μικρά κόμματα, όπως εκείνο που προεδρεύει ο Λιλλήκας, ο Ομήρου και ο υιός Τάσσου Παπαδοπούλου, Νικόλας.
  7. Όλα τα δεινά που μας πλάκωσαν τα τελευταία πενήντα χρόνια προέρχονταν –πέραν των δικών μας εγκληματικών λαθών- από τον εξτρεμισμό που χαρακτήριζε την ελλαδική Αριστερά και την άκρα Δεξιά. Είναι γνωστό γιατί επανεμφανίστηκε το σύνθημα της ένωσης το 1948 και κατέρρευσε η Διασκεπτική, ύστερα από τη συνάντηση Ζαχαριάδη και εκπροσώπων του ΑΚΕΛ στα ελληνικά βουνά. Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να συνεργάζονται, αλλά μη μας εμπλέξετε σε στρατηγικές αντιμετώπισης προβλημάτων. Όσο πιο στενά βρισκόμαστε στην Ελλάδα, τόσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και συνένωσης του κράτους μας και της πολυπολιτισμικής μας κοινωνίας. Δεν είμαστε ακόμα ένα ελληνικό νησί, είμαστε κράτος ανεξάρτητο που μπορούμε και πρέπει να αποφασίζουμε τα του οίκου μας.
  8. «Η Αριστερά, ως υπεύθυνη, βαθιά φιλειρηνική, δημοκρατική, πατριωτική και διεθνιστική δύναμη, θα αντισταθεί σθεναρά σε κάθε απόπειρα κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας» δηλώνουν οι 62 Συριζέοι. Πως δηλαδή η ελλαδική Αριστερά θα αντισταθεί στην απόπειρα εγκαθίδρυσης Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας; Και ποιος σας είπε κύριοι ότι, αυτή η μορφή κράτους καταλύει το κυπριακό κράτος; Ότι αλλάζει μορφή, ναι είναι σωστό, αλλά αυτό θα πολεμήσετε; Και ποια ακριβώς μορφή επιθυμείτε; Την δικοινοτική Κυπριακή Δημοκρατία με το Σύνταγμα του 1960 ή την Κυπριακή Δημοκρατία του 1964 με το Δίκαιο της Ανάγκης και την καθαρά ελληνική της μορφή;
  Άλλα σχόλια δεν έχω, ίσως αν χρειαστεί να επανέλθω.

  Λευκωσία 29/7/2014

  http://kyriacosdjambazis.blogspot.com/2014/08/50.html

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: