Skip to content

Αναφορικά με τις συζητήσεις περί εκποιήσεων.

Αύγουστος 1, 2014

 Αξίωμα 1: οι μαζικές εκποιήσεις *δεν* συμφέρουν. Ούτε στις τράπεζες ούτε στην κυβέρνηση, ούτε σε οποιονδήποτε άλλο παίχτη του τοπικού συστήματος. Συνεπώς όσοι τις επικαλούνται είναι ανόητοι και λαϊκιστές. Εκτός και αν υπονοούν πως μας κυβερνούν προδότες που θέλουν να πουλήσουν τη χώρα σε ξένα γερακικά ταμεία.

Αξίωμα 2:  λαϊκιστές είναι επίσης όσοι κατηγορούν τις τράπεζες όπως δεν στηρίζουν την ανάπτυξη την ίδια ώρα που κάνουν ό,τι μπορούν να δυσκολέψουν την είσπραξη του λαβείν τους.

Αξίωμα 3: δεν μπορώ να φανταστώ πως ένας τραπεζίτης που τα έχει 400, θα κυνηγήσει μέχρις εσχάτων τον μικρό αν μπορεί να τα πάρει από τον μεγάλο…

 

Τα ανωτέρω θα τα συναντήσετε και πιο κάτω. Τις προάλλες έστειλα ένα Tweet που έγινε αφορμή για μια πολύ μακρά συζήτηση στο Facebook:

«Απορία: όταν υποθηκεύαμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε για να κτίσουμε ή να επιχειρήσουμε, δεν γνωρίζαμε τι θα γινόταν αν δεν πληρώναμε;»

Θα παραθέσω εδώ μόνο τα δικά μου σχόλια που ακολούθησαν και μάλιστα μόνο αυτά που θεωρώ πως αξίζει να καταγραφούν σε κάτι πιο μόνιμο από το Facebook.

Μονομιάς πήρα απαντήσεις σχετικά με τις συνθήκες που άλλαξαν, και σχολίασα;

«Δηλαδή όσοι κτίζαμε ή επιχειρούσαμε θεωρούσαμε πως θα έχουμε πάντα συνθήκες οικονομικής ειρήνης και γενικά άπειρης ευδαιμονίας; ή ακόμη θεωρούσαμε πως δεν θα πήγαινε κάτι στραβά, και δεν θα κάναμε ποτέ λάθος; Γιατί, ξέρεις, αν ίσχυε αυτό που λες, δεν θα χρειαζόταν καν να βάλαμε υποθήκη όλο μας το είναι και όλα θα πήγαιναν ρολόι!»

Χρειάστηκε να απαντήσω και στο ερώτημα αν ακόμα και οι μικροί δανειολήπτες είχαν κάνει κάτι κακό, ερωτώντας κάτι που σημαντικό:

« Έπαιρνε ( ο «μικρός» δανειολήπτης) όμως δάνειο ανάλογο του εισοδήματος του; Κοίταξε, δεν φταίνε μόνο οι δανειολήπτες, κάποιοι εκ των οποίων θα χάσουν περιουσίες. Φταίνε και οι τράπεζες οι μέτοχοι και οι καταθέτες των οποίων έχουν ήδη χάσει και θα χάσουν δισεκατομμύρια. Αυτό είναι κάποιου είδους δικαιοσύνη, γιατί δεν βρέχει από κάπου λεφτά.»

Μα θα χάσουν οι φτωχοί τις περιουσίες τους:

«Άσε τα παραμύθια. Ξέρεις πολύ καλά πως η προσπάθεια δεν γίνεται για το σπιτάκι της πωλήτριας του Ζορμπά. Γίνεται για τους μεγάλους που κρύβονται πίσω από το λαϊκισμό των κομμάτων που υποστηρίζουν δήθεν την πρώτη κατοικία…»

 

Δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω όλη τη συζήτηση όταν άναψε, και εγέρθηκαν και ένα σωρό άλλα ζητήματα, γι’ αυτό ώρες μετά έκανα  μια γενική τοποθέτηση:

«Δεν επιθυμώ να εμπλακώ σε εφ ‘όλης της ύλης διάλογο σε αυτή την ανάρτηση. Να αναφέρω επίσης πως λυπάμαι για τον έντονο λόγο που χρησιμοποιήθηκε. Θα προσπαθήσω με αυτό το σχόλιο να περιγράψω το λογικό πλαίσιο που στηρίζει την πιο πάνω ανάρτηση μου.

 1. Η κοινωνία μας, το σύστημα μας είναι κατ’ επιλογήν και με την έγκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών αστική δημοκρατία με ελεύθερη καπιταλιστική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν οι λύσεις πρέπει να βρίσκονται εντός αυτού του πλαισίου. Λύσεις εκτός του πλαισίου είναι χρήσιμες μόνο θεωρητικά.
 2. Ως θέμα αρχής όποιος δανείζεται με υποθήκη είναι δυνατόν να χάσει την υποθήκη του για μια ολόκληρη σειρά από λόγους.
 3. Ως θέμα αρχής τα δανεικά πρέπει να πληρώνονται γιατί πρόκειται για λεφτά άλλων.
 4. Υπεράνω όλων αυτών όμως βρίσκεται η επιβίωση τους συστήματος. Στα πλαίσια του (1) κρίναμε πως μας χρειάζεται ένα τραπεζικό σύστημα. Για να το κρατήσουμε πήραμε πρωτοφανή και άδικα μέτρα που κατά τεκμήριο έπληξαν κυρίως τους έχοντες. Στη συνέχεια αντιληφθήκαμε αυτό που έλεγε το σύνολο της αριστερής διανόησης και οικονομολογίας: δεν μας πάττισε το κράτος, οι τράπεζες μας πάττισαν. Και το έκαναν αυτό γιατί διαχειρίστηκαν άθλια τα λεφτά των καταθετών τους με αποτέλεσμα να τα χάσουν. Ε, για να συνεχίσει να υπάρχει αυτό το σύστημα που είπαμε πως μας χρειάζεται, πρέπει να εισπράξουν οι τράπεζες τα χρωστούμενα, ξεκινώντας από τα μεγαλύτερα ποσά. Και για να γίνει αυτό πρέπει να διευκολύνουμε τη διαδικασία, να την κάνουμε συντομότερη από …δέκα χρόνια, και να δώσουμε κίνητρο σε όσους παίζουν πελλόν να πληρώσουν.
 5. Στο δρόμο θα υπάρχουν απώλειες, ουσιαστικές, που αφορά εκείνους οι οποίοι με την ανοχή ανόητων τραπεζιτών πήραν δάνεια που δεν μπορούν ποτέ να εξοφλήσουν, και παραπλεύρων, που αφορά ανθρώπους που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση χωρίς να φταίξουν τίποτα.
 6. Για τη δεύτερη κατηγορία, αλλά και για την πρώτη, όπου υπάρχει λόγος, το κράτος οφείλει να ορίσει ένα δίκτυο ασφαλείας για να μην έχουμε ακραίες κοινωνικές συνέπειες. Εκτός αυτού οφείλει να διευκολύνει την ομαλοποίηση της κατάστασης και της δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτή είναι η δουλειά του, και όχι να περνά ειδικούς νόμους για προστασία όποιου φωνάζει πιο δυνατά.
 7. Εδώ κλείνει η εξίσωση. Και χωρίς να το θέλω μου ήρθε στο μυαλό μια αναφορά που λένε οι φίλοι μου οι κομμουνισταί: δεν υπάρχει άτομο, ατομική περίπτωση, ατομικό συμφέρον. Υπάρχει η κοινωνία και το υπέρτερο συμφέρον του συστήματος, και το σύστημα που έχουμε αυτή τη στιγμή πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις αν πρόκειται να επιβιώσει.»

 

Μετά είχαμε την εισήγηση από κάποια φίλη, πως το να παίρνεις δάνειο από μια τράπεζα που «χάλασε» είναι κάτι ανάλογο με το να αγοράζεις τοστιέρα που δεν δουλεύει:

«Αγαπητή φίλη, ατυχής η παρομοίωση. Για να πάρεις μια τοστιέρα δίνεις λεφτά. Στην περίπτωση των δανείων *παίρνεις* τα λεφτά κάποιου άλλου.

Αν είναι κάτι που βγαίνει από την ανάρτηση πάντως είναι η συνειδητή επιλογή κάποιων να μην πληρώσουν, ίσως όχι γιατί δεν μπορούν, αλλά επειδή είναι «χαλασμένο το σύστημα» και το εκδικούνται. Ακόμη και αν είναι θεμιτή αυτή η επιλογή, θα ήθελα να ακούσω λύσεις για το τι κάνουμε, αν δεν πάρουμε τις οφειλόμενες αποφάσεις για την εκποίηση.

Α, και κάτι άλλο: διαδικασία εκποίησης υπάρχει γιατί ανέκαθεν ήταν δεδομένο πως όποιος δεν πληρώνει, χάνει την περιουσία του. Η αδυναμία της οφειλόταν στο γεγονός πως μπορούσε να τραβήξει σε απίστευτο βάθος χρόνου και συνεπώς τα γεγονότα την καθιστούσαν άνευ σημασίας.»

Και η συνέχεια για την τοστιέρα:

«Αγαπητή φίλη δεν είναι έτσι: η τράπεζα δεν εμπορεύεται λεφτά. Παίρνει καταθέσεις και δίνει δάνεια, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο έχει ή θα έπρεπε να έχει εποπτεία πολύ πιο αυστηρή από την Ηλεκτραγορά.

Ο νόμος μοιραία πρέπει να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Οι καλόπιστοι θα πρέπει να βρουν λύση με την τράπεζα τους. Θεωρητικά θα τους βοηθήσει και το κράτος, και εδώ ίσως θα έπρεπε να γίνονταν περισσότερα. Αλλά αντιλαμβάνεσαι πως αν ξεκινούμε με τις εξαιρέσεις, δεν θα μείνει τελικά νόμος…

 

Ναι το bail in είναι επί του παρόντος Κυπριακή πρωτοτυπία, με συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά: έπληξε αντικειμενικά τους έχοντες. Ανάλογες δράσεις αλλού κατέληξαν ως επιβάρυνση στο σύνολο των φορολογουμένων, άρα ήταν πιο άδικες.

Οι τράπεζες θα κάνουν αυτό που λες ( να ξεκινήσουν έντονες προσπάθειες από τους μεγάλους χρεώστες) , όταν έχουν στα χέρια τους και τα ανάλογα όπλα. Έλα στη θέση ενός τραπεζίτη: θα κυνηγήσει τον μεροκαματιάρη ή τον επιχειρηματία με τη Μερσεντές και το πούρο που παίζει πελλόν και δεν βγαίνει στα τηλέφωνα;»

Την επόμενη, θεώρησα καλώ να θυμίσω την πιο κάτω Κυπριακή παροιμία:

 

 

«Απού ξοθκιάζει τρανταθκυό

αμμά σοθκιάζει τράντα

ξυπόλυτος τζιαι τίτσιρος

τζιαι φυλακήν εν πάντα.»

 

Όλη η συζήτηση στον τοίχο μου στο Facebook την 28η Ιουλίου 2014.

 

 

Advertisements
64 Σχόλια leave one →
 1. Θεοφάνης permalink
  Αύγουστος 3, 2014 01:09

  Σιγά σιγά ο Στρακότος διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και εξανεμίζει τον πλούτο του λαού της. Μέχρι να φύγει από την εξουσία θα είμαστε τόσο λαβωμένοι που ούτε για την τιμωρία της συμμορίας του δεν θα έχουμε δύναμη. Όπως το 74.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Αύγουστος 3, 2014 15:01

   Θεοφάνης ο εξωγήινος! Γιατί δεν είναι δυνατόν να είσαι γηινος και να λες τέτοιες ανοησίες!

   Μου αρέσει!

 2. Αύγουστος 3, 2014 13:18

  Η πιο πάνω παροιμία πόσο ισχύει ΚΑΙ για τις Τράπεζες!

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Αύγουστος 3, 2014 15:10

   Σωστά, ισχύει φυσικά και για τις τράπεζες.
   Γι αυτό το λόγο κατέρρευσε η Λαϊκή, παρά την κρατική στήριξη. (Για την ορθότητα της οποίας τότε 18/5/12, ίσως να ήμουν ο μόνος «νεοφιλελεύθερος» που είχα βάλει έστω και μικρή επιφύλαξη: Το κράτος θα μπορούσε επίσης να αφήσει την Λαϊκή να καταρρεύσει, μια επιλογή που δεν θα απέρριπτα ασυζητητί.)

   Μου αρέσει!

   • Αύγουστος 4, 2014 13:21

    Τότε γιατί εν αφήνουν σήμερα τζιαι την Τράπεζα Κύπρου να παττίσει; Εν νεν ελεύθερη αγορά [ιμίshι μου] που έχουμεν;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Αύγουστος 4, 2014 13:26

     Σωστά. Αλλά η τράπεζα Κύπρου δεν επιβαρύνει το δημόσιο ή τους φορολογούμενους. Την έπαθαν οι παλιοί μέτοχοι (και εγώ μαζί), οι καταθέτες και οι ομολογιούχοι. Θεωρείται επίσης συστημική τράπεζα, και άρα τυχόν χρεοκοπία της υπερβαίνει μια από τις κόκκινες γρμμες που θέτει το σύστημα.

     Τώρα πια τα κατάφερε, να αναμένεις ραγδαία επανεκκίνηση:)

     Μπορεί να σε ενδιαφέρει και αυτό:

     http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=203889

     Μου αρέσει!

    • Αύγουστος 4, 2014 13:39

     Αν τα είχε καταφέρει [η Τράπεζα Κύπρου] εν θα βουρούσαν τωρά άρον – άρον για τες εκποιήσεις!

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Αύγουστος 4, 2014 13:50

     Προφανώς δεν αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά της κεφαλαιουχικής επάρκειας (κάτι σαν άδεια λειτουργίας), και της ρευστότητας: δυνατότητα να κάνεις νέα δάνεια.

     Μου αρέσει!

    • Αύγουστος 4, 2014 13:53

     Και για τα δύο χρειάζεται παραδάκι. Το θέμα είναι από πού το παίρνεις και πώς το παίρνεις…

     Μου αρέσει!

 3. Αύγουστος 4, 2014 00:50

  Βρέ βρέ. Ως που πάει ο λόγος σου γίνεται πιο αντιδραστικός. Διερωτούμαι μέχρι που θα φτάσει για να υπερασπίζεται μιαν χρεοκοπημένην (τζιαι στην κυριολεξίαν) ιδεολογίαν.

  Αφού εν τους ενδιαφέρει το σπίτιν της Πόπης που δουλεύκει στου Ζορμπά γιατί δεν εβάλαν στον νόμον που προωθούν κριτήριον ότι εξαιρούνται ΟΛΕΣ οι κύριες κατοικίες κάτω των 250 000€ ; Έστω για 3 χρόνια μέχρι να «επανεκκινήσει» η οικονομία τζιαι να φανεί ποιοί δεν μπορούν να πληρώσουν από αχαϊρευτοσύνην τζιαι όχι από τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που εδημιούργησεν το ίδιον το τραπεζικόν σύστημα…

  Είσαστιν άχρηστοι να διαχειριστήτε μιαν κοινωνίαν. Η κοινωνία δεν είναι ούτε η τράπεζα σας ούτε η οικογενειακή σας επιχείρηση. Ο τόπος θα τραβήσει πολλά που λλόου σας τζιαι ιδίως οι φτωσιοί ως που να σας πετάξουν έξω σε άλλες εκλογές.

  Ως τζιαι στες ειρωνίες εν τα καταφέρνεις πκιον ρε Στροβολιώτη. Εν αι εθνικαί δυνάμεις που ομιλούσαν καθαρεύουσαν, όι οι κομμουνιστές.

  Οι συνταγές που εφαρμόζετε είναι καταστροφικές. Όπου εφαρμοστήκαν εφέραν πόνον, παραπάνω φτώσιαν, παραπάνω κοινωνικήν αδικίαν.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Αύγουστος 4, 2014 07:09

   Αν ο γιατρός που υπενθυμίζει στον ασθενή πως ακόμη έχει δρόμο η θεραπεία του είναι «αντιδραστικός», ε ναι, έχεις δίκιο. Εγώ αυτό το ονομάζω ορθολογισμό.
   Η χρεοκοπημένη ιδεολογία όμως είναι η μόνη που έχουμε, και *καμιά* πολιτική δύναμη στην Κύπρο τουλάχιστον, δεν εισηγείται την ανατροπή της, άρα, άσε τους φτηνούς χαρακτηρισμούς και έλα μέσα να δούμε πως σάζουμε τα πράγματα.
   Ακόμη δεν πέρασε το σχετικό νομοσχέδιο. Που ξέρεις; Μέσα από τον άκρατο λαϊκισμό όλων, μπορεί να προκύψει κάτι πιο θετικό – αν υπάρχουν ακόμα αποθέματα μυαλού.
   Πάντως όσο ισχυρίζεσαι πως ο δικός μου λόγος είναι «αντιδραστικός» τόσο ο δικός σου γίνεται λαϊκιστικός και δημαγωγικός, θυμίζεις μου πολλά τον κουμπάρο τον Περδίκη.
   Τεκμηρίωση:
   Αντικειμενικά, η χειροτέρευση όλων των παραμέτρων της οικονομίας άρχισε επί προηγούμενης διακυβέρνησης (δεν έφταιγαν απόλυτα, απλώς ο πρόεδρος ήταν ανίκανος να αντιληφθεί και να διαχειριστεί). Τώρα κάποιες παράμετροι άρχισαν σιγά σιγά να βελτιώνονται: οικονομικό αίσθημα, πωλήσεις ακινήτων, πωλήσεις αυτοκινήτων, τα δημοσιονομικά, ενώ ένα από τα πιο σημαντικά, η ανεργία που εκτοξεύτηκε επί Χριστόφια, τώρα μάλλον άρχισε την κάτω βόλτα.
   Είναι και η υποκρισία: η σχετική μας υποχρέωση περιλαμβάνεται από το *αρχικό μνημόνιο* που δέχτηκε το φθινόπωρο του 2012 η κυβέρνηση Χριστόφια. Πως στο καλό λογάριαζε να το κάνει, με τόση αντιπολίτευση και άρνηση σήμερα; Ή μήπως είχαν δίκιο οι ξένοι που δεν προχώρησαν σε ολοκλήρωση των συνομιλιών αφού τον θεωρούσαν παντελώς αναξιόπιστο;
   Είναι και άλλη υποκρισία: δεν είναι η αριστερά που κατηγορούσε τις τράπεζες πως εκείνες φταίνε για όλα; Ε, πως στο καλό νομίζετε πως λύνονται τα προβλήματα; Με την τυφλή και καταστροφική αντιπολίτευση;
   Προχωρήστε έτσι, και όχι μόνο δε θα δείτε ξανά την αριστερά στην εξουσία, αλλά θα ριζώσετε εκεί πάνω τη δεξιά, με όλα τα αρνητικά που αυτό θα έχει μακροπρόθεσμα.

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Αύγουστος 4, 2014 07:28

    Μόλις είδα αυτό:

    http://acerasanthropophorum.blogspot.com/2014/08/blog-post.html

    Φίλε, αυτό, είναι κορυφαίος λαϊκισμός. Τίποτα άλλο.

    Α. και η προσπάθεια του Τάκη, θα μπορούσε να ήταν θετική αν δεν παρουσίαζε τόσο λανθασμένα τα γεγονότα: «In most long term housing loans, a rate of around 70% of the monthly installment is interest. This unfair and destructive practice is done by all banks in Cyprus – even those that have been recapitalized with the money of the Cypriot citizens as a result of the 2013 bail in/haircut of deposits – resulting in significant profits for them.»

    Κρίμα, κρίμα…

    Μου αρέσει!

   • Αύγουστος 4, 2014 13:35

    Ο Strovoliotis γράφει τζιαι λαλεί: «Ή μήπως είχαν δίκιο οι ξένοι που δεν προχώρησαν σε ολοκλήρωση των συνομιλιών αφού τον θεωρούσαν παντελώς αναξιόπιστο;»
    Μικρή γλωσσολογική επεξήγηση: «αναξιόπιστος;»= «ανυπάκουος»!!!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Αύγουστος 4, 2014 13:48

     Μα το δέχτηκε το μνημόνιο, δεν τον έπαιρνε να παίξει τον μάγκα. Το θέμα ήταν πως το έκανε γιατί δεν είχε επιλογή και το ήξερε. Η αναξιοπιστία του όμως (κάτι που δεν περιορίζεται μόνο σε αριστερούς), δεν επέτρεπε σε κανένα να μπει σε συζήτηση επί της ουσίας. Ελα στη θέση τους: αν είχες να εφαρμόσεις μια σημαντική συμφωνία με κάποιον άλλο, δεν θα προτιμούσες να είχες μπροστά σου κάποιο που δεν εχει αλλάτρια κίνητρα στο μυαλό του ή απλώς δεν καταλαβαίνει τι γίνεται;

     Μου αρέσει!

    • Αύγουστος 4, 2014 14:03

     Το μνημόνιο που δέχτηκε ο Χριστόφιας τον Νοέμβρη του 2012 ήταν το ίδιο μ’ εκείνο που δέχτηκε ο Νίκαρος τον Μάρτη του 2013; Η ουσία είναι γιατί δεν το υπόγραφαν οι Τροϊκανοί και δη όταν γνώριζαν,
     – πρώτον, ότι ο Χριστόφιας δεν θα ήταν υποψήφιος για τις Προεδρικές, άρα δεν υπήρχε και η παραμικρή περίπτωση να έχουν έναν «αναξιόπιστο» μπροστά τους, και
     – δεύτερον, οι πιθανότητες να εκλεγεί ο Σταύρος Μαλάς Πρόεδρος της Δημοκρατίας [και που το πιο πιθανόν να ήταν το ίδιο ή περίπου το ίδιο “ξεροτζιέφαλος” όπως τον Χριστόφια μια και θα είχε πίσω το ΑΚΕΛ], ήταν πολύ περιορισμένες. Τότε γιατί δεν υπόγραφαν το Μνημόνιο που συμφωνήθηκε με τον Χριστόφια, αφού θα ήταν ο δικός τους [το Νικούιν] Πρόεδρος;

     Ήθελαν το Νικούιν για να ΤΟΝ κάμνουν Ό,ΤΙ θέλουν!

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Αύγουστος 4, 2014 20:19

     Δικαιούσαι να κοιμηθείς με αυτό το πιστεύω. Δε θα σου χαλάσω άλλο τον ύπνο σου για αυτό!

     Μου αρέσει!

    • Αύγουστος 4, 2014 22:02

     Strovoliotis,

     Ευχαριστώ για τη διαλεκτικότατη απάντηση ΣΟΥ! Έτσι είναι άμα «έχεις πληροφόρηση από πρώτο χέρι»!

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Αύγουστος 4, 2014 22:06

     Δεν είναι διαλεκτική απαντηση. Είναι γεγονός. Και θεωρώ πως οι *εξηγήσεις* των συνομιλητών μου ειναι αντικειμενικά πιο αξιόπιστες από τις *εκτιμήσεις* τις δικές σου και του Ασέρα.

     Μου αρέσει!

    • Αύγουστος 4, 2014 22:31

     Μίλησε κανείς για «έπαρση» και «θέσφατα»;

     Μου αρέσει!

 4. strovoliotis permalink*
  Αύγουστος 4, 2014 07:23

  Είναι πραγματικά απίστευτη η ένταση της άγνοιας η συνειδητή διαστρέβλωση και η αδυναμία κάποιων να ξεφύγουν από την ιδεολογική ή όπως λένε εκείνοι «ταξική» του πίκκα:

  http://disdaimona.blogspot.com/2014/08/blog-post_35.html

  Μου αρέσει!

  • Αύγουστος 4, 2014 13:28

   Η νέα καραμέλα για τον Strovolioti είναι η λέξη «άγνοια», τη οποία ΜΑΣ σερβίρει όταν ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ να επιχειρηματολογήσει πάνω σε κάποιο ζήτημα ή ερώτημα… Όλοι «αγνοούμεν» πλην του ΙΔΙΟΥ!
   Στο μεταξύ η λέξη «τάξη» και τα παράγωγα της [όπως «ταξικός/ταξική/ταξικό»] εξακολουθούν να του προκαλούν αλλεργία και σύγχυση…

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Αύγουστος 4, 2014 13:31

    Χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη στο όνομα της παλιάς επαναπροσεγγιστικής μας φιλίας με τη Δις. Θέλω αν είμαι ευγενικός. Γιατί αυτά που γράφει δεν μπορούν να τα στηρίξουν ούτε οικονομολόγοι που προσκεινται στην αριστερά.

    Η «τάξη» δεν μου προκαλεί καμιά αλλεργία. Είναι κακό αναλυτικό εργαλείο, σε ένα πολύπλοκο και πολυσύνθετο κόσμο.

    Μου αρέσει!

    • Αύγουστος 4, 2014 13:44

     Strovolioti,

     Η άλλη καραμέλα που αναμασάς, δίκην αξιώματος, είναι για τον «πολύπλοκο και πολυσύνθετο κόσμο», χωρίς όμως να ‘χεις μπει στον κόπο ή στη διαδικασία να αναλύσεις ή έστω να επεξηγήσεις τη θέση ΣΟΥ…

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Αύγουστος 4, 2014 13:51

     Πάρα πολύ απλό: τα συμφέροντα του συνόλου των αφεντικών δεν ειναι ταυτισμένα μεταξύ τους, όπως δεν είναι και ταυτισμένα τα συμφέροντα του συνόλου των εργατών. (Για το θέμα θα επανέλθω πιο ολοκληρωμένα.)

     Μου αρέσει!

    • Αύγουστος 4, 2014 14:10

     Τάδε έφη Strovoliotis:
     «Πάρα πολύ απλό: τα συμφέροντα του συνόλου των αφεντικών δεν ειναι ταυτισμένα μεταξύ τους…»
     Χαίρω πολύ Anef_Oriwn! Ε, γι’ αυτό και υπάρχουν οι ενδο-καπιταλιστικές αντιθέσεις κι αντιπαραθέσεις!
     Γα τα «μη ταυτισμένα συμφέροντα του συνόλου των εργατών» θα περιμένω την ανάλυση ΣΟΥ. Ειλικρινά είμαι περίεργος να δω πώς θα «επανέλθεις πιο ολοκληρωμένα»

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Αύγουστος 4, 2014 20:25

     Αν θέλεις να βοηθήσεις τον προβληματισμό μου, και αν θέλεις να αποδείξεις πως εχεις σχεση με την πραγματικότητα, θα μπορούσες να μου πεις κατά πόσον τα συμφέροντα της ΠΑΣΥΔΥ και της ΕΤΥΚ ταυτίζονται με τα συμφέροντα της πωλήτριας του Ζορμπά ή του Jumbo; Δεν υποτιμώ κανένα, αλλά βρίσκονται ξεκάθαρα σε άλλη ομάδα συμφερόντων, ή «τάξη» συμφερόντων.
     Και νομίζω ξαπόλα λίγο τούτην την έπαρση: δεν εχεις νομίζω καμιά ηθική βάση να θεωρείς πως ό,τι λες εσύ ειναι θέσφατα και ό,τι διαβάζεις εδώ ειναι για περιπαίξιμο.

     Μου αρέσει!

    • Αύγουστος 4, 2014 22:18

     Strovoliotis,

     Μέχρι τώρα νόμιζα ότι «η ΠΑΣΥΔΥ και η ΕΤΥΚ» εν συνδικαλιστικές οργανώσεις συγκεκριμένων κλάδων υπαλλήλων και ότι «η [κάθε] πωλήτρια του Ζορμπά ή του Jumbo», εν τζιαι ξεχωριστό άτομο…
     Σ’ αυτό το θέμα ίσως επανέλθω… Όμως όταν ΜΟΥ λες: «ξαπόλα λίγο τούτην την έπαρση: δεν εχεις νομίζω καμιά ηθική βάση να θεωρείς πως ό,τι λες εσύ ειναι θέσφατα και ό,τι διαβάζεις εδώ ειναι για περιπαίξιμο», εν ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ όταν στέκεσαι απέναντι στον καθρέφτη που το λαλείς;
     Αν επιτρέπεται οι αναφορές ΣΟΥ σε «άγνοια», «ανοησίες», «πικκαρισμένους αριστερούς», ya οι τοποθετησεις ΣΟΥ ότι «όσα γράφεις είναι παντελώς εκτός πραγματικότητας», ή ότι «αραδιαζεις προπαγάνδα των καφενείων», ή ότι «Δικαιούσαι να κοιμηθείς με αυτό το πιστεύω», τί είναι; Σοβαρή συζήτηση, ή έπαρση, αξιώματα, θέσφατα, ή περιπαίξιμο;

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Αύγουστος 5, 2014 06:41

     Δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρά επιχειρήματα, το παραδέχομαι. Δεν έχω την υπομονή να συζητώ επ’ άπειρον για την ουσία και να ακούω επιχειρήματα για τη θεωρία.

     Μου αρέσει!

    • Αύγουστος 5, 2014 07:42

     Η θεωρία επιβεβαιώνεται από την πράξη και οι πράξεις επιβάλλουν νέες θεωρητικές επεξεργασίες για να παμε παρακάτω… [Τα περί «θεωριών» αποτελούν ακόμα μια από τις χιλιομασημένες τσίχλες ΣΟΥ]…

     Μου αρέσει!

 5. Αύγουστος 4, 2014 10:17

  «Η χρεοκοπημένη ιδεολογία όμως είναι η μόνη που έχουμε»

  Η μόνη ιδεολογία που εχετε.

  Εκτός που ιδεολογίαν, έχουμεν τζιαι μυαλόν, τζιαι αίσθησην, τζιαι ικανότηταν να φανταστούμεν τον κόσμον να ιεραρχεί τες αξίες βάλλοντας την κοινωνικήν δικαιωσύνην πάνω πάνω τζιαι όχι στο μίνιμουν όσον για να σσιωπά η πλέμπα να μεν επαναστατήσει. Αλλά όπως πάτε θα την έχετε. Καταστρέφετε τα πάντα.

  Το ζήτημαν των εκποιήσεων είναι όπως το ζήτημαν της φορολογίας την φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Εξαρτάτε πως θα το εφαρμόσεις. Σύγκρινε τον νόμον για την φορολόγησην της ακίνητης που επρότεινεν η Ελένη Μαύρου με τζιείνον που επέρασεν ο Χάσικος τζιαι θα δεις όλην την διαφοράν στο πως μπορεί να εφαρμοστεί μια μνημονιακή υποχρέωση.

  Θα μπορούσαν να αρχίσουν εκποιήσεις έτσι:

  Πρώτον χρόνον > 1000 000
  Δεύτερον χρόνον > 800 000
  Τρίτον χρόνον > 600 000
  Tέταρτον χρόνον > 400 000
  πέμπτον χρόνον > 300 000

  Αλλάσσει έννεν; Αν εν πολλά γενναιόδωρον άλλαξε λλίον τα ποσά. Όλα εξαρτώνται από ποιόν θέλεις να πάρεις τα ριάλλια. Εσείς θέλετε να τα πέρνετε ίσια μέσα που όλους. Την μπάρραν εβάλατε την στα 480 €

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Αύγουστος 4, 2014 13:15

   Επιμένω: *έχουμεν*. Δεν νομίζω να έχω πρόβλημα να ζήσω και να είμαι εποικοδομητικός στον κόσμο που θα προκύψει από την επανάσταση της πλέμπας – νοουμένου φυσικά πως θα μας φέρετε ένα κόσμο καλύτερο και λειτουργικότερο του παρόντος.

   Μέχρι τότε, αν θέλεις να είσαι και εσύ εποικοδομητικός, τότε οι λύσεις σου πρέπει να αφορούν τον κόσμο που έχουμε τώρα.

   Και για να είμαι ειλικρινής, η πρότασή σου δεν είναι αρνητική. Δεν ξέρω αν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί νομοθετικά, αλλα αν εγώ ήμουν τραπεζίτης ένα τέτοιο πλάνο θα έβαζα μπορστά ως σχέδιο εργασίας. Γιατί ξέρεις, δεν ειναι ιδεολογικό το θέμα: είναι καθαρά πρακτικό. (Για να μην πω συμφεροντολογικό: άλλο είναι να πετύχεις να εισπράξεις 5 δάνεια των 100000 ευρώ και άλλο να εισπράξεις ένα των 10 εκατομμυρίων. )

   Μου αρέσει!

   • Αύγουστος 4, 2014 13:50

    Χρεοκοπημένο σύστημα, «χρεοκοπημένη ιδεολογία», τζι’ ατού ο Γαβρίλης να το υπερασπίζεται. Τζιαι μετά λαλεί ΜΑΣ ότι εν νεν των «ταξικών» ΤΟΥ συμφερόντων το ζήτημα!

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Αύγουστος 4, 2014 13:54

     Είναι τόσο δύκολο να το καταλάβεις; Από τη στιγμή που δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο εναλλακτικό και πρακτικά εφαρμόσιμο *σήμερα*, η μόνη λογική ενέργεια είναι η προσπάθεια να βελτιώσεις και να επιδιορθώσεις το παρόν. Οπως σου έγραψα πολλές φορές: δεν ειναι ιδεολογικό το θέμα, είναι καθαρά μεθοδολογικό.

     Μου αρέσει!

    • Αύγουστος 4, 2014 14:14

     Strovolioti,

     Και φτάνουμε “αισίως” στην άλλη καραμέλα ΣΟΥ:
     «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο εναλλακτικό και πρακτικά εφαρμόσιμο *σήμερα*, η μόνη λογική ενέργεια είναι η προσπάθεια να βελτιώσεις και να επιδιορθώσεις το παρόν»… Κάτι πιο πρωτότυπο δεν έχεις να πεις;

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Αύγουστος 4, 2014 20:27

     Δεν είναι καραμέλα. Είναι απλώς η σημερινή πραγματικότητα που ισχύει *και* για μένα *και* για σένα. Και δεν μου αρέσει να εθελοτυφλώ και να πετώ στα σύννεφα.

     Μου αρέσει!

    • Αύγουστος 4, 2014 22:26

     Strovoliotis,

     Οι «πραγματικότητες» είναι διαφορετικές για διαφορετικούς ανθρώπους. ΕΣΥ μόλις πιο πάνω έκαμες αναφορά σε διαφορετικά εργατικά συμφέροντα, όπως ας πούμεν «της ΠΑΣΥΔΥ και της ΕΤΥΚ [που ΔΕΝ] ταυτίζονται με τα συμφέροντα της πωλήτριας του Ζορμπά ή του Jumbo…»

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Αύγουστος 5, 2014 06:43

     Σωστά. Άλλη η πραγματικότητα για τον πορτάρη της Ομόνοιας, άλλη για τους επιθετικούς. Όμως παίζουν *συγκεκριμένο* παιχνίδι, σε *συγκεκριμένο* γήπεδο, με *συγκεκριμένους* κανόνες.

     Μου αρέσει!

    • Αύγουστος 5, 2014 07:38

     Και με τους διαιτητές [την Κυβέρνηση και την Τρόικα] υπέρ της αντιπάλου ομάδας!

     Μου αρέσει!

 6. Αύγουστος 4, 2014 14:26

  Aυτόν το «δεν υπάρχει τίποτε το εναλλαχτικόν» είναι μια προσωπική θεώρηση του κόσμου που βολέφκει κάθε αυταρχικόν κεφαλαιοκράτη (τζιαι συνοδοιπόρον) που θέλει να γαμά τζιαι να ρέσσει σαν αυτοκράτορας που διατάσσει, χωρίς δημοκρατικόν διάλογον, έλεγχον ή αντίθετην άποψην. Σε λλίον η αυταρχικότητα των φιλελευθέρων θα φάει τζιαι τζείνην του Χάσικου, του Ιωνά ή του βοηθού γεννικού εισαγγελέα, με τους οποίους εγινήκατε συνοδηπόροι τζιαι υποστηρικτές.

  Όλες οι αποφάσεις τούτης της Κυβέρνησης βολεύκουν τους πλουσίους τζιαι γαμούν κυριολεκτικά τους φτωχούς χωρίς να παρέχουν καμιάν προστασίαν στους αδύνατους. Πιστεύκετε ότι με το να αυξήσετε την κερδοφορίαν 5 κεφαλαιοκρατών θα ορθοποδίσει η οικονομία τζιαι δεν σκέφτεστε κανέναν κοινωνικόν κόστος, την αθρώπινην αξιοπρέπειαν, ακόμα τζιαι τα αθρώπινα δικαιώματα. Η στέγη είναι αθρώπινον δικαίωμαν. Τι θα δώκει το κράτος στους νέους πρόσφυγες που θα δημιουργήσει το ίδιον; Το δικαίωμαν να νοικιάζουν το σπίτιν τους; με τί ενοίκιον; σε ποιόν, τζιαι μέχρι πότε. Ότι κόψει ο νους σας εσάς δεν είναι ιδεολογία που βολεύκει τους (χοντρά) καπιταλίστες, είναι θεσφάτος νόμος της αγοράς.

  Η αλαζονία σας θα σας έρτει έναν μπούμεραγκ μέσα στα μούτρα όπως σας ήρτεν τζιαι η απαξίωση των θεσμών που σας εκουρτίσαν 3 επικοινωνιολόγοι του Αναστασιάδη να χρησιμοποιήσετε σαν εργαλείον για να πιάσει την εξουσίαν. Όσον μίσος τζιαι απαξίωσην εσπείρετε θα το θερίσετε διπλόν (όι που τους αριστερούς, αλλά που τους αγαναχτισμένους δεξιούς). Λαλείννετε του κόσμου ότι θα του πάρετε τα σπίθκια του για το καλόν του, ότι είναι νόμος της αγοράς, τζιαι θα φάτε καλά.

  Μου αρέσει!

  • Αύγουστος 4, 2014 15:10

   Aceras:
   «Τι θα δώκει το κράτος στους νέους πρόσφυγες που θα δημιουργήσει το ίδιον; Το δικαίωμαν να νοικιάζουν το σπίτιν τους; με τί ενοίκιον; σε ποιόν, τζιαι μέχρι πότε»
   Μα ήδη είπεν το ξικούτσουλλα τζι’ ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος του λαού, Μάριος Μαυρίδης [βουλευτής του ΔΗΣΥ στην Επαρχία της Κερύνειας]: «(ξε)Πουλάτε τα σπίθκια σας τζιαι πηέννετε να νοικιάσετε!»

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Αύγουστος 4, 2014 20:42

    Είμαι έτοιμος να διαβάσω τον κατάλογο των εναλλακτικών λύσεων σε σχέση με την επαχθή του Μαυρίδη.

    Μου αρέσει!

    • Αύγουστος 4, 2014 22:29

     «Επαχθείς λύσεις», για να σωθούν οι Τράπεζες! Μόλις πιο πάνω ο Aceras έκαμε μιαν πρόταση με την οποία λίγο πολύ συμφώνησες…

     Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Αύγουστος 5, 2014 06:46

    Καλά, δεν θεωρείς *εσύ* τη λύση του Μαυρίδη επαχθή;( Το έγραψα έτσι για να κόφκουμε δρόμο). Αν είναι έτσι, να δούμε τις εναλλακτικές σου λύσεις. Διαφορετικά να θεωρήσω πως συμφωνείς μαζί του και συνθηματολογείς γιατί απλώς πρέπει να το κάνεις.

    Μου αρέσει!

    • Αύγουστος 5, 2014 07:50

     Μην ψαρεύεις σε θολά νερά [όταν βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση] Strovolioti… Όλες οι προτάσεις του Μάριου Μαυρίδη είναι «επαχθείς»… Τον παρακολουθώ συχνά από τα ράδια και τον διαβάζω καις την “Αλήθεια”… Έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία που ΔΕΝ διαφέρει ΠΟΣΩΣ από τη δική ΣΟΥ… Περικοπές και μειώσεις μισθών και κρατικών δαπανών και πίεση πάνω στα λαϊκά στρωματά [κι όποιος αντέξει] για να σωθεί το κεφαλαίο ούτως ώστε και πάλι με χρόνια και καιρούς ν’ ανοίξει δουλειές… “Ζήσε γάαρε να φας τον Μαν τριφύλλι”… Και ειλικρινά διερωτούμαι που βλέπεις την αλλαγή προς το καλύτερο των δεδομένων,,,

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Αύγουστος 5, 2014 08:02

     Είδες γιατί γράφω για θεωρίες και θυμώνεις; Αν δεν σου αρέσουν οι προτάσεις ου Μαυρίδη, τι εισηγείσαι; Γιατί κανεί συνθηματα.
     Α, και σε δύσκολη θέση βρίσκεται εκείνος που του λείφκουν τα επιχειρήματα…

     Μου αρέσει!

    • Αύγουστος 5, 2014 13:07

     Δηλαδίς, υποστηρίζεις κι ΕΣΥ τις «επαχθείς λύσεις» που προτείνει ο Μαυρίδης, με τις οποίες στην ουσία συνιστούν θα ξεπουληθούν ξεπούλημα [στα όσα – όσα] οι περιουσίες του κόσμου, ανεξαρτήτως των ευθυνών των Τραπεζών για την ύπαρξη μη εξυπηρετούμενων δανείων [η απλοχεριά με την οποία έδιναν τα δάνεια και δη στη βάση παραφουσκωμένων εκτιμήσεων];
     Προτάσεις έχω πολλές, δεν λέω απλώς θεωρίες… Είν’ ΕΣΥ που τις κρίνεις ως τέτοιες, γιατί δεν συμφέρουν στο κεφάλαιο…
     Ας πούμεν,
     1. Υπάρχει η εισήγηση του Aceras που κατάθεσε πιο πάνω και η οποία στην ουσία λέει ότι οι Τράπεζες πρέπει πρώτα να επιδιώξουν να πάρουν τα χρωστούμενα από τους μεγαλο-οφειλέτες.

     2. Να παγοποιηθούν για κάποια μεταβατική περίοδο και τα δανείων και οι τόκοι όσων πραγματικά αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους, ή να πληρώνονται μόνο οι καθυστερημένοι τόκοι… Δεν γίνεται να είσαι άνεργος, να μην έχεις δουλειές ως αυτοεργαζόμενος, ή τα εισοδήματα ΣΟΥ να έχουν μειωθεί δραστικά [και να καρτεράς μέρα νύχτα την επανεκκίνηση της οικονομίας] και αν κινδυνεύεις να χάσεις το σπίτι, το μαγαζί ή το οικόπεδο που αγόρασες για τα παιδιά ΣΟΥ…

     3. Επειδή η αξία της υποθηκευμένης γης έχει μειωθεί κατακόρυφα σε σχέση με την περίοδο που η Τράπεζες παραφούσκωναν τις εκτιμήσεις για να δώσουν απλόχερα δάνεια, ΠΡΕΠΕΙ να υπάρξει και κούρεμα των δανείων. Τούτο το μέτρο,
     – πρώτον, αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των ευθυνών ΚΑΙ των Τραπεζών [κι όχι αυτές να απαιτούν όλα τα λεφτά που δάνεισαν, όταν μάλιστα έχουν κουρευτεί και καταθέσεις και μετοχές], και
     – δεύτερον, με το κούρεμα των δανείων, κάποια απ’ αυτά θα μπορούν πράγματι να αναδιαρθρωθούν [σήμερα οι πιθανότητες είναι πού περιορισμένες και για πολύ λίγους δανειολήπτες]… Άσε που με τη μείωση της αξίας των ακίνητων, για πολύ κόσμο έστω κι αν ξεπουληθεί ολόκληρη η περιούσια του δεν θα ‘χει ξεχρεώσει… Δηλαδή κι άκληρος κι άστεγος, αλλά και να συνεχίζει αν τον κυνηγά η Τράπεζα!

     Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Αύγουστος 5, 2014 13:41

    Μην μου αποδίδεις *δικά* σου παιχνίδια! Τον Μαυρίδη *εσύ* τον έβαλες στη συζήτηση! Έχω τις δικές μου απόψεις. Αν μοιάζουν ή όχι με του Μαυρίδη είναι άσχετο. Είμαστε πάντως και οι δυο οικονομολόγοι και ήμασταν και στην ίδια τάξη (όχι τμήμα) στον Κύκκο.
    1. Για την πρόταση του Ασέρας, έχω ήδη τοποθετηθεί. Γνωρίζω πως *ντε φάκτο* αυτό ακριβώς θα κάνουν οι τράπεζες – ή πιο σωστά η ΤΚ που γνωρίζω καλύτερα.
    2. Αυτά είναι εργαλεία που *ήδη* χρησιμοποιούνται στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης δανείων.
    3. Κούρεμα δανείων δεν μπορεί να γίνει νομοθετικά. Που ξεκινάς, που σταματάς; Να κουρέψεις το δάνειο της πωλήτριας που δεν έχει δουλειά φαίνεται θεμιτό, αλλά δεν είναι επίσης θεμιτό να κουρέψεις και τα δάνεια του Αριστοδήμου που εργοδοτεί χιλιάδες κόσμου; Στην πράξη οι τράπεζες γνωρίζουν και ήδη λαμβάνουν υπόψιν πως ντε φάκτο κούρεμα θα υποστούν έτσι και αλλιώς κάποια δάνεια. Όταν κάνουν προβλέψεις για μη είσπραξη δανείων αυτό ακριβως κάνουν και το ποσό της ζημιάς ή της τιμωρίας τους βρίσκεται ήδη στα δισεκατομμύρια. Άσε που τίθεται και θέμα αδικίας: αν εσύ πληρώνεις κανονικά, γιατί ήσουν προσεκτικός με τα εισοδήματα σου και κατάφερες να κρατήσεις τη δουλειά σου, και ο γείτονας σου τα έτρωγε στα ταξίδια και στα αυτοκίνητα, ποιου πρέπει να κουρευτεί το δάνειο;
    Οι εισηγήσεις σου όμως είναι όντως εποικοδομητικές, και αν ήμουν η κυβέρνηση και τις είχα απέναντι μου θα προσπαθούσα να τις αξιοποιήσω. Δυστυχώς όμως τα αντιπολιτευόμενα κόμματα (δημοσίως τουλάχιστον) λένε τόσες πολλές λαϊκιστικές μαλακίες που διερωτάσαι που το πάνε…

    Μου αρέσει!

    • Αύγουστος 5, 2014 14:54

     Δεν κατάλαβα, απαγορεύεται να βάλω στη συζήτηση όποιον έχει παρόμοιες ή παραπλήσιες θέσεις μαζί ΣΟΥ;
     Δύο-τρία σύντομα σχόλια/ερωτήματα:
     1. Μπορείς να παραθέσεις μερικές από τις «τόσες πολλές λαϊκιστικές μαλακίες [που τα] αντιπολιτευόμενα κόμματα (δημοσίως τουλάχιστον) λένε…»; Και να επεξηγήσεις γιατί είναι «λαϊκίστικες»;
     2. Τα όσα αναφέρεις ως εμπόδια και δυσκολίες για το κούρεμα ΚΑΙ των δανείων είναι απλά προφάσεις… Εκτός κι αν τελικά θεωρείς τις εισηγήσεις ΜΟΥ όχι και τόσο «εποικοδομητικές» [όπως λες] αλλά b>«λαϊκίστικες»
     3. Κι αφού θα υπάρξει τελικά «ντε φάκτο κούρεμα» [δανείων], γιατί να μη γίνει πριν τις εκποιήσεις;

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Αύγουστος 6, 2014 07:10

     Δεν απαγορεύω τίποτα. Αλλά όταν εισαγάγεις *εσύ* τρίτο πρόσωπο, θα ήταν καλό να εξηγείς και γιατί το κάνεις.

     Όταν γράφω πως οι προτάσεις σου είναι εποικοδομητικές, εννοώ ακριβώς αυτό που γράφω.
     Αν δε νοιώθεις καλά για το γεγονός πως δεν με χαλά ποσώς η σύνθεση με τις ιδέες ενός «ταξικού» αντίπαλου και γυρεύεις αφορμές για καυγά, είναι κάτι που πρέπει να δεις *εσύ*.

     Μου αρέσει!

    • Αύγουστος 6, 2014 09:11

     Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε Strovolioti! Άντε να μιλήσουμε για άλλα [πιο ανάλαφρα θέματα], ας πούμεν για τα μηναλλάγια… Η χτεσινή μέρα [5 τ’ Αούστου] με ποιον μήνα αντιστοιχεί; [Είχε συννεφιές χτες το πρωί]…

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Αύγουστος 6, 2014 09:18

     Έτσι, ε; Όπως αγαπάς. Εμένα πάντως δε με χαλά να μιλώ και για τα μηναλλάγια, θα έχουμε πολύ πράμα και σήμερα.

     Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Αύγουστος 4, 2014 20:41

   Καλάν ρε Ασέρα, υπαρχει οτιδήποτε εναλλακτικόν και πρακτικόν που μπορεί να εφαρμοστεί *σήμερα* και ρίχνεις τες βαρύγδουπες σου κουβέντες για το κεφαλαιο, λες και θα το εξαλείψεις με ένα χτύπημα μέσα που το μπλοκ μου;

   Γιατί ειλικρινά*δεν* με ενδιαφέρουν οι συνταγές της σούπας όταν γυρεύω τρόπους να κάμω σούβλαν.

   Πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβεις;

   Και επαναλαμβάνω ξανά: *δεν* ειναι θέμα ιδεολογικό, ειναι καθαρά πρακτικό και μεθοδολογικό. Και χωρίς παρεξήγηση ειναι ανοησίες αυτά που υποβάλλεις για την κυβερνηση. Κατ’ ακρίβειαν θυμάμαι διάφορους φίλους όπως της Δις που απέδιδε ακριβως τις ίδιες βαρετές κατηγορίες στην κυβερνηση ….Χριστόφια που έβαζε τραπεζίτες και λοιπούς δεξιούς για υπουργούς (πριν να την πιάσει το πατριωτικόν της δηλαδή.)

   Μίσος φίλε μου και ατέλειωτο φανατισμό, σπέρνουν κάποιοι: οι πικκαρισμένοι αριστεροί.

   Όσα γράφεις είναι παντελώς εκτός πραγματικότητας, και ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ πως ένα πλασμα με τη μόρφωση σου μπορεί να αραδιαζει προπαγάνδα των καφενείων.

   Έχω πληροφόρηση από πρώτο χέρι, αλλά είμαι απόλυτα σίγουρος πως δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σου αλλάξει γνωμη.

   Μου αρέσει!

 7. Αύγουστος 5, 2014 00:06

  Πέ μας έναν σημείον που την κυβερνητικήν πρότασην που εν πραγματικά προς ώφελος των χαμηλών τάξεων τζιαι των ανέργων που δεν μπορούν προσορινά να πληρώσουν τες δόσεις τους.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Αύγουστος 5, 2014 07:16

   Κοίταξε να δεις: όταν μιλώ μαζί σου για σχεδιασμό περιβαλλοντικά φιλικών σπιτιών, υποθέτω αναμένεις να σε πάρω στα σοβαρά και να θεωρήσω την τεχνοκρατική – επιστημονική σου γνώμη ως τεκμηριωμένη, ενώ κάτω από τις εκάστοτε περιστάσεις θα προτείνεις μάλλον την καλύτερη λύση. Θα αναμένεις επίσης πως δεν θα επηρεαστώ από κουβέντες και εκτιμήσεις που λένε στους καφενέδες του Στροβόλου.
   Η κυβέρνηση ανέλαβε μέσα σε συγκεκριμένες συνθήκες. Τα δεδομένα δύσκολα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα στην οικονομία (και δεν είναι *εδώ* σημαντικό ποιος και γιατί τα προκάλεσε.) Ο στόχος ήταν πολύπλοκος: το ξεκαθάρισμα των δημοσιονομικών, η εξυγίανση των τραπεζών και η επάνοδος στην ανάπτυξη η οποία θα φέρει και περισσότερες δουλειές και θα δημιουργήσει νέο πλούτο που θα διανεμηθεί στην κοινωνία βάσει των καπιταλιστικών πρακτικών (δεν με ενδιαφέρει αν δεν συμφωνείς με το τελευταίο, εγώ απλώς περιγράφω την πραγματικότητα). Οι «χαμηλές» τάξεις και οι άνεργοι και φυσικά όλοι οι άλλοι θα έχουν όφελος μόλις ξεκινήσει ξανά η οικονομία.
   Οι αριθμοί λένε πως δειλά – δειλά μπαίνουμε σε αυτό το τελευταίο στάδιο. Είναι σημαντικό να μπουν νέα λεφτά στο παζάρι για να ξεκινήσουν διάφορες υγιείς δουλειές. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουν ρευστό οι τράπεζες (υποθέτω γνωρίζεις τη διαφορά κεφαλαιουχικής επάρκειας και ρευστότητας). Οι τράπεζες έχουν πολλά λεφτά να παίρνουν που *δεν* τα παίρνουν γιατί οι χρεώστες είτε λόγω κρίσης είτε λόγω τακτικής που τους επιτρέπει η παρούσα απαράδεκτη διαδικασία εκποιήσεων, *δεν* πληρώνουν.
   Τα δάνεια είναι κυρίως πολύ μεγάλα στις εμπορικές τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου) και πάρα πολλά μικρά δάνεια στον Συνεργατισμό. Αν υπάρχει θέμα, πίστεψε με αυτό βρίσκεται στον Συνεργατισμό (ούτε εδώ θα ψάξουμε να δούμε ποιος φταίει). Γιατί οι μονάδες που έφτιαξε η Τράπεζα Κύπρου, δεν ασχολούνται με τις μαρίδες (που λέει ο Περδίκης), ασχολούνται με εξαψήφιους αριθμούς και πάνω.
   Δεν υπάρχει εγγύηση πως θα εισπραχθούν όλα τα λεφτά αν και όταν περάσει μια βερσιόν του νομοσχεδίου. Θα ξεκαθαρίσουν όμως τα πράγματα. Γιατί ξέρεις όταν ακούς πως οι τράπεζες κάνουν προβλέψεις χ δισεκατομμυρίων για μη εξυπηρετούμενα αυτό είναι το πρώτο βήμα αναγνώρισης ζημιών από δάνεια που δεν θα πληρωθούν.
   Σε κάθε περίπτωση αν και όταν γίνουν όλα αυτά, η οικονομία ξεκινά ξανά, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, και μπορούν περισσότεροι χαμηλόμισθοι και υψηλόμισθοι να πληρώνουν πλέον τις (νέες) δόσεις τους.
   Η «φτωχοποίηση» που αναφέρεις συχνά, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι πολιτική οποιοσδήποτε κυβέρνησης. Είναι αποτέλεσμα των συνεπειών της κρίσης, και πίστεψε με, επηρέασαν όλους μας.
   Αν με ρωτάς, εγώ είμαι υπέρ του όσο το δυνατόν πιο αυστηρού νόμου για τις εκποιήσεις, με ταυτόχρονη δημιουργία διχτύου στήριξης ευάλωτων πολιτών – κάτι σαν ΕΕΕ. (Φυσικά υπάρχει και εδώ ο αντίλογος: αν γίνει αυτό, οι τράπεζες παίρνουν πράσινο φως για να κυνηγήσουν τους πάντες χωρίς να νοιάζονται για τις συνέπειες. Είμαι σίγουρος πως σε επίπεδο υπουργείων, υπάρχουν καλοί τεχνοκράτες που μπορούν να το ξεπεράσουν και αυτό.)
   Οφείλω να το επαναλάβω: μπορεί να διαφωνείς με το συνολικό σύστημα που έχουμε, και είναι δικαίωμα σου. Όμως δεν μπορείς να κάνεις εκ του μακρόθεν ιδεολογικές ερμηνείες που αν μη τι άλλο προσβάλλουν άλλους επιστήμονες και τεχνοκράτες με γνώση του δικού τους θέματος και τεράστιο φόρτο ευθύνης.

   Μου αρέσει!

   • Αύγουστος 5, 2014 14:36

    Strovolioti,

    Η πιο πάνω παρέμβαση ΣΟΥ ίσως να αποτελεί την καλύτερη [εδώ και καιρό] προσπάθεια ΣΟΥ να επεξηγήσεις με σαφήνεια και μ’ ένα θεωρητικό [φιλελεύθερο] υπόβαθρο τις θέσεις ΣΟΥ, τις νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις ΣΟΥ, αλλά και τους ευσεβοποθισμούς ΣΟΥ, κυρίως σε σχέση με την επανεκκίνηση της οικονομίας… Εννοείται ότι διαφωνώ με τις προσεγγίσεις ΣΟΥ γιατί [όπως επισημαίνει και ο Aceras] είναι ισοπεδωτικές και εξυπηρετούν πρώτα και κύρια το «χοντρόν κεφάλαιον»… Η τοποθέτηση ΣΟΥ «οι “χαμηλές” τάξεις και οι άνεργοι και φυσικά όλοι οι άλλοι θα έχουν όφελος μόλις ξεκινήσει ξανά η οικονομία», εκφράζει/αναδεικνύει τη γενικότερη αδιαφορία του κυβερνητικού περίγυρου για το ενδεχόμενο φτωχοποίησης της κοινωνίας πριν την όποια επανεκκίνηση…

    Ευτυχώς που ψηφίστηκαν και τα τρία Ε(ψιλον) [το Ελάχιστο Επίδομα Επιβίωσης] κι έτσι όσοι θα χάσουν τα σπίθκια τους [που θα τους τα πάρουν ya οι Τράπεζες, ya κάποιοι άλλοι λεφτάδες ιδιώτες, ή ταμεία], θα έχουν επιδοτημένο ενοίκιο για την “καλύβα” που θα βρουν να νοικιάσουν…

    Α, και οι τεχνοκράτες εν πολιτικές αποφάσεις που υλοποιούν ή προσπαθούν να βρουν λύσεις…

    Μου αρέσει!

 8. strovoliotis permalink*
  Αύγουστος 5, 2014 07:37

  «Τα δάνεια που δόθηκαν για ιδιοκατοίκηση φθάνουν τα €4 δισ. και αποτελούν το 14,5% του συνόλου των NPLs.»

  Διαβάστε και αυτό, μπας και ηρεμήσετε λίγο:

  http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=203947

  Μου αρέσει!

 9. Αύγουστος 5, 2014 09:23

  Είσαι άσσος στο να γλυστράς που την συζήτησην τζιαι να την φέρνεις αλλού. Εγώ δεν σου είπα ότι τούτη η κυβέρνηση έσιει στόχον την φτωχοποίησην. Η φτωχοποίηση είναι αποτέλεσμαν της πολιτικής της «όλα στο χοντρόν κεφάλαιον». Νομίζει ότι αν πλουτίσει τζιαι άλλον ο Σιακόλας θα ευτυχίσουν οι πωλήτριες του. Αν πλουτήσει τζιαι άλλον η κόρη του Τσόκκου, θα ευτυχίσουν τα καρσόνια της τζιαι οι καθαρίστριες της. Ότι θα αννοίξουν δουλειές. Αντίς να διά η υπουργός εργασίας τα λλία ρυάλλια που θα εμπόρηεν να διαθέσει για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης στους ευάλωτους, σε όσους έχουν ανάγκην, διά τα της (όποιας) κόρης του Τσόκκου τζιαι του (όποιου) Σιακόλα να προσλάβουν ιμισς ανέργους (βλέπε κίνητρα). Κλείει τους μιτσιούς μες το παζάριν για να αθθίζουν τα μεγαλοκαταστήματα με απαράδεχτα ωράρια που διαλύουν οικογένειες τζιαι κλείουν μικροεπιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, για να ευνοήσει το χοντρόν κεφάλαιον μες την αγοράν.

  Αντίς να πει «τζίζα για 3 χρόνια τα μικρά δάνεια για ιδιοκατοίκησην» τζιαι χαμηλά , ή επιχορηγημένα επιτόκια για να μεν ξεσπιτωθεί ο κόσμος, βάλλει την σέκρεταρι του Λεπτού με τον Λεπτόν στην ίδιαν κατηγορίαν για τα ανεξυπηρέτητα. Εν πολλά απλόν αυτόν που σου λαλώ τζιαι εσύ φέρνεις το στο αν σσυφφωνώ η διαφωνώ με τον καπιταλισμόν (τί σημαίνει σιόρ σσυφφωνώ με τον καπιταλισμόν; σσυφφωνώ η διαφωνώ με μιαν πολιτικήν τζιαι κρίνω τες επιπτώσεις πολιτικών αποφάσεων). Ο συναγερμός τζιαι η κυβέρνηση ευνοούν το μεγάλον κεφάλαιον στες αποφάσεις που αφορούν την οικονομίαν. Προτιμούν να πιάσουν φόρον που όποιον έσιει έναν σπίτιν, παρά να πιάσουν πολλά που τον Φούλλην που έσιει την μισήν Αρκάκαν τζιαι την μισήν Πόλην της Χρυσοχούς. Αν ήσουν εσύ Φούλλης εν εν έτσι που θα αντιλαμβάννεσουν την ευημερίαν;

  Τζιαι μιας τζιαι βάλλεις το σε επίπεδον συναισθημάτων, να σου πώ ότι εσκέφτηκα τούτον που μου επρόσαψες, αν μισώ κανέναν. Ε δεν έχω μέσα μου μίσος. Λύπην πολλήν έχω, τζιαι αηδίαν για την υποκρισίσαν. Ούτε καν θυμόν εν έχω διότι ούτε καν έρκουμαι πκιον Κύπρον για να θωρώ τζιαι να ακούω που κοντά.

  Άτε, να σου ξαναβάλω την ερώτηση. Ποιόν ευνοεί ο νόμος που προωθά η Κυβέρνηση για τες εκποιήσεις; Σε ποιόν σημείον εν προς ώφελος των αδύνατων; Τζιαι αν εν δύσκολον σου να απαντήσεις, να σου ξαναθέσω την ερώτησην για την οποίαν δεν απάντησες: Σε τί διαφέρει ο νόμος για την φορολογίαν που ετοίμασεν η Ελένη Μαύρου που τον νόμον που επέρασεν ο Χάσικος; Σε καπιταλιστικόν σύστημαν ήταν να εφαρμοστεί τζιαι ο ένας τζιαι ο άλλος. Πόθθεν πιάννει τα λεφτά ο ένας τζιαι πόθθεν ο άλλος; Ποιόν ευνοεί ο ένας, ποιόν ευνοεί ο άλλος;

  Όταν σου λαλούν ότι τούτη η Κυβέρνηση ευνοά το χοντρόν κεφάλαιον τζιαι δεν συναισθάνεται τες επιπτώσεις των αποφάσεων της πας τους φτωχούς διότι προτιμά τες τούτες παρά να τζίσει άλλον χοντρές πουντζιες, λαλείς ότι μισούμεν σας. Τζιαι ναι, η εξαθλίωση ευνοεί τον πλουτισμόν του χοντρού κεφαλαίου, άρα γιατί να μεν την θέλουν τζιόλας; Άλλον να πληρώννεις καθαρίστριαν με 480€ για το ξενοδοχείον σου τζιαι άλλον με 1200 (αρώτα τζιαι τον παπάν του υπουργού οικονομικών). Πρέπει να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα σας λέει η πρέσβυρα της Γερμανίας για να πάει η οικονομία μπροστά. Έτσι αντιλαμβάννουνται την ανταγωνιστικότηταν κάτι άσχετοι από οικονομίαν, που καταλάβουν όμως καλά που αρπαχτήν.

  Μου αρέσει!

  • Αύγουστος 5, 2014 09:26

   Τζιαι για την οικονομίαν μεν θεωρείς τον εαυτόν σου διάνοιαν τζιαι τους άλλους άσχετους διότι εν τζιαι αστείον

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Αύγουστος 5, 2014 09:56

    Πολύ σωστά. Αυτό ισχύει για όλους μας.

    Μου αρέσει!

    • Αύγουστος 5, 2014 12:30

     Άρα, Strovoliotis, να μεν λαλείς ότι ΜΟΝΟ οι άλλοι θεωρητικολογούν [αν όντως θεωριτικολογουν]!

     Μου αρέσει!

 10. strovoliotis permalink*
  Αύγουστος 5, 2014 13:20

  Πιθανόν να σας διέφυγε αυτό: http://www.newzup.com/index.php?id=22799

  Μου αρέσει!

  • Αύγουστος 5, 2014 14:40

   Κι ΕΣΕΝΑ προφανώς να ΣΟΥ διέφυγε αυτό: «Σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο υπήρξε και αύξηση στην ανεργία στους τομείς των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων (αύξηση 1.011 ανέργων), της δημόσιας διοίκησης (αύξηση 595) και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (αύξηση 1.238)»… Άσε που η δουλειές στον τουρισμό είναι εποχικές, ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά και οι μισθοί εκεί…

   Μου αρέσει!

 11. strovoliotis permalink*
  Αύγουστος 8, 2014 07:19

  Νούσιμο άρθρο: http://iordanou.org/blog/against-protection-residences/

  Μου αρέσει!

 12. strovoliotis permalink*
  Αύγουστος 9, 2014 20:18

  Και ένα ασχετο άρθρο:
  http://osr55.wordpress.com/2014/08/09/27-%CE%B4%CE%B9%CF%83-%CE%BC%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B8/

  Ασχετο γιατί μεταξύ άλλων ο συγγραφέας δεν γνωρίζει βασικά πραγματα και συγχύζει βάναυσα την κεφαλαιουχική επάρκεια με την ρευστότητα.

  Δεν είναι καν ενημερωμένος για το πραγματικό ποσοστό των πρωτογενών κεφαλαίων της τραπεζες Κυπρου. Με τόση άγνοια, είναι φυσικό να κτίζονται αφελείς θεωρίες συνωμοσίας.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: