Skip to content

Φταίει μόνο ο Έρογλου; – Του Νίκου Στέλγια (Καθημερινή).

Αύγουστος 4, 2014
Ένα πολύ διαφωτιστικό κείμενο από τον πολύ ενημερωμένο ανταποκριτή της Καθημερινής στην Τουρκία. Διαβάστε το για ενημέρωση και προβληματισμό.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επιλέγει τη μάταια προσπάθεια να τα βρει με τους λυσοφοβικούς, δίνοντας άλλοθι στο ΑΚΕΛ το οποίο βολεύεται να παίζει πελλόν. Δίνει επίσης άλλοθι στην Τουρκία η οποία στο παρόν σημείο φαίνεται επίσης να βολεύεται. Αν δεν τολμήσει να προχωρήσει στο προσεχές διάστημα, αν δεν πάρει πρωτοβουλίες που θα φέρουν όλους προ των ευθυνών τους, θα χάσει την ευκαιρία, και το δικό  του βασικό πλεονέκτημα της ευρείας αποδοχής. 

 

Αλήθεια φταίει μόνο ο Ντερβίς Έρογλου για την κατάρρευση των συνομιλιών; Οι ευθύνες του κ. Έρογλου και της τ/κ πλευράς αποτελούν τη μοναδική απάντηση στο αδιέξοδο που ονομάζεται «κυπριακό ζήτημα»;

 

Ο κακός.

Ο κακός.

Η προηγούμενη διακυβέρνηση δεν φέρει καμία ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα; Οι τυχοδιωκτισμοί, οι λεπτοί μικροκομματικοί υπολογισμοί, τα ξεπερασμένα μοντέλα συνεργασίας με τα μικρότερα κόμματα, τα οποία επισκίασαν τις συνομιλίες δεν ευθύνονται για το σημερινό αδιέξοδο; Η χρήση του φυσικού αερίου ως μέσο επίδειξης ανδρισμού και όχι ως μέσο οικοδόμησης οδών εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με την τ/κ κοινότητα και την Άγκυρα, δεν συνέβαλε στο σημερινό αδιέξοδο;

Τι θα έχει να πει ο ιστορικός του μέλλοντος για τη στάση της νυν διακυβέρνησης στο Κυπριακό; Με ποιον τρόπο να προσεγγίσει τη διπλωματική μυωπία και υπεροψία της; Πώς να εξηγήσει κανείς τους χειρισμούς μιας ηγεσίας, η οποία αδυνατεί να συλλάβει τη σύγχρονη τουρκοκυπριακή και τουρκική πραγματικότητα. Είναι εύκολο κανείς να καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών προτάσεις του τύπου «άμεση απόσυρση 5000-10000 τουρκικών στρατευμάτων». Ωστόσο, το μυστικό των συνομιλιών κρύβεται στη δυνατότητα πραγματοποίησης αυτών των προτάσεων.  Από ό,τι φαίνεται, η παρούσα διακυβέρνηση προτίμησε να ακολουθήσει την αναποτελεσματική πορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων.Σε τουλάχιστον δύο πεδία, η Λευκωσία φέρει μεγάλες ευθύνες, όπως άλλωστε και η ηγεσία του Ντερβίς Έρογλου, για το αδιέξοδο στις συνομιλίες.

Πρώτα απ’ όλα, η ε/κ πλευρά έμεινε ανεξεταστέα στο μάθημα του «πάρε-δώσε». Στο μικρό νησί, το οποίο ονομάζεται Κύπρος, τα πολιτικά αλισβερίσια έχουν ένα χρυσό κανόνα: Τη συνεχή διαπραγμάτευση, την ανταλλαγή «προϊόντων» και «υπηρεσιών». Αυτή η αρχή είναι ο θεμέλιος λίθος του πελατειακού μας συστήματος. Η ε/κ ηγεσία επέλεξε να χειριστεί το Κυπριακό αγνοώντας εντελώς τον χρυσό κανόνα της διαπραγμάτευσης.

Τα τελευταία χρόνια η ε/κ ηγεσία επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχοντας θέσει πολύ ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων της. Απαιτούμε –δικαίως– το άνοιγμα του Βαρωσιού, την αποστρατικοποίηση της νήσου δίχως να αναλογιζόμαστε τις λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό της τ/κ κοινότητας και της Άγκυρας.  Δεν σκεφτόμαστε καθόλου ότι, ακόμη και σε περίπτωση που η άλλη πλευρά αλλάξει στάση και είναι έτοιμη να βάλει την υπογραφή της σε μια συνθήκη ειρήνης, η τ/κ ηγεσία και η Άγκυρα θα είναι υποχρεωμένες να «πωλήσουν» το πακέτο λύσης στους πολίτες τους.

Γι’ αυτό τον λόγο, ξεχνάμε ότι το Βαρώσι είναι ο άσος στο μανίκι του Έρογλου και του Ερντογάν. Και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ξεχνάμε ότι η αποστρατικοποίηση της νήσου δεν είναι μια υπόθεση που αφορά αποκλειστικά την τ/κ ηγεσία. Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά όλους του κατοίκους της νήσου και όλες τις εγγυήτριες δυνάμεις.  Εφόσον πιστεύουμε στη σημασία της αποστρατικοποίησης δεν θα ήταν προτιμότερο να ξεκινήσουμε με αμοιβαία βήματα. Δεν έχει έρθει επιτέλους η ώρα για να αποτελέσουν παρελθόν από τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου η ΤΟΥΡΔΥΚ και η ΕΛΔΥΚ;

Η δεύτερη μεγάλη αδυναμία της ε/κ πλευράς αφορά στην έλλειψη κατανόησης της σημασίας και της βαρύτητας της επικοινωνιακής πτυχής του κυπριακού ζητήματος. Στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι επιθυμούν να ενημερωθούν για την τροπή των εξελίξεων στο Κυπριακό και να οικοδομήσουν γέφυρες επικοινωνίας με την ε/κ κοινότητα.

Αλλά και στην Τουρκία, νέοι άνθρωποι και νέα μέσα ενημέρωσης, με φιλελεύθερη, δημοκρατική αλλά και σοσιαλιστική κοσμοθεωρία είναι έτοιμα να καταρρίψουν τα κατάλοιπα του Ψυχρού Πολέμου και του μιλιταρισμού στην Πράσινη Γραμμή.

Η ε/κ πλευρά χρειάζεται μεθοδικότητα, επιστημονική σκέψη και διεξοδική ανάλυση για την εκμετάλλευση αυτών των ευκαιριών. Τέλος σημειώνουμε και το εξής: Από το 1974 μέχρι σήμερα τη βάση των συνομιλιών αποτελεί το ομοσπονδιακό μοντέλο. Σήμερα, δυστυχώς μεγάλες μερίδες της τ/κ κοινότητας εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει αποδεχθεί το συγκεκριμένο μοντέλο.

Πολλοί συμπολίτες μας πιστεύουν ότι οι συνομιλίες είναι ένα τέχνασμα για να επιτευχθεί η αφομοίωση της τ/κ κοινότητας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η παγίωση της εν λόγω αντίληψης δεν οφείλεται μόνο στην πολιτική στάση της τ/κ Δεξιάς. Την ίδια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του κλίματος καχυποψίας έχουν και οι ηγεσίες της ε/κ πλευράς, οι οποίες δεν καταβάλλουν ουσιαστικές προσπάθειες ανατροπής αυτής της εικόνας.

 

Πηγή.

 

Advertisements
One Comment leave one →
  1. Ανώνυμος permalink
    Αύγουστος 4, 2014 22:36

    Μη φοβάσαι άνθρωπε. Κάποιο βράδυ θα γίνει στρακότο και θα δώσει τη χαριστική βολή. Ο Νίκος Χρυσάνθου Αναστασιάδης.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: