Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μυστική πρόταση ΗΠΑ για ένωση Ελλάδας – Κύπρου! Του Θάνου Τζήμερου(*)

21 Αυγούστου, 2014

Πολλοί σχολιαστές στο μπλοκ, έχουν ταυτίσει τις απόψεις  μου με αυτές του κυρίου Θάνου Τζήμερου, προτού καν γνωρίζω για την ύπαρξη του.

Προφανώς είχαν δίκιο.

Το θέμα αφορά φυσικά το μεγάλο, διαχρονικό μας άλλοθι, το Κυπριακό αλλά είναι εξόχως επίκαιρο με τις αθλιότητες που ακούμε σήμερα από τους λαϊκιστές, τους καταστροφολόγους, τους καταστροφολάγνους, τους δογματικούς και τους πικκαρισμένους σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

Τελοσπάντων, με Κυπριακό και στόχευση σε άλλους προβληματικούς, τους λυσοφοβικούς, υπερπατριώτες και εθνικιστές να επανέλθουμε στην πραγματικότητα.

 Μυστική πρόταση ΗΠΑ για ένωση Ελλάδας – Κύπρου! Του Θάνου Τζήμερου(*)

Την πρόταση την οποία υποστηρίζει έντονα ο Αμερικανός Πρόεδρος, επεξεργάστηκε ειδικός σύμβουλός του, πρώην Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών. Το βασικό σχέδιο είναι η πλήρης ένωση της Ελλάδας με την Κύπρο με μόνη παραχώρηση στην Τουρκία μιας βάσης στο ανατολικό άκρο της Κύπρου, στη χερσόνησο της Καρπασίας. Η περιοχή θα εξακολουθήσει να είναι έδαφος της κοινής πλέον Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας, αλλά θα ενοικιαστεί για 50 χρόνια στους Τούρκους, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Κύπρος δεν θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για επίθεση εναντίον τους. Το σχέδιο περιλαμβάνει απόδοση στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης των περιουσιών τους που είναι δεσμευμένες μετά τα γεγονότα του 1955, επαναπατρισμό όσων θέλουν να επιστρέψουν, αποζημιώσεις σε όσους δεν θελήσουν και επαναφορά του ειδικού καθεστώτος των νήσων Ίμβρου και Τενέδου. Για να διασφαλισθούν τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής μειονότητας η Κύπρος χωρίζεται σε 7 επαρχίες και δύο από αυτές, εκ περιτροπής, θα διοικούν Τουρκοκύπριοι, διορισμένοι από την Ελληνική Κυβέρνηση. Η πρόταση υποβλήθηκε στον Έλληνα Πρωθυπουργό από τον Αμερικανό Πρόεδρο καθώς οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η συμμετοχή της Κύπρου στο ΝΑΤΟ μέσω της ένωσής της με την Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Η παραπάνω είδηση είναι πέρα για πέρα αληθινή. Όμως λείπουν τα ονόματα και οι χρονολογίες. Διατυπώθηκε το 1964 από τον Αμερικανό πρώην ΥΠΕΞ Ντην Άτσεσον, στον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και είχε την σθεναρή υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Λίντον Τζόνσον.

 

Γιατί την αναφέρω;

 

Πρώτον, για να αισθανθούμε πόσο διαφορετικός είναι ο ιστορικός χρόνος από τον προσωπικό. Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 50 χρόνια από το σχέδιο Άτσεσον, και, φυσικά, θα έληγε η περίοδος ενοικίασης της βάσης της Καρπασίας, η οποία θα ξαναγινόταν ελληνικό έδαφος. Αν την είχαμε δεχθεί δεν θα είχε γίνει το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, δεν θα είχε γίνει η τουρκική εισβολή και η ιστορία του Ελληνισμού θα ήταν γραμμένη διαφορετικά.

 

Δεύτερον, για να διαπιστώσουμε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι μια αλυσίδα χαμένων ευκαιριών. Κάθε φορά, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και ικανοποίησης ενός ανόητου εθνικιστικού λαϊκισμού, ζητάμε πάντα περισσότερα από αυτά που μπορούμε να αποκτήσουμε. Η πρόταση Άτσεσον απορρίφθηκε και από τον Μακάριο και από τον Παπανδρέου ως πρόταση… μειοδοσίας γιατί στόχος ήταν η πλήρης ένωση και η παραχώρηση της βάσης της Καρπασίας τον… αμαύρωνε!

 

Τρίτον, για να δούμε πώς ένα μικρό κράτος μπορεί να πετύχει μεγάλους στόχους αν έχει υπεύθυνη ηγεσία με αίσθηση του timing. Τότε η Σοβιετική Ένωση προσέγγιζε την Κύπρο. Ο Μακάριος (του οποίου τον τυχοδιωκτικό ρόλο κάποια στιγμή η ιστορία θα επαναξιολογήσει) ενέδιδε στο φλερτ. Οι ΗΠΑ φυσικά ανησυχούσαν. Είμαστε λίγο μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας, και δεν ήθελαν μια νέα Κούβα στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα έπαιζαν ανοιχτά το χαρτί της Τουρκίας, διότι την θεωρούσαν πιο σημαντική στρατηγικά από την Ελλάδα αλλά ο Τζόνσον ετοιμαζόταν για εκλογές και δεν ήθελε να χάσει τις ψήφους της ελληνικής ομογένειας. Το πόση πρεμούρα είχε να κλείσει το θέμα αποδεικνύεται από το ότι έστειλε δύο φορές με απόσταση μιας μέρας το προεδρικό αεροσκάφος στην Τουρκία και στην Ελλάδα για να μεταφέρει στην Ουάσιγκτον τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού και τον Γ. Παπανδρέου, με τις ακολουθίες τους, ώστε να συναντηθούν και να συζητήσουν επ’ ευθείας τις λεπτομέρειες του σχεδίου π.χ. την ακριβή οριοθέτηση της βάσης. Η συνάντηση ουδέποτε έγινε διότι την αρνήθηκε ο Γ. Παπανδρέου! Αν ζούσε το 1964 ο Ελευθέριος Βενιζέλος θα άρπαζε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Ο Παπανδρέου και Μακάριος την άφησαν να χαθεί για μερικά «ηρωικά» πρωτοσέλιδα εσωτερικής κατανάλωσης, καθώς η διαρροή του σχεδίου στον Τύπο στις 15 Αυγούστου 1964 προκάλεσε την… έντονη αγανάκτηση του ελληνικού λαού, υποδαυλισμένη όπως πάντα από τους δημοσιογράφους!

 

Τέταρτον, για να κατανοήσουμε κάτι που έχω βαρεθεί να γράφω και να με κατηγορούν για… αμοραλιστή! Στην διεθνή πολιτική δεν υπάρχουν φίλοι και αγάπες. Δεν υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί και συναισθηματικές σάλτσες. Υπάρχουν συμφέροντα και δύναμη. Δεν υπάρχει ένα διεθνές δικαστήριο που να υποχρεώσει τον εν αδίκω ευρισκόμενο να συμμορφωθεί. Μια απόφαση των διεθνών θεσμών υπέρ σου μπορεί να μένει εσαεί ανεκτέλεστη αν ο αντίδικος είναι ισχυρός ή εκμεταλλεύεται καλύτερα τις διεθνείς ισορροπίες. Ακόμα κι αν η πολιτική σου στηρίζεται σε μια ανώτερη ηθική (παραβλέπω τα εγγενή προβλήματα αντικειμενικού ορισμού αυτής της έννοιας…) θα πρέπει να έχεις τη δύναμη να μπορείς να την επιβάλεις. Κάθε «τζάμπα μαγκιά» πληρώνεται, συχνά πανάκριβα. Ο Γ. Παπανδρέου επιστρέφοντας από την Ουάσιγκτον αφού έβγαλε έναν δεκάρικο για την περήφανη στάση της Ελλάδας (πόσες φορές το έχουμε ακούσει αυτό…) εκμυστηρεύτηκε  στους συνεργάτες του ότι «αυτά, οι μεγάλοι δεν τα συγχωρούν. Ηδη άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της ανατροπής μου. Τελειώσαμε.» Σε ένα χρόνο ήρθαν τα Ιουλιανά.

 

Πέμπτον, για να αντιληφθούμε ότι οι «έξω», δεν σχηματίζουν γνώμη για την ποιότητα των πολιτικών μας από τα πληρωμένα παπαγαλάκια του ελληνικού μηντιακού συστήματος και η πραγματική ιστορία απέχει πολύ από τις αγιογραφίες των πρωταγωνιστών της που μαθαίνουμε στο σχολείο. Η μελέτη των απόρρητων αρχείων της εποχής είναι αποκαλυπτική: Ο Μακάριος λέει ότι την πρόταση δεν την είχε καν διαβάσει πριν την απορρίψει! Ο Φινλανδός μεσολαβητής του ΟΗΕ Τουομιόγια δήλωσε ευθέως «ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εματαίωσε την ένωσιν της Κύπρου με την Ελλάδα». Ήδη ο Μακάριος είχε αποδεχθεί α) τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, οι οποίες απέκλειαν την ένωση, β) την εγκατάσταση τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στο νησί, γ) το καθεστώς συνδιοίκησης με Τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο και, επιπλέον, είχε παραχωρήσει δύο στρατιωτικές βάσεις και στρατιωτικές διευκολύνσεις σε διάφορα σημεία της Κύπρου στη Μ. Βρετανία! Αλλά το σχέδιο Άτσεσον τον υποβίβαζε από εθνάρχη σε νομάρχη. Και το απέρριψε. Ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός σερ Ντάγκλας Χιουμ αποκαλεί τον Μακάριο «βρωμιάρη του γλυκού νερού» και ο αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία Ουίλκινς τον περιγράφει ως «εγκληματικά απερίσκεπτο» (criminally foolhardy). Οι Αμερικανοί, μετά την εμπειρία τους με τον Παπανδρέου τον “στολίζουν» ως έναν «φλύαρο γέρο, με λόγια του αέρα, χωρίς δύναμη να πάρει μια απόφαση ή να προσφέρει μια λύση».

 

Προφητικός ο Τζόνσον αποχαιρέτησε από τον Λευκό Οίκο τον Γ. Παπανδρέου, και τον Αντρέα που τον συνόδευε, λέγοντας: «Τις προηγούμενες μέρες μόλις και μετά βίας εμπόδισα τους Τούρκους από το να εισβάλλουν στην Κύπρο. Ξέρετε, κ. Παπανδρέου είναι καλύτερα να συνομιλείς πριν, παρά μετά από μια εισβολή.» Ήταν 10 χρόνια πριν το 1974.

 

Η ιστορία διδάσκει αν θες να διδαχθείς.

 

* Ο κ. Θάνος Τζήμερος είναι πρόεδρος του κόμματος «Δημιουργία Ξανά»

Πηγή

19 Σχόλια leave one →
  1. 21 Αυγούστου, 2014 09:21

    http://www.cyprus-conflict.net/acheson_plan.html

    Το σχέδιο για όσους θέλουν να το διαβάσουν…

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      21 Αυγούστου, 2014 21:20

      Ευχαριστώ πολύ. Να δηλώσω και εδώ όμως, πως η αναρτηση εγινε για να δείξει μια άσκηση μαξιμαλισμού μαζί με τις συνέπειες αυτής. Βλέπω πολλή συνάφεια με το τι γίνεται σήμερα.

      Αναφορικά με ερώτημα που μου τέθηκε αλλού απαντώ ευθέως: δεν τίθεται καν θεμα για Ένωση!

      Μου αρέσει!

  2. Γιασονής permalink
    22 Αυγούστου, 2014 00:44

    Αυτά είναι μαυρή προπαγάνδα. Ένα παραμυθάκι που χρησιμοποιεί την άθλια θέση που μας έφερε το πραξικόπημα για να μας πει τάχα «τι καλά που θα ήμασταν αν δεν είχε υπάρξει ο βρωμιάρης Μακάριος». Το θέμα όμως λύεται και χωρίς την βοήθεια Μακαρίου-Παπανδρέου που όντες νεκροί δεν μπορούν να απαντήσουν. Εφ’ όσον αυτή η λύση ήταν αποδεκτή απ’ όλους, Έλληνες, Τούρκους, Εγγλέζους και λοιπούς και την εμπόδιζαν οι Μακάριος-Παπανδρέου, γιατί δεν την εφάρμοσαν στις 16/7/74; Τους εμπόδιζε πάλι ο Μακάριος;
    Ήθελα νά ξερα τί σχεδιάζουν πάλι για μας όλοι αυτοί οι ξένοι σε συνεργασία με ντόπιους προδότες. Αυτά τα σημάδια είναι πολύ κακά προμηνύματα.

    Μου αρέσει!

    • Beduin024 permalink
      25 Αυγούστου, 2014 23:51

      «Εφ’ όσον αυτή η λύση ήταν αποδεκτή απ’ όλους, Έλληνες, Τούρκους, Εγγλέζους και λοιπούς και την εμπόδιζαν οι Μακάριος-Παπανδρέου, γιατί δεν την εφάρμοσαν στις 16/7/74;»
      Επειδή τα διάφορα Σχέδια σε μια διαπραγμάτευση ισχύουν μόνο για τη στιγμή στην οποία προτείνονται. Όταν αλλάζουν οι συνθήκες αλλάζουν και οι όροι της διαπραγμάτευσης. Με λιπγα λόγια το πουλίν επέτασεν.
      Κάμνει μου εντύπωση να ακούω τόσο ηλίθιες απορίες. Μετά όμως θυμάμαι ότι το Κυπριακό είναι άλυτο εδώ και πάνω από μισό αιώνα και ότι οι απορούντες έχουν δικαίωμα ψήφου και ξαφνικά τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους.

      Μου αρέσει!

  3. strovoliotis permalink*
    22 Αυγούστου, 2014 08:30

    Ο Μακάριος ήταν πρόεδρος μας, και αυτό δεν αμφισβητείται. Όλοι κάνουν όμως λάθη και δυστυχώς όλοι έχουν προσωπικές φιλοδοξίες. Όπως απέδειξε και η περίπτωση Χριστόφια, κάποιοι δεν έχουν καν τις ικανότητες.

    Α, και ποια *δεν* είναι μαύρη προπαγάνδα;

    Μου αρέσει!

  4. Γιασονής permalink
    22 Αυγούστου, 2014 13:48

    «Εφ’ όσον αυτή η λύση ήταν αποδεκτή απ’ όλους, Έλληνες, Τούρκους, Εγγλέζους και λοιπούς και την εμπόδιζαν οι Μακάριος-Παπανδρέου, γιατί δεν την εφάρμοσαν στις 16/7/74; Τους εμπόδιζε πάλι ο Μακάριος;».

    Αυτή ήταν η ουσία που σε σύγχυσε;

    Εκτός από του να «αερίσεις» ως συνήθως κατά του Χριστόφια έχεις να απαντήσεις και τίποτα επ’ αυτού, εσύ με τις ικανότητες (τρομάρα σου);

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      22 Αυγούστου, 2014 13:53

      Φίλε μου ναι, κάποτε συγχύζομαι, κυρίως όταν έχω να κάνω με σοβαρούς σχολιαστές. Εδώ όμως συμβαίνει κάτι άλλο: έριξες μια βαρέλλα για μαύρη προπαγανδα και αντί να απαντήσεις λες άλλα ‘ντα ‘λλων. Ποια ειναι λοιπόν η μαύρη προπαγανδα;

      Μου αρέσει!

      • Γιασονής permalink
        22 Αυγούστου, 2014 14:26

        Η ανάρτηση σου από την αρχή μέχρι το τέλος.

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          22 Αυγούστου, 2014 14:29

          Ωραία, να ακούσουμε την αλήθεια λοιπόν;

          (Σημειώνω ξανά γιατί η κακοπιστία περισσεύει: είναι ένα θέμα η ιστορική αλήθεια που θα μας παραθέσει ο Γιασονής, και άλλο ο λόγος που έκανα αυτή την ανάρτηση)

          Μου αρέσει!

      • 22 Αυγούστου, 2014 17:10

        Strovoliotis,

        Sorry, αλλά για να γράφουμε και σωστά ελληνικά: Όχι «άλλα ‘ντα ‘λλων», αλλά «άλλ’ αντ’ άλλων»

        Αρέσει σε 1 άτομο

        • strovoliotis permalink*
          22 Αυγούστου, 2014 19:52

          Εδώ εχεις δίκιο, και παίρνεις και like 🙂

          Μου αρέσει!

  5. strovoliotis permalink*
    22 Αυγούστου, 2014 23:03

    Ένα απίστευτο περιβόλι αριστερού εξτρεμισμού! Υπεράσπιση των θεσμών του κυπριακού καπιταλισμού, υπεράσπιση του άγριου καπιταλισμού του Πούτιν στο όνομα μιας βλακώδους αντιδυτικής λογικής. θα μπορούσε να εντασσόταν στην αναγωγή περί μαξιμαλισμού, αν δεν ήταν τόσο αντιφατικό και πικκαρισμένο:

    http://newgreekcypriot.blogspot.com/2014/08/blog-post.html

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      26 Αυγούστου, 2014 13:34

      Επειδή εχω αρκετή πείρα ενασχόλησης με εξτρεμιστές τις αριστεράς και της δεξιάς -χωρίς ακόμη να χρειάζομαι χάπια – , εγώ βάζω την απαντηση του συγγραφέα του ανωτέρω άρθρου που άφησε στο μπλοκ του.

      Γενικώς προβάλλω, ελπίζοντας να εκθέσω λογής λογής εξτρεμιστές, αλλά δεν βρίσκω νόημα να αρχίσω *εκεί* συζήτηση μαζί τους.

      Εννοείται, πως για την ουσία ούτε λέξη! Κατά την κομμουνιστική φρασεολογία, το άρθρο είναι τόσο απίστευτα αντιφατικό που δε σηκώνει ούτε πρώτης γραμμής άμυνα.

      νεος24/8/14 – 12:21 π.μ.

      «Όλοι οι φιλελεύθεροι που σήμερα υποστηρίζουν ενεργά το καθεστώς των ολιγαρχών και εθνικιστών έχουν για χρόνια συμμετάσχει στις επιθέσεις ενάντια στην αριστερά και υποστηρίξει το ξερίζωμα και την καταστροφή των κομμουνιστικών συμβόλων. Δεν διαφέρουν σε αυτό σε τίποτα από τους «φαιούς» Ουκρανούς εθνικιστές. Υποστήριξαν την αντικομμουνιστική ρητορική, την ακραία δαιμονοποίηση του σοβιετικού παρελθόντος. Και έχουν επίσης εισάγει στην εκπαίδευση και την ιστορική επιστήμη μέτρα για την εξάλειψη της ιστορίας του λαού, για να κρατήσουν το σοσιαλισμό μακριά από τη μάζα των πολιτών και των εργαζομένων – βοηθώντας έτσι στην επέκταση της επιρροής της δεξιάς.»

      http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17427:svetlana-neof-aristera&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279

      νεος24/8/14 – 9:04 π.μ.

      Ο Στροβολιώτης να πιει τα χάπια του…

      Είχαμε την άλλη τα περασμένα χρόνια να μας συναφέρνει κάθε τρεις τζιαι λλίον, τωρά ήβραμεν τον Στροβολιώτη…

      Αν θέλει αντιπαράθεση πάνω σε επιχειρήματα τζιαι χωρίς χαρακτηρισμούς ο «κυπραίος Τζήμερος», να κοπιάσει να πει τες αντιρρήσεις του σαν άντρας τζιαι όι να χώννεται πίσω που το μπλοκ του τζιαι να σύρνει στον αέρα. Εν τζιαι ανήθικη συν τοις άλλοις τούτη η τακτική.

      Εννά μπω στο μπλοκ του να σχολιάσω τον σχολιασμό που κάμνει για την ανάρτηση μου;

      Το να συνομιλεί κάποιος με τον Στροβολιώτη, εν το ίδιο με το να προσπαθεί να φκάλει άκρη με τον κάθε αστοιχείωτο φασίστα που έμεινε κολλημένος στον Γρίβα τζιαι την ένωση.

      Προσωπικά δεν βρίσκω τους λόγους να το κάμνω, όσο τζι αν με προκαλεί, τόσο εμένα, όσο τζιαι τη Σ.Ο. της Γνώμης.

      Αν του βαστά, να αφήσει τα σχόλιά του εδώ. Εκεί είναι ως μη γενόμενα.

      Μου αρέσει!

  6. Γιασονής permalink
    23 Αυγούστου, 2014 12:38

    Φίλε το κουράζεις. Αυτή η ρητορική ερώτηση περιλαμβάνει την αλήθεια που καταρρίπτει την προπαγάνδα σας, που είναι μαύρη ναι.

    “Εφ’ όσον αυτή η λύση ήταν αποδεκτή απ’ όλους, Έλληνες, Τούρκους, Εγγλέζους και λοιπούς και την εμπόδιζαν οι Μακάριος-Παπανδρέου, γιατί δεν την εφάρμοσαν στις 16/7/74; Τους εμπόδιζε πάλι ο Μακάριος;”. Σημειωτέον ότι ο Παπανδρέου ήταν πεθαμένος, άρα δεν μπορούσε να έχει αντίρρηση.

    Γιατί έγινε η εισβολή; Από πίκκα των Αμερικανών και των Τούρκων προς τον Μακάριο, μια και τη λέξη πίκκα προσπαθείς να την κάνεις μόδα τώρα τελευταία;

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      24 Αυγούστου, 2014 15:37

      Αν το θέμα της ανάρτησης ήταν το ίδιο το σχέδιο Άτσεσον, θα μπορούσα να απαντήσω. Θα μπορούσα να απαντήσω αν είχα και τα προσόντα της ιστορικής γνώσης. Δεν τα έχω και επαναλαμβάνω, το ίδιο το σχεδιο δεν ειναι το θέμα της ανάρτησης,

      Φυσικά, δεν αντέχω στον πειρασμό: 10 χρόνια ειναι πάρα πολύς χρόνος στην πολιτική – που νομίζω κατέχω λίγο καλύτερα από την ιστορία.

      Μου αρέσει!

  7. ΠΠ permalink
    24 Αυγούστου, 2014 20:12

    Για τη μυθολογία περι χαμένων ευκαιριών, ένα άρθρο του 2002 του Μάριου Ευρυβιάδη
    διαθέσιμο εδω http://www.defence-point.gr/news/?p=109718

    Μου αρέσει!

  8. Ανώνυμος permalink
    25 Αυγούστου, 2014 13:19

    Τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά

    http://www.defence-point.gr/news/?p=109718

    http://www.defence-point.gr/news/?p=109857

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.