Skip to content

Άλλο ένα πατριωτικό ΟΧΙ από το ΔΗΚΟ.

Αύγουστος 27, 2014

Ο συνειρμός είναι σαφής και δεν αποτελεί λογοπαίγνιο: από τη στιγμή που ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ πέφτουν συστηματικά στην παγίδα και  συμπεριφέρονται ως αυτό το κόμμα να ήταν μια κανονική πολιτική δύναμη η οποία συμμετέχει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στην πολιτική ζωή του τόπου, τότε του δίνουν ουσιαστική υπόσταση και δεν το αφήνουν να εξαϋλωθεί όπως είναι η μοίρα όλων των ζόμπι.

Θα μου πείτε πως θα έβγαζαν πρόεδρο τα δυο μεγάλα κόμματα;

Εγώ λέω, πάλι θα έβγαζαν τους δικούς τους, πιθανότατα με τις ψήφους του ΔΗΚΟ κάτω από τις εκάστοτε συνθήκες, αλλά όχι με δεσμεύσεις. Το ΔΗΚΟ έπρεπε να αντιμετωπίζεται όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία: συμμετέχει, παίρνει τα ποσοστά του, αλλά κανένα άλλο κόμμα δεν κάνει «δουλειές» μαζί του.

Επικεντρώνομαι σήμερα στο ΔΗΚΟ για το θέμα των εκποιήσεων. Θα ήταν καλό να  γραφτούν και δυο λόγια για την ΕΔΕΚ η οποία νοιώθει πως εδώ πρέπει να είναι «υπεύθυνη», αλλά δεν μπορεί.  Η ΕΔΕΚ μπορεί να παίρνει αυτή τη νερόβραστη θέση γιατί αυτή τη φορά σε αντίθεση με το ΔΗΚΟ *δεν* είναι σε θέση να επηρεάσει τις εξελίξεις, άρα τι να σκοτίζεται….

Έχουμε όμως και το ΑΚΕΛ. Χθες σχολίασα στο ΦΒ εκείνη την κακόγουστη παρέλαση συνδέσμων – ταμπελλών που επισκέφτηκαν το προεδρικό και έκαναν υποστηρικτικές προς την κυβέρνηση δηλώσεις:

«Έριξαν τον πήχη οι λαϊκιστές αλλά χείριστη η παρέλαση συναινούντων στο προεδρικό. Μόνο ουσιαστικό τα μέτρα των τραπεζών – αφαιρούν κάθε άλλοθι από τους αντιδρώντες.»

Ακολούθησε σύντομος διάλογος με φίλο:

 • Μετά από τόσες αλλαγές και τόσα προσχέδια. Ας το αντιστρέψουμε «νερό στο κρασί της έβαλε η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης»
 • (Εγώ) Αν καταλήξουμε σε συμπεφωνημένη λειτουργική και βιώσιμη λύση θα ήμουν πολύ ευτυχής. Διαισθάνομαι όμως πως το ΑΚΕΛ και ο Νικόλας *δεν* το επιθυμούν – κάθε ένας για δικούς του λόγους (έστω και αν το παλιόπαιδο ο Νικόλας νομίζει πως τέμνονται κάπου).
 • Το ΑΚΕΛ αποκλείεται να υπερψηφίσει από την στιγμή που διαφωνεί ριζικά με τη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Όσο για τον Νικόλα. Νομίζω στο τέλος θα «υποκύψει». (….)

Συνεχίζω το διάλογο εδώ.

Θεωρώ ανευθυνότητα αυτή τη στάση κάτω από τις παρούσες συνθήκες. Να θυμηθούμε πως όταν επί Χριστόφια άρχισαν να πηγαίνουν στη βουλή νομοσχέδια για την οικονομία, ο ΔΗΣΥ δεν έκανε τατσιλλίκκια, βρίσκοντας ένα λάθος κόμμα ή τελεία, για να αποποιηθεί της ευθύνης. Ναι, εκείνα τα νομοσχέδια ήταν σαφώς πιο κοντά στις θέσεις της τότε αντιπολίτευσης, αλλά η ψήφιση έγινε σε συναινετικό κλίμα και το κυριότερο δεν δόθηκε κανένα δικαίωμα στο ΔΗΚΟ να κάνει επικίνδυνο και καταστροφικό παιγνίδι.

Τώρα το ΑΚΕΛ διαφωνεί, αλλά με τι; Για να είμαστε ειλικρινείς ουσιαστικά ο ανωτέρω φίλος μας λέγει πως το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τις διαδικασίες επίλυσης οικονομικών προβλημάτων που ξεκίνησαν επί *δικής τους διακυβέρνησης*, είτε με αποκλειστική ευθύνη του Χριστόφια είτε όχι.

Η δογματική αυτή θέση του ΑΚΕΛ τοποθετεί και το δείκτη της δικής του υπευθυνότητας αλλά δίνει και στο ΔΗΚΟ τη δυνατότητα να συνεχίσει να κάμνει χάζι μέσα στην πολυτέλεια της δικής του ανευθυνότητας.

Ας πάμε λοιπόν στην απόφαση του Νικόλα. Γιατί – προκαταρκτικά – δηλώνω πως βλέπω την όλη κατάσταση ως δημιούργημα του Νικόλα Παπαδόπουλου, η οποία αφετηρία έχει δυο σημεία:

 1. Προσωπική αντιπάθεια προς τον Νίκο Αναστασιάδη και τα πολιτικά του πιστεύω – το να είναι πρόεδρος ο ηγέτης του ΝΑΙ είναι πολύ βαρυστόμαχη διαπίστωση – έστω και αν πέρασαν τόσα χρόνια, έστω και αν αυτό υποδεικνύει ιδιαίτερα μικρόψυχο άνθρωπο.
 2. Ο Νικόλας θέλει να γίνει ο ίδιος πρόεδρος και συμπεριφέρεται με τόσο σκληρό τρόπο, ανταγωνίζεται το ΑΚΕΛ στην αντιπολίτευση πιστεύοντας πως τα συμφέροντα των δυο κομμάτων τέμνονται κάπου στο μέλλον.

Πέραν τούτου επί της «ουσίας», διαφαίνεται μια ανέντιμη προσπάθεια επιβολής δια της πίσω πόρτας μαξιμαλιστικών αποφάσεων πολιτικής σε μια εκλελεγμένη κυβέρνηση η οποία εξελέγη *και* με τις ψήφους του ΔΗΚΟ.

 

Διαβάστε:

«1.          Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για έγκαιρη συζήτηση του θέματος και εξεύρεση τρόπων προστασίας της πρώτης κατοικίας και της μικρής οικογενειακής επιχείρησης με δεδομένη τη Μνημονιακή υποχρέωση για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά τις εκποιήσεις, η Κυβέρνηση περιφρόνησε τα κόμματα, άφησε να παρέλθει πολύτιμο χρονικό διάστημα και άφησε το όλο θέμα να φτάσει κυριολεκτικά στο «παρά πέντε».

 1. Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης διάθεση για υιοθέτηση ουσιαστικών αλλαγών στο Νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.
 2. Για μία ακόμα φορά, η Κυβέρνηση επέλεξε την πλήρη υποταγή στην Τρόικα χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση, παρά το γεγονός ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είχε εγκαίρως καταθέσει ένα ολοκληρωμένο Πλαίσιο Διαπραγμάτευσης το οποίο καλύπτει μεταξύ άλλων και το θέμα ορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση απέφυγε οποιαδήποτε εκ των προτέρων και ειλικρινή διαβούλευση με τα κόμματα, θέτοντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων.»

 

Ανησυχεί το ΔΗΚΟ για την πρώτη κατοικία μίσhιμου, ενώ *γνωρίζει* πως τα ΜΕΔ για αυτό το θέμα αποτελούν μόνο το 15% του συνόλου των ΜΕΔ. Οι εγγλέζοι περιγράφουν ανάλογες καταστάσεις έτσι: «Throw out the baby with the bath water.»

Εννοείται πως με αυτό τον τρόπο, μπορεί να θεωρούν στο ΔΗΚΟ πως στηρίζουν τους ευάλωτους πολίτες, αλλά στην πράξη κάνουν πάρτι οι μεγάλοι δανειολήπτες και όσοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Είναι εμφανή τα στοιχεία της αντιμνημονιακής στάσης, της αντιτροικανής στάσης που ακούγονται πολύ καλά στην πλευρά του ΑΚΕΛ (που δεν ξεχνούμε όπως είναι εκείνο που μας έφερε την τρόικα).

Πιο κάτω έχουμε και ένα καραμπινάτο παράδειγμα λαϊκισμού:

«Το προτεινόμενο Νομοσχέδιο, ως έχει, θα οδηγήσει στην αποσύνθεση της κυπριακής κοινωνίας, σε μεγάλη υποτίμηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας και σε διάλυση της κυπριακής οικονομίας, καθώς θα δώσει τη «χαριστική βολή» στη μικρή οικογενειακή επιχείρηση και στην πρώτη κατοικία.»

Δυσκολεύομαι να σχολιάσω  ευπρεπώς το πιο πάνω απόσπασμα.

 

Η ψεσινή ανακοίνωση τελειώνει έτσι:

 

«Επιπρόσθετα, το Δημοκρατικό Κόμμα απευθύνει ύστατη έκκληση στην Κυβέρνηση να εισακούσει και να υιοθετήσει τις προτάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με την Τρόικα η οποία να περιλαμβάνει:

 

 1. Την αλλαγή των οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
 2. Τον επαναπατρισμό των χρημάτων των κυπρίων καταθετών και μετόχων που εξήχθησαν με το κούρεμα των ομολόγων και το ξεπούλημα των κυπριακών τραπεζικών παραρτημάτων στην Ελλάδα.
 3. Τη μετατροπή του E.L.A. σε ομόλογο μακροπρόθεσμου δανεισμού.
 4. Την επαναδιαπραγμάτευση της σχετικής πρόνοιας του Μνημονίου που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις.
 5. Τη συμπερίληψη στο πρόγραμμα στήριξης, ουσιαστικών μέτρων ανάπτυξης.

 

Για το Δημοκρατικό Κόμμα προέχει η προστασία και στήριξη της κυπριακής κοινωνίας και της κυπριακής οικονομίας.»

Ενώ όλοι οι άλλοι *δεν* επιθυμούν την «προστασία και στήριξη της κυπριακής κοινωνίας και της κυπριακής οικονομίας.»

Άτι ρε…

Είναι όμως χαρακτηριστικό πως οι πιο πάνω επιπρόσθετες μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του ΔΗΚΟ τοποθετούνται στο επίπεδο της φαντασίας, ή  ακόμη του παραλόγου.  Το (2) μάλιστα, νομίζω πως το έγραψε κάποιος μεθυσμένος.  *Ποια* ακριβώς χρήματα εννοούν, και από *που* θα επιστραφούν;

Θεωρώ αυτή την απαίτηση το ίδιο σοβαρή όπως αν έλεγα: επιθυμώ τον επαναπατρισμό των τελευταίων 25 ετών της ζωής μου!

Είναι επίσης φανερό πως το 1 και το 3 *δεν* είναι θέματα που μπορούν να τύχουν χειρισμού σε αυτό το σημείο, αφού αποτελούν παντελώς άσχετα ζητήματα.

Το 4 είναι παντελώς άσχετο θέμα με το *σύνολο* του τρέχοντος διαλόγου, ενώ φυσικά το 5 είναι αλάτι στην πληγή: πως θα έρθει ανάπτυξη βρε μεγάλοι οικονομολόγοι, αν αφήσετε τη χώρα να πέσει σε μια μεγαλύτερη τρύπα ακόμη και από εκείνη του Μάρτη του 2013;

Γενικά η απόφαση του ΔΗΚΟ φαίνεται πως έγινε στα πλαίσια της μηδέν εποικοδομητικότητας που αποφάσισε να προωθήσει  ο Νικόλας.

Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιο σενάριο υπάρχει στο μυαλό του, αλλά εκείνο που με οργή επισημαίνω είναι πως άλλη μια φορά η Κύπρος βρίσκεται παγιδευμένη  στις οπισθοδρομικές  φιλοδοξίες του αρχηγού ενός κόμματος που διαχρονικά αριστεύει στην πολυτελή του ανευθυνότητα.

Όταν ο Νικόλας αντιμετωπιζόταν με καχυποψία και ειρωνεία από τους τότε υποστηρικτές του πρόεδρου Χριστόφια. Τώρα πιστεύει πως θα τους “ρίξει”. ( Η Φωτογραφία από εδώ:http://pentaliotis.blogspot.com/2012/07/aegean-air.html#.U_1gKfl_sy4

 

Όλη η απόφαση του ΔΗΚΟ εδώ.

Advertisements
8 Σχόλια leave one →
 1. strovoliotis permalink*
  Αύγουστος 27, 2014 13:16

  Δείτε και αυτό: http://cyprus-critics.blogspot.com/2014/08/blog-post.html

  Μου αρέσει!

 2. Ανώνυμος permalink
  Αύγουστος 27, 2014 13:21

  Ώχχου του ώχχου του, ας φακκά χε χε χε. Έξερεν τα ούλα, εδεσμεύετουν για ούλα. Ε έτα τζιαμέ ούλα χε χε χε.

  Χααααα χα χα χα χα χα.

  Μου αρέσει!

 3. strovoliotis permalink*
  Αύγουστος 27, 2014 15:00

  Αν ήταν τόσο «ευκολο» τότε όλοι χρωστούν εξηγήσεις για την περιπέτεια και την ταλαιπωρία. Το τελευταίο που θέλουμε ειναι παιγνίδια στην πλάτη μας!

  Νικόλας: Υπάρχει φόρμουλα για τις εκποιήσεις (upd)

  Το συζήτησαν Νίκος Αναστασιάδης και Νικόλας Παπαδόπουλος

  Newsroom K

  Διαβουλεύσεις μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα που τα νομοσχέδια θα πάνε στην Ολομέλια

  Μια πρόταση που έχει να κάνει με τον χρόνο εφαρμογής του αρχικού νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις μπορεί να προκαλέσει άρση του σημερινού αδιεξόδου και κατά συνέπεια να μην θέσει σε περιπέτειες την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο η συγκεκριμένη πρόταση θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της επόμενης μέρες αφήνοντας να διαφανεί ότι μπορεί να δώσει λύσεις εάν η κυβέρνηση αποδεχθεί να τεθεί σε εφαρμογή από 1 Ιανουαρίου 2015.

  «Σε αυτό το σημείο, δεν θα ήθελα να μπω σε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες. Αντιλαμβάνεστε ότι μέσα στις επόμενες μέρες, αυτά είναι που θα συζητήσουμε, επομένως, να μου επιτρέψετε να περιοριστώ σε αυτά, που έχω ήδη πει».

  Σύμφωνα με τον ίδιο επανέλαβε τις εισηγήσεις και προτάσεις με την ελπίδα όπως είπε ότι θα ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος, έτσι ώστε να βρούν τρόποι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, που έχουμε μπροστά μας.

  Παράλληλα ζήτησε να τερματιστεί η κινδυνολογία που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ενώ κάλεσε τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να διαψεύσει τους κινδυνολόγους και τις φήμες και να προστατεύσει την αξιοπιστία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

  Εσπευσμένα στο Προεδρικό ο Νικόλας

  Συνάντηση εκτός προγράμματος θα έχουν στις 11.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο.

  Η συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Νίκου Αναστασιάδη και θέμα της αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα θα είναι τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις και οι διεργασίες που πραγματοποιούνται στο προσκήνιο και παρασκήνιο για ψήφισή τους από την Ολομέλεια της Βουλής.

  Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ ομόφωνα να μην δώσει θετική ψήφο στα προτεινόμενα νομοσχέδια εάν δεν υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές.

  Μου αρέσει!

 4. Ανώνυμος permalink
  Αύγουστος 28, 2014 13:08

  This party has been the greatest enemy of all Cypriots by its historical acts all these years…»the hidden enemy within» is more dangerous than any obvious external enemy..and their voters continue to believe in the lies

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Αμόνιμος permalink
   Σεπτεμβρίου 1, 2014 23:25

   I think many will agree with you, look at Kyprianou Jr. for example.
   Can you believe that he is still accepted to be in politics after what happened?
   In a contemporary society or in any healthy society based on honesty of ‘transactions’ DIKO has no place…
   It should not exist, it represents the person that works in the public sector who doesn’t give a shit about the country and common good. It is the epitome of people who sit their fat ass on a chair waiting to receive their money from the state by doing the least possible work.
   get rid of them. get rid of them all, left and right; the ideologies which fucked up this country from the day it was established!!!

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Σεπτεμβρίου 2, 2014 06:41

    A rather sweeping comment 🙂 The anger is very much understood, however what we shall replace them with?

    Μου αρέσει!

    • Αμόνιμος permalink
     Σεπτεμβρίου 2, 2014 11:01

     agree, overwhelming and post-bananatopian comment, but, we can not continue approving and feeding their presence in politics. we need people without glasses. who are these people? i think they exist, but am not sure they want to be involved in the corrupt politics of this place.

     really think about it: what if we had no politicians? what is the difference? what difference would it make? would the country not function? are they actually needed? would the people in the coffee shops have one less thing to talk about :P?

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Σεπτεμβρίου 3, 2014 06:59

     For better or worse all countries are run by politicians. Some are luckier than others…

     Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: