Skip to content

Τι πέρασε τελικά από τη βουλή για τις εκποιήσεις; (Εξαιρετική ερώτηση!!!)

Σεπτεμβρίου 8, 2014

Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα μας. Είναι το καλύτερο πολίτευμα, το οποίο εφαρμόζεται σε μια πολυκομματική κοινωνία σε ένα πλαίσιο ελεύθερης αγοράς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε απόφαση φέρνει οφέλη ή/και συνέπειες.

Αυτά τα λίγα περιγράφουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα έπρεπε να λειτουργούσαμε.

Και είναι το πλαίσιο το οποίο έπρεπε να έφερνε λύσεις σε δύσκολα προβλήματα όπως το τελευταίο που αντιμετωπίσαμε για τις εκποιήσεις.

Δεν νομίζω να νοιώθει κανείς περήφανος για τη συμπεριφορά μας.  Κυβέρνηση και βουλή απέτυχαν παταγωδώς. Δεν έχει σημασία αν το αποτέλεσμα είναι καλό ή κακό ή αν θα μας οδηγήσει σε νέες περιπέτειες. Σημασία έχει πως από τα μια η κυβέρνηση δεν έκανε την ανάλογη προετοιμασία και διαβούλευση και κυρίως δεν έλαβε υπόψιν το worst case scenario αυτό δηλαδή του άκρατου λαϊκισμού και της ανευθυνότητας που σε μεγάλο βαθμό και μέχρι ενός σημείου επέδειξε το σύνολο της αντιπολίτευσης.

 

Έτσι για να πάρουν πλήρη μυρωδιά οι πολιτικοί μας, νομίζω θα ήταν καλό να γίνει *και* για αυτό το θέμα μια ερευνητική επιτροπή για να μετρήσει τη ζημιά που έγινε στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στο ΑΕΠ της χώρας μέσα σε αυτές τις εβδομάδες των «διαβουλεύσεων».

Είναι κοινό μυστικό πως η πίεση στα τραπεζικά ιδρύματα και κυρίως στον πιο ευάλωτο συνεργατισμό κορυφωνόταν όσο περνούσαν οι μέρες χωρίς συμφωνία. Όταν ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είπε δημοσίως – και κακώς-  την αλήθεια αναφορικά με τις δυνατότητες μας αν δεν περάσει το νομοσχέδιο, κόντεψαν να τον φάνε.  Είχαμε και συνέχεια σε αυτό, αφού κάποιος πολύ ανόητος ή πολύ εξτρεμιστής όπως ας πούμε αυτοί εδώ, προσπάθησε *συνειδητά να τονώσει το χάος*  και να προκαλέσει bankrun μέσω του γνωστού ψεύτικου μηνύματος της κυρίας Δήμητρας Καλογήρου.

Ας πάμε πίσω στην ουσία όμως. Γιατί είναι σημαντικό αυτό το νομοσχέδιο;

 1. Γιατί λίγο πολύ όλοι συμφωνούσαν πως το σύστημα ήθελε αλλαγή και εκσυγχρονισμό. Το να εκποιήσεις περιουσία – ακόμα και πριν από την κρίση – ήταν υπόθεση πάρα πολλών ετών, αυτό ενθάρρυνε τον εύκολο και ανεύθυνο δανεισμό, ενθάρρυνε τους κακοπληρωτές και μας έφερε σε σημείο να έχουμε αναλογικά τα περισσότερα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) στην Ευρώπη.  Εδώ μπορούμε να κραυγάσουμε: «Ζήτω η Τρόικα»,  αφού είναι ξεκάθαρο πως χωρίς εκείνους τίποτα δε θα γινόταν – φαίνεται πως  κανείς δεν έχει τα κότσια να αγγίζει τετοια πραγματα!
 2. Είναι επίσης σημαντικό γιατί αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση και χωρίς εκείνο δε θα πάρουμε την επόμενη δόση.
 3. Τέλος είναι σημαντικό για ένα λόγο που πολλοί υποτιμούν: στα υπό εξέλιξη τεστ αντοχής των τραπεζών είναι σημαντικό να μπουν στην εξίσωση οι παράμετροι του νέου νομοσχεδίου, γιατί με την προηγούμενη κατάσταση οι εξασφαλίσεις των ΜΕΔ των τραπεζών έχουν αξία κοντά στο μηδέν και συνεπώς αυξάνονται κατακόρυφα οι ανάγκες για νέα κεφάλαια και πούντα;

 

Ο Αβέρωφ.

Ο ηγέτης.

Ο ηγέτης.

Μετά από όλη αυτή την περιπέτεια έχουμε λοιπόν αποτέλεσμα. Ένα νομοσχέδιο και κάμποσες προτάσεις νόμου ψηφίστηκαν πακέτο με διάφορους  περίεργους συνδυασμούς. Και έχουμε τώρα αυτό το πακέτο για το οποίο ο Αβέρωφ Νεοφύτου – που ξεχώρισε με διαφορά ως ο πιο σοβαρός αρχηγός κόμματος – δηλώνει:  «Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε. Αναμένουμε από τη Τρόικα λογική αντιμετώπιση» και «Θέλω να στείλω και ένα μήνυμα στην Τρόικα. Γινάτια και πείσματα δεν έχουν θέση. Οφείλουν να συμμερίζονται τις πολιτικές μας πραγματικότητες.»

 

Εδώ θα παιχτεί το παιγνίδι τώρα. Αν οι δανειστές μας θεωρήσουν πως τηρήσαμε την υπόσχεση μας – έμμεσα ή άμεσα και λαμβανομένων υπόψιν και των πρακτικών δυσκολιών -, καλώς. Διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα.

Το ΑΚΕΛ.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί η θέση του ΑΚΕΛ, το οποίο ψήφισε *και* το κυβερνητικό νομοσχέδιο, κάτι που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις ακόμα και μεταξύ δικών του μελών. Ο Άντρος Κυπριανού γνωρίζοντας πως  πολλοί οπαδοί του κόμματος είναι απλώς αυτό, οπαδοί, και δεν αντιλαμβάνονται γιατί πρέπει κάποτε το κόμμα να συμπεριφέρεται υπεύθυνα (και αυτό νομίζω χαρακτηρίζει την τελική συμπεριφορά του ΑΚΕΛ), βγήκε εκτάκτως στο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ το Σαββάτο να «εξηγήσει», και φάνηκε σαφώς η αμηχανία του.

 

Στη συνέχεια πολλά στελέχη του κόμματος πήραν σεργιάνι τα κοινωνικά δίχτυα εξηγώντας από τη μια και κρατώντας τον κομματικό τους πούντο από την άλλη.

 

Ο Χρίστος Χριστοφίδης έγραψε το πιο κάτω κείμενο στο ΦΒ που δημοσιεύτηκε και εδώ:

 

Τι πέρασε τελικά από τη Βουλή για τις εκποιήσεις; 

«Η είδηση χτες έλεγε ότι «πέρασε το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις με ψήφους ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ», δημιουργώντας φυσιολογικά ερωτηματικά στους πολίτες αφού είναι πολύ καλά γνωστή η διαφωνία της μεγάλης πλειοψηφίας των κομμάτων με τη θέση της κυβέρνησης. Αυτό που δεν είπαν πολλά ΜΜΕ είναι ότι το πακέτο νομοθεσιών που πέρασε από τη Βουλή χτες, με τις προτάσεις νόμου ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων, με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν, είναι μια εντελώς ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, μια ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ από το «νομοσχέδιο εκποιήσεων Αναστασιάδη-Τρόικας».

Τι πραγματικά πέρασε λοιπόν από τη Βουλή χτες; Ας σημειώσουμε λοιπόν τις βασικές αλλαγές από την αρχική πρόταση της κυβέρνησης που επιτεύχθηκαν από το ΑΚΕΛ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε σχέση με την αρχική πρόταση κυβέρνησης- Τρόικα.

 1. Προστασία κύριας κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης. Οι μικρο-οφειλέτες, θύματα της τραπεζικής κρίσης, θα έχουν δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια για:

(Ι) άμεση έκδοση διατάγματος αναστολής εκποίησης της περιουσίας τους, με την καταχώρηση της αίτησης,

(ΙΙ) προσωρινή αναστολή εκποίησης της περιουσίας τους, αφού πείσουν ότι δεν είναι με δική τους υπαιτιότητα, αλλά λόγω οικονομικής κρίσης που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, και

(ΙΙΙ) προσωρινή αναστολή καταβολής δόσης μέχρι να μπορέσει ο δανειολήπτης να έχει την ευκαιρία να ορθοποδήσει.

 1. Απαλλαγή των μικρο- οφειλετών από το υπόλοιπο των οφειλών σε περίπτωση εκποίησης της ενυπόθηκης περιουσίας. Αποφεύγεται ο κίνδυνος να εκποιείται η περιουσία και να χρωστά και από πάνω ο δανειολήπτης ή οι εγγυητές πολλές χιλιάδες ευρώ.
 2. Απαλλαγή εγγυητών από τις όποιες υποχρεώσεις σε περίπτωση εκποίησης ενυπόθηκης περιουσίας.
 3. Απαγόρευση εκποίησης ακινήτων ιδιοκτητών που δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας αλλά οι αγοραστές είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους εξαιτίας αφερέγγυων επιχειρηματιών ανάπτυξης γης (developers). Προστατεύονται χιλιάδες εγκλωβισμένοι αγοραστές
 4. Απαγόρευση πώλησης δανείων σε χρηματοδοτικά ιδρύματα που δεν είναι αδειοδοτημένα και δεν υπόκεινται στον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να ισχύουν ακριβώς οι ίδιοι όροι με τις τράπεζες σε περίπτωση που θα επιτραπεί η πώληση δανείων. Προστατεύονται οι πολίτες από ξένα και ντόπια αρπαχτικά ταμεία, αφού θα ισχύουν για τα ταμεία ότι ισχύει για τις τράπεζες.
 5. Σύνδεση της έναρξης ισχύος του νόμου για τις εκποιήσεις, με την έναρξη ισχύος του πλαισίου αφερεγγυότητας.
 6. Κατοχύρωση εγγυητή αντίστοιχη με τον δανειολήπτη.
 7. Κατοχύρωση δικαιώματος δανειοληπτών να επιλέγουν την εκτίμηση του Κτηματολογίου και όχι της τράπεζας. Είναι γνωστό ότι ενώ το κτηματολόγιο φορτώνει τις εκτιμήσεις για λόγους φορολογίας την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις των τραπεζών είναι πολύ -πολύ πιο κάτω
 8. Ρύθμιση καθορισμένου επιτοκίου υπερημερίας με ανώτατο το 2%.
 9. Κατοχύρωση του δικαιώματος προσφυγής στο δικαστήριο για αναδρομική αφαίρεση τόκων υπερημερίας, εξόδων και άλλων καταχρηστικών χρεώσεων και μάλιστα το βάρος της απόδειξης μεταφέρεται από τον οφειλέτη στην τράπεζα. Είναι γνωστές οι υπερχρεώσεις των τραπεζών όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
 10. Απαγόρευση συμμετοχής των μετόχων και των αξιωματούχων των τραπεζών στους πλειστηριασμούς, με στόχο τον έλεγχο της διαπλοκής.
 11. Διαδικασία αναστολής εκποίησης, κατόπιν δικαιολογημένου παραπόνου στην ΚΤΚ.
 12. Υποχρέωση ενημέρωσης της Βουλής ανά τριμηνία, από την Κεντρική Τράπεζα, για την πορεία των αναδιαρθρώσεων ανά τραπεζικό ίδρυμα και κατηγορία δανείων.
 13. Δωρεάν Νομική αρωγή στους δανειολήπτες για τη διαδικασία εκποιήσεων.

Το ΑΚΕΛ θα μπορούσε εύκολα να υιοθετήσει μια απλοϊκή λογική: «καμιά πρόταση, απλά θα καταψηφίσω, να δεινοπαθήσουν οι πολίτες, να έχω πολιτικό κέρδος». Δεν είμαστε αυτής της σχολής σκέψης. Εργαστήκαμε από το Δεκέμβρη του 2012, όταν κατατέθηκε η πρώτη πρόταση νόμου, για να προστατευτεί όσο το δυνατό ο πολίτης, να δημιουργηθεί πλαίσιο να κυνηγηθούν οι μεγαλοοφειλέτες των δισεκατομμυρίων και να προστατευτεί η κοινωνία από τη φτωχοποίηση και η οικονομία από το οριστικό ενδεχόμενα κτύπημα. Αυτό ακριβώς ψηφίσαμε χτες!

Ελπίζουμε, μετά το τραγικό χειρισμό του θέματος από την κυβέρνηση μέχρι σήμερα (απειλές, εκβιασμοί για κουρέματα, καμιά αλλαγή αλλά έγιναν αρκετές κλπ) ότι ο Πρόεδρος θα υπογράψει τις νομοθεσίες και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού του. Σε διαφορετική περίπτωση θα ικανοποιήσει την Τρόικα αλλά θα έρθει σε αντίθεση με την ολότητα σχεδόν του λαού του.»

 

Ήταν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ανάλυση (αφήνω ασχολίαστο τον επίλογο), αφού οι εκλεκτοί μας βουλευτές μας σύγχυσαν σε σημείο που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το βράδυ του Σαββάτου δήλωνε: « Να δούμε πρώτα τι ψηφίσαμε»!

Όσο ενδιαφέρουσα και να είναι η ανωτέρω ανάλυση όμως, περιέχει και πολλά στοιχεία που προκαλούν την απορία. Υπάρχουν πράγματα από τρελά μέχρι λαϊκιστικά και κυρίως υπάρχουν ένα σωρό απορίες *πρακτικής* φύσεως. Καλό είναι όλα τα κόμματα που τα ψήφισαν όλα αυτά να στείλουν και ένα δικό τους στην επιτροπή που θα τα εφαρμόσει…..

 

Λοιπόν, τις απορίες μου τις έγραψα στον τοίχο του κυρίου Χριστοφίδη, μέχρι στιγμής δεν πήρα απάντηση και είπα να τις βάλω και εδώ στο μπλοκ.

Απορίες πρακτικής φύσεως:

 1. «…θύματα της τραπεζικής (πιο κάτω αναφέρεται «οικονομική») κρίσης…» Πως τεκμηριώνεται αυτό; Πότε ξεκινά και πότε σταματά η τραπεζική κρίση – και άρα συνεπώς και υποθέτω, τερματίζεται η επιλεκτική προστασία;

1 (ΙΙ) και (ΙΙΙ): Το «προσωρινή» πως ορίζεται; Γιατί αντιλαμβάνεστε πως αν δεν υπάρχει σαφής ορισμός, ας πούμε σε σχέση με το ΑΕΠ, τότε ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και αυτή η πρόνοια θα αξιοποιηθεί από όποιον απλώς δεν *θέλει* να πληρώσει.

2 και 3: οι αναφερόμενοι μικροοφειλέτες είναι εκείνοι που χρωστούν μέχρι €350 000; Έχουν κοστολογηθεί  οι πρόνοιες αυτές;

Το 4 είναι πολύ καλό.

Το 5 είναι καλό.

Το 6 είναι πολύ απλό: αν τα τεστ αντοχής γίνουν *χωρίς* να ισχύει ο καινούργιος νόμος, τη βάψαμε αναφορικά με τις ανάγκες νέων κεφαλαίων. Αν και αφού αυτό γίνει  κατανοητό, να αναφέρω πως ελπίζω πως μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με τους κάνοντες τα τεστ για να δείξουν ανοχή αφού εν πάση περιπτώσει ο νόμος θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή.

Το 8 και το 9 θα μπορούσαν να είναι θετικά αλλά κατά κανόνα οι εκ των άνω παρεμβάσεις στους μηχανισμούς της αγοράς *δεν* δουλεύουν. Πιθανό αποτέλεσμα είναι πως πρόσωπα ή επιχειρήσεις με έστω και τον ελάχιστο κίνδυνο δε θα μπορούν ποτέ πια να δανειστούν.

Το 10 δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει, είναι και πιθανότατα αντισυνταγματικό.

 1. Ποιοι «μέτοχοι»; Αν εγώ έμεινα μέτοχος της τάξης του 0,00005% στην ΤΚ μετά από το μηδενισμό των παλιών μετοχών δεν δικαιούμαι να συμμετάσχω σε πλειστηριασμό;

13 Ναι, καλά! Η βουλή θα ζητήσει να μάθει και τι κάνουμε στην κρεβατοκάμαρα μας !

14 ΟΚ

 

Αν ο κύριος Χριστοφίδης απαντήσει τα ανωτέρω θα δημοσιεύσω την απάντηση του και εδώ.

 

 

Advertisements
18 Σχόλια leave one →
 1. Σεπτεμβρίου 8, 2014 09:45

  Reblogged this on tolmima.

  Μου αρέσει!

 2. strovoliotis permalink*
  Σεπτεμβρίου 9, 2014 07:02

  Ο κύριος Χρίστος Χριστοφίδης δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής. Στον τοίχο του στο φβ μπήκαν διάφορα σχόλια και απάντησε όπως πιο κάτω:

  «Το ΑΚΕΛ έκανε αυτό που όφειλε να κάνει για να προστατεύσει τον κόσμο. Τι σημαίνει δεν δέχεται η Τρόικα; Και τι θα γίνει αν αυριο η Τρόικα έχει απαιτήσεις για το κυπριακό, το Φυσικό Αέριο κοκ; Αν κατι απέδειξε η ψηφοφορία προχτές είναι ότι ακριβώς ΔΕΝ είμαστε όλοι ίδιοι. Κάποιοι υπηρετούν το κεφάλαιο και κάποιοι τα χαμηλότερα στρώματα. Και αυτό φαίνεται ότι δημιουργεί μεγάλη αμηχανία σε κάποιους»

  «Συμφωνούμε φιλε με μια διαφορά:το ΑΚΕΛ πρόσφερε και ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ πολλά στον τόπο. Και θα προσφέρει ακόμα περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα»

  Δηλαδή που σου νέφκω… Φαίνεται πως το μόνο που ενδιαφέρει το νεαρό στέλεχος του ΑΚΕΛ είναι η φήμη του κόμματος παρά οι πρακτικές απαντήσεις…

  Γι’ αυτό επανήλθα και του έγραψα:

  «Τις επί της πρακτικής εφαρμογής απορίες δεν θεωρείς ορθό να απαντήσεις; Το αν και τι πρόσφερε το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να ειναι το μόνο θέμα που μας απασχολεί….( Και είναι άθλιο άλλοθι το Κυπριακό και το ΦΑ…)»

  Για να δεσμευτεί:
  «Θα απαντησω μην ανησυχεις. Η θεση μας για την Τρόικα ειλναι γνωστή οπως κ η δική σου»
  Και να πάρει άλλο ένα σχόλια από εμένα:
  «Το θέμα δεν είναι αν γνωρίζει ο ένας τις θέσεις του άλλου για την … τρόικα. Το θέμα ειναι πως εφαρμόζονται στην πραξη αυτά που ψηφίσατε – εντελώς πρακτικά και αποιδεολογικοποιημένα, συνεπώς θα εκτιμήσω πολύ την απάντηση σου. (Και φυσικά αν είναι νόμιμα ενώπιον του συντάγματος μας αλλά και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου).»

  Στην αρχή το είχα πάρει μάλλον λίγο στο αστείο. Αλλά είναι πολύ σοβαρό θέμα το ότι δεν μπορεί κάποιος να εξηγήσει πως πρακτικά εφαρμόζονται αυτά τα περίφημα νομοθετήματα που ψήφισαν για το καλό μας, δεν έχουν ιδέα αν είναι νομικά ορθά και φυσικά ούτε κατά διάνοια να τα κοστολόγησαν….

  Μου αρέσει!

 3. Maria permalink
  Σεπτεμβρίου 9, 2014 14:26

  «Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα μας. Είναι το καλύτερο πολίτευμα, το οποίο εφαρμόζεται σε μια πολυκομματική κοινωνία σε ένα πλαίσιο ελεύθερης αγοράς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε απόφαση φέρνει οφέλη ή/και συνέπειες.»

  ή αλλιώς, σκέφτομαι και γράφω….να ξεκινάς πάντα με αυτή τη πρόταση όμως που τουλάχιστον δείχνει από που αντλείς την «πρακτικότητα» σου. Δηλαδή να λές: «για να υπερασπιστούμε το κεφάλαιο πρακτικά πρέπει να γίνει αυτό και αυτό». Σίγουρα θα είναι βοήθημα για συζητήσεις.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 9, 2014 14:47

   Έτσι είναι, πράγματι. Το 99% των κρατών του κόσμου αποφάσισε να υιοθετήσει το σύστημα «που προστατεύει το κεφάλαιο». Υποθέτω η η δημοκρατία επιβάλλει να το αποδεχτείς και εσύ.

   Φυσικά η απάντηση σου ειναι εκτός θέματος. Το θέμα μας είναι η πρακτική εφαρμογή των εισηγήσεων του κ. Χριστοφίδη για αλλαγές σε αυτό το σύστημα που προστατεύει το κεφάλαιο.

   Ίσως γι’ αυτό να μην απάντησε ακόμη.

   Μου αρέσει!

   • Maria permalink
    Σεπτεμβρίου 9, 2014 17:09

    Μα δεν θα κάνω την δικηγόρο του κ.Χριστοφίδη εγώ, ούτε φυσικά θα απαντώ απλά σε ότι θες εσύ για δικούς σου σκοπούς. Απλά σχολίασα κάτι που αποφεύγεις να πεις όπως ο διάβολος το λιβάνι. Οτι ακριβώς δεν σκέφτεσαι καθόλου κριτικά τα θεμέλια του συστήματος που υποστηρίζεις. Έτσι και αλλιώς ανεκδοτολογικά γράφεις, οπόταν η σοβαρή απάντηση δεν ταιριάζει.

    Για παράδειγμα:

    «Έτσι είναι, πράγματι. Το 99% των κρατών του κόσμου αποφάσισε να υιοθετήσει το σύστημα “που προστατεύει το κεφάλαιο”.»

    Λάθος και η αριθμητική του σχολίου σου (δεν υοιθέτησαν τόσα κράτη την φιλελεύθερη δημοκρατία) αλλά και υπεραπλουστεύεις την πραγματικότητα. Ο περισσότερος κόσμος (ακόμη και κράτη) στον πλανήτη ακριβώς έχει προβλήματα επειδή δεν το θέλει αλλά του επιβάλλεται αυτό το είδος διακυβέρνησης και οικονομίας που ξεκάθαρα έχει αντιφάσεις και αντιθέσεις, εγώ λέω που δεν μπορούν να επιλυθούν οριστικά (και δικαιούμαι να μην διευκρινίσω όπως δεν το κάνεις ούτε και εσύ). Επίσης άλλο κράτος άλλο ο λαός, ούτε εδώ διευκρινίζεις. Ακόμη και ένας σοβαρός συντηρητικός παραδέχεται αυτά τα πράγματα. Και αν ήσουν σοβαρός συντηρητικός θα μπορούσαμε να κάνουμε και διάλογο, αλλά δυστυχώς με ρομαντικούς νεοφιλελεύθερους δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε καν σε τι διαφωνούμε επειδή ζουν σε ένα κόσμο δικό τους, μαγικό (που λέει και η διαφήμιση)…

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Σεπτεμβρίου 9, 2014 17:34

     Ανεκδοτολογική είναι νομίζω η προσπάθεια να αλλάξεις το θέμα από κάτι απόλυτα πρακτικό όπως αυτό που έγραψε ο Χριστοφίδης (και αρνείται να διευκρινίσει, γιατί προφανώς δεν έχει απάντηση), και εγώ, σε κάτι άλλο, αλλού που δεν έχει σχέση με το παρόν.

     Κοίταξε διάλογος μπορεί να γίνει όποτε υπάρχουν συγκρίσιμα πράγματα. Αν θεωρείς αυτό το κομμάτι ικανό να επιδεχθεί διάλογο, cheers!

     “Ο περισσότερος κόσμος (ακόμη και κράτη) στον πλανήτη ακριβώς έχει προβλήματα επειδή δεν το θέλει αλλά του επιβάλλεται αυτό το είδος διακυβέρνησης και οικονομίας που ξεκάθαρα έχει αντιφάσεις και αντιθέσεις, εγώ λέω που δεν μπορούν να επιλυθούν οριστικά (και δικαιούμαι να μην διευκρινίσω όπως δεν το κάνεις ούτε και εσύ). Επίσης άλλο κράτος άλλο ο λαός, ούτε εδώ διευκρινίζεις.”

     Ξέρεις, ποια απόδειξη έχεις πως όλοι οι ανωτέρω βασανισμένοι πιστεύουν τα παραμύθια που έχεις εσύ στο μυαλό;

     Μου αρέσει!

    • Σεπτεμβρίου 9, 2014 22:08

     Ο Strovoliotis συντηρητικός; ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ!

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Σεπτεμβρίου 10, 2014 07:05

     Θέλεις να μετρηθούμε ρε φίλε;
     Και πριν να γίνει αυτό καλό είναι να ορίσουμε τι σημαίνει η έννοια. Γιατί αν υιοθετηθεί η μαρξιστική έννοια τότε μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που αναγνωρίζεται γενικώς ως συντηρητισμός.

     Εγώ υποστηρίζω το παρόν σύστημα αλλά αυτό είναι ουσιαστικά χωρίς κόστος αφού δεν υπάρχει απολύτως τίποτα ορατό που μπορεί να το αντικαταστήσει. Άρα είναι μάλλον τρελό να με κατηγορείς για συντηρητισμό επ αυτού.
     Από την άλλη εσύ από όσο θυμάμαι έχεις ταχθεί εναντίον όλων των αλλαγών που αφορούσαν στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν για δεκαετίες από κυρίως δεξιές κυβερνήσεις. Ένα βουνό κεκτημένα συμφέροντα (που κατακτήθηκαν από φωνακλάδες ή δόθηκαν από αφελείς πολιτικούς), μικρών ή μεγάλων ομάδων πολιτών που κοιτούσαν το στενό τους συμφέρον σε βάρος των άλλων ήταν λογικό να τερματιστούν κάποτε και να εξορθολογηστεί η κοινωνία.

     Εσύ: όχι σε όλα!
     Ποιός είναι ο υποστηρικτής του στάτους κβο και ο συντηρητικός τότε;

     Μου αρέσει!

    • Σεπτεμβρίου 10, 2014 08:09

     Strovoliotis,

     Κατ’ αρχάς εδώ είναι η σχολιογράφος Maria που λίγο πολύ σε είπε «συντηρητικό»

     Αναφορικά με την πρό(σ)κληση «να μετρηθούμε» Θα σε παραπέμψω [πάνω στο συγκεκριμένο θέμα], νομίζω ότι το ‘χουμε ήδη κάμει… Κομβικό σημείο είναι να επεξηγήσουμε τί ο καθ’ ένας εκ των δύο ΜΑΣ εννοεί με τον όρο «στάτους κβο» και τι περιεχόμενο τού δίνει… Προσωπικά πολλά έχω πει [μέσα από τα οποία καθορίζω και τις θέσεις ΜΟΥ] στην πρόσφατη ανάρτηση με αρ. 82/2014 [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2014/08/822014-strovolioti.html]…
     Πέραν τούτου οφείλεις αντί να μιλάς με γενικεύσεις σε σχέση με τις θέσεις και τοποθετήσεις ΜΟΥ [«εσύ από όσο θυμάμαι έχεις ταχθεί εναντίον όλων των αλλαγών που αφορούσαν στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν για δεκαετίες από κυρίως δεξιές κυβερνήσεις»] να αναφέρεις συγκεκριμένα παραδείγματα…

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Σεπτεμβρίου 10, 2014 13:30

     Για το τελευταίο εχεις δίκιο.

     Τα παραδείγματα που μου ερχονται στα γρήγορα μπορεί να αφορούν εσένα προσωπικά ή την αριστερα αλλά δεν νομίζω να σε ενοχλεί αυτό.

     ΓΕΣΥ
     ΕΕΕ
     ΑΤΑ
     Εκποιήσεις.

     Παλιότερα θα έλεγα:
     ΕΕ
     Απελευθέρωση επιτοκίων.

     Και για να έρθουμε και στο σήμερα – εδώ ζητώ άποψη αν εχεις:

     Φορολόγηση εφ άπαξ.
     Τιμές φαρμάκων – στην επιτροπή που αποφασίζει τις τιμές έχουν πλειοψηφία οι φαρμακοποιοί οι έμποροι και οι βιομήχανοι!

     Μου αρέσει!

    • Σεπτεμβρίου 10, 2014 16:51

     Strovolioti,

     Δεν μ’ αρέσει να περιαυτολογώ αλλά το πιο πάνω σχόλιο ΣΟΥ με αναγκάζει, κατά κάποιο λόγο, να το κάνω. Μού απαντάς [στο ζήτημα που ΣΟΥ έθεσα πως «αντί να μιλάς με γενικεύσεις σε σχέση με τις θέσεις και τοποθετήσεις ΜΟΥ (…) να αναφέρεις συγκεκριμένα παραδείγματα»], με τίτλους θεμάτων που κατά τη γνώμη τη δική ΣΟΥ, είτε ΕΓΩ προσωπικά είτε η [κυπριακή] Αριστερά γενικότερα [αλλά προφανώς εννοείς το ΑΚΕΛ] έχουν συντηρητικές απόψεις… Μα δουλέφκεις με ρε Strovolioti, ή επήρες με για κανέναν κοπελλούιν ή κανένα αχάπαρο που δεν έχει ολοκληρωμένες απόψεις για τα συγκεκριμένα θέματα που παραθέτεις; Έβαλες κούλλου μάκκα και σε τίτλους μια σειρά ζητημάτων [«ΓΕΣΥ, ΕΕΕ, ΑΤΑ, Εκποιήσεις, ΕΕ, Απελευθέρωση επιτοκίων, Φορολόγηση εφ άπαξ, Τιμές φαρμάκων» – ξέχασες το κούρεμα που κατ’ ΕΣΕΝΑ ήταν, άκουσον άκουσον «σοσιαλιστικό μέτρο»!!!], συγχύζοντας καταφανώς τα σώβρακα με τα βρακάκια string, για να δείξεις τον συντηρητισμό τόσο το δικό ΜΟΥ όσο και της ΑΚΕΛικής Αριστεράς. Υποκλίνομαι Strovolioti, μπροστά στην τεκμηριωμένη σκέψη ΣΟΥ και την επιχειρηματολογία ΣΟΥ. Ποιες είναι οι θέσεις οι δικές ΜΟΥ [ή/και της Αριστεράς] πάνω στα πιο πάνω θέματα και ποιες οι δικές ΣΟΥ και σε τι συνίσταται αυτός ο συντηρητισμός ΜΟΥ; Κάμε χάζιν να νομίζεις/πιστεύεις ότι η ιδιωτικοποίηση των πάντων αποτελεί πρόοδο! Αντίθετα, οτιδήποτε κρατεί ανθρώπους στην φτώχεια, τη μιζέρια, στην αμορφωσιά [για να υπάρχουν άνθρωποι με περιουσίες εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων] αποτελεί συντηρητισμό…

     Ας δούμε όμως και τι λέει για το τί εστί «συντηρητικός», ο αμερικανός Νομπελίστας επί των Οικονομικών Επιστημών, Paul Krugman, που φυσικά δεν είναι, [σε αρθρο του από “ΤΑ ΝΕΑ”, 9-10 Αυγούστου 2014, σελ. 39] κάτι που ξαναπαράθεσα σε σχόλιο ΜΟΥ σε προηγούμενη ανάρτηση ΜΟΥ [http://aneforiwn.blogspot.com/2014/08/812014.html?showComment=1408715587807#c9086675316346027944]:
     «Οι συντηρητικοί, από την άλλη πλευρά, έχουν επιμείνει ότι η καλύτερη πολιτική είναι να μειώσουμε τους φόρους στους πλουσίους, να κόψουμε τη βοήθεια στους φτωχούς και να ποντάρουμε στο ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί για να είναι όλοι καλύτερα»
     Αυτό φυσικά κάνουν και οι σημερινοί κυβερνώντες [ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες τις Τρόικας], αλλά ευχαριστούμε ΔΕΝ θα πάρουμε!

     Μου αρέσει!

    • Mαρία permalink
     Σεπτεμβρίου 10, 2014 20:07

     «Ξέρεις, ποια απόδειξη έχεις πως όλοι οι ανωτέρω βασανισμένοι πιστεύουν τα παραμύθια που έχεις εσύ στο μυαλό;»

     Ξέρεις δεν βγάζουμε όλοι συμπεράσματα βάση του τι νομίζουμε, η ιστορία είναι εκεί για όσους θέλουν να μάθουν. Για όσους θελουν να παραποιήσουν για τα δικά τους πρακτικά συμφέροντα υπάρχει το σκέφτομαι και γράφω και τα αμερικανικά έγγραφα. Βασικά, απ’ ότι κατάλαβα θέλεις προοδευτικά να κοπεί οποιοδήποτε ίχνος αξιοπρέπειας έχει κατακτήσει αυτός ο λαός, με το να ρίχνεις λάσπη στα προβλήματα του ίδιου του φιλελεύθερου κράτους που σε ανέθρεψε για να το λοιδορείς. Να δούμε σε λίγο που θα αναιρέσετε και την Γαλλική επανάσταση! Ε βεβαίως και δεν υπάρχει κάτι συγκρίσιμο εδώ για να συζητήσουμε. Απλά σου ζητώ να κρατάς την σημαία σου ψηλά και μην ντρέπεσαι με το να μας λες πως είσαι και ουδέτερος. Ζήτω ο συντηρητικός προοδευτισμός! 🙂

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Σεπτεμβρίου 10, 2014 21:00

     Ε, ναι, το κούρεμα ήταν καθόλα σοσιαλιστικό μέτρο! Πόσες φορές να το πούμε!
     Για λόγους που δεν έχουν σχέση με εσένα θα τερματίσω εδώ τον διάλογο και δικαιούσαι να μου αποδόσεις ό,τι θέλεις.
     Θα γράψω μόνο σύντομα δυο πράγματα:
     1. Ναι, η λογική των ιδιωτικοποιήσεων είναι απόλυτα προοδευτικό μέτρο (δε λέμε το ίδιο πράγμα).
     2. Κάθε άποψη νομπελίστα είναι θεμιτή. Δε σημαίνει πως είναι και σωστή.

     Μου αρέσει!

    • Σεπτεμβρίου 10, 2014 21:44

     Οκκέι Strovolioti, τέρμα ο διάλογος!
     Απλώς να αναφέρω ότι στο προηγούμενο σχόλιο μου [με ημερ. Σεπτεμβρίου 10, 2014 16:51] εξαφανίστηκε μια λέξη από την αναφορά ΜΟΥ στον Paul Krugman… Έπρεπε να είχα γράψει «… ο αμερικανός Νομπελίστας επί των Οικονομικών Επιστημών, Paul Krugman, που φυσικά δεν είναι [Αριστερός]»… [Παρέλειψα το «Αριστερός»]…

     Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Σεπτεμβρίου 11, 2014 06:42

     Τέρμα εδώ και εχτές. Δυστυχώς έχουμε και μη μπλοκερικά ζητήματα να διαχειριστούμε.

     Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Σεπτεμβρίου 10, 2014 21:06

    Μαρία, εγώ μιλώ και αγωνίζομαι στον κόσμο. Εσύ βολικά επιλέγεις το όνειρο. Δικαίωμά σου.

    Αυτό που εχουμε στην Κύπρο είναι κάτι άλλο: «προοδευτικός» συντηρητισμός που κανει τον ΔΗΣΥ να είναι το πιο προχωρημένο κόμμα (δυστυχώς).

    Μου αρέσει!

 4. Σεπτεμβρίου 10, 2014 13:19

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: