Skip to content

Ένα πάρα πολύ απλό δίλημμα. (Bonus: Σχόλιο σε ένα κειμενο του Βασίλη)

Σεπτεμβρίου 16, 2014

Με τις συζητήσεις για την πιθανή φορολόγηση του εφ’ άπαξ των δημοσίων υπαλλήλων να κτυπούν κόκκινο ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο (πιθανό) μέτρο αφορά κυρίως – δηλαδή δημιουργεί αρνητικά οικονομικά δεδομένα – μια σχετικά μικρή μερίδα υπαλλήλων με σχετικά υψηλές απολαβές που βρίσκονται κοντά στην αφυπηρέτηση τους.

Η σύγκριση γίνεται μεταξύ του τι θα πάρουν σήμερα αν φύγουν νωρίς, με πλήρες εφ’ άπαξ σε σχεση με το τι θα πάρουν ως μισθό τα χρόνια που τους έμειναν συν φορολογημένο εφ’ άπαξ και σε κάποιες περιπτώσεις η πρώτη επιλογή κρίνεται ως πλέον συμφέρουσα.  Γι’ αυτό όλη η φιλολογία περί κύματος αφυπηρετήσεων που ακούμε.

Από τα επιχειρήματα που άκουσα ίσως το μόνο που έχει λογική βάση είναι πως αυτό το ποσό αποτελούσε μέρος του πακέτου για το οποίο υπέγραψαν (αλήθεια, υπογράφει ο κάθε ένας ξεχωριστά;) οι δημόσιοι υπαλληλοι πριν πολλά χρόνια και άρα είναι παράνομο να τους το αφαιρέσει το κράτος.

Αν είναι να το δούμε νομικίστικα, έχω την ακόλουθη ερώτηση: με βάση το σύνταγμα ο κάθε ένας πληρώνει φόρους βασει των εισοδημάτων του. Μήπως πρέπει να ελέγξουμε κατά πόσον το συγκεκριμένο ωφέλημα ήταν εξ αρχής έκδηλα παράνομο;  Είναι λογικό να ισχύει μια σύμβαση η οποία περιλαμβάνει ένα κομμάτι εισοδήματος το οποίο δεν φορολογείται;

Και εδώ τίθεται ένα πολύ σημαντικό σημείο το οποίο οι κρατιστές ξεχνούν. Το κράτος μπορεί να είναι πράγματι εργοδότης μιας ομάδας εργαζομένων, αλλά η βασική του λειτουργία ειναι πολύ διαφορετική.

Το δίλημμα είναι απλό: θέλουμε κράτος εργοδότη μιας ομάδας εργαζομένων ή διαχειριστή του συστήματος εν ονόματι του συνόλου των πολιτών;

Γιατί αντιλαμβάνεστε πως αν το κράτος με την ορθή του ευρεία  ιδιότητα διαπιστώσει πως το κράτος με μια υπο-δραστηριότητα του, κάνει κάτι παράνομο ή παράλογο ή τελοσπάντων κάτι που δεν συνάδει με την ευρύτερη οικονομική πολιτική και δίνει δώρα σε καποιους και φόρους σε καποιους άλλους, ε, τότε πρέπει να λάβει μέτρα.

—————————————————————————————————

Την Κυριακή δημοσιεύτηκε στον Πολίτη ένα κειμενο του Βασίλη Πρωτοπαπά με τίτλο «Ο βασιλιάς Αναστασιάδης είναι γυμνός«.

 

Διάβασα το κείμενο και του έγραψα το πιο κάτω σχόλιο, που περιλαμβάνει και αποσπάσματα από το δικό του κειμενο:

 

«Πρόκειται περί δικαιολογημένης κριτικής η οποία βρίσκει κατανόηση και σε κάποιους που ψήφισαν τον Αναστασιάδη – ειδικά στο σημείο αυτό: «Κυβερνά με τον ίδιο παλιομοδίτικο μικροκομματικό τρόπο που έμαθε να πολιτεύεται.» Φυσικά η δική μου κριτική μάλλον αφορά αδυναμία του προέδρου να κινηθεί πιο δυναμικά προς κατευθύνσεις με τις οποίες πιθανόν εσύ να διαφωνείς, αλλά δυστυχώς η εξήγηση για την αδυναμία είναι αυτή που δίνεις.
Δηλώνω όμως την έντονη μου διαφωνία για το πιο κάτω απόσπασμα το οποίο θεωρώ πως είναι παντελώς ατεκμηρίωτο: «Η Τρόικα δεν ενδιαφέρεται απλά να εισπράξει τα χρήματα που δάνεισε στο κράτος. Ενδιαφέρεται, για λόγους «αρχής» (ιδεολογικούς), να επιβάλει ένα συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο στη βάση ριζικής αναθεώρησης των παραγωγικών και εργασιακών σχέσεων.»
Όταν εμφανίσει ρωγμές το σπίτι σου, φέρνεις ένα πολιτικό μηχανικό, ο οποίος σε συμβουλεύει για το πώς θα το επιδιορθώσεις στη βάση των δομικών υλικών και των μεθόδων που κτίστηκε.
Αυτό κάνει και η τρόικα. Δεν είναι δουλειά της να επαναπροσδιορίσει το σύστημα της Κύπρου ή ακόμη και της Ευρωζώνης.
Άσε που η αναφορά αυτή (που δεν τη θεωρώ κακόπιστη σε αντίθεση με πολλούς άλλους που χρησιμοποιούν ανάλογα επιχειρήματα), βοηθά στο κτίσιμο μιας αντι- ευρωπαϊκής, αντι – δυτικής στάσης και υποτιμά την ουσιαστική σημασία των λεφτών που μας δανείζουν και τα οποία θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την δύσκολη φάση στην οποία βρισκόμαστε.»

 

Να σημειώσω πως ο διάλογος τράβηξε σε μάκρος και μπορείτε να τον διαβάσετε στον τοίχο του Βασίλη στο φατσοβιβλίο.

 

 

Advertisements
6 Σχόλια leave one →
 1. strovoliotis permalink*
  Σεπτεμβρίου 16, 2014 13:37

  Τέλος καλό, όλα καλά;

  Κρίμα. Ανέμενα περισσότερα. Και δυστυχώς πάλι άθλια διαχείριση επικοινωνίας.

  «Δεν είναι απαραίτητη η φορολόγηση του εφάπαξ

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το Υπουργικό θεωρεί βεβιασμένη τη λήψη απεργιακών μέτρων καθώς το θέμα θα τύχει περαιτέρω μελέτης

  Το Υπουργικό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη τους σχεδιασμούς για μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών να μελετήσει περαιτέρω και να συζητήσει τυχών μέτρα που δεν προϋποθέτουν κατά ανάγκη φορολόγηση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

  Ως εκ τούτου, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, το Υπουργικό Συμβούλιο θεωρεί βεβιασμένη τη λήψη απεργιακών μέτρων από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τις οποίες καλεί να ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση για συζήτηση.

  Σύμφωνα με πληροφορίες ο στοχευόμενος διάλογος αφορά 4 σημεία:

  1. Εξέταση τρόπου καταβολής εφάπαξ
  2. Στόχευση της κοινωνικής σύνταξη
  3. Επέκταση της συνεισφοράς για ιατρική περίθαλψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
  4. Μη μονιμοποίηση των έκτακτων εισφορών»

  http://www.newzup.com/index.php?id=24775

  Μου αρέσει!

 2. strovoliotis permalink*
  Σεπτεμβρίου 16, 2014 13:39

  Ώρες ώρες, σκέφτομαι πως κάποιοι δυστυχούν όταν βλέπουν πως κάποια πράγματα πάνε καλά.

  Ο Χάρης κεφαλαιοποιεί το συγύρισμα

  http://fortheisland.wordpress.com/2014/09/16/%CE%BF-%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%8D%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1/

  Μου αρέσει!

 3. Σεπτεμβρίου 17, 2014 11:32

  Η μεγάλη διαφορά είναι σαφέστατα ιδεολογική τζαι έσσιει να κάμει με την αντίληψη του ότι πιάνει ο εργαζόμενος είναι «ωφέλημα». Τζαι μετά πιάνουμε το κλασικό τρικ, να επικεντρωνούμαστεν στα εφπαξ του γενικού εισαγγελαία, του αρχηγού ΓΕΕΦ, καμία 100 διευθυντών υπηρεσίων, για να δικαιολογούμε το κόψιμο του εφαπαξ σε όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

  Πάμε λοιπόν που την αρχή.
  Το εφάπαξ, ή όπως πιο σωστά είναι η ονομασία του στον ιδιωτικό τομέα – ταμείο πρόνοιας, εν τζιαμέ για ένα συγκεκριμένο λόγο. Όπως είναι γνωστό, κάποτε ούλλοι θα πεθάνουμε τζαι δεν γνωρίζουμε βεβαίως, αν θα είμαστεν από τους τυχερούς που θα είναι μπαμ τζαι κάτω ή που τους άτυχους που θα πρέπει να περάσουν μακροχρόνιες και συχνά πολυδάπανες αρρώστιες. Γι αυτό προνοείς.

  Κόφκεις μου, που τον μισθό που θα μου εδίας σήμερα, τζαι φυλάεται για να δωθεί μετά που θα υπάρχει ανάγκη. Άρα διαφωνούμεν και στην αντίληψη ότι διάς μου μισθό + «ωφέλημα» (του στυλ κάμνω σου τζαι χάρη).

  Και επειδή οι μισθοί και οι συντάξεις ελέω «ανταγωνιστικότητας» (στη δική μας γλώσσα, μεταφορά πλούτου που τον εργαζόμενο στον επιχειρηματία) όλο και κουρεύουνται, καθως επίσης και οι δαπάνες στην δημόσια υγεία, εμίνησκεν τζίηνο το ποκούμπι σε περίπτωση που σου τύχει κάτι….

  τωρά αν κάποιοι το χρησιμοποιούν για να καλύψουν καταναλωτικές ανάγκες ή (επειδή πάλε του έσφαξες τους μισθούς) για φοιτιτικά δάνεια, δεν είναι το σημαντικό.

  όσο για τον ιδιωτικό τομέα που εβρισκόμεθα εμείς, οι μισές δουλειές δεν έχουν πλέον ταμείο προνοίας, στες άλλες μισές οι συντεχνείες επαραδοθήκαν αμαχητί, έτσι που σήμερα να βάλει στο ταμείο μόνο ο εργαζόμενος και όχι ο εργοδότης…. Μα τί ωραία που περνούμε…..

  Εν δαμέ η διαφορά , και όχι στα λογιστικά διλλήματα του τύπου να σου το διώ με δόσεις πέρκει πεθάνεις τζαι εν σου τες δώκω ούλλες.

  Υ.Γ. εν τζαι έχουμε ούλλοι φατσοβιβλίο

  Μου αρέσει!

 4. strovoliotis permalink*
  Σεπτεμβρίου 17, 2014 18:17

  Ε, ναι Στέλιο, είναι ιδεολογική η διαφορά: είτε φορολογείς το *σύνολο* των εισοδημάτων του συνόλου των πολιτών, είτε κάμνεις χάρες!
  Και είναι και διαφορά δικαιοσύνης και λογικής και στρέβλωσης και πρόσθεσε ό,τι θέλεις!
  Δε γίνεται αλλιώς!
  Το ταμείο προνοίας όπως το ορίζεις στη συνέχεια έχει μια διαφορά από το εφάπαξ: δέχεται εισφορές *και* από τον εργαζόμενο.
  Το παράδειγμα σου είναι απλώς λανθασμένο: αν έχω να πάρω σήμερα εισόδημα €2000 ή €1900 σήμερα + €100 αύριο είναι το ίδιο για σένα;
  Ε, δεν είναι!
  Θα ήταν αν η φορολόγηση γινόταν και στις δυο περιπτώσεις πάνω στο ποσό των €2000. Στην περίπτωση του εφάπαξ τα €100 δεν φορολογούνται. Είναι λοιπόν πέραν πάσης αμφιβολίας ωφέλημα που τους χαρίζεται από τους φόρους του συνόλου των πολιτών που φορολογούνται – και που περιλαμβάνει φυσικά και μεγάλο αριθμό άλλων εργαζομένων.
  Αφού βρίσκεσαι στον ιδιωτικό τομέα τότε γνωρίζεις πως είναι καθαρή ανοησία – και με το συμπάθκειον δηλαδή – η αναφορά σου πως ο πλούτος πάει από τον εργαζόμενο στον εργοδότη. Πήρες είδηση πόσες εταιρίες πτώχευσαν ή συρρικνώθηκαν ή απλώς δεν πρόκειται να τα καταφέρουν; Τώρα αν σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται αυτό που λες, ή ακριβώς το αντίθετο, γιατί εταιρείες έκλεισαν γιατί για χρόνια νόμιζαν πως μπορούσαν να πληρώνουν 20 πλάσματα ενώ χρειάζονταν μόνο 10 δεν είναι ενδεικτικό μιας τάσης ή ιδεολογικής εξήγησης.
  Στη δική μου εταιρεία έχουμε ταμείο προνοίας αλλά όντας στον ιδιωτικό τομέα είμαστε μάρτυρες περιπτώσεων – και κινδυνεύουμε και εμείς – που σήμερα πας καλά, αύριο κλείνεις – και μετά ούτε εφάπαξ φορολογούμενα ή όχι υπάρχουν ούτε τίποτα.

  Για τη συζήτηση με τον Βασίλη, άσε τότε. Αν διαβάσεις το κείμενο του Βασίλη από τη σελίδα του Πολίτη και το δικό σχόλιο, πιάνεις το νόημα 🙂

  Υ.Γ. Βλέπεις πως ακόμα και η ΠΕΟ και η ΣΕΚ θεωρούν την ταξική συμμαχία ως ανοησία, αφού εγκαταλείπουν την ΠΑΣΥΔΥ στη μοναξιά της πιο παράλογης και προκλητικής απεργίας των τελευταίων ετών.

  Μου αρέσει!

 5. Σεπτεμβρίου 18, 2014 12:16

  το εφάπαξ δεν φορολογείται όπως ακριβώς δεν φορολογείται ούτε η ιδιωτική ασφάλιση (για την οποία μάλιστα εκανονίσαν μάλιστα να σου δια τζαι φοροαπαλλαγές). Όπως επίσης δεν φορολογείται το ταμείο προνοίας, όπως δεν φορολογούνται επαρκώς τα κέρδη κλπ….
  Δεν την αννοίεις τούτη τη κουβέντα μισοδότζιν του στυλ, «είναι δίκαιο να φορολογούνται τα εισοδήματα και όχι το εφαπαξ;»
  Αφού το κράτος θέλει ρυάλια, ασ δούμε που και πως μπορεί να φορολογήσει για να τα βρει….
  Τούτα τα επιμέρους διλλήματα, εν τζαι πιάνουν.

  εν γενικόλογο το επιχείρημα ότι οι εταιρείες που επτοχεύσαν το επάθαν λόγω του ότι υπερεργοδοτούσαν κόσμο. Εγώ άλλη αντίληψη έχω. Τες μεγάλες κατραπατζιές τες τρων λόγω λάθος επιχειρηματικών επιλογών (για τες οποίες οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται), και όχι λόγω εργατικού κόστους.

  Εγώ εν ιξέρω κανένα στον ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα που εχρειάζετουν 5 τζαι εργοδόταν 10. Αντίθετα, ξέρω ένα σωρό που χρειάζονται 10 τζαι εργοδοτούν 5, τζαι γαμούν τους στες απλήρωτες υπερωρείες.

  Τζαι σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες επιχειρηματικές αποφάσεις, η μείωση προσωπικού ή μισθών (όταν θεωρήσουν ότι είναι αναγκαία) μπορεί να γίνει την ίδια μέρα….Τζαι μειώνει τα κόστη του την ίδια μέρα…. Όπως και το επράξαν γιατί δεν μπορούν να προσφέρουν «έρευνα και καινοτομία» που μας υπόσχεται η θεωρεία.

  Για τη μεταφορά πλούτου, το πιο κλασικό παράδειγμα το έγραψε τζαι προχτές ο κάττος στο πολίτη και αφορά τη τουριστική βιομηχανία.
  Φόρους να πλερώνουν δεν θέλουν.
  Κρατικοδιαίτη νοοτροπία έχουν, αφού θέλουν τες υποδομές τες διαφημιστικές καμπάνιες πλερωμένες.
  Συνεχίζουν να κάμουν κέρδη
  τζαι οι πουλημένες συντεχνείες παν τζαι δέχουνται τζι άλλες περικοπές, μείωση της εισφοράς στο ταμείο προνοίας από 10% σε 1%, τους αφαιρούν ότι δικαιώματα είχαν όταν εδουλέφκαν γιορτές τζαι αργειές κλπ κλπ με την υπόσχεση ότι θα εργοδοτούν κυπραίους (με μισθούς βουλγαρίας) ….. τζαι συζητούμεν αν τούτο δεν είναι μεταφορά πλούτου απότον εργαζόμενο στον εργοδότη….

  Άκου να δεις, οι εργαζόμενοι ξέρουν.
  τζίηνος που εν στο λογιστήριο θα ενημερώσει τους υπόλοιπους αν υπάρχουν προβλήματα ή όχι. Μεν ζεις με τη ψευδαίσθηση ότι δεν τα μαθαίνουν.
  Ούλλα ξέρουν τα, καθώς τζαι ούλλες τες τράμπες της κάθε εταιρίεας.
  τζαι τζιαμέ που όντως υπάρχουν προβλήματα οι εργαζόμενοι , εδεκτήκαν τζαι περικοπες για να σώθούν οι δουλειές. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι πάντα έτσι και το ξέρουμε… έχουμε προσωπική πικρά πείρα…

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Σεπτεμβρίου 18, 2014 20:53

   Όλα αυτά που αναφέρεις είτε αφορούν *και* συνεισφορές των εργαζομένων, είτε αφορούν περιπτώσεις όπου μέχρι ενός σχετικά μικρού ποσού δεν υπάρχει φόρος.
   Είναι παντελώς διαφορετικές περιπτώσεις.
   Εταιρείες πτωχεύουν για τους λόγους που αναφέρεις εσύ αλλά και για τους λόγους που αναφέρω εγώ.
   Στέλιο αν οι ξενοδόχοι ή οποιοιδήποτε άλλοι δεν επιθυμούν να φορολογηθούν, η απάντηση μου είναι η ίδια: έχουν λάθος και πρέπει να φορολογούνται όπως όλοι. Τελεία.
   Αν ζητούν υποδομές είναι άλλο θέμα. Φυσικά και κάθε κλάδος πρέπει να ζητά υποδομές και το κράτος τεχνοκρατικά να αποφασίζει ποιος συμφέρει.
   Ναι, οι εργαζόμενοι ξέρουν, γι’ αυτό και στις πλείστες μικρομεσαίες εταιρείες δεν κάμνουν τα παλληκάρκα αφού έχουν κοινά συμφέροντα με τους μαστόρους τους. Γιατί ξέρουν πως στις πλείστες περιπτώσεις άμα ο μάστρος δεν μπορεί να πληρώσει, ε, δεν μπορεί να πληρώσει, άρα κλείνουν.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: