Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το Εθνικό μας Τσίρκο και ο Πρόεδρος – του Χρυσόστομου Περικλέους.

9 Οκτωβρίου, 2014

Άντε να ζεστάνουμε ξανά το ιστολόγιο μετά από κάποιες βδομάδες έστω και με «δανεικό»  κείμενο.

Συμφωνώ πλήρως με το πιο κάτω κειμενο του Χρυσόστομου Περικλέους.

 

Σε μια ψυχρά υπολογισμένη προκλητική ενέργεια της Τουρκίας ο Πρόεδρος αντέδρασε με τρόπο σπασμωδικό που φοβούμαι πως δεν εξυπηρετεί σε βάθος χρόνου τα συμφέροντα της Κύπρου. Η απόφαση για διακοπή της διαπραγματευτικής διαδικασίας –η λέξη «αναστολή» δεν αλλάζει την ουσία- μάλλον την τουρκική στρατηγική εξυπηρετεί. Γιατί της δίνει το ελεύθερο να προχωρήσει στην υλοποίηση των δικών της σχεδιασμών σε μια περίοδο που ΕΕ, ΗΠΑ, ΗΕ, και η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της, χρειάζονται απεγνωσμένα τη συμβολή της στον πόλεμο κατά των «τζιχατιστών» του Ιράκ, ένα πόλεμο που είναι για όλους αυτούς ύψιστη προτεραιότητα. Κι έχω την αίσθηση πως ο Πρόεδρος πήρε αυτή την απόφαση περισσότερο για να κατευνάσει τους κομματαρχίσκους του «εθνικού μας τσίρκου», ενός αστείου θιάσου, παρά για να ωθήσει προς τα μπρος μια μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική επίλυσης του Κυπριακού. Αλήθεια, τι την ήθελε εκείνη τη σύναξη «των Αρχηγών»; Μπορούσε να καλέσει χωριστά και να διαβουλευθεί με τους αρχηγούς των δυο μεγάλων κομμάτων που εκφράζουν κατά τεκμήριο τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Είναι δυνατόν να μην έχει αντιληφθεί πως το δήθεν Εθνικό Συμβούλιο δεν είναι παρά μια φάρσα, που δεν τη σώζει ούτε ο δεύτερος Θίασος –η δήθεν δεξαμενή σκέψης- των διατεταγμένων από τον πρώτο θίασο «επιστημόνων»; Ο Πρόεδρος, ως ο εκλελεγμένος ηγέτης, αποφασίζει και αναλαμβάνει την ευθύνη.

Επί της ουσίας: Ενδεδειγμένες και ορθές όλες οι διπλωματικές ενέργειες που έχουν αναληφθεί. Κι έχει μια λογική κι η ακύρωση της επόμενης συνάντησης με τον Έρογλου. Όχι όμως η διακοπή –με μονομερή από μέρους μας απόφαση- της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ο πρώτος λόγος επί τούτου, που αφορά την Τουρκία, έχει ήδη εκτεθεί πιο πάνω. Η συνάρτηση με το ενεργειακό παιγνίδι στην περιοχή θα εξετασθεί πιο κάτω.  Ο δεύτερος κι εξίσου ουσιαστικός λόγος είναι η αποξένωση από τους Τουρκοκυπρίους. Ήταν σωστή η στρατηγική του Προέδρου να διευρύνει τη διαπραγματευτική διαδικασία επιδιώκοντας μάλιστα και απευθείας συνεννόηση με την Τουρκία. Όταν όμως αυτή η προοπτική προσκρούει αυτή τη στιγμή στην πειρατική συμπεριφορά της Τουρκίας, δεν πρέπει με κανένα τρόπο να κλείσομε τους διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική κοινότητα. Χωρίς να μειώνεται η σημασία του διεθνούς παράγοντα σε ό,τι αφορά πιέσεις προς την Τουρκία, όσο επιτρέπει τέτοιες πιέσεις το σύνθετο πλέγμα των συμφερόντων, ποτέ δεν πρέπει να αδιαφορούμε για τον παράγοντα τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ας μη ξεχνούμε την εξέγερση των Τουρκοκυπρίων του 2002-2003. Την υπόθεση της Κύπρου θα την κερδίσομε στο βαθμό που θα κερδίσομε τους Τουρκοκυπρίους αδειάζοντας, με δικές μας στρατηγικές πρωτοβουλίες, τόσο τους πειρατικούς ακροβατισμούς του Ερντογάν όσο και τη στάση του Έρογλου στις συνομιλίες. Φοβούμαι όμως πως δεν καταφέρνομε ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Από όσα γνωρίζω, έχω την αίσθηση πως η διαπραγματευτική μας τακτική, έναντι της σκληρής ομολογουμένως στάσης του Έρογλου, έχει αγκιστρωθεί σε μια δικαιακή προσέγγιση που απέχει από την ιδέα ενός εφικτού πολιτικού συμβιβασμού. Ενώ θα έπρεπε με τη στάση μας να αδειάζαμε και τον Έρογλου και γενικά την τουρκική πλευρά, δίνομε την εντύπωση αφενός πως παίζομε το ίδιο βιολί κι αφετέρου πως δεν επειγόμαστε για λύση. Αναφορικά με την Τουρκία, θα πρέπει να δούμε την εν εξελίξει επιχείρησή της ως μέρος της στρατηγικής της να μην επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να την αποκλείσει από τον ενεργειακό χάρτη της Λεβαντίνης. Εδώ θα πρέπει να σταθμίσομε, με ψυχρό πολιτικό υπολογισμό, τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας. Όταν ο Μπάιντεν, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, μιλούσε για στρατηγικό εταίρο κι ενεργειακό κόμβο στην περιοχή αυτό το συναρτούσε απαραίτητα με τη λύση του Κυπριακού. Δεν το έβλεπε χώρια και ανεξάρτητα από τη λύση. Και είναι σαφές ότι κάθε σενάριο σταθερότητας που να εγγυάται την απρόσκοπτη ροή ενέργειας από τη Λεβαντίνη στην Ευρώπη και αλλού συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία. Στον δικό μας περιορισμένο ρόλο, μπορούμε να φτάσομε στη λύση και να αξιοποιήσομε απρόσκοπτα τον ενεργειακό μας πλούτο –ο οποίος θα χρηματοδοτήσει και τη λύση και την ανάκαμψη της οικονομίας- μόνο αν δημιουργήσομε προϋποθέσεις θετικού αθροίσματος για την Τουρκία. Το στοίχημα είναι οι αγωγοί. Ή κερδίζομε αυτό το στοίχημα και κάνομε άλμα προς το μέλλον ή μένομε αγκιστρωμένοι σε μια εύηχη –πλην ατελέσφορη- πατριωτική ρητορική που θα προσπαθεί απελπισμένα να συντηρήσει ένα έκρυθμο κι ετοιμόρροπο στάτους κβο.

Όταν ο Πρόεδρος έπαιρνε τις σκληρές αποφάσεις για την οικονομία δήλωνε την προτίμησή του να είναι χρήσιμος παρά αρεστός. Η πολλή συνάφειά του με το «εθνικό μας τσίρκο» δεν δικαιώνει εκείνη την ουσιωδώς πολιτική τοποθέτηση.

Στο ίδιο μοτίβο με ένα πολύ πιο γλαφυρό τρόπο και ο Μιχάλης Περσιάνης στο σημερινό του άρθρο:

Εν τω μεταξύ, μια κορβέτα κινείται στον Ονασαγόρα…

Αν θέλετε να βάλετε τα πράγματα σε πλαίσιο, το ανωτέρω κειμενο θα σας φανεί πολύ  χρήσιμο. 

Διαβάστε όμως *και* αυτό το ρεπορτάζ  του Απόστολου Τομαρά από την Καθημερινή. Και βάλτε το  δίπλα από τις ανοησίες του Ομήρου, του Λιλλήκκα για να μην πω και του ΑΚΕΛ. Περίπου θέλουν να δημιουργήσουν  κλίμα  κήρυξης  πολέμου… :

Η εικόνα πίσω από τις Τουρκικές προκλήσεις.

Πρόεδρε, θα είναι πολύ τραγικό αν αναγκαστούμε να παραδεχτούμε πως τελικά εκλέξαμε ένα Χριστόφια στη θέση του Χριστόφια. (Εντάξει, ειναι σχεδόν ανθρωπίνως αδύνατο να επαναληφθεί κάτι τέτοιο  αλλά χρειάζεται και εσείς να ενδυναμώνετε την πίστη μας.)

 

Και οφείλω να το μοιραστώ και αυτό μαζί σας: Οταν διαβάζω πως τα κομματα «βρίσκονται στο πλευρό του προέδρου» μου έρχεται μόνο μια σκέψη στο μυαλό: βολική και ανέξοδη συντήρηση των «κεκτημένων».

 

Αποκλεισμός (της περιοχής των λουομένων).

Αποκλεισμός (της περιοχής των λουομένων).

 

 

 

14 Σχόλια leave one →
  1. strovoliotis permalink*
    9 Οκτωβρίου, 2014 18:54

    Αναρωτιέσαι αν μιλούν σοβαρά, ή αν πρόκειται περί επιτηδευμένου αστείου:

    Ανάγκη για αλλαγή πλεύσης τόσο στη διαπραγματευτική διαδικασία όσο και στη μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική

    Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

    Η αφόρητη πρόκληση και η καταδικαστέα ενέργεια της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακόμη και νότιων περιοχών της κυπριακής ΑΟΖ που ούτε η ίδια αμφισβητούσε, συνιστά επιθετική ενέργεια και μια απόπειρα πρόκλησης τετελεσμένου, που αν υλοποιηθεί θα πρόκειται για το χειρότερο τετελεσμένο από την εποχή της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας εξελίσσονται σε μια περίοδο που είχε συμφωνηθεί η έναρξη της ουσιαστικής φάσης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Τούτο καθιστά τη συμπεριφορά της Τουρκίας ακόμη πιο απαράδεχτη αφού εξ αντικειμένου επηρεάζει ιδιαίτερα αρνητικά τη διαπραγματευτική διαδικασία. Μπροστά στο μέγεθος της πρόκλησης και των αρνητικών επιπτώσεων της, η αντίδραση του διεθνούς παράγοντα, μέχρι αυτή την ώρα, είναι δυστυχώς υποτονική, έως ανύπαρκτη, γεγονός το οποίο μας προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό. Είναι μήπως έτσι που η ΕΕ επιδεικνύει την αλληλεγγύη σε κράτος μέλος της που υφίσταται απρόκλητη επίθεση; Περαιτέρω, έτσι αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και η Βρετανία την περιλάλητη «στρατηγική τους συμμαχία» με την Κυπριακή Δημοκρατία, όταν μάλιστα η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει ταυτιστεί πλήρως με τα συμφέροντα τους, παραχωρώντας αφειδώλευτα οτιδήποτε ζητούν. Είμαστε όμως, αναγκασμένοι να απευθύνουμε στην κυβέρνηση Αναστασιάδη και στον ΔΗΣΥ το ερώτημα κατά πόσο θα συνεχίσουν ακόμη και μετά από αυτές τις εξελίξεις να διατηρούν τις ίδιες αυταπάτες; Ή έστω και τώρα, θα κατανοήσουν την αδήριτη ανάγκη για αλλαγή πλεύσης στην στάση που τηρούν τόσο διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, όσο και στη μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθούν, ώστε να αποκατασταθεί η πολιτική μας θωράκιση έναντι των τουρκικών τυχοδιωκτισμών. 9/10/2014
    Περισσότερα στη σελίδα: http://www.akel.org.cy/?p=3728

    Μου αρέσει!

  2. mike permalink
    10 Οκτωβρίου, 2014 10:50

    εγω πάντως παρακολουθώντας τις εξελίξεις στα κυπριοτουρκικά και στην ευρυτερη περιοχή μας εχω μπερδευτεί με το ποιά πλευρά εκπροσωπει την ρεαλιστική σχολή στο κυπριακό και ποιά τη ρομαντική…

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Οκτωβρίου, 2014 08:31

      Οφείλω να παραδεχτώ πως ώρες ώρες εμείς της ρεαλιστικής σχολής νοιώθουμε πολύ ρομαντικοί :). Η άλλη σχολή ειναι η φαντασιακή όμως.

      Μου αρέσει!

      • mike permalink
        11 Οκτωβρίου, 2014 10:26

        Τουλάχιστον οι της απορριπτικής σχολής εχουν επαφη με το τι συμβαινει. Εσείς τίποτα. λυπαμαι πολύ αλλα γνωριζεις απο διεθνεις σχεσεις? αν διαβασετε θεωρίες των διεθνων σχεσεων θα καταλάβετε ότι η σχολή που εκπροσωπείτε δεν εχει καμια σχεση με τον ρεαλισμο. οι θεωρησεις σας για το κυπριακό ανήκουν στην φιλελευθερη σχολή σχολή διεθνων σχεσεων ή στην κονστρουκτιβιστικη για τους πιο αριστερούς. Οι δυο πιο πάνω θεωρίες θεωρούνται ουτοπικές και ιδεαλιστικές

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          11 Οκτωβρίου, 2014 10:58

          Δεν θεωρώ χρήσιμη τη συζήτηση περί των «σχολών» διεθνών σχέσεων. Αν επιθυμείς διάλογο, καλύτερα να θέσεις τις δικές σου απόψεις σε αντιπαραβολή με τα κείμενα που δημοσιεύονται.

          Μου αρέσει!

  3. Ανώνυμος permalink
    11 Οκτωβρίου, 2014 00:45

    Δε ξέρω πως θα εξελιχθεί η κατάσταση αλλά πιστεύω ότι ο Χριστόφιας τα είχε καταφέρει καλύτερα. Με την πολιτική Αναστασιάδη εκτός από την αποθράσυνση της Τουρκίας χασαμε ήδη και 4 τρις κυβικά πόδια φυσικό αέριο. Θυμίζω ότι τότε ανακοίνωσαν όλοι με τον πιο επίσημο τρόπο 7 τρις. Με την εκλογή Αναστασιάδη τα 7 έγιναν 3. Πού πήγαν τα υπόλοιπα 4;

    Μου αρέσει!

  4. 11 Οκτωβρίου, 2014 20:06

    Strovolioti,

    Ποτέ ΣΟΥ δεν θα αποβάλεις την προκατάληψη ΣΟΥ για το ΑΚΕΛ κάτι που ΣΕ οδηγεί σε μηδενιστικές κι ατεκμηρίωτες τοποθετήσεις… Απτό παράδειγμα η πιο πάνω αναφορά ΣΟΥ στο ΑΚΕΛ και το τσουβάλιασμα του μαζί με τα άλλα κόμματα, μέσα από την τοποθέτηση ΣΟΥ: «…και βάλτε το [σημ.: το ρεπορτάζ του Απόστολου Τομαρά] δίπλα από τις ανοησίες του Ομήρου, του Λιλλήκκα για να μην πω και του ΑΚΕΛ. Περίπου θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα κήρυξης πολέμου…»
    Μπορείς να ΜΑΣ πεις Ρε προκατειλημμένε αντι-ΑΚΕΛικέ, ποια είναι η θέση του ΑΚΕΛ πάνω στην απόφαση του Προέδρου για αναστολή διακοπή των συνομιλιών και πώς αυτή μπαίνει στο ίδιο καλάθι με «τις ανοησίες του Ομήρου [και], του Λιλλήκκα»; Οι θέσεις του ΔΗΚΟ, αλλά και του αγαπημένου ΣΟΥ ΔΗΣΥ ποιες ήταν; Άσε που η κουβέντα ΣΟΥ «Αναρωτιέσαι αν μιλούν σοβαρά, ή αν πρόκειται περί επιτηδευμένου αστείου: Ανάγκη για αλλαγή πλεύσης τόσο στη διαπραγματευτική διαδικασία όσο και στη μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική», στο σχόλιο ΣΟΥ όπου παραθέτεις τες δηλώσεις Λουκαΐδη ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!!! Κι αυτή είναι μια γενικευμένη τοποθέτηση ΣΟΥ [εμποτισμένη με δόσεις ειρωνείας] πίσω από την οποία προσπαθείς να καμουφλάρεις την αδυναμία ΣΟΥ να κρίνεις τη στάση του ΑΚΕΛ και τη διστακτικότητα κι ατολμία ΣΟΥ να επικρίνεις αυστηρά τον Πρόεδρο ΣΟΥ… Εκείνο που κάνεις είναι να ΤΟΝ χαϊδεύεις!

    Πάντως ο Περικλέους λειτούργησε πιο σοφά και πιο έξυπνα από ΣΕΝΑ στο άρθρο του… Βλέποντας [τούτη τη φορά] ότι δεν υπάρχει έδαφος για αντιΑΚΕΛισμό, δεν έκαμε καθόλου αναφορά στο ΑΚΕΛ και τις θέσεις του για το επίμαχο θέμα…

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Οκτωβρίου, 2014 21:05

      Ρε Ανεφ, προκατάληψη *μόνο* για το ΑΚΕΛ, ε;

      Εγώ νομίζω πως κάνω κοπιώδεις προσπάθειες να *ξεχωρίσω* το ΑΚΕΛ από την αθλιότητα των λοιπών αντιπολιτευόμενων, αλλά το ίδιο το ΑΚΕΛ *δε* με αφήνει.

      Εννιά στις δέκα φορές μηδενίζει, ισοπεδώνει και νοιάζεται για την υστεροφημία του άχρηστου εκείνου ανθρώπου, αντί να προσπαθεί να κτίζει στα πλαίσια των εκάστοτε συνθηκών.

      Προκατάληψη βρίσκεται στην ανάγνωση των κειμένων μου *από εσένα* αφού δεν αναγνωρίζεις πως δε δίνω ποτέ και καμία πίστωση στους άθλιους ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΣΥΜΠΟΛ κλπ (ανεξαρτήτως αν υποστηρίζουν τον εκάστοτε δικό μου, ή αν ψηφίζουν θετικά στη βουλή – μια συμπεριφορά που νομίζω για σένα *δεν* ισχύει).

      Αντιλαμβάνομαι την εγγενή σου αδυναμία να το καταλάβεις αλλά το επαναλαμβάνω: θέλουμε το ΑΚΕΛ, χρειαζόμαστε το ΑΚΕΛ και μακάρι να συμπεριφερόταν το ΑΚΕΛ με τρόπο που να αξίζει να πιστωθεί πιο συχνά.

      Αποτυγχάνει τραγικά.

      Μου αρέσει!

      • 12 Οκτωβρίου, 2014 11:40

        Strovolioti,

        Πάλι έκαμες γαργάρα την ουσία καταφεύγοντας σε γενικότητες., αφορισμούς κι αξιώματα! Προφανώς αυτό αναδεικνύει τη δική ΣΟΥ «εγγενή αδυναμία» να κάμεις διαλεκτική συζήτηση…

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          13 Οκτωβρίου, 2014 07:22

          Βέβαια, όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα τότε υπάρχουν δυο εξηγήσεις: αδυναμία συμμετοχής σε διαλεκτική συζήτηση ή αντιφάσεις του καπιταλισμού!

          Μου αρέσει!

      • Άρης permalink
        12 Οκτωβρίου, 2014 20:01

        στροβολιωτη νομιζα οτι η Τουρκια θελει 2 κρατη στην Κυπρο και οτι παίζουμε το παιχνίδι του ντεκντας. Τώρα τι γυρευει η τουρκια στις θάλασσες νότια της Νότιας Κύπρου?!

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          13 Οκτωβρίου, 2014 07:22

          Αν με βοηθήσεις να καταλάβω τα ανωτέρω νομίσματα σου, ευχαρίστως να απαντήσω κιόλας.

          Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.