Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου;

22 Οκτωβρίου, 2014

 

Όπως το άκουσα από το ΡΙΚ: «οι έρευνες λέει γίνονται στα πλαίσια της συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με τα κατεχόμενα. Αν οι Εκ συνεχίσουν να επιμένουν πως τα γκάζια τους ανήκουν, προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες  και υποστηρίζουν πως οι Τκ δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές πηγές του νότου,  τότε πρέπει να δούμε και τη λύση των δυο κρατών. Δεν γίνεται αλλιώς όταν  λένε οι Εκ πως τα γκάζια στο νότο είναι δικά τους και αν υπάρχει κάτι στο βορρά ανήκει στους Τκς.»

Ας δούμε τι λέει.

Ας δούμε τι λέει.

Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση.  Επί της ουσίας φυσικά, λίγο διαφέρει και δυστυχώς λίγους ενδιαφέρει (ακόμη και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν κατάλαβε τις δηλώσεις), αλλά δίνεται μια θεωρητική – νομική βάση για το τι γίνεται αυτές τις μέρες. Δίνεται επίσης μια ευκαιρία για να πάμε παρακάτω αντί  να εστιαστούμε μόνο στην λογική της καταδίκης και της  τελικής νίκης σε βάρος της Τουρκίας.

Σου λέει λοιπόν ο κ. Νταβούτογλου, το πρόβλημα είναι πως  οι Εκ «κατέχουν» την Κυπριακή Δημοκρατία με τρόπο που δεν εκπροσωπεί τους Τκς και δεν αναγνωρίζουμε  εμείς – ένα επιχείρημα που έχει βάση,  όχι μόνο για τους Τούρκους . Στην ΚΔ λέει, ανήκουν και οι Τκ οι οποίοι όπως και οι Εκ έχουν δικαίωμα στα γκάζια που βρίσκονται στο χώρο του κράτους αυτού.  Ακριβώς λοιπόν όπως οι Εκ κάνουν συμφωνίες με τρίτους για διεξαγωγή ερευνών , το ίδιο και οι Τκ έκαναν με εμάς (Τουρκία) και για αυτό πέψαμε τον Μπαρμπαρός Πασά. Οι τρέχουσες έρευνες γίνονται εκ μέρους και κατ εντολή των Τκ.

Ο κ. Νταβούτογλου κάνει φυσικά ένα λογικό άλμα για να κτίσει τη θέση του, που όμως δεν ισχύει: η πλευρά μας δεν έχει πει ποτέ πως τυχόν γκάζια που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νησιού ανήκουν αποκλειστικά στους Τκς. Αναγνωρίζουμε μεν πως ντε φάκτο δεν είναι συνετό να πέψουμε δικά μας σκάφη για να αρχίσουν τις βόλτες μεταξύ Κερύνειας και Αττάλειας αλλά κανείς δεν έχει πει πως χαρίζουμε τους πόρους του βορρά σε οποιονδήποτε, πέραν των νομίμων κατοίκων του νησιού. Να προσθέσουμε σε αυτό και τις συστηματικές δηλώσεις του πρόεδρου της δημοκρατίας πως τα γκάζια ανήκουν στην ΚΔ και μετά τη λύση θα ωφελήσουν όλους τους Κυπραίους. Να σημειώσω εδώ πως ενώ όλα τα κόμματα συναινούν στη λογική των μέτρων και ομοφωνούν στην ανακοίνωση διαβημάτων και αγωγών, αποφεύγουν να κάνουν την ίδια διαβεβαίωση όπως ο πρόεδρος Αναστασιάδης και αυτό δεν βοηθά τη θέση μας. Αντίθετα σημειώνεται εκεί που πρέπει.

 

Ας πάμε πίσω στον κ. Νταβούτογλου όμως γιατί πιστεύω πως ένας καλός διάλογος μπορεί να γίνει πάνω στις δηλώσεις του: για πολλές δεκαετίες έχουμε τώρα Κυπριακό πρόβλημα. Ντε φάκτο οι δυο πλευρές αξιοποιούν τους πόρους που βρίσκονται στην πλευρά τους ενώ υποτίθεται πως ταυτόχρονα  επιδιώκουν τη λύση. Όπως εκείνοι αξιοποιούν (καταστρέφουν) τον Πενταδάκτυλο για να βγάλουν τσιακκίλι, έτσι και εμείς αξιοποιούμε (καταστρέφουμε)  τα φαράγγια του Ακάμα για να βγάλουμε πέτρες για τις μαρίνες και τις οκέλλες του Αρίστο στην Πάφο. Λίγο πολύ αυτό γίνεται με την κατανόηση πως δεν μπορεί η ζωή να σταματήσει στη μια ή την άλλη πλευρά σε αναμονή μιας φευγαλέας λύσης που ποτέ δεν έρχεται.

Ναι, είναι κάπως διαφορετικό  όταν ανεβαίνει ο πήχης. Κάναμε και εμείς διάφορες διαμαρτυρίες για το νερό που έρχεται (και το οποίο φαίνεται κάπου καθυστερεί – έπρεπε να είχαν ήδη γίνει τα εγκαίνια) με τον αγωγό από την Τουρκία και στα πλαίσια αυτής της λογικής μπορεί να δικαιολογηθούν και οι τουρκικές ενέργειες στη νότια Κύπρο.  Από ένα σημείο και μετά όμως, τα πράγματα αλλάζουν: αν οποιεσδήποτε ενέργειες  υπονομεύουν την ίδια την εξεύρεση λύσης, που υποτίθεται επιθυμεί ο κ. Νταβούτογλου, τότε δεν μπορεί να δει κανείς με συμπάθεια αυτά που γίνονται.

Και αυτό νομίζω είναι η «πολιτική» είσπραξη που λαμβάνει  η Τουρκική πλευρά αυτές τις μέρες. Μια αρνητική σούμα που προστίθεται στην γενικότερη αρνητική είσπραξη που παίρνει η Τουρκία και για τις ενέργειες της σχετικά με τους φονιάδες του Ισλαμικού Κράτους.

Σε τελική ανάλυση όμως, ακόμα και κάτω από αυτό το καθεστώς έντασης, μπορώ να δω διέξοδο και προοπτική για τη μόνη ελπίδα μόνιμης λύσης του Κυπριακού κάτι που αποτελεί τη μόνη εγγύηση για ξεπέρασμα αυτών των καταστάσεων. Τα αντίμετρα της πλευράς μας κάνουν  μεν ακόμα πιο φευγαλέα τη λύση, αλλά ανεβάζουν την ένταση με ένα συνετό και διαχειρίσιμο τρόπο.

Ο κ. Νταβούτογλου είναι έξυπνος άνθρωπος και με τις δηλώσεις του προσπαθεί να απαντήσει στο βασικό μας επιχείρημα περί της νομιμότητας των τουρκικών ενεργειών. Είναι δυνατόν να βρει κάπου ευήκοα ώτα. Θα ήταν πολύ πιο εποικοδομητικό όμως να αξιοποιούσαμε τη βάση αυτών των δηλώσεων έστω και παρασκηνιακά ξεκινώντας  μια νέα προσπάθεια συνεννόησης για το μεγάλο θέμα.

4 Σχόλια leave one →
 1. strovoliotis permalink*
  22 Οκτωβρίου, 2014 08:06

  Να σημειώσουμε πως η Ελλάδα απουσιάζει (καλώς) από την εξίσωση (Εξαιρουμένων φυσικά των εκπληκτικών ελληνικών μπλοκς που περίπου βλέπουν μάχες: http://www.freepen.gr/2014/10/stop.html) . Επιδίωξη είναι να αφαιρεθεί και η Τουρκία. Να τις κρίνουμε και τις δυο μόνο ως εμπορικούς εταίρους, όπως ας πούμε την Αγγλία και τη Ρωσία 🙂

  Μου αρέσει!

 2. strovoliotis permalink*
  22 Οκτωβρίου, 2014 09:03

  Πολύ ενδιαφέρον σχετικό άρθρο: http://www.middleeasteye.net/columns/anastasides-or-davutoglu-whose-strategy-deeper-1649258927

  Μου αρέσει!

 3. strovoliotis permalink*
  22 Οκτωβρίου, 2014 11:37

  Η σχετική είδηση από το ΡΙΚ: Τουρκική αντίδραση

  Η Τουρκία έχει δικαίωμα να διενεργεί έρευνες φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου, με βάση τη συμφωνία που συνήψε με τα κατεχόμενα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
  Κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι εκμεταλλεύεται μονομερώς τις πηγές ενέργειας στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του ερευνητικού σκάφου Μπαρμπαρός.
  Ουδείς, είπε, δεν πρέπει να προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση.
  Ο Νταβούτογλου ανέφερε ακόμη ότι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει να υποστηρίζει ότι οι τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές πηγές, τότε θα πρέπει να συζητηθεί το σενάριο λύσης δύο κρατών.
  Αφού οι ελληνοκύπριοι, είπε, λένε ότι οι φυσικές πηγές στο νότο τους ανήκουν και ότι ο βορράς ανήκει στους τουρκοκυπρίους, τότε θα πρέπει να συζήτηθεί το σενάριο δύο κρατών.
  Δεν μπορεί, πρόσθεσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά να εκβιάζει την Τουρκία, αποχωρώντας από τις διαπραγματεύσεις.
  Ο Νταβούτογλου έκανε λόγο για μεγάλη χειρονομία καλής θέλησης από την Τουρκία, για το θέμα μεταφοράς νερού από την Τουρκία με αγωγό, που θα μπορούσε να μεταφερθεί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

  Μου αρέσει!

 4. strovoliotis permalink*
  27 Οκτωβρίου, 2014 21:00

  Παράδειγμα ας πούμε ορθής αφετηρίας η οποία καταλύεται παθολογικά στο δρόμο με έκφραση πάσης φύσεως κρετινισμών (και αμάθειας):

  http://disdaimona.blogspot.com/2014/10/aoz.html

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: