Skip to content

Η γόνιμη εποχή.

Νοέμβριος 20, 2014

Είναι αυτή, τώρα.

Για δυο λόγους:

 1. Έχουμε αυτές τις μέρες την ουσιαστική έλευση του χειμώνα. Είχαμε σχετικά καλό Σεπτέμβρη αλλά και Οκτώβρη, οι προσδοκίες για βροχές είναι πολύ ψηλά, ελπίζουμε να μην έχουμε επανάληψη των δυο τελευταίων κακών χειμώνων. Και όταν οι προσδοκίες ανεβαίνουν, η περίοδος είναι ντε φάκτο γόνιμη.
 2. Είναι και η χριστουγεννιάτικη (τους) περίοδος μπροστά μας. Και είναι και μια από τις πλέον δυναμικές περιόδους για τους εμπορευόμενους (εμάς), γεμάτη από ατέλειωτες ιδέες ενασχόλησης των παιδιών (μας), έστω και αν το ένα λειτουργεί εις βάρος του άλλου με μέσο τα λεφτά (μας). Ε, είναι έτσι για πολλούς γόνιμη η εποχή.

Βρέθηκα με διάφορους καλούς, σχετικά φρέσκους διαδικτυακούς φίλους τις προάλλες. Κάποιος παρατήρησε την περιορισμένη μου παρουσία στο χώρο των ιστολογίων. Φυσιολογικά ρώτησε γιατί. Έχει να κάνει με απογοήτευση για το που πάνε τα πράγματα σε μακρο –επίπεδο, υπονοώντας την αναστολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και απομάκρυνση της λύσης για πολλοστή φορά;   Ή έχει να κάνει με τα πράγματα σε μικρο – επίπεδο, έχει δηλαδή να κάνει με την απόδοση της κυβέρνησης στη διαχείριση του κράτους;

Λίγα είπαμε εκεί στο πόδι, αλλά είναι καλή ιδέα να γίνει μια ανασκόπηση:

1.Προφανώς και είμαι απογοητευμένος για την πορεία που παίρνουν τα πράγματα στο Κυπριακό.

 1. Βλέπω το αδιέξοδο του να προσπαθούμε να παίξουμε γεωπολιτικά παιγνίδια επιπέδου Champions League, με επίφαση αναλόγων προσόντων, τη στιγμή που ντε φάκτο οι δυνατότητες μας είναι επιπέδου ΕΠΟΠΛ (Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Περιφέρειας Λευκωσίας).
 2. Δυσκολεύομαι να δω όμως πως θα μπορούσαμε να αντιδράσουμε αλλιώς. Και οφείλω να παραδεχτώ πως και όσοι φίλοι νοιώθουν άβολα από αυτές τις εξελίξεις, δύσκολα μπορούν να παρουσιάσουν εναλλακτικές επιλογές. Βασικά δεν υπάρχουν.
 3. Έχοντας παραδεχτεί τα ανωτέρω, πρέπει να παραδεχτούμε επίσης και κάτι άλλο: η αναστολή των διαπραγματεύσεων είναι δυνατόν να μας δώσει κάποιους πόντους αναφορικά με τον θεωρητικά αυτονόητο σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά την ίδια στιγμή θα σημαίνει οφέλη και για την Τουρκία – πάντα ωφελείται η Τουρκία όταν παρέρχεται ο χρόνος – θα τονίσει όμως και κάτι άλλο: όσο δεν λύνεται το ευλοημένο το Κυπριακό θα σπεύσουν να μας πουν πολλοί, τόσο θα έχετε να αντιμετωπίσετε ανάλογα φαινόμενα και επεισόδια. Άρα…
 4. Η φάση αυτή του κυπριακού έχει όμως και παράπλευρες συνέπειες. Κατ’ αρχάς είναι μια περίοδος που οι λυσοφοβικοί βρίσκονται απομονωμένοι χωρίς επιχειρήματα. Πώς να γκρινιάξουν και να κατηγορήσουν ένα πρόεδρο και μια κυβέρνηση που ήδη κάνει εκείνο που θα εισηγούνταν οι ίδιοι; Οι κραυγές για αναβάθμιση των μέτρων για αύξηση του κόστους στην Τουρκία ακούγονται μάλλον φαιδρές.
 5. Από την άλλη πλευρά, το ΑΚΕΛ σε αυτό (και μόνο) το θέμα επιδεικνύει υπεύθυνη συμπεριφορά. Στηρίζει τον πρόεδρο αναφορικά με την αναστολή των διαπραγματεύσεων, ενώ οι διαρροές λένε πως μαζί με τον ΔΗΣΥ συζητούν φόρμουλες εκτόνωσης της κατάστασης σε αντίθεση με τους φωνακλάδες και ψευτοπαλληκαράδες που προτιμούν αύξηση της έντασης.
 6. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γενναία, αφού βάζει το ΑΚΕΛ μαζί με τους πολλούς και μαζί με το ρεύμα, δεν έχει συνεπώς καθόλου πολιτικό κόστος, αλλά από την άλλη επαναπροσδιορίζει το κόμμα ως πιθανό υπεύθυνο παίκτη αν και όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες.
 7. Πολλώ δε μάλλον, τώρα που βγήκαν στην επιφάνεια οι συγκλίσεις Χριστόφια με τους Τ/κς, ένα μέσο που θα χρησιμοποιηθεί από τον Αναστασιάδη για να βάλει πίεση στην άλλη πλευρά.
 8. Από εδώ και πέρα δεν είναι σίγουρο τι θα ακολουθήσει. Πολλοί λένε πως η αύξηση της έντασης πιθανόν να οδηγήσει σε μια μίνι κρίση (ό,τι και να σημαίνει αυτό), ή εν πάση περιπτώσει, όταν αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες, δε θα είναι στο κοιμισμένο στυλ των προηγούμενων μηνών, και τα πράγματα θα κινηθούν γρήγορα.
 9. Ακόμη και αν γίνει αυτό όμως, τι γίνεται με την Τουρκία; Δεν είμαι πλέον σίγουρος (ναι, το πουλλίν επέτασεν το 2004), αν ο Ερντογάν είναι αξιόπιστος και διαθέσιμος συνομιλητής για ολοκλήρωση ενός σχεδίου λύσης. Τα προβλήματα που δημιουργεί με τη συμπεριφορά του ο ίδιος, αλλά και τα πολιτικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής που αντιμετωπίζει η χώρα του κάνουν τις συνθήκες πολύ δύσκολες.
 10. Ακόμη όμως και αν ξεπεραστεί *και* αυτό, τι γίνεται με εμάς; η σχετική συμπόρευση κυβέρνησης – ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ στη διαχείριση της παρούσας περιόδου, όπως έγραψα και πιο πάνω, είναι περίπου δουλειά χωρίς εσωτερικό πολιτικό κόστος. Όλοι βολεύονται έτσι. Αν η διαδικασία προχωρήσει όμως, θα ακολουθήσει άραγε το ΑΚΕΛ;
 11. Και ακόμη και αν ακολουθήσει το ΑΚΕΛ, τι γίνεται με όλους τους άλλους πελλούς; Θα τολμήσει ο Αναστασιάδης, ο ΔΗΣΥ και ελπίζω και το ΑΚΕΛ να καταλήξουν και να στηρίξουν μέχρι τέλους ένα νέο πακέτο λύσης;
 12. Γιατί έχουν πελλούς και στις δικές τους τάξεις. Οι ακροδεξιά κληρονομιά του ΔΗΣΥ δεν εξαφανίζεται, άσε που η «σκληρή» στάση Αναστασιάδη τους δίνει ερείσματα για να υποστηρίζουν πως τέλειωσε το ναιναίκικο στάδιο του προέδρου και επανήλθε στις αρχές της παράταξης. Εδώ πρέπει να σημειωθεί η συστηματική Κληριδική χροιά που έχουν οι δηλώσεις του Αβέρωφ σχετικά με το Κυπριακό. Ο άνθρωπος είναι ευφυής…
 13. Στο ΑΚΕΛ τα προβλήματα είναι μεν μικρότερα αλλά εξ ίσου τραγικά: οι ακραίοι της παράταξης δεν πρόκειται να στηρίξουν ποτέ μια λύση που θα έρθει από τον ιδεολογικό αντίπαλο, δεν πρόκειται να συμπορευτούν ποτέ με όσους λοιδορούσαν τον αχάπαρο Χριστόφια.

 

Και αν αυτά κλείνουν λίγο πολύ μια γενική αναφορά στο Κυπριακό, ανοίγουν επίσης την πόρτα για τα άλλα ζητήματα: την ανεπαρκή εσωτερική διακυβέρνηση, την οικονομία, την κοινωνία. Τη συμπεριφορά των κυβερνώντων και την υπονόμευση (όχι αντιπολίτευση) από όλους τους άλλους.

Καλό είναι να γραφτούν σε ξεχωριστό κείμενο όλα αυτά όμως.

Άλλωστε, είπαμε, είναι γόνιμη η εποχή.

 

Φθινοπωρινά γόνιμη.

Φθινοπωρινά γόνιμη.

 

 

 

Advertisements
One Comment leave one →
 1. Νοέμβριος 20, 2014 08:06

  Reblogged this on Oxtapus *blueAction.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: