Skip to content

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΚΥΠΡΟ – FEDERAL KIBRIS İNİSİYATİFİ

Δεκέμβριος 12, 2014

Αυτή την Κυριακή λοιπόν, όσοι νοιαζόμαστε ακόμη για εκείνο το απόμακρο και ενοχλητικό ζήτημα/πρόβλημα/άλλοθι που ονομάζεται Κυπριακό,  έχουμε την ευκαιρία να λάβουμε μέρος στην ιδρυτική εκδήλωση για μια νέα Κίνηση.

Δυο προσωπικές σημειώσεις/παρατηρήσεις:

 1. Ο καιρός αναμένεται να είναι καλός – με κάποιο ρίσκο. Θα φυσάει σχετικά κρύο βοριαδάκι, συνεπώς πάρτε κανένα παλτό.
 2. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να πάω. Η εποχή είναι γεμάτη με «εορταστικές» εκδηλώσεις, με χιλιάδες ευκαιρίες για να περάσεις ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια, τα παιδιά.

Και συνεχίζω από το 2. Εκτός από τη βάσιμη δικαιολογία που παραθέτω εκεί, η αλήθεια είναι πως η απογοήτευση και η αίσθηση του ματαίου με έχει εν πολλοίς καταβάλει.

Φαίνεται για άλλη μια φορά πως το 2004 (και οι συνέπειες του)  ήταν σημείο καμπής, τόσο σημαντικό που θα έπρεπε να αναβαθμιζόταν σε κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα, αλλά, άσε…

Γιατί τελικά φαίνεται πως η παρούσα κατάσταση είναι η πιο βολική, είναι η πρέπουσα σε σχέση με το συντηρητισμό μας.

Συντηρητισμό παραδοσιακό της δεξιάς αλλά και αυτόν της αριστεράς. Συντηρητισμό των εθνικιστών και των λυσοφοβικών.

Πώς να τα ξεπεράσεις αυτά; 

Έχεις και τον κα(κ)λό παππούλη Έρογλου απέναντι να στέλνει κάθε δυο μέρες τηλεγραφήματα συμπαράστασης για την υγεία του  Αναστασιάδη, έχεις και τον Ερντογάν πιο πάνω, που έχει μετατραπεί σε κάτι αποκρουστικό, κάτι μεταξύ Κυπριανού και Χριστόφια,  που εποπτεύει όμως μια από τις πιο δυνατές και πιο σημαντικές χώρες στον κόσμο.

Επιστέφοντας στους δικούς μας. Πιστεύω το έχω γράψει ξανά: δεν  βλέπω πως αλλιώς θα μπορούσε να αντιδράσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης και το ΑΚΕΛ αναφορικά με τη βαρκούλα των Τούρκων. (Για τους λοιπούς άθλιους, δεν χρειάζεται να γράψω κάτι). Μετά την αποχώρηση από τις συνομιλίες όμως, πιστεύω θα μπορούσε να γίνει ένα παζάρεμα για να επιστρέψουμε. Και αν επιστρέφαμε, ίσως αυτό το σοκ της αποχώρησης, σε σχέση με τα ευρύτερα γεωπολιτικά δεδομένα, να έδινε μια αποτελεσματική ώθηση στο διάλογο. Ναι, κάποιες συνθήκες είναι τώρα καλύτερες από το 2004, δυστυχώς όμως πολλά άλλα είναι χάλια, πολύ χειρότερα.

Δεν ξέρω αν έγινε μυστικά αυτή η προσπάθεια για παζάρεμα και δεν επέτυχε. Ας μην τα αποκλείουμε όλα.  Η ρητορική όμως, ιδίως του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν μου βγαίνει θετικά.

Και ο πήχης πλέον, έχει ανέβει και άλλο.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ίσως να εκφράζεται καλύτερα από ένα τίτλο που διάβασα σε διαδικτυακό χώρο αυτές τις μέρες: « 7 δις ευρώ χρωστούν οι Τουρκοκύπριοι στην Τουρκία – δε μας συμφέρει η λύση του Κυπριακού!»  

Τέλος: η ψυχή μου στηρίζει με τα χίλια αυτή την προσπάθεια, το μυαλό έχει κρυώσει, και είναι και γιορτές.

 

(el)

Στις 14 Δεκεμβρίου 2014, η ώρα 11πμ ανακοινώνεται, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στον Άγιο Σωζόμενο, η ίδρυση της δικοινοτικής Κίνησης για την Ομοσπονδιακή Κύπρο.

 

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με δεντροφύτευση εις μνήμην όλων των θυμάτων της κυπριακής τραγωδίας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 96672036 ή στο 99224572.

 

(tr)

14 Aralık 2014 tarihinde iki toplumlu Federal Kıbrıs İnisiyatifinin kuruluş etkinliği yapılıyor. Federal devlet fikrini kitlelere yaymak amacıyla kurulan İnisiyatif, Basın konferansı ile kamuoyuna duyurulduktan sonra Kıbrıs

Sorununun bütün kurbanlarının anısına ağaç dikilecek. Basın mensupları ve ilgi duyan yurttaşlarımızın etkinliğe davetlidir.

 

Yer: Aysozomonos/Arpalık Köyü

Tarih: 14 Aralık 2014

Saat: 11.00

İletişim : 0533 886 1424

 

(en)

On 14th of December 2014, bicommunal Federal Cyprus Movement will announce its foundation. The movement aims to spread the federal state understanding to the people and invites everyone to our first gathering and to the press conference. After the press conference the event will followed by a tree plantation event for the all victims of the Cyprus Problem. Everyone is invited.

 

Place : Agios Sozomenos / Arpalık Village

Date: 14 Decemebr 2014

Time: 11.00

Contact: 96672036 or 0533 886 1424

 

 

 

(el, tr)

 

 

 

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

 

Εμείς,

 

Είμαστε οι πολίτες που αναγνωρίζουν το σύνολο της Κύπρου ως την κοινή πατρίδα ανθρώπων με διαφορετική πολιτική και κοινωνική ταυτότητα και διεκδικούν τη συμβίωση σε ένα και μοναδικό κράτος που να αγκαλιάζει ολόκληρη την Κύπρο και να είναι θεμελιωμένο στις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και της δημοκρατίας. Ένα τέτοιο κράτος σήμερα δεν μπορεί παρά να είναι ομόσπονδο. Αναλάβαμε την πρωτοβουλία και συναθροιστήκαμε με το όραμα να δοθεί σύντομα ένα τέλος στο σημερινό στάτους κβο και να κτίσουμε μια ομοσπονδιακή πολιτική κουλτούρα ικανή να εκτοπίσει τις αποσχιστικές και ηγεμονικές πολιτικές που, ως διχαστικό κληροδότημα των εθνικιστικών συγκρούσεων του παρελθόντος, έχουν εδραιωθεί στο παρόν.

 

Για μας δεν αποτελούν λύση ούτε η από το 1964 και εντεύθεν επικρατούσα κατάσταση της αποκλειστικής διαχείρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Ελληνοκυπρίους, ούτε και το καθεστώς που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της βίαιης εκδίωξης των Ελληνοκυπρίων από το βόρειο τμήμα του νησιού το 1974. Οι πραγματικότητες της χώρας μας δεν ευνοούν ούτε την ίδρυση ενός ενιαίου κράτους εδραιωμένου στη βούληση της αριθμητικά πλειοψηφούσας εθνοτικής ομάδας, ούτε και τη σύσταση χωριστών κρατών από τις εθνοτικές ομάδες. Η συντήρηση του ‘’ηγεμονικού ανταγωνισμού’’, ή αλλιώς η διαιώνιση της βασισμένης στην εθνοτική καταγωγή διαμάχης για κυριαρχία, και η επιβολή της επιλογής ανάμεσα σε αποσχιστικές και ηγεμονικές πολιτικές που μας καταδικάζουν στην αστάθεια και σε απελπιστικά αδιέξοδα. Γι’ αυτό κι εμείς ενωνόμαστε στην κίνηση για την ίδρυση μιας Ομοσπονδιακής Κύπρου πέρα από εθνοτικές καταβολές και την καλλιέργεια της συνείδησης του ομόσπονδου πολίτη, για τη δημιουργία μιας Κοινής Πατρίδας όπου οι πολίτες δεν θα τυγχάνουν διακρίσεων ανάλογα με τη γλώσσα, τη θρησκεία, τη φυσική κατάσταση, τον τόπο καταγωγής, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την τάξη ή την ηλικία.

 

Για μας αποτελούν θεμελιώδη ζητήματα η καταπολέμηση των αμοιβαίων προκαταλήψεων που τρέφουν οι κοινότητες και ο τερματισμός της χειραγώγησης από τις πολιτικές ελίτ οι οποίες χρησιμοποιούν αυτές τις προκαταλήψεις για να νομιμοποιήσουν τις αποσχιστικές και ηγεμονικές πολιτικές τους. Γνωρίζοντας ότι η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος θα κτιστεί όχι στη βάση της σύγκρουσης αλλά στα θεμέλια της συνεργασίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, απορρίπτουμε κάθε πρακτική που διεγείρει το μίσος, την εκδίκηση, τη μνησικακία, την περιθωριοποίηση και την εχθρότητα.

 

Γνωρίζουμε ότι για την ίδρυση της Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κύπρου θα πρέπει να αποδομήσουμε τις επίσημες αφηγήσεις, να απελευθερωθούμε από μια αντίληψη της πραγματικότητας βασισμένης στη δική μας αποκλειστική αλήθεια και να αναγνωρίσουμε τις αλήθειες των άλλων. Αυτή η αναγνώριση είναι εφικτή μόνο μέσα από την καλλιέργεια, προώθηση και εφαρμογή προτάσεων που θα δημιουργούν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα κοινωνικά τμήματα που αναγνωρίζουν το νησί μας ως κοινή πατρίδα. Συνεπώς, υπερασπιζόμαστε και ενθαρρύνουμε τη δημιουργία συνεργασιών ανάμεσα στις κοινότητες και τους πολίτες σε όλους τους τομείς της ζωής.

 

Για μας η κοινωνία της Ομοσπονδιακής Κύπρου δεν συνιστά μια ‘’Κοινωνία των Πεπρωμένων’’, ένα σύνολο ανθρώπων που μοιρολατρικά επιμένει σε κληροδοτημένες αντιπαλότητες και έχθρες, αλλά μια πλουραλιστική ενότητα που, ως ‘’Κοινωνία της Βούλησης’’, συσπειρώνει τους πολίτες της, ανεξάρτητα από τις εθνοπολιτιστικές τους ταυτότητες, γύρω από το σύνθημα της Κοινής Πατρίδας και τους εμπνέει να καθορίζουν μαζί το Κοινό τους Μέλλον. Η κοινωνία της Ομοσπονδιακής Κύπρου, ως ‘’Κοινωνία της Βούλησης’’, θεμελιώνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ανυποχώρητη στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και πολιτικής ισότητας, ευαίσθητη στα ζητήματα των δικαιωμάτων των κοινοτήτων και των πολιτών. Εμείς, τα μέλη της Κίνησης για την Ομοσπονδιακή Κύπρο αναλάβαμε δράση για να εμπεδωθεί η ιδέα της ενότητας της χώρας μας από το ευρύ φάσμα των πολιτών και δηλώνουμε ότι θα εργαστούμε ακούραστα μέχρι την επίτευξη μιας μόνιμης λύσης στην πατρίδα μας.

 

 

(TR)

Federal Kıbrıs Inisiyatifi

 

Bizler, Kıbrıs adasının bütününü, farklı siyasi ve sosyal kimliklere sahip olan insanların ortak yurdu olarak kabul eden; adalet, eşitlik ve demokrasi esasları temelinde kurulacak Federal Kıbrıs içinde bir arada yaşamayı talep eden yurttaşlarız. Ülkemizde on yıllardır devam eden ateşkes halinin bir an önce son bulması için, milliyetçi çatışmalardan miras kalan ayrılıkçı ve tahakkümcü tahayyüllerin yerini alacak federal bir birliğin ve kültürün tesis edilmesi için inisiyatif aldık ve bir araya geldik.

 

Bizler için ne 1964 yılında Kıbrıslı Rumların Kıbrıs Cumhuriyeti devletini tek başlarına yönetmeleri ile başlayan de-facto durum, ne de 1974 yılında Kıbrıslı Rumların adanın kuzeyinden silah zoru ve baskıyla kovulması sonucunda kurulan de-facto durum kabul

edilebilir değildir. Çünkü ülkemizin gerçekleri ne sayıca çoğunluk olan etnik grubun iradesine dayalı üniter bir devlet kurmaya, ne de etnik grupların ayrı ayrı devletler

kurmalarına müsaittir. Etnisite temelli “egemenlik yarışlarına” devam etmek, ülkemizde yaşayan tüm toplumsal kesimleri “ayrılıkçı politikalarla-tek tipleştirici politikalar” arasında sıkıştırmak; geleceğimizi istikrarsızlığa ve çözümsüzlüğe mahkûm etmek demektir. Bu nedenledir ki, ortak yurdumuzda yaşayan her bireyin, dili, dini, fiziksel durumu, doğum yeri, cinsiyeti, cinsel yönelimi, sınıfı veya yaşı dolayısı ile tek bir kalıba

dökülmek zorunda bırakılmayacağı Federal bir Kıbrıs’ın kurulması ve Federal Yurttaşlık bilincinin geliştirilmesi için yola koyulduk.

 

Bizler için toplumların birbirine yönelik ön yargılarının bertaraf edilmesi ve bu önyargıları ayrılıkçı ve tahakkümcü politikalara tercüme eden siyasi elitlerin manipülasyonlarının durdurulması elzemdir. Federal Birleşik Kıbrıs’ın etnik farklılıklar üzerinden kurulan çatışmacı bir söylem üzerinden değil, farklı toplumsal grupların arasında geliştirilecek işbirliği ve dayanışma temelinde geliştirileceğinin bilinci ile bizler, nefret, kin, hınç, ötekileştirme ve düşmanlık üreten her türlü tutumu

reddediyoruz.

 

Biliyoruz ki, Federal Birleşik Kıbrıs’ın kurulması için bugüne dek resmi söylemlerce daim kılınan ezberleri bozmak ve kendi hakikati içine hapsolmuş bir gerçeklik

algısından çıkıp “düşman” olarak konumlandırdıklarımızın hakikatleri ile yüzleşmek gerekir. Bu yüzleşme, adayı ortak yurt bilen tüm toplumsal kesimler arasında güven yaratacak önermelerin geliştirilmesi kadar, bu önermelerin işbirliğiyle yaşama geçirilmesi ile mümkün olur. Bu yüzden toplumlar ve yurttaşlar arasında hayatın bütün alanlarında işbirliği yapılmasını savunur ve teşvik ederiz.

 

Bizler için Federal Kıbrıs toplumu, tek bir kimlik etrafında kurulan bir ‘Kader Toplumu’ değil, farklılık içinde birliğe dayalı bir “İrade Toplumu” olarak Ortak Yurt şiarı etrafında

bir araya gelen ve Ortak Geleceği birlikte kuran çoğulcu bir birlikteliktir. Bir “İrade Toplumu” olarak Federal Kıbrıs toplumu, temel insan hakları ve insan onuru üzerinden

bir araya gelen, toplumsal adalet ve siyasal eşitlik prensiplerinden taviz vermeyen, toplumlar kadar yurttaşların da haklarına duyarlı olan siyasal bir birliktir. Bu siyasal birliğin tabandan tavana en geniş yelpazede kabul görmesi ve yurdumuza kalıcı bir çözüm gelmesi için Federal Kıbrıs İnisiyatifi olarak durmaksızın çalışacağımızı

kamuoyunun bilgisine getiririz.

 

 

En

 

Movement for Federal Cyprus

 

We the citizens of Cyprus, who consider the whole of the island as the Common Homeland of all people independent of their ethnic, political and social identities, and are committed to live together under a federal state based on principles of justice, equality and democracy, took the initiative and joined our efforts to encourage the establishment of a federal state in Cyprus which will terminate the status – quo. We raise our voice against separatist tendencies and against tendencies of the ethnic domination. We commit ourselves to unity through diversity and support the idea of living together in a pluralistic society.

Neither the de-facto situation, which began with Greek Cypriots governing the Republic of Cyprus on their own in 1964, nor the de-facto situation established following the displacement of Greek Cypriots from northern part of the island by force of arms and oppression in 1974 is not acceptable to us. The historical and political realities of our country are not convenient neither for the establishment of a unitary state based on the will of the majority ethnic group nor for the two separate states. “Sovereignty wars” based on ethnicity are doomed to lead to further conflicts and impasses. This is why, we embarked our initiative in order to help for establishing a Federal Cyprus beyond ethnic antagonisms, where individual citizens will not be categorized and discriminated on the bases of their ethnicity, language, religion, physical condition, place of birth, sex, sexual orientation, class or age.

Bearing in mind that a United Federal Cyprus would advance on the foundations of cooperation and solidarity between the different sections of the population and not on ethnic antagonisms, we reject all sorts of attitudes and speech acts which lead to antagonism, hatred, resentment, alienation and hostility.

We know that, in order to establish the United Federal Cyprus, we need to challenge the prevailing perceptions. We need to move away from our “absolute truths” and face and acknowledge the realities of the “others”. This would be possible through developing and implementing confidence-building measures and encouraging the interaction between all sections of the population in all spheres of life. On that account, we plead and encourage close cooperation and open dialog among the members of the ethnic groups.

We do not regard the future society of Federal Cyprus as a “Society of Destiny” but as a “Society of Will” whose members have the willpower and deliberation to live together in the common homeland of Cyprus with respect to difference and otherness. Federal Cyprus is a union, based on fundamental human rights and respecting human dignity, standing firm on the principles of societal justice and political equality, where the rights of the individual citizens as well as the collective rights of the ethnic groups will be respected. We would hereby like to announce publicly that as the Movement for Federal Cyprus we commit ourselves to work constantly and actively for the foundation of a federal political union in Cyprus and undertake firm action towards this end.

Advertisements
7 Σχόλια leave one →
 1. strovoliotis permalink*
  Δεκέμβριος 12, 2014 13:42

  Βρε βρε βρε…

  Ο Τσαβούσογλου θέλει να επισκεφθεί Αναστασιάδη με Βενιζέλο

  Πρόταση να επισκεφθούν μαζί τον Νίκο Αναστασιάδη, όταν επιστρέψει στην Κύπρο, μετά την ανάρρωσή του από την Αμερική, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος τη χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα», στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν, στο περιθώριο της Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΟΣΕΠ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου) στη Θεσσαλονίκη.

  Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τα βήματα αποκλιμάκωσης που πρέπει να γίνουν ως προς το Κυπριακό και ο κ. Βενιζέλος έθεσε το ζήτημα της απομάκρυνσης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από την περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του αποτελεί βάναυση παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, μια εβδομάδα μετά την πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, στην Αθήνα, και η παρουσία του κ. Τσαβούτογλου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη δείχνει τη διάθεση που υπάρχει από την πλευρά της Άγκυρας. Οι δύο υπουργοί σχολίασαν και τη θετική ανταπόκριση που βρήκε η ελληνοτουρκική συνάντηση στην Αθήνα στα δημοσιεύματα του Τύπου στην Ελλάδα και την Τουρκία.

  Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Τσαβούσογλου για το ταξίδι του στη Γερμανία και τη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε. Με τον Τούρκο ομόλογο του συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις και το πρόβλημα των τζιχαντιστών.

  Οι εργασίες της Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΟΣΕΠ ολοκληρώνονται το μεσημέρι. Ο κ. Τσαβούσογλου έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί το Γεντί Κουλέ, για να δει την πόλη της Θεσσαλονίκης από ψηλά. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει αεροπορικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα μεταβεί στην Κομοτηνή, όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.

  Πηγή: protothema.gr

  – See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/189055/o-tsavousoglou-thelei-na-episkefthei-anastasiadi-me-venizelo#sthash.KYfMRr1A.dpuf

  Μου αρέσει!

 2. Δεκέμβριος 12, 2014 19:27

  Νταβούτογλου είναι ο άνθρωπος.Δεν μας λες κύριε Ιωάννου θα υπάρχει και αντιπροσωπεία της Συμμαχίας εκεί?Ομοσπονδιακοί είναι και αυτοί.
  Διότι όταν το μάθουν θα σας βρίζουν στο fcb όταν ποστάρουν τα διαφημιστικά της εκδήλωσης.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Δεκέμβριος 12, 2014 22:49

   Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου λέγεται. Έχασες επεισόδιο. Η Συμμορία είναι μάλλον αντί – αλλά τι με ενδιαφέρει εμένα;

   Μου αρέσει!

 3. Δεκέμβριος 14, 2014 23:28

  Άλλαξε πόστο ο Νταβουτ? Η Συμμαχία είναι Ομοσπονδιακή αλλά φυσικά δεν θα δεις να το γράφουν αυτό στην ιστοσελίδα τους ούτε να το λένε.Να σου παραθέσω δηλώσεις Λιλλήκα και παραδοχές στελεχων αν θέλεις.Μάλιστα σύμφωνα με τα λεγόμενα τους καταλαβαίνουμε ότι είναι και διζωνικοί αλλά την απορρίπτουν επειδή δεν δέχεται η Άγκυρα το δικό μας σωστό περιεχόμενο.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Δεκέμβριος 15, 2014 06:54

   Φίλε, ειλικρινά *δεν* με ενδιαφέρει τι δηλώνει πως ειναι η Συμμορία. Είναι προβληματική κατάσταση εν πάση περιπτώσει.

   Ο Αχμετ Νταβούτογλου εγινε πρωθυπουργός της Τουρκίας μετά που ο Ερντογάν εγινε πρόεδρος.

   Μου αρέσει!

 4. strovoliotis permalink*
  Δεκέμβριος 25, 2014 17:04

  CENGİZ AKTAR

  Federal Cyprus and its enemies

  Last week deputy Zorlu Töre took the floor during the parliamentary debate on budgetary issues in the Turkish Republic of Northern Cyprus (KKTC), making a patriotic speech as usual.

  Following his performance deputy Doğuş Derya took the floor and said the following: “By reliance on a story of constant victimhood, we are always told that we were the only ones who suffered in war, as if there is a winning party. We were never told that others also suffered. Not only did we lose but other people who lived in this country also lost. They were forced to leave their homes and properties; they were raped. The [Cyprus Orthodox] Church permitted abortion in 1974 for the first time because there were so many Greek women that had been raped. For this reason, we need to remember that there are people we ignored because we objectified them as enemies. By looking through the lens of a federalist point of view, we could confront the reality and the truth of others. That would maybe mean remembering how to be ashamed; remembering that we have a consciousness. We need to consider the future, not just the past. We need to show determination to build a future. If we do this, then we would fulfill our responsibility.”

  The statement attracted the ire of many, including other deputies, who repeated well-known formulaic statements and arguments. The Cultural Association of People from Hatay, the Cultural Association of People from the Black Sea and nationalists of all sorts — mainly from mainland Turkey — further launched a smear campaign.

  There are some significant developments regarding the federalist argument referenced by Deputy Doğuş Derya. Although this is not the first time, a comprehensive and remarkable initiative toward a federal solution was presented by the grassroots organization, Federal Cyprus Initiative. The initiative, which was founded on Dec. 14 with the support of Cypriot Greeks, Cypriot Turks, Armenians and Maronites, states: “To create a unified Federal Cyprus, we need to address the longstanding clichés raised by official circles and the conventional perception of realities. We also need to confront the realities and truths of those we considered enemies.” http://www.yeniduzen.com/haberler/haberler/agios-sozomenos-arpalik-tan-baris-umudu-filizlendi/45341

  This is a very valuable initiative as a mainstream internal dynamic with no link to Britain, Greece, the EU, the UN, the US or Turkey. This is also a spontaneous initiative not based on political calculations and for this reason alone, disturbs nationalists on both ends of the island.

  Let us also look at what deputy Derya referred to in another part of her speech: “Today, RIK TV, which is a state-run broadcasting body, talks about the suffering of Turkish Cypriots between 1963 and 1974. Greek Cypriots started a process of confrontation. Those who witness this from both sides feel uncomfortable because when a federal Cyprus becomes integrated with the world, a lot of things in the current illegal stage would change.”
  Derya’s speech can be accessed here: http://www.youtube.com/watch?v=lr-Q-tzg_3s
  Former president of Cyprus, Demetris Christofias, also recently said something along the same lines: “The Greek Cypriots should hail the brave attitude of Derya and show the same bravery. Is it not true that some Greek Cypriots raped women and children, executed unarmed prisoners and committed bloody attacks in Maratha, Aoli, Sandalaris and Tohni? The mutual trust and rapprochement between Greek Cypriots and Turkish Cypriots may not bring about the settlement of the Cyprus issue, but this is the precondition for a federal solution.”

  Yet the smear campaign against Derya is not a coincidence.

  Note: There is shocking and well-documented information provided by Professor Niyazi Kızılyürek in Yeni Düzen newspaper on the rapes that occurred during the 1974 military intervention.
  http://www.yeniduzen.com/Yazarlar/niyazi-kizilyurek/magdurlarin-hatirlamaya-ihtiyacivardir/5422
  The whole matter is not about American, Greek, Serbian or Turkish armies’ discipline during wars, it is about the character of men with a weapon in their hands in an environment of total chaos that we call war.

  Merry Christmas to Christian readers.
  2014-12-24

  Μου αρέσει!

 5. strovoliotis permalink*
  Δεκέμβριος 25, 2014 19:45

  Αρχισυντάκτης με υποτροπή:

  Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου
  Άντε πάλι με τις πλατφόρμες
  Πήρε νέες διαστάσεις τελευταία η πολιτική μετατροπής σε διακοινοτική διαφορά του προβλήματος εισβολής και κατοχής. Με μια νέα μορφή πλέον που μοιάζει με φαρσοκωμωδία. Νέες δικοινοτικές πλατφόρμες, στις οποίες συμμετέχουν με περηφάνια και στελέχη των μεγάλων κομμάτων, πανεπιστημιακοί κι όλοι οι γνωστοί σουρεαλιστές, που όπου δουν πλατφόρμα νομίζουν ότι λύθηκε το Κυπριακό και τρέχουν. Μαζί πάντα και η βρετανική πρεσβεία, που εδώ και χρόνια ο ρόλος της εκτός Κύπρου είναι να στήνει ραδιουργίες για να τραυματίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Τουρκίας, και εντός Κύπρου να οργανώνει δικοινοτικές εκδηλώσεις, όπως ποδοσφαιρικές συναντήσεις στη νεκρή ζώνη, για να ξεπεράσουν οι Κύπριοι τα ψυχολογικά τους προβλήματα, αλλά ποτέ δεν λέει τίποτε για να εξηγήσει για ποιο λόγο υπάρχει νεκρή ζώνη και ποιος κατοχικός στρατός βρίσκεται στη μια πλευρά της ζώνης. Μέχρι και οι τακτικές συναντήσεις των ε/κ και των τ/κ κομμάτων κατάντησαν γραφικές. Τελευταία, μας έλεγαν ότι παραλίγο να συμφωνήσουν κιόλας να καταδικάσουν μαζί την εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ (οι δικοί μας οι αφελείς πανηγυριώτες τα έλεγαν) και λίγο μετά δεν κατάφεραν καν να επισκεφθούν μαζί την Αμμόχωστο όπως είχαν συμφωνήσει κι απλώς είπαν ότι η επίσκεψη αναβάλλεται «λόγω διαφορετικών απόψεων», όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία της Σλοβακίας, που οργανώνει τις συναντήσεις.
  Χριστούγεννα ήταν κι όταν ξεκίνησε το κακό με την τουρκανταρσία, που σήμερα δεν τη λέμε έτσι, λέμε μόνο «τα γεγονότα» για να μην μολύνουμε την ψυχολογία. Και μετά από μισό αιώνα, ακούμε νουθεσίες ουτοπικής πολιτικής. Χωρίς βάση, χωρίς περιεχόμενο, χωρίς να έχουμε επίγνωση του τι πραγματικά ορίζει το πρόβλημα μας, χωρίς ρεαλιστική πολιτική, που υπάρχει μόνο για να διχάζεται ο λαός και να έχουν ρόλο οι πολιτικές δυνάμεις. Ότι πρέπει Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αγωνιστούν μαζί για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, για την επανένωση του νησιού, για να ξαναζήσουν αρμονικά όπως παλιά, δήθεν. Παραμύθια της Χαλιμάς. Που τα καταπίνουμε ξανά και ξανά χωρίς καμιά σκέψη, λες και είμαστε ο σύγχρονος λαός των Λωτοφάγων.
  Μισό αιώνα μετά την τουρκανταρσία οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, θύματα ξένων επιβουλών, πρέπει να κατανοήσουν μόνο δύο πράγματα: Όλα αυτά τα παραμύθια που καταπίνουν και οι ρυθμοί που τους παίζουν ξένοι και χορεύουν με αγαλλίαση, δήθεν κάνοντας επαναπροσέγγιση, δεν εξυπηρετούν παρά μόνο την Τουρκία και τη διαιώνιση του διαχωρισμού του κυπριακού λαού. Και ότι τα πάντα πλέον κινούνται στη λογική των δύο γειτονικών κρατών, που τα λένε «συνιστώντα» και τα οποία η ηγεσία μας αποδέχτηκε περήφανα, πρώτα με τη συμφωνία Χριστόφια – Ταλάτ και ύστερα με τη συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου. Τίποτε δεν είναι ενωτικό, τίποτε δεν προσφέρει στην ενίσχυση της αντίληψης ότι στην Κύπρο υπάρχει ένας λαός, που βασανίζεται από ξένες επεμβάσεις και πρέπει να τις αντιμετωπίσει κοινά. Δεν έχει ψυχολογικά προβλήματα ο λαός, δεν θέλει να επιστρέψει στο παρελθόν, διδάχθηκε βαθιά από τις περιπέτειες πολλών δεκαετιών, έχει μόνο να αντιμετωπίσει την επιβουλή μιας μεγάλης χώρας στρατοκρατών νεοσουλτάνων, που θέλει να καταβροχθίσει τη γη και την κυριαρχία τους, τώρα και τη θάλασσά τους. Τόσο απλά, όση είναι η απλότητα των λέξεων που περιγράφουν αυτή την πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα είναι υποκρισίες και ψευδαισθήσεις.
  Άριστος Μιχαηλίδης

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: