Skip to content

Οι εκβιασμοί του καρδιολόγου.

Δεκέμβριος 29, 2014

Όταν πριν λίγα χρόνια ο γιατρός μου με έκρινε ως ηπίως υπερτασικό, έπρεπε να υποστεί μια διαδικασία συνέντευξης , επιθετικής θάλεγα συνέντευξης, όπου προσπάθησα να μάθω τι είναι  η συστολική πίεση, τι είναι η διαστολική πίεση, από πού μπορεί να προέρχεται η υπέρταση – από ένα σωρό αφετηρίες και αφορμές δηλαδή, πώς θα μπορούσε να με βλάψει, και τι μέτρα έπρεπε να λάβω για να μειώσω τον κίνδυνο – ας το ονομάσουμε «μνημόνιο».

Από τότε ζω με καθημερνό χάπι, που έχει θετικό αποτέλεσμα, έχω εστιάσει την κατανάλωση αλκοόλ στο κόκκινο κρασί που αν είναι να πιεις, καλύτερα αυτό – και πιστέψτε με, δουλεύει, αλλά έχω εμπλακεί και σε μια ηπίως συστηματική διαδικασία άσκησης που είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος. Και αν δει κανείς τα δεδομένα μου, θα χαρεί γιατί κατάφερα να κρατήσω μια αξιοσημείωτη συνέπεια σε αυτό τον τομέα. Επειδή όμως δεν ένοιωσα αρκετή απειλή για να περιορίσω το φαί και το ποτό (κόκκινο κρασί είπαμε),  η άσκηση με κρατεί μεν σε αρκετά καλή φόρμα, βοηθά πάρα πολύ τον έλεγχο της πίεσης, αλλά δυστυχώς δεν βοήθησε σε εκείνο που ο καρδιολόγος μου είχε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα: χάσε εκείνα τα (μόλις) δέκα επιπρόσθετα κιλά. Όντας ψηλό κοπέλλι δεν μου πολυφαίνονται τα δέκα επιπλέον κιλά, αλλά ο γιατρός ηταν σαφής: η ήπια σου υπέρταση είναι δυνατόν να ελεγχτεί χωρίς φάρμακα αν χάσεις αυτά τα δέκα κιλά.

Τελικά, τηρώ λίγο πολύ το «μνημόνιο» μου, αλλά όχι ακριβώς, και μάλιστα αυστηρά κρίνοντας εαυτόν: αποφεύγω να κάνω το βασικό που μου ζήτησε ο γιατρός, τις διαρθρωτικές αλλαγές…

Ο καρδιολόγος μου δεν με απείλησε, δεν με εκβίασε δεν με εκφόβισε, δεν επενέβη στην ελεύθερη μου βούληση: απλώς μου εξήγησε τι μου συμβαίνει και τι θα μπορούσε να μου συμβεί αν έκανα εκείνο ή αν δεν έκανα ετούτο. Μου περιέγραψε το σύστημα, το πλαίσιο στο οποίο βρίσκομαι και μου ξεκαθάρισε και τους κανόνες – και τις συνέπειες.

Don't mess with it!

Don’t mess with it!

Τα θυμήθηκα όλα αυτά όταν από το μεσημέρι ξεκίνησε η εργολαβία: απειλούν για τον Τσίπρα, εκβιάζουν το λαό, προσπαθούν να εκφοβίσουν, στερούν την ελεύθερη βούληση από τους ψηφοφόρους.

Ανοησίες.

Τίποτα από αυτά δε συμβαίνει. Η κατάσταση περιγράφεται με μια μόνο λέξη: συνέπειες.

Αγαπητοί αδελφοί στην Ελλάδα, έχετε πλήρη (και αυτονόητα) δικαιώματα να ψηφίσετε όποιον, ακόμη και ό,τι θέλετε, αλλά να γνωρίζετε πως όταν παίζετε ποδόσφαιρο σε γήπεδο του ποδοσφαίρου, σε επίσημο αγώνα, με διαιτητές και επόπτες, τότε πρέπει να θυμάστε τους κανόνες. Αν τους παραβιάσετε, τότε θα έχετε συνέπειες. Και αυτές οι συνέπειες έγιναν σαφείς με την κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου τις τελευταίες βδομάδες αλλά και σήμερα. Οι αγορές που σπάνια κάνουν λάθος, και που έριξαν σήμερα  τις τιμές μέχρι και -11%, για να κλείσουν τη μέρα μόνο με -4% – γιατί μεγάλο μέρος της ανησυχίας έχει ήδη προεξοφληθεί και θεωρείται πως αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν είναι πλέον συστημική χώρα και ας πάει όπου θέλει. Και επειδή οι χώρες παίζουν και ξιπαίζουν, μπαίνουν και βγαίνουν από το ευρώ, αλλά δεν εξαφανίζονται,  η νέα φάση της περιπετειώδους πορείας της  Ελλάδας, θα δώσει σίγουρα ευκαιρίες κέρδους σε κάποιους, άρα ναι μεν φεύγουμε, ναι μεν βγαίνουμε, αλλά δε φεύγουμε εντελώς και δε βγαίνουμε εντελώς.  (Άσχετο, αλλά κατ’ αναλογία: η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, κάποια εγγενή της οικονομίας της, λόγω της διαφθοράς, λόγω του άκαμπτου και παλιομοδίτικου καπιταλισμού του Πούτιν, αλλά και λόγω των πολιτικών επιλογών του Πούτιν. Όλα αυτά ψιλοπανικόβαλαν τον Πούτιν  και τον οδήγησαν να απευθυνθεί στο πατριωτικό αίσθημα των Ρώσων  μετά έδωσε και οικονομικά  κίνητρα αφού το επιτόκιο για το ρούβλι ανέβηκε μέχρι και το εξωπραγματικό 17%. Σας ρωτώ τώρα, ανεξαρτήτως συναισθημάτων, ή ακόμη και οικονομικών κινήτρων, θα αφήνατε τα λεφτά σας στη Ρωσία; Ή μήπως θα αφήνατε τις συνέπειες να λειτουργήσουν όπως αναμένεται – χωρίς ίχνος συνομωσιολογίας.)

Όταν λοιπόν ο γιατρός σου εξηγεί που βρίσκεσαι, ή όταν είσαι ενταγμένος σε ένα σύστημα, οι παλληκαρισμοί έχουν το όριο τους. Μπορεί να σε βοηθήσουν να κερδίσεις κάτι, όπως οπουδήποτε άλλου επιλέξεις να μπλοφάρεις, αλλά τελικά οφείλεις να ακολουθήσεις το σύστημα – και να πίνεις τα χάπια σου. Και αν δεν το κάνει ο Τσίπρας, η περιπέτεια της Ελλάδας θα πάρει πολύ άσχημη τροπή. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δείχνει πως προς το παρόν μόνο λίγοι εκτός της χώρας εμπιστεύονται τον ανεύθυνο λαϊκισμό του… (*)

Εννοείται, πως υπάρχει αναλογία με τους δικούς μας τους παλληκαράδες της παρδαλής αντιπολίτευσης και του μηδενικού κόστους. Μόνη διαφορά μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η τοποθέτηση ορίου στους παλληκαρισμούς τους, περίπου επί της κόκκινης γραμμής.

Οφείλω να το επαναδιατυπώσω, λακωνικά: δεν έχω δικαίωμα να επιβάλω ή να αποτρέψω την ψήφο του οποιοδήποτε πολίτη, ή εκλελεγμένου εκπρόσωπου. Δικαιούμαι όμως  να αναλύσω και να εξηγήσω τις συνέπειες στο βαθμό που τις κατανοώ.

Όταν μου εξήγησε ο καρδιολόγος μου τι είχα, θα μπορούσα να μην πάρω τα χάπια, θα μπορούσα να συνεχίσω να τρώγω και να πίνω όπως πριν, θα μπορούσα να μην γυμναζόμουν, θα μπορούσα να ήμουν δέκα κιλά πιο βαρύς και θα μπορούσα να πήγαινα για ύπνο μια Παρασκευή βράδυ και να μη ξυπνούσα ποτέ.

Ή για να μη γρουσουζεύω, θα μπορούσα να πήγαινα για ύπνο μια Παρασκευή βράδυ και να είχα περισσότερες πιθανότητες να μην ξυπνήσω ποτέ.

(*) Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να παραδεχτώ πως το ΚΚΕ μέσα στη μοναξιά και το βόλεμα των χαμηλών του ποσοστών, είναι τουλάχιστον πιο τίμιο: αρνείται να υπηρετήσει ένα σύστημα στο οποίο δεν πιστεύει. Τελεία, όχι όμως παύλα: έχει την πολυτέλεια αλλά πλέον και τον επαγγελματισμό,  να κρίνει τους πάντες και τα πάντα στο χαλαρό και το ανέξοδο.

Και κάτι άλλο: τα συστήματα αλλάζουν. Κάποτε γιατί ωρίμασε μια αλλαγή, κάποτε γιατί έγινε μια επανάσταση που είχε στο μυαλό ένα περίπου πως θα είναι τα πράγματι την επόμενη μέρα. Στην παρούσα φάση μπορώ να σκιτσάρω ανώριμες κυρίως αλλαγές, αλλά στο «περίπου» δεν βλέπω απολύτως τίποτα ρεαλιστικό.

Advertisements
11 Σχόλια leave one →
 1. strovoliotis permalink*
  Δεκέμβριος 30, 2014 10:01

  Διαβάστε αυτό, για να καταλάβετε πως είναι απαραίτητο να πίνει κάποιος τα χάπια του:

  Η πρώτη προεκλογική κόντρα

  Δραγασάκης: Θα δανειζόμαστε μόνο για επενδύσεις, όχι για να πληρώσουμε τα παλαιά δάνεια

  Την πρώτη τους προεκλογική κόντρα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου είχαν το βράδυ της Δευτέρας η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιάννης Δραγασάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.
  Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει ένα σχέδιο βάσει του οποίου η Ελλάδα θα δανείζεται πλέον μόνο για επενδύσεις και όχι για να αποπληρώνει τα παλαιά δάνεια.
  Μιλώντας για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους δανειστές ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «δεν θα την καταγγείλλουμε αλλά θα τη διαπραγματευτούμε».
  Σημείωσε, δε, ότι ακόμα και πράγματα που πρέπει να συνεχιστούν, αυτό θα γίνει υπό νέο πολιτικό πλαίσιο.
  Κάλεσε, τέλος, τους πολίτες να μην αρκούνται μόνο στα αρνητικά μηνύματα για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα θετικά μηνύματα που έρχονται από όλη την Ευρώπη.
  Από την πλευρά της η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την ανησυχία της μήπως από τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ έρθει ένα νέο Μνημόνιο «δέκα φορές χειρότερες».
  Παράλληλα υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση τα ευρωπαϊκά κοινοβουλια να διαγράψουν το ελληνικό χρέος και να δώσουν νέα δάνεια.
  Απευθυνόμενη, τέλος, στους πολίτες τους κάλεσε να αναλογιστούν ότι «οι εκλογές αυτές, χωρίς δίχτυ ασφαλείας, βάζουν την χώρα σε περιπέτεια».

  Και τα σχόλια:
  teo30/12/201409:51
  Κύριε Δραγασάκη θέλετε να μου δανείσετε τίποτα – πολλά – λεφτά, μετά να τα διαγράψουμε και μετά να μου ξαναδανείσετε; Κοίτα ρε κάτι νούμερα…
  Απάντηση
  Enzo30/12/201409:47
  ουτε μεχρι το Πασχα δεν φτασει ο Συριζας. φυγανε οι ηλιθιοι και ηρθανε οι πανηλιθιοι.
  Απάντηση
  nikos30/12/201409:46
  Το συμπερασμα ειναι οτι μας κανουν να μην εχουμε εμπιστοσυνη ουτε στον εναν ουτε στον αλλον. Με λιγα λογια…την πατησαμε. Οποτε οποιος και να ειναι στην κυβερνηση ενα ειναι σιγουρο, λεφτα για εμας και δουλειες δεν υπαρχουν …
  Απάντηση
  ΑΚΗΣ30/12/201409:46
  Να ζητήσεις δωρεά από την Ιταλική κυβέρνηση να μας παραχωρήσουν και αυτοκίνητα Ferrari 1 για κάθε Ελληνική οικογένεια με ενσωματωμένα νταούλια. Μπορεί να θες να ρήξεις έναν χορό βρε αδερφέ…
  Απάντηση
  μπατακτσης30/12/201408:52
  ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!
  Απάντηση
  Λογική 29/12/201423:47
  Σημερα πήγα στην τράπεζα (εχω μια μικρή επιχείρηση) και τους είπα: απο σημερα Θα δανειζόμαστε μόνο για επενδύσεις, όχι για να πληρώσουμε τα παλαιά δάνεια. Και για να το καταλάβουν ειχα βάλει και τον λογιστή της εταιρία ας να παιζει νταούλι….δεν μπορω να καταλάβω όμως γιατι μας πέταξαν έξω με της κλωτσες;;; Μήπως δεν έπαιζε σωστα το νταούλι;;; Ρε μπάς και να ρωτήσω τον Τσίπρα για το σωστό ρυθμό;;;
  Απάντηση
  @29/12/201423:37
  Από ποιόν θα δανειστεί για επενδύσεις; Απ’αυτούς που δεν θέλει να επιστρέψει τα δανεικά;
  Απάντηση
  ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ29/12/201423:28
  Ο ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΖΗΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΓΗ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΝΗ ΟΣΑ ΘΕΛΕΙ ΒΡΕ ΞΕΒΡΑΚΩΤΕ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΠΙΟΣ ΣΕ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΗ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΚΤΕΙΜΕΝΑ ΣΟΥ. ΓΙΑ ΠΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΜΗΛΑΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΗΣ ΟΣΟΥΣ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΔΕΣ ΕΔΙΧΘΗΚΑΝ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑΗ ΑΥΤΕΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΟΝ Η ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΕ Ε ΕΔΩ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΗ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΙΑΣΑΡΧΕΣ ΜΕ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΩΝΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΤΕΤΣΙΑ ΠΙΟΣ ΒΛΑΚΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΗ ΡΕ ΚΟΚΟΡΟΜΥΑΛΕ ΛΕΥΤΑ .ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ 80 ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΗΚΑΤΟ Η ΤΟ 2009 ΛΕΥΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕΥΧΟΜΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΗ ΟΤΙ ΦΟΥΣΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΗΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΙΤΗΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΥΤΑ ΣΥΝΧΑΜΕΡΑ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΑΝ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ .ΗΡΘΑΝ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΦΕΣΗ ΑΜΑΡΤΙΟΝ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΨΗΦΗΣΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ ΓΑΠ.ΤΗ ΩΡΑΙΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ, ΤΟΥΣ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΕΡΙΞΕ ΚΟΥΒΕΡΤΑ ΝΑ ΣΚΕΠΑΣΗ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΕΓΡΑΨΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΚΙΣΕΤΕ; ΣΥΝΧΑΡΗΤΙΡΙΑ
  Απάντηση
  12329/12/201423:25
  Αφοπλιστική ηλιθιότητα
  Απάντηση
  Τρομερός ψεύτης…29/12/201423:17
  Δέκα φορές τον ρώτησε η Μπακογιάννη αν θα κάνουν στάση πληρωμών και δέκα φορές πού θα βρουν τα 12 δις για το πρόγραμμά τους και απέφυγε και τις είκοσι φορές να απαντήσει.

  http://www.protothema.gr/politics/article/438475/dragasakis-tha-daneizomaste-mono-gia-ependuseis-ohi-gia-na-plirosoume-ta-palaia-daneia/

  Μου αρέσει!

 2. Δεκέμβριος 30, 2014 13:43

  Το πιο εύκολο πράμα είναι να κάμνεις παραλληλισμούς, με θέματα τα οποία είναι άσχετα.

  Από την ιατρική, μπορώ να σου πω π.χ. ότι ο πατέρας μου που έσσιει πρόβλημα με το σπόντηλο του, ο ένας γιατρός του συνιστά άμεση εγχειρίση ενώ ο άλλος του λαλεί, όσον μπορείς να αποφύγεις το μασσιέρι απόφυγε το – συνέχισε περπάτημα – κολύμπι τζαι βλέπουμε…. Οπόταν…. ποία είναι η λύσις ; Αφού δύο ειδικοί, έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις…..

  Παραλληλισμός 2 (μπορεί και πραγματική ιστορία μπορεί και όχι).
  ένα παιδί 5-6 χρόνων είναι ιδιαίτερα ζωηρό. Οι γονείς, προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με το ξύλο….. Φυσικά ο νεαρός, έφαν τες μια, θκύο τρεις, πλέον δεν φοβάται το ξύλο. Περιμένει τη καθημερινή του δόση τζαι συνεχίζει ακάθεκτος πλέον τες πελλάρες του, σε σημείο που οι ίδιες οι πελλάρες γίνονται όλο και πιο βίαιες.

  γκετ δε ποιντ ;
  Οι παραλληλισμοί μπορεί να είναι σχετικοί μπορεί και άσχετοι.

  Με βάση τον πιάνω όμως , το 1/3 του πληθυσμού που εν άνεργος, μπορείς πραγματικά να τον φοιτσιάσεις «ευρώ ή δραχμή» ; Αφού με ευρώ κρατά με δραχμές
  ή τον ευέλικτο εργαζόμενο των 300 ευρώ ;
  ή τον προνομιούχο που πιάνει 700 τζαι έσσιει 6 μήνες να πληρωθεί;
  Θα τον πείσεις, με το να του λαλείς ότι έπεσεν το χρηματηστήριο 11% και οι αγορές ανησυχούν ;

  Μπορείς να του εξηγήσεις τα τελευταία χρόνια, με τους νούσιμους και τα προγράμματα που αγορές εμπιστέφκουνταν και τα χρηματηστήρια εβελτιώνουνταν, τι ακριβώς εκέρδισεν ο ίδιος ;
  Τζαι τι ακριβώς θα χάσει πλέον ;
  Αφού τον έχουν φέρει στο σημείο, να μην έχει τίποτε να χάσει.
  Πόσον σιειρόττερη θα γίνει δηλαδή η ζωή του ;

  Δεν ξέρω αν ο σύριζας έχει πρόγραμμα, τζαι που τζίηνο τι θα εφαρμώσει.
  Ούτε είναι εύκολο να προβλέψεις τες συνέπειες.
  Όμως το να νομίζεις ότι θα τον πείσεις με επιχειρήματα του 2009 (θα σου κόψω τη δόση, θα ππέσει το χρηματηστήριο, θα μαραζώσουν οι αγορές , θα λείψουν τα ρυάλια που τες ΑΤΜ, κλπ) είναι μάλλον εκτός τόπου και χρόνου.

  Δεδομένα έσσιει κανένας ; Που το 2009 που εφαρμώζει τα προγράμματα ο έλληνας είδε τη ζωή του να βελτιώνεται (τη ζωή του, όχι το «επιχειρηματικό κλίμα», τη «παραγωγικότητα», την «ανταγωνιστικότητα», τα «σπρεντς», τζαι τα «χρηματηστήρια); Αλλά επιμένουμε ότι η συνταγή εν σωστή.

  και το άλλο πως το είπες ; δεν κάμνουν λάθος οι αγορές ;
  γιατί ως γνωστόν οι αγορές ένι τζαι πάπας….
  η κρίση τελικά ήτο λάθος των (αλάνθαστων) αγορών ;
  όξα οι αλανθαστες αγορές εσκεμμένα και εν γνώση τους την εδημιουργήσαν (συνομοσιωλογικό δεν λέω – αλλά προκύπτει αναπόφευκτα που τη θεωρεία του «αλάνθαστου»)

  Τέλος, μην τες κάμνεις και τόσο δημοκρατικές τες αγορές και τες τροίκες…. Ο γιωργάκης έφυεν του η κουβέντα, «μήπως να ερωτούσαμεν το λαό με δημοψήφισμα, τζαι τον αλλάξαν με συνοπτικές διαδικασίες σε μιαν εφτομάδα… Τζαι ήταν τζαι δικός τους….
  να μην ξεχνιώμαστεν….
  (γιατί ως γνωστόν έχει και η δημοκρατία τα όρια της)….

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Δεκέμβριος 30, 2014 15:24

   Στέλιο, δεν θα αντικρούσω τα πλείστα εκ των επιχειρημάτων σου. Έχει πολλούς τρόπους να δεις ένα θέμα, αυτό είναι αλήθεια, αλλά συνήθως μόνο ένας είναι ο ορθότερος, ή ο λιγότερο λανθασμένος.
   Και φυσικά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση και μεγάλο μέρος του πληθυσμού της υποφέρει. Κατ’ αναλογία της ιατρικής όμως, υπάρχει και το τμήμα εντατικής παρακολούθησης όπου καταλήγουν εκείνοι που η υγεία τους βρίσκεται σε ανάλογη κατάσταση.
   Αρνούνται να πάνε εκεί μέσα όσοι πιστεύουν σε θαύματα….
   Θα σταθώ όμως σε αυτό:
   «Που το 2009 που εφαρμώζει τα προγράμματα ο έλληνας είδε τη ζωή του να βελτιώνεται;»
   Όχι – για τους πολλούς. Αυτό που ξεχνάς όμως είναι πως η κατάσταση αυτή είναι το *αποτέλεσμα* όσων προηγήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες, και όχι το αποτέλεσμα του προγράμματος. Αν *δεν* είχαν το πρόγραμμα τι θα γίνονταν, έκανες καμιά ανάλυση;

   Μου αρέσει!

   • Δεκέμβριος 30, 2014 16:31

    βεβαίως υπάρχει τζαι η μεταμόσχευση (εν κάμνει το εργαλειο, πετάσσεις το τζαι πιανει τζαινούρκο 🙂 …

    Αν δεν είχαν το πρόγραμμα, εν έσσιει κανένα που μπορεί να ξέρει τι θα εγίνετουν…. Μπορεί να επιάναν πάτο που το 2009, τζαι σιγά σιγά να εβελτιώνουνταν (παρά να πιένουν κάθε χρόνο πίσω πίσω, τζαι να μεν έσσιει τέλος)…. Εν όπως το αναν… Ξέρεις σίουρα τι θα εγίνετουν με το ναι ;

    Οπόταν ας μείνουμε στο τι ξέρουμε ότι έγινε.

    Ξεκινάς τζαι συ να γίνεσαι σαν τους πολιτικάντηδες που για ότι γίνει φταίουν οι προηγούμενοι…. πρόσεξε το, βλάφτει σοβαρά την υγεία…

    Το πρόγραμμα εξεκίνησε ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ τι επροηγήθηκε. τζαι έσσιει σχεδόν 6 χρόνια διακυβέρνησης.

    Τζαι άσχετο με τζίηνα που θεωρούμε εμείς σημαντικά (τη ζωή των ανθρώπων), απέτυχε στο να καλύψει τους δικούς του στόχους που ήταν κυρίως να μειώσει το χρέος. Εκουρέψαν το χρέος, τζαι είναι σήμερα παραπάνω από ότι ήταν πριν…. τζαι έσσιει τόσα χρόνια που μάχουνται.
    Εττάσαν κάθε χρόνο «ανάπτυξη» τζαι ακόμα εννά ρτει… (θα έρθει η ανάπτυξη, λαλούν τζαι οι καλαμαράες, και δεν μείνει κανένας να την υποδεκτεί.)

    Δηλαδή τι πρέπει να γίνει για να παραδεχτούμε ότι μια συνταγή εν λάθος ;
    τζαι επείδη αναφέρεις ότι «συχνά υπάρχει ο ορθότερος τρόπος να δεις τα πράγματα»…. πραγματικά αναρωθκιούμαι…. Τι θα έπρεπε να γίνει για να παραδεκτείς ότι η συνταγή εν λάθος ;

    Ποιον νούμερο είναι αυτό που θα σε έπειθε ;

    Δεν το λέω για αστείο
    Η φιλελευθερη επιστημονική αντίληψη το έσσιει ως απαραίτητο συστατικό μιας θεωρείας/ υπόθεσης.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Falsifiability

    Εν σημαντικό, γιατί αν θεωρείς ότι, ότι τζαι να γίνει η θεωρεία μου εν σωστή, καταντά το λιότερο επικνδυνο

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
     Δεκέμβριος 30, 2014 16:41

     Μα, για αυτό γράφω, όσα γράφω: επειδή ξέρουμε τι έγινε.

     Ναι, δεν δυσκολεύομαι να δεχτώ πως ενώ εκείνη τη στιγμή η συνταγή μπορεί να φαινόταν ορθή, στο τέλος δεν δούλεψε.

     Όπως και στην ιατρική.

     Αλλά στην ιατρική υπάρχει και ο θάνατος.

     Οι χώρες δεν πεθαίνουν, άρα αφού θέλεις να μιλάμε με γεγονότα και παραδοχές, δεν είναι επίσης σωστό να κολλάς στην στείρα κριτική. Ανέβασα στα σχόλια κείμενα για τον Δραγασάκη, τον Λαπαβίτσα και τον Μηλιό.

     Υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να δει φως η Ελλάδα μέσα από όλα αυτά;

     (Το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ούτε πρόκειται ποτέ να πληρωθεί. Αν οι σύμμαχοι ήθελαν να βοηθήσουν τον Σαμαρά – Βενιζέλο, έπρεπε να συμφωνούσαν εδώ και καιρό στο κούρεμα του. Δεν το έκαναν, θα το κάνουν εν πάση περιπτώσει, αλλά θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια προβληματική κυβέρνηση.)

     Μου αρέσει!

    • Ιανουαρίου 2, 2015 11:28

     καλή χρονιά.

     Μα με βάση τα πιο πάνω, δεν υπάρχει διαφωνία στα βασικά με τον συριζα.

     Αν συμφωνείς ότι
     1. η συνταγή δε δούλεψε
     2. το χρέος δεν είναι βιώσιμό

     Ενώ οι κυβερνώντες θεωρούν ότι επετύχαν, και ότι το χρέος είναι βιώσιμο, πραγματικά αναρωτιέσαι ποιος είναι ο εθερωβάμων και ο λαικιστής.

     Εν δαμέ η αφετηρία του συριζα νομίζω, τζαι ακριβώς επειδή δεν είναι που τον πλήρη έλεγχο του , το τι θα πράξουν οι δανειστές, είναι και αδύνατον να φκάλεις «κοστολογημένο» πρόγραμμα.

     Σημασία έσσιει η παραδοχή ότι τούτο δεν δουλέφκει, τζαι ότι (λεν ότι)δεν θα το συνεχίσουν.

     Οι δανειστές είτε θα του δώκουν ένα χρέος πιο βιώσιμο, (όποταν να που βρίσκει τα ρυάλια)
     ή δεν θα του δώκουν, τζαι θα φανεί το κατά πόσον είναι διαθετιμένος να συγκρουστεί τζαι να τραβήξει ένα άλλο δρόμο.
     με ποιά αποτελέσματα ;
     άγνωστο

     Τωρά μεταξύ ενός προγράμματος που δε δουλέφκει, τζαι τα άγνωστα αποτελέσματα μιας σύγκρουσης με τους δανειστές (αν όντως δεν κάμουν κάποιο ντιλ) το τι επιλέγει ο καθένας (όπως είπα τζαι πιο πάνω) έσσιεει να κάμει με το επίπεδο της απόγνωσης του…..

     Πρόχτες έβλεπα ένα στατηστικολόγο στην ΕΡΤ τζαι ελάλεν ότι
     η μεγάλη πλειοψηφία όσων λεν στες δημοσκοπήσεις ότι θα ψηφίσουν ΝΔ, το κάμνουν από το φόβο μην φκει ο συριζα. Κανένας δεν είναι ευχαριστημένος ούτε έσσιει προσδοκίες που το σαμαρά.
     ενώ
     η μεγάλη πλειοψηφία όσων λεν ότι θα ψηφίσουν συριζα, ψηφίζουν μάλλον από οργή…. χωρίς να έχουν επίσης μεγάλες προσδοκίες από το σύριζα.

     Όργη ή φόβος.
     Σίγουρα όμως, όχι θετική ψήφος.
     Μπορεί να μην είναι τελικά τόσο «ηλίθιος» ο έλληνας.

     Μου αρέσει!

 3. pap permalink
  Δεκέμβριος 30, 2014 15:09

  ta pososta anergias stin Ellasa en tromaktika. Misthoi pinas, ‘evelikta oraria’ klp. Den ime aristeros tziai ne o Tsipras laikizi alla pragmatika giati na theli o mesos Ellinas na sinexisi na zi stes athlies sinthikes pou zi ta teleftea xronia?

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Δεκέμβριος 30, 2014 15:25

   Έστω σωστός. Προσπαθώ να απαντήσω στο προηγούμενο μου σχόλιο.

   Μου αρέσει!

 4. strovoliotis permalink*
  Δεκέμβριος 30, 2014 15:33

  Λαπαβίτσας: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό αλλά του λείπουν 20 δισ. ευρώ

  30 Δεκεμβρίου,

  Στην ομολογία ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση είναι λογικό και μετριοπαθές αλλά έχει ένα πρόβλημα με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης προχωρεί ο εκ των οικονομολόγων του κόμματος Κώστας Λαπαβίτσας παραδεχόμενος, επιπλέον, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της – το υπολογίζει σε 20 δισ. ευρώ – το 2015.

  Αναφερόμενος σε όσα θα συμβούν τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου, όπως σημειώνει, οι Έλληνες να μην ψηφίσουν το αριστερό κόμμα, υποστηρίζει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να περιμένει ένα κύμα εχθρότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν φείδεται «όπλων». «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό και μετριοπαθές αλλά απουσιάζει η ασφαλής χρηματοδότηση. Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης βοήθεια για να εξυπηρετήσει τα χρέη της για το 2015, που ίσως φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ. Υπάρχουν ορισμένες αποπληρωμές την άνοιξη που ίσως είναι διαχειρίσιμες αλλά για τις περαιτέρω αποπληρωμές – της τάξης των 6,7 δισ. ευρώ – που πρέπει να γίνουν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου θα απαιτηθεί φρέσκια χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Και, δεν χρειάζεται να ειπωθεί, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί ταχύτατα σε καθεστώς ασφυξίας αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταματήσει να παρέχει ρευστότητα».

  «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τελεσίγραφο προκειμένου να συνθηκολογήσει, πιθανότατα με το να του προσφερθεί μια αποδυναμώμενη εκδοχή της λιτότητας. Αυτό θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα και μια μεγάλη ήττα για τους αντιπάλου της λιτότητας στην Ευρώπη. Είναι ζωτικής σημασίας ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του χωρίς υποχωρήσεις, με τη βοήθεια της διεθνούς στήριξης. Οι γραμμές της μάχης σχηματίζονται στην Ελλάδα» συμπληρώνει ο κ. Λαπαβίτσας.

  Ο οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει, ακόμα, ότι το κόμμα του «υπόσχεται» να πετύχει, κατά πρώτον, μια σημαντική διαγραφή του χρέους αλλά και να άρει τη λιτότητα στοχεύοντας σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αντί για τα πλεονάσματα που απαιτεί η Τρόικα. «Δεν υπάρχει τίποτε ριζοσπαστικό, πολλώ μάλλον επαναστατικό σε αυτές τις πολιτικές. Αντικατοπτρίζουν την κοινή λογική και θα ανοίξουν ένα νέο δρόμο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες» προσθέτει και τονίζει ότι οι ηγέτες του κόμματος είναι αφοσιωμένοι ευρωπαϊστές που πραγματικά πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην μεταμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα μέσα.

  http://www.rizopoulospost.com/lapabitsas-to-programma-tou-syriza-eilap/

  Μου αρέσει!

 5. strovoliotis permalink*
  Δεκέμβριος 30, 2014 16:31

  Όταν λέω πως οι άνθρωποι μόνο στα θαύματα πιστεύουν:

  Syriza’s chief economist plots a radical Greek evolution within the eurozone
  For John Milios, seen as the most hardline of Alexis Tsipras’s advisers, the country’s humanitarian crisis is the top priority
  Helena Smith in Athens
  The Guardian, Tuesday 23 December 2014 19.26 GMT
  ‘The debt forgiveness that was given to Germany in 1953 is what we must do for Greece,’ says John Milios. Photograph: Panagiotis Moschandreou.

  John Milios’s phone rings a lot these days. There are hedge funds and financial institutions and investors, all curious to know what the German-trained professor thinks.

  As chief economist of Syriza, the far-left party that has sent markets into a tailspin as it edges ever closer to power in Greece, the academic has had a prominent role in devising the group’s financial manifesto.

  He is the first to concede the programme is radical. “I am a Marxist,” he says. “The majority [in Syriza] are.”

  Sipping green tea in his favourite Athens cafe, he explains: “Alternative approaches to the economy and society have been excluded by the dominant narrative of neoliberalism.”

  Milios, who attended Athens College, the country’s most prestigious private school – graduating in the same class as the former prime minister George Papandreou –is part of an eclectic group of experts advising Syriza’s leader, Alexis Tsipras, on the economy.

  Others include the Oxford-educated Euclid Tsakalotos, the political economist and shipping family heir Giorgos Stathakis, the leftwing veteran Giannis Dragasakis and the Texas-based academic Yanis Varoufakis.

  If the Athenian parliament fails to elect a new head of state by 29 December, the Greek constitution demands that snap polls are called. The ruling coalition’s narrow majority has made it unlikely that the government’s candidate, Stavros Dimas, will get the presidency. With the radicals in the ascent, Milios and his fellow Marxists are likely to take the reins of the EU’s weakest economy.

  There are few who do not believe that the insurgents will win even if their time has not yet come. After five years of catastrophic austerity Greeks are baying for change. “The people created us,” says Milios. The alliance has seen its electoral ratings surge from 5% before the country’s economic meltdown to 27% in mid-2012. “We have no other option. Every day the situation gets worse. We have to stay calm and deal with it.”

  The son of a lawyer and a dentist with distinctly non-leftist views, Milios is typical of a generation who embraced Marxist ideology during the 1967-74 colonels’ regime. He ascribes his own radicalism to the Vietnam war and the visiting American professors who taught him. But while the 62-year-old insists his leanings are in the French Marxist tradition – “I never had any affiliation with Soviet Marxism” – he is regarded as the most hardline of Tsipras’s tight-knit circle and, as such, the man most in touch with Syriza’s radical spirit.

  Although the rebels have ridden the wave of anti-bailout fury, a sense of realpolitik has ensured they have softened their rhetoric. Last week, the telegenic Tsipras was forced to acknowledge times ahead are likely to be hard. Debt-strickenGreece is still stuck in gruelling negotiations with creditors who have extended the lifeline they have thrown the country but are far from deciding what comes next. The controversial adjustment programme ends in February. Athens faces debt repayments of €17bn (£13.4bn) in 2015 alone.

  “Everything we will do is in the context of staying in the eurozone,” says the mild-mannered Milios, rejecting any suggestion Syriza policymakers would willingly opt out. “The government has launched a fear campaign to terrorise Greeks into thinking the worst but in reality nobody believes all this talk about Grexit any more. [Angela] Merkel herself has said it is impossible for any country to leave.”

  And therein lies Syriza’s secret: a high-stakes game of poker that makes the brinkmanship over presidential elections look tame. After almost five years of reinforcing the Greek economy with €240bn in rescue funds, the EU, European Central Bank and International Monetary Fund may not like what the leftists represent, but the radicals are clearly gambling it is not they who will blink first. Too much sweat, they say, has been expended on the biggest bailout in financial history for the project of monetary union to fall apart now. “Because if any country leaves the eurozone that is what will happen,” says Milios. “Greece, in its weakness, is actually very strong.”

  For Milios, the priority is dealing with the humanitarian crisis that has rolled over Greece like a tidal wave since bankruptcy forced Athens to seek emergency aid. The country has seen its economy contract by close to 30%, its middle class decimated, its manufacturing base collapse and its youth migrate, all as a result of tax increases and budget cuts demanded by lenders.

  Unemployment has reached record heights, with more than 26% out of work. Demands for more austerity – rejected outright by Syriza – thwarted prime minister Antonis Samaras’s attempt to reach an agreement with creditors this month.

  Milios rolls off the party’s priorities one by one. It would make concerted efforts to help those hardest hit by the crisis – free electricity for Greeks who have had supplies cut off, food stamps distributed in schools, healthcare for those who need it, rents covered for the homeless, the restoration of the minimum wage to pre-crisis levels of €750 a month and a moratorium on private debt repayments to banks above 30% of disposable income.

  “We do not want anybody in Greece to work under conditions that resemble slave labour which austerity has created,” he says. “We have young Greeks working for two to three euros per hour in many sectors of the economy.” He argues that the approximately €1.3bn cost of such measures could be mostly covered by a reallocation of state revenues and crackdown on tax evasion – claims that have raised howls of derision among financiers.

  A recent charm offensive in the City of London saw investors decrying the policies as unworkable and “worse than communism.” At best, critics quip, the plan is incomplete. On the back of euro exit fears, the spectre of bank runs and capital flight has resurfaced. But Milios remains unperturbed. Negotiations will be tough but Syriza is well prepared with “an arsenal of arguments and weapons”.

  Ending policies that have pauperised Greeks is, he says, only one part of the equation. The other will be dealing with Athens’s monumental debt pile – at €320bn, or 177% of GDP, it is more than a third larger than it was at the crisis’s start. The leftists have taken a leading role in putting the problem of public debt on a pan-European level, proposing the extension of maturities on bonds held by the ECB.

  Where opponents speak of naivety, an inevitable collision with the powers that be, the Marxists speak of an historic opportunity to eradicate the politics of austerity both in and beyond Greece.

  “We will not deal with this on a bilateral level with Germany but in a much wider context,” Milios emphasises, adding that the party was collaborating closely with Germany’s Die Linke and other leftist groups, on the issue.

  “More than 50% of Greek debt needs to be written off,” says Milios. “The solution [of debt forgiveness] that was given to Germany at the London conference in 1953 is what we must do for Greece.”

  The idea – put forward by creditors – that a primary surplus could service a debt load of such scale, was he said, “an enormous austerity trap that deprives society of valuable resources.”

  As a fluent German speaker, with two PhDs earned in the country, Milios has already met Berlin’s finance minister Wolfgang Schäuble. He lets out an embarrassed laugh when talk turns to his making frequent visits to Berlin. The great merry-go-round that is the Athens rumour mill suggests the radicals have been jetting to and from the German capital for brainstorming sessions with senior officials.

  For no one is more keen than the German government to get to know them, too. If Syriza does come to power there will be fears that its inexperience and lack of technical expertise could be the tripwire to default. But many also recognise that in being so removed from the vested interests that have stifled Greece – the endemic problem of corruption does not pertain to Syriza – the radicals may well be the force to change a country that has so far defied all attempts at reform. Ultimately, Syriza’s biggest challenge may not be Angela Merkel but the tortuous road it will have to take not to betray those who so want to see it in power.

  http://www.theguardian.com/world/2014/dec/23/syriza-john-milios-greece-eurozone

  Μου αρέσει!

Trackbacks

 1. 10 του Τσίπρα. | Στροβολιώτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: