Skip to content

Επιστροφή στη λίθινη εποχή (*)

Ιανουαρίου 16, 2015

Εκβιασμούς και πιέσεις από τα ΗΕ καταγγέλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Πιέσεις και ωμό εκβιασμό για να επιστρέψει στις συνομιλίες καταγγέλει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε σε Ηνωμένα Έθνη και Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν πρόκειται να υποκύψει και να συρθεί σε συνομιλίες κάτω από απειλές ή εκβιασμούς.

Η συνέντευξη του προέδρου Αναστασιάδη – λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση και επισήμως της έκθεσης του Μπάν Κι Μουν – αποκαλύπτει το παρασκήνιο που διαδραματίζεται για επανέναρξη των συνομιλιών υπό τις σημερινές συνθήκες. Δηλαδή με την παρουσία του Μπαρμπαρός και σε ισχύ τη νέα Νάφτεξ.

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και για τις υποσχέσεις που έλαβε από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ουάσιγκτον για το κυπριακό. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι υποσχέσεις που έλαβε από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, τον Τζόν Κέρι και τον Τζό Μπάιντεν ακόμα και από τον ρώσο υπουργό εξωτερικών, αλλά και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι υπήρχε η προθυμία και η ετοιμότητα της Τουρκίας να προχωρήσει ο διάλογος όπως είχε καθοριστεί.

Αναφέρθηκε ακόμα σε διαβεβαιώσεις που έλαβε από πρέσβη μεγάλης δύναμης , χωρίς όμως να τον κατονομάζει, ότι πριν από την έναρξη του διαλόγου η Τουρκία επρόκειτο να άρει το εμπάργκο στον ελλιμενισμό σκαφών που έφεραν την κυπριακή σημαία. Κατήγγειλε ακόμα ότι παρά τις διαβεβαιώσεις για διαφοροποίηση της τουρκικής πολιτικής, πέντε μέρες μετά εξεδόθη η Νάφτεξ.

Η υπομονή έχει και τα όρια της

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που μιλά επί του θέματος αλλά η υπομονή, όπως τόνισε, έχει και τα όρια της.

Είναι αδιανόητο διεμήνυσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης να αναγνωρίζουν την παρανομία αλλά να σε καλούν να συμμετάσχεις σε ένα διάλογο κάτω από τις δοσμένες συνθήκες προκειμένου τάχα να είσαι εποικοδομητικός για να επιλυθούν οι διαφορές.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Μπάν Κι Μουν για την αναφορά του σε απομόνωση των τουρκοκυπρίων και για ελληνοκυπριακές αρχές. Είναι αδιανόητο, τόνισε, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να αναφέρεται σε ελληνοκυπριακές αρχές όταν κάνει αναφορά σε μια χώρα, υιοθετώντας την καθ υπαγόρευση έκθεση που του υπέβαλαν και του επέβαλαν. Επέκρινε επίσης τον αμερικανό πρέσβη στην Κύπρο για την τακτική που ακολουθεί.

Αποκάλυψε ότι στη συνάντηση του χθες με τον αμερικανό πρεσβευτή στη Λευκωσία προέβη σε εντονότατες παραστάσεις καταγγέλλοντας ότι άλλα του έλεγε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και άλλα έκανε ο Τζόν Κόνινγκ, ο οποίος, όπως τόνισε, υιοθετεί μια ουδετερότητα και ανοχή στις τουρκικές ενέργειες.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατήγγειλε ακόμα ότι κάποιοι τον θεωρούν δεδομένο λόγω της θέσης του στο σχέδιο Ανάν.

Νόμιζαν ότι θα αποδεχόμουν λόγω της στάσης μου το 2004 την οποιαδήποτε λύση για να ικανοποιήσουν την Τουρκία και τα δικά τους συμφέροντα κατήγγειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Διεμήνυσε τέλος ότι δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη λογική του δικαίου για να υιοθετήσουμε τη λογική των εκβιασμών όπως την υιοθετεί δυστυχώς ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατήγγειλε θαλάσσια τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ . Ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται από τώρα ή έστω και στο μέλλον τις αξιώσεις της Τουρκίας για συνεταιρισμό στη διαχείριση του φυσικού αερίου.

Επανέλαβε την ετοιμότητα του για λύση, αλλά όχι την όποια λύση.

Απέρριψε τέλος κατηγορηματικά τις επικρίσεις στο εσωτερικό ότι νέρωσε το κρασί του.

Σύνταξη : Στέλιος Κρέουζος

Πηγή: Ρικ ραδιόφωνο

 

(*) Ισχύει ακόμη και αν οι ανωτέρω δηλώσεις δεν περιλαμβάνουν ούτε το παραμικρό στοιχείο υπερβολής. (και) Γιατί πρόεδρε, όταν λέμε πως μας έχουν ξεγελάσει όλοι, μάλλον εμείς πρέπει να ψάξουμε το λάθος.

 

Conclusion:  if you find yourself in a hole, stop digging. (First law of holes.)

 

Advertisements
5 Σχόλια leave one →
 1. Ιανουαρίου 18, 2015 01:57

  Eκάμετε το λάθος, ποιός εν να τον συνάξει τωρά.

  Η μόνη ελπίδα να μεν αξυνθούν πολλά τα πράματα είναι να εν ούλλα τα οικόπεδα κούφκια.

  Μακάρι να εν ούλλα κούφκια τζιαι να έν μή βιώσιμη η εξόρρυξη, να γλυτώσει η αθρωπότητα που 8 δισεκατομμύρια τόνους CO2 (αν πιστέψουμεν τες πρώτες τους προβλέψεις) τζιαι η Κύπρος έναν νέον πόλεμον με την Τουρτζιάν. Διότι έτσι τζιαι αλλιώς, τζιαι ιδίως με τούτην την Κυβέρνησην, τα λεφτά θα τα φάσιν κατά 80% οι πολυεθνικές τζιαι κατά 19% σε προμήθειες τα δικηγορικά γραφεία που θα τους κρατούν τα connections με την Κυβέρνησην.

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Ιανουαρίου 18, 2015 09:24

   Ποιόν ακριβώς ήταν το λάθος;

   Μου αρέσει!

   • Ούφφου permalink
    Ιανουαρίου 18, 2015 12:26

    Σωστός. Ο Αναστασιάδης, έτσι ήθελε να τα φέρει και έτσι τα έφερε. Δεν έχει λάθος. Πάμε παρακάτω.

    Μου αρέσει!

  • Ιανουαρίου 21, 2015 11:17

   Χε, τελικά ο ασέρας εκούτσιησεν διάνα.
   Θκιεβάζω σήμερα ότι η τοταλ σταματά τες γεωτρήσεις γιατί δεν βρίσκει κάζι.
   Με θκύο θυμωθκιάριες, γιναξίες όπως τον αναστασιάδη τζαι τον ερτογάν, μόνη η απουσία καζιού εμπόρεν να δώκει τη λύση.
   Αφού την ύπαρξη καζιού δεν εκουμαντάραμεν να τη κάμουμε παράγοντα λύσης, ίσως σώσει τη διαδικασία η απουσία αυτού…. Αν τζαι για να μαι ειλικρινής, ακόμα τζαι το ζήτημα που μπαρμπαροζ να λυθεί, εν τζαι βλέπω την διαδικασία να οδηγεί τζαι πούυποτε .

   Μου αρέσει!

   • strovoliotis permalink*
    Ιανουαρίου 21, 2015 11:30

    Κρίμα που θα φύγει η Τοτάλ, αφού χάνεται μια δυνητική πηγή πλούτου, αλλά χάνεται και ο κίνδυνος να κάνουμε άθλια οικονομική και άλλη διαχειριση.
    Από την άλλη, καλύτερα που θα φύγει ένα άλλοθι για όσους *δεν* επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό γατζωμένοι στο συντηρητισμό και το βόλεμα.
    Για το άλλο, το «μεγάλο άλλοθι», τι να πω; Εδώ και καιρό δεν εμπιστεύομαι τον Ερντογάν, τώρα πια ούτε και τον Αναστασιάδη. Διάφοροι αφήνουν να νοηθεί πως κάτι θα παίξει αργότερα φέτος. Δεν μπορώ να δω τούτον το σενάριο…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: