Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο νούσιμος κύριος David Hannay

28 Ιανουαρίου, 2015

Στα σχόλια της χτεσινής ανάρτησης θα βρείτε το πλήρες βιογραφικό του νέου Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κυρίου Νίκου Κοτζιά. Εκτός από τον οικονομολόγο Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος θα έχει πάρα πολύ δουλειά και βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, ο κ. Κοτζιάς εξάπτει την περιέργεια λόγω της μακράς και πολυδιάστατης πολιτικής του ιστορίας.
Από το βιογραφικό του αντιγράφω: «Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά του κείμενα είναι: Cyprus: Thinking outside the Box – The Framework for a Solution, Οξφόρδη».
Στη δουλειά αυτή αναφέρθηκα έμμεσα πριν από λίγο καιρό, αναδημοσιεύοντας μια επιστολή του Sir David Hanney στον Economist.
Η ουσία: το κείμενο για το οποίο φέρεται ως συγγραφέας ο κ. Κοτζιάς, εισηγείται ουσιαστικά «βελούδινο διαζύγιο» στην Κύπρο. Αυτή είναι μια νέα φιλοσοφία λύσης, η οποία δεν έχει υιοθετηθεί από καμιά επίσημη πλευρά. Ο Hanney όμως, προσγειώνοντας τους πιθανούς υποστηρικτές, λέει το αυτονόητο: ακόμη και στο σενάριο του «βελούδινου διαζυγίου», θα πρέπει να συμφωνήσετε στα *ίδια* πράγματα: εδαφικό, περιουσιακό, ασφάλεια. Άρα προσθέτει ο Hanney, ποιος ο λόγος να κάτσετε να συμφωνήσετε σε αυτά και να καταλήξετε σε μια λιγότερο ικανοποιητική λύση;
Ξέρω γω;
Υποθέτω θα μας εξηγήσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς….

Στροβολιώτης

Θυμάστε τον κύριο;  Ο μέγιστος στόχος εθνικιστών και λυσοφοβικών την περίοδο ( και για κάποιους ακόμη και τώρα), που είχε στο χαρτοφυλάκιο του την Κύπρο, δεν μας ξέχασε.

Σχολιάζει με μια επιστολή του στο τελευταίο τεύχος του  Economist για το 2014, ένα δημοσίευμα που προηγήθηκε.

Σε εκείνο το δημοσίευμα γινόταν αναφορά στο αδιέξοδο που έφτασε η διαδικασία για το Κυπριακό, γινόταν επίσης αναφορά σε σημεία κλειδιά: 50 χρόνια από τη μέρα που είχαν αρχίσει οι συγκρούσεις στην Κύπρο, 40 από τη μέρα που έκανε την εισβολή η Τουρκία και 10 από τότε που απορρίψαμε το σχέδιο Ανάν. Τελικά ήταν πολλοί οι συμβολισμοί φέτος…

Το περιοδικό πιστεύει ακόμη στον Νίκο Αναστασιάδη, και τον πιστώνει πως επιδιώκει ακόμη τη λύση. Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στο πρόσφατο συνέδριο του περιοδικού για την Κύπρο πως η χώρα προχωρεί σε ανάκαμψη το 2014, αλλά το περιοδικό προσθέτει πως η ανάπτυξη θα φορτσάρει αν πάμε σε λύση και παραθέτει…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 495 επιπλέον λέξεις

10 Σχόλια leave one →
  1. strovoliotis permalink*
    28 Ιανουαρίου, 2015 11:23

    «Επεισοδιακή» η παράδοση του ΥΠΕΞ από Βενιζέλο σε Κοτζιά

    Το Κυπριακό «είναι πάντα το κορυφαίο εθνικό μας ζήτημα», είπε ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Ευάγγελος Βενιζέλος, παραδίδοντας το Υπουργείο στο διάδοχό του, Νίκο Κοτζιά, σε έναν -ασυνήθιστα για αυτές τις συνήθως τυπικές τελετές «παράδοσης και παραλαβής υπουργείων»- μακρύ και ενδελεχή λόγο. Προς το τέλος, δεν έλειψαν και οι εντάσεις.

    Ο πρώην Υπουργός είπε ότι άξονας της γραμμής πλεύσης του ελληνικού ΥΠΕΞ, ήταν η «στενή και αγαστή συνεργασία» με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, «ο οποίος ενεργεί ως γνωστόν και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας στις διακοινοτικές συνομιλίες».

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε, «κράτησε τη στάση που όφειλε να κρατήσει σε σχέση με την επεξεργασία του βασικού κειμένου, που είναι το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014», και συμπλήρωσε ότι πάγια και σταθερή θέση της Αθήνας είναι ότι «δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε ιδέα τετραμερούς Διάσκεψης ή διαδικασίας».

    «Γνωρίζετε», συνέχισε, «ότι αποδεχθήκαμε τις χιαστί συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, μόνο στο βαθμό που μας το ζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης».

    Επισήμανε ακόμα ο κ. Βενιζέλος, ότι όσον αφορά πάντα το Κυπριακό, «αναδεικνύουμε δύο κατά βάση θέματα, τη σημασία που έχει η υπόσταση και η συνέχεια της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δημοψήφισμα ως κατάληξη οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης, κάτι που κρίνει τα πάντα, γιατί οποιαδήποτε έκβαση πρέπει να μπορεί να γίνει δεκτή δημοκρατικά και άμεσα από τον κυπριακό λαό, δηλαδή από τα νόμιμα μέλη των δύο Κοινοτήτων».

    Και, σε σχέση με την εν εξελίξει κρίση με την παρουσία του “Μπαρμπαρός”, «δηλαδή τη βάναυση και προφανή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της», η προηγούμενη κυβέρνηση, διαχειρίστηκε την κατάσταση σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυπριακή Κυβέρνηση, «και προσπαθήσαμε να καταστήσουμε σαφή την τουρκική ευθύνη στη διεθνή κοινότητα», είπε.

    Καλωσορίζοντας τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ, τον Υπουργό Νίκο Κοτζιά και τους δύο νέους Αναπληρωτές Υπουργούς, Νίκο Χουντή και Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι με τον πρώτο υπάρχει «μία πιο μακρά γνωριμία και σχέση», και ότι χαίρεται που αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Υπουργού Εξωτερικών «ένα πρόσωπο με πολύ μεγάλη εμπειρία από το κομματικό φαινόμενο, τις κομματικές διαδικασίες, τις εσωτερικές διαδικασίες και τους συσχετισμούς, λόγω της μακράς και ευδόκιμης θητείας του και στο χώρο του Κομμουνιστικού Κόμματος και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ», που έχει «μακρά εμπειρία στο Υπουργείο Εξωτερικών, ήταν συνεργάτης του τέως Πρωθυπουργού του κ. Γιώργου Παπανδρέου επί πολλά χρόνια και έχει διατελέσει εμπειρογνώμονας, στέλεχος της Υπηρεσίας με πολύ βαθιά γνώση, για όλους τους κρίσιμους φακέλους», και τέλος που «ανήκει στην πανεπιστημιακή κοινότητα κι έχει μία θεωρητική ευαισθησία, η οποία είναι εγνωσμένη».

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρέδωσε στο νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας μία 16σέλιδη επιστολή, αυστηρά προσωπική, «με τις διαπιστώσεις, επισημάνσεις και εμπειρίες μου σε σχέση με τα ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

    Επισήμανε εμφαντικά ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΥΠΕΞ «δεν υπήρξε ούτε ένα μη υπηρεσιακό πρόσωπο, μετακλητό στέλεχος, συνεργάτης ή σύμβουλος, ο οποίος να υπάρχει και άρα κατά μείζονα λόγο να αναμειχθεί σε οποιοδήποτε θέμα εξωτερικής πολιτικής ή υπηρεσιακό ζήτημα».

    Η εξωτερική πολιτική – υπογράμμισε – προσπάθησε ο ίδιος και οι συνεργάτες του να αποδείξουν στη πράξη «ότι είναι μία πολιτική αρχών, η οποία δεν επηρεάστηκε στον πυρήνα της, δηλαδή σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και τον κατάλογο των εθνικών θεμάτων, από τη δύσκολη εμπειρία της κρίσης τα τελευταία πέντε χρόνια και σίγουρα τους τελευταίους 19 μήνες που είχα την άμεση ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής».

    Το γεγονός ότι κάμφθηκε η οικονομική και δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας δεν σημαίνει επ΄ ουδενί ότι κάμφθηκε σε οποιοδήποτε σημείο η εθνική κυριαρχία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, είπε.

    Αναφέρθηκε σε όλο το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος, με ιδιαίτερες επισημάνσεις για το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, το ζήτημα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, και άλλα.

    Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Βενιζέλος τόνισε την «εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα θέματα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και γενικότερα στις αεροναυτιλιακές δραστηριότητες, ζήτημα για το οποίο συζητήσαμε και κατ΄ ιδίαν με τον κ. Υπουργό».

    Ενώ στο πολύ κρίσιμο πεδίο των διερευνητικών επαφών, που βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2002, η Ελλάδα – είπε – έχει καταστήσει σαφές ότι:

    -αντικείμενο των συζητήσεων είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης
    -όχι μόνον στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο
    -και ότι για μας πολύ μεγάλη σημασία έχει η αποσαφήνιση του κανόνα αναφοράς, που έχει γίνει ήδη δεκτό στις διαβουλεύσεις ότι συγκροτείται από το corpus της σχετικής διεθνούς νομολογίας.

    Η Ελλάδα, είπε ο κ. Βενιζέλος συνεχίζοντας την πλήρη ενημέρωσή του προς το νέο Υπουργό κ. Κοτζιά, έχει επενδύσει πολύ στη σχέση της και με την Αίγυπτο. Και εξήρε τη μεγάλη, όπως είπε, σημασία της 3μερούς διακήρυξης του Καΐρου το Νοέμβριο.

    Έχει πολύ μεγάλη σημασία, πρόσθεσε, το γεγονός επίσης ότι η Ελλάδα προχώρησε τη διαπραγμάτευσή της με την Ιταλία για το μετασχηματισμό της παλαιάς γνωστής σύμβασης οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας του 1977 σε σύμβαση οριοθέτησης όλων των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή και της ΑΟΖ και αναμένουμε οσονούπω, είπε, την οριστική επιβεβαίωση της ιταλικής πλευράς.

    «Δυστυχώς, η πολιτειακά διαταραγμένη κατάσταση στη Λιβύη δεν μας επέτρεψε να κάνουμε κάτι το αντίστοιχο. Αλλά αξιοποιήσαμε στο έπακρο τα απώτερα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ που έχουν καθοριστεί με το Ν. 4001 /2011 και προχωρήσαμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην προκήρυξη για πρώτη φορά θαλασσίων οικοπέδων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Από την άποψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία μία πράξη διεθνούς δικαίου στην οποία προβήκαμε πριν από λίγες μέρες. Ανακαλέσαμε και ταυτόχρονα επανυποβάλαμε τροποποιημένη την δήλωση αποδοχής της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όπως υποβάλαμε και δήλωση κατά το άρθρο 298 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας σε σχέση με τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου του Δικαίου της Θάλασσας», ανέφερε ο πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

    Και βεβαίως, αναφέρθηκε στη σημασία της τριμερούς συνεργασίας της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Όπως και με την Κύπρο και το Ισραήλ. «Τριμερείς συνεργασίες που δεν έχουν επιθετικό χαρακτήρα, αλλά στοχεύουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, με κοινή βάση το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», είπε.

    Και πρόσθεσε: «Η δεύτερη μεγάλη οριζόντια πολιτική ήταν η ενεργειακή διπλωματία. Δεν θα αναφερθώ σε ζητήματα του ΤΑP και των σχέσεών μας με το Αζερμπαϊτζάν, θα αναφερθώ όμως στη σημασία που έχει η δήλωση του Προέδρου Πούτιν για ένα νέο διάδρομο και για κόμβο στα ελληνοτουρκικά σύνορα», κάτι που, όπως υπέδειξε στον νέο ΥΠΕΞ, «πρέπει να εξεταστεί κατά προτεραιότητα την επόμενη περίοδο, ενώ είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα μετέχει ενεργά σε όλες τις συζητήσεις για το λεγόμενο «κεντρικό διάδρομο», με αξιοποίηση υφισταμένων δικτύων, μεταξύ Αιγαίου και Βαλτικής σε συνεργασία με τις χώρες του Βίζενγκραντ και τις άλλες δυο κοινοτικές χώρες της ευρύτερης περιοχής ,τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Και είναι πάντα ανοιχτό το σχέδιο του East Med σε σχέση με την Κύπρο».

    Στην αντιφώνησή του, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, επισήμανε στον κ. Βενιζέλο κάτι που προκάλεσε μία μικρή ένταση. Είπε συγκεκριμένα ότι:

    «Η Ελλάδα είναι ο σχετικός φωτεινός φάρος σταθερότητας και αυτό πρέπει και οφείλουν να το αντιληφθούν και οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας ιδιαίτερα εκείνοι οι οποίοι νομίζουν και πιστεύουν ότι μπορούν μέσω του χρέους να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση την Ελλάδα και τη θέση της στο διεθνές σύστημα».

    Και τόνισε επίσης ότι: «Hταν πολλοί εκείνοι που παραβίασαν τους κανόνες και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η κυβέρνηση. Εάν νομίζουν ότι στο όνομα του χρέους θα μας κάνουν να παραιτηθούμε από την κυριαρχία μας για την ενεργή δραστήρια συμβολή στις ευρωπαϊκές πολιτικές κάνουν λάθος. Θέλουμε να είμαστε Έλληνες πατριώτες, θέλουμε να είμαστε ευρωπαϊστές, θέλουμε να είμαστε παγκόσμιοι διεθνιστές».

    Αμέσως πήρε πάλι τον λόγο ο πρώην Υπουργός και αντέτεινε στον κ. Κοτζιά: «Κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να πω το εξής: Σας εύχομαι καλή επιτυχία ήδη από αύριο. Επειδή τα τελευταία πέντε πολύ κρίσιμα χρόνια διετέλεσα Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, θέλω να διαβεβαιώσω εσάς και όλον τον ελληνικό λαό ότι ούτε μία φορά, ούτε μία στιγμή η Ελλάδα απεδέχθη πίεση ή προσπάθεια πίεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας με μοχλό την οικονομική κρίση και ιδίως τα ζητήματα δημοσίου χρέους. Ούτε ένα λεπτό, όχι δεν την απεδέχθη την πίεση, αλλά ουδείς τόλμησε να ασκήσει τέτοια πίεση και να συσχετίσει τα θέματα.

    Επειδή δεν συνδέσατε την αρμοδιότητα του Υπουργείο Εξωτερικών με τη διαπραγμάτευση, σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής, σε σχέση με την επόμενη φάση και σε σχέση με το δημόσιο χρέος. Κι επειδή έχω βιώσει όλη τη διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος, το δραστικό κούρεμα, τη μοναδική διεθνώς αναδιάρθρωση κι έχω ζήσει τις νύχτες της 21ης Φεβρουαρίου και της 9ης Μαρτίου του 2012, εύχομαι στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών κι όλη την Κυβέρνηση να μην ζήσει αντίστοιχες εμπειρίες και να φέρει κάτι παραπάνω από αυτό που βρίσκει ήδη έτοιμο και κεκτημένο, κάτι καλύτερο, προς Θεού όχι κάτι χειρότερο».

    Απαντώντας ο κ. Κοτζιάς είπε: “Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ για τις ευχές σας, αυτά τα ζητήματα κρίθηκαν στις εκλογές, είναι γνωστό ότι εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει κι ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης ορισμένων προβλημάτων, γι΄ αυτό καλώ όλους τους συνεργάτες μας στο Υπουργείο να ανοίξουν κριτικά τη σκέψη τους και να σκεφτούν και καινούριους και πιο πρωτότυπους και πιο δημιουργικούς τρόπους να συμβάλουμε ως Υπουργείο Εξωτερικών στη λύση των προβλημάτων που καταδυναστεύουν το λαό μας. Σας ευχαριστώ κι άλλη μια φορά για την παρουσία σας”.

    Ανταποδίδοντας τις ευχαριστίες, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι “πάνω από τη δημοκρατία υπάρχει η ιστορία, να μην το ξεχνάτε ποτέ.

    Πηγή ΚΥΠΕ

    – See more at: http://www.sigmalive.com/news/greece/201581/epeisodiaki-i-paradosi-tou-ypeks-apo-venizelo-se-kotzia#sthash.dmdRqSIG.dpuf

    Μου αρέσει!

  2. 28 Ιανουαρίου, 2015 11:33

    Χωρίς να συμφωνώ απαραίτητα με το τρόπο που ο κοτζιάς βλέπει το κυπριακό, διαβάζοντας το άρθρο δεν νομίζω ότι εισηγείται «ουσιαστικά» βελούδινο διαζύγιο

    Μου αρέσει!

  3. strovoliotis permalink*
    28 Ιανουαρίου, 2015 13:23

    Αυτό πως το διαβάζεις εσύ: «Η παρούσα έκθεση υποστηρίζει ότι τα μέρη θα πρέπει να εξετάσουν ανεπίσημα τη δυνατότητα μιας αμοιβαίας συμφωνημένης ανεξαρτησίας για τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υλοποίηση μιας τέτοιας επιλογής εξαρτάται από τις διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ, που στην περίπτωση αυτή θα εξαρτηθούν από την συγκατάθεση των Ελληνοκυπρίων, των οποίων το κράτος είναι ήδη μέλος, και έτσι έχει δικαίωμα αρνησικυρίας επί ενός νέου υποψηφίου. Για να κερδίσουν αυτή την εθελούσια συμφωνία, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να προσφέρουν πολλά: να επιστρέψουν επί μακρόν κατεχόμενα εδάφη, όπως την πόλη φάντασμα της Αμμοχώστου, να αποσυρθεί το σύνολο ή σχεδόν όλα τα κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας, να εγκαταλείψουν τις διεθνείς εγγυήσεις που συνοδεύουν την ανεξαρτησία του νησιού από το 1960, να προσφέρουν εγγυημένες αποζημιώσεις στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας για περιουσίες τις οποίες και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να κατέχουν στο έδαφος η μια της άλλης, να αποσύρουν απαιτήσεις για παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό δίκαιο που θα εμπόδιζε μετά τη διευθέτηση, για την αγορά ακινήτων σε οποιοδήποτε μελλοντικό τουρκοκυπριακό κράτος από Ελληνοκυπρίους, και να αναγνωρίσουν τον πλήρη ελληνοκυπριακό έλεγχο των χωρικών υδάτων στα νότια του νησιού που έχουν αποδεδειγμένα κοιτασμάτα φυσικού αερίου.»

    Μου αρέσει!

    • 28 Ιανουαρίου, 2015 16:20

      Κοίταξε δεν ξέρω που το ήβρες το πιο πάνω.
      εγώ απλά εγγουγλιαρα το τίτλο του άρθρου που ανάφερες πάνω , τζαι ήβρα το δαμέ

      Click to access workshop_may2007.pdf

      ο κοτζιάς βάλει τέσσερα σενάρια
      βελουδινο διαζύγιο
      συνέχιση του στατους κβο
      σχέδιο αναν
      «μοντέρνα ομοσπονδια» αλλά βελγίου

      και προκρίνει τη τέταρτη επιλογή,
      αν δε, δεν καταστή εφικτό προτιμά το βελούδινο διαζύγιο παρά τη συνέχιση του στάτους κβο.

      Στη σελιδα 55 λαλεί
      In conclusion, I advocate a solution based on the fourth model, that of a post-modern federal solution….if the fourth modeal is not feasible, the second best solution would not ne a passive acceptance of the status quo but a velvet divorce.

      Τωρά αν κάπου αλλού λαλεί κάτι άλλο δεν ξέρω

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        28 Ιανουαρίου, 2015 16:38

        Στέλιο, το βρήκα από τη σελίδα της οργάνωσης:

        http://www.crisisgroup.org/en/regions/europe/turkey-cyprus/cyprus/229-divided-cyprus-coming-to-terms-on-an-imperfect-reality.aspx

        Μου αρέσει!

        • 29 Ιανουαρίου, 2015 11:15

          η έκθεση εν του crisis group. που λαλεί ότι εν ο κοτζιας που την έγραψε ;

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          29 Ιανουαρίου, 2015 11:17

          Στο επίσημο βιογραφικό του:

          Νίκος Κοτζιάς
          Ο Νίκος Κοτζιάς σπούδασε οικονομικές επιστήμες (πτυχίο), πολιτική και φιλοσοφία (μεταπτυχιακά), δίκαιο, καθώς και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης (διδακτορικό και post-doc) στην Ελλάδα και στη Γερμανία.
          Εργάστηκε ως ερευνητής και δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης και του Μαρβούργου. Σήμερα είναι καθηγητής «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ). Υπήρξε μέλος της FEG (Ερευνητική Ομάδα για την Ε.Ε.) στο Μαρβούργο Γερμανίας, Senior Associated Member στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Senior Fellow στο Weatherhead Centre for International Affairs του Χάρβαρντ.
          Μέχρι το καλοκαίρι του 2008 υπήρξε πρεσβευτής-εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου συμμετείχε και διηύθυνε σειρά ομάδων έρευνας, προγραμματισμού και σχεδιασμού.
          Διετέλεσε μέλος του πρώτου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, την Agenda 2000, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς ερευνητικές ομάδες με παγκόσμια αναγνώριση, όπως το «International Group of Expert» και η «Διεθνής Ομάδα Ειδικών: Making It Our Own. A Trans-European proposal on amending the Draft Constitutional Treaty for the European Union».
          Υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς. Καταδικάστηκε δις κατά τη διάρκεια της χούντας. Συμμετείχε στην έκδοση των περιοδικών Διαλεκτική και Επιστημονική Σκέψη.
          Σήμερα διευθύνει τη σειρά «Αναστοχασμός» στις Εκδόσεις Καστανιώτη, όπως παλαιότερα τη σειρά «Λόγος» στις Εκδόσεις Λιβάνη. Αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία εφημερίδα Αξία και την Kυριακάτικη Eλευθεροτυπία.
          Έχει συγγράψει 24 επιστημονικά βιβλία που έχουν εκδοθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού, καθώς και μία συλλογή ποιημάτων.
          Έχει εκδώσει με δικούς του εκτεταμένους προλόγους 60 βιβλία, ανάμεσα στα οποία έργα των J. Habermas, A. Sen, F. Deppe, N. Chomsky, M. Walzer, D. Harvey, J. Huffschmidt, M. Clapsis, M. Ingatieff, Β. Barber. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του, πέραν του παρόντος, είναι: Παγκοσμιοποίηση – Η ιστορική θέση, το μέλλον και η πολιτική σημασία (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2003), Το ενεργητικό δημοκρατικό κράτος – Εθνικό κράτος και παγκοσμιοποίηση (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2004), Πολιτικό σύστημα και ταυτότητα – Παγκοσμιοποίηση και η περίπτωση του Hνωμένου Bασιλείου (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2008), EU-US Relations: Repairing the Transatlantic Rift, σε συνεργασία με τον Π. Λιάκουρα (Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2006). Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά του κείμενα είναι: Cyprus: Thinking outside the Box – The Framework for a Solution, Οξφόρδη, Globalization, Religion and Violence, Γενεύη και Βοστόνη: Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, The Paradox of the Turkish-European Relations, Οξφόρδη.

          http://www.eklogika.gr/page/gov/kotzias_cv

          Μου αρέσει!

    • 28 Ιανουαρίου, 2015 16:25

      απλά για να προσθέσω…

      όπως τζαι πολλοί άλλοι ακαδημαικοί που επιάσαν δημόσια αξιώματα , δεν σημαίνει ότι εγράψαν το ακολουθούν όταν πιάσουν αξιώμα
      είτε γιατί δεν μπορούν
      είτε γιατί απλά δεν γίνεται

      Η ελλάδα έσσιει χρόνια που απλά συμπαρείσταται,
      είτε είναι εκσυγχρονιστές είτε είναι εθνικιστές.

      Δεν τον ξέρω το κοτζιά, αλλά ότι απόψεις τζαι να έσσιει για το κυπριακό το πιο πιθανόν είναι ότι θα ακολουθήσει τη πεπατημένη.
      Εν στον αναστασιάδη η μπάλα, τζαι όχι στον κοτζιά

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        28 Ιανουαρίου, 2015 16:39

        Συμφωνώ για τους ακαδημαϊκούς – ακριβώς το ίδιο έγινε και με τον Νταβούτογλου.

        Συμφωνώ επίσης και για το που βρίσκεται η μπάλα. Ο Κοτζιάς θα εχει αρκετά δικά του προβλήματα…

        Μου αρέσει!

  4. strovoliotis permalink*
    29 Ιανουαρίου, 2015 18:01

    «ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ 2015»! – ΕΥΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΡΚΟ
    Iστορική ανακοίνωση του Λαϊκού Συνδέσμου υπέρ των θέσεων ΣΥΡΙΖΑ για Ρωσία και ιδιωτικοποιήσεις

    Πριν λίγο σε μια ιστορική ανακοίνωση η «σκληρή» ελληνική δεξιά το εθνικιστικό κόμμα του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, επικροτεί την γεωστρατηγική στροφή που επιχειρεί η νέα αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τάσσεται επίσημα υπέρ των αποφάσεων της νέας κυβέρνησης για ματαίωση των ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΗ κλπ τονίζοντας ότι πρώτος ο Λαϊκός Σύνδεσμος έλαβε αυτές τις θέσεις.

    Στην ανακοίνωση με τίτλο «Όχι στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

    «Πάγια θέση της Χρυσής Αυγής, η οποία έχει διατυπωθεί και δημόσια στη Βουλή είναι ότι η Ελλάς δεν πρέπει να συμμετάσχει στις κυρώσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Αυτήν την στάση επιβάλλει το Εθνικό συμφέρον και τα γεωπολιτικά δεδομένα. Επίσης, στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, τις οποίες θεωρούμε ξεπούλημα της Πατρίδος, έχουμε διατυπώσει θέση κατά των ιδιωτικοποίησεων σε ΟΛΠ και ΔΕΗ. Θεωρούμε επίσης σημαντικό ζήτημα την επιστροφή στον Ελληνικό Λαό της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ»».

    Η κυβέρνηση και ο Λαϊκός Σύνδεσμος μπορεί να χωρίζονται από πολιτικό χάος σε ότι αφορά τις θέσεις τους σε μια πλειάδα θεμάτων, όπως ο διαχωρισμός θρησκείας και κράτους, η λαθρομετανάστευση κλπ (τις ίδιες θέσεις έχει άλλωστε και ο κυβερνητικός εταίρος οι ΑΝΕΛ), αλλά φαίνεται ότι στα κορυφαία ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης συνάδουν. Και η στήριξη του κόμματος του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή προς στην κυβέρνηση στην Βουλή σε τέτοια ζητήματα δεν είναι καθόλου αμελητέα υπόθεση.

    Οπως και στον Γοργοπόταμο αριστερά και δεξιά δίνουν τα χέρια για να διώξουν τους συνεργάτες της Γερμανίας…

    Την ίδια στιγμή στην Ρωσία τα ΜΜΕ πανηγυρίζουν για τις νέες θέσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις δυτικές κατά της Μόσχας.

    Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε στην Μόσχα άρεσε ο πολιτικός όρκος των περισσότερων υπουργών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό συνάδουν απόλυτα με τις θέσεις του ΛαΪκού Συνδέσμου, αλλά και των ΑΝΕΛ.

    Τα ρωσικά ΜΜΕ επισήμαναν με πληθώρα σχολίων και την επιλογή του Αλ. Τσίπρα και του μεγαλύτερου μέρους της νέας κυβέρνησης να ορκιστεί με πολιτικό όρκο.

    Μεταξύ άλλων, την απόφαση σχολίασε και ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ, ο οποίος εκτιμά ότι «σε μία χώρα με τόσο ισχυρή ορθόδοξη παράδοση, η οποία διαμόρφωσε την ιστορία και την κοσμοαντίληψη του λαού, δεν υπάρχει μέλλον για καμία πολιτική δύναμη, η οποία θα αποφάσιζε να αγνοήσει την Εκκλησία και τις πνευματικές αξίες, που εκείνη προστατεύει και είναι πολύτιμο για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού».

    «Η Ελλάδα δίδαξε στις Βρυξέλλες ένα μάθημα δημοκρατίας» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του κρατικού ρωσικού πρακτορείου RIA Novosti σε ρεπορτάζ αναφορικά με την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για τη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης για την Ουκρανία και την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ σύσσωμος ο ρωσικός Τύπος και οι σχετικές εκπομπές στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της χώρας συγχαίρουν τη νέα κυβέρνηση για τη στάση της.

    «Οι Έλληνες αποποιούνται τη σκληρή ευρωπαϊκή ρητορική ως προς τη Ρωσία και αυτό ενδέχεται να βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει ενίσχυση των κυρώσεων» γράφει το έγκυρο οικονομικό φύλλο RBK (RosBusinessConsulting), σημειώνοντας ότι στον λογαριασμό της στο twitter η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, απέφυγε να αναφερθεί στις διαφωνίες που προέκυψαν με την ελληνική κυβέρνηση.

    Βέτο από τον Νίκο Κοτζιά στην Ευρώπη;

    «Η Ελλάδα απείλησε να μπλοκάρει τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» είναι ο τίτλος της κυβερνητικής εφημερίδας «Ρασίσκαγια Γκαζιέτα» που επαναλαμβάνουν πολλά ρωσικά ΜΜΕ, ακόμη και η ρωσική εκπομπή της «Φωνής της Αμερικής» η οποία αναφέρεται στους φόβους για ένα «ελληνικό βέτο» στην αυριανή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το Ουκρανικό.

    Τι λένε τα ρωσικά ΜΜΕ για τους ΑΝΕΛ

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι ο νέος σύμμαχος της Ρωσίας;» αναρωτιέται η ρωσική υπηρεσία του BBC, ενώ η πατριωτικών τόνων και φιλική προς το Κρεμλίνο ιστοσελίδα Vzglyad.ru αναδεικνύει την άποψη των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» ότι θα πρέπει «να πραγματοποιηθεί γεωπολιτική στροφή προς την κατεύθυνση της Ρωσίας» κάτι που πρώτο δημοσίευσε χθες το defencenet.gr.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας, Φιόντορ Λουκιάνοφ, «η Ελλάδα μπορεί να εμποδίσει ένα τυχόν νέο κύμα αντιρωσικών κυρώσεων στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ» και θα απαιτηθεί να υπάρξει «ξεχωριστή συζήτηση με τον ελληνικό παράγοντα».

    Όπως σημειώνει ο Ρώσος διεθνολόγος στο πρακτορείο ΡΙΑ- Νόβοστι, υπάρχει ακόμη μία σειρά χωρών που έχουν εκφράσει διαφωνίες και επιφυλάξεις, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Αυστρία κλπ, ενώ για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, «υπάρχουν άλλα ζητήματα πρώτης γραμμής, τα οποία πρέπει να επιλυθούν».

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.