Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το χαμένο στίγμα του Νίκου Αναστασιάδη.

9 Φεβρουαρίου, 2015

Πριν από πέντε χρόνια, σε αυτό εδώ το ιστολόγιο, είχα αρχίσει να εκφράζω τις αμφιβολίες μου για τη συμπεριφορά, απόδοση και ικανότητες του Δημήτρη Χριστόφια (Ένα παράδειγμα, εδώ). Η κριτική τότε ήταν μονοδιάστατη, αφού το βασικό θέμα – άλλοθι, ήταν ακόμη το Κυπριακό και στη βάση των προσδοκιών μου, είχα κρίνει πως ο Χριστόφιας δεν  απέδιδε, ή δεν μπορούσε να αποδώσει. Εν πάση περιπτώσει, ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε πάρει από τον υπογράφοντα πίστωση χρόνου 2 ετών.

Ο άνθρωπος ήταν – τελικά – αχάπαρος και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα τα επόμενα χρόνια, όταν μας προέκυψε ως πρόβλημα και η οικονομία και όλα τα σχετικά και είδαμε τις συνολικές του ικανότητες.

Δεν το μετανιώνω πως είχα στηρίξει τον πρόεδρο εκείνο για 2 χρόνια, παρά το τι ακολούθησε. Λαμβάνοντας υπόψιν πως το βασικό πρόβλημα ήταν τότε το Κυπριακό, και έχοντας πίσω μας την τραγική πενταετία του Τάσσου, ήταν φυσιολογική η θέση μου, και τελικά η αλλαγή αυτής.

Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, μόνο οι ηλίθιοι δεν αλλάζουν ποτέ γνώμη.

Ο Χριστόφιας αποχώρησε ρεζιλεμένος και ταπεινωμένος, και η κριτική εδώ, γίνεται πάντα για τις ικανότητες του και όχι την ιδεολογία του, κάτι που δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν αρκετοί αναγνώστες του ιστολογίου αυτού.

Για τον ίδιο λόγο γίνεται ή θα γίνεται και η κριτική για το Νίκο Αναστασιάδη. Για τις ικανότητες του και για το έργο που αποδίδει ή δεν αποδίδει. Η ανάγκη για το κείμενο αυτό προκύπτει κυρίως από την αξιολόγηση δυο χρόνων προεδρίας του Νίκου Αναστασιάδη, μια περίοδος η διάρκεια της οποίας είναι ικανή να χαρακτηρίσει το έργο του, αλλά και για ένα άλλο λόγο: τον Τσίπρα. Η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, η πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο, η πλημμυρίδα άρθρων, θέσεων και απόψεων σχετικά με το θέμα στο διεθνή τύπο, ο ουσιαστικός πολιτικός εμβολιασμός που ήδη κάνει η επιτυχία αυτή σε άλλες χώρες, δείχνει πως είτε συμφωνεί κανείς με τον άνθρωπο είτε όχι, το στίγμα του θα μείνει στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας και της Ευρώπης, και σε αυτό τον τομέα ο Τσίπρας ήδη προηγείται του Αναστασιάδη.

Και για να μην υπάρχει απορία: ο Τσίπρας δέχτηκε πολύ έντονη κριτική από αυτό το ιστολόγιο. Όχι γιατί επεσήμανε τα αρνητικά δεδομένα της κατάστασης της Ελλάδας, αλλά γιατί δεν ήταν σε θέση να προσφέρει εναλλακτική πειστική και ρεαλιστική θεραπεία. Η συμπεριφορά του από την ημέρα της εκλογής του, είναι μάλλον αμφιταλαντευόμενη, αφού στην Κύπρο έδειξε να θέλει να προσγειωθεί, να ακούσει και να διαπραγματευτεί, αλλά η περιοδεία που ακολούθησε στην Ευρώπη και οι προγραμματικές δηλώσεις δείχνουν πως δεν εγκαταλείπει μαξιμαλιστικούς, ανέφικτους στόχους. Για όση σημασία έχει, στο βαθμό που κινείται προς το ρεαλισμό και τη συνδιαλλαγή του εύχομαι καλή επιτυχία.

Και τελειώνω την αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας πως έχει γίνει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μια συστημική παράμετρος που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Οι σύμμαχοι και συνεργάτες στην Ευρώπη καλό είναι να το θυμούνται αυτό, γιατί σε κίνδυνο δε βρίσκεται η πολιτική επιβίωση του Τσίπρα, δεν έχει τόση σημασία  αν χρεοκοπήσει και επίσημα η Ελλάδα, σημασία έχει να ανασυνταχθεί και να επανεκκινήσει η Ευρώπη ούτως ώστε η παράμετρος Τσίπρας να υπερκαλυφθεί και να παραμεριστεί από άλλες, θετικές ορατές παραμέτρους στην ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων.

Και ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει πολύ σύντομα.

…………………………………………………………………………..

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης μοιάζει με τον Αλέξη Τσίπρα στο βαθμό που είχε ανάλογη «είσοδο» στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, αφού μέρες μόνο μετά την εκλογή του, έπρεπε να υποστεί τη διαδικασία αποφάσεων για το μέλλον της οικονομίας της Κύπρου. Βρέθηκε μπροστά σε μια κατάσταση που είχε υποτιμήσει, πανικοβλήθηκε, το όλο πολιτικό μας σύστημα συμπεριφέρθηκε ανάλογα, και είχαμε τις γνωστές αποφάσεις. Οι πλείστες εκ των οποίων κρινόμενες εκ των υστέρων και εκ των αποτελεσμάτων, αποδεικνύονται ορθές, παρά το αρχικό κόστος προς την οικονομία της Κύπρου.

Άρα ο πρόεδρος ξεκίνησε με ένα άριστο άλλοθι: είχε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που δημιούργησαν και εκτράχυναν όλοι οι προηγούμενοι. Από εκεί και πέρα, δυο χρόνια αργότερα τα άλλοθι ξεθωριάζουν και έχουμε μπροστά μας τη σούμα. Την οποία σούμα ας χωρίσουμε σε τρία κεφάλαια.

  1. Κυπριακό. Αναμφίβολα οι συνθήκες είναι πλέον πολύ διαφορετικές από το 2004, μια χρονιά κατά την οποία η πολιτική γοητεία του Νίκου Αναστασιάδη επεκτάθηκε πέραν του χώρου του ΔΗΣΥ, κερδίζοντας τη συμπάθεια και τις ψήφους των φιλελευθέρων και κεντροαριστερών προοδευτικών που ασφυκτιούσαν. Το ταγκό όμως δεν χορεύεται από ένα, και πρέπει να τονίσουμε πως ο Ταγίπ Ερντογάν του 2015 δεν είναι ίδιος με εκείνο του 2004. Κάποιοι λένε για ευκολία πως το πουλλίν επέτασεν. Εγώ λέω πως δεν μπορούμε να αγνοούμε τον παράγοντα Ερντογάν, δεν μπορούμε να αγνοούμε την ίδια την απόφαση εκείνη των ελληνοκυπρίων του 2004, αλλά η ουσία μένει: το κυπριακό βρίσκεται εκεί που ήταν πάντα: σε αδιέξοδο, με το χρόνο να δουλεύει εναντίον μας και καμία προσπάθεια να δημιουργηθεί κουλτούρα λύσης. Η υπόθεση με το Μπαρμπαρός μπορεί να ήταν ένα ψήλωμα του πήχη από την άλλη πλευρά, αλλά μας παγίδεψε και δυστυχώς μας αφαίρεσε τις επιλογές. Αν θέλετε όμως  την γενική μου εκτίμηση, δεν νοιώθω πως ο πρόεδρος ασχολείται ή νοιάζεται ιδιαίτερα για το Κυπριακό. Το γεγονός πως καμιά από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν ασχολείται επίσης, δεν είναι δικαιολογία. Οι λυσοφοβικοί θα παίζουν πάντα το βιολί τους, το ΑΚΕΛ βολεύεται με το αδιέξοδο, ενώ για όλους θα ήταν σοκ, αν η κυβέρνηση έπαιρνε οποιουδήποτε είδους θετικές πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό. Η όλη αυτή μελανή εικόνα τονίζεται από το πρωτοσέλιδο της Κυριακής 8 Φεβρουαρίου 2015 του Πολίτη που αναφέρεται στις θεμελιώδεις αλλαγές στην στάση των Τουρκοκυπρίων για τη λύση. Βασικά έχουν αγκαλιάσει και εκείνοι πλέον το ΟΧΙ. Και αυτό δεν μπορεί παρά να χρεωθεί στο σύνολο των – εκ των πραγμάτων – όχι και τόσο ικανών πολιτικών μας.
  2. Οικονομία. Γενικά πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, και η όποια κριτική εστιάζεται στο γεγονός πως η κυβέρνηση διστάζει και δεν προχωρεί αρκετά γρήγορα σε ριζοσπαστικές αποφάσεις και αλλαγές. Ναι, υπάρχει η πειστική δικαιολογία πως δεν συνεργάζεται κανείς με την κυβέρνηση και από τη στιγμή που χρειάζεται η συνδρομή της βουλής, οφείλει ο πρόεδρος να γυρεύει συμβιβασμούς και να βάζει νερό στο κρασί του. Το θέμα είναι πως έτσι που πάμε, το κρασί έγινε νερό, γιατί από ότι φαίνεται τα κόμματα της αντιπολίτευσης όχι μόνο αρνούνται να συναινέσουν για ιδεολογικούς –ας πούμε – λόγους (κυρίως ΑΚΕΛ), αλλά και για άλλους λόγους: δεν θέλουν να πετύχει η κυβέρνηση, γιατί θα χάσουν εκείνοι την ευκαιρία να πλασαριστούν ως η καλύτερη λύση (κυρίως Νικόλας Παπαδόπουλος και ΔΗΚΟ). Μια καταστροφική και ανέντιμη στάση δηλαδή, η οποία προκαλεί την αηδία. Αν όμως αυτό που νοιώθω εγώ είναι σωστό, τότε ο πρόεδρος θα έπρεπε να βάλει περισσότερη πίεση και να προωθήσει τις απαραίτητες ενέργειες αναγκάζοντας τους άλλους να εκτεθούν. Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί καθυστερεί το ζήτημα των νομικών εργαλείων για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ειλικρινά δεν βλέπω να προχωρούμε με την επιθυμητή ταχύτητα στα ζητήματα του ΓΕΣΥ και αποκρατικοποιήσεων. Όπως ήρθαν τα πράγματα, το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την οικονομία, είναι η άμεση προτεραιότητα και θα χρειαζόταν μια πιο «επιθετική» στάση από μέρους του προέδρου. Και θα είμαι σαφής: αν το πολιτειακό μας σύστημα δεν μπορεί να δώσει λύσεις, αλλά ο πρόεδρος νοιώθει πως έχει ακόμη την εντολή, ας την διεκδικήσει ξανά. Ναι, παραίτηση και επαναδιεκδίκηση! Και αν ο κόσμος προτιμήσει ας πούμε τον παραμυθά τον Λιλλήκκα, so be it! Οι επιλογές και οι συνέπειες ανήκουν πάντα στους πολίτες ψηφοφόρους. Σε αυτό το κεφάλαιο της οικονομίας, καλό είναι να πούμε πως κουπί δε φαίνεται να  τραβά ο ίδιος ο πρόεδρος, αλλά κάποιοι από τους συνεργάτες και υπουργούς του, κυρίως ο Χάρης Γεωργιάδης.
  3. Είναι και το προσωπικό θέμα. Αυτό που ο Διονύσης του Πολίτη ονομάζει «ηγέτη». Εγώ θα ξεκινήσω από τον περίγυρο του «ηγέτη». Όσο και αν είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο, ο κόσμος δεν μπορεί να ξεχάσει τις διάφορες γκέλες με τη σύζυγο και τις κόρες του προέδρου. Δεν κάνουμε όλοι κάθε μέρα όμορφα «deals» με αρχιεπισκόπους, δεν έχουμε όλοι προσωπικές επιχειρήσεις που όλο και ανακατεύονται στα των πολιτικών καθηκόντων του προέδρου. Και να ήταν μια, να ήταν δυο καλά. Και να ήταν η πρώτη φορά; Δεν αποδίδω ευθύνη στον πρόεδρο γιατί αυτό το μπλέξιμο ιδιωτικών και δημοσίων δραστηριοτήτων χαρακτήριζε για πάντα την πολιτική μας ελίτ, του αποδίδω όμως ευθύνη γιατί δεν έβαλε ένα τέρμα στα ζητήματα που αφορούσαν τον ίδιο, και άφησε τρύπες που τον κυνηγούν και θα τον κυνηγούν. Από την άλλη, σε πιο πολιτικά ζητήματα. Όλοι επισημαίνουν τη προσπάθεια του πρόεδρου να είναι αρεστός και θετικός με όλους. Ε, πρόεδρε, αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν γίνεται! Ουσιαστικό πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και με την ευρύτερη ιδεολογική κατεύθυνση που παίρνει ο πρόεδρος. Είναι πολύ πρόσφατες οι αναλύσεις που εξηγούν την αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα λόγω *και* του φλερτ με την ακροδεξιά και τον συντηρητισμό της δεξιάς, κάτι που αποξενώνει ψηφοφόρους του φιλελεύθερου κέντρου. Κάτι ανάλογο φαίνεται να γίνεται και εδώ. Οι σχέσεις με την εκκλησία, οι σχέσεις με τα σύμβολα της εθνικοφροσύνης, τα πισωγυρίσματα στην παιδεία δεν εκπέμπουν καλή αύρα και καλό να γνωρίζει ο πρόεδρος πως όσο η προεδρία του κυλά προς τον συντηρητισμό αυτός χάνει τα ερείσματα που δικαιωματικά είχε κερδίσει στο παρελθόν εκτός του χώρου του ΔΗΣΥ.

 

Και αυτό είναι τουλάχιστον μυωπικό: με το ΑΚΕΛ να φαίνεται ανίκανο να ξεφύγει από τη ξύλινη γλώσσα μιας σκελετωμένης ιδεολογίας, τα κόμματα του «κέντρου» να είναι αποχρώσεις εθνικισμού και συντηρητισμού, θα είναι κρίμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης να κλείσει την πόρτα σε όσους τοποθετούν τον εαυτό τους στους φιλελεύθερους και τους προοδευτικούς οι οποίοι ντε φάκτο δεν μπορούν να ανήκουν σε οποιοδήποτε από τους άλλους πολιτικούς χώρους.

 

Είναι εύκολο να επιχειρηματολογήσει κάποιος εναντίον των πιο πάνω σκέψεων, με την επίκληση δυο αντικειμενικών παραγόντων: το ένα είναι η πολιτειακή δυσκολία που αντιμετωπίζεται στη βουλή. Το άλλο, είναι πως ο πρόεδρος δεδομένου και του πρώτου λόγου, κουράστηκε να προσπαθεί. Είναι επίσης σωστό πως το πολιτειακό μας σύστημα (*και* λόγω της αποχώρησης των Τουρκοκυπρίων), «θωρακίζει» τους προέδρους της δημοκρατίας δίνοντας τους σχεδόν δικαιώματα μονάρχη. Το θέμα είναι πως ακόμη και μονάρχης να είσαι, τι να το κάνεις αν δεν μπορείς να κυβερνήσεις με τον τρόπο που επιθυμείς;

Εμείς να δεις πόσο προβληματισμένοι είμαστε πρόεδρε.

Εμείς να δεις πόσο προβληματισμένοι είμαστε πρόεδρε.

 

 

 

36 Σχόλια leave one →
  1. 9 Φεβρουαρίου, 2015 08:07

    ‘Εξοχο. Αληθινό.

    Μου αρέσει!

  2. Ανώνυμος permalink
    9 Φεβρουαρίου, 2015 21:21

    Ανούσια φλυαρία.

    Μου αρέσει!

  3. 10 Φεβρουαρίου, 2015 02:23

    πόσα;

    Μου αρέσει!

  4. 10 Φεβρουαρίου, 2015 10:33

    Εξακολουθάς να του διάς άλλοθι σε ένα σωρό σημεία, ακόμα και με φιλελευθερους όρους.

    Στο κυπριακό, πολύ πριν το μπαρμπαρος, εσπατάλησεν αρχικά ένα ολοκληρο χρόνο για να φέρει ακόμα ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίον τίποτε επί τους ουσίας δεν επρόσφερεν που ούλλα τα προηγούμενα, για να να ξαναμπούμε στη κουβέντα, αν το δικό του ξεκαθαρίζει τη βάση ή όχι.
    Μετά οι συνομιλίες εβαλτώσαν για αρκετό διάστημα εφόσον εδιαφωνούσαν στη μεθοδολογία.
    Με το μπαρμπαρος δε…. Την εξαναπάτησε δημοσιογραφικά , δεσμεύοντας τον εαυτό του, σε αποχώρηση που τες συνομιλίες, χωρίς να έχει σχέδιο πως θα επανέλθει. Ναινέκος ξιναινέκος, οι ξένοι (εταίροι μας) θεωρούν ότι έχουμε ίσο μερίδιο ευθύνης…. Τζαι σκέφτου έσσιει να κάμει με τον έρογλου !
    Θυμοθκιάρης σαν τους προηγούμενους θκύο, την ξαναπατά δημοσιογραφικά κατακεραυνόνουντας τους αντιπροσώπους του ΟΗΕ.
    Ενδιαφέρον πάντως σήμερα άρθρο σε διαδυκτιακή εφημερίδα, που αναφέρεται σε διάσταση απόψεων μεταξύ νικουθκιού από τη μια και κασουσιλίδη αβέρωφ από την άλλη που αφορά τις σχέσεις με τη ρωσία

    Οικονομία
    Να μην επαναλάβουμε τες ιδεολογικές μας διαφορές…. τζαι το που βλέπεις την «ορθή κατεύθυνση»
    Όμως δεν παύει να επήεν στο γιορογρουπ εντελώς απροετοίμαστος για τα κουρέματα, χωρίς εναλλακτικό σχέδιο στηριζόμενος (ξανά) σε μιαν ουτοπική στήριξη που τους εταίρους.

    Και είναι γελοίο να τα σύρνει στους προηγούμενους ή στο δημητριάδη τη στιγμή που, το νιόβρη έστειλεν επιστολή του χριστόφκια, προειδοποιώντας για τη κατάσταση στη λαική (άρα έξερε) – τζαι που τη στιγμή που εδεσμέφκετουν για κούρεμα (που δείχνει ότι η προοπτική κουρέματος ήταν στην ατζέντα).

    Το ΓΕΣΥ, το καθυστερούν και το αλλάσσουν, (άμαν εν για τα τοπικά συμφέροντα ξέρουν να αντιστέκουνται στη τροίκα) – και όσο για τες «μεταρυθμίσεις» τίποτε αξιόλογο δεν έγινε πέραν που τες περικοπές. Τα περί αφερεγγυότητας – ναι υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές αλλά – το χαρούιν ποττέ δεν είναι στην ώρα του. Έμαθεν με τα κουρέμματα τζαι το συνεργατισμό ότι άμαν τους πιέσει η τροίκα τελικά τα κόμματα ψηφίζουν, τζαι μηνίσκει τελευταία στιγμή για να μεν τους σφήκει άλλη επιλογή.

    Για τη κυβερνώσα βουλή, θερίζει ότι έσπειρε.
    Πριν τον χριστόφκια, η βουλή εψήφιζε το 90% των νομοσχεδίων ομόφωνα.
    Έπαιξεν παιχνίδι στη βουλή συνεργαζόμενος με τον «νούσιμο» νικολάκη, αφήνωντας τη παραδοσιακή συναίνεση και προχωρόντας στη σύγκρουση – τζαι τωρά πρέπει να το διαχειριστεί ο ίδιος….

    Για τον τσίπρα… Έτσι θυμοθκιάρης που ένι, μπορεί τζαι να τον στηρίξει – ενώ ο άλλος ο ακραίος (ο χαρούλης ντε) , θα αφήκει να τον φαν τζαι θα πισκαλά ότι καλά να του κάμουν.

    Για τη διαπλοκή του με οικονομικά συμφέροντα, όπως και με τη κυρία χρυστάλλα – έπρεπε να είσσιειν είδη παραιτηθεί….

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      10 Φεβρουαρίου, 2015 13:26

      Για το Κυπριακό δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Κάνεις πιο έντονη κριτική και έχεις κάθε δικαίωμα.

      Το άρθρο που αναφέρεις που είναι;
      Στο γιούρογκρουπ και απροετοίμαστος να πήγε, και να είχε υποτιμήσει την κατάσταση, τι θα μπορούσε να γίνει; Στο σημείο που είχαν φτάσει τα πράγματα και κρίνοντας εκ των υστέρων, το κούρεμα ήταν η καλύτερη λύση. Δηλαδή έπρεπε να φορτώνονταν οι φορολογούμενοι το βάρος εκείνο, με δεδομένα τα προβλήματα του δανειακού χαρτοφυλακίου;
      Πριν τον Χριστόφια μπορεί να περνούσαν τα νομοσχέδια στο χαλαρό, γιατί δεν ήταν δύσκολα νομοσχέδια, αφού ζούσαμε στη νιρβάνα πολλαπλών φούσκων…

      Μου αρέσει!

  5. Κώστας Ιωάννου permalink
    10 Φεβρουαρίου, 2015 11:41

    Φλυαρία σίγουρα. Δεν ανακαλύπτεις ή δεν αποκαλύπτεις τα πραγματικά αίτια που οι νυν κυβερνώντες στην ουσιά δεν αποτυγχάνουν αλλά ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ που είναι το δικό τους μανιφέστο με τα ξεπουλήματα στους ιδιωτές καρχαρίες του δημοσίου πλούτου, την λιτότητα και με ένα ΕΕΕ που κάμνει στους ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ αυτά που θα έπρεπε να κάμνουν σε αυτούς που χρωστούν τα δισεκατομμύρια. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ιδέα σε αυτά που μαγειρεύονταν από τους τραπεζάρχες (κανένας δεν είχε ιδέα) αλλά όταν δοκίμαζε να κτυπήσει τον πλούτο έβρησκε την κόντρα της κυβερνώσας βουλής.
    Τώρα που τα πάντα έχουν γίνει ξεκάθαρα και έμαθε ο κόσμος τι σημαίνει τραπεζική μαφία και η διαπλοκή και τα μερίσματα έχουν γίνει πλέον επίσημη και ενσυνείδητη κυβερνητική πολιτική. Στελέχωσαν με ημετέρους τράπεζες και κεντρική τράπεζα πέραν από τους μεσητέμπορους που στελέχωσαν τα συμβούλια των ημικρατικών. Έτσι πετυχαίνουν αυτά που λόγω ιδεολογίας και αφοσίωσης στα συγγράμματα του Φρήμαν και στις πολιτικές της Θάτσερ και του Πινοσετ θέλουν να εφαρμόσουν. Ακόμη ηχούν στα αυτιά μου οι φωνές της υπαλλήλου των κυπριακών αερογραμμών, που έλεγε ότι ο Φούλης τους απείλεισε από την δεκαετία του 90 ότι θα τους έκλεινε. Για αυτό οι τωρινή κυβέρνηση σίγουρα ΠΕΤΥΧΕ στο έργο της….

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      10 Φεβρουαρίου, 2015 13:28

      Φίλε, αν νομίζεις πως ο κόσμος δουλευει έτσι, καλύτερα να μετοικίσεις…

      Μου αρέσει!

      • 10 Φεβρουαρίου, 2015 15:24

        Πλήρως τεκμηριωμένη και μάλιστα με διαλεκτικότατο τρόπο η απάντηση του Strovolioti. Προφανώς κι σ’ αποστόμωσε Κώστα Ιωάννου, [ο Strovoliotis], με τα λεγόμενα του… Τι τα ‘θελες κι ΕΣΥ να ανακατωθείς με τα πίτουρα! Τα ‘θελες και τα ‘παθες! Γι’ αυτό και τώρα άρον τον κράββατον ΣΟΥ και περιπάτει για μετοικεσία…
        ΕΓΩ πάντως, Κώστα Ιωάννου, θα ΣΟΥ αφιερώσω και το τραγουδάκι του μακαρίτη του Ζωρζ Μουστακί “Ο Μέτοικος”, για το κουράγιο ΣΟΥ να προσπαθήσεις ν’ ανοίξεις διάλογο με τον Strovolioti: https://www.youtube.com/watch?v=wJdpK87UAYs

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          10 Φεβρουαρίου, 2015 15:26

          Ρε συ διαλεκτικέ, δηλαδή ο κόσμος δουλεύει όπως τον φαντάζεται ο Κώστας;

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          11 Φεβρουαρίου, 2015 06:58

          Ρε Ανεφ, γράφεις στο μπλοκ σου: «Προσπαθεί να κάμει τζιαι κριτική, με το παμπάτζιην όμως, αλλά κι ως μωρή παρθένα που ξεγελάστηκε, στον Αναστασιάδη» (http://aneforiwn.blogspot.com/2015/02/72015.html)

          Φυσικά, τόσο καταλαβαινεις, τόσο γράφεις! Δεν έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις από κάποιο που ζει μέσα στον φανατισμό και το βόλεμα της ηθικής ανωτερότητας της ιδεολογίας του! Θυμόμαστε όμως όλοι την αντικειμενική σου κριτική όταν ο *δικός* σου πρόεδρος βρισκόταν στην εξουσία. Που ήταν τόσο καλός και ικανός που άφησε πίσω το καμένη γη.

          Μου αρέσει!

  6. Ανώνυμος permalink
    10 Φεβρουαρίου, 2015 16:29

    Στροβολιώτη άστο μην το ψάχνεις!Οι ΑΚΕ-ΛΗΣΤΕΣ έχουν προ πολλού μετοικήσει στον πλανήτη Καταστρόφιας!Τζιαμέ νομίζουν ότι «Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ιδέα σε αυτά που μαγειρεύονταν από τους τραπεζάρχες» τζιαι ας είχαν τραπεζίτες υπουργούς ή βουλευτές τους που ήταν σε διοικητικά συμβούλια τραπεζών για να διαγράφουν τα δάνεια καπιταλιστικών εταιρειών που πρόσκεινται ή είναι ιδιοκτησία του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ! Τζιαι ας ηταν ομοτράπεζοι του Βγενόπουλου στο προεδρικό! Επίσης νομίζουν ότι «δοκίμαζε(η κυβέρνηση του καταστροφικού ΑΚΕΛ) να κτυπήσει τον πλούτο!»Για αυτό, παρέδεωσαν στην δικαιοσύνη όλους τους καπιταλιστές φοροδιαφυγάδες, συμπεριλαμβανομένου και του κουτσοδουλιώτη κομμουνιστή Μιλτιάδη Νεοφύτου!Σιγά μην σκίσετε το καλτσόν ρε με τα κτυπήματά σας εναντίον του πλούτου!Και το χειρότερο!Στον πλανήτη Καταστρόφια δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος κατάλαβε τη σημαίνει Ακελική μαφία!Βάσος Γεωργίου,Άντρος Κυπριανού,Μολέσκης,μίζες από ταμεία ημικρατικών οργανισμών,κτλ.Τζιαι νομίζουν οι θεομπαίκτες, ότι ο λαός ξέχασε τα βολέματα ακόμα και του γαμπρού ο οποίος με ένα πτυχίο Τουρκολογίας έπερνε τα μαλλιοτζιέφαλα του σε μισθούς!Καλά ρε, τζιαμέ στον πλανήτη Καταστρόφια είσαστε εντελώς καθηστερημένοι ή προσπαθείτε να μας πιάτε στο μαιττάππι;

    Μου αρέσει!

  7. strovoliotis permalink*
    10 Φεβρουαρίου, 2015 20:19

    Ανώνυμε, θα ήταν πιο παραγωγική η χρήση λιγότερο εντόνων χαρακτηρισμών.. Υπάρχουν δεδομένα: βγήκε η λίστα των κακοπληρωτών του φόρου, με ένα σωρό ονόματα της αριστεράς, έβγαλε το σκασμό η αριστερα! Βουλευτής της αριστεράς είναι μέσα στη λίστα, έβγαλε το σκασμό η αριστερά! Η υποκρισία του σχολιαστή Κώστα Ιωάννου ειναι πέραν από σαφής αφού προφανώς όλα αυτά δεν πέρασαν καν στην αντίληψή του!
    Προσοχή: οι περισσότεροι είναι της δεξιάς, αλλά αυτό δεν είναι κριτήριο: οι κλέφτες δεν έχουν ιδεολογία, παρά το γεγονός πως οι φανατικοί ιδεολόγοι πιστεύουν το αντίθετο.

    Μου αρέσει!

  8. strovoliotis permalink*
    10 Φεβρουαρίου, 2015 20:20

    Μου αρέσει!

  9. strovoliotis permalink*
    10 Φεβρουαρίου, 2015 20:21

    Είμαι «φασίστας» λέει αυτός:

    Μου αρέσει!

  10. strovoliotis permalink*
    10 Φεβρουαρίου, 2015 20:22

    Για την υποκρισία πάλι:

    Μου αρέσει!

  11. Ανώνυμος permalink
    10 Φεβρουαρίου, 2015 23:37

    Για να είναι κάποιος κομμουνιστής σημαίνει ότι θα ήθελε να καταργηθεί η ιδιοκτησία και το κέρδος και πρόθυμα θα κατέθεται την περιουσία στον κορβανά ενός κομμουνιστικού κράτους. Τώρα αν στο υπάρχον σύστημα έπαιξε με τους κανόνες που παίζουν και οι ιδεολογικοί του αντίπαλοι, δεν σημαίνει ότι γίνεται το ίδιο με αυτούς. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι εκείνοι επιδιώκουν την διαιώνιση του ενώ αυτός επιδιώκει την κατάργηση του.

    Είπαμε: Είμαστε κομμουνιστές, όχι μαλάκες. Αν κλέβουν οι άλλοι με σκοπό να επιβάλλονται διά του κλεμμένου πλούτου, τότε θα κλέβω κι’ εγώ για να μπορώ να αντιστέκομαι και μάλιστα για να βοηθώ και άλλους ομοιδεάτες μου να μπορούν να αντισταθούν και αυτοί. Μέχρι και εκκλησιές ευχαρίστως θα άνοιγα στην ανάγκη. Δεν αναγνωρίζω τον πλούτο κανενός, είναι όλος κλεμμένος. Εμένα αυτή είναι η στάση μου έτσι πράττω και έτσι θα πράττω.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Φεβρουαρίου, 2015 06:47

      Πολύ ενδιαφέρον, που επιβεβαιώνει αυτό που λέω: ο κλέφτης είναι κλέφτης και καμία ηθική ανωτερότητα δεν εχει οποιοδήποτε ιδεολογία.

      Μου αρέσει!

  12. 11 Φεβρουαρίου, 2015 02:00

    Ότι φάτε εν χαλάλιν σας αγαπητέ Στροβολιώτη. Ακόμα τζιαι η διχοτόμηση εν χάκκιν σας.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Φεβρουαρίου, 2015 06:48

      Ρε φίλε δεν ξέρω ποιοι είμαστε «εμείς» αλλά ίσως να έπρεπε να ψάξεις μήπως έχετε και «εσείς» λίγο φταίξιμο γι’ αυτό που πάει να γίνει;

      Μου αρέσει!

  13. Κώστας Ιωάννου permalink
    11 Φεβρουαρίου, 2015 08:32

    μα εν αθθυμάσε strovolioti που πότε η Ειρήνη εφώναζε για τους ανυψωτές κεφαλαίων στην HSBC τζιαι εν της εβάλλαν φτι. Ήταν τότες που η επιτροπή Πική εκτελούσε το «επιστημονικο» της έργο με τα δάνεια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που επροσπάθησε να πιάει, για τους διακανονισμούς της ΠΕΟ τζιαι γιατί άρκησεν το ΔΗΚΟ να φύει που την κυβέρνηση. Το «εμείς» που αρωτάς μπορεί να πεςριλαμβάνει και αυτούς που ενώ συμφωνούν και συμπαθούν την κυβέρνηση Τσίπρα άφαιρούν το δικαίωμα στους αριστερούς να συμπαρασταθούν απλά επειδή στο μυαλό τους υπάρχει το «ούλλοι εφάσειν» αριστεροί τζιαι δεξιοί τζιαι έτσι έσιει το άλλοθι να «πετύχει» ότι θέλει ο νεοφιλελεύθερος παρπέρης, σε βάρος της εργατικής τάξης.

    Μου αρέσει!

    • strovoliotis permalink*
      11 Φεβρουαρίου, 2015 08:41

      Αν έχεις την αφελή ιδέα πως έχουμε «παρπέρηδες» που λειτουργούν σε βάρος της όποιας τάξης, καλά κρασιά!

      Το μόνο που αντικειμενικά υπάρχει, είναι ικανοί ή ανίκανοι διαχειριστές του συστήματος ελεύθερης οικονομίας σε μια αστική κοινωνία. Τα λοιπά είναι βολεμένη προπαγάνδα για όσους δεν μπορούν ή βαριούνται να δουλέψουν για να βελτιωθούν τα πραγματα γύρω τους.

      Μου αρέσει!

      • Ανώνυμος permalink
        11 Φεβρουαρίου, 2015 22:38

        Σύρνε αφκά πασ’ τον τοίχον κουμπάρε Κώστα . . . . . . .

        Μου αρέσει!

      • 12 Φεβρουαρίου, 2015 02:09

        Οι πεινασμένοι της Αφρικής, ας πούμεν, «βαριούνται να δουλέψουν»! Στην Κύπρο έχει δουλειές και ο κόσμος βαριέται να πάει να δουλέψει και προτιμά να παραμένει άνεργος!
        Τα «συστήματα ελεύθερης οικονομίας» στις «αστικές κοινωνίες» της Αφρικής, αλλά και της Κύπρου γιατί δεν δουλεύουν; Έχουν μαζευτεί όλοι οι «ανίκανοι», «αχάπαροι», οι τεμπέληδες, οι αχαμάκκηες, όπως και οι διεφθαρμένοι στην Αφρική, την Κόπρο, την Ελλάδα, γενικώς στη Νότια Ευρώπη, ή στην Κεντρική και Νότια Αμερική, ενώ αντιθέτως όλοι «οι ικανοί […] διαχειριστές του συστήματος [της] ελεύθερης οικονομίας…» γεννιούνται, μεγαλώνουν και ζουν στη Γερμανία, τη Ολλανδία και τη Φιλανδία; [Εν θυμίζει κάτι από Χίτλερ αυτό;] Εν το DNA τους τέτοιο που τους κάμνει πιο καπάτσους και ικανούς; Αλήθεια πόσες συμφωνίες ΔΕΝ τηρήθηκαν [με την ανοχή ή την κάλυψη των Δυτικών Σύμμαχων] για τη Γερμανία ως την ηττημένη του Β΄ Παγκοσμίου Πόλεμου και ποσά χρέη τής χαρίστηκαν για να δημιουργήσει [μετά τον Πόλεμο] το λεγόμενο «γερμανικό οικονομικό θαύμα» και να εξουσιάζει σήμερα την Ευρώπη, τζιαι να κάμνει τζιαι ο Σιόιμπλε τον καμπόσο; Και στο αίμα ποιων μεγαλούργησαν επί ναζισμού οι γερμανικές εταιρείες και με ποιες κομπίνες και πόσα εκατομμύρια μίζες μεγαλουργούν σήμερα [βλέπε, ας πούμεν, τη Siemens]; Μήπως η αδυναμία κάποιων να απαντήσουν σ’ όλ’ αυτά και να υπεκφεύγουν [με αποτέλεσμα περί άλλων συνήθως να τυρβάζουν], αποτελεί τη «βολεμένη προπαγάνδα τους» . Βλέπετε δεν μπορούν να δουν πέραν από τα στενά ατομικά και ταξικά τους συμφέροντα, γι’ αυτό και πλασάρουν λαφαζανιές και αερολογίες για αφελείς;

        Πάντως, ΕΓΩ αναγνωρίζω στον Blogοδεσπότη Strovolioti κι ένα πράμα στο οποίο έχει δίκιο: ότι ΔΕΝ «έχουμε “παρπέρηδες” που λειτουργούν σε βάρος της όποιας τάξης». Αντίθετα έχουμε παρπέρηδες [όπως ο Δεσμεύομαι_Ότι_Δεν_Θα_Δεχτώ_Κούρεμα_Καταθέσεων] που λειτουργούν και σε βάρος της ίδιας τους της τάξης. Ο καπιταλισμός χαρακτηρίζεται κι από κανιβαλισμό. Για να μπορέσει να επανεκκινήσει η αλυσίδα αναπαραγωγής του κεφαλαίου και ξαναδημιουργήσει [το κεφάλαιο] νέο πλούτο, πρέπει να καταστρέψει μέρος του πλούτου τον οποίο ήδη οι εργαζόμενοι δημιούργησαν προς όφελος της επιχειρηματικής και οικονομικής τάξης. Αυτό έγινε και με το κούρεμα! Πού ξανακούστηκε ο ίδιος ο καπιταλισμός που έχει ως αρχή του τη δημιουργία πλούτου και περιουσίας να αυτοαναιρείται καταστρέφοντας μέρος αυτού του πλούτου; Τούτο όμως αποτελεί εγγενές γνώρισμα [και πρόβλημα] του καπιταλισμού [ένα από τα πολλά του!], το οποίο οι θιασώτες του συστήματος αποκαλούν [sic!] ελεύθερο και υγιή [τρομάρα τους!] ανταγωνισμό… Στην ουσία όμως, δεν είναι τίποτε άλλο από ενδο-καπιταλιστικές αντιθέσεις και αντιπαλότητες που οδηγούν σε αδιέξοδα, διεθνικές και εμφύλιες συγκρούσεις, ή ακόμα και σε περιφερειακούς και παγκόσμιους πολέμους και εν γένει στη βαρβαρότητα…

        Ξέρω, ξέρω, Strovolioti: Τα πιο πάνω αποτελούν τοποθετήσεις ενός αφελούς που δεν ζει στον πραγματικό κόσμο [της εκμετάλλευσης και στην βαρβαρότητα] αλλά σ’ ένα ουτοπικό κόσμο που δεν υπάρχει… Αλλά ούτε και η αστική δημοκρατία υπήρχε πριν 400 χρόνια! Αλήθεια ο Ροβεσπιέρος, ο μέγας ηγέτης της αστικής Γαλλικής Επανάστασης του 1789 [του οποίου η περίοδος διακυβέρνησης έμεινε στην ιστορία ως η “Περίοδος της Τρομοκρατίας” – γιατί άραγε;], δεν συμβιβάστηκε με το φεουδαρχικό σύστημα που ήταν η τότε πραγματικότητα με κυρίαρχους τους βασιλιάδες, τους ευγενείς και τους παπάδες;
        Α, ρε Strovolioti, ώρες ώρες διερωτούμαι τι διάολο είναι τέλος πάντων αυτός ο λεγόμενος φιλελευθερισμός ΣΑΣ, όταν έχετε υποτάξει τα πάντα στα στεγανά ενός συστήματος που δουλεύει μόνο για τους λίγους και στηρίζεται ως εκ της φύσεως του στη διαφθορά, την αυταρχικότητα και τον συντηρητισμό… Τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα ισχύουν μέχρι εκεί που δεν θίγονται τα ταξικά συμφέροντα σας… Κι ΕΜΕΙΣ φυσικά υπερασπιζόμαστε τα δικά μας ταξικά συμφέροντα [αλίμονο!], αλλά ΕΜΕΙΣ τουλάχιστον είμαστε ΚΑΙ οι ΠΟΛΛΟΙ! Και μιλώ πάντοτε σε κοινωνικό/ταξικό επίπεδο… Αν ναι, αυτά ΕΣΥ δεν τ’ αναγνωρίζεις! Όμως ποτέ δεν ΣΕ είδα να τεκμηριώνεις την άποψη ΣΟΥ με την οποία απορρίπτεις την ταξικότητα των αστικών κοινωνιών… Απλώς κι εδώ αφορίζεις διατεινόμενος ότι δεν υπάρχουν τάξεις [ή και κοινωνικές διαστρωματώσεις] κι ούτε κι αντικρουόμενα ταξικά συμφέροντα. Θεωρείς ότι ο λόγος ΣΟΥ αποτελεί αξίωμα…
        Άντε και καλά κρασιά! [Αύριο είναι και Τσικνοπέμπτη!]…

        Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          12 Φεβρουαρίου, 2015 07:30

          Το «βαριούνται να δουλέψουν» δεν το κατάλαβες. Η όλη φράση είναι : «βαριούνται να δουλέψουν για να *βελτιωθούν τα πράγματα* γύρω τους.» Αφορά όλους εκείνους τους από ιδεολογικού άμβωνος κήρυκες που μας γεμίζουν και περιορίζονται σε όμορφα και τέλεια συνθήματα που δεν έχουν όμως την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα.
          Οπότε όλα τα συμπεράσματα που έβγαλες με τη λανθασμένη ανάγνωση που έκανες είναι άσχετα με το θέμα μας.
          Αυτά που αναφέρεις, τα κακώς έχοντα του καπιταλισμού γιατί νομίζεις πως επικυρώνουν τις θέσεις σου; Ανεξάρτητα από την αφετηρία της ανάλυσης σου, καταλήγεις σε αυτό που υποστηρίζω πάντα και που δεν είναι τίποτε περισσότερο από απεικόνισης της πραγματικότητας: ως μη τέλειο σύστημα, ναι, ο καπιταλισμός και κρίσεις έχει και *θα έχει*, και προβλήματα. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως είναι το μόνο ρεαλιστικό και βιώσιμο σύστημα που υπάρχει προς το παρόν στη γη. Αν και όταν αλλάξει ή πιθανότερο μετεξελιχθεί, θα το δούμε θα το κρίνουμε και θα το δουλέψουμε!
          Νομίζω ο μόνος που χρησιμοποιεί τη λογική των ταξικών συμφερόντων προς όφελος του και σε βάρος των άλλων είσαι εσύ! Εγώ δεν επιθυμώ ένα σύστημα που να σε εκμεταλλεύεται να σε περιορίζει και να σου αφαιρεί εκ των δικαιωμάτων σου – στις ώριμες αστικές κοινωνίες υπάρχει μια ισορροπία, μια αυξημένη ευημερία και λιγότερα προβλήματα και κρίσεις (πάντα συγκριτικά). Αυτή είναι η *δική* μου επιδίωξη για ένα κόσμο με διάφορες ομάδες συμφερόντων, διάφορες τάξεις, διάφορα στρώματα, διάφορες ατζέντες που συλλειτουργούν εποικοδομητικά. Η δική σου είναι να με λιώσεις και να με εξαλείψεις – όπως με αντιλαμβάνεσαι μέσω της απλοϊκής σου ανάλυση ως ταξικό εχθρό.
          Η διαφθορά, η αυταρχικότητα και ο συντηρητισμός δεν έχουν θέση σε αυτό που επιθυμώ και επίσης δεν έχουν θέση στις υπαρκτές κοινωνίες που περιγράφω λίγο πιο πάνω. Είναι αυτό που λέω βόλεμα: επισημαίνεις όλα τα αρνητικά, τα θεωρείς εγγενή και μόνα στοιχεία του συστήματος, και μετά πάππαλλα το σύστημα! Εγώ επιθυμώ να τα εξαλείψω, στο βαθμό που είναι ανθρωπίνως δυνατό.

          Με την ευκαιρία δες αυτό το χάρτη, από βιβλίο του Κρούγκμαν που εκδόθηκε στα ελληνικά. Όσο πιο μικρός ο συντελεστής τόσο πιο μικρή η ανισότητα. Αφορά στοιχεία του 2010.

          https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/10989302_10206105337222585_1844270232631589672_n.jpg?oh=add949a9748786c815c1844d7a8c79b4&oe=559298C7&__gda__=1431586210_ac903e3887898a36be048d7c42926f3d

          Μου αρέσει!

        • 12 Φεβρουαρίου, 2015 14:51

          Strovolioti,

          Ποιος μιλά τώρα για ουτοπίες και ευσεβοποθισμούς, ενώ παράλληλα στρουθοκαμηλίζει κιόλας; Ένα απτό παράδειγμα γι τα πιο πάνω από το λόγο ΣΟΥ: «Η διαφθορά, η αυταρχικότητα και ο συντηρητισμός δεν έχουν θέση σε αυτό που επιθυμώ και επίσης δεν έχουν θέση στις υπαρκτές κοινωνίες που περιγράφω λίγο πιο πάνω….»
          Η διαφθορά αποτελεί εγγενές γνώρισμα του καπιταλισμού από καταβολής του [όποια καπιταλιστική πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις τη διαπλοκή από κάτω], η αυταρχικότητα [σε βάρος των φτωχών και των αδυνάτων] χαρακτηρίζει όλα τα οικονομικά δυνατά καπιταλιστικά κράτη καθώς κι όλες τις “εθνικές” αστικές διακυβερνήσεις όταν νοιώθουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν την εξουσία, ενώ ο συντηρητισμός του συστήματος διατηρεί εν ζωή ένα σωρό κατεστημένα που κρατούν τους ανθρώπους οικονομικά και κοινωνικά ανελεύθερους…

          Μου αρέσει!

        • strovoliotis permalink*
          13 Φεβρουαρίου, 2015 07:16

          Και εγώ που νόμιζα πως η διαφθορά ήταν χαρακτηριστικό του (αν) υπαρκτού σοσιαλισμού! Και πως η αυταρχικότητα ήταν ο λόγος που ένα σωρό πλάσματα το έσκαγαν για τη δύση!

          Επαναλαμβάνεις θέσεις που τονίζουν το βόλεμα σου όμως! Ρίχνουμε ένα – παντελώς ανυπόστατο – περί εγγενών χαρακτηριστικών και μετά κλείσαμε.

          Φίλε, αν θέλεις να είσαι χρήσιμος αντί γραφικός, παρέτα τα τούτα!
          (Και, ναι, επαναλαμβάνω, μπας και δεν το θυμάσαι: φυσικά υπάρχουν προβλήματα, φυσικά υπάρχουν και κρούσματα όπως αυτά που αναφέρεις – εσύ δεν γριππώνεσαι ποτέ;)

          Μου αρέσει!

  14. Ανώνυμος permalink
    12 Φεβρουαρίου, 2015 12:36

    Άνεφ ορίων, αφού κόπτεσαι τόσο για αυτούς που πεινούν στην Αφρική, τότε σήκω από τον καναπέ και την σούβλα,,ξαπόλα το Ίντερνετ,που ερεισθω εν παρόδο είναι μία από τις αιτίες για να δυστυχούν στις χώρες του τρίτου κόσμου,πάψε να μας το πέζεις ιεροκύρηκας και ηθικολόγος και πήγαινε εκεί κάτω στην Αφρική να κάμεις την επανάστασή σου!Να κλάνει διαδιχτυακώς ξέρει και η κουτσή Μαρία,όχι μόνο εσύ!Παρεπιμπτόντως,ως μέγας και τρανός πολέμιος του κεφαλαίου και του καπιταλισμού,δεν τραβάς προς Τζιοβάνη μεριά,να τους πεις όλα αυτά που έκλεβε από τον Κυπριακό λαό να τα επιστρέψει αμέσως;Όι μόνο ϊντερνετ τζιαι καλοπέραση!Κατά προτίμηση στον κόσμο που κινδυνευει να χάσει τα σπίτια του.Ας τους μοιράσει τα εκατομύρια που έκλεψε να ξοφλήσουν!Γαμώτο μα πόσο γελιοί είστε;Και το τραγικό ούτε καν το αντιλαμβάνεστε!

    Μου αρέσει!

    • Ανώνυμος permalink
      12 Φεβρουαρίου, 2015 14:25

      Πε του τα κύριε . . . . . Καπόττε.

      Μου αρέσει!

    • 12 Φεβρουαρίου, 2015 15:00

      Πιο πάνω Ανώνυμε,

      Προφανώς με το «γελιοί», θες να πεις «γελοίοι»!
      Ο ατομικός θυμός και η προσωπική αντίδραση [του καθενός από εμάς] έχουν αποτέλεσμα όταν μετατρέπονται σε συλλογικό θυμό και σε συλλογικές μαζικές δράσεις… Να τα πούμεν λοιπόν, στην επόμενη μαζική κινητοποίηση που θα γίνει στην Κύπρο, όπως ας πούμεν, εκείνη της 4ης του Μάρτη… Όλα τ’ άλλα που λες τ’ άκουω βερεσέ, γιατί αποτελούν σκέττες δικαιολογίες για την απάθεια τόσο τη δική ΣΟΥ όσο και πολλών άλλων !

      Μου αρέσει!

  15. Ανώνυμος permalink
    12 Φεβρουαρίου, 2015 15:45

    Άνεφ ορίων,μπα δεν πάω σε διαδηλώσεις.Είναι χάσιμο χρόνου και για τους αργόσχολους!Προτιμάω να δουλεύω υπερωρίες, και ας φορολογούνται από το κράτος.Έτσι καταλαμβαίνω εγώ την κοινωνική αλληλεγγύη!Και προσέξτε εκεί στο ΑΚΕΛ, μην ξεφύγετε και σας δούμε κατά λάθος με καμμιά ελληνική σημαία μαζί με τουε Λιλλλήκες,τους Περδίκηδες κτλ.
    Ανώνημε Καπόττε, ο υπερβολικός αυνανισμός βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο!Ξεκούρασε λίγο τις παλάμες σου!

    Μου αρέσει!

    • 12 Φεβρουαρίου, 2015 17:09

      Γράφει ο πιο πάνω Ανώνυμος: «… μπα δεν πάω σε διαδηλώσεις. Είναι χάσιμο χρόνου και για τους αργόσχολους! Προτιμάω να δουλεύω υπερωρίες, και ας φορολογούνται από το κράτος…» — Ακόμα κάποιος που κρίνει άπω την ασφάλεια της βολής ΤΟΥ(!!!), δίνοντας μάλιστα και συμβουλές στους άλλους για το τί θα κάμουν…

      Μου αρέσει!

  16. strovoliotis permalink*
    13 Φεβρουαρίου, 2015 18:37

    Ο αγαπητός Ανεφ, επειδή προφανώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην επιχειρηματολογία του μπλοκ, έκανε ολόκληρη δική του αναρτηση, όπου μεταξύ άλλων στοχοποιεί τον γράφοντα: http://aneforiwn.blogspot.com/2015/02/82015.html

    Και όλα αυτά, επειδή κάποιος Κάρολος (ένας κοινός θνητός όπως εγώ) είπε κάποια σωστά, κάποια λιγότερο σωστά πράγματα πριν κάμποσες δεκαετίες.

    Φανατισμός και πίστη αναλογη με εκείνη όσων πιστεύουν σε ένα άλλο τύπο: τον Ιησού. Η μόνη διαφορά είναι πως αυτός μπορεί να μην υπήρξε καν.

    Μου αρέσει!

    • 15 Φεβρουαρίου, 2015 22:08

      Strovolioti λες πως «… προφανώς δεν μπορώ να αντεπεξέλθώ στην επιχειρηματολογία του μπλοκ…» [ΣΟΥ]… Και προφανώς επάθαμε της παροιμίας που λαλεί: “φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης”… Θα επανέλθω!

      Μου αρέσει!

      • strovoliotis permalink*
        16 Φεβρουαρίου, 2015 07:44

        Ανεβάζω τα μανίκια, διπλασιάζω τις προπονήσεις και σε περιμένω!

        Μου αρέσει!

  17. strovoliotis permalink*
    19 Φεβρουαρίου, 2015 10:04

    Κάποια κειμενά μου αναδημοσιευονται και άλλού, όπως ας πούμε το Sigmalive (http://www.sigmalive.com/blog/ycioannou/2015/02/1256/to-xameno-stigma-tou-nikou-anastasiadi)

    Ρίξτε μια ματιά και στο διάλογο που αναπτύχθηκε εκεί: BLUEARROW • 19 hours ago
    ‘Ο καθένας ζεί στόν κόσμο του .
    Αυτό είναι το σχόλιο μου γιά το άρθρο .
    • Reply•Share ›
    Avatar
    Mike Glasser • 4 days ago
    Ο Αναστασιάδης, δειλός και λαϊκιστής, απογοήτευσε. Οι υπόλοιποι όμως προδότες, ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ και οι υπόλοιποι κομπάρσοι μας έχουν αηδιάσει. Μόνο ο Χάρης Γεωργιάδης φάνηκε άξιος παρά το γεγονός ότι ο Αναστασιάδης του δένει τα χέρια με κάθε ευκαιρία λαϊκισμού που προκύπτει.
    • Reply•Share ›
    Avatar
    yiannoschr • 5 days ago
    Ρηχά άρθρα όπως το πιο πάνω είναι φανερό ότι γράφονται για εσωτερική κατανάλωση και εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων. Τουλάχιστον ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ως προτεραιότητα την κάλυψη της διαφθοράς και των διεφθαρμένων και προσπαθεί για το καλό της πατρίδας του. Κρίμα που στην Κύπρο όπως και στην Ελλάδα δεν εμφανίζονται νέοι ικανοί και αδιάφθοροί πολιτικοί…
    1 • Reply•Share ›
    Avatar
    ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΟΘΟΔΟΞΟΣ • 7 days ago
    «Και θα είμαι σαφής: αν το πολιτειακό μας σύστημα δεν μπορεί να δώσει λύσεις, αλλά ο πρόεδρος νοιώθει πως έχει ακόμη την εντολή, ας την διεκδικήσει ξανά. Ναι, παραίτηση και επαναδιεκδίκηση! Και αν ο κόσμος προτιμήσει ας πούμε τον παραμυθά τον Λιλλήκκα, so be it! Οι επιλογές και οι συνέπειες ανήκουν πάντα στους πολίτες ψηφοφόρους. Σε αυτό το κεφάλαιο της οικονομίας, καλό είναι να πούμε πως κουπί δε φαίνεται να τραβά ο ίδιος ο πρόεδρος, αλλά κάποιοι από τους συνεργάτες και υπουργούς του, κυρίως ο Χάρης Γεωργιάδης». Συμφωνώ. Παραίτηση και επαναδιεκδίκηση. Να δούμε τώρα που φάνηκε πόσο ψεύτης είναι πόσο θα πάει. Θυμίζω τη δήλωση περί δανείου γέφυρας, την οποία έκανε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου και ακόμη θα το δούμε. Θυμίζω ότι κάποιοι παραμυθάδες όπως τους αποκαλείς, προειδοποιούσαν για κούρεμα. Δεν θα μπω στον κόπο να θυμίσω τι απαντούσε. Είναι γνωστό. Όπως γνωστό είναι ότι επακολούθησε το περίφημο κούρεμα, το οποίο επέβαλαν οι φίλοι του όπως τους αποκαλούσε. Και το επέβαλαν, αφού του έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο όπως επίσης είπε. Τώρα τι σόι φίλοι είναι αυτοί που τραβούν πιστόλια εναντίον του, δεν ξέρω. Επίσης να θυμίσω, ότι δεν ήξερε τίποτα για το κούρεμα πριν το eurogroup. Κι’ όμως. Ο τότε Υπουργός Οικονομικών Σαρρής, έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο ΡΙΚ. Βρες την, άκουσε από πότε δήλωσε ότι γνώριζε για προθέσεις κουρέματος και άλλαξε την ανάλυση σου αγαπητέ όσον αφορά αυτό τον άνθρωπο.
    1 • Reply•Share ›
    Avatar
    strovoliotis ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΟΘΟΔΟΞΟΣ • 7 days ago
    Ε, αν δεν είναι παραμυθάδες, είναι απατεώνες, δεν υπαρχει ενδιάμεση λύση. Ναι, ο πρόεδρος τα βρήκε πολύ πιο δύσκολα και υποτίμησε. Η αξιολόγηση μπορεί να γίνει όταν ξεκαθαρίσει τι βγήκε από όλη αυτή την άσκηση και φυσικά όταν συγκριθεί με τις ρεαλιστικές εναλλακτικές επιλογές που δίνουν άλλοι. Εδώ, δε βλέπω κάτι ανάλογο.
    • Edit• Reply•Share ›
    Avatar
    ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΟΘΟΔΟΞΟΣ strovoliotis • 5 days ago
    Μα είναι απλό αγαπητέ μου τι βγήκε. Βγήκε η οικονομική καταστροφή του απλού κοσμάκη, ο οποίος πίστεψε προεκλογικά όλες τις δεσμεύσεις που έλαβε από τον ηγέτη της κρίσης, που παρεπιπτώντος καμιά δεν κρατήθηκε. Άσε που δεν υποτίμησε. Και δεν υποτίμησε γιατί αγαπητέ μου ήξερε. Άρα στην κατηγορία των υπολοίπων όπως αντιλαμβάνεσαι, πάει και αυτός. Στους απατεώνες εννοώ…….
    • Reply•Share ›
    Avatar
    Michalis Mousikos • 7 days ago
    olo malakies grafi.Dimosiografia tis mpakkiras. Ante gia.
    1 • Reply•Share ›
    Avatar
    strovoliotis Michalis Mousikos • 7 days ago
    Μεστό νοήματος το μήνυμά σου.
    1 • Edit• Reply•Share ›
    Avatar
    tikitongos • 7 days ago
    Mia pantelos miopiki apopsi enos anthropou me paropides(pou aftes tinoun na klisoun akoma perissotero) kai epilextiki mnimi. Ekseftelistiki dimosiografia. Tha mporouse kapios me eukolia na apantisi me poli pistika epixirimata se ola ta simia tou arthrou!!! Apo ta xeirotera pou exo diabasi…
    1 • Reply•Share ›
    Avatar
    strovoliotis tikitongos • 7 days ago
    Αυτό που σχολιάζεις είναι *άρθρο*, έκφραση δηλαδή γνώμης. Αφού το ξεκαθαρίσαμε (ελπίζω ) αυτό, θα μπορούσες να μας παραθέσεις τα πολύ πειστικά σου επιχειρήματα σε μόνο 1-2 θέματα να αντιληφθούμε από που πηγάζει η κριτική (λέμε τώρα) σου;
    • Edit• Reply•Share ›
    Avatar
    greek_2u strovoliotis • an hour ago
    Κατ’ αρχήν η «έκφραση γνώμης» όπως την ονομάζεις για να είναι και πειστική πρέπει να είναι και επώνυμη αλλιώς παραμένει ακόμη μια προσπάθεια ΑΝΩΝΥΜΑ όπως πάντα να προβάλεις απόψεις που ακούσαμε και από διάφορους άλλους. Σε πολλά από όσα λες δε διαφέρεις και από το Μιχάλη Παπαπέτρου επί του Κυπριακού. Ανώνυμα όπως κάποιοι άλλοι «καλοθελητές» προσπαθείς να πείσεις ποιούς; Καλύτερα πες μας επώνυμα ποιός είσαι και τι προσπαθείς να κάνεις γράφοντας ανούσια άρθρα.

    Δεύτερο καλείς τους άλλους να παραθέσουν επιχειρήματα και λύσεις αλλά και εσύ και πάλι ανώνυμα το μόνο που κάνεις είναι να παραθέτεις γεγονότα και αναλύσεις αποκλειστικά βλέποντας τα από τη δική σου και μόνο σκοπιά και γενικολογείς και αναλύεις όπως ακριβώς τους πολιτικούς τους οποίους κατηγορείς. Τις λύσεις δε θα τις ψάξεις από τον κάθε ένα που σου γράφει ένα σχόλιο στο διαδίκτυο αλλά να τις αναζητήσεις στους πολιτικούς που ψηφίζεις εσύ και όλοι οι άλλοι και στους καλοπληρωμένους συναδέλφους σου δημοσιογράφους που αποκρύπτουν και καλύπτουν σκάνδαλα και παρουσιάζουν τα γεγονότα όπως τους βολεύει πολιτικά και όπως τους υποδείξει ο προϊστάμενος τους αναλόγως του ποιόν απατεώνα υποστηρίζει.

    Τρίτον είσαι πολύ κριτικός κατά των περισσοτέρων πολιτικών και ενώ προσπαθείς να μας πεις ότι ο πρόεδρος έκανε λάθη φαίνεται κατά βάθος να τον δικαιολογείς και να του δίνεις ελαφρυντικά σε διάφορα του λάθη. Άραγε γιατί; Έχει κάτι να κάνει με το γεγονός της κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας όπως το περιγράφω πιο πάνω στο σημείο 2; H γιατί αυτόν προτιμάς να μας «σώσει»;

    Τέταρτον για να μην ζητάς από εμάς λύσεις και επιχειρήματα σου λέω απλά ότι δεν έχουμε εμείς ο κόσμος φιλοδοξία και στόχο να γίνουμε ούτε πολιτικοί, ούτε δημοσιογράφοι, ούτε δικηγόροι (δηλαδή οι μεγαλύτεροι ψεύτες και κλέφτες που υπήρξαν ποτέ combined) αλλά αναζητούε άτομα τολμηρά και ικανά σε όλους τους τομείς να μας οδηγήσουν σε λύσεις και με επιχειρήματα διότι δεν προσπαθούμε να γίνουμε κάτι το οποίο δεν μας περνά. Ούτε πολιτικοι δηλαδή ούτε δημαοσιογράφοι. Αυτό όμως δεν μας σταματά από το να έχουμε άποψη.

    Πέμπτο αν θέλεις να σου πω μια άποψη; Αυτός που δικαιολογείς έχει μαζί με τους προκατόχους του και τους εκάστοτε συνεργάτες τους την Κύπρο έρμαιο στον καθένα να επιβάλλει την βούληση του και μάλιστα με τις ευλογίες όλών των άβουλων πολιτικών μας. Μας μιλούν για μείωση ανεργίας ενώ η πραγματική εικόνα είναι ότι μετανάστευσαν τόσοι πολλοι και συνεχίζουν να μεταναστεύουν και μας το παρουσιάζουν σαν επίτευγμα απλά γιατί αυτοί έπαψαν να ζητουν ανεργιακό επίδομα και να ψάχνουν δουλειά στη Κύπρο. Επίσης θέλουμε με το ζόρι να προσφέρουμε τη Κύπρο στο πιάτο του Ερντογάν αποδεχόμενοι την κάθε λύση που διαχρονικά θα μας ρίξουν στο τραπέζι ο κάθε λογής Εγγλέζος και Αμερικάνος με τις ευλογίες των αδελφών μας στην Ευρώπη ακόμη και στην Ελλάδα. Νομίζεις ότι νοιάζει κανέναν είτε Έλληνα πολιτικό, είτε ξένο (Ρώσσο η Αμερικανοεγγλέζο) αν εμέις ζούμε η χαθούμε; Να σου πω λοιπόν τη δική μου πρόβλεψη. Με τα μυαλά τα δικά σας στο τέλος της μέρας θα μεταναστεύσουμε όλοι εξωτερικό είτε για να γλυτώσουμε που τους πολιτικους που μας τα τρώνε, είτε για να γλυτώσουμε από κάποιους Τουρκολάγνους σαν εσένα που θέλουν την ΤΔΒΚ να γίνει ΤΔ ολης της επικράτειας Κύπρου.
    Γιαυτό στη τελική να σου το πώ Κυπριακά:

    Πιάστε όλοι σας σιερκές με τους πολιτικούς σας ούλλους τζιαι τους φίλους σας σε Ευρώπη και Τουρκία και κάντε μας τη ΄χαρη, μπείτε σε ένα καράβι και άντε τραβάτε προς το ναυάγιο του Τιτανικού να βυθιστείτε ομαδικά!!! Καλημέρα σας!

    Και η απάντηση μου στον τελευταίο:

    Αγαπητέ – προφανώς επώνυμε – greek_2u, αν έκανες ένα κλικ στο ιστολόγιό μου, και έριχνες μια ματιά στο προφίλ, θα ήξερες με ποιον μιλάς.
    https://strovoliotis.wordpress.com/
    Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ταυτότητα μου – τονίζω πάντως πως *δεν* είμαι δημοσιογράφος.

    Δεν έχω επίσης κανένα πρόβλημα να ταυτιστώ με τις σωστές επί του Κυπριακού θέσεις του Μιχάλη Παπαπέτρου.

    Πάμε παρακάτω:

    Είναι ορθή η επισήμανσή σου: κάνω κριτική στον λαϊκισμό των εξτρεμιστών Λιλλήκκα, Νικόλα, ΕΔΕΚ, κάνω και σφοδρή κριτική στο ΑΚΕΛ για τα ιδεολογικά του κολλήματα, δείχνω κατανόηση στον πρόεδρο ο οποίος είναι ο άνθρωπος που έχει αυτή τη στιγμή την ευθύνη – άνκαι τώρα πια δεν έχει ούτε αυτός άλλα ελαφρυντικά ή άλλοθι. Για όσα δίνει αποτέλεσμα τον κρίνω θετικά, για τα άλλα, αρνητικά.
    Οικονομία: οι οικονομίες παντού κάνουν κύκλους. Και ναι, υπάρχει και κόστος, και ανεργία και μετανάστευση και όλα τα κακά – δεν υπάρχουν πουθενά μαγικές λύσεις. Αυτά δεν είναι συνέπειες της πολιτικής μιας κυβέρνησης. Είναι συνέπειες πολλών δεκαετιών ανεύθυνης διαχείρισης των οικονομικών του κράτους και των τραπεζών. Ντε φάκτο όμως, τα πράγματα πάνε και καλά, και πιστεύω πως αυτό θα φανεί φέτος – εκτός βεβαία και αν ο Νικόλας κρίνει πως του συμφέρει να ρίξει τη χώρα στον γκρεμό για να γίνει το δικό του.

    Κυπριακό: προς το παρόν η τουρκοποίηση είναι περιορισμένη, οφείλεται όμως αποκλειστικά σε ανθρώπους που σκέπτονται όπως – προφανώς – εσύ. Γι’ αυτό για ευθύνες, κοίταξε κανένα καθρέφτη.
    Ευχαρίστως να πάμε να πνιγούμε, αλλά το γεγονός και μόνο πως υπάρχουν τέτοιες εξτρεμιστικές απόψεις κάνουν απαραίτητη την παραμονή μας εδώ, μπας και καταφέρουμε να βάλλουμε μυαλό σε αυτό τον τόπο.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.