Skip to content

Ο τρομερός Νορβηγός κύριος `Ειντε.

Απρίλιος 8, 2015

Μάλλον χαμηλών τόνων φατσάρει εκ πρώτης όψεως ο Νορβηγός. Εκ του (προς το παρόν)  αποτελέσματος όμως φαίνεται πως όχι μόνο η εμφάνιση παραπλανεί, αλλά ο κ. Ειντε είναι ένας οξυδερκής διπλωμάτης που αξιοποίησε την διακοπή των συνομιλιών λόγω της κρίσης των υδρογονανθράκων, για να μελετήσει σε βάθος και σε λεπτομέρεια το Κυπριακό άλλοθι.

Η συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ δεν λύνει το Κυπριακό, αλλά υπενθυμίζει στη δική μας κυρίως πλευρά πως το Κυπριακό πρόβλημα δεν είναι οι μύθοι με τους οποίους μας κοιμίζουν για χρόνια οι ηγέτες μας. Το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι αυτό που ονομάζει έτσι μόνο η μια πλευρά. Το Κυπριακό πρόβλημα είναι όντως πρόβλημα γιατί υπάρχουν δυο πλευρές, κάθε μια από τις οποίες έχει το δίκιο της – σε κάποια θέματα.

Δεν χρειάζεται να αναφερθώ εδώ στις δηλώσεις των θλιβερών λυσοφοβικών του υποτιθέμενου «κέντρου»  για τη σχετική συνέντευξη.  Διαβάστε μόνο την αντίδραση της κυβέρνησης του Ναιναίκου Νίκου Αναστασιάδη:

 

«Σε αυστηρότατα διαβήματα προς τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Άιντα, προέβη η κυβέρνηση, σε σχέση με αναφορές του σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

 

Παράλληλα, η κυβέρνηση εκφράζει την απογοήτευσή της, τονίζοντας ότι δηλώσεις και ερμηνείες δεν βοηθούν στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

 

Σε δήλωσή του, στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι “σε σχέση με κάποιες αναφορές του κ. Άιντα σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ και πιο συγκεκριμένα ότι κάποια κράτη δεν θεωρούν ότι οι σεισμικές έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ενός κράτους αποτελούν παραβίαση της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς επίσης και κάποιες άλλες αναφορές του για ερμηνείες που υπάρχουν για το Κυπριακό πρόβλημα ευρύτερα και για το νομικό καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση επιθυμεί να εκφράσει την απογοήτευση της και να σημειώσει ότι τις θεωρεί ατυχείς και απαράδεκτες και σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς επίσης και τις σχετικές συμβάσεις των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας”.

 

Ταυτόχρονα, είπε, “τέτοιες δηλώσεις και ερμηνείες δεν βοηθούν στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, και ο κ. Ειντε, ως εκπρόσωπος του ΓΓ, οφείλει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμβάσεις των ΗΕ. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη προβεί σε αυστηρότατα διαβήματα προς τον κ. Άιντα

 

 

Αλλά και του (υποτίθεται) διαχρονικά φιλικά κείμενου προς τη λύση ΑΚΕΛ:

 

«Τορπιλίζει με τις δηλώσεις του την κάθε προσπάθεια

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Γ.Γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε αντιπαραγωγικές δηλώσεις του κ. Άιντα, καλώντας τον παράλληλα να σταματήσει τις δημόσιες δηλώσεις και να μελετήσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

 

«Θα πρέπει να καταλάβει ότι με τέτοιες δημόσιες παρεμβάσεις, όχι απλά και μόνο δεν συμβάλλει στο διαμορφωθεί ένα κλίμα που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών με στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία αλλά αντιθέτως τορπιλίζει την κάθε προσπάθεια» σημείωσε ο κ. Κυπριανού.»

 

Να φύγει!

Να φύγει!

Εγώ νομίζω πως η συνέντευξη του κ. Ειντε έχει 1-2 μεμπτά σημεία, αλλά κατά τα άλλα είναι ορθότατη.

Και εξηγούμαι πιο κάτω.

 

 

Τις δικές του ερμηνείες για το τι είναι το Κυπριακό και κατά πόσο έχει παραβιαστεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, έδωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Δηλαδή αναμέναμε από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ να υιοθετήσει τις *δικές* μας ερμηνείες – αυτό απευθύνεται προς τη δημοσιογράφο του ΚΥΠΕ.

 

Μιλώντας μετά την ανακοίνωση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. `Ειντε τόνισε εκ νέου ότι  το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό.

Αν υπάρχουν διαφωνίες σε αυτό, να τις ακούσουμε.

 

Κατά την άποψή του, η «κρίση υδρογονανθράκων», όπως είπε, στην ουσία απεικονίζει τις μεγάλες διαφωνίες της όλης αντίληψης του τι είναι το Κυπριακό.

Δικαίως ονομάζει τοιουτοτρόπως την τελευταία κρίση. *Εμείς* φταίμε για αυτό, αφού αποχωρήσαμε από τις συνομιλίες λόγω των ερευνών του Μπαρμπαρός για … υδρογονάνθρακες!

 

Ανέφερε επίσης ότι δεν επικεντρώνεται σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, γιατί ο ίδιος εστιάζει την προσοχή του στην ουσία των συνομιλιών.

Διαφωνεί κάποιος με αυτή τη στόχευση;

 

Κληθείς να σχολιάσει αν όντως είναι μια τελευταία ευκαιρία αυτή, ο κ. Έιντε διευκρίνισε «βεβαίως δεν λέω ότι αν έχουμε κάποιο πρόβλημα σε τρεις μήνες και μια προσωρινή διακοπή, τότε θα είναι το τέλος. Το λέω με την ευρεία έννοια του όρου. Νομίζω είχαμε μία πολύ σοβαρή κρίση με τους υδρογονάνθρακες που εικονογραφούν μερικά από τα προβλήματα, στην απουσία λύσης και ειλικρινά πιστεύω ότι είναι σημαντικό τώρα να αδράξουμε τη στιγμή και να προσπαθήσουμε, γιατί όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος”.

Διαφωνεί κάποιος με αυτή την επισήμανση;

 

Όπως είπε ο κ. Έιντε, αυτό που απουσιάζει, δεν είναι το ότι δεν υπήρχε θέληση αλλά το ότι δεν υπήρχε επαρκής θέληση. “Πραγματικά εμπιστεύομαι τον Αναστασιάδη ότι θέλει αυτό να συμβεί. Βεβαίως, έχει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον που όλοι μπορούμε να το δούμε. Την ίδια ώρα, αισθάνομαι ότι υπάρχει μια πολύ έντονη επιθυμία από πολλούς στην τουρκοκυπριακή πλευρά για να βγουν από μια  πολύ περίεργη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τώρα.

Δεν είναι *ακριβώς* έτσι;

 

Ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι η ανυπομονησία της διεθνούς κοινότητας γίνεται ολοένα και πιο εμφανής σε όλες τις πλευρές. Υπάρχει ένα αίσθημα ότι αυτό δεν μπορεί να αφεθεί να συνεχιστεί περαιτέρω, δεν μπορούμε να μην υπάρχει λύση, γιατί ουσιαστικά παραμένει άλυτο. Δεν είναι ένα ουδέτερο θέμα. Είναι ένα ανοικτό θέμα το οποίο εκκρεμεί και υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιλυθεί, είτε με επανένωση είτε με διαίρεση”.

Και πάλι σωστός. Μη – λύση δεν συνιστά λύση όπως νόμιζε κάποτε ο απ’ εκεί Ντενκτάς, και διαχρονικά οι απ’ εδώ Ντενκτάς.  Αν δεν πάμε σε επανένωση, προφανώς και επιλέγουμε τη διαίρεση. Αν έχει τα κότσια κάποιος ας το εισηγηθεί.

 

Ο κ. Έιντε είπε ότι θέλει να διατηρήσει την αισιοδοξία του ότι μπορεί να λυθεί και όλο και περισσότερος κόσμος το επιθυμεί αυτό. Και η θέση αυτή, είπε, βασίζεται σε πολλές συζητήσεις με ανθρώπους στην Κύπρο και αλλού.

Γι’ αυτό, χμμμ, δεν είμαι σίγουρος…

 

Κληθείς να εξηγήσει γιατί μιλά για “κρίση υδρογονανθράκων” και ότι  δεν είναι δικαίωμα μιας χώρας να προβεί σε έρευνα μέσα στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο κ. Έιντε είπε στο ΚΥΠΕ ότι σε αυτό υπάρχουν δύο διαστάσεις.

 

“Μάλιστα, υπάρχουν δύο διαστάσεις σε αυτό. Υπάρχει μια νομική διάσταση, η οποία είναι πολύ έντονη στην πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια χώρα όπως όλες οι χώρες και μπορεί να καθορίσει ποια είναι η οικονομική της ζώνη. Και να πούμε την αλήθεια, κανείς δεν την έχει αξιοποιήσει. Είναι θέμα σε ποιο βαθμό πραγματικά έγινε παραβίαση, γιατί πολλές χώρες δεν βλέπουν τις σεισμικές έρευνες ως παραβίαση, εφόσον δεν οδηγούν σε εξόρυξη.  Γιατί η οικονομική ζώνη δεν είναι κυρίαρχη περιοχή. Βασικά ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει οτιδήποτε εκεί εκτός από το να λαμβάνει πόρους. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ τεχνικό θέμα”, συνέχισε.

Όντως, η οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) αφορά ζητήματα πλούτου. Από την άλλη, και εν πάση περιπτώσει, αμφιβάλλει κανείς πως πράγματι υπάρχουν *δυο* διαστάσεις σε αυτό το θέμα; Η οποιαδήποτε ΑΟΖ  είναι πράγματι πολύπλοκο θέμα.  Δεν μπορώ να βγάλω τελικό πόρισμα ξέρω πως απλοϊκές δηλώσεις αναφορικά με «νέα εισβολή» του Μπαρμπαρός στην Κύπρο είναι ανοησίες, αλλά αν θέλετε πιο ενδελεχή ενημέρωση, διαβάστε  αυτό: Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

 

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια άλλη διάσταση, η οποία είναι το επιχείρημα της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους. “Και δεν μπορεί μια πλευρά στην Κύπρο να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις που θα έχουν κάποιου είδους επίδραση για πάντα πάνω σε όλους, χωρίς να συμβουλεύεται η μια την άλλη πλευρά. Έτσι, υπάρχει ένα νομικό επιχείρημα και ένα πολιτικό επιχείρημα. Και αυτό δείχνει πραγματικά πόσο βαθύ είναι το κυπριακό πρόβλημα.

Ναι μεν έχουν δίκιο οι Τουρκοκύπριοι, αλλά υπάρχει και μια άλλη διάσταση, τρίτη διάσταση αν επιθυμείτε. Και αυτό αφορά το που χαράζεται η γραμμή σε αυτό που αναφέρει: «Και δεν μπορεί μια πλευρά στην Κύπρο να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις που θα έχουν κάποιου είδους επίδραση για πάντα πάνω σε όλους, χωρίς να συμβουλεύεται η μια την άλλη πλευρά.» Ο αυτοκινητόδρομος από Κερύνεια προς την Καρπασία, η μαρίνα στο Ριζοκάρπασο, ο αγωγός του νερού από την Τουρκία, δεν έχουν κάποια επίδραση για πάντα πάνω σε όλους; Η ζωή δεν μπορεί να σταματήσει χωρίς λύση. Γι’ αυτό όπως έχουν δικαίωμα να κάνουν οι τουρκοκύπριοι τις δράσεις που περιγράφω πιο πάνω τότε και οι ελληνοκύπριοι έχουμε δικαίωμα να προχωρούμε στα θέματα των γκαζιών. Ναι όλα αυτά δημιουργούν ένταση, αυτό είναι αλήθεια. Μα, γι’ αυτό άλλωστε δεν διατηρούμε το «Κυπριακό πρόβλημα»;

Ουσιαστικά υπάρχει μια διαμάχη του τι είναι το Κυπριακό. Είναι ένα απαχθέν κράτος (hijack state) ή μέρος της χώρας είναι υπό κατοχή; Και γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν θα υπάρξει μια πλήρης συμφωνία σχετικά με αυτό. Αλλά μπορείτε να συμφωνήσετε για το πώς θα επανενώσετε τη χώρα. Έτσι, η κρίση υδρογονανθράκων στην ουσία απεικονίζει τις μεγάλες διαφωνίες της όλης αντίληψης του τι είναι το Κυπριακό”, κατά τον κ. `Ειντε.

 

Πριν αρχίστε να ρίχνετε πέτρες, σκεφτείτε τα πιο κάτω:

 1. Ποια είναι η δομή του κράτους που περιλαμβάνεται στο σύνταγμα της Κυπριακής δημοκρατίας (τώρα, και ευρωπαϊκό κεκτημένο);
 2. Είτε έφυγαν είτε τους διώξαμε, μήπως πιστεύει κανείς πως στέκει κράτος *χωρίς* τη μια εκ των δυο βασικών του κοινοτήτων;
 3. Γνωρίζετε πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν στρατό στην Κύπρο από το 1964; Ποιό πρόβλημα είχαν έρθει να λύσουν τότε τα Ηνωμένα Έθνη;
 4. Γνωρίζετε πως συνομιλίες για το Κυπριακό γίνονται από το 1968, πολύ πριν την Τουρκική εισβολή, για την οποία η προπαγάνδα μας δίνει αποκλειστικότητα στη δημιουργία του Κυπριακού;

 

Ερωτηθείς αν υπάρξει μια χειρονομία από πλευράς της Τουρκίας, για παράδειγμα, το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε αεροπλάνα και πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και άλλα μέτρα, αυτό θα βοηθούσε στο να προχωρήσει η διαδικασία, ο κ. Έιντε διευκρίνισε ότι η άλλη πλευρά στις διαπραγματεύσεις είναι η τουρκοκυπριακή και όχι η Τουρκία. “Η Τουρκία έχει συμφέρον σε αυτό, για προφανείς λόγους, αλλά οι διαπραγματεύσεις είναι μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί”.

Οι συνομιλίες, από το 1968, γίνονταν πάντα μεταξύ των δυο κοινοτήτων, Τελεία!

 

Σε παρατήρηση ότι το πρόβλημα έγκειται στη διαίρεση του νησιού από την Τουρκία, η οποία συνεχίζει να τη διατηρεί, ο κ. `Ειντε είπε ότι και πάλι αυτό είναι μέρος της βασικής διαμάχης, είναι μια άλλη διάστασή της. “Αν είστε Τουρκοκύπριος, στη δεκαετία του `60 το κράτος που υποτίθεται ότι θα ήταν ένα κράτος για τους Έλληνες και τους Τούρκους είχε απαχθεί από τη μία πλευρά και μετατράπηκε  περισσότερο σε ελληνικό κράτος.  Δεν θέλω να πω περισσότερα γι` αυτό.  Αλλά εγώ λέω, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ζούμε με τις διαφορετικές ερμηνείες γιατί υπάρχει το κυπριακό πρόβλημα.  Αλλά μπορεί να επιλυθεί. Και οι ηγέτες, στην κοινή τους δήλωση έχουν συγκεκριμένα αναφερθεί για το τι στοχεύουν – μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μια ενιαία κυριαρχία προς τον έξω κόσμο, δύο συνιστώντα κράτη, αυτά είναι που έχουν συμφωνηθεί. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να συμπληρώσουμε τις διάφορες συνισταμένες σε αυτό, και αυτός είναι ο στόχος των διαπραγματεύσεων”.

Αν *δεν* ήταν έτσι, μήπως αγαπητοί συμπατριώται δεν θα είχαμε Κυπριακό πρόβλημα;

 

Ο κ. `Ειντε είπε ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι καλά, αλλά ο ίδιος δεν επικεντρώνεται σε αυτά. “Η προσοχή μου στα Ηνωμένα Έθνη είναι οι συνομιλίες αυτές καθεαυτές επί της ουσίας, στα κεφαλαιώδη θέματα, όχι τα παρεμφερή, γιατί γνωρίζω ότι αν λύσουμε όλα τα κεφαλαιώδη θέματα, τότε όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν. Για παράδειγμα, μια ενωμένη Κύπρος θα αναγνωριστεί από την Τουρκία, φυσικά, και στη συνέχεια το νέο κράτος θα έχει την ίδια πρόσβαση στα λιμάνια στην Τουρκία, όπως κάθε άλλο κράτος. Το θέμα των υδρογονανθράκων δεν θα είναι πλέον ένα ζήτημα σύγκρουσης, αλλά ένα θέμα συνεργασίας, γιατί οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει ότι το νέο κράτος θα έχει  ομοσπονδιακή μορφή. Έτσι, πολλά από αυτά τα θέματα είναι θέματα λόγω της διαίρεσης και θα εξαφανιστούν όταν εξευρεθεί λύση”.

Μόνη λύση, η λύση!

 

Ανέφερε ότι ιστορικά, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό έχει διάφορες συνέπειες οι οποίες θα επιλυθούν μόλις τερματιστεί η διαίρεση.

Πολύ βολικά το ξεχνάμε αυτό και νομίζουμε πως όλος ο κόσμος είναι παλαβός. Η Τουρκία *δεν* αναγνωρίζει την Κύπρο γιατί – λέει- δεν συμμετέχει στο κράτος η Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Σας λέει κάτι αυτό;

 

Για τη διαδικασία των συνομιλιών, ο κ. Έιντε είπε ότι με την επανέναρξη των συνομιλιών, θα συζητηθούν  οι κεφαλαιώδεις πτυχές του Κυπριακού, που περιλαμβάνουν το εδαφικό, το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσίας. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μια συνάντηση των ηγετών για να κηρύξουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. “

 

Σε ερώτηση αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ο κ. Ειντε είπε ότι το 2015 είναι το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούμε. “Δεν θέλω να αναφερθώ σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, διότι η ημερομηνία θα καταστεί σημείο αναφοράς  αλλά όσο ενωρίτερα τόσο το καλύτερο. Και αυτό λένε και οι ηγέτες, ότι θέλουν να λύσουν το Κυπριακό, όσο ενωρίτερα τόσο το καλύτερο”, συμπλήρωσε.

Χμμ, μα, οι ηγέτες μας δεν λένε πως δεν θέλουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία; Δεν πέρασαν ούτε καν 50 χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε να συνομιλούμε!

 

 

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ερωτηθείς ποιο είναι το όραμά του για την Κύπρο του μέλλοντος, απάντησε, “πιστεύω ότι μπορεί να είναι μια σταθερή, πλούσια, ενδιαφέρουσα, θετική (χώρα), ένα παράδειγμα παγκόσμια, ότι έχουν ξεπεραστεί οι δυσκολίες του παρελθόντος μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων. Θα προσελκύσει πολλές επενδύσεις, διότι έχει μια ιδανική τοποθεσία για τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τη Μέση Ανατολή, αλλά δεν θέλουν να βρίσκονται στη Μέση Ανατολή. Θα μπορεί, ελπίζω τελικά, να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους και ούτω καθεξής, και θα έχει μια οικονομία που δεν καθοδηγείται από πολιτικές αποφάσεις, αλλά με ορθολογική οικονομική επιλογή, και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα λαμπρό μέλλον, αλλά θα μπορέσετε να το βρείτε μόνο σε συνεργασία με τους άλλους Κύπριους. Δεν μπορείτε να το βρείτε εργαζόμενοι ενάντια στους άλλους Κυπρίους, διότι αυτό θα οδηγήσει μόνο σε μια συνεχή μη λύση ή μια τελική διχοτόμηση”, κατέληξε.

Μα είναι δυνατόν να τα πιστεύει αυτά στα σοβαρά ο άνθρωπος;

 

Respect, Mr Espen Barth Eide!

Advertisements
12 Σχόλια leave one →
 1. maria permalink
  Απρίλιος 8, 2015 17:47

  Διαφωνώ σε πάρα πολλά από όσα είπε.
  Καταρχήν είναι μέγα λάθος ότι συζητάμε με τους Τουρκοκυπρίους, δεν κάνουν αυτοί κουμάντο στα κατεχόμενα, η Τουρκία κάνει, συμφώνησε όποια λύση θες μαζί τους, αν η Τουρκία δεν πιεστεί δεν θα σηκώσει ποτέ τα στρατεύματα της.
  Ακριβώς γι’ αυτό αυτά που είπε για το Barbaros είναι απαράδεκτα, είναι σαν να λέει, έλα μωρέ δεν τρέχει και τπτ, σαν να τους δίνει συνιάλο συνεχίστε εμείς δεν θα επέμβουμε και για πότε θα στήσει και πλατφόρμα και θα σφυράει αδιάφορα ο ΟΗΕ δεν θα το πάρεις καν χαμπάρι εσύ που δεν θεωρείς το συγκεκριμένο σχόλιο σοβαρό, όπως άλλωστε έγινε και το 1974. Σε κάθε τι που λέγεται όταν πρόκειται για διπλωματία υπάρχουν πολλά από πίσω, δίνονται συνιάλα. Ε με το συγκεκριμενο ο ΟΗΕ έδωσε συνιάλο ανοχής και αδιαφορίας για την στάση των τούρκων, την ίδια ώρα που πιέζει εμάς. Και γιατί ακριβώς να ανεχτούμε την πίεση αυτή, σε λίγο θα μας λένε ότι εμείς εισβάλαμε στην Κύπρο με τους ρυθμούς που πάμε. Έίναι εξοργιστικό, ότι σε ένα κυρίαρχο κράτος, διατηρεί στρατό ένα άλλο, παρενοχλεί και παραβιάζει, θαλάσσιους και εναέριους χώρους, καταπατεί ένα σωρό ανθρώπινα δικαιώματα και σαν ΟΗΕ τα βάζεις με το νόμιμο κράτος. Τι διάολο μόνο εγώ το βλέπω και με ενοχλεί αυτό;
  Η μπηχτή για τα γεγονότα προ 1974 γιατί δεν πάει και στους κυρίους που τα χρηματοδωτούσαν και τα προκάλεσαν για εξυπηρέτηση αλλότροιων και εξωγενών συμφερόντων που έρχονται σήμερα να θέλουν να τα επιβάλουν μέσω των υποτιθέμενων λύσεων; Άσε που επιμελώς ξεχνάμε ότι στους θήλακες επι της ουσίας μόνοι τους μαζεύτηκαν με παρότρινση του Ντενκτάς. Το πρόβλημα φίλε μου είναι ότι οι προτεινόμενες λύσεις μας θέλουν και κερατάδες και δαρμένους. Επίσης σε μια άλλη πτυχή της μπηχτής για ελληνοκρατούμενο κράτος, μα ήταν πλειοψηφία και κατά πολύ οι ελληνικύπριοι 80+% του πληθισμού. Το ξέρεις ότι οι Ρώσσοι και ρωσσόφωνοι σε Λεττονία, Εσθονία είναι πάνω από 30% (όχι 18% περίπου που ήταν οι τουρκοκύπριοι) και δεν έχουν καν δικαίωμα ψήφου σε εκλογές στην πλειοψηφία τους εν έτη 2015 (προσοχή δεν μιλώ για μετανάστες) και δεν ενοχλείται κανείς λολ, εκεί δεν ρίχνει μπηχτές ο κύριος. Ότι οι Έλληνες της Κωσταντινούπολης στα χρόνια που ακολούθησαν την Μικρασιατική ήταν αρκετά μεγάλος πληθισμός, τον οποίο οι Τούρκοι εκδίωξαν επί της ουσίας με ποικίλους τρόπους δεν το αναφέρει κανείς επίσης.
  Ζούμε σε μια χώρα που προκειμένου να λυθεί το κυπριακό, η μειοψηφία πρέπει να επιβληθεί στην πλειοψηφία και να συζητάμε λες και αριθμητικά οι τουρκοκύπριοι και οι ελληνοκύπριοι στην Κύπρο ήταν στο ίδο μέγεθος, ότι δεν ήταν καν το 1/5 του πληθισμού του νησιού το ξεχνάμε επιλεκτικά. Αλλιώς γιατί οι φίλοι τουρκοκύπριοι δεν είχαν αποδεκτεί την πρόταση του Χριστόφια να μην είναι φυλετικός ο διαχωρισμός σε ότι αφορά το σύνταγμα και νομοθετικη και εκτελεστική εξουσία (πολύ λίγοι αντιλαμβάνονται δυστυχώς την ορθότητα αυτής της πρότασης). Στην Βουλή δεν έπρεπε να είχαμε φυλετικούς αλλά καθαρά ιδεολογικούς διαχωρισμούς, είσαι αριστερος ελληνοκύριος, αρμενιος, μαρωνιτής, τουρκοκύπριος επιλέγεις αριστερούς υποψηφίους, αντίστοιχα με δεξιά και κέντρο, (πως προτείνουν τα ελληνικά κόμματα υποψηφίους από την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης), ο φυλετικός διαχωρισμός δεν δούλεψε ΠΟΥΘΕΝΑ, ούτε στην Κύπρο στο παρελθόν και δεν θα δουλέψει και σε μια πιθανή μελλοντική λύση.
  Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι ότι ο ΟΗΕ και φυσικά ο κύριος που τον εκπροσωπει ποτέ δεν δούλεψε για να βρεθεί μια λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κατοίκων του νησιού αλλά συμφέροντα των ισχυρών και θέλει να μας την επιβάλει, η άρνηση μας να δεχτούμε όλα αυτά του χαλάει τα σχέδια.
  Τέλος δες τον γ@ χάρτη της Κύπρου, δες τι ποσοστό ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα, οι αγγλικες βάσεις όλες στο δικό μας κομμάτι είναι σχεδον και στην ουσία ούτε αυτές λογαριάζονται Κυπριακή Δημοκρατία, για την νεκρή ζώνη κομμάτι από τις ελεύθερες περιοχές πήραν από τον ΟΗΕ να την φτιάξουν και μπαίνουν και μέσα οι άλλοι και αλωνίζουν, κοινώς μας το πήραν και αυτό. Ρε φίλε φτάνει πια, όχι ο κάθε κύριος Ειντε πρέπει να καταλάβει επιτέλους ότι δεν δίνουμε άλλα, μας πήραν είδη πάρα πολλά.
  Και για την ιστορία αν η Ρωσια είχε βγάλει NAVTEX και έκανε σεισμικές έρευνες στην Βόρεια Θάλασσά χωρίς την άδεια Νορβηγίας. Δανίας και Η.Β πιστεύεις ότι θα έλεγε τα ίδια ο κύριος ή θα γινόταν της π@;

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 9, 2015 07:49

   Μαρία, δε θα είμαι καθόλου ευγενικός: τα σχόλια για πλατφόρμα, τους κερατάδες και τους δαρμένους είναι ανοησία.
   Είναι όντως εξοργιστικό που υπάρχει ένα πολιτικό πρόβλημα εδώ και 51 χρόνια. Είναι εξοργιστικό που και οι δυο πλευρές συνέβαλαν σε αυτό, είναι εξοργιστικό που η δίκη μας πλευρά (που ξέρω καλύτερα), κάνει πως δεν καταλαβαίνει πως εξ ορισμού, για να υπάρχει πρόβλημα, υπάρχουν δύο πλευρές, δύο εκτιμήσεις, δυο διηγήσεις.
   Δεν με ενδιαφέρει το ποσοστό των Ρώσων στη Λετονία, με ενδιαφέρει πως το σύνταγμα της χώρας μας είναι φτιαγμένο με τον τρόπο που είναι. Τελεία. Αν το αμφισβητείς, *εσύ* βρίσκεσαι εν αδίκω.
   Γιατί να βγάλει η Ρωσία Navtex στη θάλασσα της Νορβηγίας; Μήπως ξεχνάς πως η Ρωσία και η Νορβηγία *δεν* έχουν ένα «Κυπριακό» να τις χωρίζει όπως έχουμε εμείς με την Τουρκία; Αφού έχουμε το πρόβλημα, δεν νομίζω να αναμένει οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος πως τα πράγματα μπορεί να λειτουργούν ομαλά.

   Μου αρέσει!

 2. Απρίλιος 8, 2015 18:47

  Άλλος ένας εκπρόσωπος του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. «στην πυρά». Αλήθκεια είshιεν ποττέ κανέναν που μας «έκατσεν» καλά τζιαι εν του τα εσούραμεν;
  Οι ίδιες νηφάλιες δηλώσεις των «ημετέρων», «ναιναίκων» τζιαι «οχιάδων» για εσωτερικήν κατανάλωσην. Που καταλάβουν καλλίττερα που τους ξένους διπλωμάτες τι εστί «διεθνές δίκαιον» τζιαι «αποφάσεις των Η.Ε.». Αναρωθκιούμαι, θεωρούν ότι ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. των Η.Ε. ξέρει λλιόττερα που λλόου τους για τούτα τα θέματα;
  Όσο για το «αν εκάμναν έξω που τη Νορβηγίαν σεισμικές έρευνες οι τάδε νάμπου εννά ελάλεν», καταντούμεν γραφικοί. Ο συγκεκριμένος πολιτικός ΔΕΝ είναι η κυβέρνηση της χώρας του, εν ένας διπλωμάτης που ήρτεν να υποστηρίξει τες προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας στο κυπριακό. Ένα πρόβλημαν που άπτεται των δικών μας συμφερόντων, τζιαι οϊ της Νορβηγίας ή άλλων χωρών. Το κυπριακόν εν έναν πρόβλημαν πρώτιστα συμφερόντων της Κύπρου τζιαι των χωρών που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα μαζίν της. Η Τουρκία θα φύει που την Κύπρον όταν την συμφέρει τζιαι οϊ όταν «πιεστεί». Οι δε συνομιλίες με τους Τ/Κ έννεν εξ επιλογής, η Τουρκία δεν είναι τζιαι ουδέποτε ήταν συνομιλητής στο κυπριακόν, πολλές φορές μάλιστα με τες δικές μας «ευλογίες».

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. maria permalink
  Απρίλιος 8, 2015 19:15

  Η Τουρκία θα φύει με πόλεμο, αν πιεστεί σημαντικά και αν την συμφέρει που είπες. Για να την συμφέρει δηλαδή τι πρέπει να αποποιηθούμε από ότι μας ανήκει δεν μας πήραν αρκετά. Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι δεν ικανοποιείται ποτέ και με τπτ. Όσο της διας τόσα πιο πολλά θέλει.
  Όσο για το αν είναι διπλωμάτης κλπ, μάνα μου ρε τον καημένο, κάμνει αγκαρία, εν πιερώνεται έννεν. Και δεν αναφέρθηκα καν στην επίσημη κυβέρνηση της Νορβηγίας αλλά στην διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων που τον ΟΗΕ ανάλογα το μέγεθος της χώρας και των συμφερόντων. Όχι φίλε μου είσαι νυχτωμένος βαθυά αν νομίζεις ότι οι κανονισμοί δεν εφαρμόζονται κατά το δοκούν και κατά πως μας συμφέρει και ότι δεν παραβιάζονται (μην ξαχνάμε για τίν αποχώρηση του στρατού της Τουρκίας από την Κύπρο υπάρχει ψήφισμα 4 δεκαετίες τώρα). Δεν είναι οι εκπροσώποι αλλά η ίδια η πολιτική του ΟΗΕ το πρόβλημα.
  Επίσης αυτά για το αν ξέρουν ή όχι τους κανονισμούς δεν στέκουν, γιατί νομίζεις οι δηλώσεις γίνονται με βάση αυτό ή με βάση του ποιου συμφέροντα εξυπηρετεί ο καθένας, ε με συγχωρείς αλλά τα δικά μας μόνο εμείς θα τα υπερασπιστούμε, αλιμονο να μην απαντάμε σε τέτοιες δηλώσεις.
  Και επειδή πολλά είπαμε για το Barbaros ο κύριος επιμελώς ‘ξέχασε’ ότι μαζί του υπήρχε πολεμικό πλοίο, υποβρύχιο κλπ, ήταν κι αυτά νόμιμα στην θαλάσσια περιοχή μας;

  Μου αρέσει!

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 9, 2015 07:55

   Μαρία, επιμένεις να διαφημίζεις την αφέλεια σου: όταν υπάρχει ένα πολιτικό πρόβλημα για το οποίο κάνουμε διαπραγματεύσεις για 47 χρόνια, είναι περίεργο να επικαλείσαι τα ανωτέρω. Είναι πολύ απλό, για να ισχύουν τα ανωτέρω, έπρεπε να είχαμε λύσει το Κυπριακό. Τελεία. Α, και αν η Τουρκία δεν ικανοποιείται ποτέ, να υποθέσω πως *δεν* πρέπει να πάμε ποτέ ξανά σε συνομιλίες. Πόλεμο, ε;

   Μου αρέσει!

 4. Απρίλιος 8, 2015 23:01

  «Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι δεν ικανοποιείται ποτέ και με τπτ. Όσο της διας τόσα πιο πολλά θέλει.»

  Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι η εικόνα σου για το κυπριακόν πρόβλημαν (σε σχέσην με την Τουρκίαν τουλάχιστον), το οποίον δεν ξεκινά που το 1974 όπως ισως νομίζεις αλλά που την δεκαετίαν του 1950, εν ελλιπής τζιαι πολωμένη, σε βαθμόν που αδυνατείς να δεις πότε τζιαι ποιος εσυμπεριφέρτηκεν όπως διατείνεσαι.
  Το 1956, πριν ακόμα σκοτωθούν ο Αυξεντίου, ο Μάτσης τζιαι τόσοι άλλοι, ο Χάρτινγκ, υπό την πίεση ανάμεσα σε άλλα τζιαι του αγώνα της ΕΟΚΑ, υπέβαλεν στον «εθνάρχην» σχέδιον αυτοδιάθεσης, το οποίον εν καιρώ θα οδηγούσεν μέχρι τζιαι σε ένωσην με την Ελλάδα. Ο Μακάριος έπαιξεν το παιχνίδιν του «ακροβάτη» («είμαι σίγουρος ότι μπορείτε κάτι καλύτερο»), έχασεν τζιαι εβρέθηκεν στες Σεϋχέλες ενώ οι Άγγλοι εμπάσαν τους Τούρκους στο παιχνίδιν, ενώ μέχρι τότε εν ήταν. Η συνέχεις γνωστή, με την κολοβήν ανεξαρτησίαν του ’60, στην οποίαν ουδέποτε επιστέψαμεν, κόσμος τζιαι ηγεσία.
  Το 1973 οι Τ/Κ, εξουθενωμένοι που τον αποκλεισμόν τους σε θύλακες για 10 χρόνια, εδεχτήκαν 12 που τα 13 σημεία του Μακαρίου, τα οποάι υπέβαλεν 3 μόλις χρόνια μετά την υπογραφήν του στη Ζυρίχη. Ο «εθνάρχης» όμως εν επροχώρησεν στο κλείσιμον της συμφωνίας τότε. Το 1978 εμείς απορρίψαμεν το αγγλο-καναδικόν-αμερικανικόν σχέδιον, το οποίον ήταν έναν απίστευτα καλλίττερον «σχέδιον Ανάν», μόλις 5 χρόνια μετά την εισβολήν, όταν η πλειονότητα των προσφύγων οϊ απλά εζούσεν αλλά ήταν ακόμα σε γόνιμην ηλικίαν.
  Τέλος, το 2004, έννεν οι Τ/Κ που είπαν οϊ αλλά εμείς διότι ενομίζαμεν ότι η Ε.Ε. ήταν κανέναν τσιράκκιν μας που θα έκαμνεν «ππα» της Τουρκίας (ήταν να την «πιέσει» που λαλείς τζιαι συ). Ήδη είπα σου τέσσερα διαφορετικά «όχι» που δεν ήταν της Τουρκίας αλλά δικά μας. Αλλά εν η Τουρκία φυσικά τζιείνη που «εν ικανοποιείται ποττέ».
  Φυσικά εσύ, επειδή αδυνατείς να δεις τες πραγματικίτητες τζιαι το πραγματικόν συμφέρον τούτου του τόπου, Ε/Κ, Τ/Κ καθώς τζιαι των μητέρων πατρίδων, ως μια ενότητα λαών που οφείλει κάποτε να τα εύρει για να ευημερήσιε πραγματικά, μελετάς ακόμα τζιαι το ενδεχόμενων «πολέμου». Sry, αλλά η λέξη «γραφικοί» που ανέφερα πριν, εν ήταν τυχαία, εν που παραδείγματα σαν το δικό σου….

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • strovoliotis permalink*
   Απρίλιος 9, 2015 07:57

   Προσυπογράφω – τη μοναξιά σου…

   Μου αρέσει!

  • Μελαθκιώτης permalink
   Απρίλιος 9, 2015 18:15

   Αγαπητέ Woofi πολύ καλά απάντησες! Αν μπορώ να προσθέσω ακόμα κάτι προς όφελος της κυρίας Μαρίας: Ο Εσπερ Ειντε είναι ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, ένας άνθρωπος που έστειλαν τα Ηνωμένα Έθνη για εκατοστή φορά, πέρκιμον μάς λύσει το πρόβλημα μας. Ο Ειντε ΔΕΝ ειναι διαμεσολαβιτής (δηλαδή arbitrator). Δεν κάθεται να μελετήσει τις συμφωνίες και να βγάλει απόφαση όπως θα έκανε ένας δικαστής. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν είναι βίβλος και να μη ξεχνούμε ότι δυστυχώς για μας δεν είναι όλα τα ψηφίσματα υπέρ των Ε/Κ. Αρκετά από αυτά δεν μας συμφέρουν καθόλου και βεβαίως δεν αναφερόμαστε ποτέ σε αυτά.
   Ο Ειντε είναι ένας γέριμος που εδέκτηκεν να τα βάλει με τους ιθαγενείς τούτου του κωλότοπου που ποτέ δεν μπορούν να δουν το συμφέρον τους και δεν ξέρουν τι θέλουν. Το χειρότερο, βρίζουν ένα άνθρωπο εγνωσμένου κύρους (όπως και όλους τους προηγούμενους συμβούλους) οι οποίοι προσπαθούν απεγνωσμένα να τετραγωνίσουν τον κύκλο και να ρίξουν ιδέες στο τραπέζι πέρκιμο κάτσει μας καμμιά.
   Το ότι μια μερίδα του λαού μας (ο ούτω καλούμενος κεντρώος χώρος ιμίσιη μου, που βασικά είναι ένα κλικ αριστερά του ΕΛΑΜ) δεν θέλει λύση, είναι ηλίου φαεινότερο. Μόλις ο Ειντε είπε ότι εξεκαθάρισε λλίο το τοπίο και μπορούν να αρχίσουν οι συνομιλίες, συλλήβδην οι ‘κεντρώοι’, Νικόλας, Κακομοίρου, Λιλίκας και Περδίκης εβουττίσαν πάνω του: ‘Καλά τζαί που ξέρουμε ότι εν θα φκεί ξανά το Βαρμπαρός; Να μην αρχίσουν οι συνομιλίες ώσπου να βεβαιωθούμε ότι δε θα ξαναβγεί’ Με άλλα λόγια όπως λέει και η Κυπριακή παροιμία: ‘ Όποιος εν θέλει να ζυμώσει πέντε μέρες κοσηινίζει.’
   Αν νομίζει κάποιος ότι μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό στα δικά μας μέτρα να μας το πει για να μην χάνουμε την ώρα μας. Η κυρία Μαρία να ψάξει λίγο την ιστορία και να δει πως συμπεριφερθήκαμε εμείς στους Τ/Κ όταν είχαμε το πάνω χέρι τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας. Τότε θα καταλάβει γιατί οι Τ/Κ ούτε χρυσούς δεν θέλουν να μας βρουν μπροστά τους ή να τους ξανακυβερνήσουμε.

   ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

   Αρέσει σε 1 άτομο

 5. strovoliotis permalink*
  Απρίλιος 9, 2015 11:11

  http://linkis.com/mignatiou.com/2015/0/b2J3o

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: